FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 april 2022

Pink Floyd neemt nummer op voor Oekraïne

Na bijna drie decennia is de Britse rockband Pink Floyd bij elkaar gekomen om een nummer op te nemen uit solidariteit met Oekraïne. Het nummer 'Hey Hey Rise Up' is geïnspireerd door de zanger Andrij Chlyvnyuk van de Oekraïense band BoomBox, die momenteel in Kyiv herstellende is van een verwonding door een granaatscherf. Hij zong ook - Khlyvnyuk plaatste eind februari een video op Instagram waarin hij een patriottisch Oekraïens lied uit 1914 zong op een plein in Kyiv.

Pink Floyds laatste gezamenlijke opname was hun album The Division Bell uit 1994. Gitarist David Gilmour, wiens schoondochter Oekraïens is, had eerder in 2015 met BoomBox in Londen opgetreden. Chlyvnyuk annuleerde in februari een Amerikaanse tournee om zich bij het Oekraïense leger aan te sluiten.

PSV met 0-0 gelijk tegen Leicester City

PSV heeft in de kwartfinale van de Conference League stand gehouden bij Leicester City. De Eindhovenaren speelden met 0-0 gelijk tegen de Engelsen.

In de openingsminuten van het duel tussen Leicester City en PSV kreeg Mario Götze een uitstekende kans om de score te openen op aangeven van Joey Veerman, maar de Duitse middenvelder kreeg de bal niet voorbij Kasper Schmeichel. Na openingskans voor PSV nam de thuisploeg het over en kreeg ook een aantal mogelijkheden. Kelechi Iheanacho profiteerde bijna van balverlies van Joey Veerman. De Nigeriaanse spits schoot alleen voorlangs en vlak voor rust kwam PSV goed weg nadat een schot van Harvey Barnes op de lat eindigde.

Cody Gakpo dacht kort na de rust recht te hebben op een strafschop na een duel met Ricardo Pereira, maar de bal ging niet op de stip. Omdat de VAR in de Conference League pas in de halve finales wordt ingezet, konden de beelden niet bekeken worden. Daarna waren er weinig kansen voor beide ploegen en bleef het 0-0 tussen Leicester City en PSV.

Volgende week donderdag is de return in Eindhoven.

Debat mondkapjesdeal: Hugo overleeft motie van wantrouwen, mag aanblijven

Minister Hugo de Jonge (CDA) ligt zwaar onder vuur in het Kamerdebat over zijn bemoeienis met de aanloop naar de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Oppositiepartijen keuren de ‘CDA-vriendjespolitiek’ af. Lees meer bij het AD.

Update 22.45 uur: Hugo de Jonge mag aanblijven als minister na een zeer zwaar debat over de Sywert van Lienden -deal. Een flink deel van de Tweede Kamer vindt dat de CDA’er moet opstappen na zijn bemoeienis met de mondkapjes-bestelling, maar de coalitie blijft De Jonge steunen: "De Kamer is niet eerlijk, niet tijdig en niet volledig geïnformeerd".

De PvdA diende samen met PVV, SP, GL, PvdD, FVD, Denk, BBB en BVNL een motie van wantrouwen in, maar die haalde geen meerderheid. Die werd ook gesteund door Volt-leider Laurens Dassen, een verdeeld JA21 en Kamerlid Pieter Omtzigt. De motie kreeg 52 stemmen voor, 72 tegen. Ook een motie van afkeuring kreeg geen meerderheid.

Update 19.25 uur: Hugo de Jonge heeft zojuist in de Tweede Kamer zijn 'oprechte excuses' aangeboden vanwege het niet volledig informeren over het contact dat hij had met ondernemer Sywert van Lienden in de mondkapjesdeal. Hij blijft erbij dat hij niet betrokken is geweest bij de deal zelf. De Jonge vecht nog altijd voor zijn politieke leven.

Update 17.30 uur: De WhatsAppberichten over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden zijn vrijgegeven na aandringen van minister Hugo de Jonge zelf, nadat onrust was ontstaan over zijn rol hierin. Dat zegt minister Conny Helder, verantwoordelijk voor Langdurige Zorg. De oppositie, die al lang om meer informatie over de deal vraagt, noemt dit 'problematisch'.

“De stukken zijn naar de Kamer gekomen omdat minister De Jonge mij een brief heeft gestuurd omdat hij zijn rol op dit moment wil toelichten”, zegt Helder in het debat. “Daarbij zijn deze apps en mails meegestuurd als onderliggende informatie.” Ze had de informatie zelf liever toegezonden op het moment dat Deloitte een onderzoek hiernaar had afgerond. Zo meldt Skipr

Het debat is momenteel geschorst en gaat rond 20.45 uur verder met de inbreng van Hugo de Jonge persoonlijk. 

De coalitiepartijen lijken De Jonge vooralsnog te steunen. Zo wil D66 eerst een extern onderzoek naar De Jonges actieve bemiddeling tussen Van Lienden en de overheidsinkopers afwachten.

Enkele oppositiepartijen overwegen wel een motie van wantrouwen in te dienen, de fracties van GroenLinks en PvdA sluiten steun voor die motie niet uit.

Volg het debat over de mondkapjesdeal hier live:

Amerikaans Congres besluit normale handelsbetrekkingen met Rusland te beëindigen

Het Amerikaanse Congres heeft een einde gemaakt aan de normale handelsbetrekkingen met Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden bijna unaniem om Rusland en de bondgenoot van Moskou, Wit-Rusland, de status van meest begunstigde natie te ontnemen. Dit maakt de weg vrij voor tariefverhogingen en verdere handelsbeperkingen.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde op 11 maart aan dat hij de status van Rusland als meest begunstigde natie zou intrekken maar de goedkeuring van het congres was nog nodig. De maatregel werd unaniem goedgekeurd in de Senaat. Slechts drie leden van de Republikeinen van de oppositie stemden 'nee' in het Huis van Afgevaardigden.

