FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Oorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 april 2022

Random Pics van de Dag #593

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Anaconda drijft in de haven van Elburg

"Het is wel bijzonder als je een melding krijgt dat mensen een slang hebben gevonden", vertelt Petra de Jong van de Dierenambulance Noord-West Veluwe. Mensen zagen de slang drijven in de haven van Elburg. "Het bleek een flinke slang van twee meter te zijn. Dit komen we niet dagelijks tegen."

Dan is het voor de dierenambulance de vraag wat voor soort het is. “Het bleek een anaconda, een wurgslang te zijn.”

Brein wint rechtszaak: providers moeten populaire illegale torrentsites blokkeren

Nadat eerder de illegale downloadsite The Pirate Bay moest worden geblokkeerd, moeten Nederlandse providers na een gerechtelijke uitspraak nu ook zes andere grote illegale torrentsites gaan blokkeren. Dat maakt auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN vorige week vrijdag bekend. Het gaat om de sites rarbg, 1337x, yts, limetorrents, eztv en kickasstorrents.

Stichting BREIN had een rechtzaak over doorgifte van de torrentsites aangespannen tegen provider DELTA Fiber Nederland. De overige providers doen mee aan de blokkade van de torrentwebsites als ze volgens de rechter daadwerkelijk auteursrechten schenden. Dat is het geval bij deze zes torrentsites, zo oordeelde de rechter in Amsterdam.

Will Smith: 10 jaar 'persona non grata' bij Oscars na klap aan Chris Rock

Acteur Will Smith (53) is de komende tien jaar niet meer welkom bij de uitreiking van de Oscars of een ander evenement van de organisatie achter de Oscars, de Academy of Motion Pictures Arts & Sciences. De klap die Smith aan comedian Chris Rock (57) gaf was 'onacceptabel en schadelijk gedrag' aldus het bestuur vanavond. Zo meldt het AD

De organisatie zou eigenlijk pas op 18 april met elkaar in gesprek gaan over de gevolgen van de klap, maar heeft de meeting vervroegd omdat Will afgelopen week bekendmaakte dat hij zijn lidmaatschap bij de Academy heeft opgezegd. 

De organisatie heeft ook zijn excuses aangeboden voor het feit dat de uitzending gewoon doorging zonder stil te staan bij het incident.

Russische schepen vanaf 15 april geweerd uit Amsterdamse haven

Russische schepen zijn vanaf volgende week vrijdag niet meer welkom in de Amsterdamse haven. Het havenverbod geldt vanaf 15 april voor schepen onder de Russische vlag en voor schepen met een Russische eigenaar. De sanctie is opgelegd door de Europese Unie. Zo meldt AT5

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne doet bijna geen enkel Russisch schip de Amsterdamse haven nog aan. De afgelopen jaren waren dat er jaarlijks ongeveer dertig. In 2021 bedroeg het totaal aantal bezoekende schepen aan de haven 4.911. Het aandeel Russische schepen komt daarmee neer op 0,6 procent. 

Sinds november ligt er in de Amsterdamse haven nog wel het Russische schip Grumant aan de ketting vanwege een financieel dispuut. Omdat er ook sprake is van een technisch defect, kan dat schip ook niet zelfstandig varen. Dat probleem staat echter los van de oorlog in Oekraïne, benadrukt het havenbedrijf dat samen met het Zeemanshuis voor de bemanning zorgt. "Een dusdanig lang verblijf van een schip heeft Port of Amsterdam liever niet."

Een uitzondering op het havenverbod zijn Russische schepen met essentiële goederen, zoals voedsel.

Slowakije geeft S300-systeem aan Oekra´ne, ontvangt een nieuwe van de VS

De Amerikaanse strijdkrachten sturen een modern Patriot-luchtafweerraketsysteem naar Slowakije. Dit is bedoeld om een leemte in de nationale defensie te dichten nadat Slowakije zijn vorige S-300 luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne heeft geschonken.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat het Patriot-systeem en de bijbehorende Amerikaanse soldaten 'in de komende dagen' in het oosten van Slowakije zullen aankomen voor een aanvankelijk niet-gespecificeerde periode. Ze bevinden zich al in Europa.

