FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 april 2022

Amsterdam: misdaadcijfers stemmen tot somberheid: "We staan voor een massief probleem"

Minder inbraken en straatroven, maar verder was er vanmiddag weinig opbeurends te melden bij het jaarlijkse trendbeeld van de criminaliteit in de stad. Zo meldt AT5

"Ik ben van nature een positief mens", zegt hoofdofficier van justitie René de Beukelaer op de Stopera, "maar ik kan u heel goed volgen in de somberheid. Ik vind het echt een massief probleem waar we in Amsterdam voor gesteld staan."

Vanmiddag presenteerde de Amsterdamse driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) het trendbeeld voor dit jaar op basis van de cijfers en ontwikkelingen op misdaadgebied in 2021. En met name de drugscriminaliteit blijft tot grote zorgen baren. "Jongeren die echt heel vroeg in de criminaliteit belanden en dan ook echt nog in ernstige criminaliteit. Zware criminelen die over heel veel geld beschikken om in die wereld te acteren en afrekeningen als het over en weer niet bevalt", aldus De Beukelaer. 

Het frustrerende voor de crime fighters: ze willen wel meer doen, maar komen al tijden mensen en middelen te kort. "Wij zien dus onder water wat er gebeurt", zegt hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw over onderschepte data van criminelen. "Als je ziet wat we hebben liggen: dat zijn geen aangiftes, maar informatiepakketten waarmee we aan de slag kunnen. Daar kun je veel meer slagen toebrengen aan de georganiseerde criminaliteit dan we nu doen."

Kinder-Surprise in verband gebracht met salmonella-uitbraak in meerdere landen

Een uitbraak van salmonella in meerdere landen waarbij vooral kinderen ziek zijn geworden, is in verband gebracht met chocoladeproducten van Kinder Surprise die door Ferrero zijn gemaakt.

In het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland worden naar schatting bijna 100 mensen getroffen. Italië controleert ook of sommige van zijn analytische resultaten verband houden met de monofasische uitbraak van Salmonella Typhimurium.

Het VK telt de meeste salmonellainfecties bij 57 personen. Alle gevallen zijn 18 jaar of jonger, waarvan ongeveer 60 procent jonger dan 5 jaar. Er zijn meer meisjes dan jongens ziek. Ten minste negen patiënten zijn door de salmonellauitbraak in het ziekenhuis opgenomen, maar gelukkig zijn geen er sterfgevallen gemeld.

Het Food Standards Agency en Food Standards Scotland adviseren consumenten om bepaalde Kinder Surprise-producten met een houdbaarheidsdatum tussen 11 juli en 7 oktober 2022 niet te eten. Het betreft de Kinder Surprise 20 gram en 20 gram x 3 verpakkingen  welke in België zijn vervaardigd.

Separatist (in kleding met nazi-symbolen) ontvangt 'de-nazificatie' onderscheiding

Gisteren reikte Denis Pushilin, het hoofd van de Volksrepubliek Donetsk (Donbass), medailles uit aan enkele "dappere" strijders. Maar let op de patches op de rechterarm van een van hen: waarom toont deze man de Totenkopf en de Valknot, bekend als (neo)nazi-emblemen?

Van Telegram: 'De Gouden Ster van de Held van de DPR werd ontvangen door de commandant van een apart gemotoriseerd geweerbataljon "Somalië", luitenant-kolonel Timur Kurilkin. Onder zijn leiding bracht de eenheid, onder zwaar vijandelijk vuur in woonwijken, onherstelbare verliezen toe aan de vijand, waarbij 45 eenheden werden vernietigd. Vijandelijke uitrusting en meer dan 250 nazi's.'

Outer Wilds en WRC 10 naar PlayStation Now

Adventuregame Outer Wilds en rally-sim WRC 10 FIA World Rally Championship komen vanaf morgen naar Sony's cloudgamingdienst PlayStation Now. Daarnaast maken ook Journey to the Savage Planet en Werewolf: The Apocalypse - Earthblood hun debuut.

Outer Wilds dropt de speler in een open-world mysterie over een zonnestelsel dat vast zit in een eindeloze time-loop. De game ontving talloze awards waaronder de Britse BAFTA voor Best Game. Een stuk minder goed beoordeeld werd Werewolf: The Apocalypse, een game waarin je in de huid kunt kruipen van een weerwolf en je je tegoed kunt doen aan zo'n beetje alles wat rondloopt. Bekijk de trailers hieronder voor een glimp van de nieuwkomers op PS Now.

Roglic wint openingstijdrit in Ronde van het Baskenland

Primoz Roglic heeft de openingstijdrit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma mocht als laatste een tijd neerzetten in Hondarribia en zou de snelste tijd neerzetten vlak voor Remco Evenepoel, die even daarvoor de toptijd had genoteerd. Roglic is ook de eerste leider in de Baskische rittenkoers.

Adam Yates zette in de openingstijdrit de eerste richttijd neer. De Britse klassementsrijder van Team Ineos reed een knappe tijd en klokte na tien minuten en zes seconden neer. Zijn ploeggenoot Geraint Thomas was aan de meet net wat sneller dan Yates. Alexandr Vlasov was de eerste volgende die in de buurt kwam van de tijd van Thomas, maar aan de meet was hij 23 honderdsten van een seconde te langzaam.

Remi Cavagna zorgde voor een nieuwe toptijd. De Franse tijdritspecialist was twee seconden sneller dan Thomas en hij mocht even hopen op een ritzege in de Ronde van het Baskenland. Alleen Remco Evenepoel en Primo¸ Roglič leken Cavagna nog te kunnen bedreigen voor de ritzege. Bij het eerste tussenpunt was al duidelijk dat Evenepoel sterk onderweg was en was maar liefst acht seconden sneller bij het eerste tussenpunt. Aan de finish had de jonge Belg zijn voorsprong zelfs uitgebouwd naar elf seconden.

