FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 april 2022

Random Pics van de Dag #611

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Kabinet schrapt QR-code uit Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Het kabinet wil het coronatoegangsbewijs (CTB) uit de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 halen. Dat betekent dat het zeer omstreden CTB (QR-code) vanaf 1 juni niet meer 'eenvoudig' kan worden ingezet. 

Minister Kuipers had de coronapas nog graag in zijn 'gereedschapskist' behouden, voor het geval het aantal coronabesmettingen weer heel snel zou gaan oplopen. Maar er waren steeds meer tegenstanders.

In het debat in de Tweede Kamer over de vijfde verlenging van de tijdelijke wet, die van 1 maart tot 1 juni loopt, keerde ook coalitiepartij ChristenUnie zich tegen het behoud van de mogelijkheid om het CTB in te zetten.

Het kabinet heeft nu besloten om het CTB in de zesde verlenging van de wet niet meer mee te nemen. Overigens is het nog onduidelijk of die zesde verlenging er nog komt. Het ziet er nu naar uit dat de Eerste Kamer half mei de vijfde verlenging gaat verwerpen. 

Het CTB wordt sinds februari niet meer gebruikt in ons land. Mensen konden met deze QR-code aantonen of ze recent getest waren op-, gevaccineerd tegen- of net van COVID-19 hersteld waren. 

Overigens wordt door een aantal vakantielanden nog wel gevraagd om het CTB.

Docent waarschuwt: 'door minder te lezen, verleren we kritisch na te denken'

Jarenlang wordt er al gewaarschuwd voor de ontlezing van Nederland en het belang van boeken lezen. Volgens de Haagse docent Ruud staat onze democratie op het spel. 

Lezen, in 2022 lijkt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Toch is dat volgens docent Ruud niet zo: "We hebben allemaal leren lezen en schrijven op school. We nemen dat alsof het iets vanzelfsprekend is. Zo vanzelfsprekend dat we er niet meer over nadenken. Maar wat blijkt nou, over de afgelopen twintig jaar zien we de leesvaardigheid van jongeren achteruit gaan. Er ontstaat een steeds grotere groep die laaggeletterd zal zijn."

Uitslag FC Utrecht - NEC

Na zes wedstrijden zonder overwinning heeft FC Utrecht weer eens gewonnen in de Eredivisie. Thuis werd met 1-0 gewonnen van NEC.

Utrecht begon sterker dan NEC aan de wedstrijd. De thuisploeg had ook de eerste kans van de wedstrijd. NEC-goalie Branderhorst aarzelde bij een voorzet waardoor Douvikas kon koppen. Branderhorst wist zich echter te herstellen en bracht redding. Ook in het resterende deel van de eerste helft was Utrecht de bovenliggende partij. In de 34e minuut kopte Janssen richting het doel maar in plaats van het net raakte hij een verdediger van NEC. In de laatste minuten van de eerste helft kwam NEC opzetten. Het schot van Duelund werd echter met de vuisten gered door De Keijzer.

NEC was in de 63e minuut dicht bij de 0-1. Okita schoot en leek bijna te scoren maar de bal stuiterde net voor doel van De Keijzer langs. Utrecht kwam een kwartier voor tijd op voorsprong. Douvikas gleed de bal binnen na een hoekschop van Timber. Vlak voor tijd had Almqvist een grote kans om de wedstrijd definitief te beslissen maar Branderhorst bracht redding. In blessuretijd was Okita nog dichtbij de gelijkmaker maar zijn kopkans werd gered door De Keijzer.

FC Utrecht

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 77' Douvikas    
 
 Gele kaart: , Duelund, Bruijn, Proper, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.665
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
Ter Avest
v.d.Hoorn
Janssen
v.d.Kust
Timber (v.Overeem/83)
Maher
Shein (Warmerdam/ 59)
Douvikas (Sylla/83)
Gustafson
Boussaid (Almqvist/59)
  Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Guth
Verdonk
Schöne
Duelund (Vet/66)
Bruijn (Proper/66)
Tavsan
Okita
El Karouani (Cissoko/82)

Bevin sprint naar zege in derde etappe Ronde van Romandië, Dennis blijft leider

Patrick Bevin heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Nieuw-Zeelander van Israel-Premier Tech was de snelste van een uitgedund peloton. Rohan Dennis behield de leiderstrui in de Zwitserse rittenkoers.

Het ging de hele dag op en af in de 165 kilometer lange rit in en rond Valbroye met in de laatste 25 kilometer twee beklimmingen. Op die beklimmingen werd er een stevig tempo gereden en dat zorgde ervoor dat nog een vijftigtal renners in het peloton zaten. In de sprint om de dagzege was Patrick Bevin de snelste. De Nieuw-Zeelander won de sprint voor Ethan Hayer, die donderdag nog de sprint had gewonnen.

Rohan Dennis blijft aan de leiding in het algemeen klassement. De Australiër van Jumbo-Visma kwam vandaag als derde over de meet en dankzij wat bonificatieseconden verstevigde hij nog wat de leiding. Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma in de Ronde van Romandië met aankomst op de Val d'Anniviers.

Nederland stuurt forensisch opsporingsteam naar Oekraïne

Nederland stuurt een forensisch opsporingsteam naar Oekraïne. Dat gaat bewijs verzamelen dat bruikbaar is voor onderzoek naar oorlogsmisdaden en in strafrechtelijke procedures. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Het team bestaat voor het grootste deel uit personeel van de Koninklijke Marechaussee.

