FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 april 2022

Twitter is voor 41 miljard verkocht aan Elon Musk

Twitter is akkoord met een overname door Elon Musk. Dat hebben de twee partijen bekendgemaakt, kort nadat de handel in de aandelen Twitter vanavond was stilgelegd.

Musk, onder meer bekend van Tesla, betaalt 54,20 dollar per aandeel. Daarmee komt het te betalen bedrag op 44 miljard dollar, omgerekend 41 miljard euro. Vorige week deed Twitter het nog voorkomen niet te willen worden overgenomen door Musk, maar de deal is alsnog in zeer korte tijd gesloten.

Met de overname, die Musk als privépersoon doet en niet met bijvoorbeeld middelen van Tesla, wil hij van Twitter een soort bastion voor de vrijheid van meningsuiting maken. Die vrijheid is de basis van een goed functionerende democratie, benadrukt Musk in een verklaring. Daarin zei hij tevens nog grote potentie in Twitter te zien en zich te verheugen om zelf met het bedrijf aan de slag te gaan. 

Raketgranaten op ministerie in Transnistrië nabij Oekraïense grens

Volgens de politie in de separatistische regio Transnistrië in Moldavië hebben verschillende explosies het ministerie van Binnenlandse Zaken doen schudden. De explosies werden vermoedelijk veroorzaakt door raketgranaten. Er zijn nog geen meldingen van gewonden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei op Facebook dat enkele ramen van het gebouw waren gesprongen en dat er rook uit het gebouw kwam.

Transnistrië, gelegen op de grens tussen Moldavië en Oekraïne, wilde in de jaren negentig zelfstandig verder en uit Moldavië. Transnistrië wordt niet internationaal erkend. Er wonen ongeveer 470.000 mensen.

Rusland heeft ongeveer 1.500 troepen gestationeerd in Transnistrië, die daar dienen als vredeshandhavers. Er zijn echter zorgen dat deze Russische soldaten Oekraïne kunnen binnenvallen. Een hoge Russische militaire functionaris, Rustam Minnekayev, zei vorige week dat Russische troepen van plan zijn de volledige controle over Zuid-Oekraïne over te nemen, wat volgens hem de weg naar Transnistrië zou effenen.

Diablo Immortal krijgt ook pc-versie, release date bekend

Blizzard heeft bekendgemaakt wanneer we met Diablo Immortal aan de slag kunnen. De game is speelbaar vanaf 2 juni voor mobiel (Android en iOS) en, jawel, pc. De game krijgt op dezelfde datum een pc-versie.

Toen de game werd aangekondigd, was de game nog exclusief aangekondigd voor mobile en werd een pc-versie nog uitgesloten. Dit leverde flinke kritiek op en natuurlijk de iconische quote: 'Is this an out of season april fool's joke?' Blizzard komt dus terug op hun eerdere houding en brengt de game ook uit op pc.

Doe Maar-zanger en liedjesschrijver Henny Vrienten (73) overleden

Zanger en en liedjesschrijver Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat via concertorganisatie MOJO laten weten. Vrienten was al een aantal maanden ernstig ziek. Zo meldt AT5

Vrienten werd bekend als zanger en bassist van de zeer succesvolle Nederlandstalige band Doe Maar en kende ook successen als als solo-artiest. Hij schreef daarnaast veel liedjes voor andere artiesten, televisieprogramma's en musicals.

Russell: "Last van mijn borst en rug door porpoising"

Het leek een kwestie van tijd voordat de coureurs klaagden over fysieke ongemakken door het stuiteren van de nieuwe generatie F1-bolides. George Russell liet weten dat hij kampte met pijnklachten in zijn borst en rug. De W13 had duidelijk last van heftige porpoising tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna.

"Dit weekend was het stuiteren van de wagen het ergste dat we tot nu toe hebben ervaren. Ik heb voor het eerst echt last van mijn rug en borst door het extreme porpoising. Ik hoop dat we een oplossing vinden, want deze situatie is onhoudbaar", klaagde Russell.

De Mercedes-coureur eindigde op een keurige vierde plaats, terwijl teamgenoot Lewis Hamilton buiten de punten finishte op een dertiende plek. Russell liet weten dat hij zijn W13 dit weekend prima naar zijn hand kon zetten: "Wanneer de wagen en de banden in de juiste window zitten voelt hij erg goed om mee te rijden, afgezien van het stuiteren. Helaas kon ik tijdens de race niet veel uithalen. Het is erg moeilijk in te halen tijdens dit soort omstandigheden waarbij er maar één droge lijn is".