Roglic was inmiddels ook vertrokken en wist de snelle tussentijd van Evenepoel te benaderen. De Sloveense titelverdediger gaf aan het enige meetpunt een halve seconde toe op de jonge Belg, maar in het tweede deel van de tijdrit was Roglic duidelijk de snelste en won de tijdrit met vijf seconden voorsprong.

.

Return to Monkey Island aangekondigd

Ron Gilbert en zijn studio Terrible Toybox kondigen Return to Monkey Island aan, een officieel vervolg op Secret of Monkey Island en Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge. De game wordt in samenwerking met Lucasfilm Games en Devolver Digital uitgegeven.

Op 1 april werd de game al geteased, maar ja, da's 1 april. Of we de teaser moesten geloven was niet zeker, tot vandaag dus. De game moet in 2022 uitkomen en voorlopig moeten we het met onderstaande teaser doen. Fans hebben lang moeten wachten op een vervolg: Monkey Island 2 kwam alweer uit in 1991.

Erasmusbrug kleurt blauw vanwege 73e verjaardag NAVO

De Erasmusbrug in Rotterdam is vanavond verlicht in de NAVO-kleuren. Op die manier staat Nederland stil bij de oprichting van het bondgenootschap, vandaag exact 73 jaar geleden. Ook andere bondgenoten besteden aandacht aan het jubileum. Door de oorlog in Oekraïne is de noodzaak van het politiek-militaire bondgenootschap misschien wel duidelijker dan ooit. Reden te meer om even stil te staan bij deze dag.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht. In eerste instantie telde de alliantie 12 landen, waaronder Nederland. Het bondgenootschap was aanvankelijk vooral bedoeld als tegenkracht van de communistische landen in Oost-Europa. Inmiddels omvat de NAVO 30 landen. Noord-Macedonië kwam er 2 jaar geleden als laatste bij.

In de afgelopen 73 jaar zijn er vanuit de NAVO honderden grote en kleine missies geweest in crisis- en conflictgebieden. Nederland had een bijdrage aan tientallen daarvan, in landen als Afghanistan, Bosnië, Kosovo, Libië en Pakistan. Maar ook nu zijn Nederlandse militairen actief voor het bondgenootschap. Denk aan de enhanced Forward Presence in Litouwen, de NAVO-missie in Irak, maar ook aan de verschillende NAVO-vlootverbanden of oefeningen. Met luitenant-admiraal Rob Bauer als voorzitter van het NAVO-militair Comité vult Nederland bovendien een hoge militaire post binnen het bondgenootschap.

Noodzaak
De oorlog in Oekraïne, dat grenst aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied, toont de noodzaak van het bondgenootschap aan. Hoewel Oekraïne geen NAVO-lid is, doet de alliantie veel om de Oekraïense bevolking te helpen. Zo leveren zij vanaf de eerste dag van de Russische inval bijvoorbeeld wapens, zodat de Oekraïners zichzelf kunnen verdedigen. En mocht Rusland een stap verdergaan en een NAVO-land binnenvallen, dan treedt automatisch de bekendste NAVO-regel in werking: een aanval op één geldt als een aanval op allen.

Mede daarom is de afschrikking en verdediging aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied de afgelopen tijd flink versterkt. Nederland draagt daaraan bij met bijvoorbeeld een Patriot-luchtverdedigingssysteem en met F-35’s. Die bewaken en beveiligen een deel van het luchtruim boven de oostflank. Verder zijn verschillende oefeningen in NAVO-verband verschoven naar de oostgrens, zoals bijvoorbeeld in Roemenië. En er worden nieuwe battlegroups opgericht in die regio. Ook daar onderzoekt Nederland een militaire bijdrage.

Budget
De oorlog in Oekraïne maakt wederom duidelijk dat vrede en veiligheid niet gratis zijn. De budgetten voor defensie gaan bij een aantal bondgenoten omhoog om te voldoen aan de norm die de NAVO bondgenoten stellen voor defensie-uitgaven: 2% van het bbp. Ook Nederland heeft in het coalitieakkoord al forse stappen gezet om de defensie-uitgaven te verhogen; het budget is met zo’n 25 % verhoogd. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt nu gewerkt aan een versnelde versterking van de krijgsmacht, en wordt onderzocht wat er nog meer nodig is. Daarover wordt rond de zomer met het verschijnen van de Defensienota meer bekend.

De Erasmusburg kleurt vanavond rond de schemering blauw. De blauwe brug is via deze livestream te bewonderen. 

Provincie zoekt vrouw voor onderscheiding

De Provinciale Staten van Noord-Holland zoeken een vrouw die een onderscheiding verdient, voor haar bijdrage aan de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek of omdat zij als politiek rolmodel een inspirerend voorbeeld is voor anderen.

Iedereen kan tot 15 mei een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022. Dat kan via www.penning.noord-holland.nl, met een beschrijving van wie zij is en waarom zij in aanmerking komt. Bijvoorbeeld vanwege haar voortrekkersrol voor vrouwen in de politiek, of voor de manier waarop zij laat zien dat politiek leuk is. Uit de kandidaten kiest de jury een vrouw die deze onderscheiding verdient. Commissaris van de koning Arthur van Dijk: “Deelname aan politiek is essentieel voor onze democratie. Vrouwen zijn hierbij vaak nog in de minderheid. Met de Ribbius Peletierpenning vragen Provinciale Staten daar aandacht voor.“

Iedereen kan een kandidaat al in de schijnwerpers zetten
Via www.penning.noord-holland.nl kan iedereen een kandidaat in het zonnetje zetten door een foto in een chique afbeelding te plaatsen, en daarmee haar kandidatuur bekend te maken met een post op Twitter, Instagram of Facebook.

