Vijf filmtips voor de maand januari

Waar de prijzenregen in Hollywood langzamerhand zijn hoogtepunt bereikt, krijgen wij in Nederland eindelijk een aantal van de veelvuldig genomineerde en bekroonde films te zien in de bioscoop. Afgezien van Verliefd op Ibiza, een hoogstwaarschijnlijk nieuw wanproduct van eigen bodem, belooft januari een schitterende bioscoopmaand te worden. Een aantal van de grootste regisseurs en acteurs die op dit moment werkzaam zijn in Hollywood maken dit mogelijk.

Afgezien van het rijtje geselecteerde films, gaan deze maand nog veel meer mogelijke topfilms in première. Zo is er de misdaadfilm Gangster Squad met Ryan Gosling en Sean Penn. Ook van Flight met Denzel Washington en Lo Imposible met Naomi Watts mag veel verwacht worden. Dan is er nog het traditionele misdaadspektakelstuk met Jason Statham, die ditmaal zijn kunsten mag vertonen in de film Parker. Als laatste wil ik nog aandacht besteden aan de filmhuisfilm The Sessions, waarin John Hawkes als 36-jarige maagd de rol van zijn leven speelt en al veelvuldig bekroond is voor deze acteerprestatie.


Filmtip 1: Les Misérables

Releasedatum: 10 januari 2013
Genre: Drama/Musical
Regisseur: Tom Hooper
Acteurs: Hugh Jackman, Anne Hathaway en Russel Crowe
IMDb

Plot
Na een lange tijd in een strafkamp te hebben gezeten, besluit Jean Valjean (Hugh Jackman) na zijn vrijlating om zijn leven te beteren. Het verleden, in de persoon van de vastberaden inspecteur Javert (Russell Crowe), laat hem echter niet met rust. Wanneer Valjean het besluit neemt om voortaan te zorgen voor de jonge dochter van de alleenstaande fabrieksarbeidster Fantine (Anne Hathaway), verandert hun leven volledig.

De eerste reacties van critici uit de Verenigde Staten zijn wat wisselend. Pompeus, groots en manipulatief zijn termen waarmee deze vertaling van het welbekende verhaal van Victor Hugo omschreven wordt. Maar doordat een deel van het publiek, en dan met name de musicalliefhebber, dit ambitieuze project van Oscarwinnaar Tom Hooper (The Damned United, The King’s Speech) naar alle waarschijnlijkheid helemaal fantastisch zal vinden, is Les Misérables toch opgenomen als filmtip.

Daarbij is de cast van deze musical behoorlijk indrukwekkend, waarbij de trailer het bewijs is dat Russell Crowe (Gladiator, Robin Hood) daadwerkelijk zingt in de film. De trailer toont daarnaast ook een aantal sfeervolle beelden en prachtige decors. Geheel in lijn met de epische uitstraling van de film is de tijdsduur van 157 minuten. Voor iemand die doorgaans niets heeft met musicals, kan dat zeker een extra struikelblok vormen.