FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 april 2022

Random Pics van de Dag #597

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Militaire samenwerking met Suriname is win-win situatie

Nederlandse militairen gaan voor het eerst in 12 jaar weer trainen in de jungle van Suriname. Zo’n 120 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers volgen in mei en juni de loodzware Jungle Warfare (Instructors) Course. Daarnaast leveren nog zo’n 130 militairen ondersteuning.

De training in het Surinaamse oerwoud past in een hernieuwde militaire samenwerking tussen beide landen. Om die kracht bij te zetten kwamen ‘rode baretten’ en mariniers vandaag in Schaarsbergen bijeen met onder anderen de Surinaamse ambassadeur.

Bevestiging vriendschap
Nederland en Suriname maakten vorig jaar afspraken op defensiegebied. Nederland zegde onder meer ondersteuning toe bij de opleiding en training van het militaire kader en bij de ontwikkeling van het Surinaamse Nationale Leger en de Kustwacht.

Relatie
Bij die gelegenheid besprak Defensieminister Krishna Mathoera de mogelijkheid om de jungletraining weer gezamenlijk in Suriname te organiseren. “De afspraken die we vandaag maken, dragen bij aan het herstel van onze relatie en bevestigen onze vriendschap”, zei toenmalig minister Ank Bijleveld destijds.

Genadeloos
Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het oerwoud van Suriname. Nadien werden de wildernissen van Frans Guyana en Belize decor van deze trainingen.

Jungletrainingen zijn er voor mariniers, commando’s en militairen van de luchtmobiele brigade. Deze eenheden worden namelijk voorbereid om in extreme omstandigheden op te treden: van de woestijn in de Sahel tot de bevroren vlaktes rond de poolcirkel. Geen van deze gebieden is overigens zo genadeloos als de jungle: hitte, extreem hoge luchtvochtigheid, levensgevaarlijke planten en dieren. Tel daarbij op de dichte begroeiing die het zicht ontneemt en verplaatsingen en navigeren bijna onmogelijk maken. Oftewel, het oerwoud op zichzelf is al een vijandelijke omgeving.

Bouwprojecten
De Nederlandse militairen maken bij de training gebruik van de Surinaamse expertise. Als wederdienst voeren Nederlandse militairen enkele bouwprojecten uit rondom het oefengebied, waaronder het plaatsen van een brug. De eerste militairen vertrekken komend weekend uit Nederland voor de voorbereidingen in Suriname. In mei volgt de rest. Het benodigd materieel wordt over zee vervoerd.

Politie zoekt meer diversiteit met wervingscampagne nieuwe agenten

De politie lanceert deze week een nieuwe campagne voor de werving van agenten, gericht op meer diversiteit. In de campagne vertellen echte agenten over hun ervaringen met de politie. 'De campagne richt zich ook op mensen die nu nog niet aan de politie denken als werkgever', vertelt Martin Sitalsing, portefeuillehouder diversiteit bij de politie. 'We hebben die verschillende achtergronden keihard nodig. In de wijk en in het contact met burgers, neem je als agent jezelf mee. Met alles wat je in je hebt.'

De diversiteit van de politieorganisatie nam afgelopen jaar toe, blijkt uit de Barometer Culturele Diversiteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het percentage aspiranten met een migratieachtergrond steeg in de Randstad van 17% in 2020 naar 23% in 2021. Landelijk steeg het aandeel aspiranten met een migratieachtergrond van 16% in 2020 naar 19% in 2021. Het percentage vrouwen dat instroomde schommelt al langer rond de 40% en kwam uit op 42% in 2021.

Martin Sitalsing: 'Om effectief ons werk te kunnen doen, moeten we als politie herkenbaar en benaderbaar zijn. We maken gebruik van elkaars verschillen en kwaliteiten. Diversiteit is daarom voor ons geen modegril, maar pure noodzaak.'

