FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 april 2022

Random Pics van de Dag #591

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

ROC Amsterdam start eerste 'Plant Based Cooking' koksopleiding

Het ROC van Amsterdam start per 1 september met de opleiding Plant Based Cooking, de eerste plantaardige koksopleiding in Nederland. Volgens kok en mede-initiatiefnemer Theo van Rensch leven we in een veranderende wereld. "We moeten gewoon wat minder vlees en vis gaan eten." Zo meldt AT5.

Creatief leren omgaan met plantaardige producten. Dat is de basis van de nieuwe koksopleiding Plant Based Cooking. Volgens docent van Rensch leren de leerlingen verschillende, maar ook nieuwe technieken om groenten te bereiden. "We hebben al heel veel mooie restaurants in Amsterdam die plantaardig werken. Die gebruiken nieuwe technieken als het fermenteren, drogen, en roken van groenten."

Volgens Van Rensch ligt de focus bij de huidige koksopleidingen nog te veel op het werken met vlees, kip en vis, dus het werken met dierlijke eiwitten. En dat is niet meer van deze tijd. "Als we zo doorgaan hebben we in 2050 twee planeten nodig om iedereen te kunnen voeden. Je hebt nu vijf gram plantaardige eiwitten nodig om één gram dierlijk eiwit te maken. De regenwouden gooien we plat om de kippen en koeien te voeren. Dan kunnen we planten beter zelf eten denk ik."

Niet hetzelfde als vegetarisch koken
Plantaardig koken is volgens Van Rensch niet hetzelfde als vegetarisch of veganistisch koken. "We sluiten de dierlijke eiwitten niet uit." Alleen ligt de focus dus op groenten. "We leren ze om technieken die je op vlees toepast nu op groenten toe te passen."

Sofia zit in de Sterklas (dat is de hoogste culinaire opleiding in Nederland) en loopt al wat jaartjes rond op het ROC. Zij weet nog niet zo goed wat ze moet denken van de nieuwe plantaardig koksopleiding. "Misschien dat een speciale opleiding een beetje teveel van het goede is. Misschien dat het wel onderdeel van een nieuwe opleiding kan zijn."

Nicky - die wordt opgeleid tot gespecialiseerd kok - vindt het wél een goed idee. "Ik denk wel dat de wereld daar steeds meer baat bij heeft. Het gaat steeds verder achteruit, kijk naar de klimaatverandering. Er worden tegenwoordig zoveel chemische dingen toegevoegd om maar een beetje aan voedingsstoffen te komen, terwijl de aarde zoveel te bieden heeft".

De plantaardige koksopleiding begint dus op 1 september. En de eerste klas zit volgens Van Rensch al vol. "We gaan fermenteren, we gaan een moestuin aanleggen, we gaan met gastchefs werken, we gaan projecten doen, dus het wordt een hele leuke opleiding."

Plantaardig koken (Pixabay)
Plantaardig koken (Pixabay)

VS: olieprijzen zouden exploderen als Russische olie-export wordt geblokkeerd

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zouden de wereldwijde olieprijzen waarschijnlijk "door het dak gaan" als de Russische export volledig zou worden geblokkeerd. Veel staten, vooral in Europa, zijn "zeer afhankelijk" van Russische olie, zei Yellen tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

"We willen Rusland zoveel mogelijk pijn doen, maar we moeten ook oppassen dat we de Amerikanen en onze partners niet onnodig pijn doen", zei Yellen. De VS hebben de invoer van Russische olie verboden vanwege de oorlog in Oekraïne - hoewel de invoer slechts een klein deel van de Amerikaanse voorraad uitmaakte.

Een volledige blokkade van de Russische export is momenteel niet wenselijk gezien de grote vraag naar ongeveer hetzelfde aanbod, aldus Yellen. Yellen zei dat zodra andere landen en producenten hun olieproductie zouden verhogen, het ook mogelijk zou kunnen zijn om de export van Rusland nog verder te beperken. De prijs van ruwe olie is al aanzienlijk gestegen sinds het conflict van Rusland met Oekraïne begon.

Stoltenberg: Finland en Zweden zouden welkom zijn in NAVO

Als Finland en Zweden het lidmaatschap zouden aanvragen, zou de NAVO beide landen snel in haar gelederen opnemen, aldus hun secretaris-generaal. Hij verwacht dat alle bondgenoten hen zullen verwelkomen, zei Jens Stoltenberg in Brussel tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de alliantie.

