FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 maart 2010

België luilekkerland voor asielzoekers

De Belgische overheid heeft in de afgelopen vier maanden maar liefst 205.250 euro onder asielzoekers moeten uitbetalen. De overheid werd door de rechtbank beboet tot het betalen van dwangsommen van 500 euro per dag per asielzoeker die door de overheid geen slaapplek kon worden aangeboden. Zo meldt het Belgische De Morgen vandaag.

Sinds oktober was het voor de overheid maar moeilijk om de meer dan tweeduizend asielzoekers, waarvan 760 kinderen, een dak boven het hoofd te bieden. Hierop wonnen 55 asielzoekers juridisch advies in en stapten naar de rechtbank om een vergoeding te eisen. Deze stelde de asielzoekers in het gelijk en legde de overheid de eerder genoemde sanctie op.

Van de 55 asielzoekers is meer dan de helft een nieuwkomer in België, vier mensen hadden al eerder een aanvraag ingediend en twee gezinnen verbleven er illegaal. Door de staat wordt er nu dringend naar onderdak voor elk van de asielzoekers gezocht. Nadat zij een gepaste locatie krijgen aangeboden vervalt de regeling. Dit gebeurt ook wanneer ze het aanbod afwijzen. De 205.250 euro komen uit een spaarpot van Fedasil, de verantwoordelijke voor de opvang van asielzoekers. Het potje is bedoeld om juridische processen van te bekostigen.

Voorzitter stembureau stuurt eega weg

De voorzitter van een stembureau moet consequent zijn en blijven. Dat vond ook Edwin Leyen, voorzitter van een stembureau in Niedorp (Noord-Holland). De identificatieplicht bij het stemmen geldt voor iedereen, dus ook voor de echtgenote van de voorzitter van het stembureau.

Helaas voor de eega van Edwin Leyen was zij zowel haar paspoort als rijbewijs vergeten toen zij wilde gaan stemmen. Hierop werd ze zonder pardon naar huis gestuurd door haar man.

Aalburg (NB) stemt op dode lijsttrekker

In de gemeente Aalburg in Noord-Brabant zijn 213 stemmen uitgebracht op een dode. Tjeu van den Maagdenberg, lijsttrekker voor de lokale partij Belangen Aalburgse Burgers (BAB), overleed op 19 februari. Dit overlijden vond te kort voor de gemeenteraadsverkiezingen plaats om zijn naam nog te kunnen schrappen van de stemformulieren.

De BAB bemachtigde in totaal 812 stemmen. Hiermee hebben ze twee zetels in de Aalburgse gemeenteraad veroverd. Dit werd vandaag bekend gemaakt door een gemeentewoordvoerder.

Stemmen Maastricht worden herteld

De gemeente Maastricht gaat de uitgebrachte stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen hertellen. Dit gebeurt omdat er een fout is gemaakt met de verwerking van de stemmen van een stembureau. Hierdoor zijn twijfels ontstaan over de verkiezingsuitslag, meldt de gemeente vandaag.

Vanmiddag werd de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Maastricht bekend. Het CDA krijgt acht zetels en de PvdA zes. Uit de zetelverdeling die op de verkiezingsavond was gepresenteerd bleek echter dat de PvdA zeven zetels had. Uit een analyse blijkt nu dat er een fout is gemaakt.

Het CDA Maastricht had om een hertelling van de stemmen gevraagd. Waarnemend burgemeester Jan Mans (PvdA) heeft besloten dat er opnieuw geteld moet worden. De gemeente gaat hierover contact opnemen met de kiesraad.

Vrouwen en techniek

Voordat ik eerst op een hele hoop tenen trap, ik weet dat er vrouwen zijn die erg goed zijn in alles wat elektronisch is. Heldinnen zijn het, voorvechtsters van de vrouwenemancipatie in de techniek en elektronicawereld, en ze verdienen allemaal een wisselbeker. Ben je zo’n topwijf en lees je dit, voel je dan vooral niet aangesproken door mijn volgende stelling: vrouwen zijn een ramp met techniek.

Rugbyer zeventig weken geschorst

Rugbyer David Attoub van Stade Français heeft een schorsing van zeventig weken gekregen nadat hij in december 2009 opzettelijk zijn vinger in het oog van een tegenstander stak. Door deze schorsing kan Attoub pas in april 2011 weer in actie komen.

In januari van dit jaar werd Attoub al veroordeeld, maar de 28-jarige Fransman ging in beroep tegen zijn schorsing op verzoek van Stade-voorzitter Max Guazzini, die beweerde dat de aanklager anti-Frans was. Tijdens een hoorzitting in Londen werd eergisteren het bezwaar afgewezen waardoor Attoub voorlopig niet in actie zal komen. Deze schorsing is de op één na langste schorsing uit de historie van rugby union voor vergelijkbare acties. In 1999 werd Richard Nones van Colomiers voor twee jaar geschorst toen hij Sven Cronk van Pontypridd een duim in het oog drukte.

Het slachtoffer van Attoub, Stephen Ferris van Ulster, kreeg het in de wedstrijd om de Heineken Cup zwaar te verduren. Julien Dupuy, een teamgenoot van Attoub, vergreep zich ook al aan het oog van Ferris. Dupuy kreeg echter een schorsing van slechts 24 weken. Ferris liep overigens geen blijvende schade op aan de acties van Dupuy en Attoub.

'Dikkere friet is gezonder'

De Britse voedsel- en warenautoriteit FSA stelt dat consumenten beter voor grote, dikke frieten kunnen kiezen dan voor kleine, dunne. Omdat dikke friet minder vet opneemt, zou deze minder slecht zijn voor de gezondheid.

Als verkopers van het typisch Britse fish-and-chips (vis en friet) hun gerechten een klein beetje aanpassen, kunnen ze voorkomen dat veel mensen te dik worden, aldus de FSA. Jaarlijks worden in Groot-Brittannië meer dan 225 miljoen porties fish-and-chips verorberd, die elk ongeveer negen gram vet bevatten.

Eigenaren van fish-and-chips-zaken zijn woedend over de bemoeizucht van de FSA. Volgens de visbakkers is de friet die zij serveren dik genoeg. "Ze zouden zich op de fastfoodrestaurants moeten storten die de dunne Franse frietjes maken, niet op de traditionele onafhankelijke frietverkopers. Het lijkt erop dat ze de kleine ondernemers moeten hebben, omdat ze de grote jongens niet aankunnen," zegt een woordvoerder.

Veerboten vast in ijs voor Zweedse kust

Vier veerboten, met in totaal ruim elfhonderd mensen aan boord, zaten vandaag vlak voor de oostkust van Zweden uren vast in het ijs van de Oostzee. Dat heeft de Zweedse maritieme reddingsdienst gezegd.

Volgens de Zweedse kustwacht probeerden ijsbrekers in het gebied de schepen uit het ijs te krijgen, maar belemmerde de harde wind de reddingspogingen. "Zodra ze het ijs breken, vriest het weer dicht", aldus een woordvoerder van de reddingsdienst. Hij zei tevens dat er niemand gewond is geraakt en dat er voorlopig nog geen mensen van de schepen worden gehaald. Reddingshelikopters en hovercrafts van het leger staan echter klaar om in actie te komen als er mensen van boord moeten worden gehaald.

Twee andere veerboten die vastzaten in het ijs, waren vandaag in staat uit het ijs te breken.

HRT heeft eerste F1-bolide gepresenteerd

Hispania Racing Team heeft vandaag haar eerste Formule 1-bolide gepresenteerd. Het vroegere Campos-team is de laatste renstal die haar bolide voor 2010 gepresenteerd heeft. Omdat het wintertesten er op zit zullen de eerste meters van de nieuwe bolide waarschijnlijk pas in Bahrein gereden gaan worden.

De auto is ontworpen door Dallara en is donkergrijs van kleur. over de gehele bolide loopt een witte streep met aan de randen ervan een rode en een gele kleur. De voorvleugel is in de Spaanse kleuren getooid. De auto waarin Karun Chandhok en Bruno Senna gaan rijden zal gesponsord worden door de Spaanse regio Murcia en het bedrijf Embratel, een sponsor van Senna.

WTCC welkom op Zandvoort

Erik Weijzers, baas van Circuit Parc Zandvoort, verklaarde tegenover Autosport.nl dat de WTCC-organisatie van harte welkom is op het circuit als het raceweekend in Mexico niet door zou kunnen gaan: "Als alles kan onder redelijke voorwaarden, zullen wij de uitdaging zeker aangaan.".

Door de gevolgen van de overstromingen in Mexico werd eerder al gemeld dat het raceweekend vrijwel zeker niet door kan gan. De lokale overheid kan namelijk de veiligheid van de coureurs en het publiek niet garanderen. Op de WTCC-kalender die op de website van FIA te vinden is, is het weekend in Mexico inmiddels al uit de lijst geschrapt.

Drie jaar geleden was de WTCC nog in Zandvoort te bewonderen en mocht het toernooi een andere locatie zoeken, dan staat CPZ daar zeker niet negatief tegenover. Weijers: "Wij zijn nog niet benaderd door KSO, de organisatie van WTCC-promotor Marcello Lotti. Het weekend van 10 en 11 april is natuurlijk heel kort dag, maar waar een wil is zou een weg moeten zijn. Maar dan zullen er wel goede (financiële) afspraken met KSO gemaakt moeten worden. Het is natuurlijk een bijna onmogelijke opgave om een dergelijk evenement in vier weken tijd nog te gaan promoten. Geluidstechnisch moet het kunnen, het is ons in 2007 ook gelukt. Het is alleen zo dat er dan slechts een beperkt raamprogramma kan plaatsvinden. Dit omdat we de beschikbare geluidsdagen voor 2010 al voor andere evenementen gebruiken. Het weekend van 10 en 11 april is overigens bij ons het eerste DNRT-weekend van 2010, dus ook hier zal nauwkeurig naar gekeken moeten worden."

De kans dat de WTCC daadwerkelijk op CPZ gehouden gaat worden, acht Erik Weijers klein: "Maar zeg nooit nooit! Als het kan onder redelijke voorwaarden, dan zullen wij natuurlijk zeker de uitdaging aangaan.".

Huis VS: Turken pleegden genocide Armenië

De commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin de Turkse vervolging van de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog 'genocide' wordt genoemd. De Turkse regering had de Verenigde Staten eerder vandaag gewaarschuwd dat de wederzijdse relatie verslechtert wanneer Amerikaanse politici en president Barack Obama de vervolging vanaf 1915 genocide (volkenmoord) noemen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, riep Washington op 'nee' te zeggen tegen de resolutie. Ankara en Washington hebben elkaar juist nu hard nodig, meende de bewindsman. De Turkse president Abdullah Gül heeft gisteren zijn Amerikaanse collega Barack Obama over deze kwestie opgebeld.

Turkije erkent dat er honderdduizenden Armeniërs zijn afgeslacht tijdens de Eerste Wereldoorlog waarin het multiculturele Ottomaanse Rijk roemloos ten onder ging. Maar Ankara vindt het onaanvaardbaar dat daar de definitie 'volkerenmoord' op wordt geplakt, wat Armeniërs en tal van historici doen. In Turkse ogen was er geen sprake van een geplande, systematische moordpartij en dus niet van genocide.

Eind 19e eeuw leefden er naar schatting 2,5 miljoen Armeniërs in het rijk. Daar waren er in 1918 nog maar weinigen van over. Armeniërs spreken van anderhalf miljoen doden.

Miljarden voor energienetwerk EU

De Europese Commissie heeft vandaag 2,3 miljard euro toegezegd om het verouderde Europese gas- en elektriciteitsnetwerk te moderniseren en de afhankelijkheid van Russische leveranties te verminderen. In december werd al anderhalf miljard euro beschikbaar gesteld.

Met het geld moeten de energienetwerken van de Europese Unie beter op elkaar aangesloten worden, zei Eurocommissaris voor energie Günther Öttinger. Dit moet voorkomen dat energie, met name gas, naar delen van de EU verscheept moet worden waar tekorten ontstaan.

Prioriteit geniet de Nabuco-pijplijn, die Europa met de Kaspische Zee moet verbinden en daarmee Rusland moet omzeilen, dat als een onbetrouwbare leverancier te boek staat. Andere prioriteiten liggen in het verbeteren van geïsoleerde verbindingen in de Baltische landen, Ierland en Malta.

VS: privacy EU-burgers niet op het spel

Europeanen moeten niet denken dat ze weinig tot geen recht hebben op inzage in informatie die de Verenigde Staten over hen hebben opgeslagen. Dat is een misvatting die een belangrijk contraterrorismeprogramma belemmert, zei een medewerkster van het Amerikaanse ministerie van justitie vandaag.

Het Europese Parlement blokkeerde vorige maand een deal waarmee Europese bankgegevens voor terreuronderzoek zouden worden overgedragen aan de Amerikanen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken reageerde door te stellen dat de beslissing de samenwerking op het gebied van contraterrorisme in de war schopt.

Over de deal moet nu opnieuw onderhandeld worden. Europese parlementsleden vrezen dat met de gegevensoverdracht de privacy en rechten van burgers geschonden worden. Daarnaast staat de Amerikaanse privacy-wetgeving volgens hen niet toe dat mensen buiten de Verenigde Staten het recht hebben de informatie in Amerikaans bezit in te zien of aan te vechten. Ze eisen dan ook meer garanties van de Amerikanen.

N'Kufo vertrekt naar MLS

Blaise N'Kufo vertrekt na dit seizoen bij FC Twente. Dit is vandaag bekend gemaakt. De aanvaller zet zijn carrière voort in de Major League Soccer (MLS) en gaat voor de Seattle Sounders spelen.

N'Kufo bracht onlangs een bezoek aan de Seattle Sounders en was zichtbaar onder de indruk. "Ik heb een goed gevoel bij de club en de mensen die er dagelijks bij betrokken zijn," liet de Zwitser in een reactie weten.

Sigi Schmid, trainer van de ploeg uit de MLS, is erg blij met de komst van de aanvaller. "Blaise is een garantie voor doelpunten, dat heeft hij tijdens de kwalificatie voor het WK bij Zwitserland nog maar eens bewezen."

N'Kufo kwam in 2003 naar FC Twente en maakte tot op heden 129 doelpunten voor de Tukkers. Daarmee is hij clubtopscorer aller tijden van de club uit Enschede.

Ubisoft kondigt Pure Football aan

Ubisoft heeft zojuist een nieuwe game aangekondigd dat zich volledig om voetbal draait, Pure Football. In deze game zal je met 5 tegen 5 voetballers spelen waarin je de keuze hebt uit 230 spelers die over 17 internationale teams en 3 legendarische teams zijn verspreidt. Het spel zal zich op een klein voetbalveldje afspelen en Ubisoft wil dat het volledig om het intensieve van voetbal draait.

Ook zal er een multiplayer aanwezig zijn waarin je lokaal of online tegen elkaar kan strijden. De game moet uitkomen in mei van dit jaar, op welke consoles dit spel uitkomt is nog niet bekend. Hieronder is de eerste trailer van Pure Football te zien.

Meer methaan ontsnapt uit poolijs

Methaan, een krachtig broeikasgas, borrelt vlugger uit het poolijs dan voorheen werd gedacht. Dat stellen onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat morgen wordt gepubliceerd.

Methaan is in de loop der tijd vastgelegd in de permafrost, maar door een warmer klimaat komt het gas weer vrij. "De hoeveelheid methaan die uit de Oost-Siberische Arctische Plaat ontsnapt is groter dan de hoeveelheid die uit alle wereldzeeën ontsnapt", aldus Natalia Shakhova van de Universiteit van Alaska.

De grootste zorgen bestaan over de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer, maar de wetenschappers zeggen dat methaan zeker dertig keer meer warmte kan vasthouden. Het broeikaseffect dat door methaan wordt veroorzaakt is dan ook veel groter.

Historisch gezien schommelen de concentraties methaan in de atmosfeer tussen de 0,3 tot 0,4 deeltje per miljoen in koude periodes en 0,6 tot 0,7 deeltje per miljoen in warmere periodes. Het methaangehalte in het poolgebied is momenteel zo'n 1,85 deeltjes per miljoen, het hoogste gehalte in 400.000 jaar.

Voetballer moet brommen na smerige tackle

Mark Chapman kan zijn ambities als voetballer voorlopig in de ijskast zetten. De speler van Long Lawford, uitkomend in een lagere Engelse klasse, moet zes maanden de cel in. De aanleiding hiervoor is een doodschop, die hij een half jaar geleden aan Terry Johnson uitdeelde.

De horrortackle vond vlak voor het laatste fluitsignaal plaats. Chapman plaatste zijn voet met grote kracht op het been van de 26-jarige Johnson, die hierdoor een dubbele beenbreuk opliep. Het directe gevolg was dat de speler van Wheeltappers nooit meer op het veld zal staan.

De rechter was van mening dat de schandalige overtreding met opzet én voorbedachte rade was gedaan. Volgens hem had Chapman geen enkele intentie om voor de bal te gaan. "Het resultaat van uw daad was het gebroken been van Johnson, dat de toeschouwers deed huiveren", oordeelde hij.

Nederlands elftal kwelt supporters

Gisteravond was het weer zover, het Nederlands elftal zou een oefenwedstrijd spelen in aanloop naar het WK voetbal, dat komende zomer in Zuid-Afrika zal plaatsvinden. Aan de laatste drie oefenduels had ik maar weinig goede herinneringen. De interlands tegen respectievelijk Australië, Italië en Paraguay eindigden allemaal in een doelpuntloos gelijkspel, dus in de confrontatie met de Verenigde Staten verwachtte ik vuurwerk.

[upd] Agnes Kant stopt als SP-leider

Agnes Kant van de Socialistische Partij (SP) stopt per direct als lijsttrekker en fractievoorzitter van de partij. "Onmiskenbaar wordt de slechte verkiezingsuitslag en lage peiling gekoppeld aan mijn optredens als boegbeeld van de SP", aldus Kant in een persbericht op de SP-site.

De SP doet het beroerd in de peilingen en zal van de huidige 25 zetels in de Tweede Kamer volgens de peilingen nog 10 tot 12 zetels overhouden. Gisteren verloor de partij ook bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Twee jaar geleden nam Kant het stokje over van SP-leider Jan Marijnissen. Doordat ze niet op de kieslijst van de SP wil staan van de komende parlementsverkiezingen van 9 juni, zal Kant de landelijke politiek verlaten. Wie Kant gaat opvolgen is nog niet bekend.

Update 20:36
De voorganger van Kant, Jan Marijnissen, heeft laten weten niet opnieuw fractievoorzitter van de SP te zullen worden. De oudgediende geeft de voorkeur aan een 'nieuwe generatie'.

"Ik heb de functie twee jaar geleden neergelegd wegens gezondheidsredenen. Ik wil mijn gezondheid niet in de waagschaal stellen", aldus een duidelijk aangeslagen Marijnissen.

Marijnissen zei heel treurig te zijn over het besluit van Kant: "De hele fractie is aangedaan. Ik heb grote waardering voor Agnes. Ze heeft de fractie uitstekend geleid. Dit is een enorm verlies."

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel neemt de rol van Kant niet over. In 2005 voerde hij namens de SP nog succesvol de campagne tegen de Europese Grondwet. Morgenmiddag zal de SP bekend maken wie de fractie wel gaat leiden.


Agnes Kant stopt als SP-leider

Lucius breekt been tijdens training FC Groningen

Aan het seizoen van Theo Lucius is plotseling een dramatisch einde gekomen. De verdediger van FC Groningen brak tijdens een oefensessie op donderdag zijn kuitbeen. De kuitbeenbreuk ontstond tijdens een duel met Leandro Bacuna. Lucius is direct naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn been in het gips is gezet.

Dat bericht RTV Noord. Saillant is dat jongeling Bacuna de laatste weken veelvuldig in het nieuws kwam vanwege zijn harde spel en rode kaarten in de Eredivisie.

Het is onduidelijk hoe lang het herstel gaat duren, maar FC Groningen gaat ervan uit dat de verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kan, dit seizoen nog wel in actie komt. De 33-jarige verdediger tekende in januari van dit jaar een contract bij de club van trainer Ron Jans.

Lucius maakte een zeer goede indruk tijdens zijn proefperiode bij FC Groningen en dat resulteerde in een verbintenis. Eerder kwam de speler uit voor onder anderen FC Den Bosch, PSV en Feyenoord. Na het seizoen 2008/2009 vertrok Lucius transfervrij uit Rotterdam.

Auto beschoten voor stoplicht

Een auto met drie inzittenden is vanavond in Maastricht meerdere malen beschoten toen het voertuig voor een stoplicht stond te wachten. De schoten werden gelost vanuit een auto op de andere rijbaan. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De auto stond rond 18.30 uur voor een stoplicht op de Bosscherweg te wachten, toen de schoten vielen. In de auto zaten drie jongeren. Toen de bestuurder van de auto van waaruit zij werden beschoten hen zag keerde hij om en kwam naast hen staan. De schutter vluchtte weg over de Belgische grens.

De drukbereden weg is afgesloten voor sporenonderzoek. De toedracht van de schietpartij is onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak en heeft de Belgische politie ingelicht.

Debutant Eriksen: "Hier heb ik altijd van gedroomd"

De carrière van Christian Eriksen bevindt zich in een stroomversnelling. Was de jongeling van Ajax twee maanden geleden nog een relatief onbekende voetballer, momenteel is hij basisspeler bij de Amsterdammers en maakte hij woensdagavond zijn debuut voor Denemarken.

De achttienjarige middenvelder van Ajax maakte in de tweede helft zijn opwachting in het nationale team van Denemarken. "Het was iets bijzonders, hier heb ik altijd van gedroomd", aldus Eriksen in diverse Deense media.

Martin Jol nam Eriksen in de winterstop mee op trainingskamp, alwaar hij een uitstekende indruk maakte. Sinds de hervatting van het Eredivisieseizoen is de groeibriljant niet meer weg te denken uit de basiself van de Ajax-trainer. Een jaar geleden was Eriksen nog B-junior bij de hoofdstedelingen.

"Hij heeft het goed gedaan", vond bondscoach Morten Olsen, die zijn elftal met 2-1 zag verliezen van Oostenrijk. Eriksen zelf was kritisch op zijn spel. "We verliezen met 2-1, dat is niet best, ik vond dat ik zelf ook niet zo goed speelde." Denemarken is komende zomer de eerste opponent van Nederland op het WK in Zuid-Afrika.

Virtueel kind belangrijker dan baby

Een echtpaar uit Suwon, Zuid-Korea, vond hun virtuele dochter blijkbaar belangrijker dan hun drie maanden oude baby. Het computerverslaafde koppel liet hun eigen kindje verhongeren, om hun virtuele dochter zo perfect mogelijk te maken.

Terwijl hun dochtertje alleen in het appartement achterbleef, was het echtpaar de hele nacht, twaalf uur lang, bezig met hun virtuele dochter op Prius. Dit online spel geeft de gebruiker de mogelijkheid om een baan te kiezen en met anderen in de virtuele wereld te netwerken. Zij kunnen een personage opvoeden en het doel is om een zo hoog mogelijk niveau te bereiken.