Oekraïne heeft het Internationale Strafhof en de EU-lidstaten gevraagd om ondersteuning bij het opsporingsonderzoek met betrekking tot oorlogsmisdrijven gepleegd in Oekraïne. Het kabinet stemt daarmee in.

Het forensisch opsporingsteam gaat begin mei aan de slag. In principe gebeurt dat gedurende 2 weken op diverse locaties in de omgeving van Kiev. Naast forensische opsporingsambtenaren bestaat het ongeveer 30-koppige team uit rechercheurs van de Marechaussee, explosieven opruimingsexperts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, medisch personeel, een tolk en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

Gedegen onderzoek
Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens: “De expertise van onze mensen kan van grote waarde zijn voor het opsporingsonderzoek. Zij weten onder zware omstandigheden gedegen onderzoek te verrichten."

De inzet valt onder verantwoordelijkheid van de Commandant der Strijdkrachten.

De ontplooiing van het team betreft een gezamenlijke inspanning van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie en Veiligheid. Het team opereert onder de vlag van het Internationaal Strafhof.

Pérez: "Ik stop als de F1-kalender nog meer groeit"

Teams en coureurs worden steeds meer tot het uiterste gedreven door de alsmaar uitdijende racekalender. Waar het 2021-seizoen maar liefst 22 races telde, wordt dat huidig seizoen overtroffen met 23 wedstrijden. Indien deze groei blijft doorzetten overweegt Sergio Pérez een punt achter zijn F1-carrière te zetten.

De Netflix-serie Drive To Survive is een van de redenen van de toenemende populariteit van de Formule 1 en versterkte de ambities van Liberty Media om de kalender afgelopen jaren uit te breiden. De Mexicaan beschouwt de groeiende belangstelling voor zijn sport als een positieve ontwikkeling: "Ik ben erg optimistisch over de groei van de Formule 1. Ik merk het overal ter wereld waar we naar toe gaan. Men herkent je vaker en is veel meer met de sport bezig. Er is veel vraag naar".

F1-CEO Stefano Domenicali stak zijn wens om de kalender nóg verder uit te breiden niet onder stoelen of banken. Wat Pérez betreft komt dit teveel in het gedrang met zijn privéleven en sluit hij het dan ook niet uit om de sport te verlaten: "Het hebben van nog meer races is voor mij niet te doen. Op dit moment word je al helemaal ondergedompeld in het aantal wedstrijden. Behalve de races hebben we ook nog simulatorsessies en evenementen van partners. We hebben amper tijd voor onszelf en onze families. Ik heb twee jonge kinderen en er komt nog een derde aan. Als de kalender nog groter wordt ga ik daar absoluut niet aan deelnemen".

Pérez overweegt een punt achter zijn F1-carrière te zetten bij een uitbreiding van de kalender (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Pérez overweegt een punt achter zijn F1-carrière te zetten bij een uitbreiding van de kalender (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Poetin overweegt wisselkoers roebel aan goudprijs te koppelen

Rusland onderzoekt de koppeling van de wisselkoers van de roebel aan de goudprijs. Deze stap zal worden besproken met president Vladimir Poetin, zei Dmitry Peskov, woordvoerder van het presidentieel bureau, zonder nader details te geven.

De secretaris van de Russische Veiligheidsraad en een naaste vertrouweling van Poetin, Nikolai Patrushev, hebben onlangs aangegeven dat een dergelijk plan Rusland meer "soevereiniteit" over zijn financiële systeem zou kunnen geven. Patrushev zei dinsdag dat er voorstellen worden uitgewerkt om de waarde van de roebel aan goud en andere grondstoffen te koppelen.

Rusland produceert jaarlijks ongeveer tien procent van het goud in de wereld en is een belangrijke producent van olie, gas, metalen en graan. De Centrale Bank van Rusland zei in maart dat het tot 30 juni goud zou kopen tegen een vaste prijs van 5.000 roebel per gram. Sommige waarnemers zagen dit als een poging om de roebel aan goud te koppelen. Maar twee weken later, nadat de roebel fors was gestegen, trok de centrale bank zich terug en gaf  aan tegen onderhandelde prijzen goud te kopen.

'Kaars-gate': Derksen, Van der Gijp en Genee trekken stekker uit Vandaag Inside

Er is een grens overschreden toen er op tv een misdrijf werd bekend en daar aan tafel niet adequaat op is gereageerd. "Dat kan gewoon niet." Dat zegt Paul Römer, directeur van tv-bedrijf Talpa, over de affaire rond Johan Derksen op Radio 1 bij het programma Spraakmakers.

Update 16.20 uur:
Johan Derksen heeft vrijdag aan Talpa bevestigd dat hij stopt met het programma Vandaag Inside en ook René van der Gijp en Wilfred Genee hebben aangegeven Derksen te volgen in zijn beslissing. Dit houdt in dat Vandaag Inside per direct van de buis wordt gehaald. 

Eerdere berichtgeving:
Römer overlegt op dit moment met de betrokkenen hoe het verder moet met Derksen en het populaire tv-programma. Paul Römer 'weet werkelijk nog niet' wat er vanavond om half tien op tv te zien zal zijn. 

Gisteravond liet een schuldbewuste Derksen weten het verhaal van 'de kaars' zich dinsdag niet helemaal helder voor de geest te hebben gehad en er maar een smeuïg verhaal van te hebben gemaakt. Het voorval zou zich ook in een zusterflat hebben afgespeeld en hij had zijn vrouw het verhaal al 20 jaar geleden verteld. 