Tegen de achtergrond van de Russische oorlog in Oekraïne, is de publieke steun voor het NAVO-lidmaatschap in beide Scandinavische landen toegenomen. Volgens een onderzoek van de Finse omroep YLE in maart was meer dan 50 procent van de Finnen voor het eerst voorstander van een dergelijk lidmaatschap. In buurland Zweden bleek uit een soortgelijk onderzoek dat er meer voorstanders dan tegenstanders van toetreding waren.

De militaire alliantie is mogelijk ook bereid om Finland en Zweden veiligheidsgaranties te bieden in afwachting van hun daadwerkelijke toelating tot de NAVO, mocht een mogelijk bod Rusland woedend maken, zei Stoltenberg.

Ruim 11% minder echtscheidingen in 2021

Al zaten we door de corona lockdowns meer op elkaars lip, toch gingen niet meer mensen uit elkaar. In 2021 vonden er 11,6% minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000. Momenteel zijn 9,3% van de volwassen Nederlanders gescheiden, al verschilt dit percentage sterk per regio. In de Limburgse stad Heerlen wonen de meeste gescheiden mensen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Naar verhouding wonen in Flevoland en Limburg de meeste gescheiden mensen. Eén op de 10 volwassenen heeft hier een scheiding achter de rug. Het scheidingspercentage is juist het laagst in de provincies Overijssel (8,1%) en Utrecht (8,5%). “Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Gemeentelijke uitschieters: Heerlen en Urk
Per gemeente zijn de verschillen nog groter. Naar verhouding wonen de meeste gescheiden mensen in Heerlen. In deze Limburgse gemeente is zelfs 13,9% van de inwoners gescheiden. Ook het Noord-Hollandse Zandvoort (13,8%) en de gemeente Kerkrade in Limburg (12,8%) hebben een hoog scheidingspercentage.

Aan de andere kant van het spectrum spant juist Urk de kroon. Deze Flevolandse gemeente heeft namelijk het laagste scheidingspercentage van Nederland: 2,4% van de inwoners. Ook in de Overijsselse gemeenten Staphorst (3,9%), Tubbergen (4,5%) en Dinkelland (5,1%) wonen relatief weinig gescheiden mensen.

Percentage gescheiden inwoners daalt in 56 gemeenten
Het aandeel gescheiden inwoners daalde in 56 gemeenten. Het scheidingspercentage nam af op onder andere de Waddeneilanden (Vlieland, Terschelling en Ameland), in het Gooi (Blaricum, Gooise Meren) en in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. “Door de gestegen huizenprijzen is het ook moeilijker geworden om jouw ex partner uit te kopen. Je hebt het huis waarschijnlijk ooit met zijn tweeën gefinancierd. Is het geld er wel dan heb je het als vertrekkende partner gemakkelijker. Deze overwaarde kun je weer als eigen geld inzetten om een nieuwe woning te kopen. Zonder dit eigen geld kun je als alleenstaande nog maar in weinig plaatsen terecht voor een woning”, aldus Lankreijer.

Getrouwdblijven ( Splitshire)
Getrouwd blijven ( Splitshire)

Sterke Kristoff soleert naar winst in waaiereditie Scheldeprijs

Alexander Kristoff heeft de Scheldeprijs gewonnen. De Noorse renner van het Belgische Intermarché–Wanty–Gobert reed weg uit een grote kopgroep en kwam vervolgens solo aan in Schoten. Danny van Poppel sprintte naar de tweede plaats, voor Sam Welsford.

De 194 kilometer lange koers met finish in Schoten werd gekenmerkt door de harde wind. Snel na de start viel het peloton in waaiers uit elkaar. Topfavoriet Fabio Jakobsen had de slag gemist samen met zijn ploeggenoten en Quick-Step Alpha Vinyl. Ze probeerde het gat te dichten naar de eerste waaier, maar dichter dan een halve minuut zouden ze niet komen.

De winnaar zat in de eerste waaier, en ook daarin zaten genoeg snelle mannen. Jasper Philipsen, Tim Merlier en Sam Bennett waren mee. Ook de Nederlanders Casper van Uden en Danny van Poppel zaten mee in de eerste waaier, maar van een sprint zou het nooit komen. Want op de laatste kasseistrook op zeven kilometer van de streep reed Kristoff weg uit de kopgroep en zou vervolgens solo winnen. In de achtergrond sprintte Van Poppel nog naar een tweede plaats.

