Nederlands elftal kwelt supporters

Gisteravond was het weer zover, het Nederlands elftal zou een oefenwedstrijd spelen in aanloop naar het WK voetbal, dat komende zomer in Zuid-Afrika zal plaatsvinden. Aan de laatste drie oefenduels had ik maar weinig goede herinneringen. De interlands tegen respectievelijk Australië, Italië en Paraguay eindigden allemaal in een doelpuntloos gelijkspel, dus in de confrontatie met de Verenigde Staten verwachtte ik vuurwerk.

Helaas was dat voor de dikbetaalde voetballers te veel gevraagd. Ons nationale team had een strafschop nodig om voor het eerst in vier wedstrijden weer eens te scoren. We kwamen zelfs op een 2-0-voorsprong, maar ook dit doelpunt verdiende geen schoonheidsprijs. Het schot van Klaas-Jan Huntelaar werd namelijk van richting veranderd. Tegen het einde van de wedstrijd incasseerden we zelfs een tegendoelpunt en leek er nog een gelijkspel in de lucht te hangen.

We wonnen gelukkig van de Verenigde Staten, maar de kwelling was na het laatste fluitsignaal voorbij. Elke keer als Oranje een oefenwedstrijd speelt, neem ik me voor om niet te kijken. Daar hebben die drie doelpuntloze potjes voor gezorgd. Gisteravond zat ik in elk geval weer met goede moed voor de buis, omdat ik toch wel eens wilde weten of het spel inmiddels wat was veranderd. Na afloop begon ik me af te vragen of het wel zin had om nog oefeninterlands te arrangeren. Elke keer worden de fans van Oranje weer teleurgesteld met een magere wedstrijd, waarin de voorgaande drie keren zelfs niet gescoord werd. Is het dan nog wel zinvol om te oefenen? Tijdens een training kan je ook op elkaar ingespeeld raken. Daar heb je geen volle Amsterdam ArenA of Kuip voor nodig.

Waar de wereldvoetbalbond (FIFA) in dat geval eens over na zou kunnen denken, is om eens te kijken of het zinvol is om voor de opzet van een toernooi zoiets als een Champions League te gebruiken voor het WK. De groepsfase zou je dan kunnen vergelijken met de kwalificaties en de knock-outfase heeft dan wat weg van het officiële eindtoernooi. Vervolgens zou de FIFA dan de wereldranglijst moeten hanteren om de wedstrijden, bijvoorbeeld door middel van loting en de plaats op de wereldranglijst, te bepalen. Op die manier spelen laaggeklasseerde landen meer wedstrijden, maar zullen ook eerder uitgeschakeld worden. Des te groter is de verrassing als een klein voetballand relatief ver kan komen.

Eén ding is in elk geval zeker; met de bovengenoemde manier voorkom je waarschijnlijk veel zinloze wedstrijden, waarvoor spelers zich nauwelijks kunnen motiveren. Veel slordige passes, schoten op doel die nergens op lijken en inzichten die je normaal gesproken bij de F-jes al hebt. Zomaar een greep gebeurtenissen uit de wedstrijd, die Oranje gisteren afwerkte, en die met de nieuwe opzet wel voorkomen kunnen worden.

Mocht onze nationale trots op het WK voetbal net zo gaan spelen als gisteravond, dan zie ik het somber in en zullen we niet eens door de groepsfase heenkomen. Het is niet zo dat elke oefenwedstrijd gewonnen moet worden, maar zorg er dan in elk geval voor dat het spel goed is. Op die manier is het duel vele malen aantrekkelijker, dan wanneer je naar een stel prutsers kijkt.

De toeschouwers op de tribunes waren gisteravond in elk geval massaal aanwezig. Volgens NOS Teletekst waren er dik 46.000 mensen bij het duel van Oranje. In dat soort gevallen vraag ik me af waarom je überhaupt naar zo'n wedstrijd gaat. Het kost je geld en je krijgt een waardeloze pot voetbal voorgeschoteld. Het enige wat je na afloop kan zeggen, is dat je bij een wedstrijd van het Nederlands elftal bent geweest. In sommige gevallen kan ik het ook wel begrijpen hoor. Tijdens duels als deze heb je grote kans dat je er kaartjes voor hebt. Ik zou mijn geld er in elk geval niet aan besteden.

Voor een sponsor ligt bovenstaande een klein beetje anders. Zij zien hun naam voortdurend op de reclameborden voorbijkomen en zullen schijt hebben aan hoe Oranje speelt. Zij vinden het kennelijk alleen belangrijk dat het Nederlands elftal wint en hoe dat gebeurt, zal ze verder een zorg zijn.

Toch hoop ik dat het spel van het Nederlands elftal op het WK voetbal beter is. Het zal maar gebeuren; één van de grootste voetballanden ter wereld (volgens de wereldranglijst) verliest in de kwalificatie geen enkel punt, maar maakt zich op het eindtoernooi volslagen belachelijk door bijvoorbeeld net zo te spelen als gisteravond. Die kans lijkt nihil, maar op dit moment sluit ik eigenlijk niks uit. Het enige wat ik nog kan zeggen is dat de selectie tijdig op scherp staat, zodat we komende zomer veel kunnen juichen.