FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 april 2022

Rusland intimideert Continental en andere Duitse bedrijven

Uit angst voor de mogelijke gevolgen hervat auto-onderdelenleverancier Continental de productie in Rusland. Ook andere bedrijven melden pogingen tot intimidatie na hun terugtrekking uit het land. De Duitse politicus Janecek roept op tot betere bescherming tegen Russische represailles.

Continental maakte woensdag bekend dat het bedrijf na het stoppen in maart de bandenproductie in Kaluga, ten zuidwesten van Moskou, weer was gestart vanwege de dreiging met "harde strafrechtelijke sancties". De basis voor de beslissing is de "zorgplicht" voor de medewerkers van het bedrijf. Volgens de 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' maken een aantal bedrijven die niet met naam genoemd willen worden melding van staatsrepressie in Rusland. "Dit is een terugkerend patroon", zegt Lothar Harings, advocaat gespecialiseerd in sanctierecht bij advocatenkantoor Graf von Westfalen, tegen de krant.

De eerste spontane terugtrekkingsreactie van veel bedrijven maakte plaats voor een grotere heroverweging: "De Russen slagen erin een sfeer te creëren waarin de bedrijven de snelle beslissing om zich terug te trekken heroverwegen." De advocaat meldt maffia-achtige werkwijzen: "We zien vaak meldingen van staatspogingen tot intimidatie. Er zijn dreigtelefoontjes en bezoeken van politie en officieren van justitie. Betrokkenen durven er niet openlijk over te praten."

NVWA: let op bij gebruik van papieren rietjes

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert ouders en verzorgers op te letten als jonge kinderen en mensen met een beperking een papieren rietje gebruiken. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten. Na een oproep heeft de NVWA ruim 400 meldingen ontvangen waarbij een kind een stuk van een papieren rietje in de keel kreeg. In verreweg de meeste gevallen kon het kind dit zelf uithoesten. De NVWA heeft geen meldingen ontvangen van daadwerkelijke verstikking of van situaties waarbij medisch ingrijpen nodig was.

De NVWA riep eind februari op om problemen met papieren rietjes te melden. Daarop zijn ruim 1.300 meldingen binnengekomen, variërend van onvrede over de kwaliteit van de rietjes tot incidenten van bijna-verstikkingen. De meldingen zijn geanalyseerd om het risico van papieren rietjes in beeld te krijgen. Bij ruim 400 meldingen belandde een deel van een papieren rietje in de keel van een kind of iemand met een beperking. Meestal konden zij de prop zelf uithoesten. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest worden geholpen door op de rug te kloppen of door de prop met de hand uit de mond te verwijderen. Er zijn geen daadwerkelijke verstikkingen of medische noodsituaties gemeld.

Advies
De gemelde incidenten geven een beeld van een mogelijk risico op verstikking. Het is een vermijdbaar risico dat met voldoende oplettendheid beperkt kan worden. Bij de meldingen werd in bijna alle gevallen genoemd dat een drinkpakje langzaam werd opgedronken met het bijgeleverde papieren rietje. Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje. Vooral wanneer het langzame drinkers zijn.

Papier in plaats van plastic
Sinds 3 juli 2021 geldt in de Europese Unie een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Bedrijven houden zich hier aan en hebben onder andere papieren rietjes ingezet als alternatief. De NVWA zoekt naar aanleiding van de onderzoeksresultaten contact met de branche om met hen mogelijke alternatieven te bespreken danwel de kwaliteit van papieren rietjes te verbeteren. Ook worden de resultaten besproken met de Europese Commissie. Met Europese toezichthouders wordt bepaald of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Boete en deels onvoorwaardelijk vliegverbod piloot voor weigering bloedonderzoek

De rechtbank Noord-Holland heeft een 64-jarige piloot van een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij veroordeeld voor het weigeren van een bloedonderzoek op Schiphol.

De piloot werd er op 8 december 2021 van verdacht dat hij te veel alcohol had gebruikt voor aanvang van zijn vlucht. De man krijgt een geldboete van vijfduizend euro opgelegd en een vliegverbod van 59 weken, waarvan 28 weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Het incident
Op 8 december seinde de stationmanager van de vliegtuigmaatschappij van de verdachte de luchtvaartpolitie in, nadat zij vernam dat er een vermoeden was dat door de cockpitcrew de avond voorafgaand aan de vlucht mogelijk te veel alcohol was gedronken. In de slurf op weg naar het vliegtuig werd daarom bij de verdachte een voorlopig ademonderzoek afgenomen. Op basis van de uitslag van dit onderzoek was er aanleiding voor een ademonderzoek.

Na drie mislukte pogingen tot ademonderzoek werd de man om toestemming gevraagd voor een bloedonderzoek. Verdachte wilde wel meewerken aan het bloedonderzoek, maar pas nadat hij een Nederlandse advocaat zou hebben gesproken. De politie heeft hem vervolgens bevolen een bloedonderzoek te ondergaan en te kennen gegeven dat het weigeren van een bloedonderzoek een strafbaar feit is.