Bilbao klopt Alaphilippe in Ronde van het Baskenland, Roglic blijft leider

De derde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Pello Bilbao. De Bask in dienst bij Bahrain-Victorious was in een sprint net te snel voor wereldkampioen Julian Alaphilippe. Primoz Roglic blijft aan de leiding in de Baskische rittenkoers.

De derde etappe was er een voor de klassementsrenners met een aantal steile hellingen op het parcours. Een drietal renners kozen vroeg de aanval, waarna Ineos op tachtig kilometer van de streep de wedstrijd in handen nam. De voorsprong van de koplopers liep snel terug, waarna Adam Yates op twintig kilometer van de streep meermaals doortrok.

Er bleef een groepje van zestien renners over, die voor de overwinning zouden strijden. Remco Evenepoel trok net als dinsdag de sprint aan voor Julian Alaphilippe en de wereldkampioen leek op weg naar de tweede dagzege op rij, maar net voor de finish passeerde Pello Bilbao Alaphilippe en won de Bask in zijn thuisronde. In het klassement blijft Primoz Roglic aan de leiding staan.

Hongarije biedt aan vredesonderhandelingen te organiseren

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd om in Hongarije te onderhandelen met Oekraïne.

Volgens de plannen van Hongarije zullen ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensykj, bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron deelnemen aan de gesprekken.Poetin reageerde positief op het voorstel, maar stelde wel voorwaarden, zei Orban. Wat de voorwaarden zijn, liet Orban nog in het ongewisse.

Eerder vandaag liet de Russische regering weten ontevreden te zijn over het verloop van de vredesbesprekingen tussen Moskou en Kyiv. Het proces verloopt niet zo snel en krachtig als Rusland zou willen, zei presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov in een telefonische vergadering met journalisten. Er wordt gewerkt aan een nieuwe gespreksronde met elkaar. Maar er is nog een lange weg te gaan voordat er vooruitgang geboekt zal worden. 

NAVO-chef Stoltenberg: 'oorlog in Oekra´ne kan maanden tot jaren gaan duren'

De NAVO verwacht een langdurige oorlog in Oekraïne. Er zijn geen tekenen dat de Russische president Vladimir Poetin zijn ambities om heel Oekraïne te veroveren heeft opgegeven, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg in de marge van een bijeenkomst van de 30 ministers van Buitenlandse Zaken van de alliantiestaten in Brussel. Men moet zich ervan bewust zijn dat de oorlog "vele maanden of zelfs jaren" kan duren.

Volgens Stoltenberg is de terugtrekking van Russische troepen uit Noord-Oekraïne bedoeld om een groot offensief in het oosten te creëren. De Russische strijdkrachten moeten worden versterkt en opnieuw bewapend om de hele Donbass over te kunnen nemen en een landbrug te creëren naar het reeds bezette Oekraïense schiereiland de Krim.

Het gevolg van de ontwikkelingen is volgens Stoltenberg dat de NAVO zich moet voorbereiden op een langdurige kwestie. "We moeten Oekraïne steunen, onze sancties handhaven, onze verdediging en onze afschrikking versterken", zei hij.

CDA: kabinet moet aan de slag met kleine, modulaire kernreactoren

Het kabinet moet aan de slag met de inzet van kleine, modulaire kernreactoren, daarvoor pleit CDA Tweede Kamerlid Henri Bontenbal. De zogenaamde SMR’s (small modular reactors) kunnen samen met de inzet op duurzame energiebronnen een belangrijk onderdeel zijn in de strijd tegen fossiele brandstoffen en de afhankelijkheid van landen als Rusland. "Het klimaatrapport van het IPCC en de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne maken ons nogmaals heel duidelijk: we moeten het gebruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk afbouwen. Dat vraagt om realistische en creatieve oplossingen zoals kleine, modulaire kernreactoren."

Small modular reactors
SMR’s zijn kleine kernreactoren die met in de fabriek gefabriceerde units eenvoudig kunnen worden verscheept en geïnstalleerd. Daarnaast kunnen ze op plekken worden gezet waar grote kerncentrales niet passen en op die manier op meer plekken worden ingezet die gunstig zijn voor het elektriciteitsnet. Landen als Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn al volop bezig deze innovatie.

Onafhankelijkheid
Nederland en Europa staan voor grote uitdagingen als het gaat om klimaatverandering. De komende jaren zal er een omslag moeten worden gemaakt van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Daarnaast willen we als land zo min mogelijk afhankelijk zijn van landen als Rusland om leveringszekerheid en betaalbaarheid te kunnen garanderen. "Kernenergie zal onmiskenbaar een grotere rol gaan spelen in het energiebeleid van de Europese Unie en haar lidstaten. Wie daar de ogen voor sluit, neemt het klimaatprobleem onvoldoende serieus", aldus Bontenbal.

