Vijf Filmtips voor de maand April

Paul

Releasedatum: 14 april 2011

Genre: Komedie/Science-Fiction
Regisseur: Greg Mottola

Cast: Simon Pegg, Nick Frost en de stem van Seth Rogen

Plot
De vrienden Graeme (Simon Pegg) en Clive (Nick Frost) reizen vanuit Engeland naar de Verenigde Staten. Als grote fans van het sciencefictiongenre hebben zij hun hele reis afgestemd op basis van deze interesse. Dit betekent dat de reis start met een bezoek aan het welbekende Comic-Con. Verder zijn zij van plan om Area 51 te bezoeken en daarnaast is het hun intentie om een aantal mogelijke UFO landingsplaatsen af te gaan.

Al snel wordt hun reis verstoord, wanneer zij een alien genaamd Paul (stem van Seth Rogen) tegenkomen. Paul is op de vlucht voor een aantal agenten van de Amerikaanse overheid, die onder leiding staan van Agent Zoil (Jason Bateman). Het vluchtende gezelschap krijgt ook een vierde reisgenoot in de persoon van Ruth (Kristen Wiig). Samen proberen zij Paul terug te brengen naar zijn moederschip.

Verwachtingspatroon
Na Shaun of the Dead en Hot Fuzz werkt het komische duo Simon Pegg en Nick Frost wederom samen. Net als bij die films spelen beide acteurs de hoofdrol en ook zijn zij verantwoordelijk geweest voor het script. Het grote verschil is dat dit keer de film is geregisseerd door Greg Mottola (Adventureland, Superbad), en dus niet door Edgar Wright. Een belangrijke rol in de film is weggelegd voor Seth Rogen. Hij verleent namelijk zijn stem aan Paul. Blijkbaar doet hij dit op eenzelfde grove wijze die de filmkijker inmiddels van hem gewend is.

Paul lijkt in eerste instantie vergelijkbaar met een film als Galaxy Quest. Ook in Paul zijn de verwijzingen naar andere films talrijk in aantal. Met name de klassiekers als Star Wars, Aliens, Close Encouters of the Third Kind en E.T. komen veelvuldig aan bod. Gelukkig bewijst de trailer dat ondanks deze verwijzingen de film geen simpele parodie is geworden. Het lijkt vooral een kruising te zijn tussen een zogenaamde ‘buddy film', die draait om de onconventionele relatie tussen Graeme, Clive en Paul, en een achtervolgingsfilm. De verwijzingen naar andere films kunnen gezien worden als een prettige bijkomstigheid, met name voor de kijkers die dezelfde interesses delen als de hoofdkarakters.

Het is duidelijk dat Pegg en Frost met deze film de Amerikaanse markt willen veroveren. Met name de aanwezigheid van Seth Rogen en een aantal acteurs die vooral bekend zijn van hun bijdrage aan Saturday Night Live (Bill Hader, Kristen Wiig) wijzen hierop. Het is te hopen dat het duo toch vooral hun eigen film hebben kunnen maken, zonder al teveel bemoeienissen van producenten en de filmmaatschappij.