Russell: "Last van mijn borst en rug door porpoising" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Russell: "Last van mijn borst en rug door porpoising" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Moskou: staakt-het-vuren rond staalfabriek Azovstal in Mariupol

De regering in Moskou heeft een staakt-het-vuren afgekondigd voor het gebied rond de staalfabriek Azov in de Oekraïense stad Mariupol.

De Russische troepen zouden "alle vijandelijkheden staken, hun eenheden terugtrekken tot een veilige afstand en zorgen voor de evacuatie" van burgers vanaf 13.00 uur (CEST), aldus het Russische ministerie van Defensie. Oekraïense soldaten en talrijke burgers hebben zich al wekenlang verschanst in de Oekraïense staalfabriek.  

VS belooft Oekraïne extra wapens, Rusland waarschuwt voor verergering conflict

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin hebben tijdens hun ontmoeting vannacht met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy extra Amerikaanse steun ter waarde van 322 miljoen dollar toegezegd.

"Dit zal de militaire capaciteiten ondersteunen die Oekraïne nodig heeft, met name de strijd in Donbas", zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Deze hulp zal de Oekraïense strijdkrachten ook helpen bij de overgang naar meer geavanceerde wapens en luchtverdedigingssystemen zoals wordt gebruikt bij de NAVO."

De totale Amerikaanse steun aan Oekraïne sinds de invasie door Rusland heeft een waarde van ongeveer 3,7 miljard dollar.

Rusland heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor verdere wapenleveringen aan Oekraïne. "We hebben benadrukt dat het onaanvaardbaar is dat de Verenigde Staten wapens leveren aan Oekraïne. We hebben opgeroepen om een einde te maken aan deze praktijk", zei de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, tegen de zender Rossiya 24. Dit gebeurde via een officiële diplomatieke brief die is verzonden aan Washington om de bezorgdheid van Rusland te uiten. Dergelijke wapenleveringen verergerden de situatie en verergerden het conflict, zei Antonov.

Rusland schiet zijn doel voorbij in de oorlog tegen Oekraïne, aldus Blinken. "We zien dat Rusland op dit moment faalt als het gaat om zijn oorlogsdoelen, en Oekraïne slaagt", zei Blinken in Polen na zijn gezamenlijke reis naar Kiev met Austin. Rusland heeft zich tot principieel doel gesteld Oekraïne volledig te onderwerpen en het land zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid te ontnemen, vervolgde Blinken. "Dat is mislukt". Het Russische leger is enorm achtergebleven bij de verwachtingen, en de economie is verwoest door sancties en een massale uittocht van westerse bedrijven.

Strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van aangiften 'The Voice Of Holland'

In januari dit jaar is er grootschalige media-aandacht geweest voor vermeende misstanden rondom het televisieprogramma The Voice Of Holland (TVOH). Aanleiding hiervoor was een online uitzending van het programma BOOS. Door vijf personen is aangifte gedaan van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen in totaal vier personen rondom TVOH. Het Openbaar Ministerie heeft deze aangiften onderzocht en beoordeeld. Besloten is om naar aanleiding van deze vijf aangiften verder strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De vier aan TVOH verbonden personen tegen wie aangifte is gedaan, zijn als verdachte aangemerkt.

Tegen een van de vier verdachten is door het parket Noord-Holland een onderzoek gestart naar aanleiding van een zedenfeit waarvan kort voor de uitzending van BOOS aangifte is gedaan. Dit betreft een verdenking die los staat van The Voice Of Holland. Ook het onderzoek naar aanleiding van twee nieuwe aangiften tegen deze persoon zal door het parket Noord-Holland geleid worden. De zaken tegen de overige drie verdachten worden onderzocht onder leiding van een officier van justitie van het parket Midden-Nederland.