Volgens de politie was het koppel 'verslaafd geraakt aan internet'. Na een nachtje virtueel netwerken kwam het echtpaar thuis, waar ze hun echte kindje dood aantroffen. Zij alarmeerden direct de politie. Na autopsie bleek dat het kindje ondervoed was en hierdoor was overleden. De man en vrouw, die elkaar in 2008 via een chatsite had leren kennen, bekenden dat ze het kind bedorven poedermelk hadden gegeven en het kindje regelmatig sloegen.

Helmond Sport verlengt met Joppen

Helmond Sport heeft Guus Joppen langer aan zich gebonden. De verdediger blijft nog drie jaar bij de Brabanders.

De 20-jarige verdediger heeft donderdag een contract getekend dat tot medio 2013 loopt, zo meldt Omroep Brabant. Joppen speelde dit seizoen 27 wedstrijden voor de club uit de Jupiler League, waarin hij drie keer trefzeker was.

Ook de verbintenis van Bruno Andrade werd verlengd. De Braziliaanse spits blijft derhalve nog zeker een jaar in Helmond voetballen. De club heeft een optie daartoe gelicht.

Komende vrijdag kruist Helmond Sport de degens met FC Den Bosch in de bovenste regionen van de Jupiler League. De club uit Helmond staat momenteel zevende met 44 punten uit 27 duels. Den Bosch volgt op vier punten.

[WK Hockey] Recordzege voor Australië

Vandaag werden op het WK hockey de wedstrijden van de derde speelronde van poule B gespeeld. Hierin was ondermeer een monsterzege van Australië op Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika - Australië

Australië haalt in groep B uit tegen Zuid-Afrika: 12-0. Het is de grootste overwinning ooit tijdens een WK. Topscorer werd Luke Doerner met vijf goals. Het oude record stond op naam van Pakistan, dat in 1982 met 12-3 won van Nieuw-Zeeland. Naast het quintet van Doerner werden de goals voor rekening genomen door Jamie Dywer (foto, 2), Glenn Turner (2), Des Abbott, Fergus Kavanagh en Matthew Butturini. Doerner gaat nu aan kop van de topscorerslijst van dit WK met zes goals.

Met zijn eerste, na zestien minuten uit een strafcorner, brak Doerner de wedstrijd tegen Zuid-Afrika open. Vervolgens was er voor rust geen houden meer aan voor de ploeg van aanvoerder Austin Smith, speler van Den Bosch: Turner, Abbott, wederom Doerner (sc) en vlak voor de thee, Kavanagh. Na de pauze duurde het ook even voordat Australië het doel wist te vinden. Dit keer begon Butturini met scoren. Vervolgens joeg Doerner zijn derde binnen uit een strafcorner, scoorde Dwyer twee keer en benutte ook Turner zijn tweede van de dag. Doerner maakte zijn verhaal compleet met de fabricage van nummer vier en vijf.

Engeland - Pakistan

Engeland staat na de derde WK-zege met één been in de halve finale. Pakistan werd in een enerverende wedstrijd met 5-2 verslagen.

Jonty Clarke opende na twintig minuten de score. Even hiervoor was door de video-umpire een doelpunt van James Tindall afgekeurd; de aanvaller maakte sticks toen hij de bal op knappe wijze achter Salman Akbar smashte.  Op slag van rust leek Ashley Jackson Engeland in veilige haven te brengen met zijn eerste treffer van het toernooi. Maar Pakistan, dat voor zijn laatste kans op een plaats bij de laatste vier vocht, dacht daar duidelijk anders over. Vier minuten na de aansluitingstreffer van Saheel Abassi zorgde Rehan Butt voor de gelijkmaker.

Tot overmaat van ramp voor Engeland moest centrale verdediger Richard Mantell na de 2-2 per brancard van het veld. De Europees kampioen stond op het punt van breken, maar werd een handje geholpen door Akbar. De Pakistaanse goalie trapte een bal half weg, rechtstreeks in een Engelse stick. Voor Barry Middleton was het vervolgens een koud kunstje om van dichtbij 3-2 te maken. De derde Engelse goal betekende de nekslag voor Pakistan en Engeland liep in de laatste tien minuten via Clarke en Middleton uit naar een geflatteerde, maar zeker niet onverdiende overwinning.

India - Spanje

Dankzij een zwaarbevochten overwinning op India doet Spanje nog mee in de strijd om de bovenste twee plaatsen van groep B. Het gastland, daarentegen, mag met Pakistan uitmaken wie er vierde wordt in de groep.

Het beginoffensief was duidelijk voor India, gesteund door een volgepakt stadion met uitzinnige fans. Bijna een kwartier lang was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Francisco Cortés, die menigmaal knap zijn doel leeg hield tegen de opportunistische thuisploeg. Spanje kreeg langzamerhand wat meer vat op de tweestrijd. Vooral na de belangrijke treffer van Albert Sala. Na een korte solo sloeg de oud-speler van SCHC een kwartier voor rust knap raak waarmee hij zijn team wat rust gaf, 1-0. Routinier Pol Amat leek de wedstrijd op slag van rust in het slot te gooien met een mooi intikkertje, 2-0.

Vier minuten na rust bracht Sandeep Singh India weer even terug in de strijd met een benutte strafcorner. Pau Quemada sloeg echter twee minuten later terug namens Spanje, ook via een fijne strafcorner. Roc Oliva gaf Spanje vervolgens nog meer lucht. Gurwinder Singh Chandi scoorde nog tegen na een foutje van Xavier Ribas, maar vier minuten voor tijd was het weer raak voor Pau Quemada, 5-2.

Poule B: 

Poule B Duels Gew. Gel. Verl. Goals v. Goals t. Punten
Engeland 3 3 0 0 14 8 9
Australië 3 2 0 1 19 5 6
Spanje 3 2 0 1 7 6 6
India 3 1 0 2 8 11 3
Pakistan 3 1 0 2 5 10 3
Zuid-Afrika 3 0 0 3 6 22 0

 

Lagerbäck: "Met Nigeria is de halve finale zeker mogelijk"

Lars Lagerbäck is sinds kort bondscoach van Nigeria. De Zweedse keuzeheer heeft ambitieuze plannen met de Afrikanen tijdens het komende WK in Zuid-Afrika.

Lagerbäck legt de lat hoog voor zijn elftal. Hij hoopt met Nigeria tot de halve finale te reiken. "Ik denk dat we heel ver kunnen komen", pretendeerde Lagerbäck tegenover de BBC. Lagerbäck werd aangesteld, nadat onder meer Guus Hiddink en Louis van Gaal lieten blijken geen trek te hebben in de baan bij Nigeria.

"De halve finale? Dat is zeker mogelijk. Er loopt zo veel kwaliteit rond, nu moeten we er een team van maken", vervolgde Lagerbäck. "Je begint altijd aan een toernooi met de overtuiging dat je meedoet om de eindzege." De Zweed zal alleen tijdens het WK de Nigerianen onder zijn hoede hebben.

"In het verleden is het in de voorbereiding vaak niet helemaal goed gegaan. We moeten ervoor zorgen dat elk detail is afgestemd voordat we in mei verzamelen voor het trainingskamp." De manschappen van Lagerbäck nemen het in de groepsfase op tegen Argentinië, Zuid-Korea en Griekenland.

Koerdische betoging loopt uit de hand

In het Belgische Denderleeuw is vanmiddag bij de studio van het Koerdische televisiestation Roj TV een betoging van Koerden uit de hand gelopen. De ongeveer honderd Koerden protesteerden tegen de huiszoekingen die al de hele dag plaatsvonden.

Bij verschillende Koerdische instellingen, waaronder de televisiezender, werden huiszoekingen gedaan. Ook in Brussel, Dendermonde, Antwerpen, Verviers, Namen, Leuven en Luik vonden huiszoekingen plaats. Het televisiestation Roj TV zou volgens justitie dienst doen als 'communicatiekanaal van de PKK'.

Terroristenopleiding

De actie richtte zich tegen de PKK, de verboden Koerdische arbeidersbeweging. Volgens de Belgische justitie zouden zij in heel West-Europa jongeren ronselen die vervolgens in trainingskampen in Irak en Griekenland opgeleid worden om terroristische aanslagen te plegen. Bij de huiszoekingen werden achttien verdachten aangehouden, waaronder twee leiders van de Kongra-Gel, de opvolger van de PKK.

Bijna driehonderd agenten werkten mee aan de invallen. Hierbij werd 214.000 euro in beslag genomen. Hiervan bevond zich 100.000 euro bij Roj TV. Justitie vermoedt dat de PKK zich in België bezighoudt met het maken van valse identiteitsdocumenten. Het gevonden geld zou onder bedreiging en met geweld ingezameld worden.

Betogers

De betogers bij het televisiestation probeerden speurders van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) te hinderen bij de huiszoekingen. De politie had het gebied afgezet, maar toch wisten enkele tientallen personen het gebouw binnen te dringen. Enkele anderen werden opgepakt en in de boeien geslagen. Zij zouden volgens De Standaard later vrij zijn gelaten bij onderhandelingen om de bezetters het gebouw uit te krijgen.

Eenmaal buitengekomen, werd de bezetters gevraagd om het parkeerterrein van de televisiezender te verlaten. Zij weigerden dit, waarop de politie een waterkanon inzette. De betogers reageerden hier op door onder meer met hekken te gooien. Enkele personen raakten hierbij gewond.

Extra alert

De Belgische politie is momenteel extra alert. Het gebouw van het Brussels parket werd uit voorzorg ontruimd en op het Poelaertplein staan verschillende agenten in uniform. Het personeel van het justitiepaleis werd aangeraden om niet via de hoofduitgang het gebouw te verlaten.

Hunter weer de sterkste in Murcia

Robert Hunter heeft ook de tweede etappe van de Ronde van Murcia gewonnen. De Zuid-Afrikaan van Garmin was weer de sterkste tijdens de massaprint en klopte net als gisteren Rabobank-renner Graeme Brown. De derde plaats ging naar de Spanjaar Vicente Reynes. Hunter behoudt, uiteraard, de leiding in het klassement.

In de vlucht van de dag zaten twee Nederlanders, namelijk Stef Clement (Rabobank) en Wout Poels (Vacansoleil). Zij werden echter al vroeg ingelopen, maar Sergey Lagutin, die ook in de kopgroep zat, gaf zich niet zo snel gewonnen. De renner van Vacanscoleil hield het vol tot vijf kilometer voor de meet en kon dus ook geen massasprint afwenden.

Beste Nederlander van de dag was Michel Kreder, die zevende werd. Theo Bos kon zich weer niet mengen in de massasprint en eindigde ver achter de grote groep.

Sekte liet kind verhongeren

Leden van een Amerikaanse sekte hebben een klein kind laten verhongeren omdat het voor het eten niet 'amen' zei. De drie sekteleden werden vandaag in Baltimore (Maryland) schuldig bevonden. Zij moeten ieder rekening houden met een gevangenisstraf tot zestig jaar.

De jury achtte het bewezen dat de sekteleidster, haar dochter en een ander lid schuldig zijn aan de dood van de zestien maanden oude Javon Thompson drie jaar geleden. De 23-jarige moeder van de jongen had eerder al schuld bekend en tegen de drie sekteleden getuigd. Haar zoontje had 'amen' moeten zeggen op het einde van het gebed voor de maaltijd. Het is onduidelijk of het kind überhaupt al kon spreken.

De sekte geloofde dat de aan ondervoeding gestorven jongen zou worden wedergeboren. Toen dat uitbleef, werd het lijkje in een koffer gestopt en in een tuinhuisje verstopt.

Turner Van Gelder werkt samen met Orlov aan comeback

Yuri van Gelder werkt momenteel samen met coach Boris Orlov aan zijn rentree op de turnvloer. Van Gelder zit op dit moment een schorsing van een jaar uit vanwege het gebruik van cocaïne. Vandaag werd bekend dat deze straf ook na het beroep van van Gelder hetzelfde blijft.

De KNGU is tot dezelfde conclusie en straf gekomen als dat de tuchtcomissie afgelopen Oktober al kwam. Dit houdt in dat van Gelder tot 13 Juli is geschorst.

"Ik vind het fijn om definitief te weten waar ik aan toe ben. Omdat mijn schorsing komende zomer afloopt, kan ik me nu volledig richten op mijn comeback en de voorbereidingen op het WK in Rotterdam half oktober", aldus van Gelder in een officiële persverklaring. Om ervoor te zorgen dat de terugkeer geslaagd wordt, heeft zijn sponsor Lotto de Russische succescoach Boris Orlov aangetrokken.

Vrouwelijk stamhoofd voor indianen VS

De Amerikaanse indianenstam Mohegan in de staat Connecticut heeft voor het eerst in driehonderd jaar een vrouw als stamhoofd gekozen. Lynn Malerba werd vandaag tot zeventiende leider benoemd van de stam die het casino Mohegan Sun runt.

Op 15 augustus wordt Malerba geïnstalleerd op de post die al sinds oktober 2007 leeg is. Malerba zal als stamhoofd de naam 'Mutawi Mutahash' -dat 'Veel Harten' betekent- dragen.

Villeneuve teleurgesteld over missen comeback

Jacques Villeneuve vindt het jammer dat dat hij dit jaar niet in de Formule 1 terug kon keren. De Canadese wereldkampioen van 1997 zou bij Stefan Grand Prix gaan rijden, maar dat team kreeg gisteren van de FIA te horen dat het ondanks het afzeggen van Team US F1 geen startbewijs krijgt.

"Natuurlijk is dit teleurstellend. De auto en het team zagen er veelbelovend uit, maar we wisten dat er een kans bestond dat het niet door zou gaan. Het komt dus niet als een heel grote verrassing. Maar dat maakt de teleurstelling nog niet minder groot," zei Villeneuve tegen SpeedTV. Afgelopen maandag paste hij nog een stoeltje bij het Servische team. "De wagen had heel veel potentie. Dit team zou echt competitief zijn geweest."

De 38-jarige Canadees heeft de hoop om nog terug te keren in de Formule 1 nog niet opgegeven. "Misschien gebeurt er tijdens het seizoen nog wel iets aan het rijdersfront. En anders is er altijd nog 2011."

Politici massaal aan het twitteren

Gemeenten leken eerst niet zo geïnteresseerd in het gebruik van sociale media in de strijd om de kiezer, maar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hebben veel lokale politici wel gebruik gemaakt van sites als Twitter en Hyves. Met talloze 'tweets' en 'krabbels' probeerden zij zo veel mogelijk kiezers direct te bereiken, zo blijkt uit gegevens van de website volgdeverkiezingen.nl, die de gegevens vandaag openbaar maakte.

Het aantal politici dat twitterde, steeg vanaf januari in de aanloop naar de verkiezingen explosief: van 800 naar 2200. Ook het aantal tweets nam sterk toe: van gemiddeld 2000 per dag in januari naar 9247 berichten op de verkiezingsdag.

Volgdeverkiezingen.nl is een initiatief van communicatiebureau Politiek Online en is bedoeld om het online campagnegedrag van politici in kaart te brengen. Uit een steekproef onder 450 politici, gehouden door Politiek Online, bleek verder dat 42 procent van de ondervraagden het gebruik van deze nieuwe sociale media ziet als een goede aanvulling op de traditionele manier van campagnevoeren. Via Twitter versturen mensen online korte tekstberichtjes naar elkaar.

Tegenwoordig dus ook politici in de Twittersphere

Pieters snel terug bij PSV

Erik Pieters kan opgelucht ademhalen. De speler van PSV liep gisteravond, tijdens het oefenduel tussen Jong Oranje en Jong Polen, een blessure aan zijn linkerknie op.

Een MRI-scan wees vandaag uit dat er geen afwijkingen te zien waren, waar men gisteren nog voor een zware blessure vreesde. De verwachting is nu dat de verdediger op korte termijn weer bij de selectie van de Eindhovenaren zal aansluiten.

Rosberg: 'Ik doe niet onder voor Schumacher'

Nico Rosberg is dit seizoen zelfverzekerd. Hierbij laat hij weten overtuigd te zijn dit seizoen niet onder te hoeven doen voor ex-wereldkampioen Michael Schumacher. "Ik zal races winnen en daarvoor zal ik hem af en toe moeten verslaan.". Na de laatste wintertest behoort Mercedes GP tot een van de grote kanshebbers voor het aankomende seizoen.
 
De verwachtingen zijn uiteraard gespannend rondom de comeback van Schumacher maar Rosberg denkt op hetzelfde niveau als de Duitser te zitten. "Ik zal zeker op gelijke hoogte als hem staan", zegt hij tegen Bild. "Ik zal races winnen en om dat te doen, zal ik hem nu en dan toch moeten verslaan. Maar Michael is de beste coureur aller tijden, en dat is zeker niet zonder reden", aldus Rosberg.

 Volgens Rosberg weet Schumacher over de ideeën van de Duitser. "Ik denk dat Michael me na deze tests meer is gaan respecteren. Dat is belangrijk voor mij. Bovenal wilde ik het team in de tests laten zien dat de auto net zo goed rijdt met mij achter het stuur."

Gert Kruys nieuwe trainer FC Volendam

Gert Kruys mag zich met ingang van volgend seizoen de trainer van FC Volendam noemen. De club maakte dit vandaag bekend. Kruys heeft een contract getekend voor een jaar met een optie voor nog een jaar. Momenteel traint Kruys de selectie van FC Dordrecht maar deze hebben bekend gemaakt zijn contract niet te willen verlengen.

Dordrecht bereikte onder zijn leiding twee maal de nacompetitie in de laatste drie jaar. FC Zwolle was ook in de race om Kruys maar zijn voorkeur ging uit naar Volgendam.

Volendam beleeft momenteel een slecht seizoen en staat nog geen jaar na degradatie uit de eredivisie slechts op de vijftiende plek in de Jupiler League. Het is nog niet geheel vrij van degradatiezorgen.

Kritiek op Henry: "Zijn spel tegen Spanje riep vragen op"

Thierry Henry was de laatste jaren dé vedette van het Franse nationale elftal, maar plots is zijn positie bij de Fransen niet meer zo zeker. De spits ligt onder vuur.

Henry was tevens aanvoerder, maar sinds zijn beruchte handsbal in de play-offs voor het WK van 2010 tegen Ierland, is hij vaak onderwerp van gesprek. Henry ligt zowel bij de fans als bij bondscoach Raymond Domenech onder de loep. "Iedereen weet dat Thierry in het verleden beter heeft gepresteerd", zei Domenech donderdag op een persconferentie.

"Het is ook duidelijk dat het voor hem lastig is om op hoog niveau te blijven presteren omdat hij bij Barcelona minder speeltijd krijgt. Zijn spel tegen Spanje riep enkele vragen op, maar we zijn nog niet bij het punt aanbeland dat het alarmerend wordt."

Henry beaamde de kritiek van Domenech. "Ik had totaal geen snelheid. Als je achter een bal aan moet en je hebt in anderhalve maand maar één wedstrijd gespeeld, is dat heel lastig." Frankrijk verloor gisteren met 0-2 van regerend Europees kampioen Spanje.

Opvolger Modric op radar Manchester United

Nadat Luka Modric vertrok naar Tottenham Hotspur en Dinamo Zagreb verliet heeft Milan Badelj de schoenen van hem opgevuld. Badelj wacht nu mogelijk een soortgelijk avontuur.

De ster van Kroatië onder 21 Milan Badelj staat naar verluidt van de Kroatische media inde belangstelling van Manchester United gewekt. Toen Zagreb Modric kwijtraakte ging men direct op zoek naar een opvolger. Badelj wordt momenteel de nieuwe Luka Modric genoemd dankzij zijn prestaties na het vertrek van Modric. De 21-jarige spelmaker moet naar verluidt zo'n 10 miljoen euro kosten.

Badelj scoorde in 28 wedstrijden dit seizoen elf maal en kan ook rekenen op de interesse van Inter, Olympique Lyon, Bayern München en Bayer Leverkusen.

 

Shawcross krijgt drie duels voor beenbreuk Ramsey

Stoke City kan drie wedstrijden niet beschikken over Ryan Shawcross. De verdediger is door de Engelse voetbalbond (FA) drie wedstrijden geschorst.

In het onderlinge treffen met Arsenal maakte Shawcross op een dusdanige manier een tackle dat het een beenbreuk voor Arsenal-speler Aaron Ramsey tot gevolg had. Ramsey brak zijn scheen- en kuitbeen, waardoor hij zeker een half jaar uit de roulatie is. Opvallend was dat Shawcross na de wedstrijd tegen Arsenal werd opgebeld door Bondscoach Fabio Capello en dat hij enkele dagen voor het eerst deel uitmaakte van de Engelse selectie.

De 22-jarige verdediger kwam echter niet in actie tegen Egypte. Engeland won met 3-1.

Paraguayaanse jongeling overlijdt op trainingsveld

Diego Cantero zakte tijdens een training bij zijn werkgever General Caballero in elkaar en stond niet meer op. De negentienjarige Paraguayaan stond te boek als een veelbelovende speler. De woordvoerder van General bevestigde het nieuws van de plotselinge dood.

De jongeling werd onmiddellijk naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar konden de dokters alleen zijn overlijden vaststellen. Voor Paraguay gaat het al om de derde sporter die sinds 2007 sterft tijdens een training.

Ook in Europa zijn verscheidene gevallen bekend van voetballers, die zijn overleden tijdens de beoefening van hun sport. Antonio Puerta, Marc-Vivien Foé en Miklos Féher zijn slechts enkele voorbeelden.

EU: kansarme importbruid weren mag niet

Kansarme importbuiden zijn van harte welkom in Nederland. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaalde vandaag dat de inkomenseis die Nederland aan de importbruiden stelt niet mag. Nu moet iemand nog tenminste 120 procent van het minimuminkomen verdienen voordat diegene in aanmerking komt voor gezinsvorming.

Ook het onderscheid dat er nu gemaakt wordt tussen gezinsvormers en gezinsherenigers is verboden. In Nederland gelden nu nog strengere regels voor personen die mensen naar Nederland halen om hier te trouwen (gezinsvormers) dan voor personen die al getrouwd waren voordat ze naar Nederland kwamen en nu hun partner naar ons koude kikkerlandje willen halen. Voor gezinsherenigers geldt dat ze 100 procent van het minimuminkomen moeten verdienen.

De regels van de EU staan haaks op die van Nederland. Nederland wil juist meer maatregelen nemen om de immigratie van kansarmen te beperken. Het aantal importbruiden stijgt hard in Nederland. In 2008 vielen van de 140.000 immigranten er 15.330 onder de noemer 'importbruid'.

Voormalig minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) noemde de integratiepogingen vorig jaar 'dweilen met de kraan open'.

Kerstaanslag Detroit was gedoemd te mislukken

De explosieven die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab op eerste kerstdag wilde laten ontploffen tijdens vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit, waren bij lange na niet krachtig genoeg om het vliegtuig te laten neerstorten. Dat blijkt uit een proef die documentairemakers van de BBC hebben laten uitvoeren.

Deskundigen bootsten na wat er zou zijn gebeurd als de dader alle explosieven op zijn lichaam tot ontploffing had gebracht. In dat geval zou hij zelf de dood hebben gevonden en waarschijnlijk ook de persoon die naast hem zat.

