FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 april 2022

OM eist in hoger beroep 7,5 jaar cel tegen Volendammer die sekswerker in coma trapte

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt de vier jaar cel die Kees M. (27) uit Volendam vorig jaar kreeg opgelegd voor de zware mishandeling van een sekswerker, te laag en eist in hoger beroep 7,5 jaar gevangenisstraf. De Roemeense werd op 1 maart 2020 in coma getrapt en heeft geen enkel perspectief op herstel. Ze zal uiteindelijk overlijden door toedoen van de verdachte, aldus het OM. Zo meldt AT5

De destijds 37-jarige vrouw werkte die nacht achter het raam in het Wallengebied. De Volendammer was op de weg terug van een feest en ging naar eigen zeggen in een opwelling bij haar naar binnen, waarna ze uiteindelijk samen naar haar huis gingen. Hij verklaarde eerder dat hij boos was omdat hij steeds geld voor haar moest pinnen. Vervolgens gaf M. het slachtoffer een duw, wat er daarna is gebeurd, zegt hij niet meer te weten.

M. werd diezelfde dag, 1 maart 2020, aangehouden in de woning van het slachtoffer aan de Oudezijds Achterburgwal. Hij had zelf het alarmnummer gebeld, maar ook weer de verbinding verbroken. Ruim een uur later nam hij opnieuw contact op met 112. Het duurde vervolgens nog enige tijd voordat hulpverleners ter plaatse waren bij de woning, omdat na de melding niet direct duidelijk was wat er aan de hand was en waar het zich precies had afgespeeld.

M. was onder invloed van alcohol en cocaïne en heeft verklaard dat hij op dat moment 'paranoia' was. Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw meermalen hard is geschopt en geslagen. Over het hele lichaam van de vrouw zijn bloeduitstortingen aangetroffen. Ook had ze botbreuken in haar schedel en in haar gezicht. De vrouw ligt sindsdien in coma en zal nooit meer herstellen, aldus het OM.

De officier van justitie eiste eerder een gevangenisstraf van acht jaar, maar de rechtbank legde uiteindelijk vier jaar cel op. In de straf woog mee dat M. in een uitzonderlijke situatie terechtkwam waarin het slachtoffer ook een belangrijke rol speelde. Zo nam zij hem mee naar huis, wat ongebruikelijk is in de raamprostitutie. Ook maakte zij hem aanzienlijke geldbedragen afhandig. Uit een Whatsapp-gesprek met haar echtgenoot in Roemenië blijkt dat dit onderdeel was van een plan.

Ook de licht verminderde toerekeningsvatbaarheid van M. werd meegewogen in de hoogte van de straf. Zowel verdachte als OM gingen tegen het vonnis van de rechter in hoger beroep, omdat zij zich niet konden vinden in de hoogte van de opgelegde straf.

Volgens het OM is de eerder opgelegde straf te laag. "Wat verdachte heeft gedaan is schokkend. Schokkend voor collega’s, [..] schokkend voor de samenleving. Verdachte heeft de naasten van het slachtoffer onpeilbaar verdriet gedaan. Een jonge zelfstandige vrouw, echtgenote en moeder van een jong dochtertje is door buitensporig geweld in coma geraakt", aldus de advocaat-generaal in het requisitoir. "Het slachtoffer zal uiteindelijk overlijden door toedoen van verdachte. Het is wachten op de dood. Een dood die in de toestand waarin het slachtoffer door verdachte gebracht is, wellicht als genadig moet worden gezien."

Nieuwe features en content aangekondigd voor Hearthstone

Hearthstone gaat een nieuwe jaar in. In 'The Year of the Hydra' introduceert het team dit keer géén nieuwe gamemodi. In plaats daarvan wordt de focus geplaatst op bestaande modi en quality of life-features.

Zo wordt het in Mercenaries later dit jaar mogelijk om speelbare helden naar een hoger niveau te upgraden. In Battlegrounds worden Naga als nieuw minion-type geïntroduceerd en gaat de modus gebruik maken van seizoenen (vergelijkbaar met de normale uitbreidingen van de game).

Voor de core set is aangekondigd dat enkele fan favorites hun opwachting maken. Denk aan de League of Explorers en Tess Greymane die terugkeren. Ook kaarten als Wild Pyromancer, Acolyte of Pain en Tar Creeper keren terug. Tot slot komen er enkele veelgevraagde features, zoals willekeurige hero portraits en een in-game report, naar de game.

Op 12 april komt de eerste uitbreiding van het jaar, Voyage to the Sunken City, beschikbaar.

Alaphilippe sprint in Baskenland naar eerste seizoenszege

Julian Alaphilippe heeft zijn eerste seizoenszege beet. De Franse wereldkampioen van Quick-Step Alpha Vinyl was in de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland de snelste in een sprint bergop. Primoz Roglic blijft leider in de Baskische rittenkoers.

Na de openingstijdrit van maandag, die werd gewonnen door Roglic, stond vandaag de makkelijkste rit in de Ronde van het Baskenland op het programma. Vroeg in de etappe gingen vier Baskische renners in de aanval. De voorsprong van het viertal liep op richting de vijf minuten, waar Jumbo-Visma de controle had over het peloton. Later Quick-Step Alpha Vinyl daarbij en liep de voorsprong snel terug.

Aan de voet van de laatste beklimming van de dag, op dertig kilometer was het verschil teruggebracht tot één minuut. Er leek weinig aan de hand voor het peloton, maar toen wilde niemand meer werken in het peloton en zouden de koplopers weer uitlopen naar de twee minuten. Ook na de top van Aguilar Gaina werd er vooral in het peloton gekeken naar elkaar en groeide de hoop steeds meer bij Julen Amezqueta, Ander Okamika, Ibai Azurmendi en Ibon Ruiz.

In de kopgroep groeide de hoop ook, maar dat zorgde ook voor onenigheid tussen de Basken. Amezqueta wilde niet meer meerijden, waarna Ruiz op twaalf kilometer van de meet maar wegsprong uit de kopgroep. Hij ging er alleen vandoor en het verschil met het peloton was op dat moment nog steeds bijna twee minuten.

Er leek een mooie ritzege in de maak voor de 23-jarige Bask, maar ondertussen was het peloton toch in gang geschoten en uiteindelijk zou hij op 500 meter van de streep worden bijgehaald, waarna Alaphilippe het afmaakte in de sprint. De wereldkampioen werd perfect afgezet door zijn ploeggenoot Remco Evenepoel. In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Roglic aan de leiding blijft staan van het algemeen klassement, voor Evenepoel.

