FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 april 2022

World Superbikes-seizoen begint met lekkere strijd om de winst op Aragon

Op Motorland Aragon is zaterdag het World Superbikes-kampioenschap van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste van drie races in het weekeinde, maar wel zonder Michael van der Mark: de Nederlander is nog herstellende van een valpartij op de mountainbike.

Wereldkampioen Toprak Razgatlioglu vertrok vanaf poleposition en had Alvaro Bautista en Jonathan Rea naast zich, met Michael Rinaldi, Alex Lowes en Andrea Locatelli op rij twee en Iker Lecuona, Illia Mykhalchyk en Axel Bassani op de derde rij.

In de eerste ronde pakte Rea de leiding, maar Razgatlioglu sloeg weer terug. Bautista volgde, voor Rinaldi, Lecuona, Lowes, Locatelli en Xavi Vierge. Het leidende drietal duelleerde rondenlang als vanouds en reed in rap tempo weg bij Rinaldi, die Locatelli en Lecuona achter zich aan had.

Razgatlioglu moest na een paar ronden toch afhaken, maar Rea en Bautista bleven knokken. Bocht na bocht werd er geduelleerd, maar uiteindelijk was het Rea die de heerlijke race op zijn naam schreef, voor Bautista en Razgatlioglu. Rinaldi werd vierde, voor Locatelli en debutant Lecuona.

Uitslag NEC - FC Twente

FC Twente heeft zich in de subtop gehandhaafd door een overwinning op NEC. in Nijmegen werd het 0-2.

De eerste helft ging gelijk opgaand. NEC was kansrijk via Mattsson, Okita en Tavsan. Bij Twente miste Vlap driemaal een kans om de score te openen.

Na rust miste Tavsan de 1-0 op een haar. In de 58e minuut moest NEC met tien man verder nadat Akman met rood van het veld werd gestuurd nadat hij zijn noppen hard op de enkel van zijn directe tegenstander plantte. Zeven minuten later kwamen de bezoekers op voorsprong. Invaller Misidjan haalde uit en passeerde doelman Branderhorst. Een kwartier voor tijd werd de voorsprong verdubbeld. Het was Limnios die raak kopte. 

N.E.C. Nijmegen

0 - 2

FC Twente

     65' Misidjan
 75' Limnios
 
 Gele kaart: Márquez, (N.E.C. Nijmegen),
 Rode kaart: Akman (58) (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.390
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Guth
Márquez
El Karouani (Verdonk/71)
Bruijn (Vet/ 72)
Mattsson (Duelund/80)
Schöne
Tavsan (De Wolf/90 2)
Akman
Okita
  Unnerstall
Brenet
Pröpper
Pleguezuelo
Smal
Zerrouki
Vlap
Sadílek
Rots (Misidjan/15)
Ugalde (Cleonise/ 80)
Limnios

Zwitserse attractiebouwer presenteert 'multidimensionale thrillride' Oracle

Attractiebouwer Ride Engineers Switzerland (RES) heeft een nieuw attractietype ontwikkeld met twee draaiende armen. Het Zwitserse bedrijf spreekt over een "multidimensionale thrillride".

De 16 meter hoge attractie 'Oracle' beslaat een oppervlakte van 20 bij 16 meter. Er wordt zowel een vaste versie voor pretparken ontwikkeld als een mobiele variant voor op de kermis.

Volgens RES is de attractie niet alleen bedoeld voor thrillseekers. "Het klinkt en oogt krankzinnig, maar het is een leuke, soepele rit." Zo meldt Loopings

WK-goud Velzeboer op 500 meter shorttrack, brons voor Van Kerkhof

Xandra Velzeboer heeft voor een stunt gezorgd op de WK shorttrack in Montreal. De 20-jarige Nederlandse pakte de wereldtitel op de 500 meter en volgt daarmee Suzanne Schulting op, die in Canada afwezig is na een positieve coronatest.

Ook Yara van Kerkhof bereikte de finale van de 500 meter. De Nederlandse werd in de finale derde achter Velzeboer en Kim Boutin. Voor Van Kerkhof was het haar eerste individuele WK-finale en daarin pakte ze direct een medaille.

Velzeboer bereikte eerder op de avond ook de finale op de 1500 meter, maar daarin kwam de Nederlandse niet verder dan een zesde plaats. Minjeong Choi, olympisch kampioene op de 1500 meter in Beijing en Pyeongchang, pakte de wereldtitel op die afstand. Boutin uit Canada greep het zilver, voor Seo Whi-min uit Zuid-Korea.

