PVV en D66 grote winnaars bij verkiezingen

De PVV en D66 zijn de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen gisteren. Het CDA boekte verlies, maar blijft wel de grootste partij. Ook de SP verloor zetels in de gemeenteraden, net als de PvdA.

De PVV is de grootste partij geworden in Almere. In Den Haag bleef de PvdA de PVV voor. Volgens PVV-leider Geert Wilders wijst de uitslag erop dat zijn partij bij de Kamerverkiezingen op 9 juni de grootste kan worden. "Vandaag Almere en Den Haag, morgen heel Nederland", zei Wilders

D66 ging volgens de voorlopige uitslagen van gisterenavond laat van 53 naar 195 raadszetels. D66 is 'van heel ver gekomen', zei partijleider Alexander Pechtold. "Wie had dit in 2006 durven dromen? Ik niet."

Ook GroenLinks boekte zetelwinst: van 153 naar 174 zetels. In Utrecht is GroenLinks de grootste partij geworden. "Wij zijn aan een opmars begonnen", zei GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.

De VVD boekte eveneens winst, tot tevredenheid van partijleider Mark Rutte. Hij sprak van een 'gestage stijging'.

Het CDA verloor, maar wordt wel de grootste partij. Partijleider Jan Peter Balkenende reageerde teleurgesteld op het verlies. "Natuurlijk had ik graag gezien dat het resultaat beter was geweest." Het verlies heeft te maken met de val van het kabinet, zei Balkenende. "Natuurlijk speelt dat een grote rol."

De PvdA werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden de grootste, maar boekte nu verlies. Volgens PvdA-leider Wouter Bos is het verlies echter beperkter dan nog maar een paar weken geleden werd gedacht. "Voor iedereen die het nog niet wist of het niet wilde geloven: de PvdA is weer terug."

Trots op Nederland, de partij van Rita Verdonk, haalde vijftig zetels in de 41 gemeenten waar zij meedeed aan de verkiezingen. Uit landelijke peilingen blijkt echter wel dat Verdonk één van haar twee Kamerzetels zou moeten inleveren.