Obama wil snel 'ja of nee' over zorgplan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft leden van het Congres gisteren opgeroepen binnen enkele weken met een eenvoudige meerderheid 'ja of nee' te zeggen tegen zijn plan voor een algemene ziektekostenverzekering. Hij voelt er weinig voor om het wetsvoorstel vanaf de grond helemaal te herschrijven, zoals sommige Republikeinen willen. "Ik zie niet hoe nog een jaar onderhandelen nuttig kan zijn. Ik vind dat het Congres van de Verenigde Staten het Amerikaanse volk een definitieve stemming verschuldigd is", zei hij.

Obama heeft sommige ideeën van Republikeinen in zijn plan verwerkt. Hij hoopt daarmee niet zozeer Republikeinen voor zijn plan te winnen, maar Democraten uit conservatieve kiesdistricten die in november voor hun herverkiezing vrezen als zij voor zouden stemmen. Als genoeg Democraten het plan steunen, kunnen de leiders in het Congres de Republikeinse bezwaren met parlementaire manoeuvres omzeilen.

"Ik denk dat hij een kier heeft weten open te wrikken. Maar het is maar een kleine kier en ze kunnen daar maar beter snel doorheen kruipen zolang het kan", zei de Democratische afgevaardigde Gerry Connolly.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben eind vorig jaar elk verschillende versies van het plan goedgekeurd. Onderhandelaars van beide kamers waren bijna klaar om de twee versies met elkaar in overeenstemming te brengen, toen de Democraten door een verloren tussentijdse verkiezing in Massachusetts een zetel in de Senaat kwijtraakten, en daarmee ook de mogelijkheid om vertragingstactieken van de Republikeinen te dwarsbomen.

Het plan van Obama lijkt vooral in het Huis van Afgevaardigden in problemen te verkeren, waar het in november met maar 220 tegen 215 stemmen werd aanvaard. Sindsdien zijn verscheidene Democraten van gedachten veranderd of vertrokken, terwijl de 254 die zijn overgebleven in november allemaal te maken hebben met verkiezingen.

De Republikeinen lijken allemaal faliekant tegen te zijn. "De Amerikanen willen geen biljoenenoverheidsovername van de gezondheidszorg, opgepropt met belastingverhogingen, bezuinigingen op Medicare en cadeautjes voor belangengroepen in Washington. Vandaag niet, morgen niet, nooit", zei de Republikeinse leider in het Huis, John Boehner.

In de kern is het plan grotendeels gebleven zoals Obama het wenste. Het geeft dekking aan tientallen miljoenen Amerikanen die nu niet tegen ziektekosten verzekerd zijn en ontneemt verzekeraars de mogelijkheid om mensen met een bestaande aandoening uit te sluiten. Er zou ook een verzekeringsbeurs komen waar particuliere ondernemingen polissen aan consumenten kunnen verkopen. De kosten van het plan, ruwweg een biljoen dollar over de komende tien jaar, zouden gedekt worden door verlaging van Medicare-uitkeringen en hogere inkomstenbelastingen voor mensen die meer dan tweehonderdduizend dollar per jaar (250 duizend voor echtparen) verdienen.

Obama wil snel 'ja of nee' over zorgplan
Obama wil snel 'ja of nee' over zorgplan (Foto: Novum)