CD: Afro-Rock: Volume One

René (MrManiak)

Eens in de zoveel tijd wordt er een cd opgestuurd naar de redactie waarvan je denkt: ‘Wat is dit?' Ook het schijfje van deze recensie valt er onder. Een collectie van zeldzame en niet eerder uitgebrachte Afro-Beat nummers, geïmporteerd vanuit het zuidelijke continent. Sit back en relax met Afro-Rock: Volume One.

Afro-Rock

Twaalf nummers met een muziekstroming die niet (in)direct een belletje doet rinkelen. Afro-Rock is een stroming met roots naar de Westerse muziekstijlen en -instrumenten. Je kan het vergelijken met een standaard reggaenummer, maar dan met elektrische (bas)gitaren en uptempo drumlijn.

Naast het openingsnummer 'Fever' is ook runner-up ‘Heavy Heavy Heavy' volgens de Afro-Beat-regels in elkaar gezet. Een lekker uptempo nummer met een fijne drumbeat, vrolijke (backing) vocals en om het geheel helemaal af te maken wordt een Hammond-orgel gebruikt. Briljant om te horen hoe het authentieke instrument ook nog een eigen solo krijgt, iets wat altijd zeer apart is om te horen.

Niet alle nummers zijn in het Engels gezongen. Ook vind je er de Franse taal op terug (‘Yuda') en een groot deel (vergeef me om mijn kleine kennisgebied dat ik nu meerdere talen/dialecten schaar onder een enkel begrip) Afrikaans. Een erg fijn nummer om aan te horen is ‘Kyenkyen Bi Adi M'Awu'. Je hebt werkelijk geen idee wat er wordt gezongen, maar de tekst is bij deze track enigszins irrelevant. Het verhaal wordt door middel van instrumenten aan je voorgelegd, die in de vorm van een ‘Cubaanse bubblin' ' met panfluiten en trompetten wordt gebracht.

Opvallend is dat de kwaliteit van de audiotracks niet bij alle nummers even goed is. Opener en tevens hekkensluiter Jingo klinkt bij ‘Fever' wel scherp, terwijl bij het onbekende bonusnummer werkelijk waar alles dof klinkt. Het is überhaupt vreemd om een bijna negen minuten durend nummer niet te remasteren en zelfs ook geen titel heeft meegekregen: met ‘Untitled' moet je het maar doen. Maar de titel is natuurlijk een secundair iets om over te klagen. De kwaliteit van het nummer is onder de maat in vergelijking met de rest van het album. Ook tracks ‘Sweeper Soul' en ‘Mabala' hebben hier duidelijk mee te maken. Als tegengeluid kan er gezegd worden dat het zo wel authentiek en echt lekker oud klinkt, maar zorg dan niet voor een hoorbaar kwaliteitsverschil tussen de twaalf tracks.

Al met al is Afro-Rock: Volume One een fijne plaat om naar te luisteren. Het lekkere uptempogehalte van de Afro-Beat laat je niet stil in je stoel zitten. Enige nadeel is de hoorbare kwaliteitsverschillen, maar laat dat je er niet van weerhouden de plaat een kans te geven.

1) Jingo - Fever
2) Geraldo Pino & the Heartbeats - Heavy Heavy Heavy
3) Steel Beauttah - Africa
4) Mercury Dance Band - Envy No Good
5) Dackin Dackino - Yuda
6) K. Frimpong & His Cubano Fiestas - Kyenkyen Bi Adi M'Awu
7) Orchestra Lissanga - Okuza
8) Super Mamo 69 - Sweeper Soul
9) Yahoos - Mabala
10) Bokoor Band - Onukpa Shawarpo
11) Nkansah and Yaanom - Pem Dwe

Bonus Track
12) Jingo - ‘Untitled'