Daarna sprak hij openlijk zijn twijfel uit of er nog wel toekomst is voor een programma als Vandaag Inside. "Ik kom langzamerhand tot de conclusie dat er geen ruimte meer is voor dit programma. De cancel- en woke cultuur is groot en is tegen ons. Als we nu door zouden gaan, dan zitten we hele tijd met de handrem erop te praten.”

De Talpa directie had hem gevraagd om excuus te maken en aangegeven daarna te zullen beslissen wat ze met het programma zouden doen, ze wilden Derksen zelfs een voorgekauwd excuus meegeven. Derksen wil die beslissing niet afwachten en stapt dan liever zelf op. 

NAVO houdt oefeningen in verschillende Europese landen

Tegen de achtergrond van de Russische oorlog in Oekraïne plant de NAVO de komende weken grote militaire oefeningen in heel Europa. De manoeuvres, waarbij vliegtuigen, helikopters, tanks, artillerie en gepantserde voertuigen nodig zijn, zullen plaatsvinden in Finland, Polen, Noord-Macedonië en langs de grens tussen Estland en Letland, aldus de westerse militaire alliantie.

Naast de NAVO-lidstaten nemen ook de niet-NAVO-landen Finland en Zweden, die overwegen lid te worden, mee via de Joint Expeditionary Force, een multinationale interventiemacht.

'Hoogleraar UvA neemt ontslag na heimelijke sponsoring door vastgoedlobby'

Hoogleraar Hein Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam heeft ontslag genomen nadat hij jarenlang heimelijk werd gesponsord door een lobbyvereniging voor vastgoedbeleggers. Hij deed op kosten van de vereniging onderzoek naar belastingvrijstellingen voor vastgoedbeleggers. Zo meldt AT5.

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De sponsoring liep volgens het actualiteitenprogramma niet rechtstreeks, maar via een tussenpersoon.

De hoogleraar zou op de hoogte zijn geweest van de constructie, maar heeft de universiteit daar nooit van op de hoogte gebracht. "Ik heb fouten gemaakt en dat spijt mij zeer. Ik meen dat ik de UvA moet verlaten", schrijft Vermeulen in zijn afscheidsmail. "Ik dank jullie voor de mooie tijd die ik hier heb gehad."

De Universiteit van Amsterdam bevestigt het vertrek van Vermeulen. Volgens Nieuwsuur zijn er aanwijzingen dat ook een voormalig vakgroepvoorzitter betrokken was bij de constructie. Daarnaar wordt door de universiteit onderzoek gedaan.

Vermeulen werd in 2012 bijzonder hoogleraar bij de Universiteit van Amsterdam. Hij kreeg een zogenaamde bijzonder leerstoel, waarbij niet de universiteit zijn loon betaalt, maar een externe partij. In de regel declareert de universiteit bij de financier, maar in dit geval kreeg Vermeulen het geld rechtstreeks.

Op papier werden de facturen betaald door de Amsterdam School of Real Estate, maar in werkelijkheid kwam het geld van de Vereniging ter behartiging van de gezamenlijke belangen van beursgenoteerde fiscale vastgoedbeleggingsinstellingen (VBFV). Zij sponsorden Vermeulen vijf jaar lang. Van de betalingen is nooit publiekelijk melding gemaakt.

Aanwezigheid wolf in Noord-Holland vastgesteld

Het Goois Natuurreservaat heeft bezoek gehad van een wolf. Op 6 april vond een wandelaar een dode ree in het Hilversumse deel van dit natuurgebied. Ingeseinde boswachters dachten de verwondingen te herkennen en hebben DNA-onderzoek laten doen. De uitslag van het onderzoek kwam op 29 april 2022 binnen: de ree is inderdaad door een wolf gedood.

Het is de eerste keer – sinds de wolf terug is in Nederland - dat uit bewijs blijkt dat de wolf in Noord-Holland is geweest. Van een nieuw territorium is echter nog geen sprake. Sporen zoals uitwerpselen of waarnemingen door passanten zijn er niet. De wolf kan in een nacht 50 kilometer afleggen, dat maakt de kans groot dat het dier op doortocht was. 

Boswachters van het Goois Natuurreservaat hebben op een aantal plekken in het natuurgebied camera’s geplaatst met als specifiek doel een wolf te filmen. De kans om als bezoeker een wolf tegen te komen in het GNR is verwaarloosbaar klein. Omdat wolven schuwe dieren zijn, zullen ze mensen over het algemeen mijden. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of geen voedsel hebben gekregen van mensen, vormen geen bedreiging voor de mens. Mochten bezoekers toch een wolf tegenkomen, dan geeft de Zoogdierenvereniging de tips om de wolf de ruimte te geven, zelf kalm te blijven en zo mogelijk foto’s of een video te maken en deze te sturen naar het Wolvenmeldpunt. Honden kunnen in die situatie en in die omgeving beter aan de lijn lopen.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Dit bezoek van de wolf toont aan dat het steeds beter gaat met de natuur in het Gooi. We hebben daar samen met het Goois Natuurreservaat ook hard voor gewerkt. Het is nu afwachten of we meer bezoekjes kunnen verwachten.”

