Musk: biedt $ 43 miljard voor Twitter, wil 'arena vrijheid van meningsuiting' creëren

Miljardair Elon Musk richtte zijn pijlen donderdag op Twitter Inc  met een overnamebod van $ 43 miljard, waarbij de CEO van Tesla zei dat het socialemediabedrijf in privëbezit zou moeten komen om te groeien en een platform voor vrijheid van meningsuiting te worden.

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat er een inclusieve arena is voor de vrijheid van meningsuiting", zei Musk, al de op een na grootste aandeelhouder van Twitter in San Francisco, tijdens een TED Talk in Vancouver toen hem werd gevraagd naar zijn bod.

Musk deed het bod op woensdag in een brief aan het bestuur van Twitter en het bedrag werd donderdag openbaar gemaakt. Zijn biedprijs van $ 54,20 per aandeel vertegenwoordigt een premie van 38% ten opzichte van de sluiting van Twitter op 1 april, de laatste handelsdag voordat zijn belang van 9,1% in het socialemediaplatform openbaar werd gemaakt.

Musk, 's werelds rijkste persoon met een fortuin van 273,6 miljard dollar volgens Forbes, verwierp zaterdag een uitnodiging om lid te worden van het bestuur van Twitter nadat hij zijn belang had bekendgemaakt. Analisten zeiden dat dit een teken was van zijn overnameplannen, omdat een zetel in de raad van bestuur zijn aandelenbezit zou hebben beperkt tot iets minder dan 15%. 

Musk hintte na zijn TED-talk op de mogelijkheid van een vijandig bod waarbij hij het bestuur van Twitter zou omzeilen en het bod rechtstreeks aan de aandeelhouders zou doen, door te tweeten: "Het zou volkomen onverdedigbaar zijn om dit bod niet ter stemming voor aandeelhouders te brengen."

Twitter evalueerde het aanbod volgens een bron onder begeleiding van Goldman Sachs en Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. Het bedrijf bereidde ook beschermende maatregelen voor tegen Musk voor het geval hij zijn belang vrijdag al zou verhogen, aldus de bron.

De aandelen van Twitter daalden 's middags 2%.

Musk heeft meer dan 80 miljoen volgers verzameld sinds hij in 2009 bij Twitter kwam en heeft het gebruikt om verschillende mededelingen te doen.