FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 april 2022

Uitslag sc Cambuur - PSV

Met moeite heeft PSV de uitwedstrijd bij Cambuur gewonnen. De Eindhovenaren zegevierden met 1-2.

Al na twee minuten kwamen de Friezen op voorsprong. Joosten kreeg de bal voor zijn voeten en rondde vervolgens af met een hakje. Vlak voor rust kwam PSV weer op gelijke hoogte nadat Zahavi met een schot uit de draai de 1-1 scoorde.

Cambuur moest het laatste half uur van de wedstrijd met een man minder verder nadat Sylla zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. PSV wist al snel te profiteren van de man meer situatie en Götze scoorde de 1-2 met zijn hoofd. In blessuretijd was Smit nog dicht bij de gelijkmaker maar zijn kopbal ging net over.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

PSV

 2' Joosten    44' Zahavi
 65' Götze
 
 Gele kaart: Joosten, Hoedemakers, (sc Cambuur Leeuwarden),
 Rode kaart: Sylla (60/2xg) (sc Cambuur Leeuwarden),
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
P.Bos
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten
Sylla
Jacobs (Breij/81)
Hoedemakers (Paulissen/75)
Maulun
Joosten (Sambissa/63)
Uldrikis (Smit/ 81)
Kallon
  Mvogo
Mauro Júnior
Teze
Ramalho
Max
Veerman (Sangaré/46)
Gutiérrez
Götze
Doan (Ledezma/90 1)
Zahavi (Romero/82)
Bruma (Gakpo/81)

Ali B: Ellen ten Damme liegt over #metoo, het was 'een onschuldige flirt'

Zangeres Ellen ten Damme heeft vanavond op tv verteld dat ze ook slachtoffer is geweest van seksueel ongewenst gedrag. In het NPO 2-programma De Geknipte Gast zei ze tegen presentator Özcan Akyol dat ze 'eenzelfde ervaring' had als de slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice. Ze wilde geen naam noemen op tv, maar volgens het AD zei ze eerder in een podcast dat het gaat om Ali B.

Update 22.00 uur: Ali B heeft in een statement gereageerd op de beschuldigingen van Ellen ten Damme die gisteren naar buiten kwamen. Volgens Ali is daar niets van waar. "Wat een vrolijke onschuldige flirt was, wordt nu acht jaar later lelijk gemaakt en verdraaid.”

Eerdere berichtgeving 

In de podcast werd Ten Damme gevraagd of zij ooit te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, ze vertelde dat er iets gebeurd is in Marokko, maar liet details achterwege. Ze bekende destijds in de war te zijn. “Ik ben weken bezig geweest met: wat zal ik ermee doen? Ik was kwaad.”

In het programma 'De Geknipte Gast' gaf ze aan inmiddels met de politie te hebben gepraat om de meiden die betrokken zijn bij het seksueel grensoverschrijdend gedrag van The Voice te steunen. 

Het voorval zou zo'n 8 jaar geleden hebben plaatsgevonden in Marokko tijdens opnamen van het programma AliB en de  Muziekkaravaan. 

Uitslag RKC Waalwijk - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft zich in de Eredivisie boven de degradatiestreep geknokt. Bij RKC Waalwijk werd met 0-2 gewonnen.

Het was PEC die het intitatief nam, maar RKC was in het begin gevaarlijker. Na ruim een kwartier spelen openden de bezoekers de score. Van den Belt haalde van 17 meter uit. Op slag van rust miste Van de Venne een kans op de gelijkmaker.

In de tweede helft kreeg Redan geel voor een schwalbe. Na interventie van de VAR ging de bal alsnog op de penaltystip. Van Polen maakte daaruit de 0-2. In het vervolg liet RKC, mede door drie wissels, zich meer gelden maar het was en te weinig en te laat.

RKC Waalwijk

0 - 2

PEC Zwolle

     16' v.d.Belt
 50' v.Polen
 
 Gele kaart: Adewoye, Kramer, (RKC Waalwijk), v.Polen, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.236
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Bakari
Adewoye
Meulensteen
Touba
Büttner (Oukili/60)
Azhil (Kuijpers/60)
v.d.Venne (Bel Hassani/60)
Anita (Daneels/81)
Stokkers
Odgaard (Kramer/23)
  Lamprou
v.Polen
Nakayama
De Wit (v.Wermeskerken/51)
Anderson
v.d.Belt
Clement (Reijnders/87)
Paal
Kastaneer (Beelen/87)
Darfalou (Strieder/56)
Redan

Rea wint eerste World Superbikes-race Assen, Nederlands succes in opstapklasses

Op het TT Circuit van Assen is de eerste van twee racedagen in het World Superbikes-kampioenschap afgewerkt. Dat leverde in de andere klassen flink Nederlands succes op, in de topklasse bleef dat nog even uit.

Toprak Razgatlioglu parkeerde zijn Yamaha op de poleposition, naast de Kawasaki's van Alex Lowes en Jonathan Rea. Op de tweede rij stonden Andrea Locatelli, Alvaro Bautista en Garrett Gerloff, gevolgd door Loris Baz, Iker Lecuona en Axel Bassani - Michael van der Mark maakte zijn comeback vanaf de vijftiende startplek.

Razgatlioglu pakte bij de start de leiding, Rea, Locatelli, Lowes, Bautista en Michael Ruben Rinaldi volgden. Na een paar ronden opende Rea de aanval en pakte hij de leiding, terwijl Bautista voorbij Locatelli reed. Halverwege was het klaar voor Lowes: zijn Kawasaki gaf de geest met een flink rookgordijn.

Voorin sloot Bautista weer aan bij Rea en Razgatlioglu, terwijl zowel Locatelli en Rinaldi ietwat eenzaam in de rondte reden. Razgatlioglu sloeg richting de slotfase weer terug, maar stond de eerste plek ook weer af aan Rea, waarna Bautista zich tussen de twee kemphanen nestelde.

Rinaldi was de volgende van de mannen voorin die met een probleem kampte: hij gleed zijn Ducati tegen het asfalt. Vier ronden voor het einde ging Bautista voorbij Rea, maar de Noord-Ier liet zich niet kennen en sloeg terug, waardoor Razgatlioglu na even afgehaakt te zijn weer aan kon sluiten bij de twee.

