T. Dekker: "Wil mijn naam zuiveren"

Peterselieman

Thomas Dekker hoorde gisteren dat hij wegens dopinggebruik twee jaar geschorst is. De Nederlander testte positief in een out-of-competitioncontrole op het middel EPO. De ontdekking werd pas anderhalf jaar later gedaan toen zijn urinestaal opnieuw getest werd. Hij wil terugkomen in het peloton en zijn naam zuiveren.

"Waarom krijg ik twee jaar, terwijl Riccò vier maanden minder werd geschorst?" Dat was de vraag die Dekker zich gisteren stelde. "Riccò heeft tijdens de Tour positief getest op de nieuwste epovariant Cera. Ik testte positief op epo tijdens een out-of-competitioncontrole midden in de winter, maar heb nooit dope tijdens een wedstrijd gebruikt. Daarbij werd ik pas anderhalf jaar later positief bevonden bij een hercontrole. Ik snap echt niet wat de grond voor deze maximale straf is. Tegelijkertijd weet ik ook niet welke stappen ik hier nog tegen kan ondernemen. Dit is opnieuw een zware dreun. Eerlijk gezegd had ik hier niet op gerekend."

Dekker kreeg zijn schorsing opgelegd van de Monegaskische bond, omdat hij in het prinsdom woont en hierdoor op een licentie van het land rijdt. Hij overweegt wielrenunie UCI opheldering over zijn straf te vragen, want vooralsnog is Dekker de enige geschorste renner, terwijl de UCI zegt dat er tientallen verdachte wielrenners zijn.

Dekker is inmiddels weer volop in training en wil als zijn schorsing afgelopen is terugkeren in het wielerpeloton. "Maar ze krijgen me niet klein. Ik wil absoluut terugkeren en mijn naam zuiveren," zei de Nederlander die zijn dopinggebruik wel toegegeven heeft. "Noem het onbezonnenheid. Ik zat niet lekker in mijn vel. Het was de periode waarin ik steeds werd teruggeslagen door mijn heupblessure. Maar ik wil niet naar excuses zoeken. Ik ben fout geweest. Daarvoor bied ik nu mijn verontschuldigingen aan tegenover mijn werkgevers, mijn ploegen, de andere renners, de pers en de supporters."