Actieplan
Bontenbal doet in zijn actieplan vijf aanbevelingen aan het kabinet voor de inzet van kleine, modulaire kernreactoren. Zo moet het kabinet samen met andere Europese landen tot een "Europees moonshotprogramma" komen voor de ontwikkeling en bouw van SMR’s en moet er meer geïnvesteerd worden in nucleaire kennis.

4 F-35’s in Bulgarije voor bewaking luchtruim NAVO-oostflank

4 F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmiddag geland op het Bulgaarse militaire vliegveld Graf Ignatievo Air Base. Dat ligt ongeveer 130 kilometer ten Zuidoosten van de hoofdstad Sofia. Nederland heeft de jachtvliegtuigen aan de NAVO aangeboden.

Van het 4-tal worden 2 toestellen ingezet voor de bewaking van het luchtruim van de alliantie aan de oostflank van het verdragsgebied. Beide andere F-35’s zijn reserve. Zo is inzet gegarandeerd. De Nederlandse vliegers voeren hun taak samen met Bulgaarse collega’s uit.

Saceur
De toestellen vallen nu onder commando van Supreme Allied Commander Europe (Saceur). Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zwaaide de vliegers vanmorgen op vliegbasis Leeuwarden uit.

Two Point Campus uitgesteld tot augustus

Two Point Studios kondigt aan dat Two Point Campus, de opvolger van Two Point Hospital, is uitgesteld. De game moest uitkomen op 17 mei, maar gaat dat niet meer halen. De nieuwe release staat gepland op 9 augustus.

De aankondiging komt samen met een nieuwe video, waarin de ontwikkelaars ingaan op lessen die zijn geleerd uit Two Point Hospital en wat ons zoal te wachten staat in Two Point Campus. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation en Xbox.

EU-Raadsvoorzitter roept Russische troepen op te deserteren en asiel aan te vragen

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, heeft Russische soldaten opgeroepen om te deserteren en hen asiel aangeboden:

"Ik heb een boodschap voor de Russische soldaten op het slagveld: als je jezelf niet wilt inzetten voor het doden van je Oekraïense broeders en zusters, als jullie geen criminelen willen zijn, gooi je wapens weg, stop met vechten, verlaat het slagveld."

Een asielaanbod voor deserteurs is "een waardevol idee dat moet worden nagestreefd".

Michel dreigde met de gevolgen voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de bloedbaden in Bucha en op andere Oekraïense locaties. Er komen steeds meer bewijzen van onbeperkte wreedheid tegen de Oekraïense bevolking. Michel sprak duidelijk over oorlogsmisdaden. De EU zal er alles aan doen om aanwezig bewijsmateriaal veilig te stellen en de daders voor de rechter te brengen.

12 jaar gevangenisstraf voor doodslag peuter Xaja

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt in hoger beroep de verdachte Maick S. voor het doden van het veertien maanden oude dochtertje Xaja van zijn toenmalige vriendin.

Het meisje is met fors geweld en door het toedienen van amfetamine om het leven gebracht.

Geen voorbedachte raad
Het hof volgt het openbaar ministerie dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte het slachtoffer met een vooropgezet plan (met voorbedachte raad) van het leven heeft beroofd, zodat hij wordt vrijgesproken van moord.

Het hof heeft in het voordeel van de verdachte rekening gehouden met de sinds 1 juli 2021 veranderde wettelijke regeling voor de voorwaardelijke invrijheidstelling omdat deze sinds die wijziging niet meer dan 2 jaar bedraagt.

Het hof veroordeelt verdachte dan ook voor doodslag tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Daarnaast moet verdachte aan de nabestaanden een vergoeding betalen voor geleden materiële schade en shockschade.

Moeder vrijgesproken
Het hof spreekt net als de rechtbank de moeder Sarinda van E. vrij van het doden of zwaar mishandelen van haar veertien maanden oude dochtertje.

Er is geen bewijs dat de moeder de bewuste nacht wakker is geweest en bij Xaja was. Ook is er volgens het hof geen bewijs dat er in de weken voorafgaand aan haar dood sprake is geweest van een hulpeloze toestand van het meisje. Het hof heeft niet kunnen vaststellen dat het wel of niet handelen van de moeder geleid heeft tot de dood van Xaja. Het hof spreekt de verdachte dan ook volledig vrij.

