Ben jij voorstander van een Europees leger?
Uit onderzoek blijkt dat 48% van de ondervraagden voorstander is van een Europees leger. Begin 2023 lag dat op 39%. Vanwege dreigingen door Rusland en vanuit het Midden-Oosten maar ook door een mogelijke verkiezing van Trump wil men dat Europese landen in staat zijn om gezamenlijk en daadkrachtig optreden 'om onze vrijheden te verdedigen'. Ben jij voorstander van een Europees leger?
Oprichten EU leger ? (@ Freepik-AI-Pikasso)
De aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne baart veel mensen zorgen. Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas zijn de zorgen nog verder toegenomen.
Uit onderzoek van EenVandaag bleek dat voorstanders van een Europees Leger het belang benadrukken dat Europese landen gezamenlijk en doortastend kunnen optreden om onze vrijheden te beschermen. Eén ondervraagde is van mening dat dit essentieel is om een afschrikkende werking naar buiten toe te hebben. Daarnaast is een ruime meerderheid (83 procent) van mening dat de Defensie in Nederland te beperkt is om zich te verdedigen tegen externe dreigingen.
Een aanzienlijke groep mensen vindt het ook van belang dat Europa zelfstandiger kan opereren op militair gebied. Bijna vier van de vijf ondervraagden (78 procent) vinden dat Europese landen momenteel te afhankelijk zijn van NAVO-steun van de Verenigde Staten.
Over de NAVO-steun heerst onzekerheid, eerder dit jaar liet presidentskandidaat Donald Trump weten dat NAVO-landen die niet voldoen aan de 2 procent norm van hun nationale defensiebudget niet op steun hoeven te rekenen bij een Russische aanval.
De term 'Europees leger' ligt echter gevoelig in Brussel en Den Haag. Bijna alle Europese landen beschouwen het hebben van een eigen leger als essentieel voor het handhaven van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van het land. Voor meer dan een derde (36 %) van de ondervraagden gaat de oprichting van een Europees leger echter te ver. Zij maken zich zorgen over mogelijke taalbarrières en culturele verschillen die een obstakel zouden kunnen gaan vormen. Bovendien vrezen zij dat er een lang beslissingsproces aan vooraf zal gaan voordat deelnemende landen het eens worden over de inzet van zo'n gezamenlijk leger.
Europarlementariërs Thijs Reuten (PvdA) en Bart Groothuis (VVD) vinden ook dat een Europees leger anno 2024 een stap te ver is. Beiden benadrukken het belang van verdere defensiesamenwerking in Europa, maar beschouwen een Europees leger niet als de juiste oplossing.
Ze stellen: Landen zullen altijd hun eigen materieel en personeel behouden. Het zou absurd zijn als straks een Roemeense en Spaanse Europarlementariër en een Deense Eurocommissaris beslissingen zouden nemen over de inzet van Nederlandse militairen. Daarnaast werken we al samen met Europese landen in de NAVO, het draait erom dat je snel inzetbare eenheden kan vormen en dubbel werk voorkomt. We moeten samenwerken en gezamenlijk aankopen doen.