Geen nieuwe content meer voor Ghost Recon Breakpoint

Ubisoft kondigt aan dat Ghost Recon Breakpoint zijn laatste content-update heeft ontvangen. Na elf updates, waaronder één die NFT's toevoegde aan de game, trekt Ubisoft de stekker uit de game.

De game blijft voorlopig nog speelbaar, maar zal dus niet verder veranderen. De game werd uitgegeven op 4 oktober 2019 en is nooit een echte hit geweest.

Cinematische Tech Demo voor Unreal Engine 5 door The Coalition

The Coalition heeft een nieuwe test demo vrijgegeven, waarin de grafische aspecten en mogelijkheden van Unreal Engine 5 worden getoond.

De cinematische test demo heet 'The Cavern' en moet een voorproefje zijn voor wat komen gaat. Het is in ieder geval zeker dat als de volgende Gears ook maar in de buurt komt van deze graphics, het puur smullen geblazen wordt.

Noodopvang kazerne Zoutkamp eindigt

De noodopvang voor Afghaanse evacués op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne sluit per 1 mei. Defensie heeft de locatie in het Groningse Zoutkamp weer hard nodig voor oefeningen. Dat heeft vooral te maken met de oorlog in Oekraïne en de dreiging aan de oostflank van Europa.

Op het dichtbij gelegen oefenterrein Marnewaard zijn regelmatig meerdaagse oefeningen. De Willem Lodewijk van Nassaukazerne wordt dan onder meer gebruikt om militairen te legeren.

De kazerne is sinds augustus vorig jaar echter in gebruik voor de noodopvang van zo’n 450 Afghaanse evacués. Zij verlieten Afghanistan toen de Taliban er de macht overnamen. Defensie had het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) eerder al laten weten dat de locatie uiterlijk tot mei beschikbaar is. Eerder zou de noodopvang op de kazerne eind november al de deuren sluiten.

Defensie heeft op dit moment legerplaats Harskamp en het Walaardt Sacré Kamp beschikbaar gesteld aan COA en gemeente voor de opvang van vluchtelingen en evacués.

Bankroet van Rusland dichterbij na bevriezen dollarreserves door VS

De Verenigde Staten hebben Rusland een nieuwe financiële sanctie opgelegd. Het land mag zijn dollarreserves in de VS niet meer gebruiken om rente en aflossingen op leningen in dollars te betalen. Rusland wordt hierdoor in het nauw gedreven en komt mogelijk dichterbij een faillissement. 

Rusland moest gisteren 552 miljoen dollar (505 miljoen euro) aflossen op een staatslening en ook nog eens 84 miljoen dollar aan rente betalen. Anders dan voorgaande keren ontving Rusland nu geen toestemming van de Amerikaanse autoriteiten om de bevroren dollarreserves hiervoor te aan te wenden. 

Willem Engel weer vrij, mag van de rechter 'zijn mening weer uiten op social media'

Willem Engel, de leider van actiegroep Viruswaarheid, is weer op vrije voeten. Engel zat vorige week al in voorlopige hechtenis omdat hij wordt verdacht van opruiing op Facebook.

Woensdag kwam hij vrij, op voorwaarde dat hij zich stil zou houden op sociale media, maar vrijdag kwam een vraaggesprek met hem bij het YouTube-kanaal Café Weltschmerz naar buiten. Zondag werd Engel weer opgepakt omdat zich volgens het OM  niet aan de schorsende voorwaarden zou hebben gehouden. 

De rechtbank is van mening dat het verbod voor de activist om zich op sociale media te uiten te ruim is geïnterpreteerd: het grondrecht om zijn mening te uiten weegt zwaarder. De overige schorsingsvoorwaarden, waaronder de voorwaarde dat Engel tijdens zijn schorsing geen strafbare feiten mag plegen, blijven van kracht. Engel is nog steeds verdachte in de zaak.

Engel bestrijdt dat het gesprek bij Café Weltschmerz een schending van de voorwaarden voor zijn vrijlating was.Hij is in beroep gegaan tegen zijn aanhouding, deze zaak dient over twee weken.

EU-Commissie wil importverbod op olie, hout, cement en wodka uit Rusland

Wat vanochtend al bekend werd, is nu officieel: de Europese Unie wil nu sancties opleggen in de energiesector tegen Rusland.

De Europese Commissie stelt een "jaarlijks verbod op de invoer van kolen uit Rusland ter waarde van vier miljard euro voor", zoals Commissievoorzitter Ursula von der Leyen uitlegt. Ook de invoer van hout, cement en alcoholische dranken zoals wodka moet worden verboden.

In een tweede stap zou ook de invoer van olie kunnen worden verboden.

Het vijfde pakket sancties van de EU is ook bedoeld om de export van bepaalde halfgeleiders, computers en andere apparatuur ter waarde van tien miljard euro van de EU naar Rusland te verbieden.

Alonso mogelijk toe aan derde krachtbron tijdens GP van Australië

Fernando Alonso zal mogelijk vervelende flashbacks naar zijn Mclaren-periode hebben gehad. Tijdens de Grand Prix van Saudi-Arabië gaf zijn Renault-motor de geest waardoor hij tijdens de Grand Prix van Australië noodgedwongen met een andere krachtbron moet deelnemen. Of dit een volledig nieuwe motor betreft, of de opgelapte powerunit van Bahrein, is nog onduidelijk. 

Volgens Alpine-CEO Laurent Rossi was een defecte waterpomp de oorzaak van de uitvalbeurt in Jeddah: "De waterpomp was kapot. Dit leidde tot een defect in de koeling waardoor de motor minder werd gekoeld. Daardoor warmde de olie op, enzovoort. Hierdoor ontstonden meer problemen. De motor is voor ons verloren omdat de waterpomp geïntegreerd is binnen de motor. We hadden het zegel moeten verbreken om de motor te repareren".

Met een compleet nieuwe motorwissel zit de tweevoudig wereldkampioen aan zijn derde en laatste powerunit in slechts de derde race van het seizoen. Een vierde motorwissel zou een onvermijdelijke gridstraf tot gevolg hebben. Toch zijn er kansen dat Alonso het leed wordt bespaard; Alpine kiest mogelijk voor het hergebruiken van de krachtbron uit Bahrein. Deze werd na de race uit voorzorg vervangen omdat het team enkele problemen had opgemerkt.