In de praktijk ontplofte slechts een deel van de uiterst explosieve stof PETN, waarvan 80 gram in zijn ondergoed zat genaaid. De zwaargewonde man kon worden overmeesterd, mede dankzij kordaat ingrijpen van een Nederlandse passagier. De bevindingen van het BBC-onderzoek werden vandaag gepubliceerd via de website van de Britse publieke omroep. In de avond wordt de documentaire 'How Safe are our Skies? Detroit Flight 253' uitgezonden op BBC2.

Pitbulls vallen vrouw met hondje aan

Een 22-jarige vrouw uit het Brabantse Sint-Oedenrode is vanmiddag aangevallen door drie pitbulls toen zij haar hondje aan het uitlaten was. De vrouw liep bijtwonden op aan haar armen en onderrug toen zij probeerde haar hondje te beschermen. Het hondje moest naar de dierenarts.

De vrouw liep rond 13.30 uur op de Van der Horststraat toen de pitbulls op haar af kwamen rennen. Een 53-jarige plaatsgenoot, die de honden van haar dochter uitliet, werd meegesleurd doordat de drie honden zo hard renden. De 22-jarige vrouw tilde haar hondje op om het dier te beschermen. Buurtbewoners schoten de vrouw te hulp en wisten de pitbulls weg te halen. De eigenaresse van de pitbulls krijgt een boete.

Alderweireld: 'Tegen Sparta moet het kunnen zonder Suarez'

Sparta is een angstgegner van Ajax. De Amsterdammers wisten in eigen huis niet van hen te winnen. In de uit-wedstrijd hoopt Toby Alderweireld op revanche.In de wedstrijd in Amsterdam werd het 0-0. "Daarom hoop ik ook een beetje op revanche", verklaart Toby Alderweireld donderdag op de clubsite van de Amsterdammers. "Maar we moeten goed opletten, want Sparta heeft toch hier en bij PSV een punt gehaald", voegt de Belg daar aan toe.

"Ze hebben dus toch bepaalde kwaliteiten, maar als wij hetzelfde geven als zij moet de kwaliteit uiteindelijk naar boven komen. We zijn bezig met een goede reeks. Verder willen we nog steeds meedoen om de bovenste plek, dus we moeten gewoon winnen daar".

Ajax speelt zondag zonder de geschorste Luis Suarez. Maar ook zonder de Uruguayaan blijft er volgens Alderweireld genoeg kwaliteit over. "Andere spelers worden ook steeds belangrijker. Ajax is tegenwoordig meer dan alleen maar Suarez. Alleen bij Juventus hadden we hem echt wel nodig. Sparta is echter van een ander kaliber dan Juventus. Bij Sparta moeten onze spelers zeker kansen kunnen creëren en goals kunnen maken."

 

Pechstein krijgt bezoek van federale recherche

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft vandaag onverwachts bezoek gekregen van de federale recherche BKA. Ongeveer tien rechercheurs stonden 's ochtends om acht uur aan haar voordeur om haar huis te doorzoeken.

Een woordvoerster van de BKA heeft bevestigd dat ze onderzoek bij Pechstein hebben gedaan. Vorig jaar werden er afwijkende bloedwaarden bij de Duitse aangetroffen. Direct na deze constateringen schorstte de ISU Pechstein voor twee jaar. Pechstein tekende daarna beroep aan bij het internationaal sporttribunaal maar deze wees haar beroep direct af.

Volgens Pechstein vertelde een van de rechercheurs haar dat meer schaatsers onder verdenking staan bij de ISU voor abnormale bloedwaarden. De BKA zou zijn binnengevallen bij de Duitse om te zoeken naar sporen die zouden kunnen leiden naar mogelijke handlangers. "Maar als je niet met doping bezig bent, kun je ook geen handlangers hebben," aldus Pechstein.

'Sea Shepherd behoudt voorlopig vergunning'

De geplande wetswijziging waardoor de vaarvergunning van de activistische organisatie Sea Shepherd makkelijker kan worden ingetrokken, is voorlopig van de baan. Het plan dat door het kabinet Balkenende IV was voorgesteld, is controversieel verklaard, waardoor het pas door een nieuw kabinet kan worden uitgevoerd. Dat meldt de Partij van de Dieren (PvdD) vandaag.

De schepen van Sea Shepherd kwamen de afgelopen maanden meerdere keren in aanvaring met Japanse walvisvaarders. In januari zonk het futuristische actieschip Ady Gil na zo'n aanvaring. Op het schip zat een Nederlander. Het vlaggenschip van Sea Shepherd vaart bovendien onder Nederlandse vlag. De organisatie probeert de Japanse walvisjacht te verhinderen rond Antarctica.

Om het intrekken van de vaarvergunning mogelijk te maken moet de Zeebrievenwet gewijzigd worden, waardoor de overheid volgens de PvdD makkelijker de Nederlandse vlag van een schip kan afnemen. De PvdD vindt de voorgenomen wijziging 'uiterst dubieus', omdat de aanvaringen 'niet op feiten onderzocht' zouden zijn. De wetswijziging is volgens de PvdD bedoeld om de handelsrelaties met Japan niet te verstoren.

Ook nieuwe drankwet in de ijskast gezet

Het lijkt erop dat de Tweede Kamer ervoor gaat zorgen dat het land de komende maanden grotendeels stil komt te liggen. De kilometerbeprijzing, de luchtvaartnota en het waterplan zijn enkele zaken die de Kamer 'controversieel' verklaarde en nu is ook de nieuwe Drank- en Horecawet in de ijskast gezet door het parlement. Het demissionaire kabinet mag er niks meer mee doen.

In de nieuwe wet zou geregeld worden dat gemeenten zouden mogen experimenteren met een leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol. Een leeftijdsverhoging is iets dat professionals in de verslavingszorg al jaren adviseren. Maar het komt er dus voorlopig niet van, ook niet als proef dus.

Het is balen voor minister Klink van Volksgezondheid. Hij mag ook niet verder werken aan de tarieven van de medisch specialisten, de rookvrije horeca, wijziging van de AWBZ, het geneesmiddelenbeleid en orgaandonatie.

Broer Sinn Fein-leider geeft zich aan

De broer van Sinn Fein-leider Gerry Adams heeft zich vandaag overgegeven aan de politie in Dublin omdat hij wordt gezocht voor seksueel misbruik van zijn dochter. Het Ierse hooggerechtshof had een dag eerder een Europees arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd.

Liam Adams vluchtte in november 2008 naar Ierland om een hoorzitting in Belfast te ontlopen. Hij zou zijn dochter Aine toen zij een kind was acht jaar lang hebben misbruikt. Zelf ontkent hij de aanklacht en hij liet weten uitzetting naar Noord-Ierland aan te vechten.

Gerry Adams heeft toegegeven sinds 1987 van het vermoedelijke misbruik af te weten, maar stapte in lijn met het beleid van Sinn Fein -het niet erkennen van het Noord-Ierse rechtssysteem- nooit naar de politie.

Contador kopman Astana tijdens Parijs-Nice

De Spanjaard Alberto Contador zal aankomende zondag als kopman van Astana aan de start in Parijs verschijnen. Dit maakte een woordvoerder van de ploeg uit Kazachstan vandaag bekend. Eerder dit jaar mocht Contador zich al winnaar noemen van de Rond van de Algarve.

De ploeg van Astana bestaat tijdens Koers naar de Zon verder uit Dmitri Fofonov, Maksim Goerov, Andrij Grivko, Daniel Navarro, Benjamín Noval, Óscar Pereiro Sio en Gorazd Štangelj.

Hamilton: "Racen tegen Schumi is speciaal"

Lewis Hamilton is er van overtuigd dat het racen tegen Michael Schumacher anders is dan tegen welke opponent dan ook. De wereldkampioen van 2008 kreeg vorige week tijdens de laatste wintertest in Barcelona al een voorproefje toen beide coureurs enkele ronden dicht bij elkaar reden. Uiteindelijk haalde de McLaren-coureur de Mercedes-rijder in.

"Dat was leuk. Ik haalde Michael in een lange run in mijn laatste stint bij," zei Hamilton tegen Autosport. "In plaats van even wat gas terug te nemen dacht ik laten we wat lol hebben en proberen dicht bij hem te komen. Dat was erg, erg lastig en het is goed om te ervaren hoe de auto zich gedraagt als je achter iemand zit. Ik daagde hem uit, leerde nieuwe dingen en dacht alleen er maar aan om hem snel in te halen."

"Ik was in staat om bij een van de bochten aan de binnenzijde bij hem te komen. Ik denk dat hij er ook wel lol in had, maar we reden duidelijk niet op hetzelfde tempo, omdat hij duidelijk zwaarder was dan ik qua brandstof. Maar het was erg leuk. Het is een uniek en speciaal gevoel om Michael Schumacher voor me te zien rijden en te weten dat hij het is. Het voelt anders dan achter welke coureur dat ook komen te zitten, omdat hij de zevenvoudig wereldkampioen is! Hij is een legende!"

'Juventus mogelijk lachende derde in zake Ribéry'

Franck Ribéry wordt begeerd in Spanje. Zowel FC Barcelona als Real Madrid zien de speler graag komen. De Spaanse media melden echter dat Juventus er wel eens met de buit vandoor zou kunnen gaan.

De Oude Dame wil naar verluidt de eigen spelverdeler Diego in de deal betrekken. De huidige werkgever van Ribéry, Bayern München, was afgelopen zomer al bezig met de eventuele komst van de Braziliaan. De Duitse recordkampioen zou nog steeds geïnterresseerd zijn in de diensten van Diego. Toch kijkt Bayern ook naar Rusland. CSKA Moskou-speler Milan Krasic staat naar verluidt ook in de nadrukkelijke belangstelling van de club van trainer Louis van Gaal.

In Italië deden dinsdag geruchten de ronde dat Juve-president Jean Claude Blanc in gesprek was met Bayern over de komst van Ribéry.

Geaardheid blijft Thomas Berge achtervolgen

Thomas Berge doet het goed bij de vrouwelijke fans, maar toch krijgt de 20-jarige geregeld de vraag of hij homo is. "Ik vraag me ook af waarom ik toch steeds weer die vraag krijg", verzucht Berge voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik vind het eigenlijk ook wel een compliment", moet de blonde zanger opbiechten. "Homo's zien er toch altijd wel goed uit." Verder trekt Thomas zich niet veel aan van de verhalen. De 20-jarige zegt dat hij binnenkort in een interview met alle roddels afrekent. "Daarna is het klaar."

Tot die tijd laat de zanger het allemaal een beetje langs zich heen gaan. "Ach ja, laat ze ook maar lekker lullen. Ik heb een hele leuke vriendin."

'Ik ben geen homo; ik heb een leuke vriendin' (foto: Novum)

Zaak vermoorde Libanese popster moet over

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft vandaag bepaald dat het proces van vastgoedmagnaat Hishaam Talaat Moustafa, die ter dood is veroordeeld voor de moord op de Libanese popster Suzanna Tamim, over moet worden gedaan.

Volgens het hof zijn er procedurele en inhoudelijke fouten gemaakt. Ook de vermeende huurmoordenaar, de gepensioneerde politieagent Mohsen el-Sukkary, krijgt een nieuw proces.

De zaak heeft de gemoederen in de Arabische wereld flink beziggehouden. Tamim (30) was een bekende zangeres en Moustafa (50) is een invloedrijk lid van de Egyptische regeringspartij die op goede voet staat met de zoon van de Egyptische president Hosni Mubarak, Gamal.

Moustafa en Tamim leerden elkaar in een vakantieoord aan de Rode Zee kennen, terwijl zij in scheiding lag. Ze kregen een affaire en hadden trouwplannen, maar Moustafa verklaarde dat hij de relatie verbrak omdat zijn moeder tegen was.

Volgens de openbare aanklagers betaalde Moustafa twee miljoen dollar aan El-Sukkary om Tamim in 2008 in Dubai te vermoorden. El-Sukkary werd echter door bewakingscamera's gefilmd. Hij werd in augustus 2008 in Egypte gearresteerd. Rechercheurs uit Dubai reisden naar Caïro om hem te ondervragen, maar kregen al snel Moustafa in het vizier. De Egyptische autoriteiten weigerden Moustafa aan de Verenigde Arabische Emiraten uit te leveren, maar zegden toe hem in Egypte te berechten.

Zaak vermoorde Libanese popster moet over
Zaak vermoorde Libanese popster moet over (Foto: Novum)

Sprinters weer aan de bak in Erfurt

De Olympische Spelen zijn weer achter de rug. Voor medaillewinnaars Annette Gerritsen, Laurine van Riessen, Mark Tuitert en Simon Kuipers betekent dat dat de wereldbeker sprint voor de deur staat. Het viertal behoort bij de schaatsers die door de KNSB zijn geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen in het Duitse Erfurt.

Gerritsen en Van Riessen rijden zowel de 500 als de 1.000 meter dit weekeinde. Datzelfde geldt voor Margot Boer en Natasja Bruintjes. Thijsje Oenema komt alleen op de kortste sprintafstand in actie, Sophie Nijman mag op de kilometer laten zien wat ze kan.

Bij de mannen zijn het Tuitert, Kuipers en Stefan Groothuis die de 500 en de 1.000 meter rijden. Jan Smeekens en Ronald Mulder komen daarnaast uit op de 500 meter. Op de dubbele afstand wordt het Control-trio bijgestaan door Rhian Ket en Lars Elgersma.

Laporta: 'El Clásico niet doorslaggevend'

Het is razend spannend in de Spaanse La Liga. Real Madrid en Barcelona strijden aan kop van de ranglijst met een miniem verschil. De naderdende El Clásico in Madrid kan de doorslag geven. Barca-voorzitter Laporta maakt zich niet druk.

Het verschil op de ranglijst van de Primera División tussen FC Barcelona en Real Madrid slechts twee punten in het voordeel van de Catalanen. Barcelona gaat op 11 april op bezoek bij De Koninklijke. Dat duel wordt volgens Barça-voorzitter Joan Laporta erg belangrijk, maar niet beslissend.

"We zullen zien hoe belangrijk die wedstrijd wordt", vertelt Laporta donderdag op de
clubsite van Barcelona. "Als beide teams zo doorgaan en het verschil op de ranglijst nog steeds zo klein is als wij naar het Bernabeu gaan dan zal het zeker een belangrijke wedstrijd zijn. Maar misschien zijn er voor dat duel wel andere dingen gebeurd en is de wedstrijd niet doorslaggevend."

Real-spelers Cristiano Ronaldo en Kaká bestempelden El Clásico onlangs wel als doorslaggevend. Volgens Laporta hebben zij dat nodig om zich te kunnen motiveren. "Maar onze spelers zullen ook zeer gemotiveerd zijn", verzekert Laporta. clubsite

Tweede uitbreiding 'De Sims 3' aangekondigd

Electronic Arts heeft de tweede uitbreiding voor de PC-hit van 2009, 'De Sims 3', aangekondigd. 'De Sims 3: Ambities' kan alleen gespeeld worden indien je in het bezit bent van 'De Sims 3'.

In 'De Sims 3' kunnen spelers een flinke hoeveelheid nieuwe beroepen uitoefenen. Zo kan je nu als spokenjager op pad, of is het mogelijk om als detective op pad te gaan. In 'De Sims 3: Ambities' heeft de speler altijd de keuze over de manier waarop een beroep ingevuld wordt. Zo kan je als detective mensen ondervragen of informatie uit ze slaan in een luguber steegje. Als dokter kan je gewoon je werk doen, of kiezen voor alternatieve geneeswijzen.

Fans van 'De Sims 3' moeten nog even geduld hebben. 'De Sims 3: Ambities' wordt pas in juni verwacht.

Tweede uitbreiding 'De Sims 3' aangekondigd
Tweede uitbreiding 'De Sims 3' aangekondigd (Foto: Novum)

Drugs in kinderdagverblijf gevonden

Afgelopen dinsdag is in de schoen van een kind een pakketje verdovende middelen gevonden. De vondst werd gedaan door door kinderdagverblijf het Gansje in Amsterdam Zuidoost.

Het kinderdagverblijf schakelde meteen de politie in. Met een drugshond werd het pand aan een grondig onderzoek onderworpen. Hierbij werden geen opmerkelijke vondsten meer gedaan.

De ouders van het kind met de drugs zijn per brief op de hoogte gesteld door het kinderdagverblijf. Er wordt een onderzoek gestart om uit te vinden hoe de drugs in het schoentje zijn beland.

Levensvatbare baby van 275 gram geboren

In het Noord-Duitse Göttingen is een jongetje geboren dat bij zijn geboorte slechts 275 gram woog. De baby is voor zover bekend de lichtste jongen ter wereld die een dergelijke vroeggeboorte heeft overleefd. Dat maakte een woordvoerder van het plaatselijke ziekenhuis UMG vandaag bekend.

Artsen gingen er tot nu toe van uit dat kinderen met een geboortegewicht van minder dan 350 gram in principe niet levensvatbaar zijn. Slechts drie meisjes waren bij hun geboorte ooit lichter dan dit jongetje en hebben het overleefd. Het lichtste meisje woog 244 gram.

Het jongetje werd vorig jaar juni geboren in de 25e week van de zwangerschap. Na zes maanden op de afdeling intensive care gelegen te hebben mocht het kind in december naar huis. Het jongetje woog toen een gezonde 3700 gram.

Hamas verbiedt mannen in vrouwenkapsalons

De Hamas-regering in de Gazastrook heeft het werken in vrouwenkapsalons verboden voor mannen. Het verbod werd vandaag aangekondigd en is onderdeel van een campagne om islamitische gebruiken verplicht te stellen voor de anderhalf miljoen inwoners van Gaza.

Sinds Hamas in 2007 in het kustgebied aan de macht kwam heeft de beweging stap voor stap islamitische maatregelen doorgevoerd zonder daarbij openlijk de aanval te openen op het secularisme. Hamas staat echter onder druk van radicalere groepen die willen dat de beweging haar ware fundamentalistische aard toont.

De islamitische traditie verbiedt het dat vrouwen hun haren tonen aan mannen met wie zij niet gehuwd zijn of die niet hun bloedverwanten zijn.

Aanhouding voor schietpartij in Vaassen

Bij een schietpartij vandaag in het Gelderse Vaassen is een persoon gewond geraakt. Het zou gaan om een schietpartij die volgde op een conflict tussen twee buurtgenoten. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn arm en is naar een ziekenhuis gebracht. De veronderstelde schutter is aangehouden en zit vast, meldt de politie.

De schietpartij vond aan het begin van de middag plaats aan het Prunushof. De 47-jarige schutter liep na de schietpartij naar basisschool 't Mozaïek aan de Veldeksterweg. Hij meldde zich bij de directeur en vroeg hem de politie te bellen. De politie zette een arrestatieteam in, maar de man bleef rustig en kon zonder verzet en buiten het zicht van de kinderen worden aangehouden. Hij had geen wapen bij zich.

De politie onderzoekt de schietpartij. De directeur van de school heeft de ouders van de leerlingen geïnformeerd en er is slachtofferhulp beschikbaar voor mensen die daar behoefte aan hebben.

'Rutten krijgt vijf miljoen euro om PSV op peil te houden'

PSV zag gisteren tegen wil en dank aanvaller Danko Lazovic vertrekken naar Zenit Sint -Petersburg. Trainer Fred Rutten mag van het bestuur de inkomsten van die transfer volledig aan nieuwe aanwinsten besteden.

Rutten mag de inkomsten uit de transfer van Danko Lazovic gebruiken om de kwaliteit van de selectie op peil te houden. De Serviër werd voor ruim vijf miljoen euro van de hand gedaan aan Zenit. "Ik heb keiharde garanties gekregen van algemeen directeur Jan Reker. Wat er binnenkomt, mag ook weer worden uitgegeven", zegt de oefenmeester tegenover Sportweek.

Rutten had niet gerekend op een vertrek van één van zijn spelers en voelde zich voor het blok gezet door de Serviër. "Uiteindelijk was zijn vertrek onontkoombaar. In eerste instantie wilde ik dat het niet door zou gaan. Ik was teleurgesteld en boos, ik heb al vaak gezegd dat we iedereen nodig hebben. Maar het bleek onmogelijk om de transfer tegen te houden."

De zo tevreden en 'grote kleedkamer' is de afgelopen periode geslonken. Eerder werd Jonathan Reis ontslagen en nu het vertrek van Lazovic. Daarnaast zitten Stanislav Manolev en Erik Pieters in de ziekenboeg. De plek van Lazovic kan worden ingevuld door Nordin Amrabat, maar ook Ibrahim Afellay en Zakaria Labyad beschikken volgens Rutten over de kwaliteiten om zijn plaats in te nemen.

Het debuut van aankoop Andy van der Meyde laat nog op zich wachten. Rutten hoopt dat de achttienvoudig international over drie weken speelklaar is. "We hadden geen andere opties. Hij heeft drie jaar vrijwel niet gespeeld. Hij moet van ver komen", realiseert Rutten zich. "Andy maakt een ambitieuze indruk, dit is zijn laatste kans om als voetballer nog een behoorlijk niveau te bereiken."

Vlaar houdt aan Nederland-VS verrekking aan lies over

Verdediger Ron Vlaar heeft aan de interland tegen de Verenigde Staten gisteren een licht verrekking aan zijn lies overgehouden. Dit meldde Feyenoord vandaag op haar website. Zoals het er nu uitziet is Vlaar wel op tijd fit voor het duel tegen Roda JC aankomend weekend.

Jonathan de Guzman verliet de training van de Rotterdammers vandaag wel voortijdig. Stefan de Vrij, die dankzij een liesblessure niet uitkwam voor Nederland onder 19, trainde gewoon met de groep mee.

Rabobank met enkel Nederlanders in Parijs - Nice

Rabobank zal komende zondag in Parijs - Nice van start gaan met louter Nederlanders. De formatie heeft Bauke Mollema aangewezen als kopman en krijgt ter ondersteuning de routiniers Joost Posthuma en Bram Tankink met zich mee.

Daarnaast zullen ook Lars Boom, Dennis van Winden, Jos van Emden, Rick Flens en Tom Leezer starten in de Koers naar de zon. "Er zitten geen 'reuzen' in, maar de laatste etappes in de buurt van Nice zijn traditioneel heel lastig," aldus technisch directeur Erik Breukink. "En ook de rit naar Mende met een aankomst bovenop spreekt tot de verbeelding. Zeker daar komen de klassementsrenners bovendrijven."

"Ik ben benieuwd hoe Bauke Mollema zich in de lastige etappes er doorheen slaat. We hebben er vertrouwen in. Bauke was in de Ruta del Sol erg goed. Zijn zelfvertrouwen groeide dagelijks. Na zijn ziekte van vorig jaar is hij er nu weer helemaal bij."

Premier League: Geen play-offs

De voorzitters van de voetbalclubs uit de Premier League hebben het voorstel om play-offs te houden in het Engelse voetbal resoluut naar de prullenbak verwezen. Het was de bedoeling dat de clubs die op de vierde tot en met zevende plaats waren geëindigd gingen strijden om de laatste plaats in de Champions League.

