Tegenstanders abortus halen Hitler erbij

Met een grote poster van Hitler hebben anti-abortusgroeperingen in Polen geprotesteerd tegen het ingrijpen bij en afbreken van zwangerschappen. De Poolse media meldden vandaag dat er in de stad Poznan, in het westen van Polen, een poster van tweehonderd vierkante meter op een gevel van hoogbouw te zien is. Daarop afgebeeld is een portret van Adolf Hitler naast geaborteerde foetussen, met daarbij de tekst: "Abortus bij Poolse vrouwen werd op 9 maart 1943 door Adolf Hitler geïnitieerd."

De 'zachte methoden' in de strijd tegen abortus hadden geen effect meer, verdedigt Mariusz Dzierzawski, organisator van de actie, in de krant Gazeta Wyborcza. "We hebben als tegenstanders van abortus eenvoudigweg geen andere keuze." Hoewel abortussen werden verboden voor de Duitsers onder het nazi-regime, werden ze wel toegestaan bij vrouwen die werden bestempeld als 'Untermensch'.

Polen heeft een van de strengste abortus-wetgeving in Europa. Abortussen zijn in het katholieke land alleen toegestaan wanneer het gaat om verkrachting, incest en gevaar voor de gezondheid van de moeder. Volgens de officiële statistieken worden elk jaar slechts twee- tot driehonderd zwangerschappen afgebroken in Polen. Feministen gaan er echter vanuit dat het aantal illegale abortussen op 180.000 per jaar ligt.

Eerder deze week ontstond er nog ophef over gedwongen sterilisatie in Oezbekistan.

Een afbeelding van de poster is hier te zien.