Rossi riep voorafgaand dat zijn team vermogen boven betrouwbaarheid verkoos. Iets wat na vorige incidenten en de plof tijdens de wintertests in Barcelona ongetwijfeld tot kopzorgen leidde. Toch is de CEO er gerust op dat zijn team de problemen te boven zal komen: "Het zijn vooral problemen met nieuwe onderdelen die we nog niet goed hebben kunnen testen. Het is echter geen structureel probleem van de motor. Het ontwerp van de motor hoeft niet in twijfel te worden getrokken omdat hij doet wat we hadden verwacht".

Alonso mogelijk toe aan derde krachtbron tijdens GP van Australië (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Alonso mogelijk toe aan derde krachtbron tijdens GP van Australië (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Life is Strange: True Colors, MLB The Show 22 en meer naar Xbox Game Pass

Nieuwe maand, nieuwe games naar Xbox Game Pass! Microsoft heeft zojuist de toevoegingen voor de komende twee weken aangekondigd, er komen binnenkort zes nieuwe games naar de service.

Opvallend zijn enkele games die al via EA Play (en dus Xbox Game Pass Ultimate) beschikbaar waren, maar nu ook speelbaar zullen zijn via de cloud van Xbox Game Pass. De toevoegingen vanaf vandaag tot en met 14 april zijn als volgt:

  • (05-04) Cricket 22 (Xbox en cloud)
  • (05-04) MLB The Show 22 (Xbox en cloud) - Day One release
  • (07-04) Chinatown Detective Agency (Xbox, PC en cloud) - Day One release
  • (07-04) Dragon Age 2 (cloud) - reeds beschikbaar voor Xbox en PC
  • (07-04) Plants vs. Zombies: Garden Warfare (cloud) - reeds beschikbaar voor Xbox en PC
  • (07-04) Star Wars: Squadrons (cloud) - reeds beschikbaar voor Xbox en PC
  • (12-04) Life is Strange: True Colors (Xbox, PC en cloud)
  • (12-04) Panzer Corps 2 (PC)
  • (12-04) The Dungeon of Naheulbeuk (PC) - reeds beschikbaar voor Xbox en cloud
  • (14-04) Lost in Random (Xbox, PC en cloud)

Domenicali: "We willen een Amerikaanse coureur in de F1"

Nu de populariteit van de Formule 1 in Amerika in razend tempo toeneemt door de Netflix-serie Drive to Survive, zijn de F1-bazen niet minder ambitieus geworden. Als het aan Stefano Domenicali ligt staat er binnenkort ook een Amerikaanse coureur op de grid en is voor hem daarmee — naast drie races in de VS — het plaatje compleet.

Waar Phil Hill en Mario Andretti in een ver verleden het wereldkampionschap wisten te winnen, is het lijstje Amerikaanse F1-coureurs van de afgelopen jaren schamel te noemen. Scott Speed is de laatste rijder die een volledig seizoen in de Formule 1 afwerkte en verdween net zo stilletjes via de achterdeur als zijn opvolger Alexander Rossi. Sindsdien heeft geen enkele Amerikaanse coureur meer in de hoogste autosportklasse gereden.

"Het is voor ons belangrijk om een Amerikaanse coureur in de Formule 1 te hebben. De coureurs maken immers het verschil. Zij zijn de hoofdpersonen waarmee iedereen verbonden is. Het is vanuit commercieel oogpunt voor zowel ons als de organisatoren interessant", maakte de CEO kenbaar.

Afgezien van de commerciele waarde beaamt Domenicali dat het forceren van een Amerikaanse coureur in de F1 meer kwaad dan goed kan doen: "Het is echter belangrijk dat we investeren in een veelbelovende coureur want hij moet daadwerkelijk wat toevoegen. We moeten reëel zijn. Anders zal het averechts voor ons werken als een soort boemerang-effect. Het zal niet makkelijk zijn om dit te bewerkstelligen, maar daarom werken we samen met de Amerikaanse federatie om er in te investeren".

Domenicali: "We willen een Amerikaanse coureur in de F1" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Rusland onderneemt actie tegen Wikipedia

De Russische mediatoezichthouder eist dat de online encyclopedie Wikipedia informatie over de oorlog in Oekraïne verwijdert.

Wikipedia publiceert onjuiste informatie, volgens de autoriteit. "Materiaal met onjuiste informatie van algemeen belang" over de situatie in Oekraïne moet worden verwijderd. Anders kan Wikipedia een boete van maximaal vier miljoen roebel (ongeveer 44.000 euro) verwachten. 

General Radahn weer op volle sterkte na Elden Ring patch

Eén van de beruchtere bosses uit Elden Ring, Radahn, is weer terug op zijn oude niveau nadat hij in een eerdere patch 'generfed' werd. Deze nerf was schijnbaar deels onbedoeld.

Nerfen is in de gamewereld een balansmechaniek waarbij game-elementen minder krachtig/effectief worden gemaakt, in dit geval de meedogenloze aanvallen van General Radahn. Veel mensen die moeite hadden met deze baas waren recent opgelucht omdat het opeens een stuk eenvoudiger werd om deze specifieke baas te verslaan. Klaarblijkelijk was de nerf onbedoeld en is deze met de meest recente patch weer ongedaan gemaakt. De patch-notes bestaan ook uit slechts één regel: "Fixed a bug in the balance adjustment of the boss "Starscourge Radahn" in update 1.03, in which the power of some attacks was unintentionally reduced".

General Radahn, ook wel bekend als Starscourge Radahn, The Famed Red Lion, Conquerer of the Stars, is een behoorlijk pittige boss in Elden Ring. Hoewel dit gevecht geheel optioneel is en dus niet noodzakelijk voor het uitspelen, wordt over het algemeen aangeraden om er wel voor te gaan. Veel side-quests zijn namelijk verbonden aan Radahn en de gebeurtenissen na je overwinning. Radahn heeft ook een erg interessante lore als dat je ding is, check bijvoorbeeld deze link voor een beknopte biografie.

Strafbeschikking 20.000 euro voor bouwbedrijf na dodelijk ongeval kleuter

Op woensdag 8 juli 2020 kwam een vijfjarige jongen om het leven op een bouwplaats in Ederveen, nadat hij van een stapel kalkzandsteenblokken was gevallen. Samen met drie andere kinderen was de kleuter aan het spelen op het bouwterrein

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft nu besloten de hoofdaannemer, verantwoordelijk voor de bouwplaats, een strafbeschikking op te leggen van 20.000 euro. Naar het oordeel van het OM heeft het bedrijf zich niet aan voorschriften gehouden.