Karin Kos, directeur- rentmeester van het Goois Natuurreservaat: “Als natuurbeheerder zijn we verheugd over het bezoek van een zwervende wolf in onze natuurgebieden. De wolf is welkom en krijgt bij ons de ruimte om zijn eigen weg te zoeken.”

Het is 7 jaar geleden dat de eerste wolf in Nederland werd gesignaleerd. Sinds 2015 hebben de dieren zich gevestigd in ons land. Noord-Holland is de elfde provincie waarvan bekend is dat een wolf op bezoek is geweest. In Gelderland en Drenthe zijn wolven gevestigd. In de overige provincies, met uitzondering van Zuid-Holland, gaat het om de aanwezigheid voor kortere duur. 

KLM schrapt tientallen vluchten vanwege drukte, Corendon wijkt uit naar Rotterdam

KLM annuleert tientallen vluchten vanwege de drukte op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij haalt de vluchten preventief uit het rooster om de werkdruk te verlichten. Corendon verplaatst een deel van de vertrekkende vluchten van Schiphol naar Rotterdam-The Hague Airport. Zo meldt AT5

Schiphol riep luchtvaartmaatschappijen gisteren op om vluchten te schrappen vanwege de verwachte drukte. Niet alle luchtvaartmaatschappijen wilden voldoen aan het verzoek van de luchthaven. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen is niet te spreken over het verzoek van Schiphol. 

Afgelopen zaterdag - de eerste dag van de meivakantie - ontaardde in een chaos op de luchthaven. Een combinatie van een continue stroom vakantiegangers, stakend bagagepersoneel en onderhoud aan de start- en landingsbanen leidde tot zo'n drukte dat de luchthaven enige tijd opriep niet meer te komen. Ook de afrit Schiphol van de A4 ging tijdelijk op slot.

Biden mag binnenkort wapens uitlenen aan Oekraïne

Op basis van een verordening uit de Tweede Wereldoorlog willen de VS de levering van wapens aan Oekraïne en andere Oost-Europese landen vergemakkelijken. Na de Senaat nam ook het Huis van afgevaardigden donderdag (lokale tijd) een overeenkomstig wetsvoorstel aan. Hierdoor is president Biden tot 2023 gemachtigd om militair materieel uit te lenen of te leasen aan Oekraïne en andere landen in Oost-Europa die getroffen zijn door de Russische agressieoorlog. Bepaalde vormvereisten in de procedure worden opgeschort.

Het Amerikaanse Congres nam in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog een soortgelijke wet op uitlenen aan: hierdoor kon Amerika snel en massaal wapens leveren aan de geallieerden die vochten tegen de nationaal-socialisten. Een grote tweeledige meerderheid in het Huis van afgevaardigden steunde de voorgestelde wetgeving. 417 parlementsleden stemden voor, slechts tien tegen. De Amerikaanse president Joe Biden moet het wetsvoorstel nog ondertekenen.

Kyiv: geplande actie om de burgers uit Azovstal te evacueren

Oekraïne hoopt op een evacuatie van de burgers in de Azovstal-staalfabriek in Mariupol. "Vandaag is er een operatie gepland om de burgers uit de fabriek te krijgen", zei het presidentiële kantoor in Kyiv.

Details zijn niet bekendgemaakt. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres probeert momenteel mensen te evacueren uit het door Russische troepen omringde gebied. De Russische president Vladimir Poetin eist dat de Oekraïense strijders die zich daar verschanst hebben, zich overgeven en de wapens neerleggen.

Rusland maakte vorige week bekend dat het, met uitzondering van de staalfabriek, volledige controle heeft gekregen over de strategisch belangrijke havenstad Mariupol. Naast Oekraïense soldaten zouden honderden burgers in het complex aanwezig zijn.

Opnieuw maandelijkse test sirenes

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes in Nederland getest. De maandelijkse test wordt deze keer ook in het Engels, Oekraïens en Russisch aangekondigd, zodat Oekraïense vluchtelingen niet opschrikken als de sirenes op de eerste maandag van de maand loeien.

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere keren achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen die buiten zijn moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de regionale brandweer in uw veiligheidsregio. Let op! De sirenes zijn bedoeld voor mensen die buiten zijn, zodat zij direct naar binnen gaan. Het kan dus zijn dat u de sirenes niet hoort als u al binnen bent.

In juni worden de sirenes niet getest omdat de eerste maandag van die maand op Tweede Pinksterdag valt.

NL-Alert testbericht
NL-Alert is het primaire alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op iedere eerste maandag van juni en december ontvangt iedereen het NL-Alert testbericht op hun mobiele telefoon. Het eerstvolgende NL-Alert testbericht is op maandag 13 juni rond 12 uur.

Dode bij uitslaande brand in Amsterdam

Bij een brand in een flat aan de Hoek van Hollandstraat in Amsterdam Nieuw-West is afgelopen nacht een dode gevallen. Drie anderen hadden lichte verwondingen en zijn ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel, zo meldt AT5. 

De brand brak rond 04.00 uur uit. De vlammen sloegen uit het dak van de portiekflat. De hulpdiensten rukten massaal uit. Zo'n veertig bewoners van de flat en de flat ernaast werden ontruimd. Uiteindelijk werd er een dodelijk slachtoffer aangetroffen.

De brandweer en politie doen onderzoek naar de oorzaak van de brand. Een deel van de woningen is inmiddels vrijgegeven.