Austin en president Joe Biden bedankten de Slowaakse regering voor de aankondiging van vrijdag dat ze het S-300 luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne zou schenken. Biden legde uit dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy persoonlijk probeerde het S-300-systeem te krijgen. "Terwijl het Russische leger zich voorbereidt op de volgende fase van deze oorlog, heb ik mijn regering opgedragen alles in het werk te stellen om de geavanceerde wapensystemen te verkrijgen en in te zetten die het Oekraïense leger nodig heeft om zijn land te verdedigen", zei hij. 

Het Russische luchtafweerraketsysteem S-300, dat in de Sovjettijd werd ontwikkeld, maakt gebruik van nauwkeurige geleidingstechnologie om vijandelijke vliegtuigen of raketten te vernietigen. Het Oekraïense leger is bekend met het gebruik van het systeem. Het in Amerika gemaakte Patriot-raketafweersysteem wordt door verschillende NAVO-landen gebruikt. Zo hebben Duitsland en Nederland in maart patriots naar Slowakije gestuurd om de verdediging van de oostflank van de NAVO te versterken.

Verstappen: "Ferrari lijkt weer snel, we hebben nog wat werk te doen"

Na een wat moeizame eerste vrije training wist Max Verstappen in de tweede vrije training uiteindelijk de op één na snelste tijd van de dag neer te zetten. Alleen Charles Leclerc was sneller en daarmee stond het duo dat het hele seizoen al vooraan rijdt wederom op de bovenste plekken.

"In de eerste vrije training en het begin van de tweede was de balans nog niet goed. We hebben de auto iets veranderd voor de laatste run en dat voelde een stuk beter aan. We verliezen iets op Ferrari, maar we proberen het gat wat kleiner te maken. Ze zijn weer snel", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

"In de lange run lijkt alles stabiel en goed, en daar ben ik blij mee. We hebben echt wat vooruitgang geboekt vandaag. Dat was ook nodig want in het begin was het een beetje tricky. We zijn in de goede richting gegaan en ik hoop dat we nog wat kleine aanpassingen kunnen doen voor morgen", zo vulde Verstappen aan.

De regerend wereldkampioen is nog wat voorzichtig over de kansen voor dit weekend. "Je weet niet hoe het er morgen uit gaat zien maar Ferrari lijkt weer snel. We hebben nog wat werk te doen maar we zitten er min of meer bij."

Verstappen was zeer te spreken over de aanpassingen aan de baan in Melbourne. "Ja, het is goed, de grip is goed, de hobbels zijn minder geworden waardoor je de bochten beter aan kunt vallen. Ik heb genoten van mijn rondjes vandaag."

Verstappen: "Ferrari lijkt weer snel, we hebben nog wat werk te doen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Ferrari lijkt weer snel, we hebben nog wat werk te doen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

De Jonge geraakt door twijfel aan zijn integriteit

Hugo de Jonge overleefde gisteravond het debat over mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en zijn vrienden maar toch heeft de oud-minister van VWS een vervelend gevoeld overgehouden aan de dag van gisteren.

In een verhit debat waarin woordkunstenaar De Jonge in zijn bekende ellelange woordenbreien uitlegde dat hij wel betrokkenheid had bij de deal maar niet betrokken was bij de mondkapjesdeal, wist hij zijn hagje te redden dankzij steun van de coalitie. Dat het gehannes van de huidige minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bijna zijn collega Conny Helder, de Minister voor Langdurige Zorg en Sport, de kop kostte maakte het er niet fraaier op.

Vandaag blikte De Jonge voor de microfoon van SBS6 terug op de dag van gisteren en daarbij gaf hij aan geraakt te zijn. "Wat mij echt heeft geraakt is dat er zo gemakkelijk getwijfeld wordt aan mijn integriteit. Ik vind dat wantrouwen in ons vak te veel ruimte krijgt", aldus De Jonge.

