'Dikkere friet is gezonder'

De Britse voedsel- en warenautoriteit FSA stelt dat consumenten beter voor grote, dikke frieten kunnen kiezen dan voor kleine, dunne. Omdat dikke friet minder vet opneemt, zou deze minder slecht zijn voor de gezondheid.

Als verkopers van het typisch Britse fish-and-chips (vis en friet) hun gerechten een klein beetje aanpassen, kunnen ze voorkomen dat veel mensen te dik worden, aldus de FSA. Jaarlijks worden in Groot-Brittannië meer dan 225 miljoen porties fish-and-chips verorberd, die elk ongeveer negen gram vet bevatten.

Eigenaren van fish-and-chips-zaken zijn woedend over de bemoeizucht van de FSA. Volgens de visbakkers is de friet die zij serveren dik genoeg. "Ze zouden zich op de fastfoodrestaurants moeten storten die de dunne Franse frietjes maken, niet op de traditionele onafhankelijke frietverkopers. Het lijkt erop dat ze de kleine ondernemers moeten hebben, omdat ze de grote jongens niet aankunnen," zegt een woordvoerder.