De komende periode zal de politie zorgvuldig onderzoek doen. Hiervoor worden onder andere diverse getuigen en de verdachten gehoord. Naar verwachting zal dit geruime tijd duren. Na afronding van het onderzoek zal het Openbaar Ministerie beslissen of er voldoende bewijs is om de verdachten te vervolgen of dat dit niet het geval is en er afgezien wordt van vervolging. Als er besloten wordt tot dagvaarding van een of meer verdachten dan zal dat ook het moment zijn waarop er meer informatie gegeven kan worden over de verdenkingen. Het is dan vervolgens aan de rechter om een oordeel te vellen over de schuld van een verdachte.

Emmeloord: rijstrook A6 afgesloten wegens reddingsactie kat

De kat zat op een viaduct boven snelweg A6 bij Emmeloord ter hoogte van het Van der Valk-hotel. Het dier werd gezien door een oplettende automobilist. Die dacht in eerste instantie dat het om een schoen of een laars ging, maar toen hij dichterbij ging kijken bleek het om een kat te gaan die vast zat. Hij belde de dierenambulance, die vervolgens de brandweer om assistentie vroeg.

Voor de veiligheid van het dier en de weggebruikers is gekozen om het dier met een hoogwerker van de brandweer te benaderen. Daarvoor moest een rijstrook van de A6 korte tijd worden afgezet. Na een vlotte reddingsactie is de kat overgedragen aan de dierenambulance. Het dier is vervolgens naar een dierenarts gebracht voor controle, die gaat ook kijken of het dier is gechipt.

'Als agent weten wat jongeren bezighoudt, daar begint het mee'

Mark is een ervaren politieman in Leeuwarden. Met zijn achtergrond als lid van de Mobiele Eenheid en zijn huidige skills als wijkagent weet hij jongeren doorgaans goed te bereiken. ‘Al jaren werk ik rondom voetbalclub Cambuur. Dat doe ik vaak in burger. Daar begeef ik mij ook tussen de harde kern van de club’, begint Mark. Maar rond oktober, in een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, gaat het mis.

‘Na afloop van de wedstrijd zie ik collega’s staan op het omliggende plein bij het stadion. Terwijl ik er heen loop, hoor ik een collega roepen: “Rennen!”. Stenen en glaswerk spatten naast ons uiteen, waarna de meute op ons af komt stormen. Vier collega’s die in een steeg belanden, komen zo in het nauw dat ze hun wapen trekken. Wij helpen hen door via de andere kant de steeg in te lopen. De ME heeft ons daarna moeten bevrijden.’

‘Bij de jongens uit de harde kern ben ik een bekend gezicht’, vertelt Mark. ‘Maar het rare is dat we nu direct werden bekogeld. Zonder dat daar woorden aan voorafgingen. Zoiets komt veel persoonlijker over. Een aantal collega’s heeft daar echt moeite mee gehad. Ik ben achteraf niet bedreigd, alleen op het moment zelf. Mentaal kon ikzelf gelukkig snel weer door.’

Dat het geweld tegen de politie zo veranderde, begrijpt Mark vanuit de praktijk wel. ‘We zaten natuurlijk middenin de coronaperiode. Daarin merkte ik dat de jeugd overal werd weggejaagd. Ze mochten niks. Als politie hadden we wellicht meer de verbinding moeten zoeken. Dat lukte vanwege drukke diensten minder goed. Ze waren het helemaal zat en konden nergens terecht. Dan merk je in gesprekken dat er onvrede is, niet alleen bij de jeugd, maar ook bij ouderen. Die onvrede zorgt voor een algeheel negatief beeld. De politie is in dat opzicht vaak de tegenpartij. Bij de wedstrijd van Cambuur kwam al die frustratie samen.’

‘Onlangs schreef ik iets op Facebook, waarin ik de boodschap wilde brengen: waar zijn we met z’n allen mee bezig?’ vertelt Mark. ‘We zijn allemaal mensen, maar dit gaat echt alle perken te buiten. Daar heb ik ontzettend veel reacties op gekregen. Ik ben door scholen benaderd, waar ik mooie gesprekken heb gevoerd met jongeren. In het begin hielden ze hun capuchon of pet nog op, maar zodra een klasgenoot iets durfde te vragen, bleken ze allemaal op hun eigen manier benieuwd naar de politie. Een enkeling overwoog zelfs om later bij de politie te gaan.’