Huishoudens met kinderen kunnen worden afgesloten van drinkwater bij wanbetaling

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak van Defence for Children en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) tegen de Staat en drinkwaterbedrijven Dunea en PWN.

Deze zaak gaat kort gezegd om de vraag of huishoudens met minderjarige kinderen mogen worden afgesloten van drinkwater bij wanbetaling. Volgens eisers is dat in strijd met de rechten van minderjarige kinderen zoals het Verdrag inzake de rechten van het Kind (IVRK) en het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). De rechtbank is het daar niet mee eens en wijst de vorderingen af.

Drinkwater
In Nederland wordt drinkwater geleverd op basis van een contract met een drinkwaterbedrijf en daar moet voor worden betaald. Als er niet betaald wordt, geldt de ministeriële regeling ‘Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van drinkwater’. Die regeling zorgt ervoor dat huishoudens die de rekening niet betalen pas na een aantal aanmaningen en onder verstrekking van hun gegevens aan schuldhulpverlenende instanties door het drinkwaterbedrijf mogen worden afgesloten van het water, waarbij een noodvoorziening aan drinkwater voor een paar dagen wordt verstrekt. Daarmee wordt ook de kans geboden om tot een regeling met het drinkwaterbedrijf te komen zodat de toegang tot water wordt voortgezet. Volgens eisers zouden huishoudens met minderjarige kinderen bij wanbetaling nooit van het drinkwater mogen worden afgesloten.

Verantwoordelijkheid
De primaire verantwoordelijkheid voor het welzijn van kinderen ligt bij de ouders/verzorgers. Het is dan ook in de eerste plaats aan hen om een regeling te treffen als zij de rekening niet kunnen betalen, zodat de toegang tot drinkwater wordt voortgezet of hersteld. De rechtbank komt tot de conclusie dat het IVRK een kind geen onvoorwaardelijk recht op toegang tot drinkwater geeft.

Ook het EVRM geeft dat niet. Met de huidige Drinkwaterwet en daarop gebaseerde regelingen is er volgens de rechtbank ook geen sprake van een situatie in strijd met de mensenrechten als het water wordt afgesloten vanwege wanbetaling.

Conclusie
De rechtbank is van oordeel de Staat en/of de drinkwaterbedrijven niet op grond van het IVRK en/of het EVRM ervoor moeten zorgen dat huishoudens met minderjarige kinderen niet van drinkwater worden afgesloten bij wanbetaling. Dat is in zijn algemeenheid niet onrechtmatig tegenover kinderen. In een concreet geval, waar alle omstandigheden worden meegewogen en de situatie van een bepaald kind in ogenschouw wordt genomen, kan dat anders liggen, maar in deze zaak gaat het niet om concrete gevallen.

Drenthe eert veteranen met herdenkingsbos

Op een nog te bepalen locatie in Drenthe zal een herdenkingsbos worden aangeplant voor Drentse veteranen, zowel jong als oud. De provincie Drenthe benadrukt hiermee dat de veteranen een speciale plek innemen in Drenthe en dat het belangrijk is hen te bedanken voor hun inzet voor onze vrede en veiligheid.

De aanleiding voor dit herdenkingsbos is de motie ‘Drentse veteranen’ waarin het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe is verzocht te onderzoeken of er een blijk van waardering kan worden geschonken aan alle Drentse veteranen. Naar aanleiding van deze motie heeft de commissaris van de Koning de voorzitter van de stichting Drentse Veteranen gesproken. Daaruit is dit idee voortgekomen.

Het realiseren van dit voorstel vergt een goede en zorgvuldige voorbereiding. Uit een eerste verkenning blijkt in ieder geval dat partijen als het Drents Landschap en Defensie achter dit initiatief staan.

Er wordt nu een werkgroep geformeerd waarin het Drents Landschap, Defensie, vertegenwoordigers van de Drentse veteranen en de provincie deelnemen om tot een concrete uitwerking van dit idee te komen. Dit betreft de opzet, uitvoering en financiering van het initiatief. Deze uitwerking zal na de zomer 2022 gereed moeten zijn.