Na tien jaar demonstreren tegen zwarte piet openen actievoerders tentoonstelling

De expositie 'Zwart Onder Ogen Komen' of 'Facing Blackness' is sinds deze week te zien in museum The Black Archives. De tentoonstelling over racisme laat verschillende karikaturale beelden van zwarte mensen zien – waaronder die van zwarte piet."We willen racisme op een toegankelijke manier in historische context plaatsen", vertelt mede-oprichter Mitchell Esajas. Zo meldt AT5

"Dit is mijn autoruit. Total loss", vertelt Mitchell Esajas als hij voor één van de museumstukken staat. De ruit werd ingeslagen toen hij samen met anderen vergaderde over protesten die ze wilden organiseren. Hij bewaarde het gebroken glas. Eventueel om ooit in het museum te hangen. "Ik dacht: misschien kan ik het ooit gebruiken als educatief materiaal. Nu kan ik ermee laten zien hoeveel geweld racisme in mensen oproept."

De tentoonstelling zou eigenlijk in november al te zien zijn. Dan zou het tien jaar geleden zijn dat de Zwarte-Piet-Is-Racisme-beweging groot werd. Door corona moest de opening echter worden uitgesteld.

Met filmpjes, lades die open en dicht kunnen, tekeningen en poppenhuizen wordt in museum The Black Archives het pijnlijke verleden duidelijk gemaakt. "We hopen op een toegankelijke manier informatie over het koloniale verleden mee te geven, zodat kinderen leren waar de stereotype beelden vandaan komen", zegt Mitchell Esajas. "En ook zodat zij die niet reproduceren naar elkaar toe."

"Het gaat voor een deel over zwarte piet, maar we bekijken het in een bredere context", vervolgt Esajas. "We willen laten zien dat dat slechts één deel is van honderden karikaturale beelden van zwarte mensen."

Jessica de Abreu, ook mede-oprichter van The Black Archives, wilde bij het samenstellen voorkomen dat er te veel racistisch beeldmateriaal tentoon zou worden gesteld. "De expositie is geen klap van koloniale beeldvorming of raciale taal. Je wordt geleidelijk meegenomen en ziet dat er ook dat er veel verzet is geweest. Ook door vrouwen bijvoorbeeld. Dat mag nog meer worden verteld."

De expositie werd vandaag bezocht door een klas van het Berlage Lyceum. Volgens een paar leerlingen hebben ze al heel wat opgestoken van het bezoekje. "Dat schedels van zwarte mensen werden gemeten wist ik niet", zegt er één. "Dat Suske en Wiske ook racistisch was, wist ik ook niet", zegt een ander. "Dat lees ik ook, dus dat vind ik wel raar."

De expositie is tot 23 december 2022 te zien in The Black Archives.

Feyenoord geeft zege in slotseconden uit handen tegen Slavia Praag

Feyenoord heeft donderdag tegen Slavia Praag in de kwartfinales van de Conference League de overwinning in de blessuretijd uit handen gegeven. De Rotterdammers leken de heen wedstrijd tegen Slavia Praag met 3-2 te winnen, maar in de 95ste minuut maakte de Tsjechen alsnog gelijk.

In de tiende minuut kwam Feyenoord op voorsprong via Luis Sinisterra. De Colombiaanse aanvaller verraste doelman Ondrej Kolar met een verdekt schot in de korte hoek. Daarna kregen de Rotterdammers nog goede kansen op de 2-0, en vooral Orkun Kökcü was dichtbij. Alleen het schot van de middenvelder van Feyenoord raakte de onderkant van de lat. Vlak voor rust kwam Slavia Praag langszij door een discutabele treffer van Peter Olayinka, waarbij Yira Sor hinderlijk buitenspel stond. Maar doordat er geen VAR aanwezig was kon het doelpunt niet worden teruggedraaid.

Feyenoord begon ook goed aan de tweede helft, maar ruim twintig minuten voor tijd keek Feyenoord tegen een achterstand aan nadat Sor Slavia Praag op voorsprong had gezet. Feyenoord reageerde snel en scoorde via Marco Senesi. De Argentijn scoorde met zijn buik uit een voorzet van de ingevallen Cyriel Dessers.

Vier minuten voor tijd leek Kökçü Feyenoord toch nog aan de winst te helpen. De Turk verraste doelman Kolár met een vrije trap in de korte hoek. Diep in blessuretijd maakte Traoré er toch nog 3-3 van.

Martinez net te snel voor Alaphilippe in Ronde van het Baskenland

Daniel Felipe Martinez heeft de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Colombiaan van Ineos was na 185 kilometer net wat sneller dan wereldkampioen Julian Alaphilippe. Primoz Roglic staat ook na de vierde rit nog aan de leiding in de Baskische rittenkoers.

Na een snelle start in de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland zou uiteindelijk een kopgroep van vijftien renners wegrijden. De vluchters van de dag namen een mooie voorsprong en op de laatste klim van de dag, op die Alto de Vivero ,was Victor Lafay de sterkste renner van een vroege vlucht. De Fransman van Cofidis nam afstand van zijn medevluchters en leek op weg naar een ritoverwinning.

Met nog tien kilometer te rijden had Lafay had de Fransman nog meer dan één minuut op het peloton, maar werd bij het ingaan van de laatste kilometer gegrepen door de groep van de favorieten. In de sprint om de dagzege van Martinez net was sneller dan wereldkampioen Alaphilippe. Dankzij de bonificatieseconden aan de streep steeg Martiniez naar de derde plaats in het algemeen klassement, dat nog altijd wordt geleid door Roglic.

