FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 april 2022

Europa: acute hepatitis vastgesteld bij tientallen kinderen, oorzaak nog onduidelijk

In verschillende Europese landen zijn tientallen gevallen van acute hepatitis (leverontsteking) bij kinderen vastgesteld. In sommigen gevallen zijn de symptomen ernstig genoeg dat een levertransplantatie nodig is. Tot nu toe is de oorzaak nog onduidelijk - in een aantal gevallen is er echter een corona-infectie gevonden bij de jonge patiënten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben zich in Groot-Brittannië tientallen gevallen van acute hepatitis van onduidelijke oorsprong voorgedaan bij kinderen. De hepatitisvirussen A, B, C, E en D zijn na laboratoriumtesten uitgesloten, meldt de WHO vrijdag in Genève. In verschillende gevallen werd bij de kleine patiënten een corona-infectie of adenovirussen of beide gedetecteerd. Het is nog niet duidelijk of dit de trigger is.

De WHO riep alle landen op waakzaam te zijn om mogelijke gevallen op te sporen. Drie andere gevallen werden gemeld uit Spanje, waaronder een 13-jarig kind. Er waren enkele vermoedelijke gevallen uit Ierland gemeld, die niet allemaal zijn bevestigd. De gevallen worden uitgebreid  onderzocht, bijvoorbeeld om vast te stellen of de minderjarigen eerder naar bepaalde landen zijn gereisd of aan mogelijke vergiftiging zijn blootgesteld.

Op 5 april werden tien gevallen van acute hepatitis gemeld bij voorheen gezonde kinderen in de leeftijd van elf maanden tot vijf jaar uit Schotland, meldde de WHO. Een van de kinderen had de eerste symptomen in januari, de anderen in maart. Symptomen zijn gastro-intestinale problemen of geelzucht. Bij opname in het ziekenhuis werd de acute hepatitis met sterk verhoogde leverenzymen ontdekt. Slechts drie dagen later, op 8 april, waren er al 74 gevallen in Groot-Brittannië, allemaal bij kinderen onder de tien jaar. Zes kinderen zouden een levertransplantatie nodig hebben gehad.

Random Pics van de Dag #599

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FC Emmen promoveert naar Eredivisie

FC Emmen is volgend seizoen weer terug te zien in de Eredivisie. Na de winst op FC Dordrecht is de kersverse promovendus voor de nummer 3 in de Keuken Kampioen Divisie niet meer te achterhalen.

Vorig jaar degradeerde FC Emmen in de tweede ronde van de nacompetitie na strafschoppen tegen NAC, nadat ze het reguliere seizoen als 16e afsloten.

Het seizoen begon zwak met slechts 4 punten na 5 wedstrijden, toen stonden zij op een 18e plek. Ondanks dat bleef trainer Lukkien bij zijn visie en veranderde niets. Langzaam maar zeker bleek zijn visie de juiste te zijn waarmee de fans van FC Emmen volgend seizoen kunnen genieten van wedstrijden tegen onder andere Ajax, AZ en Vitesse.

Gevangene (19) overleden bij steekpartij jeugdgevangenis, verdachte (18) aangehouden

Een 19-jarige gevangene is vrijdagmiddag bij een steekpartij in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda overleden. Een 20-jarige gevangene raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie hield een 18-jarige gedetineerde aan als verdachte. Zo meldt de Gelderlander.

De melding van de steekpartij kwam rond 15.15 uur binnen. Volgens Omroep Brabant waren er daarna agenten met kogelwerende vesten op het terrein aanwezig.

Wat de aanleiding was voor de steekpartij, is nog niet bekend. Omdat de steekpartij zich binnen de muren van de jeugdgevangenis plaatsvond, kan de politie nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

Personeel Gall & Gall staakt: 'wij zien niets terug van de enorme winsten'

Ongeveer honderd winkels van slijterijketen Gall & Gall bleven vrijdag opnieuw dicht vanwege onvrede over de salarisonderhandelingen. Moederbedrijf Ahold Delhaize maakte in coronatijd enorme winsten doordat de horeca op slot moest, het personeel zegt daar echter weinig van terug te zien. Meer hierover bij de Gelderlander.

Jeruzalem: meer dan 150 gewonden door ongeregeldheden op de Tempelberg

Na botsingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen op de Tempelberg in Jeruzalem, heeft de VN opgeroepen tot de-escalatie. VN-gezant voor het Midden-Oosten Wennesland sprak zijn bezorgdheid uit over de verslechterende veiligheidssituatie. In een verklaring drong hij er bij de verantwoordelijken aan beide kanten op aan om de situatie te de-escaleren en verdere provocaties te voorkomen.

Meer dan 150 mensen raakten gewond bij de gevechten op de Tempelberg in Jeruzalem, die heilig is voor moslims en joden. Volgens de Israëlische politie hebben ongeveer 100 Palestijnse relschoppers zichzelf gebarricadeerd in de Al-Aqsa-moskee en met stenen gegooid. De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat meer dan 150 Palestijnen gewond waren geraakt door traangas en rubberen kogels. Volgens berichten in de media raakten ook drie Israëlische politieagenten gewond.
De situatie in Jeruzalem is bijzonder gespannen in het midden van de islamitische vastenmaand Ramadan. Dit weekend markeert ook het begin van de Joodse Pesach-vieringen met gebeden bij de Westelijke Muur.

Next-gen upgrade Witcher 3 'niet in development hell'

CD Projekt Red is inmiddels al een tijdje bezig met de next-gen upgrade van The Witcher 3. Tenminste, het bedrijf had een externe studio ingehuurd om de upgrade te ontwikkelen. Eerder deze week maakte het bedrijf echter bekend de verdere ontwikkeling intern uit te voeren.

Dit voerde de geruchten dat de upgrade in een soort development hell is beland, nadat de upgrade eerder ook al was uitgesteld. Tegenover investeerders weet vice president van business development, Michal Nowakowski, echter te melden dat dit niet het geval is.

