'Sea Shepherd behoudt voorlopig vergunning'

De geplande wetswijziging waardoor de vaarvergunning van de activistische organisatie Sea Shepherd makkelijker kan worden ingetrokken, is voorlopig van de baan. Het plan dat door het kabinet Balkenende IV was voorgesteld, is controversieel verklaard, waardoor het pas door een nieuw kabinet kan worden uitgevoerd. Dat meldt de Partij van de Dieren (PvdD) vandaag.

De schepen van Sea Shepherd kwamen de afgelopen maanden meerdere keren in aanvaring met Japanse walvisvaarders. In januari zonk het futuristische actieschip Ady Gil na zo'n aanvaring. Op het schip zat een Nederlander. Het vlaggenschip van Sea Shepherd vaart bovendien onder Nederlandse vlag. De organisatie probeert de Japanse walvisjacht te verhinderen rond Antarctica.

Om het intrekken van de vaarvergunning mogelijk te maken moet de Zeebrievenwet gewijzigd worden, waardoor de overheid volgens de PvdD makkelijker de Nederlandse vlag van een schip kan afnemen. De PvdD vindt de voorgenomen wijziging 'uiterst dubieus', omdat de aanvaringen 'niet op feiten onderzocht' zouden zijn. De wetswijziging is volgens de PvdD bedoeld om de handelsrelaties met Japan niet te verstoren.