Ride Along

‘Buddy cop movies’ waren en zijn ontzettend populair. Zo hebben bijvoorbeeld Men in Black, Starsky & Hutch, The Heat, 21 Jump Street en Lethal Weapon wereldwijd hordes mensen naar de bioscopen getrokken. Regisseur Tim Story voegt er nu zijn actiekomedie Ride Along aan toe. Story mag zijn casting director op zijn blote knieën danken, anders was deze film een regelrechte flop geworden.

Ben Barber (Kevin Hart), is een praatgrage beveiligingsbeambte die een lichte obsessie heeft voor gamen. Ben wil graag trouwen met de sexy Angela (Tika Sumpter), maar hij weet dat ‘ie daarvoor de zegen nodig heeft van zijn zwager James Payton (Ice Cube), een geroutineerde rechercheur. James vindt Ben echter maar een clownesk doetje. Dat zijn zwager is toegelaten tot de politieacademie doet daar niets aan af.

Na wat getouwtrek komt James met een snood plannetje. Ben mag één dag met hem mee op patrouille. Hij is er zeker van dat dat de beveiligingsbeambte wel op andere gedachten zal brengen. Zowel qua werk als zijn verloofde. Uiteraard probeert James het lot hier een handje te helpen, zijn collega’s Santiago (John Leguizamo) en Miggs (Bryan Callen) doen vrolijk mee.

Ben komt er snel achter dat Code 126 je in beschamende situaties brengt, die je compleet voor lul zetten. De drie politiemannen lachen zich een breuk omdat dit de normale gang van zaken is met rookies. Tussen al zijn gestuntel door, ontdekt Ben nieuwe informatie over een zaak waar James al drie jaar aan werkt. Hij is dus niet zo gek als hij eruit ziet. Langzamerhand rolt Ben zo in het ‘echte werk’ van Servische wapenhandelaren en ongrijpbare criminelen.

 

Het moge duidelijk zijn, Ride Along brengt totaal geen vernieuwing in het genre. Zelfs de humor en de uitvoering van de scènes zijn niet echt origineel, maar omdat het op beeld wordt gebracht door Kevin Hart en Ice Cube is de film zeer vermakelijk. Lekker ongecompliceerd en dat is soms ook best fijn om naar te kijken.

In de Verenigde Staten is Ride Along zeer goed ontvangen. Een hit voor Universal dus, die er niet verkeerd aan zouden doen toch een andere regisseur dan Tim Story te zoeken. Eentje die beter weet hoe je met goed potentieel moet omgaan.  

Gelukkig wordt de film richting het einde wat steviger en sterker. Misschien is hier bewust voor gekozen omdat Ride Along 2 al in preproductie is. Hopelijk is er in het vervolg ook weer ruimte voor een cameo van Laurence Fishburne en zou het leuk zijn als Tika Sumpter meer te doen krijgt. Ze is nu alleen het mooie poppetje. Wat niet erg is, maar het is zo schaamteloos overduidelijk.