In de slotronde kon Bautista pas in de Geert Timmer-bocht een aanval plaatsen, maar dat was te laat: Rea pakte de winst, voor Bautista en Razgatlioglu. Locatelli en Lecuona pakten een keurige top-5-klassering, Van der Mark reed naar de dertiende plek nadat Christophe Ponsson hem in de laatste bocht nog verschalkte.

In het World Supersport-kampioenschap pakte Glenn van Straalen zijn eerste podiumplek ooit: hij werd tweede achter de Zwitser Dominique Aegerter, nadat de rode vlag met een paar ronden te gaan werd gezwaaid. Als die vlag twee seconden eerder gezwaaid werd, had Van Straalen zelfs gewonnen.

De jongelingen in de World Supersport 300 kwamen ook in actie en daar kon het thuispubliek helemaal juichen: Victor Steeman ging er met de winst vandoor, zijn eerste in het kampioenschap.

Uitslag AZ - sc Heerenveen

AZ heeft thuis met moeite gewonnen van sc Heerenveen. In Alkmaar werd het 2-1 voor de nummer vijf in de Eredivisie.

Het waren de Friezen die al gauw op voorsprong kwamen. Uit een counter was het Sarr die de 0-1 maakte. In de eerste helft was AZ verdedigend kwetsbaar een aanvallend zwak. Vlak voor rust was echter Karlsson die toch het net wist te vinden en AZ weer op gelijke hoogte bracht.

AZ speelde beter in de tweede helft maar de kansen die het kreeg werden niet benut. Musaba miste een grote kans op de 1-2 voor de Friezen. Drie minuten tijd zorgde Reijnders echter ervoor dat de drie punten in Alkmaar bleven. Na een lage voorzet van Beukema zorgde de invaller voor de 2-1 . Niet lang daarna zorgde de paal er voor dat het geen 2-2 werd.

AZ

2 - 1

sc Heerenveen

 44' Karlsson
 87' Reijnders
   7' Sarr
 
 Gele kaart: Clasie, (AZ), Zaal, Mulder, (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara
Beukema
Martins Indi
Wijndal (Witry/90)
Midtsjö
De Wit (Reijnders/46)
Clasie
Aboukhlal (Evjen/73)
Pavlidis (Sowah/ 90)
Karlsson
  Mulder
Akujobi (Zaal/ 79)
v.Beek
Bakker
v.Ottele
Woudenberg
Halilovic (v.d.Heide/76)
Tahiri
Haye
Sarr
v.Hooijdonk (Musaba/63)

Topdag voor zonne- en windenergie, meer stroom opgewekt dan verbruikt

Voor het eerst is er in Nederland een groot deel van de dag meer elektriciteit opgewekt door zonnepanelen en windturbines dan er is in het land is verbruikt. Door de kracht van de zon en vooral de wind bereikte de productie van zon- en windenergie vandaag enige tijd ruim 15.000 megawatt, meer dan 100 procent van het totale stroomverbruik van dat moment.

Tussen ongeveer 11.00 en 16.30 uur was de elektriciteitsproductie hoger dan het verbruik. Daardoor ontstond een bijzondere situatie: voor het eerst zakte de stroomprijs zo ver onder 0 dat sommige mensen betaald kregen om stroom te gebruiken.

Energiebedrijf Zonneplan berekende gisteren al op basis van modellen dat een kilowattuur op het hoogtepunt, tussen 12.00 en 15.00 uur, -0,18 euro zou kosten, inclusief belasting.

Belgische rocklegende Arno Hintjens (72) overleden

De Belgische rockzanger Arno is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager Filip de Groote door middel van een persbericht gemeld. De zanger, bekend van nummers als ‘Les yeux de ma mère’, ‘Oh la la la’ en ‘Les filles du bord de mer’, stierf aan de gevolgen van pancreaskanker, waar hij al sinds 2019 tegen vocht. 

Arnaud Charles Ernest Hintjens stond bekend onder zijn artiestennaam Arno, zong voornamelijk in het Frans, soms in het Engels, Nederlands en sporadisch ook in het Oostends dialect.


Doden en gewonden bij luchtaanvallen op Odessa

Volgens de regering in Kiev zijn bij Russische luchtaanvallen op de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa zeker vijf doden en achttien gewonden gevallen. Onder de dodelijke slachtoffers was een drie maanden oude baby, schreef het hoofd van de Oekraïense presidentiële regering, Andriy Yermak, in de online dienst Telegram.

Volgens hem mag worden aangenomen dat het aantal slachtoffers uiteindelijk nog hoger zal zijn. De genoemde doden en gewonden zijn alleen de lichamen die tot nu toe zijn gevonden.

De Russische generaal-majoor Rustam Minnekayev maakte vrijdag bekend dat het doel van de "tweede fase" van de oorlog in Oekraïne, de verovering van de Donbass en het zuiden is. Naast een landverbinding met het geannexeerde Krim-schiereiland, zou dit ook een betere ondersteuning mogelijk maken van pro-Russische separatisten in Transnistrië in de Republiek Moldavië, zei hij.

Deze verklaringen, die werden verspreid door Russische persbureaus, geven aan dat Moskou naast de inname van de havenstad Mariupol ook streeft naar de verovering van Odessa.

Uitslag NEC - Ajax

Ajax heeft op het nippertje met 1-0 gewonnen bij NEC. De Amsterdammers mochten dankzij een laat doelpunt van invaller Brian Brobbey de drie punten mee naar Amsterdam nemen.

De basis van Ajax was op vier plekken gewijzigd ten opzichte van de verloren bekerfinale. Edson Álvarez begon op de bank na een operatie aan de hand. Sébastien Haller verving Brian Brobbey weer en Nico Tagliafco en Kenneth Taylor vervingen Lisandro Martínez en Noussair Mazraoui, de laatste twee waren met blessures afwezig. Ajax was in de eerste minuten gevaarlijk via Davy Klaassen. Vlak daarna kreeg NEC een goede kans om de score te openen, alleen hield Ajax-doelman Maarten Stekelenburg Jonathan Okita van score af.

Ajax had het lastig met de thuisploeg en creëerde bijna niks. Uit het niets kregen de Amsterdammers een strafschop, maar dat buitenkansje was niet besteed aan aanvoerder Dusan Tadic. Bij rust was het 0-0 en in de tweede helft kregen we een zelfde spelbeeld. NEC werd gevaarlijk vanuit een tegenaanval, terwijl Ajax weinig tot niets kon creëren.