'Ik heb headlines gezien (...) die doen lijken alsof de game in een soort development hell is geraakt. Dit is niet het geval. Alles dat we zeggen is dat de ontwikkeling in-house verder gaat. We zijn aan het evalueren hoeveel tijd dat kost. Niemand zegt dat de game met een monumentale hoeveelheid is uitgesteld. Dat wil ik graag benadrukken.'

Ook meldt Kowalski dat de ontwikkeling van de upgrade géén invloed heeft op nieuwe games. Er werken slechts iets van vijftien mensen aan de upgrade met wat externe ondersteuning.

The Witcher 3: Wild Hunt - Blood & Wine screens

Russell: "Ben niet geïnteresseerd in strijden met Hamilton om P5"

George Russell had zijn eerste volledige F1-seizoen bij het team van Mercedes ongetwijfeld anders voorgesteld. Waar de Engelse formatie afgelopen jaren een absolute grootmacht was en de sport domineerde, hobbelt het team nu achter de feiten aan. De Brit liet dan ook weten geen interesse te hebben in strijden met teamgenoot Lewis Hamilton in de sub-top.

"Natuurlijk wil iedereen voor zijn teamgenoot eindigen, maar Lewis en ik hebben geen interesse om tegen elkaar te strijden om P5 of P6. We willen juist samenwerken om het gat tot de kop te dichten. Dus het is niet erg wanneer hij voor mij eindigt of ik voor hem. Dat heeft op dit moment niet de prioriteit. We kijken naar het grotere plaatje en moeten opnieuw de aansluiting vinden met de teams voor ons want we zijn hier om te winnen", concludeert de Mercedes-coureur.

Het team uit Brackley kent vooral moeilijkheden met het zogeheten porpoising. Hierdoor is Mercedes niet in staat om de wagen zo laag af te stellen zoals ze het idealiter hadden gewild en kan hierdoor de potentie van de W13 niet volledig worden benut. Hoewel het team na drie races reeds twee podiumplekken op zak heeft, is dit vooral te danken aan de misère van Red Bull waar Mercedes van kon profiteren.

George Russell: "Ben niet geïnteresseerd in strijden met Hamilton om P5" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
George Russell: "Ben niet geïnteresseerd in strijden met Hamilton om P5" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Sojourn in actie in Overwatch 2

Op 26 april begint de eerste gesloten bèta voor Overwatch 2. Eén van de nieuwe elementen die deze bèta introduceert is Sojourn, een nieuwe DPS hero.

Om Sojourn te introduceren heeft Blizzard inmiddels haar Origin Story vrijgegeven. In het kort werkte ze vaak samen met Overwatch, werd uiteindelijk deel van het team maar besloot op een gegeven moment toch verder te gaan.

Ook heeft Blizzard een gameplay trailer vrijgegeven, waarin ze in actie te zien is. Ze maakt gebruik van een railgun, kan slides maken en heeft een veld waarmee ze vijanden vertraagt. Je kunt het allemaal zien in onderstaande trailers.

Onderzoek toont financieel wanbeleid bij alle SvPO-scholen

Het onderwijs op alle acht SvPO-scholen (Scholen voor Persoonlijk Onderwijs) is ernstig in gevaar gebracht doordat de bestuurder financieel wanbeleid heeft gevoerd. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs. Geld dat bestemd was voor onderwijs en leerlingen is aan de scholen onttrokken. Voor ruim 22 miljoen euro aan publiek geld is onrechtmatig besteed, ongeveer 16 miljoen daarvan kwam ten onrechte terecht bij private stichtingen waarover de schoolbestuurder zeggenschap heeft. Daardoor is het voortbestaan van de scholen in gevaar gebracht. Het bedoelde geld was bestemd voor het onderwijs. Als dit niet terugvloeit naar de scholen, betekent dat dit de financiële positie van de scholen ernstig verzwakt.

De Inspectie van het Onderwijs voerde uitgebreid onderzoek uit naar de huisvesting van de acht Scholen voor Persoonlijk Onderwijs in Amsterdam, Utrecht, Hoorn, Deventer, Hengelo, Geldermalsen, Kapelle en Hurdegaryp.

Daarbij heeft de inspectie wanbeheer vastgesteld, omdat er sprake is van financieel wanbeleid, ongerechtvaardigde verrijking en onrechtmatig handelen waarbij financieel voordeel behaald is ten gunste van de bestuurder of derden.

Leerlingen krijgen onderwijs van onvoldoende kwaliteit
De inspectie vindt de situatie extra zorgelijk omdat bij alle acht de scholen verbeteringen in de kwaliteit van het onderwijs noodzakelijk zijn. Dat geldt het meest voor de scholen in Amsterdam, Utrecht en Hoorn omdat deze in het voorjaar van 2021 al als Zeer Zwak zijn beoordeeld. Utrecht voor de tweede keer op rij.

Om deze verbeteringen in de onderwijskwaliteit door te kunnen voeren is geld nodig. Dit geld is er niet en naar verwachting is er ook op korte termijn niet genoeg geld beschikbaar om het onderwijs voor de leerlingen te verbeteren. Dit betekent dat de leerlingen nog langer onderwijs krijgen waarvan de kwaliteit niet op orde is.

Onrechtmatige investeringen in vastgoed
De inspectie heeft vastgesteld dat het eigendom van verschillende schoolgebouwen is overgedragen aan een private stichting zonder dat daar een redelijke vergoeding tegenover stond. Ook is er publiek geld geïnvesteerd in vastgoed dat niet in het bezit is van de scholen. Er is op die manier publiek geld aangewend waarbij derden bevoordeeld werden, terwijl de SvPO-scholen dit geld zelf hard nodig hadden.