De oplossing in het reduceren van geweld ligt volgens Mark niet alleen bij de politie: ‘Het is naar mijn idee een maatschappelijke taak. Van ons, van scholen en van ouders. Men heeft voor een langere tijd online beelden van de politie gezien die louter negatief waren. Dat beeld is dus verslechterd. Agenten moeten nog meer in gesprek gaan en extra zichtbaar zijn in de wijk. Zo kunnen we beter uitleggen wat ons werk inhoudt. Goed contact met de jeugd is cruciaal.’

Jongeren persoonlijk benaderen, agressie voorkomen in plaats van achteraf elkaar helpen, is volgens Mark de sleutel. ‘Ik wil zien wat jongeren bezighoudt. En wat wij voor deze jongeren kunnen doen. Als we wachten tot zoiets uit de hand loopt, zijn we te laat.’

Geweld tegen politie steeds vaker gericht op individuele agenten

Het geweld tegen agenten is voor het vijfde jaar op rij toegenomen. In 2021 werden bijna 13.000 meldingen en aangiftes gedaan door agenten, ten opzichte van zo'n 9600 in 2017. De politie merkt op dat het geweld steeds vaker is gericht tegen individuele agenten, zoals bij de demonstraties tegen het coronabeleid. Zo meldt AT5.

Dat blijkt uit de nieuwste landelijke cijfers over geweld tegen politieambtenaren. Het aantal meldingen is iets hoger dan het jaar ervoor, toen er zo'n 12.550 meldingen werden gedaan.

Wel is opvallend dat agenten tijdens hun werk steeds vaker te maken met zwaarder geweld. De coronapandemie is onlosmakelijk verbonden met deze geweldscijfers, aldus de politie. In de cijfers is een stijging te zien van het aantal meldingen van openlijk geweld en wederspannigheid, ofwel het met geweld verzetten tegen een handeling van een ambtenaar.

"Demonstraties tegen het coronabeleid trokken steeds vaker mensen aan die bewust kwamen om geweld te gebruiken tegen de politie", zo concluderen de onderzoekers op. Daarbij wordt opgemerkt dat dit geweld steeds vaker gericht was op individuele politiemensen en niet alleen op de politie als overheidsorganisatie. Ook werden politiemensen het slachtoffer van 'doxing', waarbij persoonsgegevens van agenten worden gelekt.

Excessief geweld
Verder blijkt uit de cijfers dat agenten, vergeleken met 2020, vorig jaar vaker excessief geweld meldden. Het inrijden met een voertuig op een agente verdubbelde van 50 meldingen in 2020 naar 108 vorig jaar. Ook het aantal meldingen van poging tot moord is tussen 2020 en 2021 ruim verdubbeld en ging van 6 in 2020 naar 15 meldingen vorig jaar, terwijl openlijk geweld met 453 meldingen is verdrievoudigd.

Volgens de politie is het aantal pogingen tot doodslag gestegen door de rellen tijdens demonstraties en is er een verschuiving zichtbaar van verbaal geweld naar fysiek geweld. Door de lockdown nam het horrecageweld logischerwijs af. De politie zegt zich zorgen te maken om het toenemende maatschappelijke ongenoegen.

Madame Tussauds eert Johan Cruijff op zijn 75e geboortedag

Het is vandaag 75 jaar geleden dat Johan Cruijff werd geboren. Madame Tussauds heeft daarom voor de derde keer in haar bestaan een beeld van de legendarische nummer veertien gemaakt. Susila Cruijff heeft het beeld van haar vader onthuld. Zo meldt AT5.

Het beeld geeft Cruijff weer als voetballer en aanvoerder van het Nederlandse Elftal in de jaren '70. Hij staat afgebeeld in het World Cup 1974-tenue en staat in een interactieve set waar bezoekers digitaal een van zijn beroemde clubshirts uit zijn voetbalcarrière kunnen aantrekken.

Het wassenbeeld is in ongeveer negen maanden gecreëerd door een team van 25 specialisten. Omdat Cruijff in 1992 heeft geposeerd voor zijn tweede beeld, konden de beeldhouwers voor een groot deel nog gebruikmaken van meetgegevens uit die tijd. Verder is veel onderzoek gedaan en keek de familie mee om zo tot een perfecte gelijkenis te komen.

Cruijff overleed zes jaar geleden op 68-jarige leeftijd door longkanker. Gisteren werd bij de vierde editie van de Cruijff Legacy 14K 385.000 euro opgehaald voor de Johan Cruyff Foundation.