Het leek erop dat Ajax punten zou verspelen in de strijd om de kampioenschap, maar net zoals in de voorgaande competitiewedstrijden besliste de ploeg van Erik ten Hag toch op het einde van de wedstrijd. Brobbey zorgde voor het bevrijdende doelpunt op aangeven van een andere invaller Mohamed Kudus. Kudus kreeg daarna nog de kans om de score te verdubbelen, maar faalde. In de resterende tijd kwam Ajax niet in de problemen en nam de drie punten mee naar Amsterdam.

N.E.C. Nijmegen

0 - 1

AFC Ajax

     88' Brobbey
 
 Gele kaart: Schöne,Guth, (N.E.C. Nijmegen), Blind, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.390
Arbiter: Manschot
Bijzonderheden: Tadic mist strafschop (34)
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Márquez
Guth
Verdonk (v.Eijden/71)
v.Rooij
Bruijn
Mattsson (Duelund/51)
Schöne
El Karouani
Tavsan
Okita (Vet/87)
  Stekelenburg
Timber
Schuurs (v.Gelderen/45 3)
Blind
Tagliafico
Taylor (Kudus/85)
Klaassen
Gravenberch (Álvarez/90 3)
Berghuis (Brobbey/46)
Haller
Tadic

EU-wetgeving richt zich op Big Tech vanwege haatzaaien en desinformatie

Grote techbedrijven zoals Google en Facebook-moeder Meta zullen hun platforms strenger moeten controleren om Europese gebruikers beter te beschermen tegen haatzaaiende taal, desinformatie en andere schadelijke online-inhoud op grond van belangrijke EU-wetgeving die zaterdag werd goedgekeurd.

Ambtenaren van de Europese Unie bereikten een principeakkoord over de Digital Services Act na langdurige slotonderhandelingen die vrijdag van start gingen. De wet zal techbedrijven ook dwingen om het voor gebruikers gemakkelijker te maken problemen te signaleren, zal online advertenties gericht op kinderen verbieden en zal toezichthouders de bevoegdheid geven om niet-naleving te bestraffen met miljardenboetes.

De Digital Services Act, de helft van een herziening van het digitale regelgeving van de 27-lidstaten, draagt bij aan de reputatie van Europa als wereldleider in het beteugelen van de macht van socialemediabedrijven en andere digitale platforms.

"Met de DSA komt er een einde aan de tijd dat grote onlineplatforms zich gedragen alsof ze 'too big to care' zijn", zei EU-commissaris voor Thierry Breton.

Vicevoorzitter van de EU-Commissie Margrethe Vestager voegde daaraan toe dat "we er met de overeenkomst van vandaag voor zorgen dat platforms verantwoordelijk worden gehouden voor de risico's die hun diensten voor de samenleving en burgers kunnen inhouden".

De wet is de derde belangrijke wet van de EU die gericht is tegen de techindustrie, een opmerkelijk contrast met de VS, waar lobbyisten die de belangen van Silicon Valley behartigen er grotendeels in zijn geslaagd federale wetgevers op afstand te houden.

Terwijl het ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission grote antitrustzaken hebben aangespannen tegen Google en Facebook, blijft het Congres politiek verdeeld over pogingen om de concurrentie, online privacy, desinformatie en meer aan te pakken.

De nieuwe regels van de EU moeten techbedrijven verantwoordelijker maken voor inhoud die door gebruikers wordt gecreëerd en door de algoritmen van hun platforms worden benadrukt.

De grootste online platforms en zoekmachines, gedefinieerd als met meer dan 45 miljoen gebruikers, zullen extra onder de loep worden genomen.

Breton zei dat ze genoeg stok achter de deur zullen hebben om hun wetten te ondersteunen, waaronder "doeltreffende en afschrikkende" boetes die kunnen oplopen tot 6% van de jaarlijkse wereldwijde inkomsten van een bedrijf, wat voor grote techbedrijven zou neerkomen op miljarden dollars. Herhaalde overtreders kunnen uit de EU worden geweerd, zei hij.

Het EU-parlement en de lidstaten hebben een voorlopig akkoord bereikt. Het moet nog officieel door die instellingen worden goedgekeurd, wat naar verwachting na de zomer zal gebeuren, maar geen politieke problemen zal opleveren. De regels zullen dan pas 15 maanden na die goedkeuring van toepassing worden, of 1 januari 2024, als dat later is.

"De DSA is niets minder dan een paradigmaverschuiving in de regelgeving voor technologie. Het is de eerste grote poging om regels en normen vast te stellen voor algoritmische systemen in digitale mediamarkten", zegt Ben Scott, een voormalig adviseur van Hillary Clinton die nu uitvoerend directeur is van de belangengroep Reset.

De noodzaak om Big Tech effectiever te reguleren kwam scherper in beeld na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, toen Rusland sociale mediaplatforms gebruikte om te proberen kiezers te beïnvloeden. Techbedrijven als Facebook en Twitter beloofden desinformatie hard aan te pakken, maar de problemen zijn sindsdien alleen maar verergerd. Tijdens de coronapandemie ontstond er een ware stortvloed aan desinformatie over gezondheid op en opnieuw traden de bedrijven traag op, nadat ze geruime tijd hadden toegestaan dat 'anti-vaccin' onwaarheden op hun platforms konden gedijen.

Volgens de EU-wet kunnen regeringen bedrijven verzoeken een breed scala aan illegale inhoud te verwijderen, waaronder materiaal dat terrorisme, seksueel misbruik van kinderen, haatzaaiende taal en commerciële oplichterij propageert. Sociale-mediaplatforms zoals Facebook en Twitter zouden gebruikers instrumenten moeten aanreiken om dergelijke inhoud op een "gemakkelijke en doeltreffende manier" te markeren, zodat deze snel kan worden verwijderd. Online marktplaatsen zoals Amazon zouden hetzelfde moeten doen voor onbetrouwbare producten, zoals nagemaakte sneakers of onveilig speelgoed.

Deze systemen zullen zo worden gestandaardiseerd dat ze op elk online platform op dezelfde manier werken.

De Duitse minister van Justitie zei dat de regels de vrijheid van meningsuiting online zullen waarborgen door ervoor te zorgen dat sites hun beslissingen over het verwijderen van berichten kunnen herzien. Tegelijkertijd zullen zij moeten voorkomen dat hun platformen worden misbruikt, aldus Marco Buschmann.