Daarnaast heeft de bestuurder de vrijwillige ouderbijdrage van ouders uitgegeven aan vastgoed, terwijl dat geld bedoeld was voor taalreizen en schoolkosten. De inspectie becijfert dat in 2018, 2019 en 2020 ouders in totaal maximaal ruim 2,2 miljoen euro hebben bijgedragen. De scholen brachten intussen de kosten die gemaakt zijn voor taalreizen en schoolkosten ten laste van de rijksbekostiging.

Ook intern toezicht schiet tekort
Het wanbeheer heeft mede kunnen ontstaan door het tekortschieten en ontbreken van een deugdelijk intern toezicht. Vanaf medio 2021 vond er feitelijk geen intern toezicht meer plaats op het handelen van de uitvoerend bestuurder. Terwijl deze bestuurder van de scholenstichtingen ook de enige bestuurder is van de twee private stichtingen. In geval van strijdige belangen bij transacties tussen deze stichtingen en de scholenstichtingen, vindt daarop een periode lang geen nader intern toezicht plaats. Er was meermaals sprake van bevoordeling van de twee private stichtingen met als gevolg de financiële benadeling van de SvPO-scholenstichtingen. Voor deze benadeling bestaat geen rechtvaardiging.

Vervolgtoezicht
De geconstateerde onrechtmatige bestedingen zullen onderwerp zijn van een zogeheten handhavingstraject. De besturen van de SvPO-scholenstichtingen zullen de financiële huishouding duurzaam moeten herstellen en de inspectie is een traject van terugvordering gestart. De inspectie heeft een dringende oproep aan de bestuurder gedaan om herstel al zelf te realiseren.

Gezien de zorgwekkende financiële situatie waarin de acht SvPO-scholenstichtingen zich eind 2020 bevonden, zal de inspectie daarbij ook moeten kijken naar de effecten van een eventuele terugvordering voor de continuïteit van de scholen. Momenteel wordt bekeken of en hoe (een deel van) deze onrechtmatige bestedingen teruggehaald kan worden bij de partijen die hiermee ongerechtvaardigd zijn verrijkt. De scholen staan onder verscherpt financieel toezicht.

Ook andere instanties - zoals gemeenten, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie - zijn ingelicht over de situatie bij de SvPO-scholenstichtingen, zodat zij eventuele maatregelen kunnen treffen. Bij het OM is aangifte gedaan omdat er een redelijk vermoeden bestaat van een strafbaar feit.

Voor het onrechtmatige gebruik van de vrijwillige ouderbijdrage heeft de inspectie de bestuurder herstelopdrachten gegeven. Tegelijkertijd kunnen ouders zelf ook de schoolleiding en het bestuur aanspreken op de onjuist besteedde vrijwillige ouderbijdrage. Het kan daarbij helpen als de betrokken ouders zoveel mogelijk gezamenlijk een standpunt innemen en samen optrekken.

Rapporten
Hieronder een overzicht van alle scholen met links naar pagina’s waar de diverse rapporten te vinden zijn.

Documenten
Infographic schematische weergave geldstromen SvPO 2018-2020
Infographic schematische Publiek geld en ouderbijdragen naar privaat vermogen SvPO 2018-2020

Moody's: roebelbetalingen kunnen worden beschouwd als betalingsachterstanden

Betalingen door Rusland in roebels voor in dollars luidende staatsobligaties kunnen volgens Moody's als wanbetaling worden aangemerkt. Dit zou zich kunnen voordoen na een aflossingsvrije periode van een maand op 4 mei, kondigde het ratingbureau aan, daarbij verwijzend naar zijn ratingcriteria.

Op 4 april heeft Rusland roebels betaald op twee dollarobligaties die in het lopende jaar en in 2024 vervallen, nadat westerse landen de deviezenreserves van het land hadden bevroren in het kader van hun sancties. Volgens Moody's was in de oorspronkelijk door Rusland vastgestelde voorwaarden voor de betrokken obligaties in vreemde valuta geen uitzondering opgenomen voor betalingen in roebels.

Russische onteigeningswet wordt nog niet doorgedrukt

Het Russische parlement bespreekt het wetsontwerp over de mogelijke nationalisatie van buitenlandse bedrijven pas in mei. Er zijn geen plannen om de wet overhaast door te voeren, meldt het dagblad Vedomosti, daarbij verwijzend naar regeringskringen.

Het initiatief heeft gevolgen voor bedrijven die hun activiteiten in Rusland hebben stopgezet in de nasleep van de oorlog in Oekraïne die Rusland begon en de westerse sancties die daarop volgden. Als gevolg hiervan dreigde de Russische leiding westerse bedrijven te onteigenen die hun activiteiten niet snel zouden hervatten.

Oekraïne: 'Moskva' gezonken, Russen zijn woest en willen oorlogsverklaring

De Russische raketkruiser 'Moskva' ('Moskou') is volgens informatie uit Kyiv geraakt door een Oekraïense anti-scheepsraket in de Zwarte Zee. "De kruiser 'Moskva' kreeg een verrassing - hij brandt erg", zei presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych in een interview.

Update 15 april 11.20 uur: Na het bekendworden van het zinken van het Russische vlaggenschip Moskva is er collectieve woede ontstaan in Moskou. Op de Russische staatstelevisie was de afgelopen uren te zien hoe presentatoren, analisten en commentatoren woest om een oorlogsverklaring schreeuwden. Op zich opmerkelijk aangezien de Russen zelf melden dat de Moskva door een samenloop van ongelukkige omstandigheden is gezonken.

Update 22.00 uur: Russische media  berichten nu ook dat de zwaar beschadigde Russische raketkruiser 'Moskva' is gezonken. Volgens het Moskouse Ministerie van Defensie is het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot donderdag tijdens een storm gezonken. Oekraïense militaire functionarissen hadden eerder gemeld dat het schip was geraakt door een anti-scheepsraket.

Van Tass"Tijdens het slepen van de Moskva-kruiser naar de haven van bestemming verloor het schip zijn stabiliteit als gevolg van schade aan de romp die tijdens de brand door de ontploffing van munitie is ontstaan. In de omstandigheden van een stormachtige zee zonk het schip", aldus het ministerie van Defensie van de Russische Federatie. 