Wetsvoorstel wijziging Huisvestingswet 2014 naar Raad van State

Gemeenten krijgen meer ruimte om huur- en koopwoningen toe te wijzen aan eigen inwoners of aan mensen die een vitaal beroep hebben. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het wetsvoorstel dat dit regelt naar de Raad van State gestuurd voor advies.

Minister De Jonge: “Het is belangrijk dat jongeren en gezinnen de kans krijgen om te blijven wonen in het dorp of de stad waar ze zijn opgegroeid. En ook ouderen moeten in hun eigen dorp kunnen blijven wonen op het moment dat ze bijvoorbeeld mantelzorg nodig hebben. Daarnaast willen we ook dat mensen met een cruciaal beroep zoals de politieagent, de leraar of de verpleger dicht bij het werk kunnen wonen. Daarom krijgen gemeenten meer ruimte om deze groepen voorrang te geven bij het vinden van een woning.”

Huur en koop
Gemeenten konden al 50% van de beschikbare huurwoningen toewijzen op basis van de economische of maatschappelijke binding. Binnen die 50% mocht maximaal 25% worden toegewezen aan mensen met een lokale binding. Straks mogen gemeenten binnen deze 50% zelf bepalen hoe zij deze ruimte verdelen tussen mensen met een economische, maatschappelijke of een lokale binding. Ze mogen dus ook de gehele 50% toewijzen aan eigen inwoners. Daarnaast mogen gemeenten ook sociale koopwoningen (woningen tot de NHG-grens van 355.000 euro) gaan toewijzen op deze grond.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Leclerc snelste voor Verstappen tijdens eerste dag GP van AustraliŰ

In de vroege Nederlandse ochtend werden de eerste rondjes verreden op het vernieuwde circuit van Melbourne. Max Verstappen worstelde in de eerste vrije training erg met zijn wagen maar na wat aanpassingen voelde zijn Red Bull-bolide beter aan. Charles Leclerc was de snelste van de eerste dag van de Grand Prix van Australië voor Verstappen en zijn Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz.

De eerste vrije training was een kleine ontdekkingstocht voor de coureurs op de vernieuwde baan in Melbourne. Het circuit waar de Formule 1 de afgelopen jaren niet racete door de coronacrisis, is aanmerkelijk sneller geworden. In de Australische ochtend werd de sessie enkele keren stilgelegd. Zo verloor Sergio Perez een onderdeel van zijn wagen en Leclerc belandde na een proefstart in de grindbak. Aan het einde van de sessie werd de lijst met snelste tijden aangevoerd door de Ferrari's, gevolgd door de Red Bull-wagens.

Voor het eerst dit seizoen was Sebastian Vettel van de partij, de Duitser is weer hersteld van een coronabesmetting. De Duitser moest zijn eerste training staken met motorproblemen waarna bij zelf het blussen op zich nam. Zijn terugrit naar de pits op een scooter leverde hem een boete op.

Aan het begin van de tweede vrije training werd duidelijk dat zowel Fernando Alonso als Yuki Tsunoda de derde verbrandingsmotor van het seizoen in hun auto kregen. Daarmee zitten ze nu al aan het maximum aantal motoren dat ze straffeloos mogen gebruiken. Aan het einde van de tweede trainingssessie leek Verstappen de ergste problemen van de ochtendsessie overwonnen te hebben en zette uiteindelijk de tweede tijd neer achter Leclerc. Sainz zette de derde tijd van de dag neer gevolgd door Alonso en Perez.

Rechterlijk pardon voor actievoerders Sterrebos

De kantonrechter in Maastricht heeft vandaag 41 'boomzitters' schuldig verklaard zonder oplegging van straf. De kantonrechter heeft bewezen geacht dat zij zich bevonden op verboden terrein en dat zij hun identiteitsbewijs niet konden tonen toen de politie daarom vroeg.

