FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 april 2022

Random Pics van de Dag #596

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

New York: aanslag metrostation Brooklyn, 29 gewonden waarvan 10 door kogels

Een man in een werkvest zette een gasmasker op, opende een bus die een metrowagon met rook vulte en opende toen het vuur, zei de politie; Volgens burgemeester Eric Adams werkten de bewakingscamera's die de schietpartij hadden kunnen vastleggen niet.

Minstens  29 mensen raakten gewond, van wie 10 door geweervuur, in de metro in Brooklyn tijdens de dinsdagochtendspits, zeiden functionarissen.

De zoektocht naar de schutter werd dinsdagmiddag gehinderd door het feit dat een beveiligingscamera op het 36th Street-metrostation niet werkte, zei burgemeester Eric Adams. Er was een "storing in het camerasysteem van dat specifieke station", zei dhr. Adams op de WCBS 880-radio.

Rond 8.24 uur, toen de trein het station binnenreed, in de wijk Sunset Park, zette de man, die een bouwvest droeg, een gasmasker op voordat hij schoten loste die mensen in de trein en het nabijgelegen perron raakten, zei politiecommissaris Keechant L. Sewell.

De schietpartij veroorzaakte paniek en chaos aan boord van de trein. Toen de treindeuren opengingen en de rook het station opkwam, vluchtten veel mensen uit de metrowagon. Stoelen en auto's in de metro zaten onder het bloed toen mensen om hulp riepen.

De schutter ontsnapte en bleef op vrije voeten, aldus de politie. Hij is nog niet publiekelijk geïdentificeerd. Een hoge wetshandhaver zei dat er een pistool was gevonden in het metrostation.

De functionaris zei ook dat de schutter naar New York was gereden in een gehuurd U-Haul-voertuig.

De brandweer zei dat vijf mensen in kritieke toestand verkeren, maar allen zijn stabiel. 

Tijdens een persconferentie zei commissaris Sewell dat de politie op zoek was naar een man met een zwaar postuur die een groen bouwvest en een grijs sweatshirt droeg. Gouverneur Kathy Hochul adviseerde New Yorkers om "waakzaam en alert" te blijven en zei: 

Video's die op sociale media werden geplaatst, toonden angstige reizigers die uit een wagon het perron opvluchtten terwijl rook het station vulde. Commissaris Sewell zei dat er geen actieve explosieven waren gevonden ter plaatse of in metro's. 

Zo'n 870.000 Oekra´ense vluchtelingen al weer teruggekeerd naar huis

Volgens informatie uit Kiev zijn al zo'n 870.000 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne teruggekeerd naar hun thuisland. Momenteel keren dagelijks 25.000 tot 30.000 Oekraïners terug, aldus een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht.

Zo komen er nu steeds meer vrouwen, kinderen en ouderen terug, terwijl dat na de eerste oorlogsweken vooral mannen waren die klaar waren om voor hun land te vechten. "Ze zeggen dat ze zien dat de situatie veiliger is, vooral in de westelijke regio's, en dat ze niet langer in het buitenland kunnen blijven", aldus de woordvoerder. "Ze zijn klaar om terug te keren naar hun land en hier te blijven."

Poetins "beste vriend in Oekra´ne" gearresteerd tijdens vluchtpoging

De Oekraïense geheime dienst arresteert Viktor Medvedchuk. Dat meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy op Telegram.

Medvedchuk is een Oekraïense politicus, oligarch en advocaat en wordt beschouwd als "de beste vriend van Poetin in Oekraïne". Op één foto is hij te zien in een uniform met de Oekraïense vlag op zijn bovenarm. Hij zou op de vlucht zijn geweest toen hij werd gearresteerd.

Volgens geruchten zou Medvedchuk door Poetin zijn aangewezen als beoogde 'vervanger' van Zelenskyy.

VS: gevonden lichaam in vermissingszaak blijkt sekspop te zijn

Politieagenten in het Amerikaanse Gary zijn tijdens een zoektocht naar een vermiste vrouw (23) gestuit op een gedumpt lichaam. Pas na onderzoek bleek het om een zeer realistische sekspop te gaan.

Afgelopen zondag ontving de politie een melding van een lichaam wat was gezien in een grasveld nabij 15th Avenue en Lake Street, een hulpverlener trof ter plaatse een lichaam aan wat bedekt met een groen laken.

Het gebied ligt op een paar kilometer van waar het vernielde voertuig van de vermiste Ariana werd gevonden.

De politie onthulde vol trots het nieuws in hun onderzoek naar de 23-jarige vermiste vrouw, maar al snel moest zij met het schaamrood op de kaken toegeven dat ze het mis hadden. 