Update 13.00 uur: Volgens het Russische ministerie van Defensie is de brand op de raketkruiser 'Moskva' onder controle. Het ontstond nadat er munitie ontplofte aan boord. Het oorlogsschip wordt nu teruggesleept naar de haven, de bemanning is ondergebracht op andere schepen. De belangrijkste wapens van de 'Moskva' zijn niet beschadigd en het schip dreigt niet te zinken. De oorzaak van de brand wordt nu onderzocht.

Update 12.00 uur: De Oekraïense presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych heeft verklaard dat het Russische oorlogsschip 'Moskva' ('Moskou') tot zinken is gebracht. "Waar is de 'Moskva'? Hij is gezonken", schreef Arestovych op Twitter en Telegram. Er is echter nog geen bevestiging van deze claim. De Oekraïense nationale televisie nam de tweet van Arestovych over. Rusland sprak alleen van ernstige schade.

Volgens bronnen in Kiev is het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot woensdagavond geraakt door twee Oekraïense Neptun-raketten. Het Russische ministerie van Defensie heeft schade aan het schip bevestigd, maar sprak alleen van brand en noemde geen oorzaak van de brand. De bemanning is volgens Moskou geëvacueerd.

Vertaling tweet: 

"Je zult lachen, maar...Chernobayevka-15.

De munitiedepots van het 22e Legerkorps (Krim) werden vernietigd.

Plus - het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee Vloot, de kruiser 'Moskou', kwam onder het oppervlakte bij dat eiland waar ze te horen kreeg op te moeten rotten.

Waar is de Moskva? 'Hij zonk.'"

Update 14 april 1.35 uur: Het Russische ministerie heeft laten weten dat er brand is uitgebroken op de Moskva en dat er daardoor munitie is ontploft.

Van Tass: De kruiser 'Moskva' van de Zwarte Zeevloot werd ernstig beschadigd als gevolg van de ontploffing van munitie die plaatsvond als gevolg van een brand, de bemanning werd geëvacueerd. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie.

"Als gevolg van een brand ontplofte munitie op de Moskva-raketkruiser. Het schip was ernstig beschadigd. De bemanning werd volledig geëvacueerd", aldus de militaire afdeling.

Het ministerie zei dat de oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Moskva is het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, het leidende schip van Project 1164 Atlant. Het werd in 1983 in gebruik genomen onder de naam 'Glory'. In 1996 kreeg de cruiser zijn huidige naam. De belangrijkste bewapening van het schip is 16 P-1000 Vulkan raketwerpers.

In de tweede helft van 2015 stond de kruiser aan het hoofd van de permanente taskforce van de Russische marine in de Middellandse Zee, waar hij met zijn luchtverdedigingssystemen de Russische vliegbasis Khmeimim in Syrië dekte. Op 22 juli 2016 ontving de kruiser Moskva de Orde van Nakhimov.

Het oorlogsschip heeft een bemanning van meer dan 500 matrozen. Van Russische zijde kwam aanvankelijk geen bevestiging. De Moskva is het schip wat het Oekraïense 'Snake Island' veroverde, eerst werd aangenomen dat alle Oekraïense soldaten waren gedood na een "Go fuck yourself ", maar later bleken ze gevangen te zijn genomen door de Russen. 

Handballers naderen eerste WK-deelname in 60 jaar

De Nederlandse handballers zijn bijzonder dicht bij deelname aan het wereldkampioenschap van volgend jaar, dat gehouden zal worden in Polen en Zweden. In de playoffs speelt de ploeg tegen Portugal en donderdagavond werd de heenwedstrijd alvast gewonnen.

De twee Europese subtoppers maakten er een fraai duel van, waarin het lang erg spannend was. Toch had Nederland bijna continu een kleine voorsprong op de thuisploeg, dat de druk in de laatste minuten niet meer aan leek te kunnen. Jeffrey Boomhouwer, Dani Baijens en Kay Smits maakten het in de slotfase af: 30-33.

Nederland was alleen in 1961 van de partij op het WK, Portugal deed vorig jaar voor de vierde keer mee en was ook van de partij op de Olympische Spelen in Tokyo. De beslissende wedstrijd tussen de twee landen wordt zondag vanaf 14.00 uur gespeeld in Eindhoven.

FOK! Wat een weer: zonnige shit

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint op veel plaatsen bewolkt en in het zuiden is het aanvankelijk nevelig of mistig. Later in de ochtend en in de middag komen er perioden met zon, in het noordoosten blijft het nog lange tijd bewolkt. Het is droog. De maxima variëren van 10°C in het Waddengebied tot 17°C in het zuiden. De noordelijke wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

In de nacht naar zaterdag is er weinig bewolking. De minima liggen rond 6°C. De oost- tot noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag is er veel zon. De maxima liggen tussen 14°C in het noordelijk kustgebied en 18°C in het zuidwesten. De matige wind komt uit oostelijke richtingen. (Bron: KNMI)

 Amsterdam in bloei  (Foto: DJMO)

Amsterdam in bloei (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Meeste Eritrese en Syrische asielzoekers uit 2015 wonen nu in Nederland

Van de mensen met een Syrische of Eritrese nationaliteit die in 2015 asiel aanvroegen in Nederland, woonden ruim 9 op de 10 eind juni 2021 zelfstandig in een Nederlandse gemeente. Een deel van hen is genaturaliseerd tot Nederlander. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het onderzoek Asiel en integratie 2022 van het CBS.

Het CBS onderzoekt elk jaar in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid hoe het asielzoekers vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn gekomen. Dit bericht licht daar de Syriërs en Eritreeërs uit die in 2015 asiel aanvroegen, of die in 2015 een verblijfsvergunning kregen (statushouders).