FOK! Wat een weer: wat wolken en wat zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het overwegend bewolkt, in de loop van de middag breekt de zon van het westen uit af en toe door. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Waddeneilanden tot lokaal 15°C in het zuiden van het land. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de westkust in de middag af en toe (vrij) krachtig.

Komende nacht raakt het van het noorden uit bewolkt en later in de nacht is in het noorden een lichte bui mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C langs de kust tot ca. 2°C dieper landinwaarts. De noordelijke wind is zwak, aan zee matig.

Zaterdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in de ochtend lokaal een lichte bui. Het blijft vrij koel met een middagtemperatuur van ongeveer 13°C. De noord- tot noordwestelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Bollenvelden in Noord-Holland  (Foto: FOK!/DJMO)
Bollenvelden in Noord-Holland (Foto: FOK!/DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Meer stakingen in 2021

Werknemers staakten in 2021 22 keer, dat was meer dan in 2020 toen er 9 stakingen waren. Doordat er minder werknemers betrokken waren, gingen er het afgelopen jaar wel minder arbeidsdagen verloren door stakingen, 59.000 tegen 211.000 in 2020. De meeste arbeidsdagen (48.000) gingen verloren in de industrie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2019 legden werknemers 26 keer het werk neer. In 2020, toen de coronamaatregelen begonnen, nam het aantal stakingen af tot 9. Met 22 stakingen in 2021 is het aantal stakingen weer op het gemiddelde uitgekomen van de afgelopen twintig jaar. Het aantal betrokken werknemers bij de 22 stakingen in 2021 is met 28.000 lager dan in 2020 (105.000). Het aantal verloren arbeidsdagen door stakingen valt met 59.000 ook een stuk lager uit dan in 2020 (211.000).

Stakingen verspreid over het jaar
In 2021 waren de stakingen evenredig verdeeld over het jaar. De meeste stakingen (9) vonden (geheel of gedeeltelijk) plaats in het tweede kwartaal.

De meeste stakingen (16) werden beëindigd door een akkoord na onderhandelingen waarbij een vakorganisatie betrokken was.

Meeste stakers in de zorg
In de industrie vonden 9 stakingen plaats. Deze stakingen zorgden voor het grootste verlies van arbeidsdagen, namelijk 48.000 van de 59.000. In de zorg was het aantal bij stakingen betrokken werknemers het hoogst, gemiddeld 18.000.

Werknemers in de horeca minst vaak tevreden met salaris
Zoals in de meeste jaren waren cao- en loongeschillen de voornaamste reden om te staken. In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO, is aan werknemers gevraagd hoeveel belang ze hechten aan een goed salaris en hoe tevreden ze zijn met hun salaris. Hieruit blijkt dat 98 procent van de werknemers in 2021 een goed salaris (heel) belangrijk vond, terwijl men hierover juist minder vaak tevreden was dan over de meeste andere arbeidsvoorwaarden: 76 procent was (heel) tevreden met het salaris.

Mannen (78 procent) waren vaker tevreden met hun salaris dan vrouwen (73 procent), en naar leeftijd valt vooral op dat 25- tot 35-jarige werknemers met 70 procent minder vaak tevreden waren met het salaris dan zowel jongere als oudere werknemers.

Werknemers in de horeca waren in 2021 met 66 procent het minst vaak (heel) tevreden over hun salaris, in de zorg en de handel was 70 procent tevreden. Bij financiële instellingen (89 procent) en in het openbaar bestuur (84 procent) waren werknemers vaker (heel) tevreden met hun salaris.

Meer adviezen maar minder meldingen kindermishandeling en huiselijk geweld

In 2021 ontvingen de Veilig Thuis organisaties bijna 120.000 meldingen over (vermoedens van) kindermishandeling of huiselijk geweld, 8.000 minder dan in 2020. Daarnaast gaven zij 134.000 keer advies aan slachtoffers, omstanders of professionals. Dat waren er bijna 12.000 meer dan in 2020. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor iedereen die vermoedens heeft van kindermishandeling of huiselijk geweld. Veilig Thuis geeft de beller aanwijzingen, raadgevingen en tips om zelf verder te handelen in situaties van (vermoedelijk) huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig, dan kan de beller een melding doen en komt Veilig Thuis in actie. Veilig Thuis stelt de voorwaarden voor een veilige situatie vast en schakelt, indien nodig, vervolghulp in.

Aantal adviezen neemt toe, aantal meldingen neemt af
In 2021 is het aantal door Veilig Thuis afgegeven adviezen met 9,7 procent gestegen, terwijl het aantal meldingen met 6,5 procent is gedaald. Het aantal meldingen daalt al sinds het tweede halfjaar 2019. Het aantal adviezen nam tot en met het eerste halfjaar 2021 toe, maar is in het tweede halfjaar 2021 licht gedaald.

Minder meldingen door politie, meer adviesvragen van burgers
Zowel professionals als burgers kunnen een melding doen bij Veilig Thuis of om advies vragen. In 2021 is bijna 65 procent van alle meldingen gedaan door de politie. De daling van het aantal meldingen sinds het tweede halfjaar van 2019 wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door een daling van het aantal meldingen vanuit de politie. In het tweede halfjaar 2019 waren er nog ruim 44.000 meldingen vanuit de politie, in het tweede halfjaar 2021 is dit gedaald tot ruim 38.000, een daling van 14 procent.