Echte agenten, persoonlijke ervaringen
De komende jaren zoekt de politie jaarlijks ruim 2.000 nieuwe agenten. De wervingscampagne ‘Alles wat je in je hebt’ vertelt het persoonlijke verhaal van zes echte agenten met een diverse culturele en sociale achtergrond, geaardheid, sekse, leeftijd en levens- en werkervaring. En hun ervaringen zijn niet alleen maar positief. Zo vertelt Cemal over zijn ervaringen met etnisch profileren en Anna over de hulp die ze ontving, nadat ze op jonge leeftijd te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Bereiken en binnenhouden
Martin Sitalsing: 'Politiewerk is prachtig en het doet ertoe. Maar de persoonlijke ervaringen van collega’s schuren soms, omdat ze ook te maken hebben met de minder mooie kanten. Soms is er sprake van machocultuur of discriminatie. Als politie zijn we keihard met deze thema’s aan de slag en het is bemoedigend om te zien dat het ons beter lukt om collega’s met een diverse achtergrond te bereiken en binnen te houden.'

Uitstroom van medewerkers
De totale uitstroom bij de politie is met 4-5% lager dan bij vergelijkbare organisaties, blijkt uit de cijfers van CBS. Medewerkers met een migratieachtergrond verlaten in 2021 niet bovengemiddeld vaak de politieorganisatie. Van de totale uitstroom bij de politie is het percentage medewerkers met een migratieachtergrond 11%. Dat is lager dan het percentage in de bezetting (14%) en het percentage in de instroom (18%). Vooral het aandeel aspiranten met een niet-westerse migratieachtergrond dat uitstroomt is fors gedaald: 9% in 2021 ten opzichte van 25% in 2020.

Krappe arbeidsmarkt
De politie is een populaire werkgever met doorgaans meer aanmeldingen dan plaatsen. Maar in een steeds krappere arbeidsmarkt, moet de politie haar best doen om geschikte mensen te vinden. Zeker in de Randstad wordt die uitdaging groter.

Martin Sitalsing: 'Kwaliteit staat altijd voorop, maar mensen met een diverse achtergrond bereiken we simpelweg nog onvoldoende. Zij ervaren drempels of denken ten onrechte dat politiewerk niks voor hen is. Ze overwegen de politie niet als werkgever. Daar liggen voor ons nog kansen.'

Tweede Kamer schaft collectiviteitskorting ziektekostenverzekering af

De Tweede Kamer heeft op 12 april ingestemd met het wetsvoorstel van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid voor het afschaffen van de collectiviteitskorting op de zorgverzekering. Dit heeft gevolgen voor een groep van zo’n elf miljoen mensen die zich bij een collectief hebben aangesloten, zo meldt het AD. Na 31 december 2022 zal de korting verdwijnen.

De huidige collectiviteitskorting – die verzekerden kunnen afsluiten via werkgever, gemeente, verenigingen of belangenorganisaties – wordt door de Kamer vooral gezien als een sigaar uit eigen doos. De zorgpremie werd eerst voor iedereen verhoogd, waarna een bepaalde groep verzekerden dit terugkreeg als korting. Afschaffing van dit systeem zou een eerlijker en overzichtelijker zorgverzekeringsmarkt bieden, omdat individuele verzekerden niet meer meebetalen aan kortingen voor anderen. Bovendien bleek de korting niet de kostenbesparing op te leveren waar destijds op werd gehoopt. Lees verder op Skipr

Gilbert Gottfried (67) overleden

Komiek en acteur Gilbert Gottfried is gisteren op 67-jarige leeftijd na een lange ziekte overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt op Twitter.

"We are heartbroken to announce the passing of our beloved Gilbert Gottfried after a long illness. In addition to being the most iconic voice in comedy, Gilbert was a wonderful husband, brother, friend and father to his two young children. Although today is a sad day for all of us, please keep laughing as loud as possible in Gilbert's honor," aldus de post.

Gottfried werd bekend om zijn rauwe stem en grove humor. Hij brak in de jaren zeventig door als cabaretier in de theaters van New York en werd vervolgens opgemerkt door Saturday Night Live, waar hij jarenlang deel uitmaakte van de vaste cast.

Ook als stemacteur was Gottfried bekend. Zo sprak hij onder meer de stem in van papegaai Iago in de Disney-film Aladdin uit 1993.