Ondertussen gaat de zoektocht naar de vermiste vrouw door. Lokale agenten weten niet of het hier om stom toeval of een zieke grap gaat. Enkele maanden terug werd in hetzelfde stadje ook al een gedumpte sekspop gevonden door enkele ambulancebroeders.

Tweede Kamer stemt in met wijziging Wet financiering politieke partijen

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp). Hiermee wordt de transparantie over de financiering van politieke partijen en hun neveninstellingen verder vergroot. Daarnaast wordt het risico op buitenlandse beïnvloeding van onze democratie beperkt. De wetswijziging wordt binnenkort behandeld door de Eerste Kamer.

De wijzigingen aan de Wfpp komen voort uit adviezen van de commissie Veling en inbreng uit de Kamer. Vorige week heeft de Tweede Kamer al gestemd over een aantal voorstellen en amendementen. Vandaag werd gestemd over de hele wetswijziging.

Maximering giften en verbod op giften van buiten Nederland
Er komt een verbod op giften uit het buitenland aan politieke partijen en hun neveninstellingen. Donateurs mogen straks giften van cumulatief maximaal €100.000 euro per jaar aan politieke partijen en neveninstellingen geven.

De transparantie wordt verder vergoot door dat donerende rechtspersonen verplicht worden de achtergrond van de uiteindelijk belanghebbenden te melden. Ook wordt de drempel om giften openbaar te maken verlaagd van €4.500 per donateur per jaar naar €1.000 per donateur per jaar. Verder komt er een meldplicht voor substantiële giften: giften vanaf €10.000 per donateur per jaar moeten binnen 3 dagen na ontvangst openbaar gemaakt worden.

'Ten Hag naar Manchester United'

Ajaxtrainer Erik ten Hag vertrekt naar Manchester United. De coach zou een akkoord hebben bereikt over een meerjarig dienstverband, zo valt te lezen op AT5.nl

Dat melden het AD en De Telegraaf vanavond.

De geruchten hangen al langer in de lucht, maar nu lijkt Ten Hag toch de uitdaging aan te willen gaan. De 52-jarige coach zou zelfs de komende drie seizoenen en mogelijk nog een vierde seizoen als trainer aan de slag gaan bij Manchester United.

Eerder had bondscoach Louis van Gaal, die daar zelf trainer is geweest, Ten Hag nog afgeraden om naar de club te gaan. Dit omdat Manchester United volgens Van Gaal een commerciële club is, en geen voetbalclub.

De Britse club is niet de enige partij die een aanbod heeft gedaan aan Ten Hag. Ook RB Leipzig aasde op de Nederlandse oefenmeester. Volgens De Telegraaf geeft de Ajaxtrainer na de bekerfinale, die zondag gespeeld wordt, een klap op een miljoenendeal.

Pegida mag niet voor deur van El Tawheed-moskee demonstreren met barbecue

Burgemeester Femke Halsema verplaatst een demonstratie van anti-islambeweging Pegida voor de deur van moskee El Tawheed naar het nabijgelegen Erasmuspark in West. De organisatie was van plan om vanavond met de start van het avondgebed voor de deur van de moskee te gaan barbecuen. Zo meldt AT5

Pegida Nederland liet eerder aan de politie weten dat het doel van de demonstratie is te 'demonstreren tegen de islamisering en tradities van een fascistische ideologie'. Er zou worden gedemonstreerd met een auto met aanhanger, een versterkte geluidsinstallatie en spandoeken. Onder de noemer 'BBQ tour Ramadan 2022' wil Pegida tijdens de vastenmaand voor de deur van verschillende moskeeën in het land demonstreren.

Halsema schrijft in een brief aan Pegida dat ze vreest voor heftige reacties, gewelddadige confrontaties en wanordelijkheden. Volgens haar kan de politie de demonstratie op de bewuste locatie slecht beschermen. Ook is haar door de politie geadviseerd om open vuur, gas of een barbecue uit veiligheidsoverwegingen niet toe te staan. Halsema verplaatst de demonstratie daarom naar het Erasmuspark.

In het verleden hebben demonstraties van Pegida stelselmatig met tegengeluid geleid. Halsema benadrukt dat een tegendemonstratie in de nabijheid van die van Pegida in principe wordt toegestaan, zolang dat niet leidt tot een fysieke confrontatie. "Het grondrecht om te demonstreren mag niet misbruikt worden om strafbare gedragingen te plegen, strafbare uitingen te doen en/of de openbare orde te verstoren."

De Amsterdamse fractie van Denk riep vorige week op tot een verbod van de demonstratie. Een soortgelijke demonstratie voor een moskee in Utrecht werd eerder door burgemeester Sharon Dijksma verboden. Ook in Eindhoven en Schiedam zetten burgemeesters een streep door de barbecues.