Biologische vader
De biologische vader van Xaja, Wesley van Gerwen en zijn moeder Joyce van Gerwen, zijn diep teleurgesteld in de uitspraak van het gerechtshof. In april 2019 werd S. door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 22 jaar cel, omdat er sprake zou zijn van moord. De moeder van Xaja werd vrijgesproken. S. ging na die uitspraak in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie had nu veertien jaar cel geëist. De straf is lager dan die eis, mede door het langdurige uitstel van het hoger beroep. "Ik ben zo vreselijk boos."

Voormalig management moet profvoetballer Stefan de Vrij 4,75 miljoen euro betalen

Sports Entertainment Group Football (SEG) moet profvoetballer Stefan de Vrij 4,75 miljoen euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in de zaak die de voetballer aanspande tegen zijn voormalige management bij SEG. SEG moet dat bedrag betalen omdat het de mededelingsplicht schond tijdens de overstap van de voetballer van Lazio naar Internazionale in de zomer van 2018.

SEG stelt dat zij alleen bemiddelde voor Internazionale, zoals ook in de overeenkomst tussen De Vrij en Internazionale staat, maar de rechtbank oordeelde dat SEG óók voor De Vrij heeft bemiddeld. In dat geval moet volgens de wet transparant zijn hoe de afspraken onderling liggen, met name als sprake is van een eigenbelang bij de bemiddelaar (SEG) die zelf overeenkomsten over haar verdiensten sloot met Internazionale. Volgens die overeenkomsten kreeg SEG een (aanzienlijke) commissie. SEG heeft daarover een mededelingsplicht.

Volgens SEG meldde zij haar commissie van 7,5 miljoen aan De Vrij. Zelfs als dat vast komt te staan, voldoet dit nog niet aan de mededelingsplicht. SEG gaf namelijk niet volledige openheid van zaken door de aanvullende vergoeding van 2 miljoen euro die zij zou krijgen niet te noemen. Daarnaast stelt SEG ook niet dat zij aan De Vrij mededeelde dat zij 7,5 procent van een eventuele transfersom zou ontvangen. Volgens De Vrij hoorde hij alleen dat hij de helft van een transfersom van SEG zou ontvangen. De schending van de mededelingsplicht staat dus vast.

Geschatte schade
Het is echter onmogelijk te achterhalen wat Internazionale De Vrij zou hebben betaald als die wist van de hoge commissievergoeding aan SEG. De schade door het verlies van de kans op nadere onderhandelingen door de schending van de mededelingsplicht moet daarom worden vastgesteld. De rechtbank acht die schade van De Vrij op 50 procent (4,75 miljoen euro euro) van wat SEG ontving voor de deal tussen De Vrij en Internazionale.

Risico op Italiaanse belastingaanslag
Ten slotte bracht De Vrij terecht in dat er een risico is op een aanslag achteraf van de Italiaanse belastingdienst. De commissie die Internazionale aan SEG betaalde, kan volgens hem worden aangemerkt als zogenoemde fringe benefits. De Vrij kan dan worden aangeslagen voor onder andere inkomstenbelasting over het voordeel dat hij daardoor heeft gehad. Als dat gebeurt, kunnen de fiscale aanslag Inkomstenbelasting en regionale aanslagen die hij dan moet betalen over het deel dat hij aan SEG verschuldigd was, niet als schade worden aangemerkt, omdat hij die belastingen sowieso had moeten betalen als SEG ook aan hem had gefactureerd voor haar werk. De eventuele boete of andere strafmaatregelen vallen wel onder de schade omdat SEG hem juist had moeten adviseren over deze mogelijke financiële consequenties. SEG heeft niet alsnog recht op loondoorbetaling door De Vrij.

EU wil de dochters van Poetin sancties opleggen

De Europese Unie overweegt sancties op te leggen aan de dochters van de Russische president Vladimir Poetin. Het is een reactie op het doden van Oekraïense burgers en andere Russische oorlogsmisdaden, meldt Bloomberg, daarbij verwijzende naar bronnen die bekend zijn met het besluit.

Verschillende Russische politici, ondernemers en hun familieleden zouden op de lijst van mogelijke sanctiedoelen staan, die nog moeten worden goedgekeurd door de EU-regeringen. De Russische leider heeft officieel twee dochters, Maria en Yekaterina. Volgens hem spreken ze meerdere talen en leven ze in Rusland, geïsoleerd van het publiek en onder verschillende namen.