7,4 miljard Euro aan Russische tegoeden bevroren in Zwitserland

In Zwitserland zijn nu Russische tegoeden ter waarde van 7,5 miljard Zwitserse frank - zo'n 7,4 miljard euro - bevroren. Erwin Bollinger van het Staatssecretariaat voor Economische Zaken in Bern zei dat het om geld op bankrekeningen en onroerend goed gaat dat wordt geblokkeerd in het kader van sancties in verband met de Russische inval in Oekraïne.Twee weken geleden rapporteerde de hoge functionaris CHF 5,7 miljard.

Zwitserland is een belangrijk financieel centrum voor Russen. Volgens de Swiss Bankers Association Staat er van Russische personen zo'n 150 tot 200 miljard Zwitserse frank op Zwitserse bankrekeningen. Bollinger merkte echter op dat niet al deze personen onder de sancties valt. De maatregelen treffen momenteel iets minder dan 900 van mensen met een Zwitserse bankrekening. Dat is de reden waarom slechts een fractie van de Russische tegoeden in Zwitserland is bevroren.

Loekasjenko: we hebben Wit-Russen in Oekraïne 'bevrijd' met speciale operatie

De Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko geeft toe dat zijn land een operatie heeft uitgevoerd in Oekraïne. Het persbureau Belta citeerde hem dat hij aangaf dat het een 'speciale operatie' was die Wit-Rusland moest uitvoeren om vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne te halen.

"We moesten dat doen toen deze schurken onze mensen daar begonnen op te sluiten, voornamelijk chauffeurs... die daar op dat moment toevallig waren." Hij heeft Oekraïne gewaarschuwd dat Wit-Rusland gedwongen zou worden een bevrijdingsoperatie uit te voeren. "We hebben zo'n speciale operatie uitgevoerd en al onze mensen bevrijd."

Wit-Rusland is een trouwe bondgenoot van Rusland, maar zegt in de Russisch-Oekraïense oorlog zich neutraal te willen opstellen. Wel maken Russische troepen in de aanval op Oekraïne gebruik van het grondgebied van Wit-Rusland. Loekasjenko eiste vandaag ook een plek op aan de onderhandelingstafel van Oekraïne en Rusland. De vrede kan volgens hem straks niet achter zijn rug om worden gesloten.

Landmachteenheid voor snelle interventiecapaciteit EU in 2025

Nederland levert in 2025 een landmachteenheid aan de Rapid Deployment Capacity van de EU. Die bestaat uit 150 militairen, Boxer-pantserwielvoertuigen en medische ondersteuning. Ook verhoogt ons land de deelname aan enkele Europese missies. Dat kondigde minister Kajsa Ollongren gisteren aan op een conferentie van de BeNeLux in Brussel.

Die ging over het uitvoeren van de doelen uit het Strategisch Kompas. Dit document geeft richting aan het Europese veiligheids- en defensiebeleid voor de komende 5 tot 10 jaar.

Ollongren en de Defensieministers van België en Luxemburg nemen hun verantwoordelijkheid om de plannen uit het Kompas om te zetten in daden. Met elkaar verplichten ze zich om de Europese defensiesamenwerking naar een hoger plan te tillen, zo lieten ze in een gezamenlijke verklaring weten.

De BeNeLux-landen werken al op tal van gebieden samen. Dit onder meer bij opleidingen en trainingen, gezamenlijke materieelaankopen en operationele inzet. De jarenlange samenwerking berust op goede ervaringen en wederzijds vertrouwen. Ze hopen dat die dient als voorbeeld voor bredere Europese militaire samenwerking. Poetins besluit Oekraïne binnen te vallen, werkt als een katalysator voor de Europese samenhang stellen de ministers. “We zijn meer verenigd, besluitvaardig en gefocust op onze gezamenlijke belangen, zowel binnen de EU als de NAVO”, staat in de verklaring.

Rapid Deployment Capacity
Ollongrens toezegging voor een bijdrage aan de Rapid Deployment Capacity (RDC) is een van de concrete stappen als gevolg van het Kompas. Met deze snelle interventie-eenheid zijn in korte tijd zo’n 5.000 militairen op de been te brengen. Het bouwt voort op de huidige EU Battle Group en moet in 2025 operationeel zijn. Nederland werkt dat jaar samen met trouwe bondgenoot Duitsland. De oosterbuur leidt dan namelijk de RDC. Daarin zorgt Luxemburg met satellieten voor toezicht in de ruimte en levert België een aantal niche-capaciteiten.

Om militaire operaties goed aan te sturen, wil de EU het operationele hoofdkwartier in Brussel versterken. Ollongren liet weten dat Nederland ook daaraan met stafofficieren zal bijdragen.

Prijs voor vrijheid
De oorlog in Oekraïne maakt volgens de minister duidelijk dat vrede en vrijheid nooit vanzelfsprekend zijn. “Ze hebben een prijs en we moeten bereid zijn die te betalen. Dat zijn we aan onze bevolking en trans-Atlantische partners verplicht. Europa moet zelf haar vrijheid, democratie en waarden kunnen verdedigen. Door onder meer samen te investeren in meer defensiecapaciteiten en partnerschappen te versterken. Het Strategisch Kompas is daarbij richtinggevend”, aldus de Ollongren.

Nog meer investeren
De oorlog in Oekraïne verhoogde volgens de minister de urgentie om grote stappen te maken. Hierbij refereerde ze aan Duitsland dat als eerste en grootste EU-lid een enorme investering toezegde. Nederland verhoogde het Defensiebudget al met jaarlijks 3 miljard euro, maar dat was nog voor de Russische inval. Hierna klonk vanuit het parlement de roep nog meer te investeren.

De bewindsvrouw ziet die trend ook in andere Europese landen. Verbetering van capaciteiten en gereedheid maakt volgens haar zowel de EU als NAVO sterker. “Het doel is dat beide allianties zoveel mogelijk samenwerken, net zoals nu tijdens de Oekraïne-crisis. Tegelijkertijd moet de EU wat Ollongren betreft de capaciteiten hebben om op te treden. Zeker wanneer de veiligheid in de eigen regio in het geding is.”