Oekraïne: derde uitwisseling van gevangenen met Rusland

Oekraïne en Rusland hebben voor de derde keer sinds het begin van de oorlog gevangenen uitgewisseld, volgens bronnen in Kyiv. In totaal zijn er 26 Oekraïners teruggekeerd uit Russische gevangenschap, zei vice-premier Iryna Vereshchuk op Facebook. Twaalf van de geruilde gevangenen waren Oekraïense militairen, onder wie een vrouwelijke officier. Daarnaast werden 14 burgers vrijgelaten: negen vrouwen en vijf mannen.

Vereshchuk schreef dat de uitwisseling plaatsvond op iniatief van president Volodymyr Zelenskyy. Er was geen informatie over de locatie van de uitwisseling en het aantal overgedragen Russische soldaten. In Moskou zei de Russische mensenrechtencommissaris Tatyana Moskalkova dat de twee landen ook vrachtwagenchauffeurs hadden uitgewisseld die vastzaten in het andere land. Het bureau Tass meldde dat 32 Russische en 20 vrachtwagenchauffeurs waren teruggekeerd naar hun thuisland.

Boris Johnson belooft Oekraïne raketten en pantservoertuigen

De  Britse premier Boris Johnson heeft 120 pantservoertuigen en anti-scheepsraketsystemen toegezegd aan Oekraïne om de Russische aanval af te kunnen weren.

De nieuwe wapenleveringen gaan verder dan de belofte van gisteren om voor 100 miljoen pond aan wapens te sturen, volgens de Britse regering. Dit pakket bevat moderne Starstreak luchtafweerraketten, 800 antitankwapens en precisiegeleide munitie.

"We vergroten onze militaire en economische steun en brengen een wereldwijde alliantie samen om een einde te maken aan deze tragedie", zei Johnson na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in Kyiv. We moeten zorgen dat "Oekraïne overleeft en weer tot bloei komt als een vrije en soevereine natie."

Johnson zei dat landen die Oekraïne steunen nadat Rusland is binnengevallen, de economische sancties tegen Moskou verder zullen verscherpen. "Samen met onze partners zullen we de economische druk opvoeren en de sancties tegen Rusland week na week verscherpen." De strafmaatregelen zullen ook een afschaffing van het gebruik van Russische koolwaterstoffen omvatten. Daarnaast staat Londen garant voor nog een lening van de Wereldbank van 500 miljoen dollar (361 miljoen euro) aan Oekraïne.

Uitslag Ajax - Sparta Rotterdam

Ajax heeft met moeite Sparta verslagen. In Amsterdam werd het 2-1.

In de eerste helft lukte er niet veel bij Ajax. Het was Sparta die voor meer gevaar zorgde. Na een half uur spelen waren het de Rotterdammers die op voorsprong kwamen. De Kamps haalde hard uit na slecht uitverdedigen van Onana en de bal ging via de lat in het doel.

Klaassen maakte kort na rust gelijk. In de 62e minuut kwamen de Amsterdammers op voorsprong nadat Tadic een strafschop benutte. Het leek in de 73e minuut 3-1 te worden maar de goal van Haller werd afgekeurd omdat hij buitenspel stond. Even daarna kopte Klaassen richting het doel maar de bal gaat op de paal via een verdediger van Sparta.

Zelftesten op COVID-19 vanaf maandag voldoende

Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen. Voor specifieke groepen - bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken - blijft een GGD-test mogelijk. Een GGD-test is ook mogelijk voor het krijgen van een herstelbewijs. Zo’n bewijs kan nodig zijn om internationaal te reizen of als bij een opleving het coronatoegangsbewijs onverhoopt weer noodzakelijk wordt.

Zelftesten zijn betrouwbaar voor het testen bij klachten, zijn breed beschikbaar en geven snel een uitslag. Daarnaast komt een advies beschikbaar om mensen te helpen als zij of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgen.

Meer eigen verantwoordelijkheid
Met de inzet van zelftesten komt meer verantwoordelijkheid bij de mensen zelf te liggen. Het is nog steeds van groot belang om in isolatie te gaan bij een positieve zelftest. Zo wordt voorkomen dat andere mensen worden besmet. De adviezen die mensen nu van de GGD krijgen over het virus en besmetting kunnen online geraadpleegd worden. Het huidige bron- en contactonderzoek komt daarmee te vervallen.

Monitoring van het virus
Nu het testen bij de GGD niet meer het uitgangspunt is, zal het Coronavirus op een andere manier in de gaten worden gehouden. Via het rioolwater, steekproeven en aan de hand van ziekenhuisopnames en de situatie in verpleeghuizen wordt scherp in de gaten gehouden hoe het virus zich verspreidt en of er nieuwe varianten ontstaan.