Bijna 7 op de 10 asielverzoeken van Syriër of Eritreeër
In 2015 was er een piek in het aantal asielzoekers dat naar Nederland kwam. In 2015 vroegen 29.700 mensen met de Syrische nationaliteit en 7.900 duizend mensen met de Eritrese nationaliteit asiel aan in Nederland. Dat was respectievelijk 55 procent en 15 procent van alle asielverzoeken in dat jaar. Ook in de jaren daarna werden relatief veel asielverzoeken gedaan door mensen met de Syrische of Eritrese nationaliteit. Deels waren dat nareizende familieleden.

Na een jaar ruim 6 op de 10 uit asielopvang
In 2016, een jaar na het indienen van het asielverzoek, woonde 67 procent van de Syrische en 61 procent van de Eritrese asielzoekers en nareizende gezinsleden zelfstandig in een Nederlandse gemeente. Van de mensen met overige nationaliteiten was 16 procent een jaar na de asielaanvraag zelfstandig gevestigd in een gemeente. Van deze groep met diverse nationaliteiten was 42 procent na een jaar niet meer in Nederland, en verbleef 42 procent nog in de asielopvang van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), meestal zonder verblijfsvergunning. In deze groep bevinden zich relatief veel mensen waarvan de (eerste) asielaanvraag werd afgewezen.

Nog eens vierenhalf jaar later woonde 93 procent van de Syrische en 95 procent van de Eritrese asielzoekers en nareizigers die in 2015 arriveerden niet meer in de asielopvang maar zelfstandig. Een klein deel was inmiddels vertrokken uit Nederland: 7 procent van de Syriërs en 5 procent van de Eritreeërs. Van de overige nationaliteiten die in 2015 asiel aanvroegen, woonde 42 procent medio 2021 zelfstandig in Nederland. Iets meer dan de helft (52 procent) was vertrokken.

Meer Syriërs dan Eritreeërs genaturaliseerd
In 2015 kregen 21,7 duizend Syriërs, 6,3 duizend Eritreeërs en 4,9 duizend mensen met andere nationaliteiten een verblijfsvergunning, en werden hiermee statushouder. Vijfenhalf jaar later was 41 procent van de Syrische en 11 procent van de Eritrese statushouders genaturaliseerd tot Nederlander. Naturalisatie is mogelijk als iemand hier vijf jaar woont en het inburgeringsexamen heeft gehaald. Syrische asielzoekers haalden vaker en sneller het examen dan Eritrese asielzoekers.

Na vijf jaar minder uitkeringsontvangers
Van de asielzoekers die in 2015 een verblijfsvergunning hebben gekregen, had 53 procent van de Syriërs en 64 procent van de Eritreeërs een jaar later een uitkering als voornaamste bron van inkomen. Vier jaar later is dat percentage gedaald naar 32 respectievelijk 37 procent. Vooral het aandeel Eritreeërs dat werk als voornaamste bron van inkomsten heeft is toegenomen, van 0,5 procent na een jaar, naar ruim 30 procent vijf jaar na het verkrijgen van de verblijfsvergunning. Verschillen in voornaamste bron van inkomsten hebben vooral te maken met verschillen in de leeftijdsopbouw van de verschillende nationaliteiten. Zo is het aandeel kinderen onder Syrische statushouders groter dan onder Eritrese statushouders.

CIA waarschuwt voor mogelijk gebruik van kleinere kernwapens door Rusland

CIA-baas Burns vreest dat de leiding van het Kremlin onder president Poetin zo wanhopig zou kunnen worden door de militaire nederlagen in Oekraïne dat ze tactische kernwapens zullen gaan gebruiken. Tot nu toe heeft hij echter geen concrete tekenen van een dergelijke opdracht gezien.

Gezien de militaire tegenslagen voor Rusland in Oekraïne, moet de mogelijke dreiging van een Russisch gebruik van tactische atoombommen niet lichtvaardig worden opgevat, aldus CIA-chef Bill Burns. Moskou heeft dreigende taal geuit over het in gereedheid brengen van zijn kernwapens, maar tot nu toe heeft de VS hiervan weinig praktisch bewijs gezien, zoals troepenbewegingen of militaire voorbereidingen, zei het hoofd van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst aan een universiteit in de staat van Georgië.

Verwijzend naar de Russische president Vladimir Poetin, zei Burns: "Gezien de mogelijke wanhoop van president Poetin en het Russische leiderschap, gezien de militaire tegenslagen die tot nu toe zijn ervaren, kan niemand van ons de dreiging van het mogelijke gebruik van tactische of kleinere kernwapens onderschatten. Wij doen dit niet".

Onder tactische kernwapens worden kernwapens verstaan waarvan de actieradius en explosieve kracht beduidend kleiner is dan die van strategische kernwapens. Ze zouden theoretisch in gevechten kunnen worden gebruikt als een krachtig alternatief voor conventionele wapens. Met zijn beleid probeert de Amerikaanse president Joe Biden "een derde wereldoorlog te vermijden, een drempel te vermijden van waaruit ... een nucleair conflict mogelijk wordt", zei de CIA-chef.

De president maakte daarom duidelijk dat noch de VS, noch de NAVO rechtstreeks zouden ingrijpen in de oorlog in Oekraïne. De bezorgdheid in het Westen over de mogelijke kernwapenplannen van Moskou nam toe toen Poetin aan het begin van de oorlog in Oekraïne deze wapens liet instellen. Rusland rekent ook zijn atoombommen tot deze wapens.

UK deal: asielzoekers naar Rwanda in afwachting op aanvraag

Priti Patel, BiZa minister van Boris Johnson, heeft in Kigali een overeenkomst gesloten om illegale migranten van de UK naar Rwanda te deporteren.

Asielzoekers die Het Kanaal oversteken en illegaal het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken, kunnen naar Rwanda worden gebracht voor de behandeling van hun asielaanvraag. Dat blijkt uit nieuwe migratieplannen die de Britse regering donderdag heeft gepresenteerd. Rwanda heeft de overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk bevestigd.