Volgens de minister kwam Europa in het verleden uit elke crisis sterker tevoorschijn. “Het antwoord is nooit minder maar altijd meer integratie.”

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 14

Het is een rustig weekje, qua bioscooppremières, want niemand durft het op te nemen tegen het nieuwste deel uit de Harry Potter-prequelreeks, lijkt het wel. Is dat terecht? Laten we even kijken wat er allemaal nieuw is.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Professor Albus Dumbledore (Jude Law) weet dat de duistere tovenaar Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) de macht over de tovenaarswereld wil overnemen. In zijn eentje kan hij hem niet tegenhouden, dus schakelt hij de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander (Eddie Redmayne). Die gaat samen met een team van tovenaars, heksen en een dappere Muggle-bakker een gevaarlijke missie aan waarbij ze oude en nieuwe fabeldieren tegenkomen en tegenover Grindelwalds groeiende leger van volgers komen te staan. Maar hoelang kan Dumbledore zich afzijdig houden als er zo veel op het spel staat?

Die Wannsee Konferenz

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Nazileider Reinhard Heydrich bespreekt daar hoe de systematische massamoord op miljoenen Joden kan worden georganiseerd. "Die Wannsee Konferenz" is een historisch drama naar de notulen en authentieke bronnen over een onthutsende bijeenkomst die de aanzet geeft tot de uitvoering van de Holocaust...

One Second (Yi miao zhong)

Tijdens de Chinese Culturele Revolutie ontsnapt een gevangene uit zijn werkkamp om een bepaald bioscoopjournaal te kunnen zien, maar het is juist die ene filmrol die een weesmeisje heeft gestolen. Ondertussen wacht een dorp vol smart op het begin van de filmvertoning.

Hatching

De 12-jarige Tinja is turnster en probeert wanhopig haar veeleisende moeder tevreden te stellen. Haar moeder heeft een populaire blog waarop ze obsessief de wereld laat zien hoe perfect haar gezin is. Wanneer Tinja een vreemd ei ontdekt, besluit ze het mee te nemen en warm te houden. Maar dan komt het ei uit en volgt er een schokkende ontdekking... Hatching is een verrassende, psychologische coming of age horrorfilm van de debuterende Finse regisseur Hanna Bergholm.

A Chiara

Familie en vrienden van Claudio en Carmela komen samen om de achttiende verjaardag te vieren van hun oudste dochter Giulia. Er is een gezonde rivaliteit op de dansvloer tussen de jarige en haar vijftienjarige zus Chiara. Op het vrolijke feest is de hechte familie in een uitstekend humeur. Maar alles verandert de volgende dag wanneer Claudio’s auto wordt opgeblazen en hij verdwijnt. De familie zwijgt, maar Chiara wil koste wat kost weten wat er is gebeurd. Wanneer ze geheimen begint te ontrafelen over de banden van haar vader met de maffia, wordt ze gedwongen te beslissen wat voor toekomst ze voor zichzelf wil. Met het spannende Italiaanse familiedrama A Chiara geeft regisseur Jonas Carpignano een originele kijk op het maffia-genre door de ogen van een vijftienjarig meisje. De film is het laatste deel van Carpignano’s veelgeprezen Calabrië-trilogie en ging in première in de Quinzaine des Réalisateurs-selectie in Cannes, waar A Chiara de Europa Cinemas Label Award won.

Waar is Anne Frank

In de animatiefilm Waar is Anne Frank laat Israelische filmmaker Ari Folman (Waltz with Bashir) zien hoe Anne Frank voortleeft in Amsterdam en vraagt hij zich af of we wat van haar geleerd hebben. Verleden en heden komen op indrukwekkende wijze geanimeerd tot leven. Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie zij haar dagboekbrieven schreef, is op mysterieuze wijze tot leven gekomen in het Achterhuis. Kitty vraagt zich af waar Anne is, neemt het dagboek mee en gaat op onderzoek uit. Verbijsterd ontdekt Kitty dat Anne overal en nergens is. In dit Europa, dat worstelt met nieuwe uitdagingen, vindt Kitty een manier om de boodschap van Anne opnieuw betekenis te geven. Waar is Anne Frank is hartverwarmend en confronterend tegelijk. 

The Reason I Jump

In 2007 schreef de destijds 13-jarige Naoki Higashida uit Japan de bestseller The Reason I Jump waarmee hij een inkijkje gaf in zijn belevingswereld als niet-sprekend kind met autisme. Met de gelijknamige documentaire gebruikt de bekroonde filmmaker Jerry Rothwell de kracht van cinema om deze intense zintuiglijke werelden te verbeelden. Het leverde intieme portretten op van vijf opmerkelijke niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. Jonge mensen die de werkelijkheid op uiteen lopende manieren ervaren en geleerd hebben om zich toch te kunnen uiten, met hulp van vrienden en familie. De rake scènes maken indruk, openen de ogen en vallen vaak samen met de woorden van Naoki’s boek. In een maalstroom van gedachten, gevoelens, impulsen en herinneringen beseft hij geleidelijk steeds meer wat zijn autisme voor hem betekent, hoe zijn perceptie verschilt van die van anderen en waarom hij doet zoals hij doet. Bijna als een routekaart in zijn brein. “To me autism is normal. I can’t be sure what your normal is even like.” Ieder mens – met of zonder autisme - voelt de behoefte tot communicatie en niet kunnen praten betekent niet dat er niets te zeggen valt. Met deze glorieuze film spreekt Rothwell boekdelen.

Three Minutes – A Lengthening

Three Minutes - A Lengthening onderzoekt een amateurfilm uit 1938 over de Joodse inwoners van een stadje in Polen en stelt het einde daarvan uit. Een essay over film, geschiedenis en herinnering.