Wakker Dier eist verbod giftige koeienbaden

Minister Staghouwer (LNV) moet dieronvriendelijke voetbaden voor koeien per direct verbieden. Dit eist dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in een brandbrief. De meerderheid van de Nederlandse melkveehouders laat zijn koeien regelmatig met hun klauwen door een bad giftige formaline lopen. Dit is bedoeld om te desinfecteren, maar wanneer koeien open wonden hebben brandt dit pijnlijk. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Afschaffen die handel.”

Klauwontstekingen zijn een groot welzijnsprobleem bij melkkoeien. Ze ontstaan door een combinatie van harde stalvloeren en een hoge infectiedruk door poep. Om de klauwen van koeien te desinfecteren laten boeren hun koeien regelmatig door een laag water lopen: een voetbad.

Dit desinfecteren kan met water en zeepsop, maar in de praktijk wordt er vooral formaline en andere giftige stoffen gebruikt. Formaline bijt in de wonden van koeien en werkt het genezingsproces zelfs tegen. Daarnaast kan het de ogen en luchtwegen van koeien en melkveehouders aantasten en is het kankerverwekkend.

Vroegtijdige slacht
Naar schatting heeft jaarlijks minstens de helft van de melkkoeien last van wonden of ontstekingen aan de klauwen. Aanhoudende infecties zorgen voor kreupelheid en pijn bij het staan en lopen. Veel koeien gaan om deze reden op jonge leeftijd naar de slacht. Hilhorst: “Dat ontstekingen alom voorkomen laat zien dat de melkveesector haar zaken niet op orde heeft.”

Weidegang in plaats van gif
Wakker Dier wil dat er meer wordt gedaan om ontstekingen preventief te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door koeien vaker in de wei te zetten en door stalvloeren poepvrij en van zachter materiaal te maken. Daarnaast roept Wakker Dier minister Staghouwer op om omstreden en dieronvriendelijke middelen als formaline per direct te verbieden in de veehouderij.

Praten over sextortion in een Escaperoom

"Marije, ik heb je account gehackt en nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Wil je niet dat deze foto’s online komen, dan wil ik dat je mij betaalt in Bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar jouw ouders en vrienden."

Zo begint de Escaperoom ‘Bl@ckmail’ die vanaf half april door Gelderland en Overijssel toert. De bus trekt langs verschillende middelbare scholen om het gesprek aan te gaan rond cybercrime en sextortion. In de Escaperoom krijgen jongeren 20 minuten de tijd om vier opdrachten te maken. Als alle opdrachten succesvol zijn afrondt en de juiste codes ingevoerd worden, voorkomen de deelnemers dat de foto’s van Marije online komen.

Schaamte
De Escaperoom is ontwikkeld door Politie Amsterdam, met als doel jongeren cyberbewust te maken. Bij sextortion wordt iemand afgeperst met gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal. Veel jongeren tussen de 13 en 25 jaar zijn er slachtoffer van.

In de tweede helft van 2021 is in Oost-Nederland 220 keer aangifte gedaan van sextortion. Het aantal slachtoffers ligt naar waarschijnlijkheid veel hoger omdat niet iedereen aangifte doet. Veel slachtoffers doen geen aangifte uit schaamte.

Gesprek na afloop
"Naast de bewustwording over het fenomeen, willen we ook de schaamte doorbreken en jongeren handreikingen bieden om het te voorkomen. Het spel zelf helpt hierbij, want in de opdrachten komen verschillende aspecten van cybercrime terug. Maar het belangrijkst is het gesprek na afloop. In dit gesprek ligt de focus op preventie en online veiligheid, maar wordt ook gesproken over schaamte en wat je kunt doen als je toch slachtoffer bent geworden." aldus de politie. 

De bus start in Arnhem in week 15. Daarna toert de bus langs andere plaatsen in de eenheid Oost-Nederland.

Je forum naar de top van de google zoekmachine!