Het terrein was namelijk niet afgezet met hekken en daardoor vrij toegankelijk. Dat is in strijd met het Arbeidsomstandighedenbesluit. Dat besluit (artikel 3.27, lid 1) schrijft voor dat een bouwplaats gemarkeerd en afgebakend moet zijn. Verder waren de kalkzandsteenblokken die op het terrein waren geplaatst, niet op juiste wijze gezekerd; ze stonden los opgestapeld. “Er was niets gedaan om te voorkomen dat de blokken zouden omvallen”, aldus de officier van justitie die de zaak heeft beoordeeld.

Het omvallen van blokken had kunnen worden voorkomen door ze bijeen te houden met spanbanden, of door tegen het uiteinde van de rijen pallets te plaatsen op de daarvoor voorgeschreven wijze. De blokken waren op 6 juli geleverd. Er was dus genoeg tijd geweest om ze te zekeren, stelt het OM.

De strafbeschikking is opgelegd aan de rechtspersoon, het bouwbedrijf dat verantwoordelijk was voor het terrein. Individuele medewerkers van dit bedrijf worden niet strafrechtelijk vervolgd. Mocht het bedrijf de strafbeschikking niet voldoen dan zal de zaak alsnog aan de rechter worden voorgelegd. Betrokkenen zijn van deze beslissing op de hoogte gebracht.
Wees alert

Het OM wil deze tragische gebeurtenis aangrijpen om te benadrukken hoe gevaarlijk bouwterreinen zijn, zeker ook voor kinderen, en hoe belangrijk het is dat bedrijven zich aan veiligheidsvoorschriften houden. “Bouwbedrijven zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid op bouwplaatsen; ze moeten zich aan de regels houden. Veiligheidsvoorschriften zijn er niet voor niets”, aldus de officier. “Ongelukken zoals in Ederveen zouden we te allen tijd moeten zien te voorkomen. Daarom willen we iedereen waarschuwen; wees alert, let op.”

Half-Life: Alyx mod voegt compleet nieuwe campaign toe

Er is een nieuwe mod in de maak voor de briljante VR-game Half-Life: Alyx, genaamd Levitation, die zo'n vier tot vijf uur extra gameplay biedt. De mod moet ergens begin Q3 van dit jaar verschijnen en is gratis te downloaden.

In de game onderzoek je als Alyx een mysterieus, zwevend gebouw in de Combine's Sector X. Ook Russel en G-Man komen weer even hun gezicht laten zien. Bekijk de trailer van de Levitation-mod hieronder. 

Half-Life: Alyx kwam in maart 2020 uit, exclusief voor VR-headsets. De game werd ontzettend goed beoordeeld en wordt door velen gezien als een evolutie van het virtual reality-platform. Ondanks de relatieve impopulariteit van VR-gaming zorgde de titel voor een enorme run op Valve's eigen VR-headset, de Index, die binnen een week overal ter wereld uitverkocht was. In het vierde kwartaal van 2019 had Valve al 109.000 Indexes verkocht (á €1049 per stuk).

Satellietbeelden: lichamen lagen al op straat in Bucha voor vertrek Russen

Volgens Maxar bevestigen Amerikaanse satellietbeelden dat sommige van de lichamen die in de buitenwijk Bucha in Kyiv zijn aangetroffen, daar al lagen voordat de Russische troepen vertrokken. De "high definition"-beelden "bevestigen recente video's en foto's op sociale media waarop lichamen te zien zijn die al weken op straat liggen", aldus een woordvoerder van Maxar Technologies.

Half maart toonden satellietbeelden van een straat in Bucha al verschillende lichamen van vermoedelijke burgers op of bij de weg. Verschillende lichamen werden hier aangetroffen door Oekraïense functionarissen nadat de Russische troepen zich begin april hadden teruggetrokken. Fotografen van persbureau AFP zagen afgelopen zaterdag tijdens een bezoek zo'n twintig lichamen in burger - sommigen met hun handen vastgebonden. Het Russische ministerie van Defensie had de beelden omschreven als "nep". De lichamen zouden er volgens de Russen niet hebben gelegen toen de Russische troepen zich op 30 maart terugtrokken.

De New York Times vergeleek de satellietbeelden met verschillende beelden van Oekraïense functionarissen en internationale media en bevestigde dat sommige lichamen zich al weken voor de Russische terugtrekking in de positie bevonden. De beelden van de lijken hebben veel internationale afschuw veroorzaakt.

7 jaar en 10 maanden cel voor plegen aanslag centrum Delft

Het Haagse gerechtshof heeft een man veroordeeld voor een levensgevaarlijke aanslag in het centrum van Delft. De man reed in mei 2018 s ’nachts met een medeverdachte op een scooter en heeft handgranaten tot ontploffing gebracht. Het hof heeft de man een gevangenisstraf opgelegd van zeven jaar en tien maanden onvoorwaardelijk.

Een voorbijganger raakte gewond. De man heeft altijd ontkend de dader te zijn geweest. Daarnaast is de man door het hof veroordeeld voor het voorhanden hebben van de handgranaten gebruikt bij de aanslag. Ook is hij veroordeeld voor het in 2018 voorhanden hebben van een handgranaat thuis, van twee vuurwapens in een auto te Noordwijk en van een vuurwapen in een auto te Den Haag.

De medeverdachte stond ook in hoger beroep terecht en werd ervan verdacht de bestuurder te zijn geweest van de scooter. Het hof heeft de medeverdachte vrijgesproken van het medeplegen van de aanslag wegens gebrek aan bewijs. Ook door de rechtbank was hij vrijgesproken. Het openbaar ministerie ging om die reden ook in hoger beroep. Wel is de medeverdachte door het hof veroordeeld voor het in 2018 voorhanden hebben van een vuurwapen in een auto, de poging een vuurwapen te verkopen en beïnvloeding van een getuige. Aan hem is twintig maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Nederlanders appen, gamen en videobellen vaker in verkeer

De mobiele telefoon wordt steeds vaker in het verkeer gebruikt. Waar in 2017 66 procent van de Nederlanders aangaf dit weleens te doen, is dit inmiddels opgelopen tot 71,5 procent. Dit komt naar voren uit de Mobiliteitsbarometer van verzekeraar Interpolis, uitgevoerd door SWOV. Opvallend is dat het aantal personen dat foto’s maakt, iets opzoekt of zelfs een game speelt achter het stuur is toegenomen.