Uitreiking op 17 juni live te zien
Na 31 mei maakt de jury, onder leiding van voormalig minister Sybilla Dekker, een keuze uit alle kandidaten. Op 17 juni reikt de juryvoorzitter de Ribbius Peletierpenning 2022 uit namens Provinciale Staten van Noord-Holland. De uitreiking is die dag vanaf 13.00 uur live te zien via https://noord-holland.stateninformatie.nl.

Podcast ‘Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek?’
Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek? Rolien zoekt het antwoord op deze vraag met Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de UvA en lid van de jury, in een podcast die te beluisteren is via deze pagina. Met haar bespreekt ze ook hoe belangrijk het is dat kinderen goede voorbeelden te zien krijgen van beroepen die ze kunnen gaan doen. Daarnaast gaat Rolien in gesprek met Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede. Zij vertelt over rare vragen tijdens sollicitatiegesprekken en wijst op het belang van een samenleving waarin iedereen kan meedoen.

De winnaressen van de Ribbius Peletierpenning
In 2019 kreeg Devika Partiman de penning voor haar initiatief ‘Stem op een vrouw’, waarmee zij kiezers oproept om te stemmen op een lager geplaatste vrouw op een lijst. Op die manier worden meer vrouwen gekozen als volksvertegenwoordiger. Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit ontving de penning in 2020 voor haar programma ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ waarmee zij vrouwen op een laagdrempelige manier laat kennismaken met politiek. Met lezingen, trainingen en speeddates stimuleert zij vrouwen om politiek actief te worden.

Sylvana Simons kreeg de Ribbius Peletierpenning in 2021. Zij was gemeenteraadslid in Amsterdam, richtte BIJ1 op en werd Tweede Kamerlid. De jury was van oordeel dat zij de onderscheiding verdiende omdat zij een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt.

Meer informatie
De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om de Ribbius Peletierpenning van 2019 tot en met 2023 jaarlijks uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland.

Meer informatie over de Ribbius Peletierpenning staat op deze website.

Seedorf: "Qatar heeft grote progressie gemaakt. Ook op gebied van mensenrechten"

In zijn column in het NRC laat oud-voetballer Clarence Seedorf weten dat hij vindt dat we met iets meer nuance naar Qatar en de omstandigheden daar moeten kijken. Hij vindt ook dat we in de spiegel moeten kijken in Europa en tenslotte wenst hij ons een geweldig voetbalfeest in Qatar toe!

"Qatar heeft de afgelopen jaren op vele vlakken grote progressie gemaakt. Ook op het gebied van mensenrechten en de veiligheid van arbeidsmigranten. De Qatarezen doen hun best om het ook de supporters van over de hele wereld naar hun zin te maken", zo schrijft Seedorf in zijn column.

"Zoals ik al eerder aangaf is het makkelijker om van afstand kritiek op anderen te hebben dan jezelf in de spiegel aan te kijken. Als je verandering nastreeft, moet je deel uitmaken van de beweging. Qatar is verre van perfect, zoals de meeste landen in de wereld", aldus de 87-voudig international.'

Seedorf vindt dat we niet zomaar naar Qatar moeten wijzen als het hier ook niet overal goed gaat. "Maar het land boekt progressie, en dat is beter dan stagnatie – dat laatste leidt vaak ook nog eens tot achteruitgang, zoals in Europa op dit moment gebeurt met discriminatie van vluchtelingen."

De oud-Ajacied wil optimisme uitstralen met zijn column, want na een vervelende tijd zijn we toe aan een voetbalfeestje. "Opbouwende kritiek, daar heeft Qatar wat aan. In een wereld waarin nog volop oorlog wordt gevoerd, vele miljoenen mensen op de vlucht zijn en waar nu al een paar jaar tegen een virus wordt gevochten, is het WK voetbal aan het eind van dit jaar een welkome afleiding. Een vreugdevol en succesvol toernooi kunnen we straks allemaal goed gebruiken."

Seedorf: "Qatar heeft grote progressie gemaakt. Ook op gebied van mensenrechten" (WikiCommons/Kirill Venediktov)
Seedorf: "Qatar heeft grote progressie gemaakt. Ook op gebied van mensenrechten" (WikiCommons/Kirill Venediktov)

Hoge inflatie, zit jij hierdoor al krapper bij kas?

Uit FNV-onderzoek onder bijna 20.000 leden blijkt, dat 34% van de geënquêteerden maandelijks geen geld overhoudt om buffers op te bouwen voor grotere uitgaven. Daarbij komt nog eens 29% van de geënquêteerden geld tekort, oplopend tot enkele honderden euro’s per maand. Bij elkaar opgeteld heeft 63% het dus (te) krap. Zit jij al krapper bij kas door alle prijsstijgingen?

Platzak (Pixabay)
Platzak (Pixabay)

FNV: Grote meerderheid mensen houdt geen geld over of komt geld tekort

Uit FNV-onderzoek onder bijna 20.000 leden blijkt, dat 34% van de geënquêteerden maandelijks geen geld overhoudt om buffers op te bouwen voor grotere uitgaven. Daarbij komt nog eens 29% van de geënquêteerden geld tekort, oplopend tot enkele honderden euro’s per maand. Bij elkaar opgeteld heeft 63% het dus (te) krap.

Dit is grotendeels te wijten aan de prijsstijgingen van de dagelijkse boodschappen, benzine en energie; 70% gaf aan vorig jaar meer geld over te houden. Aan het onderzoek deden mensen mee uit veel inkomenscategorieën en uit alle beroepsgroepen; ook uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden.