Een forum is een website waar mensen informatie, nieuws en vragen kunnen plaatsen op het internet en hierop kunnen reageren. Mensen kunnen reageren op nieuwsartikelen en gesprekken voeren waardoor interessante gesprekken kunnen ontstaan en je een antwoord op je vraag kan krijgen of iets nieuws gaat leren. Hoe kan je ervoor kiezen dat je website vaker wordt gevonden? Dat doe je door middel van SEO-optimalisatie op het internet!

Wat is SEO optimalisatie?

De kosten van SEO zijn erg variërend, gebaseerd op kwaliteit van de artikelen en welke strategie wordt gebruikt om het optimale resultaat te bereiken. Maar wat is SEO eigenlijk? Wanneer je iets op zoekt op het internet, gebruikt google de pageranks van verschillende webpagina’s om de meest relevante informatie bovenaan de zoekmachine te zetten. Mensen zoeken vaak naar betrouwbare artikelen, bedrijven of websites die kwalitatieve informatie hebben waardoor je gemakkelijk het antwoord op je vragen kan vinden. Door deze teksten op je website te publiceren krijg je gegarandeerd meer bezoekers op je website.

De prijzen van SEO kunnen erg variëren zo wel als de kwaliteit van de teksten. Je wilt er natuurlijk van verzekerd zijn dat het geld dat je investeert het waard is. Door SEO te optimaliseren kan je meer organische kliks krijgen op je website waardoor je meer bezoekers krijgt. Als je SEO gaat uitbesteden ga je een contract aan waar je in een bepaalde periode SEO-teksten krijgt voor je bedrijf. Door langzaam maar zeker relevantere informatie te sturen naar je website groei je in zoekmachines zoals google en behaal je een optimaal resultaat!

SEO optimalisatie kan bereikt worden door middel van SEO teksten waar relevante informatie in staat en een zoekwoord een paar keer in voor komt waardoor het artikel gemakkelijker kan worden gevonden. SEO optimalisatie kosten kunnen dus erg variëren aan de content, toegepaste strategie en natuurlijk welk bureau je kiest. Als je kiest voor een SEO content bureau zoals CliQi weet je zeker dat je echt relevante artikelen binnen krijgt en je website gaat stijgen bij populaire zoekmachines zoals Google. Bekijk de opties nu!

SEO teksten uitbesteden

Zelf SEO-teksten schrijven is erg tijdsinnemend. Het kost veel tijd om constant artikelen van rond de 500 woorden te schrijven en de juiste publicaties op je website te zetten. Het is echter wel mogelijk. Kies bijvoorbeeld de zomervakantie om een paar teksten te schrijven. In de zomervakantie is je kamer vaak erg warm en oncomfortabel waardoor je niet kan focussen. Een 9000 btu airco houdt gegarandeerd je kamer koel waardoor je kan focussen op het schrijven van SEO teksten.

Een mobiele airco kopen en zelf deze teksten gaan schrijven is natuurlijk het goedkoopst, maar door middel van SEO uitbesteden bij een bureau dat gebruikt maakt van de juiste strategieën ben je verzekerd van kwalitatieve teksten die je tot de top van de zoekmachines halen. Daarnaast kan je natuurlijk ook blijven focussen op belangrijke zaken binnen je bedrijf. SEO uitbesteden? Bekijk nu snel de website van CliQi!

MacBook

FOK! Wat een weer: iets meer bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag hebben we een afwisseling van zon en wolkenvelden en blijft het op de meeste plaatsen droog. Later vanmiddag maar vooral in de avond kan er in het zuidoosten een bui tot ontwikkeling komen. De maxima komen uit tussen 12°C op de Wadden tot lokaal 20°C in het zuidoosten. De wind draait van zuidwest naar west en is zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag klaart het van het westen uit op en ontstaan er enkele mistbanken. Het koelt af naar waardes tussen lokaal 5°C in het westen tot 10°C langs de oostgrens. Er staat een matige wind aan zee en op het IJsselmeer uit het westen. Elders in het land is deze zwak vanuit het zuidwesten.