Volgens de raadsman was het voor de verdachte onduidelijk of er sprake was van een – vrijblijvende - vraag of een bevel tot bloedonderzoek. De raadsman vroeg de rechtbank om die reden de verdachte vrij te spreken.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank overweegt dat blijkens het dossier van de luchtvaartpolitie vast staat dat aan de verdachte bevolen is mee te werken aan het bloedonderzoek. Dat moet volgens de rechtbank ook voor de verdachte helder zijn geweest. Hij heeft dit vervolgens geweigerd, hetgeen door de rechtbank wettig en overtuigend bewezen is.

Alhoewel de verdachte door de rechtbank is veroordeeld voor het weigeren van het bloedonderzoek, bevat het dossier op basis van het voorlopige ademonderzoek een indicatie van meer dan toegestaan alcoholgebruik bij de verdachte. Als piloot is de verdachte verantwoordelijk voor mensenlevens en hij stond op het punt om te gaan vliegen. De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat de verdachte deze risico's op de koop toe heeft genomen.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de verdachte niet eerder is veroordeeld en bijna met pensioen gaat. Ook heeft verdachte sindsdien niet meer gevlogen en zal tot zijn pensionering ook niet meer vliegen. Zijn medisch certificaat is inmiddels verlopen.

Explosie door gaslek: deel flatgebouw verwoest en hulpverleners gewond

In Bilthoven is donderdagochtend een deel van een flat verwoest door een explosie na een gaslek. Daarbij zijn vier brandweerlieden gewond geraakt. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht heeft laten weten dat de brandweerlieden met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Volgens de woordvoerder zijn de verwondingen niet levensbedreigend. 

In totaal zijn zo'n 28 woningen ontruimd. De mensen uit de flats worden opgevangen in het pand van de woonstichting SSW in Bilthoven, waar ook hulpverlening en slachtofferhulp aanwezig is voor mensen die geschrokken zijn. 

Het is definitief: Ajax-trainer Ten Hag vertrekt naar Manchester United

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het officieel: Erik ten Hag vertrekt naar Manchester United. Voor de 52-jarige Haaksberger komt daarmee een einde aan een 4,5 jarig dienstverband bij Ajax, zo meldt AT5.

De overstap naar de Engelse club was al een paar weken een publiek geheim. Verschillende Nederlandse en buitenlandse media waren er al een tijdje zeker van dat Ten Hag aan het einde van dit seizoen zou vertrekken.

"Ik ben blij dat het rond is en officieel bekend is gemaakt", aldus Ten Hag in een officieel statement. "Die duidelijkheid is belangrijk. Maar ik heb maar één belang nu en dat zijn die laatste vijf wedstrijden. Ik wil op een mooie manier afsluiten, dus met het kampioenschap. Met de titel kwalificeren we ons rechtstreeks voor de Champions League. Daar hoort Ajax thuis."

"Vierenhalf jaar is een mooie periode, maar we hadden Erik graag langer bij Ajax gehouden", reageert algemeen directeur Edwin van der Sar. "Hij gaat de stap maken naar een van de grootste clubs ter wereld, die in een fantastische competitie speelt. Wij zijn Erik sowieso veel dank verschuldigd voor wat hij tot nu toe met Ajax bereikt heeft, maar we zijn nog niet klaar. Aan het eind van het seizoen zal ik uitgebreider terugblikken op zijn vertrek, voor nu tellen de laatste wedstrijden van het seizoen waarin we met zijn allen de landstitel willen prolongeren."

Mooie jaren na moeilijke start
Ten Hag begon in januari 2018 bij Ajax, dat toen net Marcel Keizer na een half jaar had ontslagen. Na een moeilijk eerste halfjaar, waarin Ajax de titel verspeelde aan PSV, braken er vanaf het seizoen 2018/19 succesjaren aan. Met ervaren krachten als Dusan Tadic en Daley Blind en jonge talenten als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, bereikte Ajax met flitsend voetbal in 2019 de halve finale van de Champions League.

Ook in Nederland was het Ajax van Ten Hag uitermate succesvol. In de seizoenen 2018/19 als 2020/21 won Ajax zowel de titel als de beker. Ook het seizoen 2019/20 eindigde Ajax bovenaan, maar voor die jaargang werd door de coronacrisis geen kampioen aangewezen.

Geen dubbel
Een derde dubbel zit er niet meer in voor Ten Hag. In de bekerfinale van afgelopen zondag gaf Ajax een 1-0 voorsprong uit handen tegen PSV, dat uiteindelijk met 2-1 won. In de competitie, waarin nog vijf wedstrijden te spelen zijn, heeft Ajax wel de beste papieren. De club staat bovenaan de ranglijst en heeft vier punten meer dan nummer twee PSV.

Voorzitter politievakbond Van de Kamp legt functie neer

Gerrit van de Kamp legt om gezondheidsredenen zijn voorzitterschap van de ACP neer. De afgelopen periode heeft geestelijk en lichamelijk een zodanige wissel getrokken op hem dat hij heeft besloten om afstand te doen van zijn functie als ACP-voorzitter. Afhankelijk van zijn herstel blijft hij vanuit een andere rol betrokken bij de ACP en gelieerde organisaties.