De plannen om asielzoekers die in het VK aankomen te deporteren naar Rwanda, worden door liefdadigheidsinstellingen en politici beschreven als "absoluut huiveringwekkend" en "wreed en gemeen".

De regering heeft felle kritiek ontvangen op het beleid met vragen over kosten en impact, evenals over Rwanda's mensenrechtenstatus.

Boris Johnson verweerde  het plan en zei dat het proefproject "ontelbare levens zou redden" omdat het het bedrijfsmodel van "vileine mensensmokkelaars" zou doorbreken.

Het proefproject zou zich in eerste instantie vooral richten op alleenstaande mannen die via een bootje of vrachtwagen arriveren in het VK. De migranten worden naar Rwanda gevlogen terwijl hun asielaanvragen beoordeeld worden. Als de procedure succesvol is doorlopen, zou men langdurig in het Afrikaanse land mogen verblijven.

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die naar de Rwandese hoofdstad Kigali reisde om de deal te ondertekenen, zei dat de "overgrote meerderheid" van degenen die "illegaal" in het VK aankomen in aanmerking komen voor verhuizing naar Rwanda.

Nederlandse vrachtauto's vervoerden meeste gewicht ooit in 2021

In 2021 vervoerden Nederlandse vrachtauto’s 702 miljoen ton goederen, 2,6 procent meer dan in 2020. Dit is het hoogste gewicht ooit gemeten. Alleen in 2007 kwam het vervoerde gewicht ook boven de 700 miljoen ton. Ruim vier vijfde van dit tonnage is binnen Nederland vervoerd. België is de belangrijkste buitenlandse bestemming van Nederlandse vrachtauto’s. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

Nederlandse vrachtauto’s vervoerden 572 miljoen ton goederen, 81,5 procent, binnen Nederland. Het binnen Nederland vervoerde gewicht steeg in 2021 met 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Na een lichte daling in 2020 steeg het binnenlands vervoer naar het hoogste niveau ooit. Het internationaal over de weg vervoerde gewicht steeg van 125 miljoen ton in 2020 naar bijna 130 miljoen ton in 2021, een toename van 3,5 procent.  

Vervoer landbouw- en voedingsproducten verder gestegen
Landbouw- en voedingsproducten maken 30,0 procent uit van het door Nederlandse vrachtauto’s vervoerde gewicht. Het vervoer van deze goederen steeg in 2021 met 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het vervoer van zand, ruwe mineralen en bouwmaterialen, goed voor een vijfde van alle vervoerde goederen, steeg 1,2 procent. Het vervoer van vervoermaterieel, machines en overige (stuk)goederen nam toe met 6,5 procent en maakt 30,6 procent uit van het totaal.

Meer goederen naar buitenland
Het grensoverschrijdend vervoerd gewicht vanuit en naar Nederland steeg in 2021 met 3,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze stijging werd bijna geheel veroorzaakt door het vervoer vanuit Nederland naar het buitenland (6,2 procent). Het vervoerde gewicht naar Frankrijk steeg met 11,8 procent en naar België met 14,7 procent. Dat maakte in 2021 België in plaats van Duitsland de belangrijkste buitenlandse bestemming van Nederlandse vrachtauto’s. Het vervoerde gewicht naar Duitsland bleef in 2021 vrijwel gelijk. Het door Nederlandse vrachtauto’s vervoerde gewicht naar het Verenigd Koninkrijk daalde verder, met 8,6 procent. De hoeveelheid goederen die vanuit het buitenland naar Nederland werd vervoerd nam in 2021 ook iets toe, met 0,9 procent.

Stijging beroepsvervoer, eigen vervoer blijft achter
In 2021 vervoerden Nederlandse beroepsvervoerders 566 miljoen ton goederen, 3,0 procent meer dan een jaar eerder. 80,6 procent van het totaal door Nederlandse vrachtauto’s vervoerde gewicht werd vervoerd door beroepsvervoerders. Het eigen vervoer, waarbij goederen worden getransporteerd door het bedrijf zelf, steeg in 2021 met 0,9 procent naar bijna 136 miljoen ton.

      

 

Na 12 jaar mogen we weer door de 'Sakura tunnel' in Fukushima

In het Yonomori-district van Tomioka Town, Fukushima, is de "Bloementunnel" voor het eerst in 12 jaar weer open voor de bezoekers. Het gebied staat bekend als een van de beroemdste kersenbloesemplekken in Tohoku en werd gesloten vanwege het ongeval met de TEPCO Fukushima Daiichi-kerncentrale in 2011.

De veiligheidsmaatregelen zijn geleidelijk aan versoepeld en vanaf dit voorjaar is het mogelijk om onder de lange rij kersenbloesembomen met een totale lengte van 2,2 km door te gaan.

Musk: biedt $ 43 miljard voor Twitter, wil 'arena vrijheid van meningsuiting' creëren

Miljardair Elon Musk richtte zijn pijlen donderdag op Twitter Inc  met een overnamebod van $ 43 miljard, waarbij de CEO van Tesla zei dat het socialemediabedrijf in privëbezit zou moeten komen om te groeien en een platform voor vrijheid van meningsuiting te worden.

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat er een inclusieve arena is voor de vrijheid van meningsuiting", zei Musk, al de op een na grootste aandeelhouder van Twitter in San Francisco, tijdens een TED Talk in Vancouver toen hem werd gevraagd naar zijn bod.

Musk deed het bod op woensdag in een brief aan het bestuur van Twitter en het bedrag werd donderdag openbaar gemaakt. Zijn biedprijs van $ 54,20 per aandeel vertegenwoordigt een premie van 38% ten opzichte van de sluiting van Twitter op 1 april, de laatste handelsdag voordat zijn belang van 9,1% in het socialemediaplatform openbaar werd gemaakt.