Paashaas Academie

De jonge haas Max is supertrots dat hij als eerste stadse haas is aangenomen op de Paashaas Academie. Op een geheime plaats, diep in het bos krijgt hij een speciale training. Pasen staat immers voor de deur en straks moeten Max en zijn nieuwe vrienden ervoor zorgen dat alle kinderen hun paaseieren krijgen. Wanneer het magische gouden ei ineens zwart kleurt, breekt er paniek uit in het bos. Dit betekent dat Pasen in gevaar is! Max zijn enige kans om het grote feest te redden, is samenwerken met het vossenjong Ferdinand. Maar kan een haas een vos wel echt vertrouwen?

Oververhitte woningmarkt lijkt iets af te koelen, 2,1 % prijsdaling in eerste kwartaal 2022

Met een wat minder extreme prijsstijging en een iets toegenomen woningaanbod waaide er in het eerste kwartaal van 2022 een lichte bries door de oververhitte woningmarkt. Aan het eind van het eerste kwartaal 2022 stonden ruim 17.000 woningen te koop. Dat is 10% meer dan in kwartaal 4 2021.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning daalde in het eerste kwartaal van 2022 met 2,1% ten opzichte van het vierde kwartaal 2021 naar 428.000 euro, maar op jaarbasis is de prijsstijging nog altijd gemiddeld 13,7%. Dit is niet meer zo extreem als in de afgelopen drie kwartalen toen de prijs met circa 20% op jaarbasis steeg. Een nieuwbouwwoning noteerde in het eerste kwartaal van 2022 net als een kwartaal eerder opnieuw 466.000 euro. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is de prijsstijging voor een nieuwbouwwoning op jaarbasis 11,5%.

Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van de NVM over het eerste kwartaal 2022. In de jaar op jaar vergelijking is het aanbod te koop staande woningen in Nederland wel opnieuw afgenomen. In het eerste kwartaal zijn circa 29.000 woningen verkocht. Dat is circa 19% minder ten opzichte van een jaar eerder. De druk op de woningmarkt blijft daarmee onverminderd hoog.

Bestaande woningbouw in cijfers

 • NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2022 bijna 29.000 woningen. Dat is het laagste aantal in 8 jaar tijd en bijna 19% minder dan in het eerste kwartaal 2021. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2021 is dit een min van 18%. Op jaarbasis verkochten NVM-makelaars ruim 133.000 woningen;
 • De transactieprijs komt in het eerste kwartaal van 2022 uit op 428.000 euro, een stijging op jaarbasis van 13,7%. De voorgaande drie kwartalen lag de stijging steeds rond de 20% op jaarbasis. Vergeleken met het vierde kwartaal 2021 ligt de transactieprijs 2,1% lager in het eerste kwartaal van 2022;
 • De prijs van tussenwoningen, hoekwoningen en tweekappers is met ruim 15% in een jaar tijd gestegen naar 382.000 euro. De prijs van appartementen steeg in een jaar tijd met 11% naar 362.000 euro. Vrijstaande woningen noteren gemiddeld 639.000 euro, ook een stijging van 11% op jaarbasis;
 • Van de woningen werd 79% boven de vraagprijs verkocht. Een jaar geleden was dit nog 65%. Op tussenwoningen wordt procentueel het meest overboden. Vrijstaande woningen noteren de laagste procentuele overbieding;
 • Voor het eerst in meer dan drie jaar tijd is het gemiddelde verschil tussen de vraag- en verkoopprijs iets afgenomen. De afgelopen jaren werd steeds meer betaald dan de vraagprijs. Dat geldt ook nu maar het verschil is afgenomen van 9,1% naar 8,3%;
 • Het duurt nu gemiddeld 24 dagen voor een woning is verkocht. Voor het vierde achtereenvolgende kwartaal ligt dat tussen 22 en 24 dagen.

Huidig aanbod bestaande bouw

 • Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 1,8 in het eerste kwartaal van 2022 iets ruimer geworden. De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper op de woningmarkt heeft;
 • Aan het eind van het eerste kwartaal 2022 stonden ruim 17.000 woningen te koop. Dat is 10% meer vergeleken met het vierde kwartaal 2021. Vergeleken met een jaar geleden is het ruim 4% minder; toen stonden bijna 18.000 woningen te koop.
 • In de laatste weken van het eerste kwartaal 2022 zijn opvallend veel woningen te koop gezet. Deze zijn nog niet allemaal verkocht omdat ze nog maar zo kort op de markt zijn. Met de huidige krapte gaat dit nieuwe aanbod snel een nieuwe eigenaar vinden;
 • Het aanbod vrijstaande woningen daalde het snelst met 28% ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod hoekwoningen neemt juist toe met 20%. Dat geldt ook voor tussenwoningen (+13%) en 2-onder-1-kap-woningen (+ 11%);
 • De regio’s Overig Zeeland (-21%), Noordoost Noord Brabant (-24%) en Zuidwest Friesland (-25%) noteren de sterkste daling in het aanbod in een jaar tijd;
 • De gemiddelde vraagprijs van te koop staande woningen komt uit op 469.000 euro; 6,5% hoger dan een jaar eerder;
 • De looptijd van het aanbod, dus de tijd dat een te koop staande woning gemiddeld in dagen al te koop staat, is nu 36 dagen. Dat is 45 dagen korter dan in het eerste kwartaal 2021;
 • Woningen veranderen vlot van eigenaar. Circa 77% van alle te koop staande woningen staat korter dan een kwartaal in aanbod.