Van de Kamp werd in februari tijdelijk op non-actief gesteld toen hij door anonieme melders was beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Extern onderzoek leverde voor die beschuldiging geen bewijs op, waarop hij zijn werk hervatte. Wel werd in het onderzoek geconcludeerd dat Van de Kamp "een hiërarchische  sturingsstijl" hanteerde.

Hij is sinds begin jaren ‘90 betrokken bij het vakbondswerk. Na als politieman te zijn begonnen als vrijwilliger van de ACP en een aantal jaren actief als beleidsmedewerker werd hij in 2004 gekozen als voorzitter.

Van de Kamp staat bekend als politieman in hart en nieren en een uitstekende onderhandelaar met een schat aan ervaring en historische kennis. Hij heeft de afgelopen jaren naast het ACP-voorzitterschap verschillende functies gecombineerd, waardoor hij actief is in de volle breedte van het veiligheidsdomein en de vakbeweging.

Dat Gerrit van de Kamp afstand doet van zijn voorzitterschap betekent het einde van een tijdperk en tegelijkertijd een nieuw begin. Zijn gezondheid speelde hem al eerder parten en heeft voor nu de hoogste prioriteit. Daarna wordt gekeken hoe hij zijn werk voor politiemensen en anderen binnen het veiligheidsdomein voortzet.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 16

Nicolas Cage speelt vanaf deze week de rol waar hij voor geboren was: Nicolas Cage. En Jared Leto doet een poging relevant te blijven in de wereld van de superhelden. Maar als je dat allemaal niets vindt, is er nog van alles dat ook vanaf deze week te zien is in de bioscopen, waaronder opvallend veel documentaires.

The Unbearable Weight of Massive Talent

Werkloos en op de rand van de financiële afgrond ziet Nicolas Cage zich gedwongen om een aanbod van maar liefst 1 miljoen dollar te accepteren om de verjaardag van superfan Javi (Pedro Pascal) bij te wonen. Aangekomen op Mallorca blijkt Javi hoofdverdachte in een groot CIA-onderzoek te zijn. Met een carrière die voor dit moment gebouwd is, moet de met een Oscar bekroonde Nicolas Cage de rol van zijn leven op zich nemen om zichzelf en zijn dierbaren te redden.

Ninjababy

De 23-jarige Rakel geniet van haar onbezorgde leven en woont samen met een vriendin. Ze tekent strips, houdt van feestjes, drank en drugs en heeft regelmatig een onenightstand. Na aandringen van haar huisgenoot doet Rakel een zwangerschapstest en blijkt ze al 6 maanden zwanger te zijn van een scharrel, terwijl ze net begint te daten met de judoleraar. Moeder worden stond niet op Rakels bucketlist en aangezien abortus geen optie meer is, moet ze gaan kiezen tussen haar oude vertrouwde leventje en de door haar omgedoopte Ninjababy, die haar steeds meer begint te kwellen wanneer hij in haar verbeelding tot leven komt.

Morbius

Dr. Michael Morbius is ernstig ziek en kampt met een zeldzame bloedaandoening. Hij is erop gebrand om deze ziekte te overwinnen en anderen die er ook onder lijden te helpen. Wanhopig neemt hij een grote gok met een experimenteel geneesmiddel. Wat in eerste instantie een groot succes lijkt, blijkt al snel een remedie te zijn die mogelijk nog erger is dan de ziekte.

Ennio

Sergio Leone liet hem de muziek voor al zijn films componeren. Quentin Tarantino noemde hem zijn favoriete componist. Hans Zimmer, John Williams, maar ook vele rockgiganten waaronder Dire Straits en Metallica werden door hem geïnspireerd. Ennio Morricone is onbetwist een van de meest invloedrijke en legendarische componisten in de filmgeschiedenis. Dit is zijn verhaal.

The Most Beautiful Boy in the World

Vijftig jaar na de première van Death in Venice neemt voormalig tienerster Björn Andrésen, die de legendarisch Tadzio in Visconti’s meesterwerk speelde, ons mee op een bijzondere reis langs persoonlijke herinneringen, filmgeschiedenis, magie en tragiek, in wellicht de laatste poging om eindelijk zijn leven weer op de rails te krijgen.

What Do We See When We Look at the Sky?

Een toevallige ontmoeting aan de poorten van een school in Kutaisi in Georgië. Lisa en Giorgi komen elkaar tegen en er valt een boek op de grond. Duidelijk verdwaasd regelen ze een date zonder elkaar zelfs maar hun namen te hebben verteld. Het is liefde op het eerste gezicht en als betoverd beginnen de dingen tot leven te komen: de bewakingscamera wordt een boos oog, de regenpijp een orakel, ze sluiten hun ogen en - pong! de geliefden zijn vervloekt, veroordeeld om de volgende dag heel anders wakker te worden. Maar het is juist dit bovennatuurlijke obstakel van hun ontmoeting dat hun toegangsbewijs wordt tot een wereld die volledig wordt geregeerd door de magie van het alledaagse. Enerzijds is het een sprookje over geliefden die worden geteisterd door een mysterieuze vloek. Anderzijds is het een ontspannen, meanderende evocatie van het leven in de Georgische provinciestad Kutaisi. Een combinatie van romantische lyriek, cerebrale ironie en een vleugje magisch realisme. En dat alles gedrenkt in een verrukkelijk, vaal kleurenpalet..