Het aantal meldingen vanuit jeugdzorg ging van 1.910 in het tweede halfjaar van 2019 naar 1.320 in het tweede halfjaar van 2021, een daling van 31 procent. De stijging van het aantal adviesvragen sinds 2019 komt vooral op conto van burgers die Veilig Thuis om advies vragen: in het eerste halfjaar 2019 vroegen burgers ruim 18.000 keer advies aan Veilig Thuis, in het tweede halfjaar 2021 ging het om ruim 29.000 adviesvragen van burgers.

Forse verschillen in adviezen en meldingen tussen gemeenten
Het aantal afgegeven adviezen per 100.000 inwoners loopt uiteen van minder dan 141 in de gemeenten Ouder-Amstel, Dinkelland, Tubbergen, Gulpen-Wittem en Stein tot meer dan 1.500 in Roermond, Helmond, Nijmegen, Tiel, Alkmaar en Leeuwarden. Adviezen worden hierbij meegeteld in de gemeente waar de adviesvrager woont. Ook bij het aantal ontvangen meldingen is het verschil tussen de gemeenten erg groot. In Almere waren in 2021 1.504 meldingen per 100.000 inwoners, in Hattem waren dit er 123. Meldingen worden meegeteld in de gemeente waar de directbetrokkenen wonen, dit zijn de personen over wie de melding wordt gedaan.

Bij 1 op de 20 meldingen sprake van acute onveiligheid
Bij elke ontvangen melding voert Veilig Thuis een veiligheidstaxatie uit om een inschatting te maken van de mate van (on)veiligheid in het gezin of huishouden waarover een melding wordt gedaan. In 5 procent van de in 2021 ontvangen meldingen was sprake van acute onveiligheid. Bij 40 procent van de meldingen was sprake van structurele onveiligheid. In ruim 40 procent van de ontvangen meldingen was sprake van een multiproblematische leefsituatie. In iets minder dan twee derde van deze multiproblematische leefsituaties zijn er mogelijkheden tot het inzetten van hulp.

Meldingen en gevallen van geweld
Het aantal adviezen en meldingen bij Veilig Thuis is niet gelijk aan het aantal gevallen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Er kunnen situaties van kindermishandeling en huiselijk geweld zijn, waarover geen contact wordt opgenomen met Veilig Thuis. Het aantal adviezen en meldingen kan ook beïnvloed worden door (landelijke of lokale) campagnes om professionals en burgers te stimuleren contact op te nemen met Veilig Thuis bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. En er kan bij een advies of melding ook sprake zijn geweest van een vermoeden van geweld, dat later niet bevestigd wordt.

Minder jongeren met gesloten jeugdzorg

In 2021 kregen 1.815 jongeren jeugdzorg in een gesloten inrichting. Dat waren er 265 minder dan in 2020. In totaal kregen bijna 461.000 jongeren een vorm van jeugdzorg in 2021. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In de periode 2015–2019 waren jaarlijks ongeveer 2.500 jongeren opgenomen in een gesloten jeugdinrichting. In 2020 was het aantal jongeren met gesloten jeugdzorg gedaald naar 2.080 en in 2021 naar 1.815 jongeren. Ten opzichte van 2019 is het aantal jongeren met deze vorm van jeugdzorg in 2021 afgenomen met bijna 29 procent.

Grote verschillen per gemeente
De gesloten jeugdzorg is een klein onderdeel van de totale jeugdzorg, het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Er waren in 2021 450.000 jongeren met jeugdhulp, waarvan gesloten zorg een klein deel (0,4 procent) uitmaakt. Ruim 41.000 jongeren kregen jeugdbescherming en bijna 8.000 kregen jeugdreclassering. In totaal waren er in 2021 461.000 jongeren tot 23 jaar met jeugdzorg.

Jeugdzorg valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. De percentages jongeren met jeugdzorg verschillen sterk tussen gemeenten. In Vlieland, Staphorst, Westvoorne en Raalte kreeg in 2021 minder dan 6 procent van de jongeren jeugdzorg. In Tiel en Terneuzen was het aandeel jongeren met jeugdzorg groter dan 16 procent.

Er zijn diverse oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.

Meer jeugdzorgaanbieders bij onderzoek betrokken
Het CBS verzamelt sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 gegevens over jeugdzorg bij alle bij het CBS bekende jeugdzorgaanbieders. Met ingang van 2021 zijn de uitkomsten niet meer goed vergelijkbaar met eerdere jaren. Door uitbreiding van de berichtgeverspopulatie is een vollediger beeld ontstaan van alle jeugdzorgaanbieders in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat een substantieel aantal jeugdzorgaanbieders voor het eerst gegevens heeft aangeleverd over 2021, maar niet over voorgaande verslagperioden.

De nieuw bij het onderzoek betrokken jeugdzorgaanbieders leverden in 2021 jeugdzorg aan ruim 29.000 jongeren die niet al zorg ontvingen van reeds bij het CBS bekende jeugdzorgaanbieders. Dit is 6,4 procent van de jongeren met jeugdzorg in 2021. Als deze 29.000 jongeren buiten beschouwing worden gelaten, is het aantal jongeren dat in 2021 jeugdzorg kreeg 0,5 procent groter dan in 2020. Overigens leverde geen van de nieuw bij het onderzoek betrokken jeugdzorgaanbieders gesloten jeugdzorg.