Grote gevolgen voor dagelijks leven
Het mag dan ook niet verbazen dat 42% van de respondenten bang is voor schulden. Om dat te voorkomen, passen veel mensen hun gedrag aan op de stijgende prijzen. 65% zet de verwarming lager of uit, 59% bespaart op dagelijkse boodschappen in de supermarkt, 35% koopt geen kleren meer voor zichzelf of de kinderen, 18% heeft abonnementen opgezegd (bijvoorbeeld van de sportschool), 17% gaat minder snel naar de dokter of tandarts en 6% slaat zelfs maaltijden over.

Smalste schouders zwaarste lasten
De stijging van de kosten van levensonderhoud zijn het meest fors voor mensen met de allerlaagste inkomens (31%), tot 8% voor mensen die een modaal inkomen hebben. De inflatie is tot bijna 12% opgelopen. Algemene compenserende maatregelen zoals iets lagere accijnzen komen meer bij hogere inkomensgroepen terecht.

Bestaanszekerheid
FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: "De cijfers uit ons onderzoek zijn een stuk schrikbarender dan de inkomenseffecten die het CPB inschatte, met name voor mensen met lagere tot modale inkomens. Als je zelfs maaltijden gaat overslaan of niet meer naar de dokter of tandarts gaat, dan wordt er aan de fundamenten van je bestaanszekerheid gemorreld. 800 euro eenmalig is dan een druppel op een gloeiende plaat. Een meerderheid zegt terecht meer loon te willen. En de uitkomsten onderstrepen óók nog een keer dat het minimumloon en de uitkeringen echt te laag zijn. Die gaan veel te laat en veel te weinig omhoog."

Eerlijker verdelen welvaart
Een meerderheid (56%) maakt zich (veel) zorgen over de toekomst. Er is grote steun voor het eerlijker belasten van bedrijven en mensen met veel geld: 72% vindt dat de vakbond zich hiervoor zou moeten inzetten. Boufangacha: "Er is genoeg geld om ieder een goed inkomen te geven als we de welvaart eerlijker verdelen. We zien helaas dat de lonen al jarenlang achterblijven bij de economische groei en dus de winsten van bedrijven. Daarom eisen wij dat lonen worden gecompenseerd voor prijsstijgingen. Maar de realiteit is, dat we moeten knokken voor elke cent. Waar we dat met méér leden doen, hebben we betere resultaten."

Loonstijgingen onvoldoende
De loonstijging blijft achter bij de prijsstijgingen. De FNV heeft dit jaar 80 cao-afspraken gemaakt met een gemiddelde loonstijging van 2,48%*. Dit cijfer gaat maandelijks langzaam omhoog en is beduidend beter dan het eerste kwartaal van 2021. De FNV sluit steeds meer cao’s af waarin werknemers er op vooruit gaan (meetmoment inflatie is daarbij oktober 2021, 3,3%), bijvoorbeeld in industrie, vervoer en zorg. Ook het aantal cao’s waarbij een ‘nominaal bedrag’ wordt afgesproken, naast of in plaats van een percentage, groeit. Daarvan profiteren mensen met lagere inkomens relatief meer.

Afschepen
Boufangacha: "In veel bedrijven, zoals in de metaal, bij Post.nl of in Aholds’ Gall en Gall zijn de winsten uitstekend en moeten werknemers zich drie slagen in de rondte werken om die winsten te realiseren. Mogen die dan ook voor een groter deel bij hen terecht komen? Je kunt mensen toch niet afschepen met 1,4%, zoals in de metaal? Of hun toeslagen afpakken? Logisch dat onze leden boos zijn en gaan staken, zij willen gewoon kunnen blijven rondkomen."

*De loonstijging van 2,48% is een gewogen gemiddelde, dat wil zeggen dat de gemiddelde loonstijging per werknemer is berekend. De AWVN werkt met ongewogen gemiddelden: daar telt de loonstijging in een cao voor 100 mensen even zwaar mee als de loonstijging in een cao voor 100.000 mensen. De FNV heeft vanaf het begin van het nieuwe cao-seizoen gerekend: vanaf 1 december 2021. Het zogenaamde ongewogen gemiddelde over de laatste 4 maanden is bij de FNV cao’s 2,95%. Dat is dus hoger dan het AWVN-cijfer die 2,7% over het eerste kwartaal heeft becijferd.

Lees hier het onderzoek van de FNV.

Factsheet stijging levensonderhoud per inkomensgroep 04-2022 (Bron;FNV)
Factsheet stijging levensonderhoud per inkomensgroep 04-2022 (Bron;FNV)

Tsjechische soldaten versterken de oostflank van de NAVO in Slowakije

Ongeveer 250 Tsjechische soldaten zijn naar Slowakije gereisd om daar de oostflank van de NAVO te versterken. De leider van het contingent, kolonel Tomas Unzeitig, zei dat de stap bedoeld was om de gezamenlijke vastberadenheid te demonstreren om het NAVO-grondgebied te verdedigen. Eind juni volgen nog  tot 400 extra soldaten uit Tsjechië.

Naast Slowakije zijn ook Duitsland, Nederland, Polen, Slovenië en de VS betrokken bij de multinationale NAVO-gevechtsgroep onder Tsjechische leiding. Slowakije grenst bijna 100 kilometer naar het oosten aan Oekraïne, dat ruim een maand geleden door Rusland werd aangevallen.

Zelenskyy verwijt Merkel en Sarkozy de gruweldaden door concessies aan Rusland

In 2008 beloofden de NAVO-landen, waaronder Duitsland, Oekraïne lidmaatschap, maar trokken zich, rekening houdend met Rusland, terug. Merkel was bondskanselier van 2005 tot 2021. "Ik nodig mevrouw Merkel en de heer Sarkozy uit om Bucha te bezoeken en te zien waartoe het beleid van concessies aan Rusland in 14 jaar heeft geleid", zei Zelenskyy. "Je zult de gemartelde Oekraïners met je eigen ogen aanschouwen."