Tien jaar Tekenradar: 80.000 tekenbeetmeldingen, in Drenthe de meeste kans

Door 80.000 tekenbeetmeldingen in 10 jaar via Tekenradar.nl weten we nu dat je in Drenthe de grootste kans hebt op een tekenbeet. Snel een teek verwijderen halveert de kans op de ziekte van Lyme. Ook weten we beter hoe we de ziekte van Lyme kunnen herkennen. Vanaf nu kunnen mensen wekelijks aangeven of ze gebeten zijn. Daardoor is binnenkort op elk moment zichtbaar wat de actuele kans op een tekenbeet is. 

Precies tien jaar geleden lanceerden het RIVM en Wageningen University Tekenradar.nl: het citizen science-netwerk voor onderzoek naar en voorlichting over tekenbeten en de ziekte van Lyme. Sindsdien zijn er ruim 80.000 tekenbeten gemeld. Diverse onderzoeken in samenwerking met de Lyme-centra van Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum en Radboudumc Radboud University Medical Centre leverden veel nieuwe inzichten op. Daardoor weten we beter waar, wanneer en hoe tekenbeten en de ziekte van Lyme vóórkomen, en kan de ziekte eerder worden herkend.

Grootste kans op tekenbeet in Drenthe
De meeste tekenbeetmeldingen kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Het aantal gemelde tekenbeten is in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst in Drenthe gevolgd door Gelderland, en het laagst in Zuid-Holland. Het aantal tekenbeetmeldingen is het hoogst in juni en juli: ongeveer 50% van alle tekenbeetmeldingen per jaar. Ook vonden we dat bijna 1 op de 5 mensen die een tekenbeet meldden meer dan 1 tekenbeet tegelijk ontdekte. Opvallend was dat volwassenen in iets meer dan de helft van de gevallen een beet op het been hadden. Kinderen hadden juist het vaakst een beet op het hoofd of in de nek. Maar zowel bij volwassenen als kinderen werden beten over het hele lichaam gemeld. Als je een teek aantreft op je lichaam, controleer dan dus ook de rest van je lichaam extra goed.

Snelle verwijdering teek halveert kans op ziekte van Lyme
Wie kreeg er wel en geen ziekte van Lyme na een tekenbeetmelding? Dit zochten we uit. Hierdoor weten we nu dat de kans op ziekte van Lyme na een tekenbeet gemiddeld 2% tot 3% is, ondanks het feit dat 20% van de teken besmet is met de Lymebacterie. Als je de teek snel verwijdert (binnen enkele uren) dan halveert deze kans. Als je de teek laat zitten totdat de teek zich helemaal volzuigt, dan verdubbelt de kans op Lyme. Het onderstreept het belang om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen en teken snel te verwijderen.

Ziekte van Lyme beter herkend
Elk jaar krijgen Nederlanders in totaal anderhalf miljoen tekenbeten, waardoor bij 27.000 mensen de ziekte van Lyme ontstaat. Vaak is dat de vroege vorm van de ziekte met een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet. We weten door het Tekenradaronderzoek dat het niet altijd een rode ring is. In een derde van de gevallen ziet het er eerder uit als een egale roodachtig gekleurde vlek, die lastiger te herkennen is.

Nu is juist het herkennen van die rode ring of vlek na een tekenbeet zo belangrijk, als eerste verschijnsel van de ziekte van Lyme. Er zijn namelijk nog geen bloedtesten die deze vroege ziekte van Lyme goed kunnen opsporen. Houd daarom de plek van een tekenbeet op de huid tot drie maanden na de beet in de gaten om te zien of er een rode kring of vlek ontstaat.

Gelukkig herstellen mensen met de ziekte van Lyme in de meeste gevallen zonder restklachten na behandeling met antibiotica. Door het onderzoek via Tekenradar.nl weten we nu ook dat van de jaarlijkse 27.000 mensen met de ziekte van Lyme 1000 tot 1500 mensen langdurig klachten houden na behandeling. De precieze oorzaak van deze klachten is nog onbekend.

Nieuw onderzoek via Tekenradar.nl: kans op tekenbeten per week
Vandaag start een nieuw onderzoek op Tekenradar.nl, waarvoor deelnemers zich kunnen aanmelden. We vragen deelnemers om elke week door te geven of ze tekenbeten hebben opgelopen. Het is belangrijk om een vaste groep deelnemers ook te laten doorgeven als ze geen tekeneten hebben opgelopen. Dan is veel nauwkeuriger te bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt.