Interpolis vreest dat als er nu geen actie ondernomen wordt, jongere generaties het heel normaal vinden om de telefoon in het verkeer te gebruiken en het aantal verkeersongevallen alleen maar toeneemt.

Onbewust en automatisch gedrag van jongeren
Opvallend is dat 85 procent van de jongeren de mobiele telefoon in het verkeer gebruikt. Patty Jansen, gedragswetenschapper bij Interpolis: ‘We zien dat 88 procent van de jongeren de mobiele telefoon uit gewoonte gebruikt. Het is onbewust en automatisch gedrag geworden. In deze leeftijdsgroep is daarbij de sociale norm een belangrijke voorspeller voor dit gedrag. Als jongeren denken dat hun sociale omgeving positief staat tegenover mobiel gebruik in het verkeer en als jongeren denken dat anderen de mobiele telefoon vaak gebruiken in het verkeer, doen zij dit zelf ook vaker.’

Actie nodig om verkeersslachtoffers te voorkomen
Interpolis zet zich al jaren in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. De verzekeraar zoekt continu naar slimme manieren om afleiding in het verkeer bij risicogroepen zoals jongeren, autobestuurders en senioren te verminderen. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek zet zij zich in om bewustwording en veilig verkeersgedrag te stimuleren. Daarvoor zijn bijvoorbeeld de apps AutoModus en PhoNo ontwikkeld, die automobilisten en fietsers helpen om zich niet te laten afleiden door hun telefoon.

‘Dit moeten we niet normaal gaan vinden’
Jansen waarschuwt voor de gevaren van het toenemende gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer: ‘We moeten het niet normaal gaan vinden dat we de telefoon in het verkeer gebruiken. Trekken we de lijn van de afgelopen jaren door, dan betekent dit dat mensen steeds vaker hun mobiele telefoon in het verkeer gaan gebruiken. Dat zorgt dan mogelijk voor nog meer verkeersongevallen. Om dit te veranderen, ligt er een taak bij ons als verzekeraar om bewustwording te creëren en te zoeken naar slimme oplossingen om afleiding in het verkeer tegen te gaan en de verkeersveiligheid te verhogen. Zowel onder jongeren als volwassenen.'

Ouders en werkgevers kunnen telefoongebruik ontmoedigen
Interpolis ziet ook een belangrijke rol voor scholen, werkgevers, maatschappelijke organisaties en ouders. om telefoongebruik in het verkeer te ontmoedigen. Jansen: 'We weten bijvoorbeeld dat hoe vaker ouders hun mobiele telefoon gebruiken in het verkeer, hoe vaker hun kinderen dit ook doen. Het is aan ons samen om het niet normaal te laten zijn dat we onze telefoon gebruiken als we deelnemen aan het verkeer.’

Mariëtte Hamer start vandaag als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Onafhankelijke regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, is vandaag gestart. Verschillende incidenten in de afgelopen jaren leggen een breder vraagstuk bloot waarop actie vereist is. Met de nieuwe regeringscommissaris wil het kabinet bewustwording en een cultuurverandering creëren, want intimidatie en misbruik zijn niet acceptabel.

Opdracht regeringscommissaris
De regeringscommissaris heeft de opdracht het kabinet gevraagd en ongevraagd te adviseren over maatregelen die nodig zijn om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan. Tevens zal zij als herkenbaar boegbeeld én aanjager optreden voor de verandering die nodig is om de cultuur die leidt tot grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te doorbreken. Zij zal daarover een langjarig maatschappelijk debat organiseren.

Onder regie van de minister van OCW en de minister van SZW wordt een Nationaal Actieplan opgesteld voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Hamer zal hierover gevraagd en ongevraagd advies geven. Zij hoopt goed samen te werken met alle betrokken ministers en departementen, waaronder ook VWS en JenV. Zij zal ook graag samenwerken met mensen die ervaring hebben met grensoverschrijdend gedrag en de vele organisaties werkzaam op dit terrein. Zij zal de komende weken starten met gesprekken met deze organisaties en betrokkenen om zich nog meer in het onderwerp te verdiepen.

Bureau regeringscommissaris
Hamer is benoemd voor een periode van 3 jaar. De commissaris wordt ondersteund door een bureau, dat wordt gefaciliteerd door het ministerie van OCW. Zij zal regelmatig rapporteren aan de ministers van OCW en SZW.

Het kantoor van de regeringscommissaris zal plaats hebben in de Hoftoren in Den Haag. Voor vragen kunt u contact opnemen via het mailadres: contact@rcgog.nl

Pendelbus tussen Emmen en AZC in Ter Apel opnieuw verlengd

De pendelbus die tussen station Emmen en het aanmeldcentrum in Ter Apel rijdt, kan tot eind 2026 blijven rijden. Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid zorgt voor financiering van de pendelbus voor de rest van 2022. Daarna wordt er voor een periode van vier jaar een aanbestedingstraject ingezet.

Tijdelijke oplossing
In 2019 is de pendelbus voor het eerst ingezet naar aanleiding van overlast door asielzoekers op buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. Door de inzet van de pendelbus is de overlast aanzienlijk afgenomen. Met de financiering voor dit jaar en het aanbestedingstraject voor de periode daarna, kan de pendelbus de komende jaren de hele dag blijven rijden. Het is wel de bedoeling dat de pendelbus op termijn niet meer nodig is en dat er structurele oplossingen komen voor het overlastprobleem. Daarom is onder andere met gemeente Westerwolde afgesproken dat de inzet van de pendelbus wordt afgebouwd zodra dat kan.

Lokale inzet hard nodig
De groep die overlast veroorzaakt is relatief klein maar ondermijnt wel het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming echt nodig hebben. Om overlast gericht aan te pakken is lokale inzet en samenwerking hard nodig. Lokale partijen kunnen vaak het beste inschatten welke aanpak bij de lokale problematiek past, zoals deze pendelbus. Ook voor de landelijke aanpak van overlastgevende asielzoekers neemt de overheid verschillende maatregelen.