Engeland zou hiermee na Nederland en België het derde West-Europese land worden dat de play-offs in ging voeren. De managers van zestien clubs zagen het wel zitten, maar de grote vier Arsenal, Chelsea, Liverpool en Manchester United waren tegen. De voorzitters van de clubs hebben het voorstel vandaag definitief afgeschoten.

Deus Ex 3 teaser-plaatje

Soms pak je wat je pakken kan. Neem je genoegen met wat er voor je neus staat. In dit geval is er vanmorgen een teaser-plaatje van Deus Ex 3 vrijgegeven door Square. Waar zat jij aan te denken?

 

In ieder geval laat Square verder helemaal niets los. Zelfs de titel is nog niet vastgelegd. De laatste geruchten zeggen dat “Deus Ex: Human Revolution” het waarschijnlijk gaat worden, maar wat maakt het eigenlijk uit. Wel is bekend dat Eidos Montreal de ontwikkelaar is en dat Square Enix Japan gaat helpen bij de cinematics. Voor nu moet je het maar doen met een plaatje van een hand in een handschoen met een aansteker.   

Verhuurder Groningen huisjesmelker van het jaar

De Groningse verhuurder Wim Bulten is verkozen tot huisjesmelker van het jaar. Bulten liet onder meer studentes strippen zodat hij kon bepalen of zij een kamer kregen toegewezen. Dat melden de initiatiefnemers van de prijs, de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de SP jongerenorganisatie Rood.

Bulten bezit in Groningen 110 panden en is volgens de LSVb en Rood 'een typische huisjesmelker'. De klachten die over de verhuurder binnenkwamen, variëren tussen het onveilig verwijderen van asbest tot het psychisch onder druk zetten van studenten, bedreiging en mishandeling. Bulten was vanmiddag niet direct bereikbaar om een reactie te geven op zijn uitverkiezing.

LSVb-voorzitter Oosterwijk stelt dat de bond elk jaar veel klachten binnenkrijgt over huisjesmelkers en dat er onvoldoende wettelijke mogelijkheden zijn om het hen moeilijker te maken. Studenten zouden soms mishandeld worden als zij stappen tegen hun verhuurder wilden ondernemen. Bij de initiatiefnemers zijn honderden nominaties binnengekomen uit vooral, Amsterdam, Leiden, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen en Groningen.

Take 2: Succes GTA IV, Red Dead Redemption delay en meer

De populaire gangster-game 'Grand Theft Auto IV' is in totaal meer dan 15 miljoen keer verkocht. Dat maakte uitgever Take Two in een rapport over het eerste financiële kwartaal van 2010 bekend.

De eerste resultaten van 'BioShock 2', een andere toptitel van Take Two, zijn inmiddels ook binnen. Met 3 miljoen verkochte exemplaren is de onderwater-shooter goed op weg een groot succes te worden.

Het was niet alleen goed nieuws dat Take Two in het rapport bracht. Zo komt 'Red Dead Redemption' drie weken later in de winkels te liggen dan gepland stond. De Western met een volledig open spelwereld zal nu op 21 mei in Europa uitkomen.

Daarnaast werd de hoop uitgesproken dat de releases van 'LA Noire', 'Mafia II', 'Max Payne 3' en 'Sid Meier's Civilization V' voor 31 oktober in de winkels zullen liggen. Toch voegde de uitgever hier wel aan toe dat één van deze titels mogelijk naar het fiscale jaar 2011 geschoven wordt.

'Grand Theft Auto IV' 15 miljoen keer verkocht
'Grand Theft Auto IV' 15 miljoen keer verkocht (Foto: Novum)

Beveiliging Assassin's Creed 2 versoepeld

Ubisoft heeft de zware beveiliging voor de aankomende PC-versie van Assassin's Creed 2 versoepeld. Spelers raken niet langer de met hun personage behaalde voortgang kwijt op het moment dat de internetverbinding verbroken wordt.

Voor de PC-versie van Assassin's Creed 2 is een internetverbinding vereist om te kunnen spelen. De game sluit zichzelf af op het moment dat de verbinding wegvalt. Dit maakte veel recensenten, die de game eerder hebben ontvangen, woest omdat ze regelmatig hele hele stukken opnieuw moesten spelen.

Na de v1.1 update voor Assassin's Creed 2 wordt de speler nog steeds uit de game gegooid op het moment dat de internetverbinding eruit klapt, maar mag je wel meteen op exact dezelfde plaats verder spelen. Deze extreme beveiliging acht Ubisoft noodzakelijk om de hoge mate van piraterij op PC te bestrijden.

De PC-versie van de aankomende stealth action-game 'Splinter Cell: Conviction' zal ook van deze beveiligingssoftware gebruikmaken.

Assassin's Creed 2 komt 5 maart uit op de PC.

Beveiliging 'Assassin's Creed 2' versoepeld
Beveiliging Assassin's Creed 2 versoepeld (Foto: Novum)

Timmer wil voor Heerenveen uitzondering maken

Henk Timmer trainde vandaag mee met het eerste elftal van sc Heerenveen. Die club heeft een keepersprobleem en de 38-jarige oud-goalie van onder meer Ajax, AZ en Feyenoord moet uitkomst brengen. Morgen zal pas besloten worden of Timmer daadwerkelijk wordt aangetrokken of niet, maar de Hierdenaar heeft er zelf een goed gevoel over.

Officieel heeft Timmer zijn profloopbaan al beëindigd, maar een terugkeer lijkt nu mogelijk. "Heerenveen is de enige club waar ik dit voor zou doen," zei Timmer op de website van de Friese club. "Toen Jan Everse (interim-trainer bij Heerenveen, red.) belde had ik snel in de gaten waar het over ging. Ik heb echter niet meteen ja gezegd, Ik wilde wel wat bedenktijd."

Timmer zei ja en stond vandaag weer op het trainingsveld. "Het gaat er vooral om het juiste gevoel weer terug te krijgen. Keepen en coachen verleer je niet, het is in het begin alleen een beetje roestig. Ik heb de afgelopen periode veel met Marianne getraind en als keeper is de conditie niet het belangrijkste. Ik ben geen middenvelder die twaalf kilometer moet lopen."

Het is nog niet bekend of Timmer daadwerkelijk aangetrokken zal worden. "Mijn lichaam kan de arbeid wel aan, maar ik moet er wel een goed gevoel bij hebben. Bovendien is het nog afwachten hoe het met het herstel van Vandenbussche en Lejsal gaat. Als zij op tijd fit zijn, verandert de situatie." De doelman snapt wel waarom de club bij hem is uitgekomen. "Dat Heerenveen in deze moeilijke fase liever ervaring onder de lat heeft staan is begrijpelijk. Ook voor de jonge talenten is dit de beste oplossing. Als het mis gaat kunnen ze mij beter afbranden dan een jonge jongen van negentien jaar."

"Zo veel blessureleed bij keepers maak je zelden mee. Als het moet wil ik Heerenveen graag helpen. Ik heb een rijtje leuke clubs achter mijn naam staan en Heerenveen past daar perfect bij. Heerenveen is ook de enige club waar ik dit voor wil doen. De plaats Heerenveen spreekt me enorm aan. Niet alleen vanwege het voetbal, maar ook via het schaatsen heb ik Heerenveen leren kennen. Als een andere club had gebeld, had ik nee gezegd."

Nieuwe trailer Pikachu The Movie

We hebben een tijdje geleden eerst het silhouet onthuld, daarna de Pokémon himself. Het waren de eerste twee Pokémon van de vijfde generatie, twee dark-types. Het was ook al bekend dat er een film zou komen (en natuurlijk ook een of twee games!). FOK! heeft nu ook een trailertje voor jullie:

 We zien dat de nieuwe Pokémon ook een soort Ditto is, aangezien hij in Ash, Entei en in nog wat andere dingen kan veranderen.  Ook Celebi zien we veel voorkomen. Al met al is dit dus best een aardige film aan het worden, dus we houden je op de hoogte!

Geen Nederlandse steun aan Griekenland

Nederland is niet betrokken bij een reddingsoperatie voor het in financiële nood verkerende Griekenland. Als er hulp van buitenaf zou komen, kan dat wat Nederland betreft nooit in de plaats komen van 'hard en snel' ingrijpen door de Grieken zelf.

"Ik verzeker u dat er door Nederland op geen enkele manier beslissingen zijn genomen om Griekenland financieel te ondersteunen", schrijft minister Jan Kees de Jager vandaag aan de Tweede Kamer.

Volgens Nederland is het aan Griekenland zelf om maatregelen te nemen zodat het enorme begrotingstekort wordt weggewerkt. In de ogen van De Jager heeft Griekenland jaren achtereen op te grote voet geleefd en heeft het land structureel meer uitgegeven dan aan belastinginkomsten werd binnengehaald. "De onrust op de financiële markten toont aan dat deze situatie niet houdbaar is."

In de Tweede Kamer waren grote zorgen na mediaberichten over een op handen zijnde reddingsoperatie, waarbij Nederland betrokken zou zijn. De Kamer vindt dat er geen euro belastinggeld naar Griekenland mag.

Jemen pakt Al-Qaida-verdachten op

De politie van Jemen heeft bij een inval in een huis in de hoofdstad Sanaa elf vermoedelijke militanten van Al-Qaida opgepakt. De vader van een van de verdachten werd doodgeschoten toen hij het vuur op de politie opende. Het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit vandaag meegedeeld.

De Verenigde Staten hebben hun zorg geuit over Al-Qaida in Jemen, sinds verschillende groepen in Jemen en in Saudi-Arabië zich verenigden tot een Al-Qaida voor het Arabisch schiereiland. Een Nigeriaans lid van de groep deed op eerste kerstdag een mislukte poging een Amerikaans passagiersvliegtuig op te blazen boven de stad Detroit.

Parreira: "Geen man overboord na remise tegen Namibië"

Carlos Alberto Parreira zag Zuid-Afrika met 1-1 gelijkspelen tegen buurland Namibië. De bondscoach van de organisator van het WK vindt dat de remise niet moet leiden tot paniek.

Tegen Namibië liet de Braziliaanse trainer veel onbekende spelers debuteren. Hij hecht derhalve ook weinig aandacht aan de uitslag. "Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om wat spelers te bekijken die lang niet bij de ploeg hebben gezeten, dit helpt bij de verdere selectieprocedure", aldus Parreira op de website van de FIFA.

Onlangs maakte de bondscoach een selectie van 28 spelers bekend die met Zuid-Afrika meegaan op een trainingskamp in Brazilië. Kermit Erasmus (Excelsior) en Daylon Claasen (Ajax) kregen ook een invitatie. De clubs zijn hierdoor hun spelers drie weken kwijt.

Weer problemen met tunnels A73

De tunnels in de A73 bij Roermond en Swalmen zijn vandaag korte tijd afgesloten geweest. Er waren technische problemen, waardoor de veiligheid in het geding was. Na een halfuur gingen beide tunnels weer open, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

De problemen ontstonden rond 14.00 uur. Wat er precies aan de hand was, is onduidelijk. Na onderzoek hebben storingsdiensten de tunnels weer vrijgegeven.

De tunnels worden al sinds de oplevering geteisterd door problemen. Afgelopen najaar werden ze gesloten omdat ze sinds de gedeeltelijke opening vorig jaar voortdurend kampten met technische storingen. Nu is een nieuw veiligheidssysteem ingebouwd. Begin januari kwamen delen van het plafond van de Roertunnel naar beneden.

Chandhok bevestigd bij HRT F1 team

Karun Chandhok is vandaag bij de presentatie van het HRT F1 Team bevestigd als tweede coureur. De Indiër krijgt Bruno Senna naast zich als coureur. Ook werd vandaag de livery van de nieuwe auto onthuld.

"We hebben de rijders line-up gecompleteerd met de Indiër Karun Chandhok die de auto in ons allereerste seizoen mag gaan besturen. We waren onder de indruk van zijn prestaties in de GP2. Het is mooi om nog voor de Indiase Grand Prix een rijder uit India op de grid te hebben," zegt teambaas Colin Kolles vanuit Murcia. "Alles is nu geregeld na een onmogelijke race tegen de klok om de teamnaam nog geregistreerd te krijgen en ik denk dat we nu een basis hebben om vanuit te bouwen. Nu moeten we samenwerken, samen leren en ons als team blijven ontwikkelen."

"Het nieuwe HRT F1 Team, Hispania Racing F1 Team is in Murcia ontstaan," zegt eigenaar Jose Ramon Carabante. "Ik ben er trots op om iedereen in Murcia, waar de roots van het team liggen, welkom te heten en mijn land de trots te geven van het eerste Spaanse Formule 1-team ooit. De naam Hispania is niet alleen de naam van één van mijn bedrijven, maar ook de Romeinse naam voor het Iberisch Schiereiland. Dat geeft de identiteit van ons nieuwe team goed weer."

SP-prominent bekritiseert Kant

SP-secretaris Hans van Heijningen heeft vandaag openlijk kritiek geuit op SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Van Heijningen is niet gelukkig met de vergelijking die Kant onlangs maakte tussen PVV-leider Geert Wilders en het nazisme.

"Je hoeft absoluut niet terug naar de jaren dertig om duidelijk te maken dat we helemaal niets te winnen hebben bij een politiek van verdeeldheid zaaien tussen bevolkingsgroepen", zei Van Heijningen tegen de NOS. Hij staat wel achter de kern van de boodschap van Kant. "Maar ik zou het zelf anders hebben uitgedrukt."

Kant zei afgelopen maandag in een lijsttrekkersdebat dat Wilders zondebokken zoekt en dat de geschiedenis heeft uitgewezen dat dat 'levensgevaarlijk' is. Wilders is volgens Kant een 'bedreiging voor de samenleving'.

De SP, een partij waar interne conflicten zelden naar buiten komen, verloor bij de verkiezingen van gisteren vijftig gemeenteraadszetels. Voormalig fractievoorzitter Jan Marijnissen, die nog altijd Kamerlid en partijvoorzitter is, liet weten dat hij nog steeds achter Kant staat.

Piraten beschieten Spaans schip

Privébewakers op een Spaanse vissersboot zijn vandaag op de Indische Oceaan in een vuurgevecht geraakt met Somalische piraten. De piraten beschoten het schip met een granaatwerper, waardoor aan boord van het vaartuig brand ontstond. Dat heeft de eigenaar van het schip gezegd.

Niemand van de 33 bemanningsleden en drie bewakers raakte gewond. Na de schietpartij gingen de piraten ervandoor.

Het vuurgevecht toont een trend van steeds gewelddadiger voorvallen op de wateren voor Oost-Afrika. Wanhopig op jacht naar miljoenen dollars losgeld, plegen piraten steeds vaker gewelddadige aanvallen op langsvarende vrachtschepen.

De schepen worden er ondertussen steeds behendiger in de aanvallen af te slaan. Niet alleen hebben sommige vrachtvaarders gewapende bewakers aan boord, ook worden de schepen gefortificeerd door prikkeldraad op te hangen en brandslangen waarmee aanvallers onder hoge druk met water kunnen worden belaagd. Sommige schepen hebben zelfs systemen geïnstalleerd die doen denken aan onder stroom staande hekwerken.

Samenscholingsverbod Ede opgeheven

Het samenscholingsverbod in Ede wordt opgeheven. In september 2008 werd het verbod ingesteld in de wijk Veldhuizen A en sindsdien is het twee keer verlengd. Inmiddels is de overlast dusdanig afgenomen dat er geen noodzaak meer is voor een verbod op samenscholen, bepaalde de gemeente vandaag. Het verbod loopt overmorgen af.

Het verbod werd ingesteld om de overlast van hoofdzakelijk Marokkaanse jongeren de kop in te drukken. Jongeren die overlast veroorzaakten mochten niet met vier personen of meer bij elkaar staan in de wijk. Ook was er cameratoezicht ingesteld.

Als de overlast in de wijk weer toeneemt, kan burgemeester Cees van der Knaap (CDA) het samenscholingsverbod opnieuw instellen. Momenteel is er in de wijk Rietkampen wel veel overlast. Bekeken wordt of hier een gebiedsverbod van kracht wordt. Overlastveroorzakers en hun ouders krijgen een brief van de burgemeester.

Obama wil snel 'ja of nee' over zorgplan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft leden van het Congres gisteren opgeroepen binnen enkele weken met een eenvoudige meerderheid 'ja of nee' te zeggen tegen zijn plan voor een algemene ziektekostenverzekering. Hij voelt er weinig voor om het wetsvoorstel vanaf de grond helemaal te herschrijven, zoals sommige Republikeinen willen. "Ik zie niet hoe nog een jaar onderhandelen nuttig kan zijn. Ik vind dat het Congres van de Verenigde Staten het Amerikaanse volk een definitieve stemming verschuldigd is", zei hij.

Obama heeft sommige ideeën van Republikeinen in zijn plan verwerkt. Hij hoopt daarmee niet zozeer Republikeinen voor zijn plan te winnen, maar Democraten uit conservatieve kiesdistricten die in november voor hun herverkiezing vrezen als zij voor zouden stemmen. Als genoeg Democraten het plan steunen, kunnen de leiders in het Congres de Republikeinse bezwaren met parlementaire manoeuvres omzeilen.

"Ik denk dat hij een kier heeft weten open te wrikken. Maar het is maar een kleine kier en ze kunnen daar maar beter snel doorheen kruipen zolang het kan", zei de Democratische afgevaardigde Gerry Connolly.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben eind vorig jaar elk verschillende versies van het plan goedgekeurd. Onderhandelaars van beide kamers waren bijna klaar om de twee versies met elkaar in overeenstemming te brengen, toen de Democraten door een verloren tussentijdse verkiezing in Massachusetts een zetel in de Senaat kwijtraakten, en daarmee ook de mogelijkheid om vertragingstactieken van de Republikeinen te dwarsbomen.

Het plan van Obama lijkt vooral in het Huis van Afgevaardigden in problemen te verkeren, waar het in november met maar 220 tegen 215 stemmen werd aanvaard. Sindsdien zijn verscheidene Democraten van gedachten veranderd of vertrokken, terwijl de 254 die zijn overgebleven in november allemaal te maken hebben met verkiezingen.

De Republikeinen lijken allemaal faliekant tegen te zijn. "De Amerikanen willen geen biljoenenoverheidsovername van de gezondheidszorg, opgepropt met belastingverhogingen, bezuinigingen op Medicare en cadeautjes voor belangengroepen in Washington. Vandaag niet, morgen niet, nooit", zei de Republikeinse leider in het Huis, John Boehner.

In de kern is het plan grotendeels gebleven zoals Obama het wenste. Het geeft dekking aan tientallen miljoenen Amerikanen die nu niet tegen ziektekosten verzekerd zijn en ontneemt verzekeraars de mogelijkheid om mensen met een bestaande aandoening uit te sluiten. Er zou ook een verzekeringsbeurs komen waar particuliere ondernemingen polissen aan consumenten kunnen verkopen. De kosten van het plan, ruwweg een biljoen dollar over de komende tien jaar, zouden gedekt worden door verlaging van Medicare-uitkeringen en hogere inkomstenbelastingen voor mensen die meer dan tweehonderdduizend dollar per jaar (250 duizend voor echtparen) verdienen.

Obama wil snel 'ja of nee' over zorgplan
Obama wil snel 'ja of nee' over zorgplan (Foto: Novum)

PSN update 4 maart: het donkere bos in

De PlayStation Store krijgt wekelijks een update met tijdelijke acties, nieuwe games, DLC en demo's. Deze week ligt de demo van Just Cause 2 te wachten. Ook de DLC van Dante's Inferno, Dark Forest is beschikbaar. 

 

Special Offers (Beschikbaar tot 18 maart)

  Cellfactor: Psychokinetic Wars (van €9.99 voor €4.99)
  Super Puzzle Fighter II Turbo HD Remix (van €9.99 voor €4.99)
  Age of Booty (van €9.99 voor €4.99)
  Far Cry 2 Fortunes Pack (van €4.99 voor €2.99)
  Tom Clancy's H.A.W.X. Supremacy Pack (van €9.99 voor €4.99)
  Ghost Recon Advanced Warfighter 2 (PSP) (van €19.99 voor €9.99)
  Tom Clancy's EndWar (PSP) (van €19.99 voor €9.99)
  Chessmaster: The Art Of Learning (PSP) (van €19.99 voor €9.99)

Downloadable Games

  Vandal Hearts Flames of Judgement (€12.99)

Demos (gratis)

  Just Cause 2
  Moto 09/10
  Patchwork Heroes (PSP)

Add-On Game Content 

  Resident Evil 5
     Desperate Escape (€4.99)
     Costume Pack 2 (€1.99)
  Operation Flashpoint: Dragon Rising - Overwatch Pack (€3.99)
  Dante's Inferno - Dark Forest (€4.99)
  Race Driver GRID - Prestige Pack (€9.99)
  Dragon Ball: Raging Blast - Ultimate Warriors Pack 1 (gratis)
  Echoshift (PSP)
     Pyramid Level Pack (gratis)
     Cave Level Pack (gratis)
  Buzz!: Quiz World (PSP) - Sci-Fi Quiz (€3.99)
  Karaoke Revolution - veel nummers voor elk €0.99
  The Beatles: Rock Band - All You Need Is Love (€1.49)

  Rock Band

    Downfall by Trust Company (€1.49)
    Panic Switch by Silversun Pickups (€1.49)
    Sort Of by Silversun Pickups (€1.49)
    Third Floor Story by The Mother Hips (€1.49)
    White Falcon Buzz by The Mother Hips (€1.49)
    Disturbed Pack 02 (€3.99)

  Guitar Hero 5

    Blink-182 Track Pack (€5.49)

Videos (gratis)

  Fallout: New Vegas Tease
  Split Second Standstill Trailer
  Lead and Gold: Gangs of the Wild West Announcement Trailer
  Bomberman Ultra Trailer

[Update] Just Cause 2 en MotoGP 09/10 demos nu te downloaden

Vanaf vandaag zijn er twee nieuwe demos te downloaden vanaf de Game Marketplace op Xbox live en op het PlayStation Network, het gaat hier om Just Cause 2 en MotoGP 09/10. Deze demo's zijn op dit moment alleen voor Gold-members, mensen met een Silver Live account moeten hier nog een weekje op wachten.

In de 1.08GB wegende demo van Just Cause 2 kan je op een klein stukje van het totale eiland een half uur doen wat je wil doen. Tijdens het downloaden van de demo kan je natuurlijk altijd onze preview lezen over Just Cause 2.
In de demo van MotoGP 09/10 probeert Capcom weer terug naar de roots van het motorracen te gaan, realistisch motorrijden in de huidige seizoenen, ook hiervan is nu een voorproefje te spelen.

Update:
De demo van Just Cause 2 zal vanaf vanavond ook beschikbaar zijn voor de PC.

JC2

Tévez laat niets heel van 'respectloze' Terry

Argentijns international en speler van Manchester City Carlos Tévez heeft geen goed woord over voor zijn veelbesproken collega van Chelsea. Tévez maakt zijn collega John Terry met de grond gelijk in The Sun.

