DVD: The Green Hornet

Overdag is Britt Reid (Van Williams) de gerespecteerde uitgever van The Daily Sentinel, maar ’s nachts verandert hij in The Green Hornet, de gemaskerde misdaadbestrijder. In zijn strijd tegen de criminaliteit wordt The Green Hornet bijgestaan door zijn knecht en vechtjas Kato (de breakthrough performance van martial arts legende Bruce Lee), alsmede door zijn lieftallige secretaresse Casey (Wende Wagner). Met behulp van hun gepantserde bolide Black Beauty en een arsenaal aan speciale wapens trachten The Green Hornet en de zijnen de levens van onschuldige burgers te beschermen. In The Green Hornet en Fury of the Dragon, de twee films die op deze door Dutch FilmWorks uitgegeven 2 Disc Collector’s Edition DVD staan, nemen de misdaadbestrijders het onder andere op tegen sinistere cultleden, UFO’s, nucleaire terroristen en kunstdieven.



In 1966 verscheen de eerste aflevering van The Green Hornet op de Amerikaanse televisie. In totaal werden er 26 episodes van elk dertig minuten uitgezonden. De serie was – mede vanwege de populariteit van de gelijksoortige concurent Batman – geen succes; het bleef bij dit eerste seizoen. Bruce Lee werd door zijn rol in The Green Hornet echter mateloos populair. Hij werd gevraagd voor verschillende televisieproducties en acteerde (en vocht) begin jaren zeventig in twee Chinese films die hem wereldberoemd zouden maken: The Big Boss en Fist of Fury. Halverwege 1973 overleed Bruce Lee echter aan de gevolgen van hersenoedeem.

Om munt te slaan uit de enorme populariteit van de overleden ster werden de oude afleveringen van The Green Hornet weer tevoorschijn gehaald. Men voegde de episodes The Hunters and the Hunted, The Preying Mantis en Invasion from Outer Space samen en ‘verrijkte’ deze met vechtscènes uit maar liefst zeven andere afleveringen. Het ratjetoe dat hieruit ontstond is de op deze DVD vastgelegde The Green Hornet film. In 1976 werd het kunstje herhaald; ditmaal werden er veertien (!) afleveringen van dertig minuten zodanig verknipt dat er een film overbleef van anderhalf uur: Fury of the Dragon. Net zoals zijn voorganger is deze absurde film amper te bekijken. De totaal verschillende verhaallijnen zijn door middel van een aantal vechtscènes aan elkaar geplakt en Bruce Lee – die in de originele serie ‘slechts’ het hulpje was van The Green Hornet – wordt constant en op weinig subtiele wijze naar de voorgrond geduwd. Het gezegde ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’ geldt zeker voor deze twee teleurstellende films.



De DVD's zijn uitgevoerd in het originele aspect ratio van de films, 1.33:1 oftewel standaard 4:3. Aangezien het hier twee films betreft uit de jaren zeventig die zijn opgebouwd uit materiaal dat stamt uit de zestiger jaren, is het onredelijk om een fantastische beeldkwaliteit te verwachten. De scherpte van het beeld laat dan ook te wensen over en er zijn vuiltjes die het beeld teisteren. Daarnaast is het beeld vaak erg donker, wat vooral in de nachtelijke scènes ten koste gaat van het detail. De gedateerde Dolby Digital 2.0 geluidstrack klinkt wat blikkerig, maar de dialogen zijn gelukkig goed te verstaan.
The Green Hornet is verdeeld in twaalf hoofdstukken, Fury of the Dragon in dertien. Beide films alsmede de documentaire zijn voorzien van goedgeplaatste (optionele) Nederlandstalige ondertitels.

Deze Collector’s Edition van The Green Hornet telt twee DVD’s. Op de eerste schijf vinden we behalve The Green Hornet film (82 minuten) ook nog een interessante documentaire genaamd Bruce Lee: The Legend Continues (70 minuten). Hierin vertellen familie, vrienden en oude kennissen van Lee over diens problematische jeugd, enorme faam en plotselinge dood. Het informatieve History of the Green Hornet vertelt door middel van tekstschermen over het tot stand komen van de serie en de film. Verder kun je de biografieën van de drie hoofdrolspelers lezen (Van Williams, Bruce Lee, Wende Wagner) en krijg je in een filmpje van drie minuten verschillende foto’s te zien. Ook is er de mogelijkheid om artwork te downloaden.
Op de tweede DVD vinden we behalve The Fury of the Dragon (89 minuten) biografieën van Lloyd Gough, Walter Brooke, Gary Owens en Gene LeBell. Via een aantal tekstschermen wordt in History of Fury of the Dragon het tot stand komen van gelijknamige film uit de doeken gedaan. Ook biedt de DVD tweeënveertig foto’s van scènes uit The Green Hornet en van Bruce Lee. Daarnaast kan men twee originele trailers bekijken. Tot slot bestaat ook hier de mogelijkheid om artwork te downloaden.



Het ondergewaardeerde The Green Hornet had vanwege hevige concurrentie in de periode 1966–1967 maar weinig succes. De serie betekende echter de doorbraak van Bruce Lee, die zijn vechtkunsten later in een aantal genreklassiekers zou verfijnen. De twee films die na zijn dood werden samengesteld uit materiaal van The Green Hornet serie zijn echter monsterlijke, chaotische producties, overduidelijk gemaakt om te verdienen aan het succes en de dood van Lee. Dutch FilmWorks had er waarschijnlijk beter aan gedaan de originele serie op DVD uit te brengen. De beeld- en geluidskwaliteit zijn slecht, hoewel dat te wijten valt aan de leeftijd van het materiaal. Het goed verzorgde uiterlijk van de 2 Disc Collector’s Edition DVD en enkele informatie extra’s kunnen deze uitgave niet redden. Wellicht interessant voor de Bruce Lee fans, maar ieder ander kan dit wespennest beter vermijden.



Genre: Actie - Minimum leeftijd: 12 jaar - Running time: 241 minuten