Vijf Filmtips voor de maand April

Hævnen (In a Better World)

Releasedatum: 7 april 2011

Genre: Drama
Regisseur: Susanne Bier
Cast: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm en Ulrich Thomsen

Plot
Anton (Mikael Persbrandt) is een dokter die regelmatig pendelt tussen zijn woning in Denemarken en een ontwikkelingskamp in Afrika. In dit kamp, dat gelegen is in een oorlogsgebied, is hij werkzaam als dokter. Anton en zijn vrouw Marianne (Trine Dyrholm) zijn uit elkaar en denken aan een scheiding. Ze hebben een tweetal zoons, waarvan de tienjarige Elias de oudste is.

Elias wordt regelmatig gepest op school. Daar komt verandering in wanneer een nieuwe jongen op school komt. Zijn naam is Christian, die met zijn vader Claus (Ulrich Thomsen) vanuit Londen is verhuisd. De moeder van Christian is onlangs overleden aan kanker, en Christian heeft zichtbaar moeite om dit verlies te verwerken. Elias en Christian vormen al snel een hechte vriendschap, die op de proef wordt gesteld wanneer Christian het nodig acht om Elias te betrekken bij een daad van wraak met mogelijke tragische gevolgen.

Verwachtingspatroon
Hævnen is een nieuwe film van de Deense regisseuse Susanne Bier. Met deze film heeft Bier onlangs de Oscar voor beste buitenlandse film gewonnen. Na deze winst zijn de verwachtingen automatisch opgeschroefd. Maar niet alleen de gewonnen Oscar zorgt ervoor dat deze film in dit lijstje terecht is gekomen. Bier is namelijk eerder verantwoordelijk geweest voor Efter Brylluppet (After the Wedding), een film die nu al kan worden gezien als een moderne klassieker. Daarnaast was zij verantwoordelijk voor de film Brødre, die onlangs is nagemaakt in Hollywood onder de weinig verrassende naam Brothers.

De totstandkoming van Hævnen betekende ook een hernieuwde samenwerking tussen regisseuse Bier met scriptschrijver Anders Thomas Jensen. Zij werkten eerder al samen bij de eerder genoemde films Efter Brylluppet en Brødre. Naast scriptschrijver is Jensen ook bekend als regisseur, waarbij de zwarte komedie Adams Æbler algemeen wordt beschouwd als zijn beste werk. Van zwarte komedie is in de scripts die Jensen voor Bier schrijft geen sprake. Zowel de plotomschrijving als de trailer wijzen erop dat het hier wederom gaat om een zwaar drama.

Voor Susanne Bier is Hævnen haar eerste film nadat zij haar debuut in Hollywood heeft gemaakt met de film Things We Lost in the Fire. Deze film werd geen commercieel succes, en daarnaast riep de film nogal gemengde reacties op bij zowel de recensenten als het publiek

Tot nu toe zijn de reacties op Hævnen overwegend positief. De wijze waarop Bier omgaat met zware thema's als wraak en pacifisme is lovenswaardig. Ook maakt Bier het zichzelf niet makkelijk door de film af te laten spelen op verschillende locaties. Overigens toont Bier met deze film niet bepaald haar veelzijdigheid als regisseuse, maar als ook deze film succesvol is binnen als zwaar drama, kan in ieder geval geconcludeerd worden dat Bier dit genre tot in de puntjes beheerst.