Mees Kees

Als het chaotische 6B van beste vrienden Tobias (Felix Osinga) en Sep (Brent Thomassen) juf Sanne (Viviënne van den Assem) de klas uit heeft gejaagd om met zwangerschapsverlof te gaan, worden ze toevertrouwd aan de negentienjarige stagiair Kees Bruin (Willem Voogd). Dankzij zijn onorthodoxe en vooral onervaren manier van werken wordt de pabo-student al gauw omgedoopt tot ‘Mees Kees’. Mees Kees geeft topografie met een spelletje Hints, biologie met spinnenfilms en voert zijn begeleidinggesprekjes het liefst achter de flipperkast met een patatje – en met de leerlingen zelf. De grote boze heks, schoolhoofd Dreus (Sanne Wallis de Vries), is het daar uiteraard helemaal niet mee eens en stuurt onderwijsinspecteur Van Essen (Peter Heerschop) op de klas af. Maar of die het oneens is met de lesmethodes van de nieuwbakken leraar…

Filmposter Mees Kees

Mees Kees is de verfilming van de succesvolle gelijknamige kinderboekenserie van Mirjam Oldenhave. De kinderen waarvoor ze schrijft zijn rond de tien jaar oud. Een gegeven dat regisseur Barbara Bredero en scenarist Tijs van Marle goed hebben onthouden. In tegenstelling tot verfilmingen van bijvoorbeeld Carry Slee, worden de kinderen deze keer niet met maatschappelijke problemen overweldigd. Ze zijn er wel in de film, echter worden ze bedachtzaam gebracht. Natuurlijk is het een familiefilm maar deze aanpak is een welkome afwisseling.

Willem Voogd is de perfecte Mees(ter) Kees, verlegen en een pak dragend dat hem te groot is. Toch is hij tegelijkertijd ondernemend, open en vooral meelevend als leraar. Zo vormt hij direct een band met Tobias, die net als hijzelf zijn vader heeft verloren. Ook biecht hij meteen maar op aan de klas dat hij een oogje heeft op Marie-Louise (Hannah Hoekstra), die hij altijd ziet op het hondenveld als hij zijn hondje Harley uitlaat. Deze mededeling laat de klas niet los en daarom bedenken zij met z’n allen een plan. Harley wordt en is trouwens een graag geziene gast in klas 6B.

Mees Kees: Harley & Tobias

De start van Mees Kees is met name door Sanne Wallis de Vries lekker gek en grappig. Ze heeft een bloempotkapsel, te veel make-up op en een voorliefde voor de Middeleeuwen. Vanaf haar troon in haar kantoor probeert ze basisschool De Klimop zo goed mogelijk te bestieren. Dreus is van de oude stempel en voorstander van orde, tucht en regelmaat. Bij tijd en wijlen, heeft ze wat weg van juffrouw Bulstronk uit Matilda van Roald Dahl.

Hierdoor worden de problemen van Tobias overschaduwt, die het zonder vader ook nog met een depressieve moet stellen. Hij kan daarom alleen maar rekenen op zichzelf, Sep en later dus Mees Kees. De vader van Sep, Joris (Cas Jansen), zorgt voor de vaderlijke lol in Tobias’ leven. Een leven waar je beetje bij beetje meer inzicht in krijgt. Er is in Mees Kees net op tijd bijgestuurd waardoor humor en serieuze zaken prima samengaan. Kees wordt namelijk ook nog geconfronteerd met de andere kant van de medaille als het gaat om zijn eigenzinnige ideeën. Maar de klas laat zich hun Mees Kees niet afpakken en krijgt daarbij hulp van onderwijsinspecteur Van Essen.

Mees Kees: Van Essen

Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar een vrolijk en hoopvol open einde, want je kunt ervan uitgaan dat er een vervolg komt. De serie over Mees Kees bestaat namelijk uit zes boeken, waarvan de eerste drie nu zijn gebundeld in deze film. Wat er met Mees Kees, Tobias en hun klas gebeurt in de laatste drie boeken komen we via het witte doek vast nog aan de weet binnen niet afzienbare tijd. Dat is bepaald geen straf.

Mees Kees is een erg leuke familiefilm, ga er gerust heen met je familie, je buurtkinderen of je klas. Zelfs als volwassene zal je de film geen verplicht nummertje vinden. Jullie verlaten allemaal de bioscoopzaal met een opgewekt gevoel. Als Mees Kees eenmaal op dvd verschijnt, is dit een plezierige cadeautip.