Zelftest COVID-19 (Pixabay)
Zelftest COVID-19 (Pixabay)

Julian Lennon protesteert tegen oorlog met "Imagine"

De Russische invasie van Oekraïne bracht Julian Lennon ertoe om voor het eerst het lied "Imagine" van zijn vader in het openbaar te zingen. Lennon twitterde dat de oorlog een "onvoorstelbare tragedie" was en in een video zong hij het iconische lied van John Lennon over een eerlijkere, vreedzamere wereld.

Net als veel andere sterren over de hele wereld, maakt hij deel uit van de social media-campagne 'Stand Up for Ukraine'. Vrijdag riep ze op tot donaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Tientallen muzikanten, filmmakers en sportgrootheden gebruiken de campagne om politieke druk uit te oefenen en humanitaire hulp te eisen.

Uitslag FC Utrecht - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft een kostbaar punt gepakt bij FC Utrecht. De degradatiekandidaat speelde met 1-1 gelijk tegen de nummer zeven.

Utrecht kwam al snel op voorsprong via Ramselaar na een droge knal. De rest van de eerste helft was matig te noemen. Utrecht kreeg de beste kansen en Fortuna was soms dreigend.

Na rust kwam Fortuna op 1-1. Dlemming scoorde uit de rebound na saves van De Keijzer. Fortuna kon nog even ruiken aan een zege via kansen voor Seuntjens, Duarte en Fleming. Van der Maarel maakte de 2-1 maar de treffer werd afgekeurd vanwege hands van Janssen.

FC Utrecht

1 - 1

Fortuna Sittard

 5' Ramselaar    61' Flemming
 
 Gele kaart: , Duarte, Gladon, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.216
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Janssen
v.d.Kust
Timber (Almqvist/81)
Maher
Gustafson
Boussaid (Sylla/69)
Douvikas (Mahi/63)
Ramselaar (v.d.Streek/69)
  v.Osch
Tirpan
Angha
Siovas
Cox (Pinto/87)
Rienstra (Tekie/ 28)
Flemming
Duarte
Noslin (Semedo/69)
Benschop (Gladon/72)
Seuntjens

Evenepoel moet eindzege in het Baskenland laten aan Martinez; ritzege Izagirre

Remco Evenepoel heeft zijn leiderstrui niet kunnen behouden in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland. De 22-jarige Belg van Quick Step-Alpha Vinyl had het lastig bergop en moest uiteindelijk op de laatste beklimming passen. De eindzege was voor de Colombiaan Daniel Felipe Martínez. De ritwinst ging naar Ion Izagirre, voor Alexandr Vlasov.

Bij aanvang van de loodzware koninginnenrit bedroeg Evenepoels voorsprong op dichtste achtervolger Martínez slechts twee seconden. Daarnaast stonden nog een hoop renners binnen de halve minuut. Met een korte rit van 135 kilometer, met daarin zeven beklimmingen kon er nog een hoop veranderingen komen.

Om de vlucht van de dag te controleren kreeg Quick.Step-Alpha Vinyl de hulp van INEOS Grenadiers, die in dienst van Martínez een stevig tempo oplegden. Op veertig kilometer opende Primoz Roglic de aanval. De Sloveen van Jumbo-Visma stond al een dikke minuut achter in het klassement. Martínez, Vlasov, Vingegaard, Izagirre, Bilbao en Mas sprongen mee, maar niet veel later kon Evenepoel de aansluiting vinden door voor eigen tempo te kiezen.

Na een nieuwe versnelling, ditmaal van Mas. Alle favorieten konden volgen behalve Evenepoel. In de afdaling van de Krabelin kwam Mas ten val nadat hij probeerde Bilbao te volgen. Martinez werd gehinderd door die valpartij en zakte terug tot de groep van Evenepoel. De samenwerking voorin was niet optimaal, terwijl Evenepoel in de achtervolgende groep wel de snelheid erin hield en zou uiteindelijk weer aansluiten bij de koplopers.

De slotklim naar Arrate moest voor de finale beslissing zorgen. Formolo, een overblijver van de vlucht van de dag, was de eerste die versnelde. Evenepoel leek het onder controle te hebben, maar moest op drie kilometer van de top lossen. Izagirre werd bergop nog omver gereden door Vingegaard, maar de Bask was zo sterk en kon niet veel later weer aansluiten.

In de dalende slotkilometers bleven de klassementsmannen samen, de eindzege kon Martinez dus niet meer ontsnappen. In de sprint om de dagzege sprintte Izagirre naar de winst voor Vlasov en Soler. Martinez pakt de eindzege in deze Ronde van Baskenland voor Izagirre en Vlasov. Evenepoel zakte terug naar de vierde plaats.