Elizabeth

2022 is het jaar waarin koningin Elizabeth 70 jaar op de Britse troon zit: een historische mijlpaal. De documentaire Elizabeth is een bijzondere, grappige en soms zelfs ondeugende viering van de langstzittende monarch ooit. Aan de hand van uniek archiefmateriaal, recente beelden en home video’s van het publiek volgen we The Queen vanaf haar jonge jaren, tot aan het media-icoon dat ze vandaag de dag geworden is. Elizabeth is tevens de laatste film van regisseur Roger Michell (Notting Hill, The Duke), die in 2021 overleed.

Candy: A Skater’s Mind

Candy: A Skater’s Mind geeft een indringende kijk in de wereld van Candy Jacobs: Europa’s beste vrouwelijke skateboarder, die ondanks haar onzekerheden en kapotte knieën op weg is haar Olympische droom te verwezenlijken. Skaten is Candy’s leven. Alleen op het skateboard kan zij zichzelf zijn. Dan beleeft ze haar ‘rush’. Een mentale staat waarin ze optimaal gelukkig is en helemaal één is met zichzelf. Ze is verslaafd aan skateboarden, maar dat heeft een destructieve keerzijde. Want wat gebeurt er met Candy als ze niet kan skaten vanwege een zware knieblessure? En hoe overleeft ze zichzelf als in Tokyo het noodlot toeslaat?

L'événement

1963, student Anne heeft een mooie toekomst voor zich. Maar de droom om haar studie af te maken en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Terwijl haar eindexamens naderen besluit Anne het heft in eigen handen te nemen. Met het risico hiervoor in de gevangenis te belanden.

De Piraten van Hiernaast: De Ninja's van de Overkant

De sfeer in het rustige Zandwijk bekoelt als er ninja’s in de straat komen wonen bij de Piraten van Hiernaast. De piraten dagen de ninja’s uit om de ultieme strijd aan te gaan tijdens de jaarlijkse zeskamp in het dorp. Wie zal de wedstrijd winnen? Ninja’s zijn natuurlijk sneller en leniger, maar piraten zijn de beste valsspelers van de zeven zeeën…

Hitler heeft mijn roze konijn gestolen

Anna heeft het te druk met schoolwerk en vrienden om te beseffen dat de wereld op springen staat. Overal in Berlijn duiken posters op met de afbeelding van Hitler en de sfeer van oproer hangt in de straten. Wanneer haar vader, een joods journalist, verdwijnt en de familie halsoverkop moet vluchten uit Duitsland, beseft Anna dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Vanaf nu is ze een vluchteling, die nieuwe talen leert en nieuwe vrienden maakt. Naar het ontroerende levensverhaal van de auteur Judith Kerr.

Onderzoeksjournalist weerlegt Russisch nepnieuws over Bucha

In een recente video weerlegt onderzoeksjournalist Emmanuella Saliba Russische propaganda over wreedheden in Bucha.

Russische sociale-mediakanalen, en later de Russische televisie, beweerden dat er videobeelden waren opgedoken waaruit bleek dat de wreedheden in Bucha werden geënsceneerd door Oekraïne en zijn westerse partners. Saliba onthult wat er achter het vermeende bewijs van Russische zijde schuilgaat.

Poetin laat Azovstal fabriek 'hermetisch' afsluiten, Oekraïne eist humanitaire corridor

Rusland geeft plannen op om de belegerde staalfabrieken in de Oekraïense havenstad Mariupol te bestormen. De Russische president Vladimir Poetin heeft een overeenkomstig bevel uitgevaardigd aan zijn minister van Defensie Sergei Shoigu. In plaats daarvan moet het enorme fabrieksterrein in Azovstal hermetisch worden afgesloten.

Update 12.45 uur: De Oekraïense regering eist een humanitaire corridor van Rusland voor de omsingelde staalfabriek Azovstal in de havenstad Mariupol. "Er zijn op dit moment ongeveer 1.000 burgers en 500 gewonde soldaten. Ze moeten vandaag allemaal uit Azovstal worden gehaald!", schreef vice-premier Iryna Vereshchuk op de nieuwszender Telegram. Ze riep 'de wereld' op om alle inspanningen nu op de staalfabriek te richten. "Dit is nu het belangrijkste punt en het belangrijkste moment voor humanitaire inspanningen", benadrukt Vereshchuk.

Eerdere berichtgeving: 
"Ik denk niet dat de voorgenomen bestorming van de industriële zone nodig is", zei Poetin tijdens een televisieontmoeting met Shoigu in het Kremlin. "Ik beveel het te annuleren." In plaats daarvan moeten Russische troepen het gebied hermetisch afsluiten. Zelfs een vlieg mag de Aareal niet ongemerkt binnenkomen.

Poetin beloofde de Oekraïense soldaten die zich nog op het fabrieksterrein bevonden dat hun levens werden gespaard als ze zich zouden overgeven. Ze zouden dan met respect worden behandeld.

Volgens minister van Defensie Sergei Shoigu heeft het Russische leger hiermee de controle overgenomen van de omstreden havenstad Mariupol in het zuidoosten van Oekraïne. 