Merkel rechtvaardigt haar besluit om Oekraïne niet toe te laten treden tot de NAVO. "De gepensioneerde bondskanselier Dr. Angela Merkel blijft bij haar beslissingen in verband met de NAVO-top van 2008 in Boekarest", zei een woordvoerster van Merkel op verzoek van het persbureau dpa.

In zijn videotoespraak uitte Zelenskyj zijn bezorgdheid dat er "vreselijkere dingen zouden kunnen gebeuren" dan wat bekend is geworden over de misdaden in de stad Bucha. Andere regio's van het land staan nog steeds onder Russische controle. "Meer doden en mishandelingen" zouden daar ontdekt kunnen worden, zei Zelenskyy.

"Omdat dat de aard is van het Russische leger dat naar ons land is gekomen. Het zijn monsters die niet weten hoe het anders moet", zei de president. Hij wil dat elke moeder van een Russische soldaat de lichamen ziet van de mensen die in Bucha en in andere steden zijn gesneuveld. "Wat hebben ze gedaan? Waarom zijn ze vermoord? Wat deed een man verkeerd die op een fiets door de straat reed?", vroeg Zelenskyy. 

Hij zei ook dat Oekraïne eigenlijk niet om wapens in het buitenland had moeten vragen. "Alle wapens die we nodig hadden, hadden ons ter beschikking moeten worden gesteld - ongevraagd. Omdat ze heel goed wisten wat voor kwaad er op handen was en wat het zou inhouden."

De foto's uit Bucha, waar talloze lichamen van bewoners op straat werden aangetroffen na de terugtrekking van Russische troepen, zorgden zondag voor internationale afschuw. Oekraïne wijt het bloedbad aan de Russische troepen die tot voor kort het stadje bezetten. Moskou ontkent dat.


Woning in Oldenzaal stort volledig in door gasexplosie bij aanleg laadpaal

Een huis in Oldenzaal is vanochtend rond 9.45 uur ingestort. In totaal zijn er drie mensen onder het puin vandaan gehaald van de ingestorte woning in Oldenzaal. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis in Enschede gebracht. Rond half twee werd het derde slachtoffer bevrijd.

Vader, moeder en één van de dochters waren tijdens de explosie in de woning. De gasexplosie zou zijn ontstaan bij werkzaamheden aan het huis, er werd een laadpaal aangelegd bij de woning. Een monteur die bij de woning aan het werk was en gewond raakte, is ook naar het ziekenhuis gebracht

De woning was zo'n 15 jaar oud, en is volledig onbruikbaar. De omgeving is flink geschrokken door de harde knal.

EU stelt geld beschikbaar voor opvang Oekra´ense vluchtelingen

De EU-landen kunnen tot 17 miljard euro uit de begroting van de Europese Gemeenschap gebruiken om oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen en te ondersteunen.

Het besluit van de ministerraad maakt het mogelijk om geld uit het zogenaamde cohesiefonds en een hulpfonds voor kansarmen te herschikken. Daarnaast kunnen ook middelen uit het fonds voor regionale ontwikkeling en het sociaal fonds worden ingezet om de vluchtelingencrisis aan te pakken, zo heeft de vertegenwoordiger van de lidstaten aangekondigd.

Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn meer dan 4,2 miljoen mensen het land ontvlucht sinds de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon. De meeste van hen wonen momenteel in EU-landen zoals Polen en Roemenië.

Het oordeel van de rechter, opmerkelijke en belangrijkste uitspraken week 13

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.

Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Vrijspraak van betrokkenheid bij overval op snackbar
30 maart - Een 27-jarige man is vrijgesproken van betrokkenheid bij een overval op een snackbar op 12 december 2021 in Amsterdam-Centrum. Bij die overval is een mes getoond en geld gestolen. De overvaller droeg blijkens cameraopnames een opvallend jack. Dat de overval heeft plaatsgevonden en dat de 27-jarige man daar niet fysiek bij was, staat niet ter discussie. Uit het dossier blijkt echter ook niet dat hij betrokken was bij het plannen van de overval dan wel dat hij daarvoor uitvoeringshandelingen heeft verricht en heeft meegedeeld in de buit. De rechtbank oordeelt dat ook het bewijs voor medeplichtigheid ontbreekt. Het dossier bevat onvoldoende aanknopingspunten waaruit blijkt dat hij wist dat een bekende van hem aan wie hij zijn jack uitleende van plan was om een overval te plegen, laat staan dat hij daarbij behulpzaam is geweest.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1602

Straf - Valsheid in geschrift om GGD te misleiden bestraft
31 maart - Twee vrouwen – van 40 en 32 jaar – die in een kinderopvangcentrum in Amsterdam-West werkten, zijn veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk 150 en 100 uur. Van mei 2014 tot en met oktober 2015 maakten zij zich samen schuldig aan valsheid in geschrift met de bedoeling de GGD te misleiden als deze het kinderopvangcentrum kwam inspecteren. De 40-jarige vrouw heeft ook een valse lijst met namen overgelegd zodat de GGD geen negatief inspectierapport zou opmaken. De vrouwen voerden letterlijk een dubbele agenda. De 40-jarige vrouw ving bewust meer kinderen op dan verantwoord was en de 32-jarige vrouw werkte daaraan mee. Er is een heel systeem opgetuigd om dit te verhullen. De kinderen verbleven daardoor vaak urenlang buiten de opvang. Ook als het slecht weer was en zij moe waren. De kinderen en hun ouders zijn hierdoor tekortgedaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1638
ECLI:NL:RBAMS:2022:1639