“Eerder konden we al kijken naar de aantallen tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl, maar we wisten nooit precies wat de invloed van bijvoorbeeld media-aandacht was op abrupte stijgingen van de aantallen tekenbeten?," zegt Arnold van Vliet, onderzoeker van Wageningen University. "Door zoveel mogelijk deelnemers elke week te vragen of ze tekenbeten hebben opgelopen en hoeveel, kunnen we binnenkort de kans op tekenbeten per aantal deelnemers bepalen”.

“Zo kunnen we mensen dus veel preciezer laten zien wanneer de kans op tekenbeten het hoogst is”, aldus Kees van den Wijngaard, onderzoeker van het RIVM, “en wanneer dus een tekencheck na een bezoek in het groen nog belangrijker is dan anders”.

De onderzoekers benadrukken dat na élk bezoek aan het groen een controle op tekenbeten belangrijk blijft, en dat de meeste mensen na een tekenbeet gelukkig niet ziek worden.

Als men een tekenbeet oploopt moet men deze teek snel weg halen met een puntig pincet of tekenverwijderaar. Tekenbeten kunnen worden gemeld op Tekenradar.nl

Schapenteek, meest voorkomende teek in Nederland (Pixabay)
Schapenteek, meest voorkomende teek in Nederland (Pixabay)

Op één na oudste mens ooit (119) overleden

Triest nieuws uit Japan: Kane Tanaka is afgelopen dinsdag overleden, zo is maandag naar buiten gebracht. De Japanse mocht een uitermate respectable leeftijd bereiken, ze was namelijk 119 jaren jong.

Op 2 januari 1903 werd Kane Ota geboren in Wajiro, honderd jaar (!) geleden trouwde ze met een neef, Hideo Tanaka. Het stel had een noedelwinkel, waar mevrouw Tanaka tot haar 63e in werkte: ze stopte daar in 1966 mee.

In de jaren zeventig reisde het stel naar de VS om familieleden te bezoeken, in 1993 overleed meneer Tanaka op 90-jarige leeftijd, maar liefst 71 jaar na hun huwelijk. Zijn weduwe leefde nog een lang leven, de laatste jaren in een verzorgingstehuis.

Gezond was mevrouw Tanaka zeker niet altijd: op haar 35e kreeg ze te maken met paratyfus, tien jaar later onderging ze een operatie in verband met alvleesklierkanker. In 2006 werd ze getroffen door darmkanker, maar op haar 103e onderging ze een succesvolle operatie.

Ze was uiteraard erg oud, maar buiten de genoemde ziektes om was ze verder best gezond en nog altijd scherp van geest. Geloof in god, familie, slaap, goed eten en regelmatig met wiskunde aan de gang gaan, dat waren volgens haar de redenen voor haar leeftijd.

In september 2020 ging Tanaka voorbij aan landgenote Nabi Tajima en werd ze de derde oudste persoon ooit, voor zover geverifieerd. In januari dit jaar vierde ze als derde persoon ooit haar 119e verjaardag en op 10 april ging ze Sarah Knauss voorbij.

Voor Tanaka blijft het dus bij de tweede plek op de 'ranglijst': 119 jaar en 107 dagen, tien dagen ouder dan de in 1999 overleden Knauss werd. Het record staat nog altijd op naam van de Française Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed.

Calment's in 1904 geboren landgenote Lucile Randon is nu 's werelds oudste mens, zij heeft nog een ruim jaar te gaan om Tanaka te passeren.

FOK! Wat een weer: meer buien, minder warmte

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend laat in het zuiden de zon zich af en toe te zien, elders overheerst de bewolking met lokaal een enkele bui. In de middag breekt in het noorden de zon door en ontstaan er vooral in het zuiden enkele buien, in Limburg is een enkele klap onweer niet uitgesloten. De middagtemperatuur ligt tussen lokaal 16°C in het noordoosten tot maximaal 12° in het midden en oosten. De wind komt uit een noordoostelijke richting en is overwegend matig, aan de kust en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Komende nacht is het in het zuiden overwegend bewolkt met hier en daar een bui, elders blijft het droog. In het noorden is het aanvankelijk helder, maar vanaf de Noordzee drijft er in de loop van de nacht bewolking binnen. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De wind draait naar het noorden en is zwak tot matig, op het IJsselmeer en aan de (zuid)westkust vrij krachtig.

