Vijf Filmtips voor de maand April

Thor

Releasedatum: 28 april 2011
Genre: Actie/Avontuur
Regisseur: Kenneth Branagh
Acteurs: Chris Hemsworth, Natalie Portman en Anthony Hopkins

Plot
Thor (Chris Hemsworth) is een krachtige maar ook arrogante krijger. Door zijn roekeloze acties wordt een oude oorlog aangewakkerd op Asgard. Als straf wordt hij door zijn vader Odin (Anthony Hopkins) naar Aarde gestuurd, waar hij verplicht wordt om te leven tussen de normale mensen. In eerste instantie loopt Thor op aarde rond als Donald Blake. Op Aarde wordt hij verliefd op de jonge wetenschapper Jane (Natalie Portman). Maar al snel komt Thor achter zijn ware bestemming als ‘god van de donder'. Dit is ook noodzakelijk, aangezien duistere krachten Aarde inmiddels bereikt hebben.

Verwachtingspatroon
Thor is een superheld die gecreëerd is door Stan Lee, Larry Lieber en Jack Kirby. Hij is het centrale karakter in de gelijknamige strip die uitgebracht wordt door Marvel Comics. Thor is gebaseerd op een god uit de Noorse mythologie.

Kenneth Branagh is de regisseur van Thor. Branagh keek bij deze verfilming naar diepere thema's die doorgaans niet behandeld worden in een superheldenfilm. Hij legde de nadruk namelijk bij de onderlinge relatie tussen Thor, zijn vader en daarnaast ook zijn kwaadaardige broer Loki. Hierbij werd Branagh geïnspireerd door de wijze waarop in Bijbelse verhalen werd gesproken over de onderlinge dynamiek binnen de eigen familie.

Hoewel de verwijzingen naar de bijbel al ambitieus genoemd kunnen worden, is Branagh daarnaast geïnspireerd door Shakespeare, en de wijze waarop hij omging met dit soort familiare kwesties. Branagh is zeer ervaren met het werk van Shakespeare, getuige een aantal toneelstukken en verfilmingen die gebaseerd zijn op het werk van deze Engelse toneelschrijver en dichter.

De interesse voor deze film wordt vooral gewekt door regisseur Kenneth Branagh. Hoewel zijn eerdere films niet allemaal geslaagd zijn, is hij als regisseur wel een zeer opmerkelijke keuze voor een superheldenfilm. Op basis van de trailer lijkt de invloed van Branagh niet al te groot en de verwijzingen naar de bijbel of Shakespeare zijn in eerste instantie niet direct zichtbaar. Mochten deze verwijzingen wel aanwezig zijn in de uiteindelijke film, is het maar de vraag of dit nuttige toevoegingen zijn aan een superheldenfilm.

In feite is de verfilming van Thor vergelijkbaar met die van Iron Man. Net als Iron Man, is ook Thor geen bekende superheld in Nederland. Desondanks werd Iron Man een groot succes. Of dat Thor ook gaat lukken valt te betwijfelen. Dit komt voornamelijk doordat hoofdrolspeler Chris Hemsworth relatief onbekend is, en daarnaast duidelijk niet het charisma bezit van een Robert Downey Jr. Vooralsnog lijkt Thor een typische film die kan uitgroeien tot een groot succes, of een film die uiteindelijk één van de grootste flops van dit jaar blijkt te zijn.