Daling aantal asielzoekers en nareizigers begin 2022

In het eerste kwartaal van 2022 dienden 6.485 asielzoekers een eerste asielverzoek in, 3.385 minder dan het kwartaal ervoor (-35 procent). De grootste daling was zichtbaar onder de asielzoekers uit Syrië. In het laatste kwartaal van 2021 waren dit er nog bijna 4.000, in het eerste kwartaal van 2022 was dat gedaald tot 1.640

Na Syriërs vormden Afghanen (720) en Jemenieten (525) in het eerste kwartaal van 2022 de grootste groepen asielzoekers. Het aantal asielaanvragen van Afghanen daalde van 1.095 in het laatste kwartaal 2021 naar 720 in het eerste kwartaal van 2022. Veruit de meeste aanvragen werden in maart gedaan (500). Dit komt door de evacuatievluchten die in die maand plaatsvonden.

Toename eerste asielaanvragen in maart
Ten opzichte van eind 2021, daalde het aantal asielaanvragen in januari en februari 2022. In maart nam het aantal weer toe. In die maand werden er bijna net zoveel eerste asielaanvragen ingediend (2.920) als in januari en februari samen, toen er achtereenvolgens 1.960 en 1.600 aanvragen werden gedaan.

Daling aantal nareizigers
Het aantal nareizigers in het eerste kwartaal van 2022 bedroeg 2.555, 675 minder dan het kwartaal daarvoor (-21 procent). Het aantal nareizigers is echter relatief hoog; gedurende 2018 tot en met de eerste helft van 2021 kwamen elk kwartaal minder nareizigers naar Nederland.

De daling van het aantal nareizigers komt vrijwel volledig door mensen met een Syrische nationaliteit waarvan er 1.745 naar Nederland kwamen, 500 (-22 procent) minder dan een kwartaal eerder. Het aantal nareizigers met de Turkse nationaliteit en het aantal staatloze nareizigers bleef stabiel ten opzichte van het vorige kwartaal (respectievelijk 140 en 135).

Het aantal nareizigers uit Eritrea en Jemen nam af naar respectievelijk 95 en 90. Het aantal nareizigers vanuit Afghanistan blijft vooralsnog laag, het gaat om enkele tientallen per maand.

Internationale ontwikkelingen
Tijdens de lockdowns gedurende de coronapandemie in 2020-2021 was een afname te zien van de aantallen eerste asielaanvragen en nareizigers, om vervolgens na opheffen van reisbeperkingen weer toe te nemen. Deze inhaalslag door opgeheven reisbeperkingen zet zich ook in het eerste kwartaal van 2022 door.

Vanwege de oorlog in Oekraïne is in het eerste kwartaal van 2022 ook een stijging van het aantal eerste asielaanvragen vanuit Oekraïne zichtbaar. Mensen uit Oekraïne zijn niet verplicht om een asielaanvraag in te dienen om te blijven, een deel van hen doet dat wel. In de periode 2019 - 2021 deden elk kwartaal gemiddeld 20 personen uit Oekraïne een eerste asielaanvraag. In het eerste kwartaal 2022 waren dat er 75, waarvan de meesten in maart (50).

Ook uit Rusland kwamen meer asielverzoeken binnen, 120 in het eerste kwartaal van 2022. Gemiddeld kwamen er gedurende 2019 - 2021 elk kwartaal telkens 65 asielverzoeken van mensen uit Rusland binnen.

Loonverschil tussen mannen en vrouwen verder afgenomen

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is ook in de coronajaren 2020 en 2021 kleiner geworden. Het gemiddelde bruto-uurloon van vrouwen was in 2021 13 procent lager dan het gemiddelde bruto-uurloon van mannen. Dit percentage wordt elk jaar kleiner. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de vandaag verschenen CBS-publicatie De arbeidsmarkt in cijfers 2021 wordt niet alleen gekeken naar het verschil tussen de gemiddelde uurlonen, maar ook naar de verdeling rond deze gemiddelden. Vooral mannen in voltijdbanen hebben vaker een hoog uurloon.

In 2021 was het gemiddelde jaarloon (inclusief bijzondere beloningen) van vrouwen 36 procent lager dan dat van mannen. Twee derde van dit loonverschil wordt verklaard doordat vrouwen minder uren werken. Mannen werken in een werknemersbaan gemiddeld 33 uur per week, vrouwen 25 uur.

Het verschil in uurlonen is daarom veel kleiner: het gemiddelde uurloon van vrouwen was 13 procent lager dan dat van mannen. Voor een deel is dit verschil in uurlonen het gevolg van een andere samenstelling van de groepen werkende mannen en vrouwen. Voor deze verschillen is in dit cijfer niet gecorrigeerd.
Verschil in gemiddelde uurlonen steeds kleiner

In de loop van de tijd is het verschil in gemiddelde uurlonen steeds kleiner geworden. Hierbij speelt een rol dat vrouwelijke werknemers tegenwoordig hoger opgeleid zijn dan mannelijke. In de leeftijdsgroepen tot 50 jaar zijn er meer hoogopgeleide vrouwelijke werknemers dan hoogopgeleide mannelijke werknemers. Voor de 50-plussers geldt het tegenovergestelde. Ongeveer tien jaar eerder lag die grens nog bij 40 jaar.

Mede als gevolg hiervan is het verschil in de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen in tien jaar tijd teruggelopen van 18 procent naar 13 procent. Vanaf 1995 wordt het loonverschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 0,5 procentpunt per jaar kleiner. Ook in de coronajaren is het verschil in gemiddelde lonen verder afgenomen.