Formule E-podium Frijns in Romeinse straten, Evans wint

In de straten van Rome is zaterdagmiddag de eerste van twee Formule E-races aldaar afgewerkt. Het leverde flinke knokpartijen op om vrijwel elke positie, hoewel de zege in de slotfase niet echt meer bevochten werd.

De poleposition was voor Mercedes-coureur Stoffel Vandoorne, met Robin Frijns van Envision naast zich, kampioen Nyck de Vries (Mercedes) op de derde plek en Antonio Felix da Costa (DS Techeetah) op plek vier, voor diens teamgenoot Jean-Eric Vergne en Jake Dennis van Andretti.

Vandoorne, Frijns, De Vries, Da Costa, Vergne en Dennis behielden hun posities bij de start, in het achterveld ging het allemaal wat minder soepel: Oliver Rowland kwam dwars op de baan te staan en Maximilian Günther raakte ook de barrières.

Met een klein half uur te gaan werden de Attack Modes voorin geactiveerd, waarbij Da Costa naar voren schoof - Frijns ging ondertussen voorbij Vandoorne. Na tien minuten volle bak knokken had Frijns de leiding, voor Vandoorne, De Vries, Vergne, Dennis, Mitch Evans en Da Costa, maar het was verre van voorbij.

Bij het volgende rondje Attack Mode ging Vandoorne voorbij Frijns, maar de Nederlander sloeg terug en ook Evans ging gelijk voorbij Vandoorne. Evans had zijn Attack Mode nog open staan en kon zo soepel voorbij Frijns, waarna hij nog anderhalve minuut de tijd had om een gat te slaan.

Frijns kreeg het zwaar en zakte in een paar ronden terug naar de vierde plek, terwijl Evans de leiding vast bleef houden. Vandoorne en Frijns reden voorbij Dennis naar plek twee en drie, terwijl Dennis al een tijdstraf van vijf seconden aan de broek had vanwege een eerdere schermutseling.

Vandoorne hield plek twee ronde na ronde vast in de slotfase, maar stond onder flinke druk. Frijns wist hem in de voorlaatste ronde eindelijk te verschalken, Vergne en Edoardo Mortara begonnen het ook te proberen - Evans was ondertussen ver weg gereden en kon relatief rustig richting de winst rijden.

Evans pakte de overwinning, Frijns reed naar de tweede plek en Vandoorne hield vol voor de derde positie. Vergne, Sam Bird en Da Costa grepen er naast, De Vries viel met een probleem ver terug en finishte uiteindelijk zelfs niet.

Man moet 175.000 euro bijstandsgeld terugbetalen na verzwijgen andere inkomsten

Een Amsterdammer moet ruim 175.000 euro aan bijstandsgeld terugbetalen vanwege het verzwijgen van andere inkomsten. De man heeft dit geld in ongeveer tien jaar ontvangen, maar had daarnaast ook een handel in onder andere auto's, bromfietsen en elektrische fietsen. De Amsterdammer ging naar de rechtbank om dit besluit aan te vechten, maar die oordeelt dat de terugvordering van de gemeente terecht is. Zo meldt AT5

Uit onderzoek van de sociale recherche kwam naar voren dat de man en zijn partner de handel tussen 2010 en 2020 verzwegen voor de gemeente. Hierdoor is er sprake van schending van inlichtingenplicht.

In de periode dat de man en zijn partner hun handel hadden, hebben ze meer dan tweehonderd verschillende kentekens op hun naam gehad. Ook boden zij bijna vijfhonderd keer op Marktplaats producten te koop aan, zoals personenauto's, brommers en elektrische fietsen, maar ook sieraden, tassen en kleding.

De inkomsten hiervan kwamen op drie verschillende bankrekeningen terecht, die ook verzwegen werden. Daarnaast heeft de man geen degelijke boekhouding bijgehouden van de handel. Om die reden moet hij al het bijstandsgeld over de hele periode terugbetalen. 

De Amsterdammer vindt dat er sprake is van identiteitsfraude. Volgens hem heeft een derde persoon zijn bankrekening misbruikt. Ook zou deze derde persoon volgens de man kentekens op zijn naam zetten. Dat hij geen inkomen of vermogen had naast zijn bijstand, zou blijken omdat hij geen waardevolle spullen bezit en in een eenvoudige woning woont.

De rechter vindt dit niet aannemelijk. Dat de man geen waardevolle spullen heeft en in een goedkope woning woont, is onvoldoende bewijs. Ook heeft de man geen aangifte gedaan van de identiteitsfraude waar hij het over heeft, en is er geen melding gedaan bij de gemeente.