Dit zijn strafbare feiten, waar de daders strafbaar voor zijn. Maar in de omstandigheden van het geval vindt de kantonrechter aanleiding om de verdachten geen straf op te leggen (rechterlijk pardon).

Aanleiding
Sinds eind januari 2022 hebben actievoerders het Sterrebos tussen Sittard en Susteren bezet om te voorkomen dat de bomen werden gekapt die uitbreiding van autoproducent VDL Nedcar mogelijk maken. Op 28 januari 2022 heeft VDL Nedcar borden met verboden toegang rond het bos geplaatst. De politie heeft vanaf die dag tot aan 8 februari een groot aantal actievoerders aangehouden.

Op 25 februari jl. zijn 4 personen voor de kantonrechter verschenen. Vandaag moesten 41 andere personen verschijnen bij de kantonrechter. Op 3 juni a.s. buigt de politierechter zich nog over de zaken van enkele andere actievoerders.

Oordeel van de rechter
Van de 41 gedagvaarde actievoerders zijn er vandaag 9 verschenen. De rechter heeft alle actievoerders, ook die niet zijn verschenen, schuldig verklaard zonder oplegging van straf. De kantonrechter heeft geoordeeld dat er twee fundamentele vrijheden in het geding zijn: de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vreedzame vergadering. Deze vrijheden, beschermd door (onder andere) artikel 10 en 11 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zijn weliswaar niet onbeperkt, maar voor een inperking van deze vrijheden moet een dringende maatschappelijke noodzaak bestaan. Dat die bestaat, moet blijken uit een afweging van het belangen: enerzijds het belang bij een ongehinderde uitoefening van de vrijheden die als fundamenten worden gezien van een democratische samenleving; anderzijds het belang - in deze zaak - van VDL Nedcar bij een onbelemmerde uitoefening van haar eigendomsrecht op het Sterrebos.

De kantonrechter heeft niet kunnen vaststellen dat bij het ingrijpen in de demonstratie en het daaropvolgend besluit om de actievoerders strafrechtelijk te vervolgen, een dergelijke afweging is gemaakt. Het dossier zegt hier niets over. De officier van justitie heeft op zitting betoogd dat er een alternatieve locatie was aangewezen, maar de kantonrechter is het met de actievoerders eens dat niet van hen kon worden verwacht dat ze daarnaar zouden uitwijken, omdat hun actie daar onvoldoende effect zou hebben. Zij komt dan ook tot het oordeel dat voor de inperking van de vrijheden van de verdachten geen dringende maatschappelijke noodzaak bestond. Om die reden acht de kantonrechter de verdachten in deze zaak niet strafbaar en verklaart ze schuldig zonder oplegging van straf.

Tot 2 jaar cel voor mondkapjesfraude, zogenaamd uit naam van Ali B.

Drie mannen die betrokken waren bij mondkapjesfraude en het witwassen van de opbrengst daarvan zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen.

Twee mannen van 30 en 27 jaar verkochten in het begin van de coronacrisis zogenaamd uit naam van rapper Ali B. mondkapjes aan twee bedrijven in het buitenland, zonder die daadwerkelijk te leveren. De derde man (21) regelde dat het geld kon worden witgewassen. De 30-jarige man heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd gekregen. De andere twee zijn veroordeeld tot eveneens 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Miljoenen mondkapjes besteld
Eind maart 2020, in de eerste maand van de coronapandemie in Nederland, kreeg het bedrijf van Ali B. vanuit het buitenland de vraag waar de bestelde mondkapjes bleven. De IT-beheerder van dit bedrijf deed onderzoek en kwam erachter dat uit naam van Ali B. en zijn bedrijf op het internet mondkapjes werden aangeboden. Twee bedrijven hadden via die website miljoenen mondkapjes besteld en daarvoor een aanbetaling gedaan. Het eerste bedrijf deed een aanbetaling van 121.100,- euro, het tweede bedrijf had 20.500,- overgemaakt. Omdat de mondkapjes niet geleverd werden zochten die bedrijven contact met het bedrijf van Ali B., waarna de oplichting aan het licht kwam.

