Giro: Etappe 20 - Afsluiten met een dubbele monsterklim

Het is alweer zover, de laatste échte etappe van de Giro d'Italia. Andrea Vendrame soleerde vrijdag naar de overwinning, zaterdag mogen de klassementsrenners nog één keer laten zien of ze überhaupt wel zin hebben iets te proberen tegen Tadej Pogacar.

Het peloton stapt op de fiets in Alpago, waar gelijk al een klein klimmetje ligt. Na wat dalen en wat heuveltjes volgt een pittige: de Muro di Ca'Del Poggio, een ruime kilometer aan ruim boven de tien procent. Aanvallers moeten er gas op geven daar, want vervolgens is het een relatief rustige aanloop naar hét grote feest van vandaag.

Dat grote feest zorgt voor het overgrote merendeel van de 4200 hoogtemeters in deze 184 kilometer lange etappe: de Monte Grappa, achttien kilometer aan gemiddeld acht procent, met uitschieters van ruim boven de tien. Na een stukje dalen vanaf de top op 1675 meter hoogte zit er een klein klimmetje naar Il Pianaro, om vervolgens weer verder te dalen naar minder dan 200 meter hoogte.

Dat hele feestje wordt gelijk na de afdaling nog eens herhaald, alsof één keer de Monte Grappa op niet zwaar genoeg is. Er volgt nog een tweede afdaling, waarna men finisht in Bassano del Grappa. Om 11.40 uur gaat het peloton op pad, de finish wordt weer rond vijf uur verwacht, plus-minus een kwartier.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)