"Doodsbedreigingen, agressieve beledigingen en het aanzetten tot geweld zijn geen uitingen van vrije meningsuiting, maar eerder aanvallen op het vrije en open gesprek," zei hij.

Techbedrijven, die in Brussel verwoed hadden gelobbyd om de wetgeving af te zwakken, reageerden voorzichtig.

Twitter zei dat het de regels "in detail" zou bekijken en dat het "slimme, vooruitstrevende regelgeving steunt die een evenwicht vindt tussen de noodzaak om online schade aan te pakken en de bescherming van het open internet".

TikTok zei dat het wacht op de volledige details van de wet, maar "het doel te ondersteunen om de aanpak van online content kwesties te harmoniseren en verwelkomen de focus van de DSA op transparantie als een middel om verantwoording te tonen."

Google zei zich te verheugen op "samenwerking met beleidsmakers om de resterende technische details in orde te brengen, zodat de wet voor iedereen werkt". Amazon verwees naar een blogpost van vorig jaar waarin het zei blij te zijn met maatregelen die het vertrouwen in online diensten vergroten. Facebook heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De Digital Services Act verbiedt advertenties gericht op minderjarigen, evenals advertenties op basis van het geslacht, de etniciteit of de seksuele geaardheid van gebruikers. De wet verbiedt ook misleidende technieken die bedrijven gebruiken om mensen over te halen tot impulsieve acties, zoals zich inschrijven voor diensten waar je je gemakkelijk kunt inschrijven, maar waar je je moeilijk kunt afmelden.

Om aan te tonen dat zij vooruitgang boeken bij het beperken van deze praktijken, zouden techbedrijven jaarlijks risicobeoordelingen van hun platforms moeten uitvoeren.

Tot nu toe hadden de regelgevers geen toegang tot de interne werking van Google, Facebook en andere populaire diensten. Maar onder de nieuwe wet zullen de bedrijven transparanter moeten zijn en aan regelgevers en onafhankelijke onderzoekers informatie moeten verstrekken over de inspanningen om inhoud te modereren. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat YouTube gegevens moet verstrekken over de vraag of zijn aanbevelingsalgoritme gebruikers naar meer Russische propaganda heeft geleid dan normaal.

Om de nieuwe regels te handhaven, zal de uitvoerende Commissie van de EU naar verwachting meer dan 200 nieuwe personeelsleden aanwerven. Om dit te bekostigen, zullen techbedrijven een "toezichtvergoeding" moeten betalen.

Volgens deskundigen zullen de nieuwe regels waarschijnlijk tot navolging leiden bij overheden in andere landen, terwijl techbedrijven ook onder druk zullen komen te staan om de regels ook buiten de grenzen van de EU in te voeren.

"Als Joe Biden op het podium staat en zegt: 'Goh, waarom verdienen Amerikaanse consumenten niet dezelfde bescherming als Google en Facebook aan Europese consumenten geven', zal het voor die bedrijven moeilijk worden om de toepassing van dezelfde regels elders te ontkennen", aldus Scott.

Maar het is onwaarschijnlijk dat ze dat vrijwillig zullen doen, zegt Zach Meyers, senior research fellow bij de denktank Centre for European Reform. Er staat gewoon te veel geld op het spel als een bedrijf als Meta, dat eigenaar is van Facebook en Instagram, wordt beperkt in de manier waarop het reclame kan richten op specifieke groepen gebruikers.

"De grote techbedrijven zullen zich hevig verzetten tegen de invoering van soortgelijke regels in andere landen, en ik kan me niet voorstellen dat de bedrijven deze regels vrijwillig buiten de EU zullen toepassen," aldus Meyers.

De EU bereikte vorige maand een afzonderlijke overeenkomst over haar Digital Markets Act, een wet die de marktmacht van techreuzen moet beteugelen en ervoor moet zorgen dat zij hun kleinere rivalen eerlijk behandelen.

In 2018 zette de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU de wereldwijde norm voor de bescherming van de privacy van gegevens vastgesteld, hoewel er kritiek op is geuit omdat de verordening niet effectief zou zijn in het veranderen van het gedrag van techbedrijven. Een groot deel van het probleem draait om het feit dat de belangrijkste privacytoezichthouder van een bedrijf zich bevindt in het land waar het Europese hoofdkantoor is gevestigd, wat voor de meeste techbedrijven Ierland is.

Ierse toezichthouders hebben tientallen onderzoeken naar gegevensbescherming geopend, maar hebben slechts voor een handvol daarvan een uitspraak gedaan. Critici zeggen dat het probleem is dat er te weinig personeel is, maar de Ierse toezichthouder zegt dat de zaken complex zijn en tijdrovend zijn.

EU-functionarissen zeggen dat ze van die ervaring hebben geleerd en de Commissie zullen aanstellen als handhaver voor de Digital Services Act en Digital Markets Act.

Staking KLM-personeel op Schiphol voorbij, 110 vluchten zijn geannuleerd

Bagagelossers van KLM hebben vanochtend het werk neergelegd op Schiphol. Volgens FNV gaat het om een wilde staking die niet door de vakbond is georganiseerd. Het personeel is kwaad op KLM, omdat de luchtvaartmaatschappij ervoor gekozen zou hebben een deel van het werk uit te besteden aan het bedrijf Viggo. De staking valt tijdens een van de drukste dagen van de meivakantie. Zo meldt AT5

Update 18.00 uur: Op Schiphol is het nog altijd druk, maar de ergste chaos is inmiddels voorbij. Rond het middaguur werd de staking van het KLM-grondpersoneel beëindigd. Door de staking moesten in totaal 110 vluchten op Schiphol geannuleerd worden. Honderden andere vluchten liepen vertraging op.

Eerdere berichtgeving:
KLM zou volgens vakbond FNV afhandelingsbedrijf Viggo nodig hebben vanwege het grote personeelstekort bij haar eigen grondafhandelingsafdeling. Het KLM-personeel klaagt over slechte arbeidsomstandigheden, zoals een te laag salaris, en zou dat de reden zijn voor het enorme tekort.

Op een filmpje dat gedeeld wordt door FNV is te zien dat de medewerkers in een kantine zitten en onder andere 'actie' roepen en nieuwe collega's eisen. Ongeveer 150 werknemers hebben het werk neergelegd.

