Vijf filmtips voor de maand maart

De Oscars zijn uitgereikt en nu wordt er alweer hevig gespeculeerd welke films het aankomende jaar een gooi gaan doen naar de beeldjes. De verwachtingen zijn in ieder geval hoopgevend, met nieuwe films van onder andere Martin Scorsese, Paul Greengrass, Steve McQueen, Alexander Payne, George Clooney en de gebroeders Coen op komst. Een aantal van deze films zullen te zien zijn tijdens het aankomende filmfestival van Cannes in mei, waar Steven Spielberg als juryvoorzitter een prominente rol zal vervullen.

In maart is er wederom een actieheld die zijn kunsten laat zien. Na eerder Bruce Willis in A Good Day to Die Hard en Arnold Schwarzenegger in The Last Stand, is er nu Sylvester Stallone met Bullet to the Head. Een andere grote actiefilm die deze maand uitkomt is G.I. Joe: Retaliation, een film met een indrukwekkende cast die de herinneringen aan het matige eerste deel moet doen vergeten. Met Oz the Great and Powerful, Jack the Giant Slayer en The Host zijn er nog een paar gigantische fantasyfilms die uitkomen deze maand en binnen het horrorgenre mag er wat verwacht worden van Mama en Dark Skies. In ieder geval genoeg om naar uit te kijken en vergeet ook de filmtips niet, ondanks dat deze films niet te zien zullen zijn in iedere bioscoop.


Filmtip 1: Lore

Releasedatum: 7 maart 2013
Genre: Drama/Oorlog
Regisseur: Cate Shortland
Acteurs: Saskia Rosendahl, Nele Trebs en Kai-Peter Malina
IMDb

Plot
In de lente van 1945, wanneer de geallieerden Duitsland veroveren, is de veertienjarige Lore (Saskia Rosendahl) genoodzaakt om de zorg voor haar broertjes en zusjes op zich te nemen. Haar nazi-ouders zijn opgesloten en eigenlijk kunnen ze alleen naar hun grootmoeder, die 900 kilometer noordwaarts woont. Tijdens hun tocht komen ze een Joodse vluchteling tegen die zijn hulp aanbiedt, maar moet Lore vertrouwen op iemand waarvan men altijd heeft verkondigd dat het de vijand is.

Verwachtingspatroon
Met Lore kiest regisseur Cate Shortland voor een andere invalshoek dan doorgaans aan bod komt in films over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Ditmaal gaat het niet om de gevangenen in een concentratiekamp of om Amerikaanse soldaten die trachten te ontsnappen, maar om de kinderen van nazi-ouders die logischerwijs ook worstelen om te overleven. Daarbij is het interessant om te zien of het geloof dat Lore als veertienjarige heeft in de Nazi’s langzaam zal afbrokkelen of daadwerkelijk onvoorwaardelijk is.

Lore was veelvuldig te zien op de diverse filmfestivals het afgelopen jaar, en de reacties waren over het algemeen zeer positief. De film wordt bestempeld als zeer aangrijpend en verder is er niets anders dan lof voor de debuterende Saskia Rosendahl. Met haar controversiële debuutfilm Somersault uit 2004, lanceerde regisseur Shortland al de carrières van Abbie Cornish en Sam Worthington en nu lijkt zij dat met Lore te doen voor Saskia Rosendahl.