Tweede Kamer toch voorstander van bewapenen drones

De Tweede Kamer is van gedachten veranderd en wil nu toch dat de onbemande drones van de krijgsmacht met wapens worden uitgerust. Gisteren pleitte Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim in het programma Nieuwsuur daar ook al voor, hij noemde het "in deze fase logisch, naar de toekomst toe" om de drones te bewapenen.

Sinds kort heeft Nederland vier MQ-9 Reaper-drones. De drone kan langdurig observeren, zowel boven land als zee, maar is niet bewapend.

Sinds invasie denken veranderd
De regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen PVV, SGP en JA21 zijn het eens met Eichelsheim, en zorgen hiermee voor een kamermeerderheid.

Veel Kamerleden vroegen zich af of een gewapende drone wel ethisch verantwoord is. De Russische invasie in Oekraïne heeft het denken in de Kamer hierover veranderd. Het kabinet beslist op een later moment of de drones daadwerkelijk met wapens worden uitgerust.

Dreigingsbeeld NCTV: terroristische aanslag voorstelbaar, geen concrete aanwijzingen

Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland maar een aanslag blijft voorstelbaar. Het dreigingsniveau in Nederland blijft dan ook vastgesteld op ‘aanzienlijk’ (niveau 3 van 5). Dit blijkt uit het 56ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Aanhangers van het jihadisme vormen een belangrijke terroristische dreiging voor ons land, hoewel de Nederlandse jihadisten niet of nauwelijks in het openbare domein zichtbaar zijn. Ook blijft oplettendheid geboden voor rechts-extremisme omdat vanuit enkele jonge aanhangers dreiging kan uitgaan. Daarnaast zijn er binnen de radicale onderstroom tegen het gevoerde coronabeleid aanwijzingen voor verdere radicalisering. Hierbij wordt de geweldsdreiging voornamelijk gevormd door individuen en kleine groepen die vatbaar kunnen zijn voor opruiende (online) complottheorieën.

Jihadistische beweging Nederland
De jihadistische beweging in Nederland is de laatste twee jaar grotendeels naar binnen gekeerd. De afgelopen jaren zijn er steeds minder publieke uitingen van jihadistisch gedachtegoed te zien, zowel fysiek als online. Dit is mede een gevolg van overheidsingrijpen. De meeste jihadisten in Nederland maken deel uit van fysieke netwerken. Online is er een kleine groep die, los van fysieke netwerken, radicaliseert. Zij vinden hun inspiratie in de propaganda van ISIS, dat haar aanhangers via officiële en niet-officiële mediakanalen blijft oproepen om zelfstandig aanslagen te plegen.

In 2022 zullen naar verwachting verschillende personen vrijkomen, zowel in Nederland als andere Schengenlanden, die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven, onder wie een aantal mannen en vrouwen die veroordeeld zijn voor hun uitreis naar Syrië en Irak. Hoewel een groot deel van de gedetineerden na vrijlating hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe plannen zal maken voor een terroristisch misdrijf, blijft na hun vrijlating waarschijnlijk bij enkelen sprake van een verhoogde dreiging.

De dreiging vanuit de jihadistische beweging in Europa is al langere tijd relatief stabiel. De dreiging in Europa komt vooral voort uit alleenhandelende daders en kleine groepen of cellen, die organisatorisch los staan van ISIS, maar wel door (het gedachtegoed van) de organisatie worden geïnspireerd. Veelal worden relatief eenvoudige aanslagmiddelen gebruikt. Het aantal jihadistische aanslagen in Europa was in 2021 significant lager dan in 2020.

Rechts-extremisme
Zoals ook in het vorige Dreigingsbeeld vastgesteld is binnen het rechts-extremisme het accelerationisme de stroming in Nederland waar de meeste geweldsdreiging vanuit gaat. Enkele honderden Nederlandse accelerationisten zijn online in beeld gekomen; van enkelen kan dreiging uitgaan. Op diverse online netwerken van deze stroming blijkt een fascinatie voor wapens te bestaan. Zorgen zijn er dat individuen met deze ideologische achtergrond zich bij de krijgsmacht of bij een schietvereniging willen aanmelden om zo ervaring op te doen met het gebruik van wapens. Nieuw is dat de oorlog in Oekraïne aantrekkingskracht kan uitoefenen op Nederlandse rechts-extremisten, maar vooralsnog is er bij hen weinig animo om te vertrekken naar Oekraïne en zich aan te sluiten bij rechts-extremistische groepen aan Oekraïense of Russische zijde.

Anti-overheidsextremisme
In Nederland kwam het ongenoegen over de coronamaatregelen voornamelijk tot uitdrukking door activiteiten van een activistische bovenlaag en een radicale onderstroom. Personen binnen de radicale onderstroom kunnen zich gehoord en in hun radicale gedrag gelegitimeerd voelen door uitlatingen van verschillende personen in het publieke domein, onder wie enkelen die binnen het politieke discours een geradicaliseerd COVID-19-narratief met daarin veel complottheorieën bezigen.

