FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 april 2022

'Als Russen onze laatste strijders in Mariupol doden staken we de onderhandelingen'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft Rusland gedreigd met beëindiging van de vredesbesprekingen als de resterende Oekraïense militanten in de havenstad Mariupol worden gedood.

"De vernietiging van onze jongens in Mariupol (...) zou een einde kunnen maken aan elke vorm van onderhandelingen", zei Zelensky in een interview met lokale internetmedia dat zaterdag werd gepubliceerd.

De Russische troepen vertoonden verschillend gedrag tegenover de verschillende Oekraïense eenheden. "Er zijn daar militairen die pure haat hebben naar het Azov-regiment en ik denk niet dat ze deze strijders laten leven", zei de Oekraïense leider. Het door nationalisten gedomineerde regiment Azov, heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd om Mariupol.

De overgebleven Oekraïense strijders hebben zich verschanst in de staalfabriek van Azovstal. Mariupol werd begin maart volledig omsingeld door Russische troepen en wordt voortdurend beschoten zonder rekening te houden met de bevolking. Een paar dagen geleden sprak de burgemeester over 10.000 tot 20.000 burgerslachtoffers.

Het Russische leger beweert de stad aan de Zee van Azov grotendeels te hebben veroverd: Volgens een mediabericht meldt het Russische ministerie van Defensie dat de laatste Oekraïense strijdkrachten bijna volledig uit Mariupol zijn verdreven. Dienovereenkomstig zouden de Oekraïners meer dan 4.000 militairen hebben verloren in de belegerde kuststad. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Zelenskyy zei dat ze "in contact stonden met de jongens in de gesloten staalfabriek", die nu worden geconfronteerd met een zes maal groter aantal Russische strijdkrachten.

De Oekraïense president verwierp nogmaals de door Moskou geëiste overdracht van grondgebied: "We handelen niet met ons grondgebied en met onze mensen”. De onderhandelingen, die een Russische en een Oekraïense delegatie begonnen kort na het begin van de oorlog, zijn echter noodzakelijk om de Oekraïense staat te verdedigen en de gevechten te beëindigen.

Uitslag Fortuna Sittard -Sparta Rotterdam

Slechts één wedstrijd dit weekend in de Eredivisie maar wel een belangrijke, de degradatiekraker tussen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam, de thuisclub boekte een belangrijke zege in de strijd om handhaving door met 3-0 te winnen.

Vooral voor rust was Fortuna oppermachtig. Seuntjes bracht de Limburgers op voorsprong door een vrije trap binnen te krullen. Na een goede voorzet van Flemming kon Gladon de 2-0 binnen koppen. Even dacht Sparta de aansluitingstreffer te maken maar de goal van Vriends werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd wegens vasthouden.

In de tweede helft richtte Fortuna zich op het verdedigen van de voorsprong en Sparta was niet in staat om iets terug te doen. Nadat Gladon de 3-0 had gemaakt was het duel definief gespeeld.

Fortuna Sittard

3 - 0

Sparta Rotterdam

 10' Seuntjes
 35' Gladon
 77' Gladon
   
 
 Gele kaart: Seuntjens, (Fortuna Sittard), Okoye, De Kamps, v.Crooy, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 10.032
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Angha
Siovas
Pinto (Ferati/86)
Noslin (Samaris/78)
Duarte
Flemming
Tekie
Seuntjens (Baghdadi/87)
Gladon (Benschop/78)
  Okoye
Abels (v.Crooy/46)
Vriends
Auassar (Beugelsdijk/69)
Pinto
Namli (Jans/46)
v.Mullem
Verschueren (Masouras/78)
De Kamps
Thy
Engels (Dalmau/12)

'Ajax-trainer Ten Hag neemt Ihattaren mee naar bekerfinale tegen PSV'

Mohamed Ihattaren zit niet bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax, dat het vanavond in de Keuken Kampioen Divisie opneemt tegen FC Volendam. Volgens Voetbal International komt dat omdat de 20-jarige middenvelder aan de selectie van het grote Ajax is toegevoegd. Jong Ajax-trainer John Heitinga bevestigt tegenover ESPN dat Ihattaren in ieder geval meetraint met het eerste, zo meldt AT5.

Morgen staat in Rotterdam de bekerfinale tegen PSV op het programma. Nu blijkt dat Ihattaren niet meedoet met de beloften, kan Erik ten Hag ervoor kiezen om hem mee te nemen. Het zou de eerste keer zijn dat de oud-PSV'er bij de wedstrijdselectie van het eerste zit.