De man en zijn partner moeten de onterecht ontvangen bijstand tot aan hun overlijden terugbetalen.

Verstappen: "Hele weekend niet heel fijn gevoeld in de auto"

Ondanks de tweede startplek voor de Grand Prix van Australië is Max Verstappen ontevreden. De Red Bull-coureur lijkt maar niet de goede balans te vinden in zijn bolide. Hij hoopt voor de race zijn wagen nog te kunnen verbeteren.

"Ik heb me tot nu toe al het hele weekend niet heel fijn gevoeld in de auto. Het ging alle kanten op. Er is geen enkele ronde geweest waarin ik me wel echt zelfverzekerd voelde. We krijgen het ’t hele weekend niet voor elkaar om echt een goede balans te vinden. Dat geeft dan ook geen vertrouwen om echt te pushen. Ik ben natuurlijk blij om tweede te staan, maar als team zijnde willen we ook meer. We gaan proberen om dit te analyseren", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Gedurende de kwalificatie probeerde Verstappen met zijn team diverse dingen aan de 'set up' van de wagen te veranderen. "Dat werkte dan voor de ene bocht wel maar dan blokkeerde ik weer in een andere bocht. Ik kreeg het gewoon niet voor elkaar. Dat is natuurlijk jammer. Maar dat is eigenlijk het hele jaar al een beetje het probleem. Daar moeten we gewoon aan blijven werken."

De Red Bull-coureur hoopt nog vooruitgang te boeken met zijn bolide in aanloop naar de race. "We moeten proberen om die kleine dingetjes te verbeteren. Dan weet ik ook zeker dat we er weer beter voor staan. Ik denk ook dat het gat van vandaag het niet helemaal is, we hadden vanuit onze kant gewoon geen lekker gevoel in de auto. In de race zal alles wel een beetje meer stabiliseren. Dus dan gaat het vast wel. Maar ik wilde in de kwalificatie ook graag vooraan staan. Maar ja, nu moeten we één auto inhalen", aldus Verstappen.

Oekraïne roept zijn burgers op Russische oorlogsmisdaden te melden

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba heeft mensen in het land opgeroepen aangifte te doen van vermoedelijke oorlogsmisdaden door Russische soldaten. Hiervoor is nu een aparte website opgezet, schrijft Kuleba op Twitter. "Het verzamelde bewijs van de wreedheden begaan door het Russische leger in Oekraïne zal ervoor zorgen dat deze oorlogsmisdadigers niet aan gerechtigheid kunnen ontsnappen", zei hij.

Naast foto's heeft de site tot nu toe rapporten gepubliceerd van ooggetuigen die de moord, marteling en verkrachting van burgers beschrijven. Oekraïne en veel westerse experts geven Russische troepen de schuld van misdaden in Bucha, een buitenwijk van Kyiv, waar afgelopen weekend de lichamen van honderden inwoners werden gevonden. Kyiv geeft Moskou ook de schuld van de aanslag op het treinstation van Kramatorsk waarbij meer dan 50 mensen om het leven kwamen. Rusland ontkent beide.

Volgens president Volodymyr Zelenskyy heeft de Oekraïense geheime dienst bewijzen van Russische oorlogsmisdaden. Berichten tussen Russische soldaten zijn onderschept, zei de president in een interview dat zondag wordt uitgezonden door de Amerikaanse omroep CBS. "Er zijn soldaten die met hun ouders praten over wat ze hebben gestolen en wie ze hebben ontvoerd", zei hij. "Er zitten piloten in de gevangenis die kaarten bij zich hadden van burgerdoelen om ze te bombarderen." Russische krijgsgevangenen gaven ook toe dat ze burgers hebben vermoord. Zelenskyy benadrukte dat iedereen die een beslissing tot het doden van een burger heeft genomen, een bevel heeft gegeven of opgevolgd, zich schuldig maakt aan een oorlogsmisdaad. Op de vraag of hij dacht dat de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk was, zei Zelenskyy: "Ik denk dat hij schuldig is."

Moskou beschuldigt YouTube van blokkeren parlementaire zender 'Duma-TV'

Rusland beschuldigt het Amerikaanse videoplatform YouTube ervan het kanaal van de Russische Kamer van Afgevaardigden, Duma-TV, te blokkeren. De voorzitter van de Doema, Vyacheslav Volodin, en de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, kondigden vergeldingsmaatregelen aan. YouTube en mogelijk moederbedrijf Google hangt nu een verbod in Rusland boven het hoofd.