Virologen maken duidelijk dat het risico van nieuwe coronavarianten niet is geweken, waardoor acties uit de radicale onderstroom na eventueel nieuwe maatregelen kunnen heropleven. Daarnaast zullen agitatoren en complotdenkers zich waarschijnlijk ook op andere maatschappelijke thema’s gaan richten waarin ze zich verzetten tegen de overheid.

Meer massagraven gevonden in Borodyanka

Volgens Oekraïense bronnen zijn er nog twee massagraven ontdekt in de buitenwijk Borodyanka in Kiev. Binnen waren de lichamen van negen burgers, mannen en vrouwen, zei Andriy Nebitov van de politie van de regio Kiev op Facebook.

Sommigen van hen vertoonden tekenen van marteling. Borodyanka is een van de zwaarst beschadigde steden in de hoofdstedelijke regio en werd wekenlang bezet door Russische eenheden.

Facebookbericht Borodyanka (https://www.facebook.com/pol.kyivregion/posts/353315416832781)
Facebookbericht Borodyanka (https://www.facebook.com/pol.kyivregion/posts/353315416832781)


Oekraïne: 80 procent van Luhansk onder Russische controle

Volgens Oekraïense bronnen hebben Russische troepen nu het grootste deel van de regio Luhansk in handen. Na de terugtrekking van Oekraïense troepen uit het kleine stadje Krimenna, hebben Russische eenheden nu 80 procent van het gebied in handen, zei de gouverneur van Luhansk, Serhiy Hajday, op Telegram.

De steden Rubishne en Popasna in Loehansk staan nu "gedeeltelijk" onder Russische controle. Hier wordt al weken intens over gevochten. Ook hier zijn de beschietingen toegenomen, vervolgt Hajdaj. Bij het begin van de oorlog op 24 februari hadden de separatisten van de "Volksrepubliek Luhansk" ongeveer 30 procent van de regio in handen.

Aantal personen die actief AOW-aanspraken opbouwen iets gestegen

Eind 2020 waren er bijna 14,2 miljoen personen tot de AOW-leeftijd die aanspraken AOW (Algemene Ouderdomswet) hebben opgebouwd. Van hen bouwden 11,2 miljoen actief AOW op. Dat is een toename van 2,5 procent ten opzichte van 2015. Het aantal mensen geboren in het buitenland dat actief AOW op heeft gebouwd is in vijf jaar met 16 procent gestegen naar 1,9 miljoen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Gemiddeld hadden personen die actief AOW opbouwden omdat ze in Nederland woonden en de daarmee gelijkgestelden in de periode eind 2015 tot eind 2020 een relatief opbouwpercentage van rond de 92 procent.

Eind 2020 bedroeg het aantal personen dat niet actief opbouwde 2,9 miljoen, een stijging van 60 procent vergeleken met vijf jaar eerder. Deze groep bestaat uit mensen die wel AOW-aanspraken hebben opgebouwd maar op het peilmoment niet in Nederland woonden of werkten.

Lager AOW-opbouwpercentage 25- tot 40-jarigen
Het opbouwpercentage van mensen die actief AOW opbouwden verschilde per leeftijdsgroep. Eind 2020 was het in de leeftijdsgroep tot 20 jaar het hoogst, namelijk bijna 98 procent. Deze jonge mensen zijn veelal in Nederland geboren en gebleven.

In de leeftijdscategorie die vlak voor de AOW-leeftijd zat, mensen vanaf 60 jaar, was de opbouw met 95 procent iets lager. In de leeftijdsgroep van 30 tot en met 40 jaar was het opbouwpercentage eind 2020 met bijna 88 procent het laagst. Het AOW-opbouwpercentage is in alle leeftijdsgroepen tussen eind 2015 en eind 2020 licht gedaald.

AOW-opbouw lager bij mensen geboren in het buitenland
Mensen met een actieve AOW-opbouw die geboren zijn in Nederland hadden eind 2020 gemiddeld een opbouwpercentage van bijna 99 procent. Het betreft ruim 9,3 miljoen personen. Er bestaat weinig verschil tussen de leeftijdsgroepen. Bij mensen met een actieve AOW-opbouw die geboren zijn in het buitenland lag de opbouw gemiddeld veel lager, namelijk iets boven de 58 procent. Hierbij gaat het om 1,9 miljoen personen.

Binnen de groep personen met een actieve opbouw die geboren zijn in het buitenland bestaan er wel verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Zo zijn eind 2020 de opbouwpercentages in de leeftijdscategorieën van 20 tot 40 jaar het laagst, gemiddeld rond de 50 procent. In de jongste en de oudste leeftijdsgroep van mensen geboren in het buitenland lag het AOW-opbouwpercentage eind 2020 het hoogst. In de groep tot 20 jaar was het bijna 74 procent en in de groep van 60 jaar tot de AOW-leeftijd was het ruim 70 procent.

Hoewel het AOW-opbouwpercentage van 60-plussers relatief hoog was binnen de groep geboren in het buitenland, was het aanmerkelijk lager dan bij de 60-plussers geboren in Nederland. 60-plussers, die vlak voor hun AOW-leeftijd zitten, kunnen weinig meer aan AOW opbouwen. De 60-plussers van 2020 geboren in het buitenland zullen dan ook na het bereiken van de AOW-leeftijd gemiddeld minder AOW ontvangen dan hun leeftijdsgenoten die geboren zijn in Nederland.