Nieuwbouwwoningen

 • NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2022 7.150 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een daling van 29% vergeleken met een jaar eerder en daarmee het derde achtereenvolgende tegenvallende kwartaal;
 • Over een periode van 12 maanden verkochten NVM-makelaars 33.000 nieuwbouwwoningen;
 • In het eerste kwartaal 2022 kwamen slechts 6.450 nieuwbouwwoningen nieuw op de markt. Dit is 7% lager dan een jaar eerder;
 • De gemiddelde prijs van de verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 11,5% toegenomen tot gemiddeld 466.000 euro in het eerste kwartaal 2022.

 Woningaankoop (Pixabay)
Woningaankoop (Pixabay)

Mario Golf volgende week naar Nintendo Switch Online+

Nintendo heeft de volgende game aangekondigd die wordt toegevoegd aan de Nintendo 64-catalogus van Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket. Het betreft Mario Golf, dat in 1999 uitkwam op Nintendo 64.

De game wordt op 15 april speelbaar voor abonnees. Hiermee behoudt Nintendo het releaseschema van één Nintendo 64-game per maand voor de dienst.

WHO bereidt zich voor op mogelijke gifgasaanvallen in Oekraïne

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bereidt zich voor op mogelijke chemische oorlogsvoeringaanvallen in Oekraïne. "Vanwege de onzekerheden van de huidige situatie is er geen zekerheid dat de oorlog niet erger kan worden", zei WHO-chef voor Europa Hans Kluge.

De WHO overweegt alle scenario's. Dit varieert van de behandeling van massale verwondingen tot chemische aanvallen.

Het EU-parlement roept op tot stop leveringen van Russisch gas, olie en kolen

Een meerderheid van de leden van het Europees Parlement heeft opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van de aanvoer van olie, kolen en gas uit Rusland. In een overeenkomstige resolutie dringen de parlementsleden ook aan op een embargo op Russische nucleaire brandstof en op de volledige afschaffing van de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2. Daarnaast moeten de Europese Commissie en de staten een plan presenteren om de energievoorzieningszekerheid van de EU op korte termijn te waarborgen, aldus de aangenomen tekst. 413 EP-leden stemden voor, 93 tegen en 46 onthielden zich.

"Het bloedbad in Bucha en de andere wreedheden die door het leger van Poetin zijn begaan, mogen niet onopgemerkt blijven", zegt EP-lid Peter Liese (CDU). "We moeten Poetin en zijn oligarchen treffen waar het hen het meeste pijn doet. Dat is de energiesector." Eerder riep het EU-parlement alleen op tot beperkingen op de invoer van de belangrijkste Russische exportgoederen, waaronder olie en gas. Het EU-parlement kan dergelijke sancties echter niet goedkeuren, stelt de EU.

Inflatie stijgt naar 9,7 procent, hoogste sinds 1976

Consumentengoederen en -diensten waren in maart 9,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In februari was de inflatie 6,2 procent. De inflatie van maart is de hoogste na april 1976.

Prijsstijging energie
De forse toename van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In maart was energie 157 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was dit 77 procent.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Motorbrandstoffen en voedingsmiddelen duurder
Naast energie had ook de prijsontwikkeling van de motorbrandstoffen een verhogend effect op de inflatie. De prijzen stegen met 36,5 procent in maart ten opzichte van een jaar eerder, in februari was dit 24 procent. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 aan de pomp is gestegen van 2,05 euro in februari naar 2,29 euro in maart. Voor diesel steeg de prijs van 1,74 euro naar 2,12 euro.

Verder droeg ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen bij aan de hogere inflatie. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van vlees en groente. Voedingsmiddelen waren in maart 6,2 procent duurder dan een jaar eerder. In februari was voeding 4,9 procent duurder.

Inflatie eurozone neemt verder toe
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in maart 11,7 procent duurder dan een jaar eerder, in februari was dat 7,3 procent. Bij de eerste raming op 1 april kwam de prijsstijging uit op 11,9 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 5,9 procent in februari naar 7,5 procent in maart. Dat is de hoogste inflatie ooit gemeten in de eurozone.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 niet of beperkt beschikbaar geweest. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard.

Geweldcijfers 2021: meer incidenten waar politie geweld moest gebruiken

Het effect van de coronatijd op de samenleving, en daarmee ook op het politiewerk, is terug te zien in de geweldscijfers van de politie. Het aantal incidenten waarbij geweld werd gebruikt, kwam in 2021 op 18.477. Dat zijn ongeveer 2000 incidenten met geweld meer dan in het jaar daarvoor. Ook het aantal geweldsaanwendingen (30.046) en gebruikte geweldsmiddelen (35.882) namen toe.

Geweldscijfers politie 2021
'We doen ons werk in een samenleving waarin ongenoegen is en gezag ook steeds vaker ter discussie staat. Dat zie je terug in de aard van de incidenten', stelt portefeuillehouder geweld Frank Paauw. 'In die situaties moeten, kunnen en willen wij ingrijpen en zetten onze mensen een stap naar voren. Onze collega’s zijn getraind en staan er om in te grijpen als de situatie daar om vraagt. Het liefst gebruiken we geen geweld en daarom ben ik tevreden dat we ook zien dat collega’s bij 99% van de incidenten géén geweld hoefden te gebruiken.'

Context totaal incidenten
De politie plaatste dit jaar de geweldcijfers in de context van het totaal aantal incidenten waar de politie naartoe ging. In totaal waren dat 14.980.803 incidenten, waarin bij 0,12% van al die incidenten (18.477) ook geweld is gebruikt door de politie. Soms werd geweld aangewend door meerdere collega’s bij hetzelfde incident, wat terug te zien is in het totaal aantal geweldsaanwendingen van 30.046.

