Vijf filmtips voor de maand juni

Er zijn van die maanden waarbij het heel moeilijk is om een vijftal filmtips te selecteren, gelukkig zijn er ook maanden waarbij het tegenovergestelde van toepassing is. De maand juni behoort overduidelijk tot deze laatste categorie en belooft voor iedere filmliefhebber een feest te worden. Voordat in wordt gegaan op de films die in juni in de Nederlandse bioscopen te bewonderen zijn, is het goed om even te melden dat een buitengewoon aantal films tijdens het Filmfestival van Cannes met groot enthousiasme is ontvangen. Naast de controversiële Gouden Palm-winnaar La Vie d'Adèle en de geprezen Nederlandse film Borgman, kan ook naar films als Inside Llewyn Davis, Le Passé en Behind the Candelabra reikhalzend uitgekeken worden.

Naast het veelbelovende vijftal dat geselecteerd is als filmtip, gaan er nog een aantal films in juni in première die zeker het vermelden waard zijn. Neem bijvoorbeeld After Earth, de nieuwe film van Will Smith, waarbij hij samen met zijn eigen zoon Jaden Smith probeert te overleven in een apocalyptische wereld. Inmiddels is de film door critici in de Verenigde Staten massaal afgemaakt en dat terwijl de massaal verguisde regisseur M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, The Village) wel een succesje zou kunnen gebruiken. Thrillers zijn er in de vorm van The Iceman met Michael Shannon en het goochelspektakel Now You See Me, die met acteurs als Morgan Freeman, Woody Harrelson en Michael Caine een ware sterrencast heeft. In de filmhuizen verschijnt het door critici bejubelde Tabu en voor de misdaadliefhebbers verschijnen er met het Zweedse Snabba Cash II en het door Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) geregisseerde Trance twee uitstekende titels.


Filmtip 1: Before Midnight

Releasedatum: 6 juni 2013
Genre: Drama/Romantiek
Regisseur: Richard Linklater
Acteurs: Ethan Hawke, Julie Delpy en Seamus Davey-Fitzpatrick
IMDb

Plot
Bijna twee decennia na hun eerste ontmoeting in de trein naar Wenen zien de Amerikaan Jesse (Ethan Hawke) en de Franse Celine (Julie Delpy) elkaar opnieuw. Ditmaal houdt het koppel elkaar gezelschap in Griekenland.

Verwachtingspatroon
Before Midnight is het logische vervolg op de Amerikaanse dramafilms Before Sunrise uit 1995 en Before Sunset uit 2004. Net als de meervoudig bekroonde voorgangers, is dit deel eveneens geregisseerd door Richard Linklater (Dazed and Confused, The School of Rock). Ook deze keer hebben hoofdrolspelers Ethan Hawke (Training Day) en Julie Delpy (Broken Flowers) meegeschreven aan het script van het vermoedelijk afsluitende deel van een tot nu toe zeer boeiende trilogie over twee personages die onderling een geweldige chemie hebben. Naar verwachting een niet te missen film voor de liefhebber.