Lang uit de running
Ihattaren, die op dit moment nog wordt gehuurd van Juventus, sloot na een mislukt avontuur in Italië in de winterstop aan bij Ajax. De jeugdinternational had op dat moment al meer dan een half jaar geen wedstrijd gespeeld. Inmiddels heeft het gewezen toptalent al wat wedstrijdritme kunnen opdoen. Tot nu toe speelde hij 3 wedstrijden voor Jong Ajax, daarin scoorde hij één keer.

Jong Ajax neemt het vamiddag op tegen FC Volendam, dat op koers ligt voor promotie naar de Eredivisie. Het Kras-stadion, de thuishaven van de Volendammers, is daarom voor het eerst in 13 jaar uitverkocht.

Kettingbotsing in Patriotkonvooi onderweg naar Slowakije

In een van de Patriotkonvooien zijn vanmorgen vijf militaire voertuigen op elkaar gereden. Dat gebeurde op weg naar Slowakije waar een Nederlandse Patriot-vuureenheid een deel van de NAVO-oostflank gaat bewaken en beschermen. Er zijn geen gewonden, wel blikschade.

Het ongeluk gebeurde in Tsjechië. Het voorste voertuig moest tijdens regen onverwacht remmen op glad geworden wegdek. Dit was de oorzaak van de kettingbotsing.

Bij het ongeval waren geen raketlanceersystemen betrokken, alleen ondersteunende voertuigen. De kettingbotsing heeft dan ook geen gevolgen voor de geplande inzet.

Alleen blikschade bij ongeval (Afbeelding: Defensie)
Alleen blikschade bij ongeval (Afbeelding: Defensie)

Update; ‘Top D66 verzwijgt grensoverschrijdend gedrag van prominent partijlid’

Update; D66 heeft inmiddels een verklaring afgegeven;

Eerdere berichtgeving;

De D66-partijtop houdt al een jaar lang de conclusies uit een vertrouwelijk rapport achter waarin staat dat een invloedrijk partijlid (Frans van Drimmelen) zich schuldig heeft gemaakt aan ‘grensoverschrijdende gedragingen’. Dat blijkt uit schriftelijke communicatie die sinds vorig jaar circuleert in de partijtop en die in handen is van de Volkskrant.

Het mocht absoluut niet voor de verkiezingen uitkomen. Slachtoffer kreeg de conclusies van de vertrouwelijke bijdrage nog geen 2 uur voor het sluiten van de stembus;

Kaag toont nieuw leiderschap en wil niet reageren;

Longo Borghini wint Parijs-Roubaix na solo van dertig kilometer, Brand derde

Elisa Longo Borghini heeft de tweede editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. De 30-jarige Italiaans kampioene van Trek-Segafredo vertrok op iets meer dan dertig kilometer van de streep, nam een voorsprong van een halve minuut, en zou solo aankomen op de wielerbaan van Roubaix. In de achtergrond sprintte Lucinda Brand, ploeggenote van Longo Borghini, naar de derde plaats, vlak achter de Belgisch kampioene Lotte Kopecky.

Nog voor de start moest met Marianne Vos een van de favorieten voor de zege afhaken nadat de renster van Jumbo-Visma positief had getest op corona. Op 53 kilometer van de streep brak de koers open. Op de lastige kasseistrook van Auchy-lez-Orchies à Bersée versnelde Kopecky. De Belgische favoriete had snel een kleine voorsprong en alleen Marta Bastianelli en Lucinda Brand konden volgen. Het drietal nam twintig seconden voorsprong, doordat de samenwerking vooraan niet optimaal was werden ze niet veel later weer ingerekend door de voorste van het peloton.

Daarna waagde Longo Borghini haar kans. De Italiaanse kampioene trok fors door op de kasseistrook van Templeuve op 34 kilometer van de streep en nam al snel een halve minuut op het peloton. Het verschil bleef lang rond de halve minuut, mede door het werk van Chantal van den Broek-Blaak. Op de laatste lastige kasseistrook Carrefour de l’Arbre probeerde de achtervolgers de achterstand goed te maken, maar de Italiaanse hield goed stand op de strook en de achtervolgers zouden nooit meer in de buurt komen voor Longo Borghini.

Longo Borghini draaide solo op de Vélodrome André Pétrieux en pakte haar tweede zege in een grote klassieker. In het verleden wist ze ook al eens de Ronde van Vlaanderen te winnen. In de achtergrond sprintte Lucinda Brand nog naar de derde plaats, achter de Belgische Kopecky.