Dronebeelden uit Bucha tonen executie burger door soldaten

In de kwestie over de Bucha-gruweldaden publiceerde de New York Times opnieuw beelden, ditmaal van een burger die wordt gedood door Russische soldaten. Op de video is te zien hoe een burger met zijn fiets door Bucha gaat en op een straathoek wordt neergeschoten door geweervuur vanuit twee Russische gepantserde voertuigen zo meldde de krant.

De video van eind februari is afkomstig van het Oekraïense leger en werd onafhankelijk geverifieerd door de New York Times. Nadat de Russische troepen zich hadden teruggetrokken, werd het lichaam van de man uiteindelijk gevonden op de exacte plek als waar hij in de video beschoten werd.

Gisteren heeft de "New York Times" satellietbeelden van Bucha gepubliceerd. Hun datum-overlays laten zien dat de stoffelijke overschotten van verschillende mensen medio maart al op straat lagen - voordat de Russische troepen vertrokken. De wreedheden die in het weekend ontdekt werden na de terugtrekking van de Russische troepen veroorzaakten internationale verontwaardiging.

Zie ook: Satellietbeelden: lichamen lagen al op straat in Bucha voor vertrek Russen

 

Nederland neemt 14 'Russische' jachten in beslag

De Nederlandse douane heeft op Nederlandse scheepswerven 14 jachten aan de ketting gelegd als gevolg van sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. "Vanwege de huidige maatregelen kunnen deze schepen momenteel niet uitgeleverd, verplaatst of geëxporteerd worden", zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Twaalf van de jachten zijn nog in aanbouw, twee jachten waren in onderhoud.

EU-landen zijn het eens geworden over een hele reeks sancties als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Onder andere de tegoeden van mensen die dicht bij de Russische president staan, moeten worden bevroren. De afgelopen weken zijn in verschillende landen talloze jachten van Russische oligarchen in beslag genomen.

Horecabond: "hogere kosten niet doorberekenen uit vrees dat klanten wegblijven"

Horecaondernemers zijn zeer terughoudend met het doorbelasten van de kostenstijgingen omdat ze bang zijn dat de klanten dan wegblijven. Dit laat de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten nadat de nieuwste inflatiecijfers bekend zijn gemaakt eerder deze week. "Onzekerheid over de toestand in de wereld, mogelijke effecten op de economie en het consumentenvertrouwen, maakt dat veel ondernemers niet alle stijgingen durven door te belasten". Zo meldt AT5.

Met de coronacrisis achter de rug zijn de zorgen voor horecaondernemers nog niet voorbij. Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, zijn onder andere de energiekosten, bierprijzen, grondstoffen en  producten zoals vis en vlees fors in prijs gestegen. Hogere kosten dus, en dat zorgt voor de nodige zorgen binnen in de horecabranche.

"Onze ondernemers hebben te maken met flinke kostenstijgingen. Ze zouden dit door moeten belasten aan hun gasten, maar je ziet terughoudendheid. Veel ondernemers hebben hun prijzen iets verhoogd, maar niet evenredig met de verhoging van hun kosten. Na een lange periode van beperkingen en lockdowns wordt de komst en waardering van gasten gekoesterd", aldus Eveline Doornhegge, regiomanager Amsterdam van Koninklijke Horeca Nederland.

Kok in actie (Pixabay)
Kok in actie (Pixabay)

NVWA waarschuwt voor erectiestimulerende honing

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om het product Epimedyumlu Macun niet te gebruiken. In deze kruidenpasta met honing is sildenafil (bestanddeel Viagra) gevonden, een stof die alleen door artsen mag worden voorgeschreven. Het komt voor in geneesmiddelen bij erectiestoornissen.

Sildenafil mag niet in levensmiddelen voorkomen. Er kunnen vervelende bijwerkingen optreden zoals hartklachten, diarree en een wazig zicht. Bedrijven die deze potentieverhogende honing verkopen, moeten het uit de handel halen. Bol.com en Marktplaats hebben in opdracht van de NVWA de aanbieders van het product verwijderd.

Onderzoek
De NVWA is naar aanleiding van een waarschuwing uit Duitsland een onderzoek gestart. Inspecteurs hebben bij vijf bedrijven monsters van Epimedyumlu Macun genomen en naar het laboratorium gestuurd. Uit de analyses blijkt dat consumptie van slechts twee theelepels honing al dezelfde hoeveelheid sildenafil oplevert, als die van een voorgeschreven geneesmiddel tegen erectiestoornissen. Het is mogelijk dat mensen meer van deze kruidenpasta consumeren, waardoor de inname van sildenafil en daarbij de kans op bijwerkingen groter wordt.

