Vijf Filmtips voor de maand April

Somewhere

Releasedatum: 14 april 2011
Genre: Drama
Regisseur: Sofia Coppola

Cast: Stephen Dorff, Elle Fanning en Chris Pontius

Plot 
In Somewhere draait het om de filmster Johnny Marco (Stephen Dorff). Johnny is herstellende van een polsbreuk en verblijft tijdens zijn herstel in het hotel Chateau Marmont. Hij vult zijn dag doorgaans met het ronddobberen in het zwembad en het opzoeken van strippers. Hoewel zijn bestaan in eerste instantie vrij leeg lijkt, is Johnny ook een gescheiden vader van dochter Cleo (Elle Fanning). Johnny ziet zijn dochter maar weinig, maar wanneer zij plotseling op zijn stoep staat, doorbreekt dat wellicht de sleur die zo kenmerkend was in zijn leven.

Verwachtingspatroon
Met Somewhere lijkt Sofia Coppola terug te grijpen naar haar meest succesvolle film Lost in Translation. Ook in die film was een beroemdheid het centrale karakter van de film. Toen werd die rol vertolkt door Bill Murray, terwijl het nu Stephen Dorff is. Overigens staat Dorff niet bepaald bekend als een begenadigd acteur, maar in deze film lijkt hij wel op zijn plaats. Met Somewhere won Sofia Coppola de Gouden Leeuw tijdens het filmfestival van Venetië.

Qua stijl lijkt Somewhere ook vergelijkbaar met Lost in Translation. Bijna in obsessieve wijze wordt het hoofdkarakter gevolgd. In eerste instantie lijkt de film qua opzet overeenkomstig met de serie Entourage. Maar de wijze waarop Sofia Coppola het sterrenleven vastlegt, is in tegenstelling tot Entourage, een stuk gedetailleerder. Hierbij wordt de nadruk vooral gelegd bij de leegte die overheerst in het bestaan van Johnny. Hiermee neemt Coppola ook een groot risico, want hoe kan de kijker enige verbondenheid met Johnny voelen, wanneer het in feite een leeg karakter is. Wellicht is zijn dochter Cleo de sleutel die deze film tot een gedenkwaardige ervaring voor de kijker kan maken.