De aanvaller van de Citizens neemt het daar mee op voor ploeggenoot Wayne Bridge. "Doet een speler in Argentinië wat Terry met mijn ploegmakker Wayne Bridge heeft uitgespookt, dan is het over en uit. Terry heeft geen greintje respect voor Wayne. In de wijk waar ik ben grootgebracht, lachen ze niet om zulke incidenten. Dat kost je daar een stel benen'', aldus Tévez, die onlangs in het competieduel met Chelsea ook al botste met Terry.

Ook Craig Bellamy, de aanvaller van City, is niet te spreken over het gedrag van de aanvoerder van Chelsea. "Ik weet al jaren wat voor een persoon John is. Niets verbaast me nog van hem."

Terry, die met Bridge's vrouw diverse avontuurtjes heeft gehad, is zijn aanvoerdersband bij de Engelse nationale ploeg kwijt na tussenkomst van bondscoach Fabio Capello. Bridge heeft op zijn beurt laten weten niet meer voor Engeland te willen uitkomen.

Nettowinst Rabobank gedaald

Rabobank heeft vorig jaar veel last gehad van de ongunstige economische omstandigheden. De nettowinst daalde in 2009 met 17 procent tot 2,3 miljard euro, tegen 2,8 miljard het jaar daarvoor. Dat heeft de coöperatieve bank vandaag bekendgemaakt.

De resultaten werden gedrukt door hogere voorzieningen voor kredietverliezen en "felle concurrentie" op de Nederlandse spaarmarkt. Desondanks stegen de totale baten vorig jaar tot 11,9 miljard euro, ten opzichte van 11,7 miljard euro in 2008. Door kostenbesparingen daalden de bedrijfslasten met 4 procent tot 7,3 miljard euro.

"De kredietcrisis en de recessie die daarop volgde, hadden grote consequenties voor de financiële sector. Voor banken was 2009 een moeilijk jaar en ook de Rabobank merkte de gevolgen", aldus de bank.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden wist Rabobank het afgelopen jaar meer kredieten te verstrekken. De totale kredietportefeuille steeg met 2 procent tot 416 miljard euro. De groei vlakte in de tweede helft van 2009 wel af. "Door de economische situatie nam de vraag naar krediet af en hierdoor liep de groei van de kredietverlening terug", aldus Rabobank.

De bank voorziet dat de groei van de kredietverlening in 2010 op een laag niveau zal blijven. Rabobank baseert dit op een gematigd te verwachten herstel van de economie en stringentere regelgeving waar banken mee te maken krijgen.

'IJsland dicht bij akkoord met Nederland'

IJsland is dicht bij een nieuwe overeenkomst voor de betaling van verliezen van de failliete bank Icesave aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Toch blijft een referendum nodig, zegt de IJslandse minister van Financiën vandaag.

"We hebben behoorlijk voortgang geboekt en zijn in het zicht van de haven. Ik geloof dat we vlak bij een voor IJsland veel betere overeenkomst zijn", zei minister Steingrimur Sigfusson op het publieke radiostation RUV.

Overmorgen wordt in IJsland een referendum gehouden over het vorige, minder aantrekkelijk compensatieakkoord. Dat akkoord, dat volgens een opiniepeiling door driekwart van de stemmers zal worden afgewezen, voorziet in de terugbetaling van 3,9 miljard euro aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat bedrag zou de Britse en Nederlandse overheden compenseren voor hun depositovergoedingen aan 340.000 spaarders die gedupeerd zijn door het faillissement van de IJslandse internetbank in oktober.

Sigfusson voorziet niet dat het referendum op het laatste moment nog zal worden afgeblazen. "De kans daarop wordt minder en minder. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de stemming wordt afgeblazen", zei hij. Op dit moment voert een IJslandse delegatie in Londen onderhandelingen met Britse en Nederlandse autoriteiten.


In natura is uiteraard ook een optie...

Okada: "Honda is compleet van stijl veranderd"

Japan, WK-tegenstander van Oranje, won gisteren met 2-0 van Bahrein. Keisuke Honda maakte de tweede treffer. Bondscoach Takeshi Okada was onder de indruk van de oud-speler van VVV-Venlo.

Na de teleurstellende resultaten van Japan in januari en februari, waarin Japan gelijkspeelde tegen Venezuela en China en verloor van Zuid-Korea, boekte de WK-ganger eindelijk weer een overwinning.

"Er was geen ruimte voor excuses vandaag", vertelde Okada. "We moesten gewoon winnen en dat hebben we gedaan. Ik wil mijn spelers dan ook complimenteren voor hun inzet", aldus Okada tegen The Daily Yomiuri. "We misten overigens wel veel kansen voordat ons tweede doelpunt viel. Dat is een punt waar we over moeten nadenken en aan moeten werken."

Over Keisuke Honda had de bondscoach een goed woordje over. "Honda is compleet van stijl veranderd. Hij speelt veel eenvoudiger en verdedigt ook goed mee. Hij geeft ons meer opties voor in de voorhoede."

Nog zeven Nederlanders vermist in Chili

Het aantal Nederlanders dat nog zoek is na de zware aardbeving in Chili is teruggelopen tot zeven. Gisteren waren er nog 22 Nederlanders vermist, vijftien van hen hebben zich inmiddels gemeld, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Van de zeven vermisten waren er zes op vakantie, één is woonachtig in het Zuid-Amerikaanse land. Vermoedelijk was een van de zeven Nederlanders in het gebied waar de aardbeving zaterdagochtend plaatsvond. Meer dan achthonderd mensen kwamen om het leven, meldden de Chileense autoriteiten.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is blij dat het aantal vermiste Nederlanders is teruggebracht tot zeven. "Dit betekent dat er een stuk minder mensen in onzekerheid leven over het lot van hun familieleden en vrienden."

BMC niet in Dwars door Vlaanderen

BMC Racing team krijgt geen wildcard voor de Vlaamse semiklassieker Dwars door Vlaanderen, meldt Cyclingnews. De organisatie van de koers was niet onder de indruk van de namen van de renners die de ploeg in wilde schrijven en besloot het laatste startbewijs aan Xiacobeo Galicia te gunnen. Vorig jaar deed BMC, dat toen nog veel kleiner was, wel mee, maar finishte geen enkele BMC-renner.

De organisatie hoopte dat BMC ten minste één grote naam, zoals oud-wereldkampioen Alessandro Ballan of George Hincapie, naar Dwars door Vlaanderen zou afvaardigen toen de ploeg eind vorig jaar om een uitnodiging vroeg. "We waren echter erg verbaasd toen we hun selectie zagen", vertelde koersdirecteur Guy Delesie tegen het Belgische persbureau Belga. "Er was geen enkele grote naam bij. Dat beschouwen we als een gebrek aan respect voor onze koers."

Naast twaalf ProTour-teams, waaronder Rabobank, doen op 24 maart ook de Nederlandse teams Skil-Shimano en Vacansoleil mee.

Weer dode door Q-koorts

Het aantal mensen dat dit jaar is overleden aan Q-koorts is opgelopen tot drie. Vandaag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat er opnieuw iemand is gestorven aan chronische Q-koorts; vorige week werd melding gemaakt van twee doden.

Het totaal aantal doden staat nu op tien: vorig jaar waren er zes sterfgevallen, in 2008 één. De drie die dit jaar stierven, hadden de infectie in voorgaande jaren opgelopen. Allen hadden onderliggende medische problemen.

Dit jaar heeft het RIVM 197 meldingen van Q-koorts binnengekregen. Vorig jaar waren dat er in totaal 2236. Het aantal meldingen in de eerste maanden van het jaar was de vorige twee jaren ook laag.

Q-koorts, een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen, is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De meeste mensen lopen de ziekte op door het inademen van lucht waar de bacterie in zit tijdens de lammerperiode van geiten en schapen. Besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven worden nu geruimd.

Voor 2007 kwam Q-koorts slechts af en toe voor, maar het aantal meldingen van Q-koorts is sinds 2007 drastisch toegenomen. Hoewel tot nu toe tien sterfgevallen door de Q-koorts bekend zijn, wordt aangenomen dat het aantal daadwerkelijke slachtoffers hoger ligt.

Ruim de helft van de mensen die besmet zijn met Q-koorts wordt niet ziek. Veelal krijgen degenen die wel ziek worden er binnen twee tot drie weken na de besmetting last van. Meestal krijgen ze koorts en heftige hoofdpijn. Chronische Q-koorts, wat zeer zeldzaam is, kan jaren duren en begint sluimerend. Patiënten die hieraan lijden, kunnen last hebben van benauwdheid, koorts, transpireren en vermoeidheid.

Lara Croft laat weer van zich horen

Crystal Dynamics, een onderdeel van Square Enix Europa, heeft vandaag een nieuw spel aangekondigd met Lara Croft in de hoofdrol. Het spel zal 'Lara Croft and the Guardian of Light' heten. Oplettende mensen merken al dat 'Tomb Raider' niet meer in de titel staat.

Het spel zal alleen via downloads te verkrijgen zijn, alleen weten we nog niet voor welke platformen. Crystal Dynamics zegt dat het spel heel wat anders zal worden dan mensen zullen verwachten van een Lara-spel. Meer willen ze er nog niet over kwijt, ook niet waarom de naam Tomb Raider weggevallen is. Het spel zal op het GDC worden getoond, dus we moeten nog even tot negen maart geduld hebben. Op de nieuw gelanceerde website kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Wil je juist verandering, of vrees je het ergste?

Lara Croft and the Guardian of Light

Nederlandse vrouw wil niet fulltime werken

De gemiddelde Nederlandse vrouw is zeer tevreden met een parttimebaan. Deeltijdwerken is geen tussenfase op weg naar een volledig dienstverband, maar een einddoel. Het is wat de Nederlandse vrouw met een partner wil, stellen hoogleraar Jan van Ours van de Universiteit van Tilburg en zijn Australische collega Allison Booth in een vandaag verschenen onderzoek.

Nederland is wereldwijd koploper als het om in deeltijd werkende vrouwen gaat. Meer dan de helft van de vrouwen tussen de 25 en 54 jaar heeft een parttimebaan. Sinds 2000 is in Nederland zelfs het wettelijk recht op deeltijdwerken vastgelegd.

Voor zover bekend is niet eerder uitgezocht of de in deeltijd werkende vrouwen ook gelukkig zijn met hun baan. Dat blijkt dus zeker voor vrouwen die een relatie hebben, het geval te zijn. De meesten van hen willen hun werkuren ook niet veranderen, zelfs niet als ze daarvoor de kans krijgen.

Sponsor moet BV Veendam betalen

Het lijkt er op dat BV Veendam kan ontsnappen aan een faillissement. De voorzieningenrechter in Groningen heeft sponsor Jans Norder veroordeelt tot het betalen van 750.000 euro aan de noodlijdende club. Veendam had bijna 1,4 miljoen euro geëist van Norder.

Norder Consultancy ging een sponsorcontract aan met Veendam voor het seizoen 2009/2010. Deze moet volgens de rechter nagekomen worden. Gebeurt dit niet, dan moet moederbedrijf Norder Beheer 375.000 euro schadevergoeding aan de club betalen. Norder kan echter persoonlijk niet aansprakelijk worden gesteld.

Veendam gaat met Norder in gesprek over een betalingsregeling. Vice-voorzitter van de club Hans Klopstra zegt dat met het geld het seizoen in ieder geval afgemaakt kan worden. Hij meldde tevens dat de club met nieuwe sponsors in gesprek is.

Recessie gunstig voor Bulgaarse bruine beren

De wereldwijde economische crisis valt gunstig uit voor bruine beren in Bulgarije omdat jagers zich de kosten van het schieten van deze dieren niet langer kunnen veroorloven. Jagers betalen voor elk geschoten dier een prijs, die afhangt van de grootte van het beest.

De Bulgaarse krant 24 Chasa grapte vandaag: "Jagers, reken voordat je schiet!". Een Franse jager had in het zuiden van het land een beer opzettelijk niet neergeschoten, omdat hij de 19.000 euro die hij voor het dier moest neerleggen, niet kon opbrengen. De Franse jager vroeg de plaatselijke autoriteiten om een kleiner exemplaar voor de jacht. Dit werd geweigerd. Een nog groter exemplaar, dat dood 25.000 euro moest opleveren, werd eerder door een andere jager te duur gevonden en gespaard.

Politieke thema's controversieel verklaard

De Tweede Kamer heeft zoals verwacht de voorbereidingen voor de invoering van een kilometerheffing controversieel verklaard, zodat er met het huidige demissionaire kabinet niet meer over gesproken zal worden. Dat bleek vanochtend tijdens een overleg in het parlement. Een substantiële minderheid van de Kamer is tegen de heffing, waarna de rest van de Kamer accepteerde dat het onderwerp voorlopig op de lange baan wordt geschoven.

De Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat nam vandaag een lange lijst thema's door die al dan niet als controversieel werden bestempeld. Naast de kilometerheffing vormde ook het dossier ov-chipkaart een heet hangijzer. De verdere invoering van dat vervoersbewijs werd niet als omstreden betiteld. De Kamer wil dat de technische verbetering van de kaart door kan gaan. De parlementariërs blijven dit traject nauwgezet volgen en kondigden vandaag aan dat als er een kink in de kabel komt, de strippenkaart als wettig vervoermiddel niet mag worden ingetrokken in vervoersgebieden waar daar al concrete plannen voor bestaan.

De behandeling van de Luchtvaartnota, waarin onder meer de grenzen aan de groei van Schiphol worden bepaald, werd eveneens controversieel verklaard. In die nota wordt ook de ontwikkeling van regionale luchthavens behandeld. De volksvertegenwoordigers waren verder van mening dat de uitwerking van het nationaal waterplan eveneens moet worden overgelaten aan een nieuw kabinet en nieuwe Kamer. Dit plan stoelt op het advies van de Deltacommissie over hoe Nederland ook op langere termijn te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Tenslotte oordeelde de commissie Verkeer en Waterstaat dat de geplande onderhandse gunning van vervoersconcessies aan de NS controversieel moet worden verklaard.

Beenbreuk Holden na tackle De Jong

De Amerikaanse middenvelder Stuart Holden heeft een beenbreuk overgehouden aan de oefeninterland met Nederland. De middenvelder van Bolton Wanderers werd woensdagavond in de eerste helft hard getackled door Nigel de Jong en hinkte van het veld af. Op röntgenfoto's bleek vervolgens dat hij een botbreuk had opgelopen. De Jong kreeg geel voor zijn overtreding.

Bolton-trainer Owen Coyle reageerde donderdag gelaten op de onheilstijding. "Het is een klap, maar het belangrijkste is dat hij sterker en beter terugkeert." Holden speelt pas sinds de winterstop in Engeland. De laatste twee wedstrijden van zijn club had de Amerikaan een basisplaats en speelde hij de volledige negentig minuten.

Teambaas US F1 geeft uitleg over afhaken

De teambaas van Team US F1 Ken Anderson heeft uitleg gegeven waarom Team US F1 dit jaar niet de Formule 1 kon betreden. De Amerikaan hoopt dat de renstal een tweede kans krijgt en in 2011 kan laten zien dat ze thuishoort in de hoogste klasse van de autosport.

Anderson is van mening dat het politieke spel in de Formule 1 tussen de FIA en de FOTA het team veel schade toegebracht heeft en dat het afhaken van een belangrijke sponsor in januari de nagel aan de doodskist van de renstal was. "Door wat er in januari is gebeurd, had het geen zin meer om op het circuit te verschijnen aangezien we al het testen al hadden gemist. Door het testverbod kan je dat tijdens het seizoen ook niet even inhalen. Het heeft geen zin om mee te doen om maar mee te doen, dat is voor niemand goed," zei Anderson tegen Formule1.nl.

"Het is voor alle nieuwe teams moeilijk geweest om bij de eerste tests aanwezig te zijn - maar als het seizoen begonnen is en je hebt niet getest - dan heb je een serieus probleem die nog moeilijk op te lossen is," zei Anderson die hoopt dat de FIA snel uitsluitsel kan geven wie in 2011 het dertiende gridslot in de Formule 1 krijgt.

"Wat we willen doen is reorganiseren, de auto afbouwen voor 2011 en dan eind van de zomer, begin van de herfst gaan testen. De ironie van dit alles is dat we in december 2008 onze inschrijving hebben gedaan en in maart 2009 iets zouden horen. In maart betrokken we onze fabriek in Charlotte, klaar om te beginnen, maar toen begon de ellende met de FIA, FOTA en het hele budgetplafond-gebeuren. En toen wilden er opeens heel veel nieuwe teams mee doen aan de Formule 1 vanwege het budgetplafond."

"Pas op 12 juni kregen we te horen dat we een startplaats hadden, maar toen konden we nog steeds niet veel doen tot het Concorde Agreement getekend werd op 31 juli. Die maanden hebben we verspild en het was duidelijk dat het lastig zou worden daar bovenop te komen, maar tot halverwege januari lagen we op schema. Problemen met een sponsor hebben ons echter vanaf dat moment de das om gedaan."

Vande Velde wil weer ritzege in Parijs - Nice

Tegen zijn gewoonte in zal Christian Vande Velde dit jaar niet in de Ronde van Californië starten. De Amerikaan van Garmin heeft ervoor gekozen om meer voorbereidingskoersen in Europa te rijden. Dit verliep echter niet helemaal volgens plan, omdat de Amerikaan ten val kwam tijdens de Ronde van de Algarve.

"Ik was betrokken bij een valpartij in de met Gert Steegmans, viel op mijn enkel, die flink gekneusd raakte," aldus Vande Velde nummer acht van de Tour de France van 2009. "Er is niet veel nodig om je van de rails te krijgen, maar in deze tijd van het jaar kan je ook vrij makkelijk weer herstellen. Als ik dan toch moet vallen, dan het liefst in februari."

"Ik kon vorige week een tijdje niet fietsen, wat bepaald niet ideaal was, en ik begin net weer wat te rijden. Maar je weet in deze tijd maar nooit en misschien heeft een beetje rust me wel goed gedaan."

Deze zondag gaat Vande Velde van start in Parijs - Nice, waarin hij vorig jaar een etappezege boekte. "Als ik zoiets kan herhalen, zou dat ongelooflijk zijn. Dat was een geweldige overwinning die ik echt nooit zal vergeten."

Tegenstanders abortus halen Hitler erbij

Met een grote poster van Hitler hebben anti-abortusgroeperingen in Polen geprotesteerd tegen het ingrijpen bij en afbreken van zwangerschappen. De Poolse media meldden vandaag dat er in de stad Poznan, in het westen van Polen, een poster van tweehonderd vierkante meter op een gevel van hoogbouw te zien is. Daarop afgebeeld is een portret van Adolf Hitler naast geaborteerde foetussen, met daarbij de tekst: "Abortus bij Poolse vrouwen werd op 9 maart 1943 door Adolf Hitler geïnitieerd."

De 'zachte methoden' in de strijd tegen abortus hadden geen effect meer, verdedigt Mariusz Dzierzawski, organisator van de actie, in de krant Gazeta Wyborcza. "We hebben als tegenstanders van abortus eenvoudigweg geen andere keuze." Hoewel abortussen werden verboden voor de Duitsers onder het nazi-regime, werden ze wel toegestaan bij vrouwen die werden bestempeld als 'Untermensch'.

Polen heeft een van de strengste abortus-wetgeving in Europa. Abortussen zijn in het katholieke land alleen toegestaan wanneer het gaat om verkrachting, incest en gevaar voor de gezondheid van de moeder. Volgens de officiële statistieken worden elk jaar slechts twee- tot driehonderd zwangerschappen afgebroken in Polen. Feministen gaan er echter vanuit dat het aantal illegale abortussen op 180.000 per jaar ligt.

Eerder deze week ontstond er nog ophef over gedwongen sterilisatie in Oezbekistan.

Een afbeelding van de poster is hier te zien.

Blonde krullen en zwenkwieltjes

We komen bij de kraam met de huishoudelijke spulletjes. Wat gek. Hier had ik toch de buggy neergezet? Ik kijk onder de tafel, ernaast, maar nee hoor, geen buggy. Het zweet breekt me uit. De man achter de kraam ziet mijn zoekende blik. “Ben je wat kwijt?” vraagt hij, terwijl hij een shaggie uit zijn mond haalt. “De buggy van mijn broertje! Ik had hem hier neergezet!” zeg ik wanhopig, slikkend tegen mijn tranen.

Interview: Kenny Ortega (Regisseur This Is It)

Het kan je niet ontgaan zijn dat vorig jaar de King of Pop kwam te overlijden. Zo'n beetje ieder medium sprong bovenop de dood van het popidool, die op het punt stond om te touren met zijn afscheidstournee This Is It. In plaats van een wereldwijd evenement zijn de beelden van de oefeningen, het opbouwen en de laatste opnames van Jackson zelf. Deze beelden zijn ‘geregisseerd' en geproduceerd door Kenny Ortega, met wie onlangs een interview is gehouden.

Casillas: "Op een dag raakt het geluk op"

Iker Casillas hield zijn doel schoon tegen Frankrijk. De doelman van Spanje was na afloop te spreken over het spel van zijn team.

In het Stade de France wonnen de Spanjaarden met 2-0 van Frankrijk. David Villa en Sergio Ramos scoorden allebei in de eerste helft. "We winnen uit bij een voormalig wereldkampioen en voormalig Europees kampioen. Een team dat altijd sterk is geweest," tekende Goal.com Spanje na afloop op uit de mond van Casillas.

"Spanje speelde goed, dat heeft iedereen wel kunnen zien. We hebben een team waarvan iedereen elkaars kwaliteiten goed kent. Dat heeft overigens wel een paar jaar geduurd met ook nog eens veel druk van buitenaf. Maar nu hebben we een team dat het gevecht aan kan gaan."

De doelman van Real Madrid weet dat het ook een keer mis kan gaan. "Op een dag zullen we geen geluk hebben. Dat zag je wel op de Confederations Cup. Maar ik denk dat we een elftal hebben dat weer op kan staan en waar je op kan rekenen."

Vettel naar Masters of Formula 3

Sebastian Vettel zal tijdens de Masters of Formula 3 op Zandvoort een Formule 1-demonstratie gaan verzorgen. De Duitser zal komen, omdat Red Bull het evenement mee gaat sponsoren. De Masters of Formula 3 zullen in het weekend van 5 en 6 juni gehouden gaan worden.

"Naast onze trouwe partner en bandensponsor Kumho Tyres hebben wij wederom twee grote merken aan dit unieke evenement weten te verbinden. Red Bull is wereldwijd niet meer weg te denken uit de auto- en motorsport en het is geweldig dat die activiteiten op internationaal vlak ook in Nederland navolging krijgen. Voor de twintigste edtie van de Masters of Formula 3 krijgen we een fantastisch programma. Met dit programma én de mogelijkheid om het evenement gratis te bezoeken, hopen we op volgepakte tribunes," zegt de uitvoerend directeur van het circuit van Zandvoort Erik Weijers.

Voor de talenten is er tijdens de Masters of Formula 3 de Red Bull Kart Fight. De beste jonge karters uit alle provincies van het land plaatsen na voorrondes in april en mei zich voor de finale. Voor de mensen die het evenement gratis willen bezoeken houdt de Oostenrijkse drankenfabrikant een speciale actie rond Vettel.