Opbrengst via geldezels naar verdachten
Het staat voor de rechtbank vast dat de 30-jarige man de drijvende kracht was achter deze vorm van oplichting. Samen met een 27-jarige man heeft hij een bedrijf opgericht en een website gemaakt. De buitenlandse bedrijven maakten geld over naar rekeningen van zogenoemde geldezels. Een 23-jarige man pinde vervolgens het geld van deze rekeningen en zorgde ervoor dat dit geld bij de twee andere verdachten terecht kwam.

Misbruik van de situatie
Zeker in de beginperiode van de coronapandemie was er wereldwijd een gebrek aan mondkapjes. Ook in bijvoorbeeld Maleisië, waar de gedupeerde bedrijven zetelen. De mannen hebben van die situatie - waarin het kennelijk makkelijk was om anderen op te lichten - misbruik gemaakt. Op geraffineerde wijze hebben zij de twee bedrijven opgelicht, waarbij ze alleen dachten aan eigen financieel gewin. De 30-jarige man is schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte (door valse facturen op te maken) en witwassen. Anders dan de andere twee heeft hij altijd ontkend iets met de oplichting te maken te hebben. Hij kwam tijdens de behandeling van zijn rechtszaak niet opdagen. De 27-jarige man had een vergelijkbare rol, maar hij heeft wel zijn verantwoordelijkheid genomen. De rechtbank vindt, net als in de zaak van de 23-jarige man, dat zij een naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook een stok achter de deur moeten hebben om niet opnieuw in de fout te gaan. Daarom wordt aan hen de helft van de tweejarige celstraf in voorwaardelijke zin opgelegd. Een van de twee bedrijven heeft zich als benadeelde partij gemeld. De drie zijn samen verantwoordelijk voor terugbetaling van de 20.500,- euro.

Kremlin: einde militaire operatie mogelijk in "nabije toekomst".

Volgens Rusland zou er binnenkort mogelijk een einde aan de gevechten in Oekraïne kunnen komen.

De militaire operatie in het buurland zou in de "nabije toekomst" kunnen eindigen omdat de doelen zijn bereikt en zowel het Russische leger als de Russische vredesbemiddelaars hun werk doen, zegt Dmitry Peskov, woordvoerder van het presidentieel bureau.

Ruim 30 doden door Russische aanval op station Kramatorsk

Bij een aanval door het Russische leger op een treinstation in de stad Kramatorsk zijn volgens de Oekraïense staatsspoorwegen minstens 30 doden en meer dan 100 gewonden gevallen. Volgens afspraak moesten burgers via dit treinstation uit Oost-Oekraïne kunnen wegkomen uit 'oorlogsgebied'. Het persbureau AFP meldde minstens 20 dodelijke slachtoffers. De woordvoerster van de Oekraïense administratieve regio Donetsk, Tetiana Ihnatenko, sprak op televisie over 27 doden, waaronder twee kinderen, en minstens 30 gewonden.

Duizenden burgers verbleven op het station in afwachting op vertrek naar veiliger oorden, zei de gouverneur van de regio Donetsk. Kramatorsk ligt in het deel van het omstreden deel Donetsk in Oost-Oekraïne dat onder Oekraïens beheer is.

Het hoofd van de staatsspoorwegen, Olexander Kamischyn, meldde twee raketinslagen bij het station. Hij beschuldigde Rusland ervan opzettelijk burgers als doelwit te kiezen. "Ze wilden zoveel mogelijk vreedzame mensen treffen, ze wilden alles wat Oekraïens is vernietigen", schreef hij op Telegram. Op een van de raketten stond geschreven 'voor de kinderen'. 

Volgens reddingswerkers zijn bij de aanslag op het treinstation in Kramatorsk in het oosten van Oekraïne zeker 35 mensen om het leven gekomen. Volgens de spoorwegmaatschappij raakten zeker 100 anderen gewond toen twee raketten het station raakten, van waaruit duizenden mensen in Oost-Oekraïne al dagen naar het westen vluchten.