Stoppen verkoop
Inspecteurs van de NVWA hebben de betrokken bedrijven opgedragen de handel te staken. Bij vier verkopers van Turkse levensmiddelen was Epimedyumlu Macun op voorraad. Deze bedrijven moeten deze producten laten vernietigen. Bol.com en Marktplaats.nl hebben de aanbieders van de erectiebevorderende pasta van het platform verwijderd.

Consumenten
De NVWA adviseert consumenten om geen Epimedyumlu Macun te gebruiken. Ben als consument kritisch en vraag door als je meer wilt weten over de herkomst, samenstelling of andere eigenschappen van een product. Koop het product niet als je het niet vertrouwt.

De NVWA houdt risicogericht toezicht op de verkoop en distributie van levensmiddelen. Het is niet uit te sluiten dat de NVWA distributiekanalen en verkooplocaties niet in beeld heeft. Dat geldt ook voor de verkoop van Epimedyumlu Macun. De NVWA constateert dat deze potentieverhogende pasta via buitenlandse webshops nog steeds verkrijgbaar is en is niet bevoegd om toezicht te houden op webshops buiten Nederland. Zie verder Tips voor kopen bij webwinkels | Webwinkels | NVWA.

Bedrijven
Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van het voedsel dat zij verkopen. Zo moeten bedrijven die levensmiddelen importeren laten onderzoeken of er geen verboden of schadelijke stoffen aanwezig zijn. Op deze manier kunnen bedrijven voorkomen dat zij levensmiddelen met illegaal toegevoegde geneesmiddelen verkopen, waardoor de gezondheid van de consument in gevaar kan worden gebracht.

Erectiehoning ( Bron:NVWA)
Erectiehoning ( Bron:NVWA)

Statushouders aan de slag bij de provincie Overijssel

Vier statushouders afkomstig uit Syrië, Iran en Palestina zijn vandaag aan de slag gegaan bij de provincie Overijssel. Ze werden op hun eerste werkdag hartelijk verwelkomd door Commissaris van de Koning Andries Heidema. De statushouders doen mee aan een pilot, waarbij ze drie maanden mogen werken met behoud van uitkering.

Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Ze komen uit een regio die door het Rijk is erkend als gebied waar het niet veilig is om naar terug te keren. ”Deze groep mensen heeft dezelfde wettelijke rechten en plichten als andere Nederlanders. De pilot heeft vooral als doel om statushouder te helpen met het opdoen van werkervaring. Dat vergroot de kansen op de arbeidsmarkt”, zegt Heidema.

Kans op jaarcontract
De statushouders krijgen een plek op verschillende afdelingen bij de provincie, zoals natuur en milieu, economie en cultuur, bestuur en concernzaken en wegen en kanalen. Als de samenwerking tijdens de eerste drie maanden bevalt, dan komen ze in aanmerking voor een jaarcontract.

Aanvullende trainingen
De statushouders krijgen bij de provincie ook verschillende trainingen aangeboden. Hierdoor kunnen ze de kennis van de Nederlandse taal en cultuur vergroten en leren ze om talenten zo goed mogelijk in te zetten. “Dat helpt de statushouders om hun weg verder te vinden in onze samenleving”, verwacht Heidema. Hij daagt anderen uit om het voorbeeld te volgen. “Met hun talenten en kwaliteiten voegen ze waarde toe aan onze organisatie. Ik ben er blij mee”, aldus de Commissaris van de Koning. “Juist in deze tijd van forse krapte op de arbeidsmarkt hebben we iedereen hard nodig.”

Samenwerking met partners
Bij de pilot werkt de provincie samen met de gemeente Zwolle en Tiem, een organisatie die mensen helpt om hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. De provincie vindt het belangrijk dat iedereen die kan en wil werken daartoe een kans krijgt. Daarom zet de provincie zich vaker in voor mensen die moeite hebben om passende baan te vinden, zoals mensen met een arbeidsbeperking.

FOK! Wat een weer: nog even doorbijten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo, hallo!

Zo zit je in je shirtje op een terras, dan fiets je door de sneeuw en zo val je van de regen in de drup. Nederland, het land waar je 4 seizoenen in een week hebt, zegt men wel eens. De afgelopen week is daar mijn inziens niets aan gelogen.

De afgelopen 24 uur is het nergens droog gebleven, de neerslag varieerde grofweg van 2 mm in het zuidwesten tot meer dan 20 mm in het oosten. In mijn omgeving viel ongeveer de helft daarvan, de regenmeter bleef op 9.8 mm steken. 