Illegaal gedumpt vet teistert waterzuivering

Een onbekende dumpt al jaren illegaal grote hoeveelheden vet in het riool ten noordoosten van Almelo. De lozingen zorgen volgens de politie voor ernstige storingen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij de Vissedijk. Hierdoor zou het oppervlaktewater verontreinigd raken.

Het vet wordt niet voortdurend aangetroffen, maar op gezette tijden. Controleurs van het waterschap Regge en Dinkel hebben samen met de politie en controleurs van de gemeente Almelo alle bedrijven bezocht die hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Tot nu toe heeft dit geen verdachte opgeleverd.

De politie vermoedt dat het vet illegaal wordt gedumpt. Dat kan bijvoorbeeld door stiekem een rioolput op de openbare weg open te maken en daar afval in te dumpen. Het gaat om vetten die moeten worden afgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. Waarschijnlijk heeft de dumper geen zin hiervoor te betalen en neemt hij de schade voor het milieu op de koop toe.

Omdat het vet via het riool wordt gedumpt, vraagt de politie inwoners van het gebied ten noordoosten van Almelo alert te zijn op slinkse figuren die in het holst van de nacht riooldeksels van hun plaats proberen te krijgen. Mensen die iets verdachts zien, kunnen de politie bellen.

Partij Berlusconi niet op kieslijst Rome

De politieke partij van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt niet op de kieslijst geplaatst voor de provincie Rome. Dat berichtten Italiaanse media gisteravond.

Op 28 en 29 maart zijn er regionale verkiezingen in Italië. Berlusconi's partij het Volk van de Vrijheid (PDL), is door een bureaucratische fout voorlopig niet kiesbaar in de Italiaanse hoofdstad. Rechters hebben dat bepaald, omdat de rechtse partij zich te laat heeft ingeschreven.

De mediamagnaat en premier sprak in een reactie van "een duidelijk plan tegen ons". In Italië is een chaos ontstaan rond de regionale kieslijsten wegens administratieve fouten.

Winst Anjema in Montreal

Laurens Jan Anjema is zijn eerste proftoernooi in 2010 goed begonnen. De 27-jarige Nederlander won in het Canadese Montreal eenvoudig met 3-0 van de Braziliaan Rafael Alarcon. Het werd 11-4, 11-7, 11-8 voor de als derde geplaatste Hagenaar.

In de kwartfinales van de Midtown Sanctuaire Open 2010, waar een totale prijzenpot van veertigduizend Amerikaanse dollars te verdelen is, moet de nummer vijftien van de wereld het donderdagavond (lokale tijd) opnemen tegen Tom Richards. De Engelsman, achtste op de plaatsingslijst tijdens het zogenaamde PSA 4 Star toernooi, had in zijn openingspartij geen kind aan de Nieuw-Zeelander Martin Knight: 11-5, 11-5, 11-3.

Opvallend was de nederlaag van topfavoriet Peter Barker. De als eerste ingeschaalde Engelsman ging in vier games onderuit tegen de in Nederland woonachtige Amerikaan Gilly Lane: 11-7, 11-13, 9-11, 6-11.

Canada overweegt aanpassing volkslied

Slechts een paar dagen na de Olympische Winterspelen in Vancouver, waar het Canadese volkslied dankzij een reeks gouden medailles veelvuldig klonk, overweegt de regering de hymne 'O Canada' aan te passen. In de Canadese troonrede heeft gisteren de conservatieve regering van premier Stephen Harper geopperd het volkslied te veranderen, berichtte vandaag de Toronto Star.

Het gaat om een zinsnede waar Canada vaderlandsliefde oproept of afdwingt bij "al haar zonen". Dit is kennelijk verkeerd gevallen bij een aantal van Canada's dochters. Het parlement zal daarom een comité vormen dat moet bekijken of deze zin niet zo kan worden gewijzigd dat de 'zonen' er uit verdwijnen en Canada in plaats daarvan vaderlandsliefde en patriottisme oproept "bij ons".

Medewerkers van premier Harper bezweren daarbij dat in de oorspronkelijke Engelstalige versie van 1908 ook helemaal geen 'zonen' voorkomen. Er zijn verschillende Engelstalige versies in omloop geweest. Het origineel is Franstalig en is al 130 jaar lang ongewijzigd gebleven. Het werd geschreven door Adolphe-Basil Routhier (1839-1920) en gecomponeerd door Calixa Lavallée (1849-1891).

Hooikoortsklachten barsten los

Door de koude en lange winter komt de natuur wat later op gang dan gewoonlijk. Daardoor is ook het hooikoortsseizoen vertraagd. Maar sinds enkele dagen barsten de klachten los, meldde vandaag Allergieradar, een samenwerkingsverband van de Wageningen Universiteit en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Boosdoeners zijn de hazelaar en de els, die beide met katjes bloeien. De katjes verspreiden veel pollen, waar allergiepatiënten over het algemeen erg gevoelig voor zijn. Meestal treden de hooikoortsklachten door deze bomen voor het eerst in februari op, maar de bloei van de hazelaar en de els is iets vertraagd, aldus de deskundigen van Allergieradar. Zij verwachten wel dat de bloei explosief zal zijn, zodra het een paar dagen droog en zonnig blijft.

De komende weken kunnen hooikoortspatiënten daardoor veel last hebben van niezen, tranende ogen en verstopte neuzen. De wetenschappers vrezen ook dat de sterk allergene ambrosia in de zomer veel klachten gaat geven. Ambrosiazaad zit in vogelvoer. Er is deze winter veel gevoederd wegens de aanhoudende vorst en sneeuw. Aangezien ambrosia zich razendsnel verspreidt, zal de overlast groot zijn, denken de geleerden. Ambrosia komt uit Noord-Amerika en duikt pas sinds enkele jaren in Nederland op, maar is niet meer uit te roeien. 10 tot 20 procent van de hooikoortspatiënten heeft last van ambrosia.

PS3 Exclusive "Agent" nog steeds in de maak

Take Two directeur Ben Feder ontweek een directe vraag over Agent op een vergadering van Take Two's eerste kwartaal cijfers. Een game die vorig jaar op de E3 werd aangekondigd als PlayStation 3 exclusive. "Het korte antwoord is ja, nog steeds in ontwikkeling."

Agent neemt de speler mee naar de donkere en duistere wereld van spionage ten tijde van de jaren '70. Rock Star trok tevens de vergelijking met GTA. "We verwachten eenzelfde impact van Agent op de PS3 als GTA destijds had op de PlayStation."

Volgens Rock Star komt Agent dit jaar nog naar de PlayStation 3. 

PS3 agent

Lada sponsort F1-team Renault

Het Russische automerk Lada maakt zijn entree in de Formule 1. Niet met een eigen auto, maar als sponsor van het team van Renault. De naam Lada zal prijken op de bolide en teamkleding van de Franse renstal. De sponsorovereenkomst is gesloten als gevolg van het aantrekken van de Russische coureur Vitaly Petrov door Renault.

De 25-jarige Petrov wordt de eerste Rus in de Formule 1 als hij op 14 maart aan de start verschijnt in de Grand Prix van Bahrein. Petrov begon zijn loopbaan negen jaar geleden opvallend genoeg in de Lada Cup in zijn vaderland.

Man opgepakt voor moord op ex-vrouw

De politie heeft een man opgepakt voor de moord op zijn ex-vrouw in de Groningse plaats Hoogezand. De 45-jarige man meldde zich volgens de politie vanochtend even na 9.00 uur op een politiebureau. Daar biechtte hij op dat hij zijn ex-vrouw iets had aangedaan.

De hulpdiensten gingen meteen naar de woning aan de Pieter Langendijkstraat, waar de vrouw dood werd gevonden. Hoe zij om het leven is gebracht, is niet bekend.

Achtervleugel McLaren mogelijk illegaal

De teambaas van Red Bull Racing Christian Horner heeft gezegd dat zijn team en dat van Ferrari de FIA gevraagd hebben om te kijken of de achtervleugel van de nieuwe McLaren MP4-25 wel legaal is. De motorkap van de nieuwe auto loopt door tot op de achtervleugel, waardoor deze op hoge snelheden stabieler is en de snelheid op het rechte stuk hierdoor hoger is.

"Er is wat twijfel over de achtervleugel van de McLaren," zei Horner tegen de Britse media. "Zij hebben er een gleuf op zitten, zodat ze veel snelheid op het rechte stuk kunnen maken. Ik denk dat het voor de eerste race duidelijk is. We hebben de FIA om opheldering gevraagd en ik denk dat Ferrari hier eerlijk gezegd meer mee bezig is dan dat wij dat doen."

De regels over dit punt zijn enkele jaren geleden ingevoerd om het helemaal vastzetten van de vleugels te voorkomen. McLaren heeft nu een manier gevonden om er onderuit te komen. "Als je de vleugel vastzet, dan kun je alle krachten er vanaf halen en een hogere snelheid op het rechte stuk bereiken. Het is in het verleden vaker gedaan, maar met de scheidingen tussen de vleugels is dat niet meer mogelijk. Als McLaren er zeker van zijn dat het legaal is, dan denk ik dat het legaal is."

Een woordvoerder van McLaren gaf een verklaring over de zaak rond de achtervleugel. "We zijn er van overtuigd dat onze auto helemaal legaal is en we weten niet of er een protest tegen loopt. Daarbij komt dat we vandaag met Ferrari gesproken en zij weten ook niet van een protest af." Ferrari heeft deze lezing inmiddels bevestigd.

Concert: 30 Seconds to Mars

De mannen van 30 Seconds to Mars komen voor een avond even terug naar de Aarde. Om precies te zijn stoppen ze met hun In The Wild-tour in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Een drukke, maar toch niet uitverkochte zaal wacht vol ongeduld op de band. Eerst wordt iedereen nog vermaakt met een tweetal voorprogramma`s, namelijk LostAlone en Street Drums Corp. Maar om half 10 valt dan toch echt het zwarte doek dat het podium bedekt voor 30 Seconds to Mars. Drummers van de band Street Drums Corp, staan achteraan het podium en spelen het intro van 'Night of the Hunter'. Compleet met vlaggendragers op het podium maakt de band er meteen al een flitsende opening van.

Valve hint stijlvol naar games voor Apple

Steeds meer ontwikkelaars kiezen Apple om hun games op uit te brengen. Na TellTale games en wat andere ontwikkelaars, kunnen we nu ook (hoogstwaarschijnlijk) een grotere ontwikkelaar aan dit lijstje toevoegen.

Valve heeft namelijk verschillende advertenties 'gelekt', die allemaal hinten naar een release op het OSX-platform. Deze stijlvolle advertenties hebben allemaal oude Apple-advertenties hergebruikt om Valvegames te promoten. Ook het Steamplatform heeft, na het bericht over de 'sluitknopjes voor mac in de systeembestanden', zijn logo in één van de advertenties staan.

Apple Steam

Apple Gordon

Apple Sentry

Apple Sandvich

Apple Francis

Apple Alyx

 

Grieken protesteren tegen bezuinigingen

Tientallen Griekse vakbondsactivisten hebben vandaag uit protest tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering het gebouw van het ministerie van Financiën in Athene bezet. Ze rolden spandoeken uit met de tekst "Sta op - iedereen de straat op tegen de maatregelen tegen het volk".

Ambtenaren die naar hun werk wilden werden bij de ingang tegengehouden. De met de communistische partij verbonden vakbond PAME heeft opgeroepen tot een demonstratie, later vandaag. Ex-medewerkers van de natonale luchtvaartmaatschappij Olympic Airlines hielden een eigen bezettingsactie in het kantoor van de algemene rekenkamer van het Griekse parlement.

De protestacties volgen op het besluit van de regering om voor nog eens 4,8 miljard euro te bezuinigen op de ambtenarensalarissen en pensioenen. De maatregelen komen bovenop een bezuinigingsplan in januari, dat de financiële markten niet heeft kunnen overtuigen. Premier Giorgos Papandreou noemde de maatregelen 'geen keuze, maar noodzaak'. Mocht steun van de Europese Unie en de markt uitblijven, dan zou Griekenland moeten aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds, wat een blamage voor de Europese muntunie zou zijn.

Frankrijk en Duitsland hebben zich positief uitgelaten over het nieuwe plan, maar vinden het nog niet nodig om met financiële hulp over de brug te komen. Een nieuwe Griekse staatslening van vijf miljard euro met een looptijd van tien jaar was vandaag binnen een uur overtekend, maakte de overheid bekend. De Griekse overheid moet dit jaar 54 miljard euro lenen. Daarvan is nu zo'n dertien miljard binnengehaald.

'Verwaarlozing bij verpleeghuis onderzocht'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt een klacht over verwaarlozing bij een Haags verpleeghuis. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Het ziekenhuis Bronovo, waar het verpleeghuis onder valt, wil alleen bevestigen dat een klacht bij de inspectie is ingediend.

Het verpleeghuis Nebo heeft onlangs een nieuwe directeur aangesteld. Die onderzoekt verschillende klachten van familieleden en bekenden van patiënten. Volgens een woordvoerder gaat het om enkele klachten waar ze niet op in kan gaan. "Want ze zijn zo specifiek dat ze meteen tot de patiënten te herleiden zijn."

De Telegraaf schrijft over een trombosebeen van een hoogbejaarde suikerpatiënte. Dat zou zo lang zijn genegeerd dat het onlangs in een ziekenhuis moest worden afgezet. Verder zouden er klachten zijn over bejaarden die lang in een vieze luier moeten rondlopen. Ook komen volgens de krant vaak valpartijen voor in het verpleeghuis.

De zorg van het verpleeghuis zit volgens de woordvoerder niet meer op het niveau dat de medewerkers, de patiënten en hun familieleden zouden willen. Dat zou komen door bezuinigingen, opgelegd door minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). "De nieuwe directeur bekijkt momenteel samen met de staf hoe we de zorg zo kunnen organiseren dat die weer aan onze eisen voldoet." Of de zorg ondermaats is, wil ze niet zeggen.

Het verpleeghuis behandelt onder andere demente bejaarden en mensen die na een behandeling langdurig moeten worden verpleegd.

Ritzege Nishitani in Ronde van Langkawi

De vierde etappe in de Ronde van Langkawi is gewonnen door de Japanner Taiji Nishitani. De renner van het Asian Racing team was de snelste in de massasprint. Tweede werd de Australiër Michael Matthews, die de afgelopen twee etappes op zijn naam wist te zetten.

De Duitser Tobias Erler blijft aan de leiding staan van de ronde die door Maleisië gaat. Hij heeft vijf seconden voorsprong op de Austaliër David Pell en zeven op de Zuid-Afriaan Jay Thomson. Matthews staat vierde op ruim twee en een halve minuut.

'Borat' geschrapt uit Oscargala

Sacha Baron Cohen, vooral bekend als Borat, Ali G en Brüno, reikt toch geen Oscar uit. De Britse komiek zou een sketch hebben voorbereid voor tijdens het Oscargala met de Amerikaanse komiek Ben Stiller die niet in de smaak valt bij de organisatie. Naar verluidt gaat het om een persiflage op 'Avatar', maar de regie van het evenement greep in, schrijft de Amerikaanse website The Hollywood Reporter.

In de sketch zou Cohen een vrouwelijke Na'vi, het blauwe buitenaardse ras uit de film, spelen die zwanger is van de liefdesbaby van Cameron. Dit vond men echter te kwetsend voor regisseur James Cameron, die met 'Avatar' genomineerd is voor Oscars voor onder meer beste regisseur en beste film.

Cameron zegt overigens in New York Magazine geen enkel probleem te hebben met een persiflage op zijn film. "Ik weet niets van een geplande sketch af, maar als ze grapjes willen maken over 'Avatar', moeten ze dat zeker doen. Dat is allemaal onderdeel van zo'n Oscar-avond."

De Oscars worden zondagnacht uitgereikt vanuit het Kodak Theatre in Los Angeles. Wie de uitreikingen in Nederland wil kijken kan 's nachts live via internet meekijken naar het gala.

Sacha Baron Cohen geschrapt uit Oscargala
Sacha Baron Cohen geschrapt uit Oscargala (Foto: Novum)

Ajax-tatoeage in PSV kleedkamer zint supporters niet

Sinds PSV bekend heeft gemaakt Andy van der Meyde voor een half jaar te hebben gecontracteerd is het hommeles binnen de harde kern van de supporters. Nadat PSV het nieuws wereldkundig maakte zijn er grote spandoeken opgehangen bij het stadion en trainingscomplex De Herdgang.

Op een supporterssite van PSV valt te lezen: "Waar de supporters nog overgoten worden met goedbedoelde (?) club gevoelens daar halen de heren beleidsbepalers keer op keer een truc uit de hoge hoed om hun eigen straatje in orde te maken. Niet kijkend naar de gevoelens van de pet en sjaals op de tribune bij ons PSV."

Ook de tatoeage van Van der Meyde ligt gevoelig: "Een speler die dadelijk de kleedkamer van ons PSV siert met zijn Ajax-tatoeage, is voor de heren beleidsbepalers niet van invloed op het image van ons PSV? Het beeld voor het clubgevoel? De sentimenten bij supporters leven en waardoor men trouw aan de club is?"

Fortis Bank NL boekt winst

Fortis Bank Nederland heeft in 2009 een nettowinst geboekt van 406 miljoen euro. Dit is een gevolg van een bijzondere bate van 362,5 miljoen euro uit de contante afwikkeling van Fortis Capital Company Ltd en een bedrag van 16 miljoen euro dat voortvloeide uit de Madoff beleggingsfraude.

Het netto operationeel resultaat daalde naar 27 miljoen euro in 2009. Het netto operationeel resultaat in 2008 bedroeg 604 miljoen euro en werd voornamelijk in de eerste helft van dat jaar behaald, voor het begin van de crisis.

Het netto operationeel resultaat in 2009 stond onder druk vanwege een lager netto operationeel inkomen exclusief bijzondere baten en vanwege hogere wijzigingen in voorzieningen. Positieve ontwikkelingen als de boekwinst op Intertrust van 81 miljoen euro en de lagere kosten compenseerden deels de daling van het operationeel resultaat.

De wijzigingen in voorzieningen bleven volgens Fortis Bank Nederland hoog en bedroegen 412 miljoen euro. Het volume van de leningen aan klanten steeg met 636 miljoen euro (+0,5 procent), ondanks aanzienlijke schuldaflossingen van corporate clients.

Integratie met ABN AMRO
Vooruitkijkend stelt de bank dat de aangekondigde fusie en integratie met ABN AMRO een ingrijpende onderneming zal worden in 2010. Fortis Bank Nederland verwacht dat de volgende stap in de integratie zal worden genomen in het tweede kwartaal van 2010, wanneer Fortis Bank Nederland en ABN AMRO naar verwachting directe dochterondernemingen worden van ABN AMRO Groep N.V., de door de Nederlandse staat opgerichte nieuwe holding.

Daarnaast verwacht Fortis Bank Nederland in 2010 de resterende technische separatie van het voormalige moederbedrijf te voltooien.

Gebroken jukbeen voor Argentijn Demichelis

Bayern München-verdediger en Argentijns international Demichelis kijkt, ondanks de 0-1 winst, niet met een goed gevoel terug dat zijn land gisteren tegen Duitsland speelde. Hij viel namelijk uit met een blessure aan zijn gezicht en moet geopereerd worden.

"Demichelis heeft een kerf in zijn jukbeen. Een operatie is noodzakelijk," zo meldt de Argentijnse teamarts Donato Villani over het incident aan het begin van de tweede helft waarbij de verdediger tegen de vlakte ging. De Bayern-speler kreeg per ongeluk een knie tegen zijn gezicht van Michael Ballack en is voorlopig uitgeschakeld. Villani zegt dat Demichelis naar verwachting op tijd hersteld is voor het WK in Zuid-Afrika.

Nieuw einde in Portal

Nadat Valve een omstreden patch had uitgebracht met daarin radio's die je naar verschillende plekken moest slepen, is er nu wederom iets nieuws opgedoken. Ze hebben het einde een tikkeltje aangepast.

In de update waren al verschillende hints te vinden die volgens fanspeculaties naar de GDC (de beurs) verwezen, een aankondiging van Half-Life 3 betekende of gewoon een voorproefje is voor Portal 2. In een filmpje dat onlangs is verschenen kan men weer een nieuw puzzelstukje aan het raadsel toevoegen.

Zodra de speler op het einde GLaDOS verslaat, zie je in het normale einde een gebroken eindbaas terwijl puin naar beneden tuimelt. Dit keer sleept een (waarschijnlijk) vreemde robot de speler weg... Kijk het onderstaande filmpje en speculeer wat dit zou kunnen betekenen.

 

Kilometerheffing in de ijskast

De invoering van de kilometerheffing gaat voorlopig niet door. De Tweede Kamer heeft vanochtend besloten het omstreden wetsvoorstel vóór de verkiezingen op 9 juni niet meer te behandelen.

VVD, SP en PVV stelden voor de kilometerheffing te scharen bij de zogeheten controversiële onderwerpen, die niet meer kunnen worden behandeld nu het kabinet is gevallen. CDA en PvdA steunden dat, omdat de tegenstanders een substantiële minderheid vormen. Het is traditie om een minderheid in zo'n geval haar zin te geven.

Of het plan voor de kilometerheffing ooit weer uit de ijskast komt, is onzeker. Het hangt ervan af welke partijen na de verkiezingen gaan regeren en of zij besluiten ermee door te gaan.

Mogelijk is daarbij een sleutelrol weggelegd voor het CDA. Tot nu toe steunde die partij de plannen van de eigen minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings, maar sinds de val van het kabinet laat het CDA in het midden of de kilometerheffing in het volgende verkiezingsprogramma terugkeert.

Eerder deze week besloot de Tweede Kamer al de verhoging van de AOW-leeftijd voorlopig niet te behandelen.

Armstrong: "Fout gemaakt met tijdrijden"

Lance Armstrong heeft in de Ronde van Murcia zijn Europese rentree in het wielerpeloton gevierd. De Amerikaan, die in juli zijn achtste Tourzege hoopt te boeken, eindigde in de eerste etappe in het peloton. Hij kijkt uit naar de tijdrit die zaterdag op het programma staat.

"Ik heb geprobeerd te werken aan mijn houding op de tijdritfiets. Vorig jaar heb ik in trainingen niets aan het tijdrijden gedaan, dat was een fout," zei The Boss die hoopt dat het in de 22 kilometer lange tijdrit van komende zaterdag een stuk beter zal gaan dan vorig jaar.

Ivoorkust wil met Hiddink naar WK

Ivoorkust wil Guus Hiddink voor het komende WK in Zuid-Afrika binnenhalen. De voorzitter van de voetbalbond van het Afrikaanse land Jacques Anouma hoopt dat de besprekingen met de Nederlander binnenkort af kunnen worden gerond.

"Van de vier kandidaten is Hiddink de man die we willen aanstellen," zei Anouma vanuit Londen tegen de BBC. "We zijn nog steeds in gesprek, niets is beslist. Volgende week hopen we duidelijkheid te verschaffen over wie ons op het WK gaat leiden."