Donderdagochtend lost de mist vrij snel op. De rest van de dag zijn er zonnige perioden en in de middag ontstaan stapelwolken, in het oosten is er zelfs nog kans op een lichte bui. In de avond lost de stapelbewolking weer op, in het noorden kan er juist weer bewolking vanaf zee binnendrijven. De maxima lopen uiteen van 12°C in het noordelijk kustgebied tot 19°C plaatselijk in het zuiden. In de loop van de dag draait de wind naar noordwest en neemt toe naar matig. (Bron: KNMI)

De zon gaan we veel zien deze week zodat het Kooijmanpark in Purmerend weer opdroogt (Foto: Pukeko)
De zon gaan we veel zien deze week zodat het Kooijmanpark in Purmerend weer opdroogt (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Russische dreiging centraal bij bezoek aan Baltische partners en Finland

Minister Kajsa Ollongren heeft afgelopen week Letland, Estland en Finland bezocht. Ook ging ze aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën in de Baltische Zee. De situatie rond Oekraïne stond centraal in gesprekken met haar drie collega’s. De aan Rusland grenzende landen ervaren de dreiging sterker dan andere NAVO bondgenoten. In Finland is na de Russische invasie in Oekraïne het draagvlak onder de bevolking om lid te worden van de NAVO sterk toegenomen. Daarover sprak Ollongren met haar Finse ambtgenoot.

In de Baltische en Noordelijke landen heerst grote solidariteit met Oekraïne en zijn de zorgen over het verloop van de oorlog groot. De ministers wisselden informatie uit over de militaire steun die zij aan het land leveren. Ook het belang van geloofwaardige afschrikking en versterking van de NAVO-aanwezigheid in de regio kwam aan de orde. Dit is een onderwerp dat volgens de ministers besproken moet worden tijdens de NAVO top in juni.

Nederlandse leiding
Onder geloofwaardige afschrikking valt onder andere de inzet van het NAVO vlootverband SNMG1. Zr.Ms. De Zeven Provinciën vaart op dit moment in de Baltische Zee en maakt deel uit van deze permanente maritieme reactiemacht. Vanaf het fregat wordt ook, door een andere staf en onder leiding van de Nederlandse commandeur Van de Sande, het commando over SNMG1 gevoerd. Minister Ollongren vloog er per helikopter naartoe om de bemanning te ontmoeten, te zien hoe het werken en leven aan boord is en te horen hoe de inzet tot op heden wordt ervaren.

‘Whole society approach’
In Finland liet de minister zich bijpraten over het whole society security-concept. Het Finse veiligheidsbeleid is gebaseerd op grote betrokkenheid van de hele samenleving. Naast alle overheidssectoren, hebben ook bedrijven, non-gouvernementele organisaties en burgers een rol in crisissituaties.

De Finnen zijn door hun geschiedenis en geografische ligging volledig doordrongen van het belang van weerbaarheid en gereedheid. Een opmerkelijke en stabiele 70% van de bevolking is bijvoorbeeld bereid om het land gewapend te verdedigen. Het land heeft ook een grote en actief getrainde reservistenpool van 30% van de volwassen bevolking.

Hybride dreiging bestrijden
In Helsinki bezocht Ollongren ook nog het Hybrid Centre of Excellence. Dit kenniscentrum adviseert over en bouwt aan capaciteiten om hybride dreigingen, zoals cyberaanvallen en desinformatie, te voorkomen en tegen te gaan. Hiervoor delen 31 deelnemende EU- en NAVO-bondgenoten ervaringen, doen ze elkaar aanbevelingen en worden ideeën getest.

Minister Kajsa Ollongren aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën (Afbeelding: Defensie)
Minister Kajsa Ollongren aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën (Afbeelding: Defensie)

Vogelgriep vastgesteld op eendenbedrijf in Lunteren

In Lunteren (provincie Gelderland) is op een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het besmette bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Binnen de 3 kilometerzone liggen 49 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. Twee van deze 49 bedrijven uit de 3 kilometer zone die net buiten de 1 kilometer zone vallen, zullen ook intensief gemonitord worden. In de 10 kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Hoewel het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt zal er geen vervoersverbod gelden in de ‘regio 10’ Gelderse Vallei Zuid, zoals eerder wel. Omdat in dit gebied sinds 10 maart al een vervoersverbod geldt in verband met twee eerdere uitbraken in Lunteren, is het risico op verspreiding vanuit dit besmette bedrijf naar bedrijven binnen regio 10 klein.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Drie jonge overvallers van Aldi in Zierikzee gezocht

Drie jong ogende daders overvielen, op zaterdag 29 januari 2022 kort voor 20.00 uur, een supermarkt aan de Grevelingenstraat in Zierikzee. Dankzij een dappere klant is er beeld en geluid van twee van de overvallers.