AOW opbouw(Pixabay)
AOW opbouw (Pixabay)

Ruim 100.000 bromfietsen niet WA-verzekerd

In het Nederlandse verkeer bleken in 2021 ruim 100.000 bromfietsen onverzekerd, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dit blijkt uit een analyse van Centraal Beheer. Onverzekerd rondrijden kan een forse boete opleveren. Maar bovenal kan het flinke financiële consequenties hebben bij schade of diefstal.

100.000 onverzekerde bromfietsen op de weg is geen wenselijke situatie volgens Bart Boere, senior manager Schade Particulieren bij Centraal Beheer. "Wanneer een bromfiets niet gebruikt wordt, kan de eigenaar deze schorsen. Dan hoef je de bromfiets niet te verzekeren. Als je er wel mee rijdt, dan is een WA-verzekering verplicht, vanwege de schade die je kan veroorzaken bij een ander. Schade kan al snel in de papieren lopen. Vooral bij een letselschade waarbij iemand (blijvend) gewond raakt. Rijden met een verzekering geeft een goed gevoel, want dan weet je dat schade of diefstal goed afgehandeld wordt."

Handhaving verschilt flink
Centraal Beheer dook in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het blijkt dat er veel bromfietsen onverzekerd rondrijden. Het CJIB schreef in 2021 ruim 35.000 boetes uit voor onverzekerde bromfietsen, waaronder ook scooters en snorfietsen vallen. Zo’n boete loopt hoog op: de bromfietseigenaar is er dit jaar minstens 470 euro aan kwijt.

Meeste onverzekerde bromfietsers beboet in Rotterdam
De verschillen tussen gemeenten lopen uiteen als het gaat om beboete onverzekerde bromfietsen. Zo was 1 op de 18 bromfietsrijders in Rotterdam de klos. Op de tweede plek staat Amsterdam, waar 1 op de 19 bromfietsen een boete kreeg voor rijden zonder verzekering. De gemeente met de minste onverzekerde bromfietsrijders is Sint Anthonis met 1 op de 137, gevolgd door West Betuwe met 1 op de 133.

Opgevoerde bromfietsers weinig beboet
Ook opgevoerde brommers worden beboet. In 2021 zijn in Nederland 9.709 boetes uitgeschreven voor opgevoerde bromfietsen. Per gemeente zijn er grote verschillen. Zo blijken er maar 16 gemeenten te zijn waar meer dan 100 brommers zijn betrapt op te hard rijden op een opgevoerde bromfiets. Boere: "Maar een boete is niet het enige risico dat je loopt. Met een opgevoerde brommer is er bij de meeste verzekeraars geen dekking bij schade".

Risico op diefstal is hoog
Ook diefstal van een bromfiets is niet gedekt zonder WA+ of allrisk- verzekering. Dit terwijl bromfietsen een gewild object vormen voor dieven. In 2021 werden er per 1.000 bromfietsen 28 gestolen in Amsterdam, 28 in Rotterdam en 25 in Enschede. Ook in de andere grote gemeenten is het risico op diefstal hoog. Boere geeft tips: "Diefstal kan worden voorkomen door een AR3 gekeurd kettingslot te gebruiken en door hem vast te zetten aan een vast object. Of gebruik een hoes, dieven lopen meestal een voertuig met een hoes voorbij."

Sommige merken worden in verhouding vaker gestolen dan andere. Zo is de zogenaamde Vespa (Piaggio) het meest in trek onder de bromfietsdieven. Volgens data van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) wordt namelijk 1 op de 148 Piaggio’s gestolen. 

Extraatje voor Tesla-topman Musk in zicht: bonus van 21 miljard euro

Miljardair Elon Musk kan dankzij de uitstekende resultaten van de door hem aangestuurde Tesla 23 miljard dollar (21,2 miljard euro) aan optiebonussen verdienen. Daarmee zou de rijkste man ter wereld nog rijker worden.

De fabrikant van elektrische auto's boekte in het voorgaande kwartaal een omzet en winst die hoger waren dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Lees verder bij RTL Nieuws.

Sainz verlengt contract bij Ferrari tot eind 2024

Goed nieuws voor Carlos Sainz. Ferrari liet vandaag weten het contract van de Spanjaard met twee jaar te verlengen waardoor hij zich tot eind 2024 aan de Italiaanse renstal verbindt. Het nieuws over de contractverlenging hing al enige tijd in de lucht. Sainz kende bij de Scuderia een uitstekend debuutseizoen door op de vijfde plek in het kampioenschap te eindigen, vóór teamgenoot Charles Leclerc.

"Ik ben erg blij met het verlengen van mijn contract bij Scuderia Ferrari", liet Sainz optekenen. "Ik heb altijd gezegd dat er geen beter team is in de Formule 1 om voor te rijden en na een jaar voor Ferrari te hebben gereden kan ik bevestigen dat het vertegenwoordigen van dit team uniek en onvergelijkbaar is. Ik voel mij gesterkt door het vertrouwen dat het team in mij heeft en kan niet wachten om in de wagen te stappen en het team en de fans te belonen".