Hier zal het niet bij blijven, woensdag en vooral donderdag houden we het niet droog en zal de zon maar weinig te zien zijn. Ook de temperatuur zal net als vandaag zo rond de 11 graden zijn. Pas in het weekend wordt het wat droger waarna de temperatuur wat zal stijgen. Maar ook dan is de zon niet zo aanwezig zoals deze in maart was, wat overigens op 1 na de meest zonnige maand was met 68.8% van de mogelijke zonuren. Alleen augustus 1947 was met 69.3% zonniger ten opzichte van de totaal mogelijke zonuren.

Dan de wind voor woensdag, deze komt uit het zuidwesten met een kracht van 6 of 7 bij water, krachtig tot hard dus. Landinwaarts is de wind iets zwakker, daar staat een matige tot vrij krachtige wind. Aan het eind van de middag kunnen windstoten voorkomen van 75 km/u aan de westkust.

Tot een volgende keer maar weer!

Een wolkje en zon (Foto: Charged)
Een wisselende bewolking zagen we in de omgeving van Haps. Veel activiteit in de lucht. (Foto: Charged) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Nederland grijpt mis naar de zonnebloemolie uit Oekra´ne

Door de oorlog in Oekraïne komt de Nederlandse import van zonnebloemolie en maïs onder druk te staan. Nederland haalde afgelopen jaar voor een bedrag van 538 miljoen euro aan ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne, het meest van alle EU-landen. Meer hierover bij RTL Nieuws

Kamer teleurgesteld over briefing mondkapjes deal, De Jonge doet mee aan debat donderdag

De Tweede Kamer is teleurgesteld over de technische briefing die Deloitte heeft gegeven over de omstreden mondkapjesdeal. De onderzoekers hebben geen enkel tipje van de sluier opgelicht over de inhoudelijke bevindingen van het onderzoek. De Kamer wil feitelijke informatie om donderdag het debat over de deal te kunnen voeren, maar is van een koude kermis thuisgekomen.

Zo is het nog steeds niet duidelijk wat de bemoeienis van minister Hugo de Jonge is geweest bij de deal die het ministerie van Volksgezondheid sloot met Sywert van Lienden. De Jonge was in die tijd minister van VWS, maar niet verantwoordelijk voor de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. Meer hierover bij Skipr.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is bereid donderdag mee te doen aan het debat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid sloot met Sywert van Lienden. Dat heeft De Jonge aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten, zegt De Jonge op Twitter.

De Jonge stelt dat het 'staatsrechtelijk ongebruikelijk is' om aan het debat mee te doen, aangezien hij momenteel geen minister van Volksgezondheid meer is. Maar hij “hecht er aan om de vragen die zijn opgekomen zelf te beantwoorden en de context te kunnen toelichten”. Zo meldt Skipr.

Boris Johnson waarschuwt voor Poetin in het Russisch

De Britse premier Boris Johnson heeft via Twitter de Russische bevolking toegesproken om hen te informeren over wat er in Oekraïne gebeurt. In de bijna twee minuten durende video vertelt Johnson over oorlogsmisdaden zoals het vermoorden van burgers en verkrachting, terwijl beelden uit de Kievse buitenwijk Bucha worden getoond.

"Uw president wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden", zegt Johnson aan het eind van de clip in het Russisch. "Ik denk niet dat hij namens jullie handelt."

Mediterrane landen overwegen herstart project EastMed-gaspijpleiding

Door de oorlog in Oekraïne overwegen Griekenland, Israël en Cyprus de herstart van een project om een gaspijpleiding door de Middellandse Zee aan te leggen, dat eerder is stopgezet.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie mediterrane landen hebben nieuwe onderzoeken aangekondigd na een bijeenkomst in Athene. De 1.900 kilometer lange EastMed-pijpleiding zou gas van Israël via Cyprus naar Griekenland en daarmee naar de Europese Unie transporteren. Daarna zou het naar Centraal-Europa kunnen worden vervoerd.

De oorlog in Oekraïne heeft veel Midden-Europese landen de afhankelijkheid van Russisch gas bijzonder duidelijk gemaakt. Israël heeft de afgelopen jaren rijke aardgasvoorraden onder de zeebodem ontdekt. Als gevolg hiervan startten ze samen met Griekenland de planning voor een pijpleiding. Het project werd toen echter te duur en onrendabel bevonden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.