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

Door een gestage groei van de machine-industrie in deze eeuw behoort deze bedrijfstak inmiddels tot de grootsten binnen de industrie van Nederland wat betreft toevoegde waarde. Terwijl de aandelen van de andere industriële branches tussen 1995 en 2021 gelijk bleven of afnamen, is het aandeel van de machine-industrie gestegen van 6,4 procent naar 17,2 procent van de totale toegevoegde waarde van de industrie. Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen in de Nederlandse industrie, voeding en chemie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De toegevoegde waarde van de totale industrie was in 2021 93,4 miljard euro, waar dit in 1995 nog 50,6 miljard was. De machine-industrie is in die tijd gestegen van 3,2 miljard naar 16,1 miljard euro. De toegevoegde waarde van zowel de elektrische en elektronische industrie als de hout, papier- en grafische industrie zag geen vergelijkbare stijging. Hierdoor nam het aandeel van deze branches in de totale industrie af, van respectievelijk 11,8 procent naar 8,4 procent en 8,8 procent naar 5,1 procent.

Steeds meer banen in de machine-industrie, formaat bedrijven groeit
De werkgelegenheid binnen de machine-industrie groeide mee met de stijging in toegevoegde waarde van 73.500 banen in 2010 naar 91.400 banen in december 2020. Grote bedrijven (met 100 werkzame personen of meer) omvatten een steeds groter aandeel in de werkgelegenheid. In 2010 werkten 38.900 mensen oftewel 52,9 procent van alle werknemers in de machine-industrie bij een dergelijk groot bedrijf. In 2020 is dit aandeel opgelopen tot 64,1 procent (58,6 duizend). De groei zat grotendeels bij bedrijven in de machine-industrie met meer dan 500 werknemers. Dit aandeel groeide van 16,6 procent in 2010 naar 24,2 procent in 2020. In de rest van de industrie was het aandeel van bedrijven met meer dan 500 werknemers in 2010 groter (32,9 procent). In 2020 is dit echter juist afgenomen naar 29,3 procent.

Ook uitzendbureaus profiteren van groei machine-industrie
Ook andere bedrijfstakken profiteren van de groei van de machine-industrie. Opvallend is de toelevering van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling aan de machine-industrie, die in 2020 een productiewaarde van 816 miljoen euro vertegenwoordigde. Andere belangrijke toeleveranciers zijn andere branches uit de sector industrie en holdings en managementadviesbureaus. Uit de grote vraag naar uitzendkrachten blijkt nogmaals het positieve effect van de groeiende machine-industrie op de werkgelegenheid. De totale waarde van alle gebruikte goederen en diensten uit het binnenland bedroeg 9,4 miljard in 2020, wat iets minder is dan de waarde van de ingevoerde goederen en diensten (10,2 miljard) door de machine-industrie.

Machine-industrie investeert relatief veel in onderzoek en ontwikkeling
De machine-industrie is ook op het gebied van investeringen in Research and Development (R&D) relatief sterker gegroeid dan de andere industriële branches. In 2013 was de machine-industrie nog verantwoordelijk voor 28,6 procent van de totale uitgaven aan R&D door de industriële sector. In 2019 was dit gegroeid naar 37 procent oftewel 2,2 miljard euro. Dit komt neer op bijna een vijfde deel (18,4 procent) van de R&D uitgaven van bedrijven.

Stef Blok benoemd tot Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving

Oud-minister Stef Blok is maandag benoemd tot Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In zijn nieuwe functie richt Blok zich op het coördineren van de sancties tegen Rusland. Om de implementatie van sancties en de toezicht daarop te verbeteren. Dit betekent stroomlijnen van de opsporing van de belangrijkste Russische personen en organisaties op de Europese sanctielijst. Ook moet de Nationaal Coördinator ervoor zorgen dat betrokken overheden de sancties effectief kunnen handhaven.

Stroomlijnen
Belangrijke taak van de Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving is de coördinatie tussen de verschillende betrokken ministeries en uitvoeringsorganisaties. De Nationaal Coördinator geeft daarom leiding aan een Rijksbrede stuurgroep waarin alle betrokken ministeries en uitvoeringsinstanties deelnemen.

Extra ambtenaren
De verschillende betrokken ministeries en departementen leveren ook extra mensen die zich speciaal richten op uitvoering en handhaving van de sancties tegen Rusland. Deze ambtenaren werken samen in een taakgroep onder de dagelijkse leiding van Buitenlandse Zaken.

Minister
Stef Blok is geen onbekende op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van 2018 tot 2022 was hij er zelf minister. Als bewindspersoon zette Blok zich onder meer in voor gerechtigheid voor slachtoffers van oorlogsmisdaden. Zo stelde Blok namens Nederland Syrië aansprakelijk voor grove mensenrechtenschendingen.

Wakker Dier start actie voor halvering veestapel

Vandaag start Wakker Dier een petitie voor halvering van de veestapel. Minder dieren betekent minder leed, minder veevoer en minder mest. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Al jaren houdt de regering de vee-industrie een hand boven het hoofd. Het is genoeg geweest.”

Op dit moment leven in Nederland 99,8 miljoen kippen, 11,5 miljoen varkens en 3,8 miljoen runderen. We slachten duizend dieren per minuut. Buitenproportionele aantallen voor zo’n klein land. Circa zeventig procent van het vlees, de melk en de eieren is bestemd voor de export aldus Wakker Dier. 

Uitgebuit
In de veehouderij draait alles al decennia om zo goedkoop en efficiënt mogelijk produceren. Dat gaat ten koste van dierenwelzijn en natuur. Hilhorst: “In de Nederlandse vee-industrie zijn de meeste dieren niets meer dan machines die gigantische hoeveelheden geïmporteerd graan en soja omzetten naar vlees, melk of eieren. En mest. Zoveel mest dat de Nederlandse natuur eronder gebukt gaat.”

Meer boeren
De eenzijdige focus op lage kosten dwingt boeren tot schaalvergroting. Hierdoor neemt het aantal boeren al jaren af, terwijl de veestapel onverminderd hoog blijft. Wakker Dier wil juist een tegengestelde beweging: minder dieren en meer boeren. Met minder dieren per bedrijf komt er meer tijd voor zorg en letterlijk meer ruimte voor de dieren.

Weerstand
Inmiddels begint de overheid in te zien dat de situatie onhoudbaar is. Maar de lobby is sterk en de grote vee-industrie is een heilig huisje dat niet omver mag. Voorgestelde maatregelen zoals een vleestaks of een lichte krimp roepen in de politiek veel weerstand op. Met deze petitie wil Wakker Dier het tegengeluid van de burger laten horen.