Geweldsmiddelen
Om beter zicht te krijgen in de aard van het gebruikte geweld, is ook een onderscheid gemaakt naar ingezette geweldsmiddelen. In totaal zijn vorig jaar 35.882 middelen gebruikt, waarvan het merendeel (55%) in de categorie ‘fysiek geweld (zonder geweldsmiddelen)’. Daarna volgt de categorie ‘Anders’ met 5472 registraties. In 70% hiervan betreft het geweld tegen goederen. Het vuurwapen – met name het richten en gericht houden – is 2861 keer geregistreerd (8% op het totaal). 78 keer zagen collega’s zich genoodzaakt om daadwerkelijk gericht te schieten. Opvallend is verder de stijging van de lange wapenstok, waterwerper en traangas en meer inzetten van de bereden politie. Deze stijgingen zijn onder andere te verklaren door de vele demonstraties waarbij de politie afgelopen jaar op moest treden. Cijfers van inzet van het stroomstootwapen zijn beperkt tot het AOT en enkele eenheden waar men in 2021 het geweldsmiddel al had in het kader van de pilotfase. Met ingang van 2022 is het stroomstootwapen pas breder uitgerold in de operatie.

Leren van geweld
Frank Paauw is tevreden over de inzichten die uit de cijfers te halen zijn. 'Sinds drie jaar registreren we nu landelijk eenduidig ons geweld. Dat stelt ons in staat beter te beoordelen hoe de geweldsinzet is gegaan, of het goed is gegaan en of we het een volgende keer opnieuw zo zouden doen. Zo blijven wij leren van onze geweldsinzetten. In verreweg de meeste gevallen gaan collega’s professioneel om met hun geweldsbevoegdheid. Waar dat niet goed ging, durven we kritisch op onszelf te zijn en nemen we gepaste maatregelen.' In 2021 is bij 2279 politieagenten een beoordeling gedaan naar het geweld dat door hen is aangewend. De overige incidenten zijn enkel als geweldsmutatie vastgelegd, daar was geen reden om nader te beoordelen. In 90% van de beoordelingen bleek dat het geweldgebruik professioneel was en dus paste binnen het wettelijk kader en toetsing op vakmanschap. Bij 231 collega’s was sprake van niet professioneel handelen en volgden maatregelen. Paauw: 'Dat we kritisch zijn op ons optreden kan ingrijpend zijn voor politiemensen, maar het is wel noodzakelijk om verantwoord met onze geweldsbevoegdheid om te gaan. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat de politie geweld professioneel in zet.'

Beoordeling
Met ingang van 2019 is in alle eenheden een Commissie Geweldsaanwending ingesteld. Deze commissie toetst het toegepaste geweld wanneer het vuurwapen is gebruikt (gericht of geschoten), als gevolg van het toegepaste geweld meer dan licht letsel is ontstaan of als het opmaken van een geweldsregistratie naar het oordeel van de hulpofficier van justitie noodzakelijk is. Deze commissie brengt advies uit aan de politiechef. Wanneer het geweldgebruik als niet professioneel wordt gekwalificeerd, kunnen eventueel tucht- of zelfs strafrechtelijke maatregelen volgen.

Stelselherziening
Het geweldsmonopolie is belegd bij de overheid. Op grond daarvan heeft de politie de bevoegdheid om geweld te gebruiken. Daar hoort bij dat de politie zorgvuldig en proportioneel met deze bevoegdheid omgaat en transparant is als het gaat om de verantwoording van geweldgebruik. Sinds 2019 heeft de politie een landelijke eenduidige manier van melden, registreren en beoordelen van door de politie toegepast geweld. Ook de nazorg, juridische bijstand en het leertraject voor politieambtenaren en de politieorganisatie als geheel is verbeterd. Vanaf 1 juli gaat de gewijzigde ambtsinstructie in werking en wordt een nieuw delict toegevoegd aan het Wetboek van Strafrecht, dat meer recht doet aan de bijzondere positie van politieambtenaren.

Plastic statiegeldflesjes in te leveren op stations (en ook blikjes)

Vanaf september kunnen reizigers hun plastic flesjes met statiegeld op de vijf grootste stations van Nederland inleveren. Handig als je onderweg bent met de trein of toevallig nog een flesje in je tas had zitten. Op ieder flesje zit namelijk 15 eurocent statiegeld. Op Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen plastic flesjes ingenomen worden. Dat zijn meer dan 10 miljoen kleine plastic flesjes per jaar.

Geen bonnetje, maar digitaal
De inlevermachines die NS hiervoor aanschaft bij RVM Systems, zijn ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes, waar vanaf 31 december 2022 ook statiegeld op zit. Gebruikers krijgen eenvoudig hun statiegeld met Tikkie door met hun mobiel de QR code te scannen waarmee het via de Tikkie app binnen enkele tellen op hun bankrekening staat.

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: “Onze ambitie is dat in 2040 de stations afvalvrij zijn. Wij zijn dan ook heel erg trots dat wij deze innovatieve aanpak van het inzamelen van statiegeldflesjes kunnen aanbieden aan de reizigers. Dit draagt bij aan een afvalvrij station, biedt gemak aan de reizigers en is een service aan onze huurders door het centraal aan te bieden op de stations.”

Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden. Met uiteindelijk op 50 stations in Nederland automaten. NS is één van de eersten in Nederland die statiegeldverpakkingen inzamelt in de openbare ruimte. Statiegeld Nederland en NS hebben eind 2021 hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Statiegeld op kleine flesjes en blikjes
Per 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met de producenten en importeurs van verpakkingen afgesproken. Inleveren kan bijvoorbeeld ook in de supermarkt of bij het tankstation. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Door plastic flessen apart in te zamelen op het station, wil NS een bijdrage leveren aan het terugdringen van afval op station en de wettelijke verplichting van producenten en importeurs van verpakkingen om 90 procent van de PET-flessen in Nederland opnieuw te gebruiken.

FOK! Wat een weer: nat, natter natst

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Daar zijn we weer!

Met slecht nieuws, en slecht nieuws dat je aan ziet komen. Het slechte nieuws is dat onze vaste weerman Stephan kampt met computerproblemen en er daardoor even niet kan zijn. 