NVWA vindt medicijnresten in rundvlees met nieuwe opsporingstechniek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft te hoge concentraties van (verboden) medicijnresten aangetroffen in vlees van runderen. Het gaat om beperkte overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica. De overschrijdingen kwamen aan het licht in een onderzoeksproject met een innovatieve detectiemethode. Hoewel er een minimaal risico is voor de volksgezondheid, handhaaft de NVWA strikt. Daarom wordt het nog aanwezige vlees in de keten van de markt gehaald.

Van de in totaal 240 genomen proefmonsters bleken er bijna 50 sporen te bevatten van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica. Bij de meeste gaat het om zeer lage doseringen, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Bijvoorbeeld door opname via voer waarin het van nature kan voorkomen of via eerder medicijngebruik. Bij een aantal dieren is er een vermoeden van recente toediening. De aanwezigheid van de middelen is op dit moment herleid naar een tiental dieren. Deze hadden óf een overschrijding van de maximale residu limiet (MRL) op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica óf een ontstekingsremmer die niet bij runderen gebruikt mag worden.

Rundvlees uit de handel nemen
Vanwege de aangetroffen verboden middelen heeft de NVWA opdracht gegeven om nog aanwezig vlees in de keten terug te halen. Dit is namelijk een overtreding van de voedselveiligheidsregels (volgens Europese verordening 2090/2010). Het gaat om dieren die zijn geslacht in januari 2022. De producent is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van zijn producten en het terughalen ervan. De NVWA zal daar op toezien. Tegelijk is de NVWA gisteren onderzoek gestart naar de herkomstbedrijven van de dieren, het transport en de verstrekte voedselketeninformatie.

Innovatieve pilot
De NVWA benadrukt dat het bij het nieuwe detectiesysteem gaat om een innovatieve pilot, waarmee wordt bijgedragen aan de professionalisering van de sector. Het gaat om een methode om op voedselveiligheid te keuren met behulp van biomarkers. Dit zijn signaalstoffen voor de bacteriologische kwaliteit van vlees ter ondersteuning van keuringsbeslissingen.

Nader onderzoek
De NVWA doet nader onderzoek en kijkt daarbij onder meer of er mogelijk sprake is van opzet. Dit gebeurt onder andere met inspecties bij de betrokken veehouders, handelaren en transporteurs. Dat onderzoek loopt. De NVWA gaat door met de ontwikkeling en innovaties op gebied van nieuwe detectiemethoden om de controle op voedselkwaliteit en veiligheid verder te verbeteren.

Wordt een dienstplicht voor onze huidige generatie jongeren appeltje-eitje?

Nederland overweegt een ’dienstplicht’ naar Scandinavisch voorbeeld. Zweden selecteert sinds 2018 vierduizend mensen uit vrijwillige aanmeldingen na een persoonlijke oproep. De jongeren krijgen een militaire basisopleiding van elf maanden en blijven daarna mobiliseerbaar. Is onze huidige generatie jongeren, die vergroeid lijkt met de smartphone, in staat om zo'n dienstplicht af te ronden?

OVG POTOM (Ministerie van Defensie)
OVG POTOM (Ministerie van Defensie)

De strijd barst los in nieuwe trailer voor Stranger Things 4

Na lange afwezigheid keert Stranger Things volgende maand terug met deel 1 van het laatste seizoen. Hiervoor heeft Netflix vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven, die duidelijk maakt dat er een flinke strijd op komst is.

Het is zes maanden geleden sinds The Battle of Starcourt terreur en verwoesting naar Hawkins bracht. De vriendengroep worstelt met de nasleep van deze gebeurtenis en wordt voor het eerst van elkaar gescheiden. Daarnaast maken de uitdagingen die de middelbare school met zich meebrengt het er niet makkelijker op. Juist in deze lastige periode krijgt de groep te maken met een nieuwe en angstaanjagende bovennatuurlijke dreiging, met een gruwelijk mysterie tot gevolg. Het mysterie oplossen is hun enige kans om eindelijk een einde te maken aan de verschrikkingen van de Upside Down.

Stranger Things 4 Volume 1 is vanaf 27 mei te zien op Netflix. Volume 2 volgt op 1 juli. 

Verenigd Rusland: wetsontwerp inzake nationalisatie van buitenlandse bedrijven

De Kremlinpartij Verenigd Rusland dient een wetsvoorstel in over de mogelijke nationalisatie van buitenlandse bedrijven. In vergelijking met eerdere initiatieven en dreigementen van de Russische leiding wordt het ingezette wetgevingsproject echter als aanzienlijk afgezwakt beschouwd.

Slechts een deel van de bedrijven die hun activiteiten in Rusland hebben gestaakt als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de als gevolg daarvan opgelegde westerse sancties, zouden door het wetsvoorstel kunnen worden geraakt.