Morgen overdag maakt het zuiden van Limburg nog kans op een bui, elders blijft het droog. Verder is het een afwisseling van zon en wolken, met in het noorden wat meer bewolking. De middagtemperatuur ligt tussen 12°C in het noorden tot lokaal 16°C in het zuiden. De wind is matig en komt uit het noorden. (Bron: KNMI)

Ook boten moeten wachten voor de brug (Foto: Stephan5)
Ook boten moeten wachten voor de brug (Foto: Stephan5)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

NASCAR: close racing op superspeedway Talladega

In de NASCAR Cup Series is zondagavond alweer de tiende race van het seizoen afgewerkt. Op de grote Talladega Superspeedway stond de GEICO 500 op het programma, wat weer voor veel close racing op uiterst hoge snelheid zorgde.

We begonnen met Christopher Bell en Martin Truex op de eerste rij, gevolgd door Daniel Hemric, Daniel Suarez, Kyle Larson en Kurt Busch. Het veld kabbelde bijna de hele eerste stage lekker door, met constant wisselende treintjes, zoals we kennen van de superspeedways.

Met drie ronden te gaan in de stage ging het dan toch fout: Hemric's auto viel stil, Austin Dillon tikte hem in de rondte en daarna werd Hemric hard geramd door Chase Briscoe, die ook nog eens hard tegen Chris Buescher knalde. Iedereen was ok, maar Briscoe kon wat anders gaan doen en Bubba Wallace pakte ondertussen de stagewinst.

Met Larson en William Byron voorop kon stage twee beginnen, tot een stilvallende veteraan Greg Biffle voor een caution zorgde. Die werd bijna gelijk gevolgd door een volgende caution: BJ McLeod ging in de rondte. Ook de volgende herstart ging niet goed: Joey Logano werd door Wallace de muur in gestuurd, waarna hij terug de baan op stuiterde en Ty Dillon hard raakte, met een kettingreactie tot gevolg.

Niet alleen Logano en Dillon waren klaar, ook Ricky Stenhouse Jr en Suarez konden inpakken, terwijl Byron en Elliott de leiding pakten bij de herstart. Cody Ware was in het achterveld de volgende die in de rondte ging: de schade bleef beperkt tot hemzelf, maar de volgende caution was wel een feit.

Byron hield de touwtjes keurig in handen en pakte de tweede stage, voor Elliott. Wisselende plannen bij de pitstops, met name wat betreft het aantal nieuwe banden onder de auto, schudde het veld iets op: bij de herstart hadden Erik Jones en Kyle Busch de eerste startrij in handen, maar Elliott, Larson en Byron waren zeker niet ver weg.

Dit keer ging het redelijk soepel richting de laatste vijftien ronden, waarbij Larson, Jones en Byron het veld aan bleven voeren. Met drie ronden te gaan begon het flink rommelig te worden, terwijl Denny Hamlin's brandstop op was en hij door het wegzakken zorgde voor een kleine breuk in de grote groep.

Jones, Larson, Ross Chastain en Kurt Busch gingen in die volgorde de slotronde in, waarin het toch nog even fout ging: onder meer Kurt Busch en Wallace stevig tegen de muur knalden. Jones deed dat niet, maar in de laatste meters werd hij wel gepasseerd: Chastain kwam onderdoor en ging er met de overwinning vandoor, voor Austin Dillon en Kyle Busch.

Sudan: minstens 168 doden bij gevechten in Darfur

In de Sudanese regio Darfur zijn zeker 168 mensen om het leven gekomen bij gevechten tussen Arabieren en een niet-Arabische minderheid, meldt hulporganisatie General Coordination for Refugees and Displaced in Darfur. Minstens 98 mensen raakten gewond, de organisatie vreest voor meer doden. De gevechten zijn één van de gewelddadigste confrontaties van de afgelopen jaren in Darfur.

Gewapende Arabische nomaden zijn dorpen van de niet-Arabische Massalit-minderheid aangevallen. Volgens de hulporganisatie was dat een vergelding voor een eerder gepleegde dubbele moord. Ongeveer 20.000 mensen zijn vanwege het geweld op de vlucht geslagen.