Venlo: politie smst klanten van drugsdealer

Meer dan 250 personen in de buurt van Venlo hebben vrijdag een sms’je gekregen van de politie. Alle 'klanten' stonden met hun mobiel nummer in de smartphone van een opgepakte drugsdealer. De politie had op 12 april een 22-jarige man uit Venlo aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. 

Deze klanten van de dealer kregen vrijdag hetzelfde sms’je van de politie. "Jouw telefoonnummer is aangetroffen in de dealtelefoon van een drugsdealer. Brengt drugs je in de problemen? Er is een oplossing! Ga naar venlo.nl/sms-actie-politie." Op de genoemde website vinden de drugsgebruikers mogelijkheden om hulp te zoeken, en kunnen ze overlast door dealers melden.

Moskou: 'Duitsland betrokken bij biologische laboratoria in Oekraïne'

Rusland heeft Duitsland beschuldigd van betrokkenheid bij vermeende militaire laboratoria in Oekraïne.

"Volgens bevestigde informatie heeft de Duitse zijde op het gebied van bioveiligheid haar werk nauw gecoördineerd met zijn Amerikaanse bondgenoten, die een netwerk van ten minste 30 biologische laboratoria in Oekraïne hebben gecreëerd", zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de staatsomroep RT. In de laboratoria zou "gevaarlijk wetenschappelijk onderzoek" uitgevoerd worden. Ze heeft hiervoor echter geen enkel bewijs kunnen leveren.

Rusland beweert al weken dat de VS geheime laboratoria heeft voor de ontwikkeling van biologische wapens in Oekraïne. Dit is ook een van Moskou's rechtvaardigingen voor de oorlog tegen het buurland die al meer dan zeven weken aan de gang is. Washington ontkent de beschuldigingen.

Jonge eendjes door politie van oprit snelweg gered

De politie heeft gisteren twaalf jonge eendjes van een oprit van de A10 gehaald. De pulletjes zijn daarna op de achterbank van de politie naar de vogelopvang in Amsterdam-Zuidoost gebracht. Zo meldt AT5

Agenten zagen de eendjes op oprit S116 in Noord de weg oversteken. "Mama eend was nergens te bekennen", schrijft de politie op Facebook

De agenten hebben daarna het verkeer stilgelegd en ze probeerden de eendjes te vangen. "Sommigen waren ietwat eigenwijs en probeerden te schuilen onder de auto. Met behulp van twee burgers zijn alle twaalf pulletjes in veiligheid gebracht."

Inflatie nu ook op de markt te merken: "Ik kom niet meer uit met mijn AOW"

De prijzen rijzen de pan uit sinds de oorlog in Oekraïne. Alles is duurder geworden en dat is te voelen in de portemonnee. Op de markt kun je het best boodschappen doen om een beetje rond te komen, maar ook daar ontkomen de kooplui niet meer aan prijsstijgingen. En dat voelen de bezoekers: "Ik  kom niet meer rond van mijn AOW", aldus een van de bezoekers. Zo meldt AT5

"De Leerdammer is met één euro tachtig omhoog gegaan in een maand tijd. Daar moet dan honderd procent bovenop en dat kun je gewoon niet vragen voor een stuk kaas," aldus kaasboer Demi Verheijen. Andere producten zijn ook duurder: "Van een aardappel tot een spruitje tot een druifje."

Ook op het Plein '40-'45 in Amsterdam is er sprake van een prijsverhoging. Ondernemer Abdelslam Belfiq staat al vier jaar met zijn textiel-kraam op het plein en vindt de markt onmisbaar voor de Amsterdammer. "Wat ik merk is dat er naast de lagere inkomens, en nu ook meer midden inkomens de markt bezoeken." Een markt bezoeker merkt dit ook op: "Op de markt is het goedkoper dan in de supermarkt, het wordt nu ook steeds drukker op de markt."

Bij de bezoekers van de markten zijn de meningen verdeeld. "Het is verschrikkelijk, ik kom niet meer uit met mijn AOW," vertelt een bezoekster. Een ander zegt: "Ik merk er niet zo heel veel van. Als ik meer moet uitgeven, doe ik dat wel." 

Londen: Russen vernietigen bruggen en bemoeilijken hulpverlening

Volgens Britse geheime diensten wordt de levering van hulpgoederen in Oekraïne bemoeilijkt door de grootschalige vernietiging van wegen, bruggen en andere infrastructuur door Rusland.

Volgens een verklaring van het Ministerie van Defensie in Londen vormt dit een grote uitdaging, vooral in gebieden die tijdelijk onder Russische controle stonden. Bij hun terugtrekking uit het noorden van het land bliezen Russische troepen met opzet bruggen op, lieten voertuigen op belangrijke routes achter en verspreidden landmijnen.