Volgens de kremlinpartij zouden alleen bedrijven waarvan de activiteiten de stabiliteit van de Russische economie beïnvloeden, onder de insolventieadministratie moeten vallen, "bijvoorbeeld als ze de enige leveranciers zouden zijn van strategisch belangrijke producties of gefabriceerde alledaagse goederen". 

Een andere reden voor het aanstellen van een curator zou zijn dat de sluiting van het bedrijf het voortbestaan van een hele stad in gevaar zou kunnen brengen. Het is onduidelijk wanneer de Duma over het wetsvoorstel zal stemmen.

Wat weten we van het vermeende gebruik chemische wapens in Mariupol?

In Mariupol zou een chemische stof zijn gebruikt tegen Oekraïense verdedigers van de stad. Welke informatie en details zijn er tot nu toe beschikbaar? Waar zou de aanval met chemische wapens precies hebben plaatsgevonden?

Een Russische drone zou volgens een Oekraïens regiment (Azov) een chemische stof hebben gebruikt in Mariupol. Het Oekraïense leger heeft geen enkel bewijs geleverd voor de bewering.

De vice-minister van Defensie van Oekraïne Hanna Malyar zei dat de regering de onbevestigde berichten onderzoekt. "Er is een theorie dat het fosformunitie zou kunnen zijn", zei Malyar in een televisiecommentaar.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby, zei dat de VS het Mariupol-rapport niet konden bevestigen. Hij noemde echter de aanhoudende bezorgdheid van de Amerikaanse regering over "het potentieel van Rusland om een reeks irriterende stoffen te gebruiken, waaronder traangas vermengd met chemische middelen." Groot-Brittannië zei dat het de berichten probeert te verifiëren.

Waar kwam de informatie vandaan?
Het Oekraïense Azov bataljon, dat in Mariupol vecht, had maandagavond op de berichtendienst Telegram verklaard dat ongeveer een uur eerder een "giftige stof" op Oekraïense soldaten en burgers was neergekomen. De getroffen personen kregen hierna ademhalingsproblemen en neurologische problemen. De stof werd gedropt door een onbemand luchtvaartuig (UAV).

Vertaling Tweet: "WAARSCHUWING!!!
Ongeveer een uur geleden hebben de Russische bezettingstroepen een giftige substantie van onbekende oorsprong gebruikt tegen Oekraïense militairen en burgers in de stad Mariupol, die werd gedropt door een vijandelijke UAV.

De slachtoffers hebben ademhalingsproblemen."

De oprichter van het bataljon, Andrei Biletsky, zei in een videoboodschap, volgens het persbureau AFP: "Drie mensen hebben duidelijke tekenen van vergiftiging door oorlogschemicaliën, maar zonder catastrofale gevolgen."

Wat weten we van Azov, de bron van die beweringen?
Het Azov regiment is al jaren onderhevig aan internationale kritiek, vanwege het gebruik van extreem-rechtse symbolen en extreem-rechtse leden. Bovendien zijn de strijders meermaals beschuldigd van misdaden.

Deskundigen benadrukken echter dat er naast het regiment ook de politieke Azov-beweging is, die de laatste jaren duidelijk aan invloed heeft ingeboet. Het regiment zou nu ook gematigder zijn en is onder het gezag van het Ministerie van Binnenlandse Zaken geplaatst.

Hoe is de situatie in Mariupol?
De Russische aanvallers hebben al grote delen van de Oekraïense havenstad verwoest. Mariupol had vóór de Russische invasie in februari ongeveer 430.000 inwoners. Het is onduidelijk hoeveel mensen bij de gevechten om het leven zijn gekomen. Volgens Oekraïense bronnen zijn er al duizenden burgers omgekomen.

Plaatselijke autoriteiten spreken van ernstige oorlogsmisdaden en van mobiele crematoria die worden gebruikt om de wreedheden te verdoezelen. Internationale waarnemers beschouwen de grootschalige verwoesting van de stad en de aanvallen op de bevolking als genocide.

Mariupol wordt als strategisch belangrijk beschouwd voor de Russische aanval op Oekraïne, omdat het Rusland in staat zou stellen de geannexeerde Krim en de door pro-Russische separatisten bezette gebieden van Donbass over land met elkaar te verbinden. 

Maandag werd gemeld dat pro-Russische strijders de haven van de stad hadden ingenomen. Oekraïense autoriteiten verwierpen dit echter en zeiden dat er nog steeds gevochten werd.

Waar zou de aanval precies hebben plaatsgevonden?
Voorafgaand aan het bericht over het gebruik van chemische stoffen beweerde de militaire woordvoerder van de pro-Russische separatisten uit Donetsk, Eduard Bassurin, dat de Oekraïense strijders waren teruggedrongen en zich hadden verschanst in de staalfabriek Azov-staal.