De wilde staking valt in een de drukste dagen van de meivakantie, die vandaag begonnen is. In een andere tweet is te zien hoe Vertrekhal 1 vanmorgen vroeg al volgelopen is. De komende weken wordt er dagelijks topdrukte verwacht. Bij alle bedrijven op Schiphol is er te weinig personeel om het grote aantal passagiers en vluchten zonder groot oponthoud te verwerken.

Schiphol meldt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en extra vluchtannuleringen. De situatie in de vertrekhallen noemt de luchthaven 'beheersbaar'. KLM heeft al meerdere vluchten moeten schrappen vanwege landingsbaanonderhoud op Schiphol en een ongunstige windrichting. Daardoor zijn er minder start- en landingsbanen beschikbaar.

Invictus Games sportief afgesloten

Met een feestelijke ceremonie komt vrijdag een einde aan de Invictus Games in Den Haag. Bijna 100.000 mensen bezoeken afgelopen week dagelijks de Spelen voor fysiek of mentaal gewonde (ex-)militairen. Talloze medailles worden uitgereikt, maar veel belangrijker voor de 500 deelnemers: persoonlijke doelen zijn behaald.

5000 bezoekers applaudisseren nog een laatste keer voor de sporters uit 20 landen in de tijdelijke arena in het Zuiderpark. De Haagse band DI-RECT, muzikale ambassadeur van het evenement, speelt hun themanummer ‘Wild Hearts’. Het publiek zingt het lied over veerkracht inmiddels moeiteloos mee uit het hoofd. “Je kunt wel trainen voor je sport, maar niet voor de sfeer,” stelt prins Harry in zijn speech. En dat beaamt teamcaptain Wouter Bakker. “De sfeer was het absolute hoogtepunt, samen de teambuilding in onze Nederlandse ploeg deze week. We hebben persoonlijke doelen behaald en records verbroken. Daar ben ik heel trots op.”

Niet alleen
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim spreekt tijdens de afsluiting de volle arena toe en roept veteranen op zich niet op de bank achter de gordijnen te verschuilen. “Ik weet ook dat er gewonde militairen zijn die naar deze Spelen kijken. Laat me je zeggen: als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat je nooit meer alleen hoeft te lopen. Misschien kun je het je nu niet voorstellen, maar je kunt er komen. Kijk maar naar de deelnemers hier.”

Sluitstuk
De Invictus Games zijn vrijdagmiddag sportief afgesloten met wielrennen en rolstoelbasketbal. De basketbalfinale tussen de Verenigde Staten en Nederland vormt het altijd spectaculaire sluitstuk. Ook in de vorige twee edities speelden deze ploegen tegen elkaar en ook nu waren de Amerikanen te sterk. Koning Willem-Alexander maakt deel uit van de bontgekleurde oranjetribune. ’s Avonds ontmoet hij de Nederlandse sporters van het Invictusteam en spreekt met hen over hun ervaringen van de afgelopen week en woont de sluitingsceremonie bij.

Winterspelen
"Thank you for your service and we’ll see u next year in Düsseldorf". Met deze woorden sluit prins Harry, oprichter van de Invictus Games, deze 5e editie af. In februari 2025 neemt Canada het stokje over. In Vancouver en Whistler worden voor het eerst ook wintersporten aan het programma toegevoegd.

Elf kinderen gewond door fakkelgooiende voetbalsupporters

Elf kinderen en vijf volwassenen zijn gewond geraakt tijdens de voetbalwedstrijd Rijnsburgse Boys - Quick Boys. Alle slachtoffers liepen brandwonden op toen brandende fakkels het publiek in werden gegooid.

Er zijn ondertussen al maatregelen genomen. Bij de wedstrijden tussen VV Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys zijn de komende twee seizoenen geen uitsupporters meer welkom.

Nieuwe aanvallen op staalfabriek Mariupol door Rusland

Een staakt-het-vuren had het mogelijk moeten maken om burgers uit Marioepol te bevrijden. Maar dit is blijkbaar weer mislukt. Volgens Oekraïense informatie hebben de Russische troepen de aanvallen op de staalfabriek van Azovstal hervat.

"De vijand probeert het laatste verzet van de Mariupol-verdedigers te smoren", zei presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych in een videoboodschap. De Russische artillerie en luchtmacht zouden hierbij worden ingezet. De Oekraïense soldaten zouden echter hun posities behouden en "zelfs tegenaanvallen lanceren". De informatie kan nog niet worden geverifieerd.

Om 12.00 uur lokale tijd (11.00 uur CEST) zou een staakt-het-vuren beginnen voor de evacuatie van de overgebleven burgers uit de grotendeels verwoeste stad van ooit 440.000 inwoners. Blijkbaar is deze nieuwe poging mislukt. Volgens een adviseur van de burgemeester van Mariupol kwamen zo'n 200 inwoners bijeen voor een evacuatie. Maar ze werden door het Russische leger gevraagd om zich te verspreiden en waarschuwde voor een mogelijke beschieting, zei de adviseur.

Volgens vice-premier Iryna Vereshchuk was het oorspronkelijk de bedoeling dat de evacuatie-operatie in de richting van Zaporizja rond het middaguur zou beginnen. In het verleden zijn verschillende pogingen om ontsnappingscorridors te openen voor burgers uit Marioepol mislukt. Moskou en Kiev geven elkaar hiervoor de schuld.

Een video vrijgegeven door het Azov-regiment van de Nationale Garde van Oekraïne laat vrouwen en kinderen zien die schuilen in ondergrondse gebouwen bij de Azovstal-staalfabriek in Mariupol. Het regiment, gedomineerd door nationalisten, is een van degenen die vastzitten in de staalfabriek en geen kant Op kunnen door de Russische blokkade van het terrein. 

Sommige mensen zitten al twee maanden in de tunnels onder de staalfabriek. "We willen een vredige lucht zien, we willen frisse lucht inademen", zegt een vrouw in de video die vandaag is vrijgegeven. "Ze hebben gewoon geen idee wat het voor ons betekent om gewoon te eten, wat gezoete thee te drinken. Voor ons is dat geluk", zei ze.

De plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment, Svyatoslav Palamar, vertelde het persbureau AP dat de video donderdag is gemaakt. De inhoud kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Volgens Oekraïense gegevens zitten ongeveer 1.000 burgers, waaronder vrouwen en kinderen, vast op de plaats van de Azovstal-fabriek, samen met Oekraïense troepen die daar zijn gestationeerd.

De Russische president Vladimir Poetin gaf donderdag opdracht om de Azov bunkers uit de Koude Oorlog niet te bestormen. Dit om eigen verliezen te voorkomen en verklaarde Mariupol als 'veroverd'. Kort na het begin van de Russische aanvalsoorlog twee maanden geleden werd Mariupol volledig omsingeld door Russische troepen. Kyiv schat dat als gevolg van de gevechten meer dan 20.000 mensen in de havenstad zijn omgekomen.

Uitslag F1 Sprint Imola

Op het circuit van Imola is zaterdagmiddag de eerste F1 Sprint van het jaar afgewerkt, voorafgaand aan de Grand Prix van Emilia-Romagna van zondag. Het werd een uitermate spannende strijd, niet verrassend tussen kemphanen Charles Leclerc (Ferrari) en wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull).

Verstappen vertrok vanaf poleposition en had Leclerc naast zich, met de McLaren van Lando Norris en de Haas van Kevin Magnussen op rij twee. Fernando Alonso vertrok met de Alpine vanaf de vijfde plek, voor Daniel Ricciardo (McLaren) en Sergio Perez (Red Bull).

Leclerc kende een heerlijke start en ging gelijk naar de leiding, terwijl Verstappen alles uit de kast moest halen om Norris van het lijf te houden. Dat lukte en kort daarop kwam de safety car de baan op: Zhou Guanyu reed na een aanvaring met Pierre Gasly de bandenstapel in.

Na een paar ronden kon er weer geracet worden, waarbij Leclerc langzaam maar zeker een gaatje sloeg naar Verstappen. Die bleef echter wel in de buurt en in de tweede helft van de race was duidelijk dat Leclerc grotere moeite had om zijn banden netjes te houden.

Beetje bij beetje naderde Verstappen de Monegask, tot hij na een paar voorzichtige pogingen in de voorlaatste ronde volle bak de aanval opende en op fraaie wijze de leiding pakte. Leclerc kon geen weerstand meer bieden en Verstappen reed naar een mooie overwinning.

Leclerc wist de tweede plek nog wel vast te houden: de oprukkende Perez kwam net te laat en werd derde na een uitstekende race, waarin hij zich stap voor stap naar het podium reed. Carlos Sainz reed zijn Ferrari van de tiende naar een keurige vierde plek, voor Norris en Ricciardo.

Verstappen zevende in laatste training, Russell stunt

De tweede en laatste vrije training voor de Grand Prix van Emilia-Romagna heeft voor een verrassing gezorgd. George Russell wist te stunten door met de bepaald niet snelle Mercedes de beste tijd op de borden te zetten.

Russell noteerde zijn snelste tijd wel op de zachtste banden, Red Bull-coureur Sergio Perez reed met de hardere mediumband en gaf een tiende toe, goed voor plek twee. Max Verstappen reed ook op de mediums, maar kwam niet verder dan de zevende tijd.

Niet alleen Russell, ook Lewis Hamilton wist te verrassen: hij tekende voor de vierde tijd, achter WK-leider Charles Leclerc in diens Ferrari. Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo kwamen niet in actie: de Alfa Romeo en McLaren van de twee kampten met technische problemen.

De volledige uitslag van de tweede training is hier te vinden. Om 16.30 uur begint zaterdagmiddag de 21 ronden tellende sprint, waar de startopstelling voor de Grand Prix van zondag wordt bepaald.

Van Amersfoort-coureur Colapinto wint chaotische F3-race op Imola

Op het circuit van Imola is zaterdagochtend het raceweekeinde aldaar van start gegaan. De jongelingen in de Formule 3 openden het bal met de sprintrace, zondagochtend wordt die gevolgd door de langere hoofdrace.

De poleposition was in handen van Franco Colapinto, die Ido Cohen naast zich had staan. Kush Maini en Caio Collet vertrokken vanaf de tweede rij, voor Isack Hadjar en Victor Martins. Bij de start behield Colapinto de leiding, Collet schoof door naar plek twee, voor Maini, Martins, Hadjar en de slecht vertrokken Cohen.

Na een paar ronden DRS'te Collet zich voorbij Colapinto, terwijl Hadjar met een fraaie aanval Maini te grazen nam. Niet veel later stonden Zak O'Sullivan en Josep Maria Marti vanuit het middenveld samen in de grindbak, waardoor de safety car in actie moest gaan komen. Maini kon ondertussen afhaken: hij kreeg een drivethroughpenalty, omdat hij bij de start niet binnen de lijntjes stond.

Reece Ushijima en Federico Malvestiti waren in het achterveld de volgenden die een plekje tegen de bandenstapels op zochten, de safety car kon gelijk de baan weer op. Met nog vier ronden te racen werd het groen weer gezwaaid, leider Collet werd gevolgd door Colapinto, Hadjar, Martins en Jak Crawford en Gregoire Saucy.

Saucy ging bij de herstart door de grindbak na een tik tegen Zane Maloney, dus de Barbadiaan schoof op naar plek zes. Crawford deed een aanval op Martins, maar ging daarbij door het grind. Voorin deed Colapinto een heerlijke aanval op Collet, met succes, waarna de Braziliaan gelijk aangevallen werd door Hadjar: dat ging minder goed, beiden stuiterden door het grind en Collet was zelfs helemaal gezien.

Colapinto kon zo voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing toch vrij simpel naar een mooie overwinning rijden, Martins werd nog nét tweede: Crawford zat er een paar honderdsten achter.

Baanrenster Van Riessen sprint naar tweede plek in Nations Cup Glasgow

De tweede avond van de openingswedstrijd in de Nations Cup baanwielrennen heeft weer wat Nederlands succes opgeleverd. Op de individuele sprint deed Laurine van Riessen het uitstekend namens de BEAT Cycling Club.

Individuele sprint vrouwen
Van Riessen kwalificeerde zich als zevende en rekende vervolgens af met de Jamaicaanse Dahlia Palmer en de Australische Kristina Clonan. In de kwartfinales won ze overtuigend met 2-0 van de Française Mathilde Gros, terwijl ook Martha Bayona Pineda uit Colombia twee keer geklopt werd.
In de finale was het dan wel klaar voor Van Riessen: er stond geen maat op Kelsey Mitchell uit Canada, die haar twee keer overtuigend de baas was. Bayona klopte de Oekraïnse Olena Starikova met 2-0 in de strijd om plek drie, Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw gingen er in de eerste ronde uit.

Afvalkoers mannen
Roy Eefting was verrassend de allereerste afvaller in het veld van 24 mannen, waar meerdere toppers er al vroeg af moesten. Uiteindelijk bleven er drie over, waarbij Tim Torn Teutenberg namens Duitsland genoegen moest nemen met plek drie. De Nederlander Yoeri Havik had de onmogelijke taak om Elia Viviani van het lijf te houden en werd keurig tweede, de Italiaan was een maatje te groot.

Afvalkoers vrouwen
Marit Raaijmakers kon als eerste inpakken, een weinig succesvolle koers voor de talentvolle Nederlandse. Het thuispubliek raakte Neah Evans kwijt op plek vijf, de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston werd derde. Valentine Fortin uit Frankrijk was niet opgewassen tegen Yumi Kajihara en werd tweede, achter de ietwat verrassende Japanse winnares.

Individuele achtervolging mannen
In de finale nam Corentin Ermenault uit Frankrijk het op tegen de Duitser Nicolas Heinrich, die het vooral van zijn sterke slotstuk moet hebben. Ermenault bouwde rap een flinke voorsprong op, maar Heinrich kon het niet echt meer bolwerken in de slotkilometer: de Fransman won in 4:05,644 minuten, Heinrich finishte in 4:09,371 minuten. Plek drie was in 4:09,209 voor de Brit Charlie Tanfield, die Heinrich's landgenoot Tobias Buck-Gramcko versloeg (4:10,453).

Kilometer tijdrit mannen
Melvin Landerneau kwalificeerde zich als snelste voor de finale, maar in die eindstrijd moest de Fransman het hoofd buigen voor Cristian Ortega: de Colombiaan was snel in het slotrondje en finishte in 1:00,325 minuten. Landerneau werd met 1:00,700 wel tweede, voor Alejandro Martinez uit Spanje (1:00,832).

Rusland beschuldigt VS van geplande provocatie inzet ABC-wapens

De Russische leiding beschuldigt de VS van een geplande provocatie om Rusland op te dringen tot het gebruik van massavernietigingswapens in Oekraïne.

"De enscenering van het gebruik van massavernietigingswapens dient om Rusland te beschuldigen van het gebruik van verboden wapens om vervolgens het zogenaamde 'Syrische scenario' uit te voeren, waarbij de betreffende staat economisch en politiek geïsoleerd is en ook wordt uitgesloten van internationale organisaties zoals de VN-Veiligheidsraad zal doen", zei het hoofd van de NBC-beschermingstroepen, Igor Kirillov.

De leiders van westerse landen zouden de afgelopen weken regelmatig verklaringen hebben uitgelokt dat Rusland van plan is een tactische atoombom, chemische en biologische wapens in Oekraïne in te zetten. Dit zou gebeuren om de druk op de Russische bondgenoten India en China op te voeren om de sancties na te leven, beweerde Kirillov.

Zowel Rusland als Oekraïne en hun aanhangers beschuldigen elkaar al weken van plannen om de internationaal verboden massavernietigingswapens te gebruiken.

Video toont vrouwen en kinderen in Azovstal Mariupol

De overgebleven Oekraïense troepen in Mariupol hebben een video vrijgegeven van vrouwen en kinderen die schuilen voor Russische aanvallen in de kelders en tunnels van de staalfabriek Azovstal. In tegenstelling tot Russische informatie wordt er volgens onder meer de Britse geheime diensten nog steeds gevochten in de havenstad.

Om 11.00 uur gaat een vluchtgang voor vrouwen, kinderen en senioren open. Het verificatieteam van ntv heeft de authenticiteit van de video bevestigd.

De afgelopen dagen zijn er herhaaldelijk pogingen ondernomen om burgers uit de stad te evacueren. Deze pogingen mislukten echter meerdere keren. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de mislukking.

[Opmerking Jippie-zodra een ondertitelde versie wordt gevonden plaats ik deze erbij] 

FOK! Wat een weer: iets warmer, bewolking maar ook zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend wisselen perioden met zon en enkele (hoge) wolkenvelden elkaar af. Aan het einde van de ochtend ontstaat er in het midden en zuiden stapelbewolking, in het noorden schijnt de zon volop. Het blijft droog. De maxima liggen tussen 16°C in het noordelijk kustgebied en 20°C in het zuidwesten. De oostelijke wind is boven land matig en vlagerig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft.

In de nacht naar zondag zijn er, naast enkele wolkenvelden, brede opklaringen. Het blijft droog. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De oostelijke wind is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig en in het Waddengebied vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.

Zondag overdag zijn er perioden met zon en is het meest droog. In het (zuid)oosten kan in de avond een enkele bui overtrekken. De middagtemperatuur ligt tussen 13°C op de Wadden tot 18°C in het zuiden. De noordoostenwind is matig tot vrij krachtig en aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)

Hollandser krijg je het niet  (Foto: FOK)
Hollandser krijg je het niet (Foto: FOK)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Medvedev: Europa 'overleeft geen week' zonder Russisch gas

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev heeft gereageerd op een richtlijn van de EU-commissie die stelt dat EU-bedrijven Russisch gas zouden moeten kunnen betalen zonder sancties te schenden.

De "consistentie en loyaliteit aan de principes van de Europese partners wordt gewaardeerd", schreef Medvedev die avond op Telegram, met een lachend smileygezicht en een clown-emoji. "Zeker als je bedenkt dat Europa volgens de huidige gegevens van het Internationaal Monetair Fonds maximaal zes maanden zonder Russisch gas kan. Maar eerlijk gezegd, ze overleven geen week zonder Russisch gas." 

Volgens de Europese Commissie moeten EU-bedrijven kunnen blijven betalen voor Russisch gas zonder de Europese sancties tegen Moskou te schenden. Een woordvoerder van de autoriteit zei met betrekking tot het Russische decreet, dat roebelbetalingen voorschrijft voor gasleveringen aan het Westen: "We hebben het nieuwe decreet zorgvuldig geanalyseerd en staan in contact met de autoriteiten van de lidstaten en de betrokken energiebedrijven." Donderdag kregen de EU-landen richtlijnen toegestuurd met het oog op gasimport.