In de stad Chernihiv is er bijvoorbeeld nog maar één voetgangersbrug over de rivier. Alle andere werden vernietigd.

De Britse regering publiceert al wekenlang elke dag informatie van haar geheime diensten over het verloop van de oorlog in Oekraïne. 

FOK! Wat een weer: mooi paasweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo, hallo!

Het paasweekend staat voor de deur met de paashaas en de mand vol paaseitjes met allerlei smaken. Maar we gaan het over het weer hebben, dat helemaal niet zo slecht is.

De zonnige shit liet gister naar verwachting nog even op zich wachten, maar vandaag komt de zon dan wel tevoorschijn. Afgelopen avond en nacht waren er nog wat wolkenvelden maar morgen is er veel zon bij een matige wind uit oostelijke richtingen. De temperatuur is ook aangenaam met 14 tot 17 graden.

Eerste paasdag begint wat fris maar eigenlijk is dat goed nieuws, dat betekent dat de nacht vrij helder is. De zon is dan ook weer veel te zien, in het zuiden komt dan wat onschuldige sluierbewolking voor wat wordt weggebrand door de al vrij krachtige zon. Insmeren dus is geen overbodige luxe. Ook tweede paasdag is het weerbeeld lente-achtig. Neerslag wordt er niet verwacht dus er is genoeg ruimte voor buitenactiviteiten. Paaseitjes zoeken bijvoorbeeld.

Dit was 'm alweer, ik zeg: tot een volgende keer!

qltel zag bij toeval deze prachtige zonsondergang en zette deze op de gevoelige plaat nabij Xanten (D) (Foto: qltel)
qltel zag bij toeval deze prachtige zonsondergang en zette deze op de gevoelige plaat nabij Xanten (D) (Foto: qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Onderzoekers leren robot een banaan pellen door 'deep imitation learning'

Onderzoekers van de Universiteit van Tokyo leerden een robot bananen te pellen. De methode die wordt gebruikt om dit te bereiken wordt 'deep imitation learning' genoemd.

Dit is ontwikkeld om machines te leren hoe ze 'menselijker' kunnen worden in de manier waarop ze taken uitvoeren, met als doel om robots op de lange termijn  'precaire' opdrachten  te kunnen laten verrichten. 

UNHCR: meer dan vijf miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht

Het aantal mensen dat Oekraïne ontvlucht vanwege de Russische invasie  heeft de drempel van vijf miljoen overschreden. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) meldt dat 4.796.245 miljoen Oekraïners hun land zijn ontvlucht.

Bovendien zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) nu ook bijna 215.000 onderdanen van andere landen die in Oekraïne woonden het land ontvlucht. Dit is de grootste vluchtelingenbeweging in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. 90 procent van degenen die naar het buitenland vluchten zijn vrouwen en kinderen, aangezien mannen tussen de 18 en 60 momenteel Oekraïne niet mogen verlaten. 

Boeren schorten gesprekken over uitkoop op in zeven provincies

Boerenvertegenwoordigers hebben zich in zeven provincies teruggetrokken uit het overleg over het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland (de gebiedsgerichte aanpak).

De boerenvertegenwoordigers voelen zich niet serieus genomen door minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. Ze vinden dat de focus in de gesprekken te veel ligt op het uitkopen van boerenbedrijven en te weinig over het langetermijnperspectief voor bedrijven die willen blijven bestaan. Zo is volgens hen niet helder hoe deze boeren zich zouden moeten verduurzamen.

Eerder deze maand maakte minister Van der Wal stappen om boeren uit te kopen, hierbij bood  zij boeren die vrijwillig ophouden met hun bedrijf meer geld. Door deze voorstellen nam de onzekerheid voor de agrarische bedrijven alleen maar toe, stellen de boerenvertegenwoordigers. Meer hierover bij de NOS

Helft Nederlanders zet verwarming lager door oorlog

Nederlanders zetten massaal de verwarming een graadje lager door de oorlog in Oekraïne. Ook douchen veel mensen korter en pakken ze minder vaak de auto. Vooral ouderen passen hun gedrag aan.

Zo blijkt uit onderzoek dat het AD heeft laten uitvoeren. Opvallend was dat een derde van de geïnterviewden hun stookgedrag totaal niet had veranderd. 

Voor veel mensen zijn de hogere energieprijzen een reden om (versneld) over te stappen op alternatieven voor verwarming op gas. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.