Musk, 's werelds rijkste persoon met een fortuin van 273,6 miljard dollar volgens Forbes, verwierp zaterdag een uitnodiging om lid te worden van het bestuur van Twitter nadat hij zijn belang had bekendgemaakt. Analisten zeiden dat dit een teken was van zijn overnameplannen, omdat een zetel in de raad van bestuur zijn aandelenbezit zou hebben beperkt tot iets minder dan 15%. 

Musk hintte na zijn TED-talk op de mogelijkheid van een vijandig bod waarbij hij het bestuur van Twitter zou omzeilen en het bod rechtstreeks aan de aandeelhouders zou doen, door te tweeten: "Het zou volkomen onverdedigbaar zijn om dit bod niet ter stemming voor aandeelhouders te brengen."

Twitter evalueerde het aanbod volgens een bron onder begeleiding van Goldman Sachs en Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. Het bedrijf bereidde ook beschermende maatregelen voor tegen Musk voor het geval hij zijn belang vrijdag al zou verhogen, aldus de bron.

De aandelen van Twitter daalden 's middags 2%.

Musk heeft meer dan 80 miljoen volgers verzameld sinds hij in 2009 bij Twitter kwam en heeft het gebruikt om verschillende mededelingen te doen.

Koopmans: zorgen om werkzaamheid vaccins bij nieuwe omikronvarianten

De nieuwe omikronvarianten die in Zuid-Afrika de kop op hebben gestoken, BA.4 en BA.5, zouden weleens beter bestand kunnen zijn tegen de bestaande vaccins dan de eerdere varianten van het coronavirus. Dat zei viroloog Marion Koopmans vandaag bij het radioprogramma Sven Op 1.

BA.4 en BA.5 hebben in delen van Zuid-Afrika de overhand gekregen, hetgeen betekent dat ze ‘fitter’ zijn. Ze zitten in een soort wedloop met elkaar. Dan wint er eentje in een bepaald gebied, legde ze uit. Het is ook niet uitgesloten dat de nieuwe varianten besmettelijker zijn doordat ze per infectie meer virus uitscheiden, maar dat is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. De bestaande antistoffen kunnen ook minder goed werken bij een besmetting met een van de nieuwelingen. “Daar zit nu onze zorg.” Lees verder bij Skipr.

Man (50) veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor fatale brand eigen woning

De rechtbank Noord-Holland heeft een 50-jarige man veroordeeld voor het opzettelijk in brand steken van zijn woning op 2 november 2020 in Assendelft waar op dat moment zijn gezinsleden aanwezig waren.

Door de brand is zijn jongste zoon van 14 jaar om het leven gekomen en zijn twee andere zonen (19 en 16 jaar) en toenmalige partner ernstig gewond geraakt. Ook is de man veroordeeld voor jarenlange verduistering van geld van zijn werkgever. De rechtbank heeft de verdachte een celstraf opgelegd van 18 jaren.

Achtergrond
Anderhalve week voor de brand, op 23 oktober 2020, was de verdachte door zijn werkgever per direct op non-actief gesteld nadat deze had ontdekt dat hij jarenlang had gefraudeerd. Hij had gedurende 6,5 jaar ongeveer 2,4 miljoen euro verduisterd. Het geld ging op aan een luxe levensstijl en, onder meer, online gamen. De verdachte durfde de verduistering en zijn ontslag niet aan zijn gezinsleden op te biechten en deed voorkomen alsof hij nog steeds gewoon aan het werk was. Volgens de verdachte heeft hij in de middag van 23 oktober 2020 een zelfmoordpoging ondernomen en dacht hij in de dagen hierna ook veel aan zelfmoord.

Zijn werkgever had vervolgens beslag laten leggen op de bankrekeningen van de verdachte en de gezamenlijke woning en kapsalon van diens partner. Verder was afgesproken dat de verdachte op 2 november 2020 zijn auto zou inleveren bij zijn werkgever. De verdachte zou de fraude op zijn werk niet langer voor zijn gezinsleden verborgen kunnen houden.

Op 2 november 2020 besloot hij de brand te stichten in zijn woning. Hij deed dat met jerrycans met benzine die hij al dagen van tevoren in zijn woning had opgeslagen. De verdachte heeft eerst nog zijn auto verplaatst om te voorkomen dat die door de brand beschadigd zou raken. Daarna haalde hij in een tijdsbestek van bijna twintig minuten jerrycans met 15 liter benzine van de tweede verdieping naar de begane grond. Hij sprenkelde de benzine bij het trapgat van de woning en stak het aan. Er ontstond een ontploffing en een snelle brand. Zijn gezinsleden waren op dat moment in de woning aanwezig.

De officier van justitie had een gevangenisstraf voor de duur van 24 jaren geëist.

Oordeel rechtbank
Bij de rechtbank stond de vraag centraal of de verdachte – die met de brandstichting zelfmoord wilde plegen – ook het opzet heeft gehad om zijn gezinsleden van het leven te beroven en of hij met voorbedachte raad heeft gehandeld. Kortom: Was sprake van (pogingen tot) moord? De rechtbank beantwoordt deze vraag bevestigend. Ook al is de rechtbank er niet van overtuigd dat de verdachte de brand heeft gesticht met het doel om – naast zichzelf – ook zijn gezinsleden te doden, heeft hij wel dat risico genomen (voorwaardelijk opzet). Uit de gedragingen van de verdachte kort voorafgaand aan de brand leidt de rechtbank af dat hij met voorbedachte raad heeft gehandeld.

Volgens de rechtbank doet alleen een zeer lange gevangenisstraf voldoende recht aan het leed dat de verdachte de slachtoffers heeft aangedaan. Het gezin van de verdachte heeft doodsangsten uitgestaan. In een uitvoerige strafmotivering in het vonnis beschrijft de rechtbank wat de slachtoffers hebben doorgemaakt en wat voor hen tot op de dag van vandaag de ernstige gevolgen zijn. Ook familieleden, buurtbewoners en hulpverleners zijn door het handelen van de verdachte diep geschokt. De rechtbank staat stil bij het overlijden van het 14-jarige slachtoffer, dat nog een heel leven voor zich had. Het gezin zal moeten leren leven met het schrijnende besef dat hun eigen vader/partner hun broertje/zoon heeft gedood.

