Aangifte tegen Mona Keijzer (BBB) na uitspraak op TV

Een aantal moslims heeft aangifte gedaan tegen politica Mona Keijzer van de BBB-partij, nadat ze in een talkshow verklaarde dat 'Jodenhaat bijna een onderdeel is van de islamitische cultuur'. De aanklagers vinden dit beledigend en beschouwen Keijzer's uitspraak als aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen moslims.

De moslims vinden dat Mona Keijzer met haar uitspraak een hele gemeenschap in een kwaad daglicht zet en bijdraagt aan polarisatie in de samenleving. Ze hopen dat met deze aangifte duidelijk wordt dat het uiten van dergelijke generaliserende en kwetsende opmerkingen niet zonder gevolgen kan blijven.

De BBB reageerde als volgt :

"De uitspraak van Mona Keijzer, waarin zij nadrukkelijk aangaf dat niet alle moslims Joden haten, is gebaseerd op cijfers uit diverse onderzoeken. Zo stelde het onderzoek van het Arab Center for Research and Policy Studies dat 67% van de mensen in Islamitische landen de gruwelijke slachtpartij van Hamas op 7 oktober een ‘legitieme verzetsoperatie’ vond.

Een notitie van hoogleraar en politiek socioloog, Ruud Koopmans, die werd ingebracht tijdens een recente hoorzitting in de Tweede Kamer, over antisemitisme stelt dat antisemitische opvattingen ‘bijzonder sterk zijn verbreid onder moslims’. Vooral onder moslims die een fundamentalistische geloofsopvatting hebben is antisemitisme veel sterker verbreid.

Mona Keijzer: “De BBB maakt zich zorgen over Jodenhaat en het aantal antisemitische incidenten in ons land dat de laatste maanden enorm gestegen is. Wij strijden daartegen en wij strijden voor de vrijheid om problemen te benoemen en doen dat onderbouwd met feiten en cijfers. Wij zijn blij met de paragraaf over integratie in het Hoofdlijnenakkoord en staan daar vol achter. Vrijheid van meningsuiting is een van de pijlers onder onze democratische rechtsstaat. Die moet, net als de Joden in Nederland, worden beschermd.”

Oordeel zelf over de gewraakte uitspraak op 1.46m in een uitzending van Sophie en Jeroen: