Oekra´ne: 'Moskva' gezonken, Russen zijn woest en willen oorlogsverklaring

De Russische raketkruiser 'Moskva' ('Moskou') is volgens informatie uit Kyiv geraakt door een Oekraïense anti-scheepsraket in de Zwarte Zee. "De kruiser 'Moskva' kreeg een verrassing - hij brandt erg", zei presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych in een interview.

Update 15 april 11.20 uur: Na het bekendworden van het zinken van het Russische vlaggenschip Moskva is er collectieve woede ontstaan in Moskou. Op de Russische staatstelevisie was de afgelopen uren te zien hoe presentatoren, analisten en commentatoren woest om een oorlogsverklaring schreeuwden. Op zich opmerkelijk aangezien de Russen zelf melden dat de Moskva door een samenloop van ongelukkige omstandigheden is gezonken.

Update 22.00 uur: Russische media  berichten nu ook dat de zwaar beschadigde Russische raketkruiser 'Moskva' is gezonken. Volgens het Moskouse Ministerie van Defensie is het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot donderdag tijdens een storm gezonken. Oekraïense militaire functionarissen hadden eerder gemeld dat het schip was geraakt door een anti-scheepsraket.

Van Tass"Tijdens het slepen van de Moskva-kruiser naar de haven van bestemming verloor het schip zijn stabiliteit als gevolg van schade aan de romp die tijdens de brand door de ontploffing van munitie is ontstaan. In de omstandigheden van een stormachtige zee zonk het schip", aldus het ministerie van Defensie van de Russische Federatie. 

Update 13.00 uur: Volgens het Russische ministerie van Defensie is de brand op de raketkruiser 'Moskva' onder controle. Het ontstond nadat er munitie ontplofte aan boord. Het oorlogsschip wordt nu teruggesleept naar de haven, de bemanning is ondergebracht op andere schepen. De belangrijkste wapens van de 'Moskva' zijn niet beschadigd en het schip dreigt niet te zinken. De oorzaak van de brand wordt nu onderzocht.

Update 12.00 uur: De Oekraïense presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych heeft verklaard dat het Russische oorlogsschip 'Moskva' ('Moskou') tot zinken is gebracht. "Waar is de 'Moskva'? Hij is gezonken", schreef Arestovych op Twitter en Telegram. Er is echter nog geen bevestiging van deze claim. De Oekraïense nationale televisie nam de tweet van Arestovych over. Rusland sprak alleen van ernstige schade.

Volgens bronnen in Kiev is het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot woensdagavond geraakt door twee Oekraïense Neptun-raketten. Het Russische ministerie van Defensie heeft schade aan het schip bevestigd, maar sprak alleen van brand en noemde geen oorzaak van de brand. De bemanning is volgens Moskou geëvacueerd.

Vertaling tweet: 

"Je zult lachen, maar...Chernobayevka-15.

De munitiedepots van het 22e Legerkorps (Krim) werden vernietigd.

Plus - het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee Vloot, de kruiser 'Moskou', kwam onder het oppervlakte bij dat eiland waar ze te horen kreeg op te moeten rotten.

Waar is de Moskva? 'Hij zonk.'"

Update 14 april 1.35 uur: Het Russische ministerie heeft laten weten dat er brand is uitgebroken op de Moskva en dat er daardoor munitie is ontploft.

Van Tass: De kruiser 'Moskva' van de Zwarte Zeevloot werd ernstig beschadigd als gevolg van de ontploffing van munitie die plaatsvond als gevolg van een brand, de bemanning werd geëvacueerd. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie.

"Als gevolg van een brand ontplofte munitie op de Moskva-raketkruiser. Het schip was ernstig beschadigd. De bemanning werd volledig geëvacueerd", aldus de militaire afdeling.

Het ministerie zei dat de oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Moskva is het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, het leidende schip van Project 1164 Atlant. Het werd in 1983 in gebruik genomen onder de naam 'Glory'. In 1996 kreeg de cruiser zijn huidige naam. De belangrijkste bewapening van het schip is 16 P-1000 Vulkan raketwerpers.

In de tweede helft van 2015 stond de kruiser aan het hoofd van de permanente taskforce van de Russische marine in de Middellandse Zee, waar hij met zijn luchtverdedigingssystemen de Russische vliegbasis Khmeimim in Syrië dekte. Op 22 juli 2016 ontving de kruiser Moskva de Orde van Nakhimov.

Het oorlogsschip heeft een bemanning van meer dan 500 matrozen. Van Russische zijde kwam aanvankelijk geen bevestiging. De Moskva is het schip wat het Oekraïense 'Snake Island' veroverde, eerst werd aangenomen dat alle Oekraïense soldaten waren gedood na een "Go fuck yourself ", maar later bleken ze gevangen te zijn genomen door de Russen.