Enkele dagen geleden ontsloeg de voetbalbond van Ivoorkust bondscoach Vahid Halilhodzic, omdat het optreden in de Afrika Cup afgelopen winter tegenviel. Hiddink is voor Les Éléphants de ideale man om het team naar een goed resultaat te leiden op het WK in Zuid-Afrika. De Nederlander moet dan echter wel vrijgegeven worden door de Russische voetbalbond, omdat zijn contract daar nog tot 30 juni loopt. Met dat land wist de Varssevelder zich niet te plaatsen voor het WK. Na het WK gaat Hiddink aan de slag als coach bij Turkije.

T. Dekker: "Wil mijn naam zuiveren"

Thomas Dekker hoorde gisteren dat hij wegens dopinggebruik twee jaar geschorst is. De Nederlander testte positief in een out-of-competitioncontrole op het middel EPO. De ontdekking werd pas anderhalf jaar later gedaan toen zijn urinestaal opnieuw getest werd. Hij wil terugkomen in het peloton en zijn naam zuiveren.

"Waarom krijg ik twee jaar, terwijl Riccò vier maanden minder werd geschorst?" Dat was de vraag die Dekker zich gisteren stelde. "Riccò heeft tijdens de Tour positief getest op de nieuwste epovariant Cera. Ik testte positief op epo tijdens een out-of-competitioncontrole midden in de winter, maar heb nooit dope tijdens een wedstrijd gebruikt. Daarbij werd ik pas anderhalf jaar later positief bevonden bij een hercontrole. Ik snap echt niet wat de grond voor deze maximale straf is. Tegelijkertijd weet ik ook niet welke stappen ik hier nog tegen kan ondernemen. Dit is opnieuw een zware dreun. Eerlijk gezegd had ik hier niet op gerekend."

Dekker kreeg zijn schorsing opgelegd van de Monegaskische bond, omdat hij in het prinsdom woont en hierdoor op een licentie van het land rijdt. Hij overweegt wielrenunie UCI opheldering over zijn straf te vragen, want vooralsnog is Dekker de enige geschorste renner, terwijl de UCI zegt dat er tientallen verdachte wielrenners zijn.

Dekker is inmiddels weer volop in training en wil als zijn schorsing afgelopen is terugkeren in het wielerpeloton. "Maar ze krijgen me niet klein. Ik wil absoluut terugkeren en mijn naam zuiveren," zei de Nederlander die zijn dopinggebruik wel toegegeven heeft. "Noem het onbezonnenheid. Ik zat niet lekker in mijn vel. Het was de periode waarin ik steeds werd teruggeslagen door mijn heupblessure. Maar ik wil niet naar excuses zoeken. Ik ben fout geweest. Daarvoor bied ik nu mijn verontschuldigingen aan tegenover mijn werkgevers, mijn ploegen, de andere renners, de pers en de supporters."

Online gamen stijgt in populariteit

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau NPD Group stelt dat een grotere hoeveelheid gamers steeds meer tijd online doorbrengt. Dit schrijft gamemagazine Edge op haar eigen website.

Het gemiddeld aantal uur dat een gamer per week online doorbrengt is sinds 2009 met tien procent gestegen: van zeven uur en twintig minuten naar acht uur. Het onderzoek van de NPD Group toont niet alleen aan dat gamers meer tijd online doorbrengen, maar ook dat er meer games online gekocht worden. Op dit gebied constateert de NPD Group een stijging van 71 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de PC-bezitters wel eens een spel online speelt. Hiermee neemt de PC de eerste plek in van alle platformen, met een ruime voorsprong op de Xbox 360 (48 procent). De Playstation 3 en Nintendo Wii volgen met elk dertig procent.

De populariteit van online gamen op de PC is toe te schrijven aan grote online games als 'World of Warcraft'. Maar het zijn vooral de sociale netwerk-sites, zoals Facebook en Hyves, waar gamers games kunnen spelen als 'Farm Ville' en 'Mafia Wars'.

Online gamen stijgt in populariteit
Online gamen stijgt in populariteit (Foto: Novum)

Activision strijdt tegen 'Hot Coffee'

Activision heeft maatregelen getroffen om te voorkomen dat haar studio's stiekem controversiële content in games stoppen. Op deze manier hoopt de uitgever een dergelijk schandaal als de 'Hot Coffee' modificatie voor Grand Theft Auto te voorkomen.

'Hot Coffee' is de naam van de verborgen seks mini-game in Grand Theft Auto: San Andreas die in 2005 voor de nodige opschudding zorgde. Dit grapje van een aantal werknemers binnen gamestudio Rockstar heeft uitgever 2K uiteindelijk meer dan 20 miljoen aan schadevergoedingen en rechtszaken gekost.

Een soortgelijk schandaal zal Activision niet snel overkomen. In het fiscale jaaroverzicht staat onder het kopje 'Future Risks' dat er diverse beschermende maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat gamestudio's verborgen content in de stijl van 'Hot Coffee' kunnen maken.

Activision strijdt tegen 'Hot Coffee'
Activision strijdt tegen 'Hot Coffee' (Foto: Novum)

Van Marwijk ondanks kritiek tevreden

Bondscoach Bert van Marwijk is tevreden over hoe de spelers van het Nederlands elftal in het oefenduel tegen de Verenigde Staten gepresteerd hebben, maar heeft ook enkele punten voor verbetering gezien. Oranje won de wedstrijd in de Amsterdam ArenA uiteindelijk met 2-1.

"Ik vond dat we na drie gelijke spelen zonder doelpunten heel veel balbezit hadden. Toch kregen we voor rust weinig kansen. Dat kwam omdat de laatste pass vaak niet goed was. De jongens vertelden dat het veld stroef was. We hadden natuurlijk ook te maken met een stugge tegenstander," zei Van Marwijk.

"We raakten pas in de problemen na die tegentreffer vlak voor tijd. Dat mag natuurlijk niet, maar dat had ook te maken met mijn wissels. Ik bracht allemaal echte voetballers in de ploeg. Dat is leuk om te zien, maar met jongens als Van Bommel en De Jong heb je ook meer zekerheid. Dat is nodig als je echt iets wil winnen. Toch vond ik het uiteindelijk een prima wedstrijd."

Heerenveen polst doelman Timmer

De keepersnood bij sc Heerenveen is momenteel hoog en daarom is de Friese club uitgekomen bij een oud-gediende: Henk Timmer. De oud-Feyenoorder kreeg in Rotterdam geen contractverlenging en zette daarop een punt achter zijn loopbaan, maar is nu gevraagd om op zijn besluit terug te komen.

De vaste keepers bij Heerenveen zijn allemaal uitgeschakeld met verschillende blessures. Zo kampt Brian Vandenbussche met een knieblessure, Kenny Steppe met een gebroken middenhandsbeentje en Martin Lejsal met schouderproblemen. Hierdoor stond in de tweede helft van het duel tegen Heracles Almelo afgelopen weekend vierde doelman Diederik Bangma tussen de palen.

"We gaan kijken hoe fit hij is en of hij iets voor ons kan betekenen," zei Heerenveen-directeur Yme Kuiper die met de clubloze Timmer om de tafel zal gaan zodra er vandaag een proeftraining is afgewerkt. Of er een contract uit zal rollen is nog niet bekend. "Daar moet nog over gesproken worden."

Kindercondoom op de markt

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in de leeftijd van twaalf tot veertien jaar steeds vaker onveilige seks hebben. Zwitserland speelt daar op in door een nieuw condoom op de markt te brengen, namelijk een condoom voor kinderen.

Het condoom is vijf millimeter smaller dan het normale stukje rubber. Uit het onderzoek van de Zwiterse overheid is gebleken dat voor een kwart van de jongeren de normale condooms te groot zijn. Hierdoor is een grotere kans op afglijden aanwezig.

Het nieuwe condoom, genaamd 'Hotshot', is naast de apotheek en drogist ook op de website van de Zwitserse aidsfederatie te verkrijgen. De federatie was betrokken bij de ontwikkeling van het kinderrubbertje.

Een deel van de Zwitserse bevolking is niet blij met de verkoop van het condoom voor kinderen. Zij zijn bang dat het nieuwe condoom juist zou aanzetten tot seks op jonge leeftijd.

Twitter zorgt voor cross-platform actie

Blur, de racetitel welke op 28 mei in de winkels te vinden is, heeft een unieke twitter functie meegekregen. De multiplayer van Blur maakt het voor XBL silver en gold leden en PS3 bezitters mogelijk om elkaar via twitter uit te dagen. Een idee wat de ontwikkelaars kregen uit eigen ervaringen.

"Veel van de werknemers hebben een familie thuis en niet de tijd om op een bepaalde tijd af te spreken om online met elkaar te rijden," aldus hoofdontwerper Gareth Wilson. "Ik heb een vriend die in Oostenrijk woont en die 's avonds beschikbaar is wanneer ikzelf slaap." Hierop besloot het team van Bizarre met een oplossing te komen die spelers in staat stelt om elkaar uit te dagen zelfs wanneer ze niet hetzelfde Xbox Live abonnement hebben of dezelfde console. "De Friends Challenge draait puur om hoe spelers met elkaar in contact te brengen waar dit anders niet mogelijk zou zijn."

Wanneer een speler een race afmaakt in de single player modus, slaat blur alle statistieken en informatie op. Je maakt een keuze welke informatie je in een 'challenge' toevoegt en stuurt deze naar een vriend of vriendin. Omdat er geen gebruik van matchmaking gemaakt wordt, is er dus ook geen XBL Gold nodig. Een internet verbinding is de enige vereiste.

"We wilden voorkomen dat de twitter integratie zou uitdraaien op een optie die gebruikers zou belasten met een grote verzameling spam. De voornaamste reden is de mogelijkheid te creëren om spelers met verschillende platformen met elkaar te laten strijden."

Deze optie maakt het niet mogelijk om direct te communiceren tussen een 360 of een PS3. De informatie uit een twitter challenge heft dan ook geen directe invloed op de spelvooruitgang. Je kunt via deze optie alleen de uitdaging van een vriend accepteren, verbeteren en terugsturen. Al met al, een zeer leuke aanvulling.

Blur

Abraham Lincoln gaat vampiers jagen

De excentrieke filmmaker Tim Burton gaat samen met de van 'Wanted' bekende regisseur Timur Bekmambetov een film maken waarin de voormalige Amerikaanse president Abraham Lincoln als vampierjager wordt neergezet. Dat schrijft de Amerikaanse website Deadline Hollywood.

Het gaat hier om een verfilming van het deze week in Amerika verschenen boek 'Abraham Lincoln: Vampire Hunter', dat geschreven is door Seth Grahame-Smith. Deze auteur schreef ook onder meer het boek 'Pride and Prejudice and Zombies', een wel erg losse bewerking van het beroemde boek van Jane Austen 'Pride and Prejudice' met een flinke dosis zombies. Natalie Portman speelt daarin de hoofdrol.

Het mag duidelijk zijn dat Seth Grahame-Smith het in zijn boeken niet zo nauw neemt met geschiedenis en bestaande literatuur. Abraham Lincoln is vooral beroemd als de president die vlak voor zijn dood in april 1865 het conservatieve Amerikaanse zuiden versloeg en daarmee de slavernij wist te verbannen. In het boek van Grahame-Smith besteedt de beroemde politicus echter zijn tijd aan het opjagen van vampiers om de dood van zijn moeder te wreken. Daarbij maakt de in topconditie verkerende Lincoln gretig gebruikt van wapentuig zoals bijlen. De geschiedenis komt toch nog een beetje om de hoek kijken aangezien de vampiers worden geholpen door de slavendrijvers, en daar wist Lincoln ook in werkelijkheid korte metten mee te maken.

Het is nog niet duidelijk of Burton of Bekmambetov de regie van de film zullen verzorgen. Onlangs produceerden de Amerikaanse excentriekeling en de Kazakstaanse filmmaker samen de animatiefilm '9', waarbij ze de regie overlieten aan Shane Acker.

Tim Burtons nieuwste film is zijn geheel eigen bewerking van 'Alice in Wonderland'. Deze draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.


Abraham Lincoln gaat vampiers jagen

Eerste stemmen uitgebracht in verkiezingen Irak

In Irak kunnen vandaag de eerste stemmen worden uitgebracht in de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag. Van de ongeveer negentien miljoen kiesgerechtigde Irakezen mogen tussen de zeshonderdduizend en zevenhonderdduizend vandaag al stemmen. Het gaat daarbij om gedetineerden en ziekenhuispatiënten, maar ook om leger- en politiepersoneel dat zondag moet werken om de veiligheid van de kiezers te bewaken.

Het gaat zondag om de tweede parlementsverkiezingen sinds de invasie van door de Verenigde Staten geleide troepen in 2003 een einde makte aan het bewind van Saddam Hussein. In verband met de verkiezingen zijn de spanningen tussen de soennieten en sjiieten in het land flink opgelopen.

Eerste stemmen uitgebracht in verkiezingen Irak
Eerste stemmen uitgebracht in verkiezingen Irak (Foto: Novum)

Auassar naar Feyenoord

Adil Auassar ondergaat later vandaag een medische keuring bij Feyenoord. Als de VVV-speler deze goed doorstaat zal de middenvelder een contract voor twee jaar ondertekenen bij de Rotterdammers.

De speler van VVV kan aan het einde van het seizoen transfervrij vertrekken bij de Venlose voetbalploeg en ziet daardoor een jongensdroom in vervulling gaan doordat hij een contract kan tekenen bij de Rotterdammers. In 2006 maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal bij FC Dordrecht dat hem in 2007 verkocht aan VVV. Auassar speelde bij VVV 61 duels en scoorde vijf maal.

Feyenoord heeft naast Auassar ook interesse in zijn ploeggenoot Ruben Schaken.

Nalbandian toch fit voor Davis Cup

David Nalbandian is hersteld van een spierblessure en zal naar Stockholm afreizen voor het Davis Cup duel tussen Argentinië en Zweden. Twee weken geleden scheurde twee weken geleden een beenspiertje in het toernooi van Buenos Aires en moest opgeven. De voormalig toptienspeler maakte juist in de Argentijnse hoofdstad zijn rentree na een afwezigheid van negen maanden.

Volgens de Argentijnse tennisbond is Nalbandian fit genoeg om komend weekend aan te treden in de Daviscup. Het Argentijnse team begint verzwakt aan het duel omdat het twee van zijn beste spelers mist. Juan Martin Del Potro en Juan Monaco zijn momenteel geblesseerd.

Ex-topmannen Infinity Ward klagen Activision aan

Zoals eerder deze week al te lezen was, is er het een en ander gebeurd tussen Activision en een tweetal (intussen) ex-topmannen van Infinity Ward, Jason West en Vince Zampella. Afgelopen maandag werden beide uit hun functie gezet na een onderzoek dat Activision in gang gezet had. De conclusie was dat zowel West als Zampella contractbreuk gepleegd hadden en dat dit voldoende reden was om ze per direct te ontslaan.

Het advocatenkantoor O'Melveny & Myers LLP heeft nu laten weten dat zij een aanklacht ingediend hebben tegen Activision omdat de publisher verzuimt om royalties uit te betalen. De Call of Duty-games van Infinity Ward hebben miljarden aan inkomsten gegenereert. Modern Warfare is één van de meest succesvolle games ooit en was alleen al goed voor ruim $3 miljard aan verkopen. Het ontslag van West en Zampella  zou betekenen dat zij daar geen cent van te zien gaan krijgen. West en Campella geven daarop het volgende commentaar:

 "We were shocked by Activision's decision to terminate our contract. We poured our heart and soul into that company, building not only a world class development studio, but assembling a team we've been proud to work with for nearly a decade.  We think the work we've done speaks for itself. After all we have given to Activision, we shouldn't have to sue to get paid."

Het doel van deze rechtszaak is dan ook om Activision ertoe te dwingen om West en Zampella te compenseren voor het werk dat ze geleverd hebben, alsmede om rechten op Modern Warfare-games te behouden aangezien deze contractueel vastlagen na de inlijving van Infinity Ward door Activision in 2003.

West Zampella

West (links) & Zampella (rechts)

 

Vlaar: "Met een grote boog om ArenA'

Ron Vlaar speelde gisteren voor het eerst in de ArenA sinds de beruchte oefenwedstrijd tegen Italië waar het stadion voor Vlaar een martelkamer bleek. "Het liefst reed ik in een grote boog om de ArenA heen."

Terwijl Vlaar de huid werd volgescholden door de huidige assistent bondschoach Philip Cocu en Joris Mathijsen sloeg de Noord-Hollander, na weer een treffer van Luca Toni, de handen voor zijn ogen. "Op dat moment wist ik al dat het voorlopig mijn laatste wedstrijd in Oranje zou zijn." Zo voelde hij het verdict van Marco van Basten aan. Het dal waarin hij zat, werd door twee zware blessures alleen nog maar dieper. "Maar gek genoeg sta ik hier misschien wel dankzij mijn knie," aldus Vlaar.

"Ik ben fysiek én mentaal veel sterker uit die periode gekomen." En omdat opnieuw te bewijzen was hem er veel aan gelegen om zijn Amerikaanse tegenstander lam te leggen. "Dan kon er eindelijk een streep door mijn vorige interland."  Inmiddels Lonkt het WK voor Vlaar. "Maar als ik een ding door mijn blessure heb geleerd, is het niet te ver vooruit kijken. Ik richt me alleen op Feyenoord. Daar moet ik de basis leggen voor Zuid-Afrika."

Vanquish laat meer van zich zien

Na de aankondiging en de eerste trailer van Vanquish komen Sega en Platinum Games nu ook met een aantal screenshots op de proppen zodat we kunnen zien wat we van de game zelf mogen verwachten. Vanquish is een third person-shooter en belooft snelle en intense actie. Dikke armor, vette wapens en veel spetterende vechtscènes, wat willen we nog meer? Een releasedate is nog niet bekend, maar Platinum heeft aangegeven dat het doel is dat de game dit jaar nog in de winkels ligt voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

 

Vanquish

Vanquish

Vanquish

Vanquish

Vanquish

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de bedroevend lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De Nationale Moslim Partij sleepte bij de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren geen enkele zetel in de wacht. Ik ben erg nieuwsgierig: waarom niet? Het programma van de partij is gericht op betere integratie van de moslims. Willen die dan niet integreren? Is het niet gelukt om bij de moslims het bestaan van de partij onder de aandacht te brengen? Meer vragen:

Donner benieuwd naar verantwoordelijkheid PVV

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is benieuwd of de PVV ook verantwoordelijkheid neemt als de partij inderdaad de grootste wordt in Almere en de tweede in Den Haag. Dat zei de CDA-bewindsman in reactie op de overwinning die PVV-leider Geert Wilders claimt met de stemmen die tot vlak voor middernacht waren geteld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

"Laat ze dan ook maar eens regeren. Laat ze dan maar eens zien wat ze kunnen, want tot nu toe heb ik nog weinig gezien van wat ze willen", zo zegt Donner.

Update 1.06 Uncharted 2 in de startblokken

Volgens de website van Naughty Dog kunnen we vanavond om 19:00u een update verwachten voor Uncharted 2. Buiten een aantal fixes waar je als speler weinig van zult merken zijn de volgende zaken aangepast in patch 1.06.

 

  • Automatische selectie over welke schouder gekeken wordt na het indrukken van L1 is verwijderd
  • Het scoreboard zal later op het scherm verschijnen zodat de speler meer tijd heeft om te bekijken welke medals behaald zijn

 

Ook worden er met deze update een aantal zaken in de multiplayer aangepast:

  • Beide benen krijgen minder damage te verduren
  • De killradius van een granaat wordt verkleind tot 1 meter
  • De nauwkeurigheid van de "Down the Irons" booster is verlaagd met 15%
  • De rate of fire van de FAL is verminderd met 10%
  • De rate of fire van de Dragon Sniper is tevens verminderd met 10%
  • De map "The Fort" krijgt een aantal wijzigingen om misbruik van glitches in de collision te voorkomen

 

Uncharted 2

 

Pakistaanse wegwerkers in Kandahar doodgeschoten

Vijf Pakistaanse wegwerkers zijn in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar op weg naar hun werk doodgeschoten. De vijf zaten in een minibusje dat door twee gewapende mannen op motorfietsen onder vuur werd genomen. Dit heeft de politie van Kandahar vandaag bekendgemaakt.

De Pakistanen werkten voor een Japans joint-venture bedrijf dat is gecontracteerd om de weg tussen Kandahar en het district Punjwai te herstellen.

De Taliban, die vooral in het zuiden van Afghanistan actief zijn, hebben het vaak gemunt op hulpprojecten van de Afghaanse regering en de NAVO.

PVV zelfverzekerd na verkiezingszege

De Partij voor de Vrijheid blaakt van het zelfvertrouwen na de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren.

In Almere troefde de partij van Geert Wilders met 21,6 procent van de stemmen de PvdA (17,6 procent) af. De PVV haalt daarmee negen zetels, de PvdA acht. In Den Haag eindigde de PVV met acht zetels als tweede achter de PvdA, dat tien zetels kreeg. In beide steden waren rond 01.15 uur s' nachts bijna alle stemmen geteld. De PvdA en het CDA verloren in het hele land zetels, terwijl Rotterdam zich ontpopte als 'Florida aan de Maas'.

Leefbaar Rotterdam eiste een hertelling van de stemmen, nadat na telling van 96 procent van de stemmen was gebleken dat de partij evenveel zetels heeft gekregen als de PvdA. Beide partijen staan op veertien zetels. De afgelopen jaren was de PvdA de grootste partij in Rotterdam. De hertelling is volgens Leefbaar Rotterdam vooral nodig omdat er het nodige verkeerd zou zijn gegaan op enkele stembureaus. Lijsttrekker Marco Pastors stelde dat leden van stembureaus hebben geholpen bij het stemmen en bij het invullen van machtigingsformulieren. Het zou Pastors niet verbazen als daarbij stemmen voor de PvdA zijn geronseld. Een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat eerst de resterende 4 procent wordt geteld. Aboutaleb laat zich vervolgens vandaag bijpraten over wat er precies in de stemlokalen is gebeurd. "Maar van een hertelling is nu nog geen sprake", aldus de zegsman.

In Almere was geen sprake van verwarring. "Wat in Den Haag en in Almere kan, kan in heel het land. Dit is springplank naar ons succes", reageerde een enthousiaste Geert Wilders op de overwinning van zijn partij. "Wij gaan op 9 juni de grootste partij van Nederland worden". Op die dag staan verkiezingen voor de Tweede Kamer gepland. Wilders sprak gisteravond bij de uitslagenavond van zijn partij in het café Get Down in Almere, waar hij als een held werd onthaald. Moslims in Almere hoeven de PVV volgens Wilders niet te vrezen. "Als zij zich aan de wetten houden, zijn ze gelijk aan ieder ander en hebben ze geen enkele reden om bang te zijn", aldus de PVV-leider.

Wilders noemde de verkiezingsdag een fantastische dag voor de PVV. "Als je grootste of tweede partij bent dan moet je proberen mee te gaan doen", zei Wilders. Hij sprak de hoop uit dat de andere partijen de PVV in Almere niet buiten zullen sluiten. "De kiezer heeft gesproken. Men moet de democratie serieus nemen", aldus Wilders.