FOK! Wat een weer: april compenseert maart

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!  

Dat is even wat anders dan de maand maart he? Het leek wel een dag in november. Alleen op de Wadden hebben ze nog even de zon gezien, maar voor de rest van het land bleef het wolkendek helemaal gesloten. Een tegenvaller was wel dat de regen niet aan mijn verwachtingen heeft voldaan. De prognose was zo'n 10 tot 20 mm. Tot mijn teleurstelling is er slechts 7 mm gevallen. Vér ondermaats dus. Alleen op de Wadden viel er méér dan 10 mm. Daar was ook de meeste neerslag verwacht, maar ook dat was duidelijk onder de prognose. 

Vorige week was ik door het dolle heen. Consequent zat er tot 15 april ruim 100 mm in de koker. Daar zijn in de laatste modellen nog maar 25 mm van over. De meeste nattigheid is nu verplaatst naar het zuidoosten. Maar met zo'n 50 mm is ook daar de hoeveelheid aardig naar beneden bijgesteld. 

Droog blijft het deze week zeker niet, maar een waterballet lijkt het dus ook niet te gaan worden. Op veel zon hoeven we overigens ook niet te rekenen.

Donderdag lijkt tamelijk winderig en nat te worden, maar ook nu lijkt zich dat een stuk zuidelijker te gaan afspelen.

Het enige wat zeker is, is dat het beslist niet warm gaat worden.

Actueel zien we de komende 24 uur weinig verandering. Het blijft bewolkt en er valt af en toe regen of motregen. Ik denk dat ook vandaag de hoeveelheden minder zullen zijn dan de 10 mm die in de uitvoer staat. Verder staat er een wind uit westelijke richting en die is matig tot vrij krachtig. Het kwik is wel verschillend: in het noordoosten is 8 graden het maximale, terwijl in Zeeland de 12 gradenh haalbaar is. 

Ook de dagen daarna blijven wisselvallig, maar dus minder nat dan verwacht.

Tot ziens maar weer!  

Een wolkje en zon (Foto: Charged)
Een wisselende bewolking zagen we in de omgeving van Haps. Veel activiteit in de lucht. (Foto: Charged) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Elon Musk is nu groot aandeelhouder Twitter

Beleggers juichten maandag na de onthulling dat Elon Musk de grootste aandeelhouder van Twitter is geworden, waardoor het aandeel steeg met 27,1%.

Musk heeft een belang van 9,2% in Twitter genomen, ongeveer 73,5 miljoen aandelen, volgens een nieuwe SEC-aanvraag. De investering is maandag $ 3,7 miljard waard, tegen $ 2,9 miljard aan het einde van de vorige handelsdag. Het grootste deel van Musk's fortuin zit in Tesla-aandelen, en nu die aandelen de afgelopen twee jaar snel in waarde zijn gestegen, is Musk nu 's werelds rijkste persoon, met een waarde van meer dan $ 300 miljard.

Musk heeft op Twitter gesuggereerd dat hij graag enkele wijzigingen in Twitter zou zien, hoewel het onduidelijk is wat hij precies wil en hoe hij zijn grote aandelenbezit zal gebruiken om daadwerkelijk een verandering te bewerkstelligen. Dat gezegd hebbende, is het duidelijk dat Musk niet tevreden is met de richting die het bedrijf is ingeslagen, en bekritiseert hij in recente berichten de wijze waarop Twitter de vrijheid van meningsuiting beperkt.

14 Jaar cel en tbs geëist voor wurgen echtgenote en doden hond

Op de avond van 26 september 2020 pakte de verdachte nootjes in de keuken. Op de televisie hoorde hij iets over deurwaarders. Zijn echtgenote zei dat ze hoopte dat die deurwaarders nooit bij hen aan de deur zouden komen. Dat was het moment waarop er iets knapte. De verdachte pakte haar sjaal, liep naar haar toe en wurgde haar. Zijn echtgenote had niet kunnen vermoeden dat deze opmerking haar fataal zou worden.

Vandaag stond een 74-jarige man uit Grevenbicht terecht in deze zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) Limburg verdenkt hem niet alleen van doodslag, maar ook van het opzettelijk doden van zijn hond en eiste vandaag veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Ontmaskering
De hond keek toe en die moest vervolgens ‘mee’ met de echtgenote. Het motief van deze gruwelijke daad, die niet met voorbedachten rade heeft plaatsgevonden, lijkt te liggen in de schaamte die verdachte had om ten opzichte van zijn partner toe te geven dat er financiële problemen waren. De angst voor ontmaskering. Dit is opvallend, omdat dit bijna exact hetzelfde motief was bij de dood van zijn vorige echtgenote in 1997.

Herhaling situatie
Destijds, in 1997, bereidde de verdachte zijn daad voor. Hij was planmatig bezig en probeerde op die manier zijn ontmaskering te voorkomen. Voor de moord op zijn echtgenote kreeg de verdachte een gevangenisstraf van acht jaren opgelegd. Duidelijk werd dat het presteren boven zijn kunnen, de schijn ophouden en het niet uiten van zijn frustraties, tot zo’n heftige situatie leidde dat hij zijn echtgenote doodde. Dan vierentwintig jaren later herhaalt de situatie zich. De verdachte zocht geen hulp en verdoezelde weer alles. Hij liep in dezelfde fuik als jaren daarvoor.

Excessief geweld
Na zijn aanhouding is de verdachte psychiatrisch onderzocht. Vastgesteld is dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Gezien de bevindingen ter plaatse, de bevindingen van het forensisch onderzoek en de eigen verklaring van de verdachte acht het OM het wettig en overtuigend bewezen dat de man zijn echtgenote van het leven heeft beroofd. De voorbedachten rade acht het OM niet bewezen, omdat niet is vast komen te staan dat er sprake was van een vooropgezet plan. Wel acht het OM bewezen dat de verdachte op dezelfde datum zijn hond heeft gedood. De officier van justitie: ”Deze daad van geweld en agressie die gevolgd werd door een tweede daad van geweld en agressie, het doden van de hond, dient bestraft te worden met een langdurige gevangenisstraf. Dat een verdachte die voor het overige volledig normaal lijkt te functioneren in de samenleving zo uit het niets over kan gaan tot excessief geweld, is zeer zorgelijk. De samenleving dient behoed te worden tegen dergelijk gedrag. zeker omdat het niet alleen bij het geweld naar zijn echtgenote toe gebleven is. Hij heeft immers ook hun gezamenlijke hond gedood, een uiterst agressieve en gewelddadige actie van de verdachte.”