Bestuur - Belangen bij verlenen vergunning verkamering beter afwegen
25 maart - De gemeente Amsterdam moet een nieuw besluit nemen over de vergunning die is verleend om van de derde verdieping in een pand in de Rivierenbuurt vier kamers te maken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een bewoner op de tweede verdieping had geklaagd over geluidsoverlast bij de verhuurder en de bewoners op de derde verdieping. Bij het verlenen van de vergunning zijn de belangen niet goed afgewogen, onder meer omdat uit een rapport blijkt dat er teveel geluidsoverlast is in de slaapkamers van die bewoner en omdat jongvolwassenen relatief intensief gebruikmaken van woningen. De gemeente moet deze belangen meewegen in een nieuw besluit, aldus de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1561

Bestuur - Geen vinkje in berichtenbox: ambtenaar had moet controleren
28 maart - Een heffingsambtenaar van de gemeente Amsterdam moet een nieuwe beslissing nemen op het bezwaar van een Amsterdammer tegen een niet tijdig ingediende aanslag. Dat heeft de bestuursrechter geoordeeld. De aanslag was gestuurd naar de digitale berichtenbox van MijnOverheid, omdat de MijnOverheid-account van de man was geactiveerd. De man had echter niet de optie aangevinkt steeds wanneer een bericht in de berichtenbox was geplaatst een e-mail te willen ontvangen. De heffingsambtenaar had daarom moeten controleren of het werkelijk de bedoeling van de man was om die e-mails niet te ontvangen vanwege de overschrijding van de termijn om bezwaar in te dienen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1599

Kanton - Alleenstaande vijftiger moet huis van overleden moeder uit
24 maart - Een alleenstaande 52-jarige man die bij zijn moeder was ingetrokken moet de driekamerhuurwoning in Amsterdam-West binnen 4 maanden verlaten nu zijn moeder is overleden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De man eiste dat de huurovereenkomst op zijn naam zou worden voortgezet. Sociale huurwoningen zijn echter schaars en woningcorporatie Ymere dient die rechtvaardig te verdelen. Daarom worden woningen van drie kamers of meer bij voorrang toegewezen aan gezinnen en zal een alleenstaande man daarvoor geen huisvestingsvergunning kunnen krijgen. Dat is op grond van de wet een beletsel voor voortzetting van de huurovereenkomst, zodat de kantonrechter de eis van de man niet kan toewijzen. De kantonrechter hoeft zich daarom niet meer te buigen over de vraag of de man een duurzame gemeenschappelijke huishouding met zijn moeder had.

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1640

Kanton - Wrijving, maar geen ontbinding: huurder mag blijven
29 maart - Een huurder van een appartement in Amsterdam-West mag daar blijven omdat de gemaakte verwijten onvoldoende zijn om de huurovereenkomst te ontbinden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Tussen de huurder en de verhuurder die ook zijn onderbuurman is, bestaat wrijving. De verhuurder verwijt de huurder dat hij overlast veroorzaakt doordat hij regelmatig na middernacht thuiskomt. Bovendien maakte hij seksueel getinte opmerkingen naar de vrouw van de verhuurder. Ook zou hij daar niet zijn hoofdverblijf hebben. Er zijn echter geen afspraken gemaakt over hoe laat hij thuis moet zijn. Mogelijk ervaart de verhuurder overlast door (lopen over) de harde vloerbedekking op de trap en de houten overloop maar die omstandigheden heeft hij zelf in de hand. De opmerkingen waren niet handig, maar daarvoor excuseerde de huurder zich. Verder staat vast dat hij altijd thuis slaapt. Over en weer eisten zij servicekosten van elkaar. De beslissing daarover is aangehouden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1527

Civiel - Veroordeeld voor moord, dus geen recht op de erfenis
30 maart - Twee broers hebben de geldigheid van het testament van hun moeder aangevochten, waarin hun andere broer, die is veroordeeld voor de moord op hun gezamenlijke moeder, als enig erfgenaam is benoemd. Vanwege die veroordeling kan de veroordeelde broer geen voordeel halen uit de nalatenschap van zijn moeder. De vraag is wie er dan wel recht heeft op de erfenis. Mogelijk zijn dat zijn kinderen, maar zij zijn geen partij in deze procedure. De rechtbank heeft daarom bepaald dat de twee broers de kinderen op kunnen roepen in deze procedure, zodat zij de kans krijgen om zich uit te laten over de (on)geldigheid van het testament.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1604

Civiel - Bewijs voor doorverwijzingen ontbreekt: geen ‘aanbrengfee'
31 maart - Een verloskundige heeft geen recht op ruim 42.000 euro aan ‘aanbrengfees’ van 100 euro per zwangere vrouw voor de 428 zwangeren die zij zou hebben doorverwezen naar een bureau voor kraamhulp. Het is namelijk niet aangetoond dat zij daadwerkelijk 428 zwangere vrouwen doorverwees. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Toen haar rekening over de periode 2017-2021 niet werd betaald legde de verloskundige beslag op de rekening van het kraambureau. De voorzieningenrechter oordeelt echter dat de eis waarvoor dit beslag wordt gelegd ondeugdelijk is omdat bewijs voor die doorverwijzingen ontbreekt. Ook de belangenafweging valt uit in het voordeel van het kraambureau. Door het beslag kunnen de salarissen van 20 kraamverzorgenden immers niet worden betaald. Omdat het kraambureau echter wel erkende dat het de verloskundige nog 4.000 euro moet betalen wordt het beslag niet opgeheven maar herbegroot op dat bedrag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:1645

Gedupeerde weekendreizigers NS worden ook in portemonnee geraakt

Passagiers die in het weekend recht hebben op korting of gratis reizen, en die noodgedwongen vandaag de trein hebben moeten nemen, hebben onterecht het volle pond moeten betalen voor hun reis. Voor Beter OV verlangt compensatie.

