[WK Hockey] Recordzege voor Australië

Vandaag werden op het WK hockey de wedstrijden van de derde speelronde van poule B gespeeld. Hierin was ondermeer een monsterzege van Australië op Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika - Australië

Australië haalt in groep B uit tegen Zuid-Afrika: 12-0. Het is de grootste overwinning ooit tijdens een WK. Topscorer werd Luke Doerner met vijf goals. Het oude record stond op naam van Pakistan, dat in 1982 met 12-3 won van Nieuw-Zeeland. Naast het quintet van Doerner werden de goals voor rekening genomen door Jamie Dywer (foto, 2), Glenn Turner (2), Des Abbott, Fergus Kavanagh en Matthew Butturini. Doerner gaat nu aan kop van de topscorerslijst van dit WK met zes goals.

Met zijn eerste, na zestien minuten uit een strafcorner, brak Doerner de wedstrijd tegen Zuid-Afrika open. Vervolgens was er voor rust geen houden meer aan voor de ploeg van aanvoerder Austin Smith, speler van Den Bosch: Turner, Abbott, wederom Doerner (sc) en vlak voor de thee, Kavanagh. Na de pauze duurde het ook even voordat Australië het doel wist te vinden. Dit keer begon Butturini met scoren. Vervolgens joeg Doerner zijn derde binnen uit een strafcorner, scoorde Dwyer twee keer en benutte ook Turner zijn tweede van de dag. Doerner maakte zijn verhaal compleet met de fabricage van nummer vier en vijf.

Engeland - Pakistan

Engeland staat na de derde WK-zege met één been in de halve finale. Pakistan werd in een enerverende wedstrijd met 5-2 verslagen.

Jonty Clarke opende na twintig minuten de score. Even hiervoor was door de video-umpire een doelpunt van James Tindall afgekeurd; de aanvaller maakte sticks toen hij de bal op knappe wijze achter Salman Akbar smashte.  Op slag van rust leek Ashley Jackson Engeland in veilige haven te brengen met zijn eerste treffer van het toernooi. Maar Pakistan, dat voor zijn laatste kans op een plaats bij de laatste vier vocht, dacht daar duidelijk anders over. Vier minuten na de aansluitingstreffer van Saheel Abassi zorgde Rehan Butt voor de gelijkmaker.

Tot overmaat van ramp voor Engeland moest centrale verdediger Richard Mantell na de 2-2 per brancard van het veld. De Europees kampioen stond op het punt van breken, maar werd een handje geholpen door Akbar. De Pakistaanse goalie trapte een bal half weg, rechtstreeks in een Engelse stick. Voor Barry Middleton was het vervolgens een koud kunstje om van dichtbij 3-2 te maken. De derde Engelse goal betekende de nekslag voor Pakistan en Engeland liep in de laatste tien minuten via Clarke en Middleton uit naar een geflatteerde, maar zeker niet onverdiende overwinning.

India - Spanje

Dankzij een zwaarbevochten overwinning op India doet Spanje nog mee in de strijd om de bovenste twee plaatsen van groep B. Het gastland, daarentegen, mag met Pakistan uitmaken wie er vierde wordt in de groep.

Het beginoffensief was duidelijk voor India, gesteund door een volgepakt stadion met uitzinnige fans. Bijna een kwartier lang was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Francisco Cortés, die menigmaal knap zijn doel leeg hield tegen de opportunistische thuisploeg. Spanje kreeg langzamerhand wat meer vat op de tweestrijd. Vooral na de belangrijke treffer van Albert Sala. Na een korte solo sloeg de oud-speler van SCHC een kwartier voor rust knap raak waarmee hij zijn team wat rust gaf, 1-0. Routinier Pol Amat leek de wedstrijd op slag van rust in het slot te gooien met een mooi intikkertje, 2-0.

Vier minuten na rust bracht Sandeep Singh India weer even terug in de strijd met een benutte strafcorner. Pau Quemada sloeg echter twee minuten later terug namens Spanje, ook via een fijne strafcorner. Roc Oliva gaf Spanje vervolgens nog meer lucht. Gurwinder Singh Chandi scoorde nog tegen na een foutje van Xavier Ribas, maar vier minuten voor tijd was het weer raak voor Pau Quemada, 5-2.