Het was net voor sluitingstijd toen het drietal het Aldi-filiaal binnenkwam. Eén van hen dwong een medewerker, onder bedreiging van een mes, om een kassa en een rek met tabakswaar te openen. Zijn handlangers graaiden elders in winkel wat buit bij elkaar.

Rommelig vertrek
Er waren destijds geen bewakingscamera’s in de supermarkt. Dat er tóch beelden zijn, is te danken aan de dappere klant die met zijn telefoon filmde. Dat was precies op een opvallend moment: één overvaller had de winkel al verlaten. De tweede dader, die het best in beeld is, riep tegen nummer drie dat hij mee moest komen. Dat duurde nog even, maar uiteindelijk gingen ze er alle drie vandoor. Hun buit bestond uit wat geld en een aantal pakjes sigaretten.

Poortambacht
Vanaf de Aldi vluchtte het drietal, via de Krabstraat, de woonwijk Poortambacht in. Mogelijk komen ze zelf uit de omgeving, maar het zou ook kunnen dat ze een voertuig hadden klaarstaan. De politie hoopt dat mensen (een van) de jongens herkennen en contact opnemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verkeersdoden in 2021 gedaald, laagste aantal sinds 2015

In 2021 kwamen in Nederland 582 mensen om het leven door een verkeersongeval. Dat zijn 28 verkeersdoden minder dan in 2020 en het laagste aantal sinds 2015. Het aantal mensen dat verongelukte op de motor en de bromfiets nam toe, het aantal dodelijke slachtoffers op de fiets en in de auto verminderde. De meeste dodelijke verkeersslachtoffers vielen in Zuid-Holland en Gelderland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het aantal verkeersdoden.

In 2021 vielen 582 verkeersdoden bij verkeersongevallen, 28 (4,6 procent) minder dan in 2020. De afname is vooral te zien bij mannen. In 2021 kwamen 427 mannen om in het verkeer, 26 minder dan in 2020. In 2021 waren er onder vrouwen 155 verkeersdoden, in 2020 waren dat er 157.

Vergeleken met 2000 is het aantal dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen gehalveerd, ondanks de groei van de bevolking. In 2000 vielen 1 166 dodelijke slachtoffers in het verkeer, het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam tot 2013 geleidelijk af. Na 2013 nam het aantal verkeersdoden toe tot 678 in 2018.

Minder verkeersdoden in auto en op fiets
De meeste verkeersslachtoffers waren fietsers (207) en inzittenden van een personenauto (175). Onder de fietsdoden waren 80 e-bikers. Onder de verkeersdoden in de auto waren 137 bestuurders en 38 passagiers. Daarnaast overleden 52 motorrijders, 49 bromfietsers, 43 voetgangers en 32 bestuurders van een scootmobiel.

Vergeleken met 2020 kwamen er 22 minder fietsers om het leven door een verkeersongeval. Het aantal verkeersdoden onder inzittenden van een personenauto was in 2021 20 lager. Hiertegenover staat dat er onder motorrijders (+8) en bromfietsers (+16) meer verkeersdoden waren te betreuren.

Laagste aantal omgekomen autorijders in 20 jaar
Het verloop van het aantal verkeersdoden onder inzittenden van een personenauto is opvallend anders dan van fietsers. Tussen 2000 en 2021 daalde het aantal verkeersdoden in een personenauto van 543 in 2000 naar 175 in 2021, het laagste aantal in de laatste twee decennia. Sinds het jaar 2000 is het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers redelijk stabiel. In 2021 was het aantal fietsdoden ruim een derde van alle verkeersdoden. Het aantal dodelijke fietsslachtoffers was het hoogst in 2000 (233) en het laagste in 2010 (162). Sinds 2020 is het aantal fietsdoden bijna 20 procent hoger dan het aantal autododen.