“Dat de NS gisteren de reiziger schandalig in de steek heeft gelaten is één ding, maar dat weekendreizigers met kortingsrechten vandaag door de NS een poot is uitgedraaid, dat is wel helemáál the bloody limit,” aldus voorzitter Rikus Spithorst.

De reizigersorganisatie had gisteren al bij de NS geëist dat houders van WeekendVrij, WeekendKorting en WeekendStudent vandaag van hun vrijstelling of korting gebruik zouden mogen maken. De NS heeft deze wens niet ingewilligd. Bij Voor Beter OV komen klachten binnen van reizigers die vanmorgen het volle pond hebben moeten betalen.

Voor Beter OV eist van de NS dat alle dubbel gedupeerden (eerst in het weekend noodgedwongen niet kunnen reizen, en ten tweede bij hun noodgedwongen maandagreis ook nog onterecht geld afhandig gemaakt) worden gecompenseerd door terugstorting van het teveel betaalde op hun bankrekening. Het is aan de NS om dat, samen met OV-chipkaartbedrijf Translink, te organiseren.

Roeiers Oxford winnen 168e Boat Race

In Londen is het jaarlijkse festijn rondom The Boat Race weer gehouden: een van de meest prestigieuze roeiwedstrijden op aarde, tussen de achten van de universiteiten van Oxford en Cambridge, dit keer zonder Nederlandse inbreng.

Bij de mannen had Cambridge de afgelopen drie edities op haar naam geschreven, maar dit keer ging Oxford al vroeg met de leiding aan de haal. Tegen de wind in pakte Oxford, gevuld met zwaardere roeiers, een grotere voorsprong en die stonden ze niet meer af: de donkerblauwe ploeg won met ruim twee lengtes voorsprong.

De wedstrijd bij de vrouwen kende een omgekeerd beeld. Cambridge nam er juist vroeg de leiding met wat agressief roeien, en na een paar minuten namen ze een volle lengte voorsprong. Oxford kwam wat dichterbij, maar Cambridge sloeg terug en vergrootte het gat om zo hun vijfde opeenvolgende zege te pakken.

De mannenwedstrijd vanaf ongeveer 1:55 uur

FOK! Wat een weer: Veel wind en langdurig regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is bewolkt en van het noorden uit gaat het regenen. De temperatuur loopt gedurende de dag geleidelijk op. De maximumtemperatuur wordt in de avond bereikt en loopt uiteen van 6°C in Zuid-Limburg tot 10°C in het zuidwesten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, in de ochtend enige tijd stormachtig, 8 Bft. Er zijn in het noordelijk kustgebied dan zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/u. In de loop van de middag en avond neemt de wind in kracht af en draait naar west.

In de nacht naar dinsdag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd (mot)regen. De minima liggen tussen lokaal 4°C in het noorden en 9°C in het zuidwesten. Er staat een matige, langs de westkust (vrij) krachtige westenwind. In het noorden en noordoosten is de wind zwak.

Dinsdag overdag verandert er weinig in het bewolkte en regenachtige weerbeeld. Pas dinsdagavond wordt het van het zuidwesten uit geleidelijk droog. De maxima lopen uiteen van 7°C in het uiterste noordoosten tot plaatselijk 12°C in het uiterste zuidwesten. De westelijke wind is matig, langs de westkust vrij krachtig. In het noorden en noordoosten is de wind west tot noordwest en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Schapenwolkjes in Schoorl  (Foto: Rob)
Schapenwolkjes in Schoorl (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Drama in BelgiŰ: jongen (5) schiet zusje (2) per ongeluk in het hoofd met vuurwapen

In de Belgische plaats Seraing, bij Luik, heeft een 5-jarige jongen zijn zusje van 2,5 vrijdagmorgen per ongeluk in het hoofd geschoten. Het meisje ligt in het ziekenhuis, haar toestand is kritiek. Zo meldt het AD.

"De kinderen waren met hun ouders in het huis van vrienden in Seraing toen de ouders een schot hoorden uit de aangrenzende kamer", vertelt Damien Leboutte, de procureur van de Luikse afdeling.

Toen de ouders de kamer binnenkwamen, "lag het kleine meisje op de grond met een gat in haar hoofd", terwijl het jongetje een pistool in zijn hand hield.

Het gezin heeft toen direct het meisje naar het ziekenhuis gebracht.

De ouders zijn vervolgens volgens de gebruikelijke procedure aangehouden om gehoord te worden.

De vader kocht het legale vuurwapen vorig jaar in een wapenwinkel in Luik. Het werd altijd netjes opgeborgen in een afgesloten kist. Het gerechtelijk onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het vuurwapen in de handen van het jongetje is beland. De jongen zal volgende week worden verhoord.

Nooit te oud om te leren!

Een 98-jarige vrouw in Kenia is 's werelds oudste basisschoolleerlinge. Ze zit in de klas bij enkele van haar achter-achterkleinkinderen, wat bewijst dat het nooit te laat is om met een opleiding te starten.

Satellietbeelden tonen 14 meter lang massagraf in Bucha

Satellietbeelden van het bedrijf Maxar tonen een 14 meter lange geul op het terrein nabij een kerk in de Oekraïense stad Bucha. Volgens Oekraïense bronnen zijn daar de lichamen begraven van honderden burgers die door Russische troepen zijn gedood.

Internationale ophef over massamoord in Bucha, Rusland ontkent betrokkenheid

Na de terugtrekking van Russische troepen uit de voorsteden van Kyiv, zijn er meer dan 400 mensen dood aangetroffen. De lichamen van 410 burgers zijn inmiddels geborgen uit "de bevrijde gebieden in de regio Kyiv", zei procureur-generaal Iryna Venediktova op de Oekraïense televisie. Experts hebben al 140 doden forensisch onderzocht.