Een gevecht op het fabrieksterrein zou te kostbaar zijn aldus een Russische militaire woordvoerder. Daarom zou men op chemisch bewapende troepen inzetten. Het is echter nog onduidelijk of het vermeende plan voor chemische oorlogsvoering daar heeft plaatsgevonden.

Dinsdag ontkenden door Moskou gesteunde separatisten het gebruik van chemische wapens om Oekraïense troepen uit de staalfabriek te verdrijven. Woordvoerder Eduard Basurin werd door het persbureau Interfax geciteerd dat de separatisten "geen chemische wapens gebruikten in Mariupol".

Hoewel Rusland zelf geen chemische wapens gebruikte in de Syrische oorlog, verdoezelde en ontkende het wel het bewezen laten vallen van bommen met gifgas door de Syrische regering.

Het Verdrag inzake chemische wapens verbiedt de ontwikkeling, vervaardiging, het bezit, de overdracht en het gebruik van chemische wapens. De internationale overeenkomst werd ook ondertekend door Rusland en Syrië.

Melding van gebruik chemische wapens kan nog niet worden bevestigd
De melding over het gebruik van een 'onbekende stof' in Mariupol kan voorlopig niet worden geverifieerd. Aangezien grote delen van de stad al onder Russische bezetting staan en mensen de geteisterde regio nauwelijks kunnen ontvluchten, is het moeilijk om berichten te verifiëren. De burgemeester van Mariupol maakte melding van ernstige oorlogsmisdaden en vele duizenden doden in de stad, wat aannemelijk lijkt gezien de berichten uit Bucha en andere plaatsen en de zware verwoesting van Mariupol door de Russen.

Poetin: kan 'genocide' in Donbass niet langer tolereren

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat een genocide in de Donbass niet langer kan worden getolereerd, aldus het persagentschap Ria. Hij heeft de vermeende genocide echter niet bewezen.

Volgens het agentschap Ifax zei Poetin dat de inzet in Oekraïne onvermijdelijk is geweest, Rusland moest worden beschermd. De strijdkrachten zouden zijn uitgerust met de modernste wapens en traden moedig en efficiënt op, aldus Poetin, volgens Tass.

Van Tass:

Een botsing met de anti-Russische troepen die in Oekraïne werden gekoesterd, was onvermijdelijk, het was slechts een kwestie van tijd. Deze mening werd dinsdag geuit door de Russische president Vladimir Poetin tijdens een gesprek met medewerkers van de binnenlandse ruimtevaartindustrie op de Vostochny-kosmodrome.

"Oekraïne begint te veranderen in een anti-Russische steunpilaar, de spruiten van nationalisme en neonazisme die al lang bestaan, beginnen daar te groeien", verklaarde het staatshoofd. "Het neonazisme was is gegroeid, en de botsing van Rusland met deze krachten was onvermijdelijk, ze kozen alleen het juiste moment om aan te vallen", benadrukte Poetin.

Het staatshoofd benadrukte dat de daaropvolgende gebeurtenissen aantoonden hoe diep de neonazistische ideeën in Oekraïne zijn geworteld. "Dit is een duidelijk feit. Neo-nazisme is helaas een feit van het leven geworden in een vrij groot land dicht bij ons. Dit is duidelijk: het was onvermijdelijk, de enige vraag was wanneer," voegde hij eraan toe.

Poetin merkte op dat de Russische Federatie bij het bereiken van de doelen van een speciale militaire operatie de bevolking van Donbass helpt en aan de andere kant "maatregelen neemt om de veiligheid van Rusland zelf te waarborgen". "Het is duidelijk dat we geen andere keuze hadden, dat klopt. En het lijdt geen twijfel dat de doelen [van de speciale operatie] zullen worden bereikt", besloot hij. "De doelen zijn absoluut begrijpelijk, ze zijn nobel", benadrukte Poetin. "Het belangrijkste doel is om de mensen in Donbass te helpen, de mensen van Donbass, die we erkenden, werden hiertoe gedwongen omdat de autoriteiten van Kiev, onder druk van het Westen, weigerden zich te houden aan de akkoorden van Minsk die gericht zijn op een vreedzame oplossing van de problemen van Donbass", voegde de president eraan toe.

Het staatshoofd feliciteerde werknemers in de industrie en Russen op de dag van de kosmonauten en merkte op dat hij afzonderlijk de warmste woorden zou willen richten tot het militair personeel van de Russische lucht- en ruimtemacht. "Vandaag nemen onze officieren deel aan een speciale militaire operatie in de Donbass, in Oekraïne. Ze bieden hulp aan de volksrepublieken van Donbass. Ze treden moedig, bekwaam, efficiënt en effectief op, ze gebruiken de modernste soorten wapens met unieke, ongeëvenaarde eigenschappen", zei hij.