Het geweld in de regio Darfur laait sinds 2020 weer op nadat de Sudanese oud-dictator Omar al-Bashir in 2019 door het leger werd afgezet. De conflicten gaan onder andere over landbouwgrond en vee en kennen vaak een fatale afloop.

Slovenië: Svoboda-partij uit het niets de grootste bij de verkiezingen

De nieuwe groene Svoboda-partij is uit het niets de grootste partij in Slovenië geworden. De nieuwe liberale partij van energiemanager Robert Golob heeft de parlementsverkiezingen in Slovenië gewonnen - en duidelijker dan verwacht.

De rechtse premier, Janez Jansa, zal na iets meer dan twee jaar zijn post verliezen. Golob's Freedom Movement (GS) ging zondag na 98 procent van de uitgebrachte stemmen naar 34 procent en 40 van de 90 parlementszetels, aldus de staatsverkiezingscommissie. Jansa's SDS-partij kreeg 24 procent van de kiezers achter zich en behaalde 28 zetels.

Frankrijk kiest president Macron!

De Fransen kunnen vandaag vanaf 08.00 uur terecht in de stembureaus  om hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen. In de peilingen lijkt president Macron op een veilige voorsprong te staan. Maar veel Franse kiezers zullen pas op het laatste moment beslissen of ze gaan stemmen en op wie.

Volgens de laatste peilingen, die vrijdagavond werden gepubliceerd, kan de zittende president rekenen op 57 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de radicaal-rechtse Marine Le Pen, staat op 43 procent. Andere onderzoeken laten grofweg dezelfde scores zien.

Update 25 april 0.01 uur: Het is Emmanuel Macron gelukt om een tweede termijn van vijf jaar als president van Frankrijk zeker te stellen. In de afgelopen 70 jaar is dat alleen  Charles de Gaulle, Francois Mitterand en Jacques Chirac gelukt. Volgens de prognose heeft Macron 58,2 % van de stemmen gekregen.

Veel van de stemmen komen hoogstwaarschijnlijk van kiezers van de radicaal-linkse Melenchon en de groene Jadot, die tijdens de eerste stemmingsronde als derde en zesde eindigden. Direct na deze eerste ronde paste Macron een aantal van zijn plannen aan, op het gebied van pensioenen en klimaat, in een poging die linkse kiezers voor zich te winnen.

In zijn overwinningstoespraak zei Macron een president "voor alle Fransen" te willen zijn. Verliezer Marine le Pen zei in haar eerste reactie dat ze doorgaat en heel erg verheugd te zijn met de enorme stemmenwinst in vergelijking met 5 jaar geleden.

Een Franse president mag maximaal twee termijnen dienen, dus een derde verkiezingsstrijd tussen Le Pen en Macron in 2027 is uitgesloten. Tegen die tijd hoopt Macron Frankrijk "sterker en onafhankelijker" te hebben gemaakt, zei hij in zijn overwinningsspeech. "En ik ben iedereen dankbaar die mij vertrouwt om dat project de komende jaren te leiden."

Voorlopig blijft Frankrijk in de campagnesfeer. Over twee maanden zijn er weer verkiezingen, ditmaal voor een nieuw parlement.

 

Update 20.05 uur: Volgens de exitpolls is Emmanuel Macron herkozen als president van Frankrijk. Bij de verkiezingen van vandaag kreeg hij volgens de eerste prognoses ongeveer 58 procent van de stemmen. Zijn rivale, Marine Le Pen, bleef steken op 42 procent.

Update 15.20 uur: Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg de opkomst rond het middaguur 26,41%, bijna 2 punten minder dan bij de verkiezingen vijf jaar geleden.

De eerste exitpolls worden verwacht om 20.00 uur Parijse tijd wanneer de laatste stembureaus in Parijs en andere steden sluiten. Tot die tijd mogen Franse media geen kandidaten citeren of opiniepeilingen publiceren om ervoor te zorgen dat ze de kiezers niet beïnvloeden.

Ongeveer 48,7 miljoen mensen zijn geregistreerd om te stemmen in Frankrijk, hoewel opiniepeilers hebben gewaarschuwd dat de opkomst lager zou kunnen zijn dan in de eerste stemronde op 10 april, toen een op de vier Fransen zich van stemming onthield.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.