Gemiddeld uurloon
De loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt berekend als het gemiddelde uurloon van vrouwen ten opzichte van het gemiddelde uurloon van mannen. In 2021 verdienden mannen gemiddeld 25,84 euro per uur, vrouwen 22,42 euro, dus 13 procent minder. Zowel bij mannen als bij vrouwen lopen de uurlonen die individuele personen verdienen sterk uiteen. Deze verschillen hangen samen met persoonskenmerken (zoals onderwijsniveau en leeftijd) en het werk dat zij doen.

Mannen oververtegenwoordigd bij hoge lonen
Het verschil tussen mannen en vrouwen zit vooral in de banen met een loon van meer dan 32 euro per uur; in die banen zijn mannen oververtegenwoordigd in de loonverdeling.

In 85 procent van de banen wordt minder verdiend dan 33 euro per uur. Bij deze lager betaalde banen zijn de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen per saldo nagenoeg gelijk aan elkaar. Dat het gemiddelde uurloon voor het totaal van de vrouwen lager is dan voor mannen wordt dus verklaard door de oververtegenwoordiging van mannen in de hoger betaalde banen.

Hoogbetaalde banen
In totaal zijn er 1,3 miljoen werknemersbanen waarin meer dan 32 euro per uur wordt verdiend. Daarvan wordt twee derde bezet door mannen. Daardoor heeft 20 procent van de mannelijke werknemers een hoogbetaalde baan, tegen 10 procent van de vrouwelijke.

Hoge uurlonen worden vooral verdiend in voltijdbanen. Een kwart van de mannen met een voltijdbaan is hoogbetaald. Bij vrouwen met een voltijdbaan is dat 19 procent. In deeltijdbanen is het aandeel met een hoog uurloon veel lager; dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen: 12 procent van de deeltijdbanen van mannen is hoogbetaald, tegen 7 procent van de deeltijdbanen van vrouwen.

Vooral in financiële dienstverlening vaak hoogbetaald
Afgezet tegen het totaal aantal banen van werknemers per bedrijfstak telt de financiële dienstverlening de meeste hoogbetaalden: in 44 procent van de banen in die bedrijfstak wordt meer dan 32 euro per uur verdiend. Ook in de informatie en communicatie, het openbaar bestuur en het onderwijs verdient minstens een kwart meer dan 32 euro per uur. Bij de horeca geldt dat slechts voor 1 procent van de banen.

Binnen de financiële dienstverlening is het verschil tussen mannen en vrouwen het grootst. Terwijl 55 procent van de mannen in deze bedrijfstak hoogbetaald is, geldt dat maar voor 28 procent van de vrouwen.

Doordat in de zorg veel vrouwen werken, zijn zij ook sterk vertegenwoordigd binnen de groep hoogbetaalde werknemers: twee op de drie hoogbetaalden binnen de zorg is een vrouw. Toch hebben de mannen die in de zorg werken relatief vaker een hoogbetaalde baan: 23 procent van de mannen in de zorg is hoogbetaald, tegen 8 procent van de vrouwen in deze bedrijfstak.

Salarisverschil man-vrouw minder groot (Pixabay)
Salarisverschil man-vrouw minder groot (Pixabay)

Geen vervolging politieman die tijdens Malieveld-demonstratie hond inzette

Een politieman die op 14 maart 2021 optrad tegen betogers op het Malieveld, wordt door het OM niet vervolgd. Deze hondengeleider zette zijn diensthond in om een man aan te houden die een bierblik wierp naar de ME. Vervolgens werden de hondengeleider en zijn hond door omstanders aangevallen.

Die dag werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld. Bij de ontruiming keerden verschillende aanwezigen zich met geweld tegen de politie.

Zo ook de man die het bierblik wierp naar de ME. De hondengeleider riep de man toe dat hij was aangehouden en dat hij de hond zou inzetten als de man niet stil bleef staan. Die negeerde dat. Daarop zette de hondengeleider de hond in. De man kwam te vallen met de hond aan zijn been.

Hierna werden de hondengeleider en zijn hond door verschillende demonstranten belaagd waarbij het hen lukte om de aangehouden man te ontzetten. De man kon hierdoor wegkomen. Later werd hij opnieuw aangehouden. De zaak tegen de aangehouden man werd vorig jaar geseponeerd vanwege de bijtwond die hij had opgelopen. Een straf zou weinig toevoegen.

Op zijn beurt deed de man aangifte tegen de politie, onder meer vanwege zijn bijtwond. Deze aangifte is onderzocht door de afdeling Veiligheid, Integriteit, Klachten (VIK) van de politie onder gezag van een officier van justitie.

Nu het onderzoek is afgerond, oordeelt de officier van justitie dat de man zelf medeschuld heeft aan zijn verwonding. Hij heeft de vorderingen van de politie genegeerd, de politie bekogeld en zich onttrokken aan zijn aanhouding, ondanks herhaalde waarschuwingen. Daarom wordt de betrokken hondengeleider niet vervolgd.

Eerder besloot het OM om twee andere politiemannen wel te vervolgen in verband met de politie-inzet rond de Malieveld-demonstratie. Zie: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2021/12/17/twee-agenten-vervolgd-in-verband-met-politie-optreden-malieveld-demonstratie

Met deze laatste beslissing over de hondengeleider heeft het OM nu alle aangiftes die verband houden met de Malieveld-demonstratie van maart 2021 afgehandeld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.