Het slechte nieuws dat je aan ziet komen, is de komende neerslag. Gister was enkel Maastricht droog, althans, het weerstation aldaar heeft geen neerslag gemeten. De maximale hoeveelheid neerslag was nabij Eelde met 9 mm. 

Donderdag gaan we het wederom niet droog houden en staat er een flinke wind vanuit het zuidwesten tot windkracht 6-7 rond het Ijsselmeer. Elders is de wind iets minder hard, windkracht 5. De temperatuur zal, net als vandaag rond de 11 graden liggen.

De zon is in het weekend wellicht te zien, na het weekend blijft het vooralsnog droog met iets warmere temperaturen, maar zover zijn we nog niet. 

Tot een volgende keer maar weer!

Een wolkje en zon (Foto: Charged)

Een wisselende bewolking zagen we in de omgeving van Haps. Veel activiteit in de lucht. (Foto: Charged) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Chili: 'begraafplaats van pterosauriërs opgegraven, meer dan 100 miljoen jaar oud'

Wetenschappers in Chili zeggen een zeldzame 'begraafplaats' te hebben opgegraven met goed bewaarde botten van oude vliegende reptielen die meer dan 100 miljoen jaar geleden door de Atacama-woestijn van het Andesland zwierven.

De overblijfselen behoren toe aan pterosauriërs, volgens de wetenschappers, vliegende wezens die naast dinosaurussen leefden met een grote spanwijdte en die zich voedden door water te filteren door hun lange smalle tanden, vergelijkbaar met flamingo's.

De groep wetenschappers onder leiding van Jhonatan Alarcon, een onderzoeker aan de Universiteit van Chili, is al jaren op zoek naar pterosauriërs, maar deze ontdekking overtrof hun verwachtingen.

"Deze vondst is van groot belang omdat dit soort vondsten relatief zeldzaam zijn", zei Alarcon. "Bijna overal ter wereld zijn de gevonden pterosauriërresten los van elkaar aangetroffen."

De ontdekking van deze zeldzame begraafplaats zal wetenschappers in staat stellen de gewoonten van de pterosauriër te bestuderen, niet alleen de anatomie van het dier, zei hij.

"We kunnen vaststellen hoe groepen van deze dieren waren samengesteld, of ze hun baby's al dan niet grootbrachten," voegde hij eraan toe.

De botten zijn in uitzonderlijk goede staat aangetroffen: "De meeste pterosaurusbotten die gevonden worden zijn platgedrukt, gebroken," zei David Rubilar, hoofd paleontologie van het Chileense Museum van Nationale Geschiedenis. "Desondanks zijn we in staat geweest om goed bewaard gebleven driedimensionale botten te vinden op deze vindplaats."

Dit kan wetenschappers helpen om de anatomie van pterosaurussen beter te begrijpen.

De vondst werd gedaan op 65 km afstand van een andere vindplaats waar andere pterosaurusresten werden gevonden. Deze ontdekking ondersteunt de hypothese van wetenschappers dat pterosaurussen ooit wijdverspreid leefden in Noord-Chili.

Steeds meer wolven gespot in Nederland

Er zijn méér zwervende wolven op de Veluwe. Dat blijkt uit een nieuwe tussenrapportage van BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. "Er zijn vijftien tot twintig wolven in Gelderland", stelt Maurice La Haye van de zoogdiervereniging. Op de Veluwe is volgens hem zelfs bijna geen plek meer. 

Uit de cijfers van BIJ12, dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt, blijkt dat het aantal waarnemingen van wolven de afgelopen maanden fors is toegenomen. De dieren leven op dit moment voornamelijk op de Veluwe, maar het leefgebied wordt steeds verder uitgebreid. Zo is er voor het eerst in Drenthe en Friesland een wolvenpaar gevormd. Ook is er veel activiteit van de wolf waargenomen in Brabant en Zeeland.

Zelenskyy: Rusland blokkeert Mariupol om "duizenden" slachtoffers te verdoezelen

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft Rusland beschuldigd van het blokkeren van humanitaire toegang tot de stad Mariupol om 'duizenden' slachtoffers te verdoezelen. "Ik denk dat ze bang zijn dat de wereld zal zien wat daar gebeurt totdat alles is 'schoongemaakt' door Russische soldaten", zei Zelenskyy in een interview met de Turkse televisiezender Habertürk.

Mariupol in het zuidoosten van Oekraïne is al weken afgesloten van alle bevoorrading en ligt zwaar onder vuur door Russische troepen. De situatie in de stad is rampzalig. Eerdere gecoördineerde pogingen om de stad te evacueren mislukten. Een beperkt aantal bewoners wist echter op eigen kracht de stad te ontvluchten. De president gaat ervan uit dat "duizenden mensen zijn vermoord" in Mariupol. De Russische strijdkrachten kunnen het aantal slachtoffers echter niet voor altijd geheim houden. "Zo'n groot aantal kun je niet verbergen."

VS traint Oekraïense soldaten om kamikaze-drones te gebruiken

Het Amerikaanse leger leidt een klein aantal Oekraïense soldaten in de VS op in het gebruik van switchblade-achtige gevechtsdrones, ook wel kamikaze-drones genoemd. Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat er 'minder dan een dozijn' soldaten in de Verenigde Staten waren voor verdere training voordat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon.

"We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ze een paar dagen apart te nemen en ze te trainen, met name op de switchblade", zei de functionaris van het Pentagon. De soldaten zouden 'relatief snel' weer terugkeren naar Oekraïne.

Klein, draagbaar en bewapend met een explosieve kop, worden de Switchblade-drones naar hun doel geleid en daar tot ontploffing gebracht. Ze worden daarom in de volksmond kamikaze-drones genoemd. De VS levert de drones aan de Oekraïense strijdkrachten om hen te ondersteunen in de oorlog tegen Rusland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.