Volodin zei in de Telegram-boodschappendienst dat het blokkeren van Duma TV de "rechten van de Russen" schond. Hij beschuldigde Washington van het streven naar "een monopolie op de verspreiding van informatie". "Dat kunnen we niet toestaan", voegde de voorzitter van de Duma eraan toe. Zakharova legde op Telegram ook uit dat YouTube "zijn eigen lot had bezegeld" met de blokkade. Ze riep op om YouTube-content 'snel' over te zetten naar Russische videoplatforms.

Volgens Moskou heeft Duma-TV meer dan 145.000 abonnees. De zender zendt fragmenten uit uit parlementaire debatten en interviews met Russische parlementsleden. De Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor riep YouTube-moederbedrijf Google op om de blokkering van Duma-TV "per direct" ongedaan te maken. De Russische autoriteiten hebben YouTube herhaaldelijk beschuldigd van het blokkeren van kanalen van Russische media en functionarissen sinds de invasie van Oekraïne. Donderdag beschuldigde Roskomnadzor YouTube van het verspreiden van vals nieuws over de Russische militaire operatie in Oekraïne en kondigde aan dat het Google zou verbieden reclame te maken voor zijn diensten in Rusland.

De mediatoezichthouder had Google en YouTube al in maart beschuldigd van "terroristische activiteiten" en zette daarmee de eerste stap naar een verbod. Rusland had eerder de toegang tot de populaire online netwerken Instagram, Facebook en Twitter van het land geblokkeerd. De meeste van de laatste onafhankelijke media in Rusland zijn nu geblokkeerd.

Insect van het Jaar 2022: De waterschorpioen!

Met 53% van de stemmen heeft de waterschorpioen de verkiezing van Insect van het Jaar 2022 gewonnen!

Taxon Foundation organiseert samen met EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomologische Vereniging de Insect van het Jaar verkiezing. Uit een shortlist van vijf bijzondere Nederlandse insecten, heeft het Nederlandse publiek zijn favoriet gekozen.

  1. De waterschorpioen-Nepa cinerea (53%)
  2. De veenmol - Gryllotalpa gryllotalpa (19%)
  3. Het zanddakje - Molanna angustata (11%)
  4. Het groot schrijvertje - Gyrinus paykulli (9%)
  5. De kikkerbillenbijter - Culex territans (8%)

De waterschorpioen doet denken aan een schorpioen met zijn grijparmen en vaak omhooggerichte “staart”, maar het is natuurlijk geen schorpioen. Het is een wants. Zijn staart is evenmin een staart, deze lijkt wel een beetje op een angel maar is dat niet. Het is in feite een soort snorkel, waarmee de waterschorpioen ademhaalt terwijl hij langs oevers zich onder het wateroppervlakbegeeft. Het venijn zit bij dit insect aan de voorzijde. Hij heeft stekende en zuigende monddelen, waarmee hij kleine prooidieren kan eten, zoals visjes, maar ook muggenlarven. De waterschorpioen vertrouwt op zijn camouflage om zichzelf te beschermen, want hij lijkt een beetje op een dood blaadje dat in het water drijft. Als je het insect vindt en vastpakt, kan hij zichzelf verdedigen door die prikkende monddelen in je vinger te steken.

Kamerleden hekelen tegenaanval van 'Ego de Jonge': 'Excuses voor de sier'

De Tweede Kamerleden zijn ontsteld over de uitlatingen van Hugo de Jonge daags na zijn excuses in het mondkapjesdeal-debat, waardoor er van het berouw dat de CDA-bewindsman in het debat toonde nog maar weinig over lijkt. Zo meldt De Gelderlander.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) veegde de ochtend na het debat gelijk zijn eigen straatje weer schoon. 'Kamerleden moeten minder snel overal schande van roepen', was kort samengevat zijn betoog tegen verzamelde journalisten voordat hij de wekelijkse ministerraad in ging. De Jonges integriteit is te makkelijk in twijfel getrokken, volgens de CDA’er. "We uiten te makkelijk twijfels over iemands integriteit. Dat is niet de fraaiste kant van de politiek."

Vijf 'drugszoekers'; aangehouden in Vlissingen, politie lost waarschuwingsschot

Bij een bedrijf aan de Denemarkenweg zijn zaterdagmorgen vroeg 9 april vijf mannen gearresteerd bij een bedrijfsinbraak. Vermoedelijk waren ze op zoek naar cocaïne. Bij de arrestatie loste de politie een waarschuwingsschot.

Rond 3.20 uur kreeg de politiemeldkamer een melding van een bedrijfsinbraak. Het alarm was namelijk afgegaan. Diverse eenheden van politie en douane gingen ter plaatse. Agenten ontdekten braakschade. Tijdens de zoektocht probeerden enkele mannen te vluchten. Bij de zoekactie werden ook een politiehelikopter en een politiehond ingezet. Een van de agenten loste een waarschuwingsschot.

