Teambaas US F1 geeft uitleg over afhaken

Peterselieman

De teambaas van Team US F1 Ken Anderson heeft uitleg gegeven waarom Team US F1 dit jaar niet de Formule 1 kon betreden. De Amerikaan hoopt dat de renstal een tweede kans krijgt en in 2011 kan laten zien dat ze thuishoort in de hoogste klasse van de autosport.

Anderson is van mening dat het politieke spel in de Formule 1 tussen de FIA en de FOTA het team veel schade toegebracht heeft en dat het afhaken van een belangrijke sponsor in januari de nagel aan de doodskist van de renstal was. "Door wat er in januari is gebeurd, had het geen zin meer om op het circuit te verschijnen aangezien we al het testen al hadden gemist. Door het testverbod kan je dat tijdens het seizoen ook niet even inhalen. Het heeft geen zin om mee te doen om maar mee te doen, dat is voor niemand goed," zei Anderson tegen Formule1.nl.

"Het is voor alle nieuwe teams moeilijk geweest om bij de eerste tests aanwezig te zijn - maar als het seizoen begonnen is en je hebt niet getest - dan heb je een serieus probleem die nog moeilijk op te lossen is," zei Anderson die hoopt dat de FIA snel uitsluitsel kan geven wie in 2011 het dertiende gridslot in de Formule 1 krijgt.

"Wat we willen doen is reorganiseren, de auto afbouwen voor 2011 en dan eind van de zomer, begin van de herfst gaan testen. De ironie van dit alles is dat we in december 2008 onze inschrijving hebben gedaan en in maart 2009 iets zouden horen. In maart betrokken we onze fabriek in Charlotte, klaar om te beginnen, maar toen begon de ellende met de FIA, FOTA en het hele budgetplafond-gebeuren. En toen wilden er opeens heel veel nieuwe teams mee doen aan de Formule 1 vanwege het budgetplafond."

"Pas op 12 juni kregen we te horen dat we een startplaats hadden, maar toen konden we nog steeds niet veel doen tot het Concorde Agreement getekend werd op 31 juli. Die maanden hebben we verspild en het was duidelijk dat het lastig zou worden daar bovenop te komen, maar tot halverwege januari lagen we op schema. Problemen met een sponsor hebben ons echter vanaf dat moment de das om gedaan."