De EU beschuldigt het Russische leger van wreedheden in de regio Kiev. EU-buitenlandchef Josep Borrell twitterde dat de Europese Unie Oekraïne steunt bij het documenteren van oorlogsmisdaden. Hij was geschokt. Ook Ursula von der Leyen, toonde zich geschokt door de ontdekking van talrijke gedode burgers in de regio rond Kiev. "Een onafhankelijk onderzoek is dringend nodig", schreef de Duitse politicus op Twitter. Tegelijkertijd verzekerde ze dat degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden ter verantwoording zullen worden geroepen. Alle zaken zouden voor het Internationaal Gerechtshof moeten worden gebracht.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft een onderzoek geëist naar "misdaden gepleegd door het Russische leger". Internationale organisaties zoals het Internationale Comité van het Rode Kruis zouden toegang tot deze gebieden nodig hebben om gruweldaden onafhankelijk te documenteren. "We zullen de komende dagen beslissen over verdere maatregelen in de kring van bondgenoten", zei Scholz. "Poetin en zijn aanhangers zullen de gevolgen voelen." Hij zei: "Het vermoorden van burgers is een oorlogsmisdaad. We moeten deze misdaden van de Russische strijdkrachten onophoudelijk onderzoeken." Duitsland zal doorgaan met het leveren van wapens aan Oekraïne, zodat het zich kan verdedigen tegen Rusland.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zijn ontzetting uitgesproken over de dood van talloze mensen in de buitenwijk Bucha in Kiev. "Het is wreedheid tegen burgers zoals we die al decennia niet meer in Europa hebben gezien", zei Stoltenberg tegen CNN. "Het is afschuwelijk en absoluut onaanvaardbaar dat burgers worden aangevallen en gedood."

De Franse president Emmanuel Macron wil Rusland ter verantwoording roepen na de ontdekking van talloze burgerdoden in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De foto's uit de stad Bucha met "honderden op een laffe wijze vermoorde burgers op straat zijn ondraaglijk", schreef het staatshoofd zondag op Twitter. "De Russische autoriteiten moeten verantwoording afleggen voor deze misdaden."

De Britse premier Boris Johnson heeft de wreedheden tegen Oekraïense burgers krachtig veroordeeld. "De verachtelijke aanvallen van Rusland op onschuldige burgers in Irpin en Bucha zijn een verder bewijs dat Poetin en zijn leger oorlogsmisdaden begaan in Oekraïne", zei Johnson in een verklaring. De Britse premier beloofde "alles te doen wat in mijn macht ligt om de oorlogsmachine van Poetin uit te hongeren". Johnson zei dat de sancties tegen Moskou zouden worden aangescherpt en dat de wapenleveringen en humanitaire hulp aan Oekraïne zouden worden verhoogd. Hij herhaalde ook de Britse steun voor een onderzoek naar wreedheden in Oekraïne door het Internationaal Strafhof in Den Haag. "We zullen niet rusten voordat gerechtigheid is geschied."

Het Russische ministerie van Defensie heeft de massamoord op burgers in Bucha ontkend. "Tijdens de periode dat deze stad onder controle stond van de Russische strijdkrachten, was geen enkele inwoner het slachtoffer van geweld", aldus het ministerie. Alle inwoners hadden de mogelijkheid om "Bucha vrijelijk in noordelijke richting te verlaten", terwijl vanuit het zuiden de stad "24 uur per dag door Oekraïense troepen werd beschoten".

Elk beeld- en filmmateriaal dat in dit verband door Oekraïne wordt vrijgegeven, vormt "een nieuwe productie van het Kyiv-regime voor de westerse media", meldde het persbureau RIA, daarbij verwijzend naar het ministerie. Alle Russische eenheden verlieten Bucha op 30 maart, meldde Interfax.

Rusland wil een zitting van de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen in het licht van beschuldigingen van mogelijke oorlogsmisdaden in Bucha, Oekraïne. Dit schreef de Russische vertegenwoordiger bij de VN, Dmitry Polanski, op Telegram. Tijdens de bijeenkomst moet de "provocatie van Oekraïense radicalen" worden besproken.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, heeft Oekraïne ervan beschuldigd te proberen de vredesbesprekingen te verstoren met berichten over mogelijke oorlogsmisdaden in Bucha. "Het idee achter de volgende misdaad van het 'Kyiv-regime' is om vredesonderhandelingen te verstoren en het geweld te laten escaleren", schreef Zakharova op Telegram.

Zie ook : Russische troepen laten honderden doden op straat achter in Bucha

Hongarije stemt voor vierde termijn premier Orban

In Hongarije heeft de nationalistische leider Viktor Orban een vierde termijn als premier binnengesleept. Orban, die bevriend is met de Russische president Poetin, is al twaalf jaar aan de macht en ondanks dat de oppositie zich had verenigd, blijft hij dat voorlopig.

Orban heeft zondagavond de verkiezingsoverwinning opgeëist. Na het tellen van ruim een derde van de uitgebrachte stemmen heeft Orbán 58 procent binnengehaald en het oppositieblok van zes partijen krijgt 30 procent.

Orban is al sinds 2010 aan de macht. Exitpolls zijn er niet in Hongarije maar uit de eerste uitslagen blijkt dat de extreemrechtste leider zijn macht niet af hoeft te staan.

Voor de eerste keer in de historie: in april schaatsen op natuurijs!

Schaatsen op natuurijs in april? Een paar jaar geleden had iedereen je nog hoofdschuddend laten weten dat dat niet kan. April is voorjaar en schaatsen is iets voor in de winter. Maar na weken van zomerse temperaturen is het kwik zaterdagnacht behoorlijk onderuit gegaan. In Winterswijk zijn ze de hele nacht bezig geweest hun ijsbaan te prepareren. Voor het eerst dus in de historie: schaatsen in april.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.