Politiecellencomplex
Op het terrein en in de omgeving werden in totaal vijf mannen gearresteerd. Het vijftal is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Het gaat om mannen in de leeftijd van 23 tot en met 39 jaar, afkomstig uit Amsterdam, 's Gravenhage, Oosterhout, Weesp en Zwolle. In de loods van het bedrijf stonden een reeks tassen, gevuld met wit poeder, vermoedelijk cocaïne. Deze goederen zijn in beslag genomen en worden later onderzocht.

Alonso baalt: "Pole-position was mogelijk vandaag"

Het mocht vandaag opnieuw niet zo zijn voor Fernando Alonso. De Alpine-coureur zat er tijdens de kwalificatie uitstekend bij en noteerde zelfs de snelste tweede sector voordat zijn wagen dienst weigerde. Door een hydraulisch probleem kon de Spanjaard niet terugschakelen en schakelde de motor zichzelf uit wat resulteerde in een crash met de bandenstapels.

Dat het ongeluk niet te wijten viel aan de stuurmanskunsten van de tweevoudig kampioen was op basis van de onboard-beelden al gauw duidelijk. Alonso liet optekenen dat het een defect aan zijn auto betrof: "Het probleem was hydraulisch. Ik kon niet terugschakelen, de motor schakelde zichzelf uit en de stuurbekrachtiging viel ook weg. We hebben ongelofelijk veel pech. Als dit 20 seconden later was gebeurd, hadden we misschien op pole gestaan. Dit is erg balen want de auto wordt namelijk steeds beter en beter. We krijgen steeds meer vertrouwen".

Of de opgelopen schade aan zijn Alpine resulteert in een gridstraf is nog onbekend. Wel is de Alpine-coureur tevreden over zijn huidige weekend en optimistisch over de toekomst: "We weten nog niet of we iets moeten vervangen aan de auto wat ons een straf oplevert. Ik hoop dat we morgen een paar punten kunnen pakken. Dit was voor mij het beste weekend in jaren en daarom erg frustrerend het niet af te kunnen maken. Ik denk wel dat we vroeg of laat een podium pakken".

Mountainbikers Ferrand Prevot en Hatherly winnen shorttrack in Brazilië

Voor het eerst in vijftien jaar is de World Cup mountainbiken neergestreken in Brazilië. Men is in Petrópolis, niet geheel toevallig de thuisstad van Brazilië's wereldtopper Henrique Avancini, die bijna in zijn achtertuin in actie kan komen.

Vrijdag werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt, te beginnen met de vrouwen. Daar bleef een redelijk grote groep bij elkaar, tot het tempo in de slotfase flink werd opgevoerd. Loana Lecomte deed een poging, ook Rebecca McConnell probeerde weg te komen.

Evie Richards was de volgende, maar de Britse werd teruggepakt door Pauline Ferrand Prevot. De Française was niet te stoppen en sprintte op indrukwekkende wijze naar de overwinning, terwijl Richards nog naar plek drie verwezen werd door de Oostenrijkse Laura Stigger. Anne Terpstra (16e), Sophie von Berswordt (20e), Lotte Koopmans (22e) en Anne Tauber (34e) kwamen er niet aan te pas.

Ook bij de mannen werd het tempo erg hoog gehouden, zoals gebruikelijk in de shorttrack. Avancini en Nino Schurter probeerden de boel te doen ontploffen, zonder succes, waarna Thomas Litscher dat wel voor elkaar leek te krijgen - Schurter moest in elk geval passen en alleen Avancini, Maxime Marotte en Hatherly konden mee.

Even leek Litscher het ook af te maken, maar met een ziedende sprint kwam Hatherly er zeer indrukwekkend voorbij en de Zuid-Afrikaan pakte de winst. Litscher werd tweede, voor Marotte en Avancini.

F1: Leclerc pakt poleposition in Australië voor Verstappen

Charles Leclerc heeft polepostion gepakt voor de Grand Prix van Australië. De Monegask was met zijn Ferrari met een tijd van 1.17,868 drie tiende sneller dan de Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez. De kwalificatie werd tot tweemaal toe onderbroken door rode vlaggen vanwege crashes van eerst Lance Stroll en Nicholas Latifi en later Fernando Alonso.

