Huis VS: Turken pleegden genocide Armenië

De commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin de Turkse vervolging van de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog 'genocide' wordt genoemd. De Turkse regering had de Verenigde Staten eerder vandaag gewaarschuwd dat de wederzijdse relatie verslechtert wanneer Amerikaanse politici en president Barack Obama de vervolging vanaf 1915 genocide (volkenmoord) noemen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, riep Washington op 'nee' te zeggen tegen de resolutie. Ankara en Washington hebben elkaar juist nu hard nodig, meende de bewindsman. De Turkse president Abdullah Gül heeft gisteren zijn Amerikaanse collega Barack Obama over deze kwestie opgebeld.

Turkije erkent dat er honderdduizenden Armeniërs zijn afgeslacht tijdens de Eerste Wereldoorlog waarin het multiculturele Ottomaanse Rijk roemloos ten onder ging. Maar Ankara vindt het onaanvaardbaar dat daar de definitie 'volkerenmoord' op wordt geplakt, wat Armeniërs en tal van historici doen. In Turkse ogen was er geen sprake van een geplande, systematische moordpartij en dus niet van genocide.

Eind 19e eeuw leefden er naar schatting 2,5 miljoen Armeniërs in het rijk. Daar waren er in 1918 nog maar weinigen van over. Armeniërs spreken van anderhalf miljoen doden.