Rusland heeft de beschuldigingen ontkend dat zijn troepen de raketaanval op het treinstation van Kramatorsk hebben uitgevoerd, waarbij veel doden en gewonden zijn gevallen. Volgens het persbureau Ria zei het ministerie van Defensie in Moskou dat het type raket dat bij de aanval werd gebruikt alleen door het Oekraïense leger werd gebruikt.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de raketaanval op het treinstation in Kramatorsk krachtig veroordeeld. "Het Russische leger viel een heel gewoon treinstation aan", zei Zelenskyj aan het begin van een videotoespraak voor het Finse parlement. Mensen stonden op het station te wachten op treinen die hen naar veilige gebieden zou evacueren. "Het is maar een gewoon treinstation, in een gewone stad in het oosten van Oekraïne", zei Zelenskyy. De aanval laat volgens hem zien wat Rusland bedoelt met 'het beschermen van de Donbass-regio en de Russisch sprekende bevolking'. 

Vooral vrouwen en kinderen uit Oekra´ne ingeschreven

Sinds 24 februari 2022 hebben zich ruim 27.000 mensen uit Oekraïne bij een Nederlandse gemeente ingeschreven. Ruim een derde van hen zijn kinderen. Van de volwassen vluchtelingen is 80 procent vrouw. De meesten hebben zich bij de grotere steden ingeschreven. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die op donderdag 7 april bij het CBS bekend waren.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen. Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, mogen zich direct als ingezetene inschrijven bij de gemeente waar zij verblijven, als zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook mensen met een andere nationaliteit mogen zich inschrijven, als ze kunnen aantonen dat ze vlak voor de inval een geldige verblijfsvergunning voor Oekraïne hadden. In de weken van 21 maart tot en met 3 april vestigden zich per week bijna 10.000 mensen uit Oekraïne. In dezelfde periode vestigden zich uit andere landen rond de 4.000 migranten per week.

Kinderen en vrouwen tussen 25 en 45 jaar
Van de mensen die zich sinds 24 februari hebben ingeschreven is ruim een derde (37 procent) minderjarig, 33 procent is tussen 25 en 45 jaar. Dat zijn voornamelijk vrouwen; van de volwassen ingeschrevenen is bijna 80 procent vrouw. Onder minderjarigen is het aandeel jongens en meisjes vrijwel gelijk. Onder mensen boven de 60 jaar zijn er ook meer vrouwen, maar daar is de oververtegenwoordiging kleiner (70 procent).

Meeste inschrijvingen in steden
In absolute aantallen is het aantal inschrijvingen van mensen die uit Oekraïne zijn gekomen het grootst in de grotere Nederlandse steden. Rotterdam heeft tot nu toe de meeste inschrijvingen, ruim 1.500. Daarna volgen Amsterdam (bijna 1.000) en Groningen en Eindhoven (beide ruim 500). In Westland, Hilversum en Den Haag zijn ruim 400 mensen uit Oekraïne ingeschreven. Ten opzichte van het aantal inwoners heeft Renswoude de meeste inschrijvingen, 14 per 1.000 inwoners. Daarna volgen Noord-Beveland en Montfoort (rond de 6 per 1.000), Westerwolde en Oldebroek (5 per 1.000). Dit komt vaak door lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen in bijvoorbeeld een leegstaand kantoorpand.

Andere nationaliteit
Ongeveer 5 procent van de uit Oekraïne ingeschreven personen heeft niet de Oekraïense nationaliteit. Bij bijna een kwart van hen is de nationaliteit nog niet bekend. Dit zijn vooral minderjarigen. Zij hebben doorgaans nog geen eigen paspoort, maar worden wel als Oekraïens geregistreerd als hun ouder(s) onder ede verklaren dat dit hun kinderen zijn.

Relatief veel mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit zijn volwassen mannen. Het gaat daarbij om uiteenlopende nationaliteiten. De Nigeriaanse (9 procent), Syrische (8 procent), maar ook de Nederlandse nationaliteit (6 procent) komen binnen deze groep voor.