Ook teambaas Mattia Binotto is in zijn nopjes met de contractverlenging van de Spanjaard: "Ik heb meerdere keren gezegd dat ik er in geloof dat we het beste duo op de grid hebben. Het was voor ons vanzelfsprekend om langer met Carlos samen te werken. Hij heeft zijn talent reeds bewezen en levert indrukwekkende resultaten. Buiten de wagen is hij een ontzettend harde werker met een oog voor detail dat het hele team geholpen heeft vooruitgang te boeken".

Griepgolf houdt aan

De griepepidemie in Nederland duurt al anderhalve maand en blijft onverminderd voortduren, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.

Vorige week gingen 61 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten, een toename vergeleken met de week daarvoor. In het algemeen is er officieel sprake van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen. Lees verder bij Skipr.

In week 14 (4-10 april) werd een influenzavirus gevonden in 62% van de monsters die zijn afgenomen bij patiënten met een acute luchtweginfectie in de huisartsenpraktijk. Deze monsters worden afgenomen door huisartsen van de Nivel Peilstations en nader onderzocht door het RIVM.

In week 13 (28 mrt - 3 apr) werd in 59% van de monsters een influenzavirus gevonden.
Dergelijke percentages zijn typerend voor griepepidemieën in Nederland. In andere bronnen van het RIVM en Erasmus MC (GGD-teststraten en laboratoria van ziekenhuizen) zijn in veel monsters het influenzavirus te zien. Ook dit duidt op continuering van de griepepidemie.

Tussen oktober 2021, het begin van het huidige griepseizoen, en maart 2022 werd het griepvirus in Nederland maar heel zelden gevonden. Waarschijnlijk komt dit door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. Aangezien eind maart 2022 veel maatregelen zijn losgelaten, hadden veel mensen weer meer contact met anderen en nam ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toe.

Groot-Brittannië: Russische troepen rukken op in Donbass

Volgens Britse informatie rukken de Russische strijdkrachten verder op vanuit hun inzetgebieden in de oostelijke Oekraïense Donbass-regio richting Kramatorsk. De stad ligt nog steeds onder raketvuur, zei het Britse ministerie van Defensie op basis van een situatierapport van de militaire inlichtingendienst.

Het Russische leger probeert de luchtverdedigingscapaciteiten van Oekraïne in het oosten van het land te vernietigen. Maar er lijkt een zekere tijdsdruk bij het Russische offensief. Rusland wil waarschijnlijk aanzienlijke winsten maken in de aanloop naar de jaarlijkse viering van de Dag van de Overwinning op 9 mei op nazi-Duitsland. "Dit zou van invloed kunnen zijn op hoe snel en krachtig ze proberen om operaties uit te voeren in de aanloop naar die datum", volgens een tweet.

Debat over de opvang van Oekraïense vluchtelingen

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 21 april plenair over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Vijf bewindspersonen komen hiervoor naar de Kamer. Het debat is vanaf omstreeks 10.15 uur live te volgen via de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Door de oorlog in Oekraïne zijn al veel vluchtelingen de grens overgegaan. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn dat er inmiddels ongeveer 5 miljoen. Verreweg de meesten van hen worden opgevangen in de omringende landen, maar een deel van de ontheemden reist door binnen Europa, onder meer naar Nederland.

Bewindspersonen
De ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) en staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) komen voor het plenaire debat naar de Kamer.

Opvang
De Kamerleden debatteren over de huidige stand van zaken rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland, de aanpak van de opvang (onder meer het registratieproces, huisvesting in rijksvastgoed, het geven van onderwijs, vrijstelling voor tewerkstellingsvergunningen, het bieden van adequate zorg en particuliere initiatieven), en het CARE-voorstel van de Europese Commissie over hulp aan vluchtelingen in Europa.

Bedden
Momenteel zijn er in Nederland nog ongeveer 12.000 bedden onbezet in gemeentelijke opvanglocaties. Gemeenten hebben met het kabinet afgesproken dat er 50.000 bedden moeten komen voor Oekraïners, zij zijn hard op zoek naar extra opvanglocaties. De verwachting is dat dit aantal begin mei wordt bereikt.

FOK! Wat een weer: iets meer bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het vrij zonnig. In de middag en avond trekken er van het oosten uit enkele wolkenvelden over. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het uiterste noorden tot 18°C in het zuidwesten. De noordoostenwind is aanvankelijk boven land nog zwak en neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer later naar (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er naast opklaringen ook wolkenvelden, waaruit zeer lokaal wat lichte regen kan vallen. Het koelt af naar een graad of 8. De oost- tot noordoostenwind is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied af en toe krachtig, 6 Bft.

Vrijdag overdag schijnt de zon geregeld en blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C langs de noordkust tot 19°C plaatselijk in het zuiden. In de avond is er lokaal kans op een lichte bui. De wind komt uit oost tot noordoost en verandert weinig in kracht. (Bron: KNMI)

Tijdens een rustpauze voer een lelijke boot voorbij, maar wel in het zonnetje, aldus Stephan (Foto: Stephan5)
Tijdens een rustpauze voer een lelijke boot voorbij, maar wel in het zonnetje, aldus Stephan (Foto: Stephan5)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.