De rechtbank doet op 15 april uitspraak in deze zaak.

Slachtoffer toeslagenaffaire hoeft huurwoning voorlopig niet te verlaten

In een kort geding procedure, die was aangespannen door de verhuurder, heeft de kantonrechter van de rechtbank Limburg vandaag geoordeeld dat de huurster de woning op dit moment niet hoeft te ontruimen. Onduidelijk is namelijk wat de rechter in een al aanhangige bodemzaak gaat beslissen.

Huurachterstand
De huurster, die slachtoffer is in de zogenaamde toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, heeft een huurachterstand laten ontstaan. De verhuurder heeft in de bodemzaak verzocht om daarom een einde te maken aan die huurovereenkomst. Daarna is de huurachterstand verder opgelopen. De verhuurder wil in dit kort geding dat de huurster nu al tot ontruiming overgaat. Het gaat namelijk om een sociale huurwoning, waarvoor een lange wachtlijst bestaat en de verhuurder wil de woning graag opnieuw verhuren. Ook wil de verhuurder met een ontruiming van de woning voorkomen dat de huurachterstand nog verder oploopt.

De huurster meent dat, als de rechter in de bodemzaak vindt dat er een einde moet komen aan de huurovereenkomst, hij of zij voldoende aanleiding zal zien om aan huurster een zogenaamde ’terme de grâce’ toe te kennen. Dat is een termijn van maximaal een maand, waarbinnen de huurster de volledige huurachterstand dient te betalen om huisuitzetting te voorkomen. De huurster meent dat zij daaraan kan voldoen, omdat zij binnenkort nog een fors bedrag aan extra compensatie van de overheid zal ontvangen.

Oordeel
De kort gedingrechter komt echter niet toe aan de vraag of de bodemrechter aan de huurster een terme de grâce zal verlenen. Op 1 januari 2021 is namelijk het Besluit Gemeentelijke Schuldhulpverlening in werking getreden. In dit besluit, dat is gebaseerd op de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening, is geregeld in welke gevallen een verhuurder de contactgegevens van een huurder met een huurachterstand moet verstrekken aan de gemeente. In het kader van de zogenoemde vroegsignalering van schulden is het gewenst dat op initiatief van gemeentelijke schuldhulpverleners contact wordt gezocht met inwoners met schulden.

De kort gedingrechter is van oordeel dat de verhuurder dit besluit niet heeft nageleefd. De rechter in de bodemzaak kan ervoor kiezen dit te betrekken in zijn of haar oordeel of er een einde moet komen aan de huurovereenkomst. Omdat de kort gedingrechter niet kan voorspellen wat de bodemrechter gaat doen, kan hij daarop niet vooruit lopen en wijst hij de vordering daarom af.

"Fortnite"-makers doneren 144 miljoen dollar aan Oekraïense hulpprojecten

144 miljoen dollar aan inkomsten uit de videogame "Fortnite" zullen worden gedoneerd aan projecten ten gunste van de bevolking van Oekraïne. Dit zijn de inkomsten uit de videogame van de afgelopen twee weken, zo legt de "Fortnite"-ontwikkelaar Epic Games uit.

Het geld wordt gedoneerd aan het VN-Kinderfonds UNICEF, het VN-Wereldvoedselprogramma, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de hulporganisaties World Central Kitchen en Direct Relief. Epic Games en de exploitanten van de Microsoft-spelconsole Xbox maakten in maart bekend dat alle opbrengsten van "Fortnite" tussen 20 maart en 3 april zullen worden gedoneerd aan Oekraïne.

Fortnite doneert opbrengsten (Pixabay)
Fortnite doneert opbrengsten (Pixabay)

Rusland roept het Oekraïens leger in Mariupol op om zich over te geven

Rusland heeft opnieuw verzocht aan de Oekraïense troepen in de omstreden havenstad Mariupol om de wapens neer te leggen.

De bataljons van de Oekraïense strijdkrachten en de buitenlandse huursoldaten zouden dinsdagochtend de stad veilig moeten kunnen verlaten via een corridor naar de door Kiev gecontroleerde gebieden, zei generaal-majoor Mikhail Mizintsev van het Russische ministerie van Defensie. "Iedereen die de wapens neerlegt, blijft absoluut in leven", zei hij.

Dinsdag moet opnieuw een poging worden ondernomen om (buitenlandse) burgers uit de stad aan de Zee van Azov in veiligheid te brengen, zei hij. Volgens de Russen zou Oekraïne de afgelopen dagen herhaaldelijk hebben voorkomen dat mensen uit Mariupol werden gehaald. 

Volgens Oekraïense gegevens werden maandag echter meer dan 1.550 burgers uit Mariupol gehaald. In totaal zijn 2.405 mensen geëvacueerd langs de route van een humanitaire corridor die van Mariupol naar de door Oekraïne beheerde stad Zaporizja leidt. Hiervan kwamen 1.553 mensen uit Mariupol zelf, de anderen uit andere plaatsen in het zwaar omstreden gebied. Mensen konden uit Mariupol wegkomen met privévoertuigen, die nog beschikbaar waren in het gebied, voegde Vereshchuk eraan toe. Een konvooi van zeven bussen, die bewoners moet evacueren, kan nog steeds niet de stad inrijden.

Oekraïne vreest "massale aanval" op de oostelijke regio van Luhansk

Volgens Oekraïense bronnen bereiden de Russische strijdkrachten een 'massale aanval' voor op de troepen in de oostelijke regio van Loehansk. Apparatuur en brandstof zullen worden overgebracht en de troepen zullen worden versterkt, zei de gouverneur van de regio, Serhiy Gaidaj.

"We denken dat ze zich voorbereiden op een massale aanval." "De bombardementen worden zwaarder", zei Gaigaj in een videoboodschap. Hij drong er bij de inwoners op aan om de regio zo snel mogelijk te verlaten. "Wacht niet tot jullie huizen worden gebombardeerd," riep hij de mensen op.

Oekraïense autoriteiten denken dat Russische troepen zich hebben teruggetrokken uit het noorden van Oekraïne, met name rond Kyiv, om zich te concentreren op het oosten en zuiden van het land. Rusland van zijn kant heeft onlangs aangekondigd dat het zijn offensief zal concentreren op de Donbass, waar de regio van Loehansk zich bevindt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.