Politie doet grote geldvangst in drugsonderzoek

De recherche heeft een nieuwe vangst gedaan in het onderzoek naar het drugslab dat in juli 2021 in Boekelo werd ontdekt. Tijdens een doorzoeking in een woning in Hengelo op woensdag 6 april vonden agenten bijna 100.000 euro aan contanten. Het geld is in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat criminelen het geld verkregen hebben door de productie en/of de handel in drugs. Er is geen verdachte aangehouden, maar de politie sluit niet uit dat het onderzoek en deze nieuwe vangst leiden naar nieuwe verdachten.

Na de vondst van het drugslab in Boekelo in juli 2021, startte de politie een onderzoek. Naast twee aanhoudingen in het drugslab, werden in januari van dit jaar twee nieuwe verdachten aangehouden. De twee 32-jarige Hengeloërs zitten nog vast op verdenking van betrokkenheid bij de productie en de handel in harddrugs. Bij de doorzoeking van hun woningen vonden agenten 16kg cocaïne en 10.000 xtc pillen. Het onderzoek naar het drugslab wordt voortgezet.

geldvangst in drugsonderzoek (Foto: Pixabay, ter illustratie)
geldvangst in drugsonderzoek (Foto: Pixabay, ter illustratie)

Productie industrie groeit met ruim 10 procent in februari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 10,2 procent hoger dan in februari 2021, maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 7,4 procent.

Bijna drie kwart van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in februari meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met bijna 50 procent opnieuw de grootste groei. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp echter met 10,5 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari daalde de productie met 0,4 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet. In februari 2022 is de productie echter voor de tweede maand op rij gedaald. Niettemin lag de productie op een hoog niveau.

In maart 2022 is de stemming onder ondernemers in de industrie nauwelijks veranderd. Het oordeel over de verwachte bedrijvigheid was echter minder positief. In het producentenvertrouwen van maart speelde voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) daalde sterker dan ooit tevoren en sloeg van positief om in negatief. Ondernemers waren vooral zeer pessimistisch over de verwachte bedrijvigheid. Verder waren ze minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in februari met 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Voor cijfers en grafieken kan je terecht op de site van het CBS.


FOK! Wat een weer: Gruwelijk nat

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend komen er in het noorden enkele pittige buien voor, soms met hagel en onweer. Vanmiddag trekken deze buien oostwaarts weg. Verder zijn er perioden met zon en is het overwegend droog, al neemt de bewolking van het zuiden uit toe. In de loop van de middag en avond komen er vooral in het zuidoosten enkele buien voor. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het uiterste zuiden tot lokaal 10°C in het midden en oosten. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige, in het Waddengebied eerst nog krachtige westelijke wind. In het midden en zuiden draait de wind naar zuidwest, in het noorden wordt de wind noordwestelijk. In de middag neemt de wind in het zuidoosten af naar zwak.

In de nacht naar zaterdag is het half tot zwaar bewolkt. Aanvankelijk is het op de meeste plaatsen droog, maar van het noordwesten uit trekken buien het land binnen. Bij de buien is er lokaal kans op hagel en onweer. Het koelt af naar circa 3°C. Er waait een zwakke tot matige westenwind, aan zee en op het IJsselmeer een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind.

Zaterdag overdag trekken er buien van noordwest naar zuidoost over het land. Lokaal komt er onweer en hagel voor. In de loop van de middag wordt het van het zuidwesten uit droger en is de zon steeds vaker te zien. In de avond beperken de buien zich hoofdzakelijk tot het noordoosten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C op de Wadden tot 10°C in het zuiden. De wind komt uit west tot noordwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer blijft de wind vrij krachtig tot krachtig. Bij buien is er vooral in de noordoostelijke helft van het land kans op windstoten van 60-70 km/u. 's Avonds neemt de wind af naar zwak tot matig, aan de noordwestkust, de noordkust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Ochtendzonnetje in de nevel  (Foto: FOK/DJMO)
Ochtendzonnetje in de nevel (Foto: FOK/DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.