Poetin herinnerde eraan dat de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, publiekelijk had verklaard dat Kiev geen van de punten van Minsk-2 leuk vond, "andere functionarissen zeiden dat de uitvoering van de Minsk-overeenkomsten onmogelijk was." "Ze weigerden dat publiekelijk. Nou, het is gewoon onmogelijk om deze genocide, die acht jaar heeft geduurd, vol te houden", benadrukte het staatshoofd.

Rusland wordt geconfronteerd met de ergste economische neergang sinds 1994

De Russische regering verwacht de ergste economische crash sinds 1994 als gevolg van de westerse sancties na de Russische invasie in Oekraïne. "De officiële prognose zal waarschijnlijk een krimp van meer dan tien procent voorzien", zei Accounting Chamber chief Alexei Kudrin, volgens het persbureau RIA.

Kudrin stond van 2000 tot 2011 onder Poetin aan het hoofd van het financiële Ressor. Een ingewijde van de regering verklaarde tegenover persbureau Reuters dat een daling van het bruto binnenlands product met 10 à 15 procent te verwachten was.

Analisten verwachten voor het lopende jaar een gemiddelde inflatie van bijna 24 procent. Dat zou de sterkste inflatie zijn sinds 1999.

Volgens officiële gegevens stegen de consumentenprijzen in maart met bijna 17 procent op jaarbasis, tegen 9,15 procent in februari. Suiker kost nu 44 procent meer dan een maand eerder, uien en wasmachines allebei ongeveer de helft meer. De Russische centrale bank streeft naar een inflatie van vier procent.

Roebels (Pixabay)
Roebels (Pixabay)

Stijging Nederlandse huizenprijzen in top vijf Europese Unie

De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw- als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het vierde kwartaal van 2021 bijna 19 procent hoger dan een jaar eerder. Hoewel het aantal transacties in het vierde kwartaal afnam, zijn er in 2021 wel meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in 2020. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen 13,5 procent hoger
In de huizenprijsindex worden zowel de transactieprijzen van nieuwbouwwoningen als van bestaande koopwoningen meegenomen. In het vierde kwartaal van 2021 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 13,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 19,6 procent hoger. Dit is de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 22 jaar. Over heel 2021 steeg de gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning met 15,2 procent en van een nieuwbouwwoning met 13,9 procent.

Minder transacties koopwoningen in het vierde kwartaal
In het vierde kwartaal van 2021 werden 52 798 bestaande koopwoningen en 9 583 nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder is dat een daling van respectievelijk 21,0 procent en 10,8 procent. In totaal zijn er in het vierde kwartaal 19,6 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder.

In 2021 werden in totaal 33 204 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de meting in 2015. Daarentegen is het aantal transacties van bestaande koopwoningen gedaald. In 2021 werden er 226 087 bestaande koopwoningen verkocht. Daarmee zijn er in totaal 259 291 koopwoningen verkocht. Dat is een daling van 3,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Huizenprijsindex  Europese Unie 4e kwartaal 2021 (CBS)
Huizenprijsindex Europese Unie 4e kwartaal 2021 (CBS)

Lilianne Ploumen stopt als politiek leider PvdA en als Kamerlid

Lilianne Ploumen heeft in een verklaring laten weten per direct te stoppen als politiek leider van de PvdA en als Kamerlid. Ploumen zegt dat het leiderschap van de partij niet echt passend is en dat ze daarmee niet de ideale leider van de PvdA is. Zo meldt de NOS.

In haar verklaring zegt Ploumen dat een partijleider "opinie-vormend" moet zijn, "onderscheidend in stijl en stellingnames" en de partij moet voorgaan "in idee-ontwikkeling over thema's waar ik me minder in thuis voel".

Van www.pvda.nl:

"Lieve partijgenoten,

Ruim een jaar geleden en slechts enkele weken voor de Tweede Kamerverkiezingen nam ik het politiek leiderschap van onze partij op me. Want als de partij een beroep op je doet, zeker in tijden van nood, dan zeg je ja.

De eervolle taak van het leiderschap van onze partij en de fractie heb ik sindsdien met alles wat ik in me heb vervuld. Ik had me voorgenomen de partij in rustiger vaarwater te brengen en tenminste tot de gemeenteraadsverkiezingen te leiden. De afgelopen weken heb ik nagedacht over de vraag of ik de Partij van de Arbeid wil blijven leiden.

Het antwoord is er. En eigenlijk wist ik, en u wellicht ook, het al wel wat langer. Het antwoord is dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben.

Ik ben de politiek in gegaan om de ongelijkheid in ons land en in de wereld kleiner te maken. Om op te komen voor mensen die zich niet gehoord of gezien voelen. Om internationale solidariteit vanzelfsprekend te laten zijn. Om het recht te versterken zelf te kunnen beslissen over je lichaam en je leven. De partij heeft mij unieke kansen gegeven om daar leiderschap in te tonen. Als partijvoorzitter, als minister, als volksvertegenwoordiger en als partijleider.