Gemeenteraad Mariupol: weer een massagraf ontdekt, tot 1000 doden

Volgens berichtgeving is niet ver van de Zuid-Oekraïense haven Mariupol nog een massagraf ontdekt. De gemeenteraad plaatste een satellietfoto van het Amerikaanse bedrijf Planet Labs.

Het toont een massagraf van ca. 25 x 45 meter dat de lichamen van ten minste 1.000 inwoners van Mariupol zou kunnen bevatten. Het massagraf zou net buiten het dorp Vynohradne liggen, ten oosten van Mariupol.

Eergisteren publiceerde de Amerikaanse dienst Maxar Technologies satellietfoto's van meer dan 200 pas gegraven graven in de stad Manhush. Dit dorp ligt ten westen van Mariupol. Oekraïense functionarissen beschuldigden Rusland ervan daar tot 9.000 burgers te hebben begraven. De ontdekking van de vermeende massagraven laat vermoeden van meer wreedheden in de oorlog in Oekraïne groeien. 

Fraudegevoelige subsidieregeling Coronabanen in de Zorg opnieuw opgestart

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start de subsidieregeling Coronabanen in de Zorg (COZO) opnieuw op. Naar verwachting worden de nieuwe subsidieregels eind juni gepubliceerd. Vanaf dan kunnen zorgorganisaties weer aanspraak maken op COZO voor 2022. Begin februari werd de verlenging van deze regeling voor 2022 tijdelijk opgeschort na signalen van mogelijk oneigenlijk gebruik van de regeling. Om het risico op oneigenlijk gebruik of misbruik van de verlenging zoveel mogelijk te beperken worden extra maatregelen genomen bij de COZO voor 2022.

In februari ontving het ministerie van VWS signalen dat er mogelijk misbruik was gemaakt van de regeling, waarop minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder besloot de regeling tijdelijk op te schorten. Er is inmiddels inzicht in de kwetsbaarheden van COZO voor 2021. Daardoor kunnen extra maatregelen worden getroffen om COZO voor 2022 verantwoord vorm te geven. Daarom heeft minister Helder besloten de regeling weer op te starten.

Extra maatregelen
Er worden verschillende extra beheersmaatregelen genomen. Zo zullen zorgaanbieders moeten voldoen aan extra waarborgen voor authenticiteit, wordt niet direct het gehele bedrag als voorschot uitgekeerd aan zorgaanbieders en zullen detacheerders lid moeten zijn van een brancheorganisatie en beschikken over een kwaliteitskeurmerk. Ook wordt niet langer een steekproef gehouden bij subsidieaanvragen tot 125.000 euro, maar worden al die aanvragen gecontroleerd. Bovendien wordt de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) gerechtigd om nadere stukken op te vragen en onderzoek te doen bij de aanvrager. Met deze maatregelen wil minister Helder misbruikrisico’s verkleinen en de financiële impact van eventueel misbruik verkleinen.

Signalen over COZO 2021
Op dit moment loopt het onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en het Openbaar Ministerie (OM) signalen over misbruik en oneigenlijk gebruik nog door. Of er daadwerkelijk sprake is van onregelmatigheden is op dit moment niet vastgesteld. Betaalde voorschotten kunnen daarom op dit moment nog niet teruggevorderd worden.

Het Openbaar Ministerie besluit of de feiten voldoende aanleiding geven tot strafrechtelijk onderzoek. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is gevraagd de signalen nader te onderzoeken, waarbij zij ook oordeelt over interventiemogelijkheden bij zorgaanbieders.

Coronabanen in de zorg
Coronabanen in de zorg zijn tijdelijke banen in de zorg in ondersteunende functies. Door deze coronabanen worden zorgmedewerkers ontlast bij de buitengewoon hoge zorgvraag, uitval van collega’s en overbelasting en inhaalzorg door corona. De subsidieregeling COZO financiert de volledige loonkosten en daarnaast een opslag voor de begeleiding van deze banen. In 2021 werd voor bijna € 84 miljoen aan subsidie verleend vanuit de regeling aan 513 zorgaanbieders voor 7342 coronabanen. Zorgorganisaties kunnen met de verlenging van COZO voor 2022 aanspraak maken op subsidie voor coronabanen voor de periode tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2022.

Openstelling
De subsidieregeling wordt opnieuw ingericht met extra maatregelen. Vervolgens wordt de regeling voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk. Zodra dit plaatsgevonden heeft wordt de regeling weer opengesteld en worden eerdere aanvragers van de COZO geïnformeerd door uitvoeringsorganisatie

Twitter gaat advertenties weigeren die de klimaatverandering in twijfel trekken

Twitter gaat advertenties die vragen hebben bij de klimaatverandering voortaan weren. Dat maakte het bedrijf vrijdag, op Earth Day, bekend.

"Wij geloven dat ontkenners van klimaatverandering geen geld zouden moeten verdienen op Twitter en dat onjuiste advertenties niet moeten afleiden van belangrijke gesprekken over de klimaatcrisis.”

Patatje wordt onbetaalbaar, snackbars in problemen door tekort aan frituurvet

Frituurvet is schaars en patat wordt steeds duurder. De prijzen van olie stijgen door de oorlog in Oekraïne inmiddels dusdanig hard dat frituurvet dubbel zo duur is als vorig jaar, als snackbars überhaupt al aan frituurvet kunnen komen.

Zonder frituurvet valt er geen 'vette bek' te verkopen en dus zitten de snackbars met hun handen in het haar.

IAEA-chef bezoekt volgende week nucleaire ruïnes in Tsjernobyl

Het hoofd van het International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Grossi, reist volgende week opnieuw af naar Oekraïne. Dinsdag zal hij het terrein van de voormalige kerncentrale Tsjernobyl bezoeken, zoals de VN-organisatie heeft aangekondigd.

Een team van experts van de IAEA gaat onder meer metingen op ioniserende straling verrichten en reparaties op afstand uitvoeren van monitoringsystemen die gegevens naar het IAEA-hoofdkantoor in Wenen sturen.

Russische troepen hebben Tsjernobyl op 24 februari, de eerste dag van hun aanval op Oekraïne bezet. Eind maart trokken ze zich wwer terug van het terrein. Grossi is eind maart al naar Oekraïne afgereisd vanwege zorgen over de veiligheid van de Oekraïense reactoren. "Het militaire conflict vormt een ongekende bedreiging voor de energiecentrales van het land", zei hij destijds. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.