Helft verkeersdoden 60 jaar of ouder
De helft van de verkeersdoden was 60 jaar of ouder. Het aantal verkeersdoden in deze leeftijdsgroep nam wel af van 306 in 2020 naar 294 in 2021. Oudere dodelijke verkeersslachtoffers (60-plus) hebben relatief vaak een fietsongeval, terwijl verkeersslachtoffers jonger dan 60 jaar voornamelijk omkomen bij een auto-ongeluk.

Vooral fatale botsingen
De meeste fatale ongevallen (326, 56 procent) gebeurden door een botsing met een rijdend voertuig. De andere 256 verkeersdoden (44 procent) zijn omgekomen door een eenzijdig verkeersongeval, 26 procent kreeg een dodelijk verkeersongeval zonder botsing. Zij vielen van de fiets, gingen onderuit met de motor of sloegen over de kop met de auto. Achttien procent overleed na een botsing met een boom, paal of ander vast object.

Meeste verkeersdoden in Gelderland en Zuid-Holland
In 2021 vielen de meeste verkeersslachtoffers in Gelderland en Zuid-Holland, elk met 94 verkeersdoden. In deze provincies is het aantal verkeersdoden in 2021 gestegen. In Noord-Brabant vielen voor het eerst in zeven jaar niet de meeste dodelijke verkeersslachtoffers.

Ook in Overijssel, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg nam het aantal verkeersdoden af. In Zeeland halveerde het aantal verkeersdoden, van 22 in 2020 naar 11 in 2021. Zeeland is in 2021 de provincie met de minste verkeersdoden. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland bleef op hetzelfde niveau als in 2020.

Ook Boris Johnson beboet voor 'partygate'

De Britse politie heeft na de 20 boetes in maart nog eens 30 boetes uitgeschreven voor overtredingen op de coronamaatregelen. Het betreft de aanwezigheid op onder meer lockdownfeestjes in  Downing Street 10. Boris Johnson is nu ook beboet. 

De boete voor Johnson heeft gekregen is voor zijn verjaardagsfeest in juni 2020, terwijl er een lockdown gold. De politie heeft Johnson gezegd dat hij op 19 juni aanwezig was bij een samenkomst in een vertrek in Downing Street 10, zegt zijn woordvoerder. Onduidelijk is nog hoe hoog het boetebedrag is.

De Britse premier zegt de boete inmiddels te hebben betaald. Tevens bood hij zijn 'volledige excuses' aan. "Op het moment zelf had ik niet door dat het een overtreding van de regels kon zijn", zegt Johnson tegen de BBC. "Maar het onderzoek van de politie heeft iets anders uitgewezen. Ik respecteer de uitkomst daarvan volledig."

Zelenskyy wil Poetin-vertrouwenspersoon Medvedchuk ruilen voor gevangenen

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy wil het pro-Russische parlementslid en zakenman Viktor Medvedchuk, die is gearresteerd door de Oekraïense geheime dienst, ruilen voor Oekraïense krijgsgevangenen.

Volgens Zelenskyy is het belangrijk "voor onze veiligheidstroepen en militairen om een dergelijke mogelijkheid te overwegen". Medvedchuk wordt beschouwd als een naaste vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin en dook kort na het begin van de oorlog onder.

Biden beschuldigt Poetin indirect van 'genocide'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst over genocide gesproken in verband met de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

In de staat Iowa sprak hij over de hoge inflatie in de VS en zei: "Uw gezinsbudget, uw vermogen om de tank te vullen - niets van dit alles mag afhangen van een dictator aan de andere kant van de wereld die oorlog en genocide begaat."

De Amerikaanse regering heeft Rusland al beschuldigd van oorlogsmisdaden in Oekraïne. Tot dusver heeft Washington echter geen beschuldigingen van genocide naar buiten gebracht.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.