Maar in die laatste rol, partijleider, is het belangrijk om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om in de verkiezingsdebatten en in de Tweede Kamer onderscheidend te zijn in stijl en stellingnames. Om de partij ook voor te gaan in idee-ontwikkeling over thema’s waar ik me minder in thuis voel. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug.

Ik ben trots op wat ik voor elkaar heb gekregen. De vooruitgang voor vrouwen om over hun eigen lichaam te beslissen. De verandering naar een eerlijkere kledingindustrie. En natuurlijk de doorbraak in de linkse, progressieve samenwerking. Het bondgenootschap tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks zal zich verder verdiepen en verbreden - omdat hoop en verandering gebaat zijn bij samenwerking, bij een eendrachtig geluid voor kansengelijkheid, tegen versplintering en verdeeldheid.

Ruimte maken betekent ook dat ik, met pijn in het hart, mijn Tweede Kamerlidmaatschap opgeef. Hier staat geen gewezen leider die de fractie en mijn opvolger in de weg wil lopen. Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid. Want de sociale politiek, die zit bij mij diep van binnen.

Vandaag neem ik afscheid van mijn collega’s uit de fractie en van de landelijke politiek, maar niet van onze mooie partij en onze idealen. En ik wil u bedanken. Tot op de dag van vandaag weet ik me gesteund door al die geweldige partijgenoten die zich inzetten voor sociale en eerlijke keuzes. Mensen die me dierbaar zijn. Hen zou ik willen zeggen, het zijn de zachte krachten die winnen, die de toekomst van ons land en de wereld vormgeven. Daar help ik graag vanuit een andere rol aan mee.

Met hartelijke groet,

Lilianne Ploumen"

Iets meer faillissementen in maart

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in maart 7 bedrijven meer failliet verklaard dan in februari, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 168 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er 5 meer dan in februari.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

Aantal faillissementen naar branche februari en maart 2022 (CBS)
Aantal faillissementen naar branche februari en maart 2022 (CBS)

Een ouderwetse Koningsdag in aantocht: "Amsterdam gaat los"

Het is de eerste Koningsdag sinds 2019 zonder restricties. Een drukke Jordaan, volle vrijmarkten en oranje outfits: de verjaardag van onze koning zal dit jaar weer uitbundig en ouderwets worden gevierd. Zo meldt AT5

Bij het woord Koningsdag gaat niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. 'Welke koning?' Tijd voor een kleine opfrisser: op 27 april, dat valt dit jaar op een woensdag, is koning Willem-Alexander jarig. De 'enige' dag in het jaar dat de 'republiek' Amsterdam ongegeneerd, en gehuld in oranje, losgaat. Maar dan moet corona de boel niet verpesten natuurlijk. Vorig jaar 'vierde' de stad nog coronaproof Woningsdag, maar dit jaar staan alle lichten op ... groen, een ouderwets Oranjefeest is in aantocht. 

Of dat even wennen is? "Nee, daar heb ik totaal geen probleem mee. Gewoon zoals het was", zegt iemand op het terras aan de Noordermarkt. Een ander: "Nou mensen zijn er aan toe toch, lekker een feestje hebben. Lekker met z'n allen op straat lekker drinken en doen, komt helemaal goed."

Wat in ieder geval niet veranderd is, is de bekende onthulling de bijzondere gevelversiering van de Blaffende Vis, al ruim 25 jaar een Koningsdag-fenomeen in de Jordaan. Vorige jaar heette de creatie 'Koning Willem-Alexander is The Vaccinator', maar dit jaar is het vooral de bedoeling corona achter zich te laten.

Bob Brockhoff, eigenaar van de Blaffende Vis verwacht dat het dit jaar heel druk gaat worden: "Twee jaar hebben we helaas een online versie moeten maken van onze traditie, dus wij zijn heel blij dat het weer doorgaat in fysieke vorm."

Byron pakt overtuigende NASCAR-zege op Paperclip in Martinsville

Voor de raceliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want op de Martinsville Speedway stond weer een race in de NASCAR Cup Series op het programma. Het was duwen en trekken op The Paperclip, hoewel het nog wel minder heftig was dan in voorgaande jaren vaak het geval was.

Chase Elliott en Aric Almirola vertrokken vanaf de eerste rij, voor Cole Custer en Chris Buescher op rij twee en William Byron met Kevin Harvick op rij drie. Er gebeurde niet heel veel in de eerste stage: Elliott pakte die met overmacht, voor Byron en Custer.