Persoon verdachte
De rechtbank legt een celstraf op van 18 jaar. Dat is lager dan de eis van de officier van justitie. Dit komt niet omdat de rechtbank het gebeuren minder ernstig vindt dan de officier van justitie, maar wel omdat de rechtbank vindt dat de officier van justitie onvoldoende rekening heeft gehouden met de persoon van de verdachte.

De psychiater en de psycholoog hebben na observatie in het Pieter Baan Centrum vastgesteld dat de verdachte bepaalde stoornissen heeft, maar kunnen zich niet uitlaten over de mate van toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. Wel stellen ze dat de feiten lijken te zijn ontstaan in een ‘extreme situatie waarin verlies van alle structuur, veiligheid en perspectief dreigde, wat heeft geleid tot gevoelens van wanhoop en uitzichtloosheid bij de verdachte’. Tijdens de zitting is volgens de rechtbank gebleken dat de verdachte lijdt onder het besef dat door zijn toedoen zijn jongste zoon is overleden en hij onherstelbaar leed heeft toegebracht aan zijn gezin. Een gezin waarvoor hij zich tot de brand altijd heeft ingezet.

Schadevergoeding
De rechtbank bepaalt dat de verdachte ook schadevergoedingen moet betalen aan zijn gezinsleden. Zijn toenmalige partner krijgt ruim 262.000 euro. Zijn twee zonen krijgen respectievelijk ruim 31.000 en ruim 40.0000 euro. De rechtbank motiveert in het vonnis waarom in deze bijzondere zaak ook de broers van het overleden slachtoffer aanspraak kunnen maken op vergoeding van affectieschade.

Blijvend investeren in bewaking en beveiliging - hoeders van de rechtstaat

De dreiging vanuit de zware criminaliteit, jihadistische en rechtsextremistische hoek, maar ook de toename van anti-overheidssentimenten en polarisatie maken dat het aantal personen en objecten dat langdurig – soms zelfs vele jaren – intensief bewaakt en beveiligd wordt fors toegenomen is. Dat vraagt om operationele inzet van politie en marechaussee, met grote en ingrijpende gevolgen voor zowel de te beveiligen persoon als voor de beschikbare capaciteit in het stelsel bewaken en beveiligen.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: “Er zijn in ons land journalisten, advocaten, politici en rechters, die naar eer en geweten hun werk doen, de rechtsstaat dienen en vanwege dit werk te maken krijgen met bedreigingen, intimidatie of nog erger. Aan ons de plicht om ervoor te zorgen dat zij dat werk vervolgens zo veilig mogelijk kunnen doen.”

Na de afschuwelijke moorden op de broer van een kroongetuige in 2018 en advocaat Wiersum in 2019 zijn verschillende trajecten in gang gezet om de kwaliteit in de uitvoering van bewaken en beveiligen te verbeteren, de capaciteit te versterken en de weerbaarheid van advocaten, rechters, officieren van justitie en journalisten te verhogen. In oktober vorig jaar heeft de Commissie Bos desgevraagd adviezen en aanbevelingen gedaan om het stelsel van bewaken en beveiligen te versterken. Zodat blijvend het hoofd geboden kan worden aan huidige en toekomstige dreigingen. Er zijn al flinke stappen gezet door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), politie, Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee, en daar wordt op doorgepakt.

Yeşilgöz-Zegerius: “De noodzakelijke versterking, versteviging en flexibilisering van het stelsel wordt met prioriteit door de vele betrokken organisaties en professionals vormgegeven. Er wordt een groot beroep op hen gedaan. Van de mensen die dagelijks de straat op gaan tot de mensen die de dreigingsbeelden opstellen: iedereen werkt elke dag keihard om te zorgen dat rechters, advocaten, journalisten of politici veilig over straat kunnen.”

Om efficiënter om te gaan met capaciteit worden nieuwe beveiligingsconcepten ontwikkeld en capaciteit flexibeler ingezet. Zo worden in Amsterdam Joodse instellingen sinds kort niet meer statisch, maar dynamisch beveiligd; beveiliging op maat. Ook zal er gewerkt gaan worden met nieuwe technologieën, zoals de inzet van sensoren om tijdig verdachte handelingen te kunnen opmerken. Daarnaast gaat er gewerkt worden met ‘pakketten’, zodat er niet alleen een licht en zwaar beveiligingsregime is maar meer variatie mogelijk is. Bewaken en beveiligen blijft echter wel altijd maatwerk en er zal altijd naar specifieke vereisten gekeken worden. De pakketten worden op specifieke dreigingen en omstandigheden nader afgestemd. Omdat te beveiligen personen als geen ander ervaren wat de enorme impact is van de maatregelen op het persoonlijk en werkleven, worden ook zij betrokken bij het uitrollen van de aanbevelingen en het doen van verbeteringen.

Voor de politie zal bewaken en beveiligen een van de hoofdtaken worden. Daarom komt in elk regionaal team een eigen team bewaken en beveiligen. De basispolitiezorg moet weer op sterkte te komen. Met het oprichten van vaste teams hoeven minder agenten uit de wijken of van straat in gezet te worden voor bewaken en beveiligen. Op dit moment hebben vier van de tien eenheden dat al, en voor het einde van 2022 moeten de andere zes er ook staan. Daarnaast was er al een begin gemaakt met extra bewakings- en beveiligingscapaciteit, zowel bij de politie als bij de marechaussee.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1202
review
Madame Web: een visioen van een mislukt filmuniversum
special
Random Pics van de Dag #1201
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1200
special
Random Pics van de Dag #1199
©FOK.nl e.a.