Voorafgaand aan de kwalificatie op Albert Park was het de vraag of beide Aston Martins naar buiten zouden kunnen gaan na de crashes in de derde vrije training. Dit lukte in de slotminuten voor Lance Stroll, maar de monteurs konden al snel daarna opnieuw aan de slag. De Canadees haalde namelijk eerst landgenoot Nicholas Latifi in, die daarna aanzette. Beide rijders raakten elkaar flink, waarbij de Williams van Latifi de muur in verdween en flink veel schade opliep. Bij Stroll was de ophanging rechtsvoor stuk. Met nog twee minuten te gaan volgde er daarom een code rood.

Aston Martin slaagde er in om na de rode vlag Sebastian Vettel naar buiten te krijgen. De Duitser reed uiteindelijk de achttiende tijd, waarmee hij sneller was dan Latifi en Stroll die geen tijd neer hadden gezet. Ook Alexander Albon (Williams) en verrassend genoeg Kevin Magnussen met de Haas waren klaar. Albon moest na de sessie de auto op last van zijn team nog stil zetten langs de baan vanwege een probleem.

Onder de dreiging van regen gingen de coureurs in Q2 snel naar buiten. Hierbij zetten de Red Bulls de toon, maar ook de Ferrari's lieten zich weer zien. Verder naar achteren bleek dat McLaren een stap heeft gezet, want Lando Norris en Daniel Ricciardo gingen door naar het derde deel, terwijl zij in de eerste race van het seizoen in Bahrein er niet aan te pas kwamen. Valtteri Bottas ging voor het eerst sinds 2016 niet door naar het derde deel. Ook Pierre Gasly, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou en Mick Schumacher waren klaar.

In het derde deel opende Verstappen het bal met een 1.18,399 waarbij hij zich verremde in de voorlaatste bocht. Red Bull-teamgenoot Perez was een duizendste sneller. Leclerc was met een 1.18,239 waarna direct een code rood volgde vanwege een crash van Fernando Alonso. De Spanjaard gaf aan hydraulische problemen te hebben, waardoor hij buiten de baan kwam en in de bandenstapels verdween.

Nadat code rood verdween ging Perez als een van de eersten naar buiten. De Mexicaan kwam ten opzichte van Leclerc een duizendste te kort. Verstappen was met een 1.18.154 sneller, maar Leclerc pakte met een 1.17,868 de poleposition, voor Verstappen en Perez. Lando Norris verraste met plek vier, voor Lewis Hamilton, George Russell, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Carlos Sainz die met de Ferrari tegenviel en de gecrashte Alonso.

Verstappen 7e in laatste training Australië

De derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Australië heeft zaterdagochtend niet al te veel succes opgeleverd voor Max Verstappen. De Nederlander stoeide met zijn Red Bull en eindigde op de zevende plek in Albert Park in Melbourne.

In de training had de een na de ander het moeilijk: Lewis Hamilton stuiterde door het grind en zowel Sebastian Vettel als Lance Stroll reden hun Aston Martin de grindbak in - vooral Vettel's auto liep flinke schade op. Op zachte banden zorgde ook Verstappen voor een momentje: hij spinde in de langzaamste bocht.

Voor Ferrari deed Charles Leclerc het weer uitstekend en ook Verstappen's teamgenoot Sergio Perez zat er lekker bij, maar tamelijk verrassend was Lando Norris de snelste: de McLaren-coureur ging een dikke tiende harder dan Leclerc en Perez. Verstappen noteerde de zevende tijd, Hamilton werd achtste.

De volledige uitslag van de derde vrije training is hier te vinden.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt en buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is er af en toe zon en trekken er talrijke buien over het land, een enkele met onweer en hagel. In het zuidwesten zijn er vanmiddag minder buien en laat de zon zich vaker zien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C op de Wadden tot 10°C in het zuiden. De westelijke wind is boven land zwak tot matig en neemt toe naar matig tot vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 6 Bft. Bij buien is er vooral in de noordoostelijke helft van het land kans op windstoten van 60-70 km/u, aan zee ca. 75 km/u. In de avond neemt de wind geleidelijk af.

In de nacht naar zondag is er een mix van opklaringen, wolkenvelden en een enkele bui. De minimumtemperaturen liggen rond 3°C in het westen tot lokaal rond het vriespunt landinwaarts. De west- tot noordwestenwind is overwegend zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied aanvankelijk nog (vrij) krachtig.

Zondag overdag komen er in de ochtend brede opklaringen voor. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, maar blijven er flinke perioden met zon. Vooral in het oosten is een enkele lichte bui mogelijk maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C op de Wadden tot 11°C in het zuiden. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied aanvankelijk nog vrij krachtig. In de loop van de middag neemt de wind verder af en komt dan uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Ook in Purmerend komt  er na regen, zonneschijn. (Foto: Pukeko)
Ook in Purmerend komt er na regen, zonneschijn. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.