Ook stage twee was niet al te enerverend en verliep weer op grofweg dezelfde manier: Elliott won de stage, Byron werd tweede, dit keer met Joey Logano op de derde plek. Het ging ook daarna allemaal z'n gangetje, tot Denny Hamlin met een kleine negentig ronden te gaan stil kwam te vallen en voor een caution zorgde.

De leiding was ondertussen al een tijdje in handen van Byron, die bij de herstart Logano naast zich had. Austin Dillon en Ryan Blaney reden achter hen, Elliott was teruggezakt naar de dertiende plek. Een paar ronden voor het einde zorgde een van de achterblijvers voor een caution, waardoor Byron's opgebouwde voorsprong verdween.

Bij het begin van de twee ronden durende overtime reden Byron en Logano voorop, maar de dikverdiende zege van Byron kwam niet meer in gevaar. Logano werd tweede, voor Dillon en Blaney - Elliott moest genoegen nemen met de tiende plek.

FOK! Wat een weer: de lente is terug

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag zijn er perioden met zon maar komen er van tijd tot tijd ook dikkere wolkenvelden voor. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C op de Wadden tot rond 20°C in het zuidoosten. Er staat een matige zuidoostelijke wind. In de avond draait de wind naar een zuidelijke richting en neemt deze landinwaarts af naar zwak.

De nacht naar woensdag start overwegend helder. In de loop van de nacht neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en kan er later in Zeeland een enkele spat regen vallen. De minima liggen rond 9°C. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig.

Woensdag is er meer bewolking en is er slechts af en toe ruimte voor de zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog, mogelijk ontstaat er in de loop van de middag in het zuidoosten een bui. Het wordt rond 12°C langs de noordwestkust tot lokaal nog 20°C in het zuidoosten. De westenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

De zon gaan we veel zien deze week zodat het Kooijmanpark in Purmerend weer opdroogt (Foto: Pukeko)
De zon gaan we veel zien deze week zodat het Kooijmanpark in Purmerend weer opdroogt (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Weerwind: Adoptie uit het buitenland alleen onder striktere voorwaarden

De adoptie van kinderen uit het buitenland naar Nederland is in de toekomst alleen nog mogelijk voor kinderen voor wie in het land van herkomst écht niet kan worden voorzien in passende opvang. Aan adopties zullen striktere voorwaarden worden verbonden. Dat schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Kinderen krijgen zo de kans om in een gezin op te groeien. Tegelijkertijd wordt de kritiek van de commissie Joustra ter harte genomen door een nieuw adoptiestelsel in te richten met extra waarborgen.

Belang kind staat centraal
Minister Franc Weerwind: “Voor mij staat het belang van het kind altijd centraal. Daarom heb ik besloten om adoptie alleen mogelijk te maken voor kinderen uit het buitenland als het kind daarbij gebaat is. Hieraan verbind ik striktere voorwaarden, om het risico op misstanden zo klein mogelijk te maken. Ik besef dat dit een enorm gevoelig onderwerp is en dat dit besluit niet voor iedereen hetgeen is waar op was gehoopt. Ik blijf met alle partijen in gesprek om deze plannen zo goed mogelijk uit te werken en om te zetten in de uitvoering.”

Commissie Joustra
In februari 2021 werden adopties uit het buitenland opgeschort na de conclusies van de commissie Joustra, die onderzoek deed naar misstanden bij interlandelijke adoptie in het verleden. Eén van de conclusies was dat het systeem van nu nog inherente kwetsbaarheden bevat en dat het risico op misstanden er dus nog steeds is.

Voor alle partijen staat het belang van het kind voorop, alleen verschillen de meningen hoe dat het beste wordt gediend. Is het in het belang van het kind wanneer Nederland besluit om niet meer deel uit te maken van het systeem van interlandelijke adoptie waarin misstanden kunnen plaatsvinden, of is dat belang beter gediend wanneer een kind dat niet of slecht wordt opgevangen een veilig onderkomen vindt in Nederland? Na de weging van de dilemma’s, perspectieven en belangen heeft de minister besloten om adoptie uit het buitenland alleen onder strikte voorwaarden te laten plaatsvinden.
Striktere voorwaarden

Aan de adopties uit het buitenland die nog zullen volgen, zal het kabinet striktere voorwaarden verbinden. Zo heeft minister Weerwind besloten de bemiddeling samen te brengen in één bemiddelingsorganisatie met versterkt overheidsgezag, in plaats van bij vier verschillende private partijen. Verder zal de samenwerking met landen van herkomst worden beëindigd als zij in staat worden geacht zelf in passende opvang te voorzien of te weinig inspanningen hiervoor leveren. Ook zal het toezicht worden versterkt. 

Om bij te dragen aan goede opvang voor kinderen in de landen van herkomst, zal Nederland ondersteuning bieden. Ook de internationale samenwerking wordt versterkt.

De minister informeert de Kamer later over de verdere uitwerking van deze besluiten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.