De PvdA verloor in veel gemeenten zetels. In Amsterdam verloor de partij zes van de huidige twintig zetels, maar bleef het wel de grootste. De partij had op grond van de peilingen rekening gehouden met een nog groter zetelverlies. Lokale partijen toonden in veel gemeenten aan dat ze een loyale achterban hebben.

Aardbeving in zuiden Taiwan

Het zuiden van Taiwan is vandaag getroffen door een zware aardbeving. De beving had een momentmagnitude van 6,4. Er is een nog onbekend aantal gewonden gevallen. Er werd geen tsunami-waarschuwing afgegeven.

De beving deed zich voor in hetzelfde bergachtige gebied dat vorig jaar augustus het zwaarst werd getroffen door de tyfoon Morakot. Destijds kwamen zo'n zevenhonderd mensen om het leven.

Plunderaars drijven prijzen op in Chili

De prijzen voor voedsel en brandstof in de Chileense stad Concepción zijn zeker drie keer zo hoog als voor de aardbeving en daaropvolgende tsunami van zaterdag. Lokale bewoners stellen dat dit voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door bendes die op grote schaal winkels hebben leeggeplunderd en die goederen nu voor hoge prijzen verkopen.

"Ik heb een zak bloem uit de winkel meegenomen voor mijn familie", verklaarde Nelson Gomez (54). "Maar er waren mannen die hele vrachtwagens vol laadden." Ook de 24-jarige Roberto Diaz bevestigde verhalen over georganiseerde plunderingen en prijsopdrijving. Volgens de 50-jarige Rosa Poblete wakkerden georganiseerde bendes de angst voor een tsunami juist aan om er van te kunnen profiteren. "Mensen op vrachtwagens schreeuwden dat er weer een tsunami aankwam, waarop iedereen de bergen in rende. Toen ze alleen waren, hebben ze alle zakken bloem gepakt en verkopen die nu voor 50.000 pesos (70 euro) per stuk in plaats van 15.000 (21 euro)."

De Chileense president Michelle Bachelet heeft de bevolking in verwoeste gebieden gisteren opgeroepen geen voedselreserves aan te leggen, zodat het eten kan worden verdeeld. Haar regering erkende dat het lang duurde voor de voedselhulp in getroffen regio's aankwam door beschadigde wegen en ingestorte bruggen.

In de getroffen kustgebieden kamperen hele families in geïmproviseerde tenten en auto's op hoger gelegen gronden uit angst voor nieuwe vloedgolven door de sterke naschokken. Ook gisterenavond was er flinke naschok van 6,1 op de schaal van Richter. In totaal zijn er zo'n 150 nabevingen geweest.

De gevluchte dorpelingen, die grotendeels leven van visvangst en landbouw, weigeren naar beneden te komen hoewel ze weinig water of eten hebben. Volgens bisschop Carlos Pellegrin, die zo'n dertig parochies overziet in de centrale provincie Nuble, hebben sommige mensen weinig om naar terug te keren, omdat hun woningen zijn weggespoeld. Hij schatte dat er in zijn gebied zo'n drieduizend mensen in de bergen verbleven. Sommige dorpjes zijn nog volledig van de buitenwereld afgesloten en hebben nog geen hulp ontvangen, aldus Pellegrin. De inwoners eten daar hun vee op om te overleven.

Haïti wil meer informatie over hulp

Haïti's premier Jean-Max Bellerive heeft gisteren meer informatie geëist over de buitenlandse hulp die zijn land binnenstroomt na de zware aardbeving van 12 januari. Hij spoorde zijn regering aan zich niet aan de kant te laten zetten bij de wederopbouw.

Het onderwerp ligt gevoelig bij internationale donoren die corruptie voor de beving als een groot probleem zagen in het Carabische land. Bellerive beklaagde zich tijdens een persconferentie over een gebrek aan coördinatie tussen donoren en zijn regering. "We weten niet wie geld heeft gegeven aan de hulporganisaties en hoeveel. Op dit moment kunnen we niets coördineren en hebben we geen coherent beleid voor de bevolking."

EU-buitenlandchef Catherine Ashton en eurocommissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp) brachten gisteren een bezoek aan Haïti om de wederopbouw te bespreken en bezochten enkele hulpprojecten. De Europese Unie en de lidstaten hebben gezamenlijk ruim 600 miljoen euro toegezegd, waaronder 120 miljoen euro van de Europese Commissie voor noodhulp en nog eens 300 miljoen voor de lange termijn. Ashton werd door sommige Europese politici bekritiseerd omdat ze tot nu heeft gewacht om Haïti te bezoeken. De Britse barones stelde ter verdediging dat de EU meteen noodhulp heeft gestuurd en dat ze toch alleen maar in de weg zou hebben gelopen.

Opnieuw sneeuw verwacht

Wie door het zonnige weer van de afgelopen dagen dacht verlost te zijn van het winterse weer, komt bedrogen uit. Het KNMI verwacht vannacht lichte sneeuw in het noorden en het westen van het land.

Aan de kust wordt vooral natte sneeuw of regen verwacht. Morgen gaat de sneeuw in de loop van de middag overal over in natte sneeuw. Ook zaterdag wordt sneeuw verwacht. Daarna wordt het weer droog en zonnig. In de nacht blijft het voorlopig koud.

'Nederland maakt ruk naar rechts'

Buitenlandse media berichten vandaag volop over de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. De meeste artikelen gaan over de opmars van PVV-leider Geert Wilders.

"Extreemrechts aan kop in Almere" kopt de Franse krant Le Nouvel Observateur op zijn website. Volgens tv-zender RTBF probeert de "radicale rechtse en vreemdelingen hatende partij" te profiteren van de economische crisis door in te zetten op anti-immigratiegevoelens.

Ook de Duitse media richten zich vooral op Wilders zege. "Succes voor rechtspopulist Wilders", "Nederland maakt ruk naar rechts" en "Islamhater Wilders gaat tekeer". De Britse media vormen geen uitzondering: ook in Groot-Brittannië figureert Wilders in de koppen. "Uiterst rechts boekt winst in Nederland", "Anti-islamleider is grote winnaar" en "Anti-immigratiepartij krijgt voet aan de grond".

Volgens de Belgische krant De Standaard "wordt dit jaar met meer dan gewone belangstelling naar de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland uitgekeken", omdat "analisten de score van de PVV volgen". Ook dagblad De Morgen begint met Wilders: "de leider van de rechtse en islamofobe partij PVV is de grote winnaar".

Hoewel ook D66 als één van de winnaars uit de bus kwam, wordt daar weinig tot geen aandacht aan besteed.

Arshavin: "Hiddink mag van mij met ander land naar WK"

Andrei Arshavin ziet een rol voor bondscoach Guus Hiddink bij een ander land gedurende het WK niet als een probleem. De ster van de Russische nationale ploeg speelde gisteravond tegen Hongarije zijn laatste interland onder Hiddink. Arshavin gunt de Achterhoeker een belangrijke rol op het WK, dat Rusland niet wist te bereiken.

"Toen ik in het vliegtuig naar Moskou zat besefte ik nog niet dat we afscheid gingen nemen van Guus, maar eenmaal in het hotel was duidelijk dat de sfeer anders was dan anders", liet Arshavin aan Sport Express weten. "Op zich verliep het verzamelen normaal, maar iedereen beseft dat Guus weggaat."

Een nieuwe rol voor Hiddink bij een ander land is volgens Arshavin geen probleem. "Hij heeft zijn uiterste best gedaan om Rusland naar de eindronde te coachen, maar helaas hebben we het doel niet gehaald. Het is logisch dat andere landen van zijn diensten gebruik willen maken", vindt de speler van Arsenal.

"De vier jaren onder Hiddink zijn goed geweest voor het Russische voetbal. Het viel mij meteen op dat hij onder alle omstandigheden enorm kalm blijft. Verder heeft hij mij veel zelfvertrouwen gegeven. De trainingen die hij gaf waren van een hoog niveau en de sfeer rond het elftal was uitstekend. Al met al kijk ik terug op een succesvolle periode in mijn carrière", aldus Arshavin.

"In mijn herinneringen maak ik geen onderscheid tussen het brons dat we behaalden tijdens het EK in 2008 en de uitschakeling voor het WK in Slovenië. Ik heb gewoon een positief gevoel over de samenwerking met Guus."

NHL 2K11 wordt Wii only

Uitgever Take-Two heeft aangegeven dat er NHL 2K11 er aan zit te komen. Meest opvallend is wel dat we dit jaar alleen ijshockey kunnen spelen op de Wii. 2K Sports, ontwikkelaar van de serie, is niet van plan een versie op andere consoles uit te brengen. Hebben ze hun stick erbij neergegooid, of zit er meer achter?

EA Sports maakt zoals bekend ook ijshockeygames. Zij gaan juist de andere kant op, er zal geen NHL 11 op de Wii uitkomen. Dus is Take-Two bang voor de concurrentie? Op de vraag of er ooit nog een NHL 2K uitkomt op andere consoles is het bedrijf vrij duidelijk. Ze gaan met het ontwikkelteam van de serie kijken hoe nu verder te gaan. Ze slaan alleen een jaar over, zodat de ontwikkelaars tijd genoeg hebben om de serie op een hoger niveau te tillen dan de NHL-franchise van EA Sports. Met NHL 2K12 zullen we zien of deze sabbatical een goede keuze was voor de PlayStation 3 en XBox 360.

NHL 2K11

PVV en D66 grote winnaars bij verkiezingen

De PVV en D66 zijn de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen gisteren. Het CDA boekte verlies, maar blijft wel de grootste partij. Ook de SP verloor zetels in de gemeenteraden, net als de PvdA.

De PVV is de grootste partij geworden in Almere. In Den Haag bleef de PvdA de PVV voor. Volgens PVV-leider Geert Wilders wijst de uitslag erop dat zijn partij bij de Kamerverkiezingen op 9 juni de grootste kan worden. "Vandaag Almere en Den Haag, morgen heel Nederland", zei Wilders

D66 ging volgens de voorlopige uitslagen van gisterenavond laat van 53 naar 195 raadszetels. D66 is 'van heel ver gekomen', zei partijleider Alexander Pechtold. "Wie had dit in 2006 durven dromen? Ik niet."

Ook GroenLinks boekte zetelwinst: van 153 naar 174 zetels. In Utrecht is GroenLinks de grootste partij geworden. "Wij zijn aan een opmars begonnen", zei GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.

De VVD boekte eveneens winst, tot tevredenheid van partijleider Mark Rutte. Hij sprak van een 'gestage stijging'.

Het CDA verloor, maar wordt wel de grootste partij. Partijleider Jan Peter Balkenende reageerde teleurgesteld op het verlies. "Natuurlijk had ik graag gezien dat het resultaat beter was geweest." Het verlies heeft te maken met de val van het kabinet, zei Balkenende. "Natuurlijk speelt dat een grote rol."

De PvdA werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden de grootste, maar boekte nu verlies. Volgens PvdA-leider Wouter Bos is het verlies echter beperkter dan nog maar een paar weken geleden werd gedacht. "Voor iedereen die het nog niet wist of het niet wilde geloven: de PvdA is weer terug."

Trots op Nederland, de partij van Rita Verdonk, haalde vijftig zetels in de 41 gemeenten waar zij meedeed aan de verkiezingen. Uit landelijke peilingen blijkt echter wel dat Verdonk één van haar twee Kamerzetels zou moeten inleveren.

Arsenal blijft Felipe Melo volgen

Arsenal is nogal geïnteresseerd in de diensten van Felipe Melo. De Braziliaanse middenvelder van Juventus kon afgelopen zomer al naar Londen vertrekken. Melo koos voor een overgang naar Turijn, waar hij vooralsnog niet kan overtuigen.

De Braziliaan verruilde afgelopen zomer Fiorentina voor De Oude Dame. Juve betaalde 25 miljoen euro voor de verdedigende middenvelder. Zijn grote transfersom heeft Melo echter nog niet waar kunnen maken. Desondanks beschouwt Arsenal-coach Arsene Wenger hem nog altijd als een groot talent.

"We waren zeer geïnteresseerd in Melo afgelopen jaar", laat Wenger weten in gesprek met The Daily Telegraph. "Hij heeft vooralsnog niet het seizoen gedraaid wat iedereen van het had verwacht, maar ik vind hem nog steeds een heel groot talent. Wij houden hem in de gaten."

De 26-jarige Melo presteert bij het Braziliaanse elftal opmerkelijk beter dan in Italië. Onder bondscoach Dunga is hij een vaste basisspeler. Vanwege zijn matige optredens in de Serie A is Juventus volgens Italiaanse media bereid om Melo te laten vertrekken voor een bedrag vanaf twintig miljoen euro.

Breukers: "Verbeek hamert op teambelang"

Bij Heracles Almelo gaat het dit seizoen voor de wind. Volgens verdediger Tim Breukers komt dit vooral door de coach Gertjan Verbeek.

"Hij hamert op teambelang. Gertjan heeft van ons een hechte ploeg gemaakt", vertelt Breukers tegenover Voetbal International. Volgens de speler is er een simpele verklaring voor de goede prestaties van het team. "Wij gaan voor elkaar door het vuur. Dat was voorheen minder. Verbeek hamert op het teambelang, is altijd eerlijk en hard als het moet. Hij is duidelijk en heeft vaak gelijk. Ik denk wel eens: ik zou het anders hebben gedaan. Maar je krijgt Verbeek niet vaak van zijn standpunt, nooit eigenlijk", aldus de rechtsback.

De in Oldenzaal geboren Breukers staat sinds 2007 onder contract bij Heracles. Dit seizoen kwam hij vooralsnog 25 keer in actie. De verdediger wist nog niet te scoren in dienst van de Heraclieden.

Lekker gewerkt (3) (slot)

Wat een mooi meisje is het toch! Ze kijkt me aan. Op sommige momenten ben ik een gelukkig man.
"Hoi," zegt ze.
"Hoi," knipoog ik terug.
Ze loopt weg. Dat is dan weer minder. Even kijk ik haar na. Dan loop ik het toilet in. Deze keer ga ik zittend plassen. Zou de bril nog warm van haar zijn? Ik doe mijn broek en onderbroek naar beneden en ga zitten. De bril voelt koel aan. Misschien heeft ze alleen maar haar handen gewassen of haar haren op orde gebracht. Stik. Dat heb ik weer. Is er dan niets dat aan haar aanwezigheid herinnert? Nee, dat is er niet. Ze heeft zelfs geen wind gelaten, zo lijkt het.

Veendam straft Wiekens niet voor werkweigering

Gerard Wiekens wordt niet bestraft om zijn werkweigering. De verdediger van BV Veendam was mentaal en fysiek niet in staat om voor de club te spelen, meldt RTV Noord.

De oud-speler van Manchester City kon het niet verkroppen hoe de clubleiding van de Veenkolonialen omging met geldschieter Jans Norder. Om deze reden kon Wiekens zich niet zetten tot het spelen van wedstrijden voor de club.

Volgens Veendam heeft de Groninger zich altijd met ziel en zaligheid voor de club ingezet, waardoor het bestuur de speler niet zal berispen. Of hij er aanstaande vrijdag tegen FC Omnidworld weer bij is, is vooralsnog onbekend.

Dit seizoen speelt Wiekens al vijftien duels voor de ploeg van trainer Joop Gall, waarin hij eenmaal scoorde. De routinier kwam in het verleden onder meer uit voor Manchester City.

Moslim Partij komt nergens aan de bak

De Nationale Moslim Partij (NMP) is er in geen van de zeven gemeenten waar ze meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen, in geslaagd een zetel te veroveren.

In Tilburg, Almere, Alkmaar, Den Haag, Rotterdam, Woerden en Noordoostpolder was het resultaat hetzelfde als in november in Venlo, waar toen al verkiezingen werden gehouden in verband met een herindeling. NMP-voorzitter Henny Kreeft liet weten dat de partij de komende dagen gaat evalueren wat er mis is gegaan. "We hebben een niet al te makkelijke achterban, die waarschijnlijk moeilijk te mobiliseren is om naar de stembus te gaan."

Het belangrijkste doel van de NMP is de kloof tussen moslims en niet-moslims te dichten. De partij wil onder meer dat Marokkaanse jongeren worden gezien als Nederlandse jongeren. Daarnaast moet er een einde komen aan de discriminatie bij sollicitaties. Ook zouden er begraafplaatsen en verzorgingshuizen voor moslims moeten komen.

De NMP liet eerder weten op 9 juni mee te gaan doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. "Het staat nog steeds overeind dat we daaraan mee willen doen", aldus Kreeft.

Leefbaar Rotterdam wil hertelling stemmen

Leefbaar Rotterdam wil een hertelling van de stemmen die gisteravond zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad. Dat zei lijsttrekker Marco Pastors nadat was gebleken dat de PvdA en Leefbaar Rotterdam nagenoeg even groot zijn geworden.

Er is gisteravond 96 procent van de stemmen geteld, beide partijen zouden kunnen rekenen op veertien zetels. Die hertelling is vooral nodig omdat er volgens de Leefbaren het nodige verkeerd is gegaan op enkele stembureaus, aldus Pastors. Zo zouden volgens Pastors leden van stembureaus geholpen hebben bij het stemmen en bij het invullen van machtigingsformulieren.

'Moslims in Almere hoeven niet bang te zijn'

Moslims in Almere hoeven de PVV niet te vrezen. Dit zei partijleider Geert Wilders gisteren in de stad waar zijn partij als grootste uit de verkiezingsstrijd kwam. "Als zij zich aan de wetten houden, zijn ze gelijk aan ieder ander en hebben ze geen enkele reden om bang te zijn", aldus Wilders.

Hij noemde de verkiezingsdag een fantastische dag voor de PVV. "Als je grootste of tweede partij bent dan moet je proberen mee te gaan doen", zei Wilders. De PVV-leider hoopt dat de andere partijen de PVV in Almere niet buiten zullen sluiten. "De kiezer heeft gesproken. Men moet de democratie serieus nemen", aldus Wilders.

Raymond de Roon, lijsttrekker van de PVV in Almere, zal de gesprekken voeren tijdens de coalitievorming. Wilders zei tijdens de uitslagenavond in Almere zich hier niet mee te bemoeien. "We moeten afwachten welke partijen met ons willen samengaan." De Roon toonde zijn kiezers dankbaarheid. "Ik beloof hun meer veiligheid en minder islam in de stad", aldus De Roon.

Groot feest tijdens 2e groepswedstrijd NL op WK 2010

De tweede groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Japan op het WK voetbal in Zuid-Afrika, op 19 juni 2010, zal ook voor de thuisblijvers goed te volgen zijn. Coca-Cola organiseert op de wedstrijddag in de Amsterdam Arena een groot feest voor alle fans van het Nederlands elftal die niet naar Zuid-Afrika af kunnen reizen.

Voor iedereen die de reis van ongeveer 1750 euro niet kan betalen, of geen vrij kan krijgen, maar toch graag de sfeer wil beleven van een voetbalwedstrijd in een stadion kan op 19 juni uitstekend terecht in de Arena. De wedstrijd tegen Japan zal in de Arena live te volgen zijn op een enorm scherm. Door de aankleding van de Arena, optredens van verschillende grote artiesten en de presentatie van de avond door een bekende Nederlander zal er een Zuid-Afrikaanse sfeer heersen in het stadion.

Oranjefans die deze ervaring voor geen goud willen missen kunnen kaarten kopen voor deze speciale voetbalmiddag. De prijzen voor de goedkoopste kaartjes zullen ongeveer tussen de 22,50 en 25 euro liggen. Het spektakel heeft dus een laagdrempelige instelling, wat dus echt staat voor een middag oer-Hollandse gezelligheid. Welke artiesten er op zullen treden en wie de avond gaat presenteren is nog niet bekend.

Balkenende feliciteert winnaars

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen die zich gisteravond aftekenden, gefeliciteerd. "Het past om die partijen die het goed hebben gedaan, geluk te wensen." Het gaat daarbij om D66, GroenLinks en de PVV.

Over de resultaten van zijn eigen partij zei de premier: "Natuurlijk had ik graag gezien dat het resultaat beter was geweest." Dat heeft te maken met de val van het kabinet, zei hij. "Natuurlijk speelt dat een grote rol." Hij wees er op dat het werk doorgaat: "Als er een partij is die altijd verantwoordelijkheid heeft durven nemen, dan zijn wij dat."

Wilders: we gaan Nederland veroveren

PVV-leider Geert Wilders voorspelt dat zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni de grootste partij wordt. "Vandaag Almere en Den Haag, morgen heel Nederland", zei Wilders gisteravond in reactie op de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.

In Almere wordt de PVV de grootste partij. In Den Haag blijft de PvdA de grootste partij en volgt de PVV op de tweede plaats. Wilders noemde dat een 'geweldig succes'. Wilders zei dat hij Nederland wil terugveroveren op de 'linkse elite'. "De zwijgende meerderheid verdient een stem, en daarmee gaan we Nederland veroveren."

"Wat in Almere en Den Haag kan, kan dadelijk ook in heel Nederland", zei Wilders. Hij wees op een peiling die Maurice de Hond publiceerde. Volgens deze peiling wordt de PVV inderdaad de grootste, met 27 zetels.

Wilders zei verder niet te zullen meedoen aan het slotdebat tussen de lijsttrekkers dat de NOS gisteravond laat zou organiseren. "Ik ga mijn feestje vieren in Almere. Die andere lijsttrekkers interesseren me helemaal niets. Ik vrees dat ik die rare figuren nog heel vaak ga zien de komende tijd."

Veel mensen zoeken online stemadvies

Een recordaantal van 1.139.248 gebruikers heeft tot en met gisteren een advies gevraagd via de website Stemwijzer.nl. Zeker 1,2 miljoen mensen bezochten de website Kieskompas.nl, die sinds begin februari online is. Dat maakten woordvoerders van beide sites gisteren bekend.

De Stemwijzer wordt gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Op beide sites konden kiezers terecht die nog niet wisten op wie zij gisteren moesten stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op de websites worden deelnemers gevraagd hun mening over meerdere stellingen te geven. Op basis daarvan wordt duidelijk welke partij standpunten heeft die het meest overeenkomen met de mening van de deelnemer.

Op de verkiezingsdag lag de piek bij de stemwijzer evenals tijdens voorgaande verkiezingen rond vijf uur 's middags, wanneer veel mensen na het werk de internetdienst raadplegen voor een stemadvies. Vooral in Almere, Groningen en Middelburg was de stemwijzer populair. In die gemeenten maakten meer dan 40 procent van de kiezers gebruik van de site. Deze is ontwikkeld voor 55 gemeenten, deelgemeenten en stadsdelen.

In Amsterdam werd de Noord-Zuidlijn als belangrijkste onderwerp beoordeeld, in Den Haag en Almere stond de bouw van nieuwe moskeeën boven aan de lijst van belangrijke issues. In Den Haag vond 55 procent van de mensen die de stemwijzer invulden dat de gemeente niet moet meewerken aan de bouw van nieuwe moskeeën, in Almere was 68 procent van de mensen tegenstander van moskeebouw.

Volgens Andre Krouwel van Kieskompas, dat in 64 gemeenten kan worden gebruikt, baseert 4 procent van de mensen hun eindstem op de uitslag van zijn site en neem 30 procent de uitkomst mee in zijn of haar overwegingen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.