Man met hiv bestraft voor bijten beveiliger

Een 24-jarige Arnhemmer die besmet is met het hiv-virus moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren omdat hij vorig jaar maart in zijn woonplaats een beveiligingsbeambte in zijn been heeft gebeten. De rechtbank in Arnhem legde hem vrijdag ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op voor de mishandeling. De man beet nadat hij op winkeldiefstal was betrapt.

Het slachtoffer liet zich na het incident onder behandeling stellen, om te voorkomen dat hij zou worden besmet. De kans dat het virus met een beet wordt overgebracht is volgens de rechtbank overigens erg klein. Er is alleen kans op overdracht als vers bloed in contact komt met vers bloed in de bijtwond. Dat was niet het geval.

Het Openbaar Ministerie wilde de man bestraffen voor een poging tot zware mishandeling, maar de rechtbank houdt het bij 'gewone' mishandeling. De verminderd toerekeningsvatbare Arnhemmer moet zich ook laten opnemen in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang en moet zich daarnaast door deskundigen laten behandelen.

De officier van justitie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een werkstraf van honderd uur geëist. Gelet op de ernst van de mishandeling acht de rechtbank een hogere werkstraf dan geëist op zijn plaats. De man is al eerder veroordeeld.