Interview: Ian McKellen

Wat mist in de film, is de uiteindelijke confrontatie tussen Gandalf en Saruman. Is dat een scène die op het laatste moment toch nog uit de film werd geknipt?

De scène is inderdaad gefilmd, maar ik denk niet dat Peter Jackson zou zeggen dat deze eruit is geknipt. Hij had een lange film en sommige dingen moesten gewoon plaats maken voor belangrijkere momenten. Oorspronkelijk zouden de scènes met Saruman aan het einde van de tweede film zitten, maar om wat voor reden dan ook ging dat niet door. Men heeft toen bekeken of de derde film ermee kon openen. Dat kon blijkbaar niet - de precieze reden moet je maar aan Pete vragen. Maar om heel eerlijk te zijn: in de boeken was er ook geen echte confrontatie tussen de twee tovenaars. Saruman wordt in Isengard achtergelaten en vertrekt uiteindelijk richting de Gouw, waar hij zijn einde vindt. Dat werd niet geschikt bevonden voor de film en dus werd er een echte confrontatie tussen de twee geschreven. Jullie moeten maar afwachten - het staat zeker op de Extended Edition DVD's. Saruman komt op een vrij spectaculaire manier aan zijn einde.


Denkt u dat de langere DVD-versies beter zijn dan de films die we in de bioscoop hebben gezien?

Veel mensen zeggen dat inderdaad, maar ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Het is moeilijk om de reacties op beide films los van elkaar te zien. Je ziet de normale versie in de bioscoop en dat laat een bepaalde indruk achter. Ik denk niet dat mensen erg blij zouden zijn als de bioscoopversies even lang waren als de DVD-versies. Dat zou iets te veel van het goede zijn geweest. Maar als je de bioscoopversie goed vond, is het natuurlijk fantastisch om een langere editie te bekijken. In dat opzicht hebben ze het goed aangepakt. Over de hele wereld (behalve in Nederland, red.) zijn als voorproefje op de derde film de DVD-versies in de bioscopen gescreend en dat was een groot succes. En het kan best zijn dat deze films in de toekomst klassiekers worden die mensen keer op keer willen zien. Misschien wordt dan wel gekozen voor de langere versies.



Mist u het lange, witte haar dat Gandalf had?

Zeker niet! In tegenstelling tot echt haar, moest dat van Gandalf worden opgeplakt. Niet alleen de haardos - ook de baard, snor, neus en wenkbrauwen. Dat duurde in totaal zo'n twee uur en als het dan eindelijk zat, was het gruwelijk oncomfortabel. Ik houd absoluut niet van 'gezichtshaar'. Ik was ook erg blij toen ik realiseerde dat ik het nooit meer op zou hoeven te doen - waarschijnlijk...

Toen u aankwam in Nieuw-Zeeland, vertelde u de pers dat Peter Jackson waarschijnlijk een rolletje voor u zou hebben in King Kong...

Inderdaad. Ik ben blij dat je daarover begint, want ik grijp iedere kans om dat te vertellen, in de hoop dat Pete het uiteindelijk niet meer kan ontkennen. Maar hij heeft inderdaad gezegd dat hij graag met alle acteurs uit The Lord of the Rings opnieuw zou willen samenwerken. Het zou me niets verbazen als hij het plan heeft veel leden van het reisgenootschap terug te laten keren naar Nieuw-Zeeland voor een rol in King Kong. Ik weet dat Elijah (Wood, red.) heeft gezegd dat hij met alle plezier door Kong vertrapt wil worden.



U heeft de laatste tijd ook een aantal onafhankelijke producties gedaan. Waarom zijn dat soort kleine producties zo belangrijk en is het niet jammer dat zo weinig mensen deze zullen zien?

Ik haal mijn plezier uit het acteren zelf, niet uit de waardering van andere mensen. Eigenlijk vind ik dat dus nooit zo erg. De grootte van een productie is relevant als het gaat om hoeveel je betaald krijgt of in wat voor hotel je slaapt, maar het eigenlijke werk is hetzelfde. Een groot budget en meer tijd is niet per se beter. Ik vind bijvoorbeeld Gods and Monsters (waar McKellen een Oscarnominatie voor kreeg, red.) een briljante film, terwijl deze in slechts vier weken werd gemaakt. Het is ook niet uit principe dat ik kleinere producties doe. Het werk werd me simpelweg aangeboden en het leek me leuk om te doen. Dus dan doe ik het.

Heeft Bryan (Singer, regisseur van X-Men en X2, red.) al iets laten weten over een eventuele X-Men 3?

Jazeker. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de tweede film pas zag toen ze me de DVD hadden gestuurd. In de bioscoop heb ik hem nooit bekeken. Maar toen ik de DVD had gezien, vond ik de film geweldig. Ik heb Bryan een mailtje gestuurd om hem te feliciteren. Daarin vroeg ik meteen hoe het zat met X-Men 3 en of er ook een rol voor Magneto zal zijn. Niet veel later mailde Bryan terug met de vraag of ik voor hem een kaartje kon regelen voor de première van The Return of the King - dat kon natuurlijk. Op het feest na afloop van de première vertelde Bryan dat hij inderdaad X-Men 3 zal gaan doen. Het hangt alleen van het script af of er een rol is voor Magneto en of dat een rol is die ik zou kunnen spelen. Want de verhaallijn gaat heen en weer in de tijd en het zou dus kunnen dat ze een jongere Magneto laten zien. Maar ik hoop het niet.

Waren er momenten waarop de rol van Gandalf je beïnvloedde tijdens het acteren van andere rollen? Gandalf en Magneto hebben bijvoorbeeld wel iets van elkaar weg.

Dat ben ik niet met je eens. Ik probeer in mijn rollen altijd iets anders te zijn en ik ben er trots op dat me dat ook meestal lukt. Ik bedoel: veel acteurs hebben een beperkt aantal kwaliteiten, toch? En binnen hun eigen kunnen zijn ze vaak briljant en geliefd. Maar ik ben het type acteur dat zichzelf probeert te vermommen in een rol, zodat het publiek hopelijk niet doorheeft dat ik het ben. Als Bryan zou hebben gezegd dat Magneto een beetje op Gandalf lijkt, zou ik dat echt erg hebben gevonden.



Overige interviews:
Elijah Wood
Sean Astin
Richard Taylor

Binnenkort kun je hier op FOK! opnieuw een interview lezen met één van de sterren van The Lord of the Rings!