Letterkundig Museum koopt manuscript Ik Jan Cremer

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft het originele manuscript van het boek Ik Jan Cremer aangekocht. Het museum betaalde er volgens directeur Aad Meinderts 'betekenisvol minder' voor dan de ruim twee ton die veilinghuis Adams Amsterdam Auctions aanvankelijk voor ogen had. Begin oktober probeerde het veilinghuis het manuscript te veilen, maar toen werd er geen bod uitgebracht.

Wat het museum heeft betaald, wil Meinderts niet kwijt. "Dat is mede op verzoek van Jan Cremer zelf", aldus de museumdirecteur. "Dat er minder voor betaald is, ligt gevoelig."

Het museum heeft het 227 pagina's tellende manuscript kunnen aankopen met steun van fondsen als de Mondriaan Stichting en het VSB Fonds. Daarnaast heeft een financier bijgedragen, die anoniem wil blijven.

Van het boek, dat in 1964 verscheen, zijn wereldwijd meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht. Het boek is niet alleen om de inhoud bekend, maar ook vanwege de omslag. Daarop is schrijver Jan Cremer te zien op een motor. De 70-jarige schrijver ontwierp de omslag zelf. Het manuscript bestaat uit getypte pagina's waarop met verschillende kleuren pen allerlei correcties en aanvullingen staan geschreven.

Volgens Meinderts is het een zeer 'betekenisvol' manuscript, dat 'als geen ander de overgang van de brave jaren vijftig naar de wilde jaren zestig documenteert'.