FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 april 2022

Brandstofdief haalt tank van geparkeerde vrachtwagen leeg

Een brandstofdief is vannacht op heterdaad betrapt op de Oude Haagseweg in Amsterdam. Hij had een slang in de brandstoftank van een vrachtwagen gestopt en liet een jerrycan vollopen. Zo meldt AT5

Een getuige belde de politie omdat hij het niet vertrouwde. De brandstofdief vertrouwde op zijn beurt de getuige niet en ging er daarom op hoge snelheid, in een auto met buitenlands kenteken, vandoor.

Gealarmeerde agenten hebben nog naar de automobilist gezocht, maar hij is niet meer aangetroffen. Ook heeft er een agent met het bedrijf dat eigenaar van de vrachtwagen is gebeld. Het bedrijf zei dat het niet de eerste keer was. 

Doordat de jerrycan inmiddels was overgelopen lag er een grote plas met dieselolie van de vrachtwagen op het fietspad. De calamiteitendienst van de gemeente heeft absorberende korrels op het fietspad gestrooid.

Kyiv: Rusland begint offensief in Oost-OekraÔne

Volgens de Oekraïense generale staf is Rusland begonnen met het verwachte offensief in het oosten. "Er zijn aanwijzingen voor de start van het offensief in de oostelijke operationele zone", zei de generale staf 's avonds in Kyiv.

Er wordt een opmars in de richting van Barvinkove en Sloviansk in de regio Donetsk verwacht en naar Izyum in de regio Charkov. Ook de gouverneur van de regio Loehansk, Serhiy Hajdaj, sprak van Russische aanvallen. "De controle over de stad Kreminna is zojuist verloren gegaan. Er vinden straatgevechten plaats." Het is niet meer mogelijk om het stadje te evacueren. "De situatie wordt elk uur erger." In Kreminna zouden er nog ongeveer 4.000 van de 18.000 inwoners in de stad aanwezig zijn.

Ook de gevechten om de havenstad Mariupol gaan door.

Poetin verleent eretitel aan brigade die massamoord in Bucha achterliet

De Russische president Vladimir Poetin heeft een eretitel toegekend aan de brigade die door Oekraïne beschuldigd is van "oorlogsmisdaden" en massamoorden in de stad Bucha.

Volgens het Kremlin tekende Poetin een decreet dat de 64e Gemotoriseerde Infanteriebrigade de eretitel "Garde" verleende.

"De bekwame en vastberaden acties van het gehele personeel (de brigade) tijdens de militaire speciale operatie in Oekraïne" zijn "een voorbeeld van de uitvoering van militaire taken, van moed, vastberadenheid en grote professionaliteit", zei Poetin. De brigade verdedigde de "moederland- en staatsbelangen".

Burgemeester van Moskou maakt zich zorgen over massale werkloosheid

Volgens burgemeester Sergei Sobyanin worden tienduizenden Moskovieten bedreigd met werkloosheid vanwege de westerse sancties tegen Rusland. "Volgens onze schattingen lopen ongeveer 200.000 mensen het risico hun baan te verliezen", legt Sobyanin uit op zijn website.

Om de gevolgen van de werkloosheid op te vangen, keurden de autoriteiten vorige week een hulpprogramma ter waarde van 38 miljoen euro goed.

Tientallen kilo's hennep gevonden bij automobilist met vreemd rijgedrag

De politie heeft vorige week enkele tientallen kilo's hennep gevonden in een auto in Amsterdam West. De bestuurder van de auto is opgepakt, zo meldt AT5

Volgens de politie viel de automobilist in de wijk Overtoomse Sluis op door 'ontwijkend en afwijkend gedrag'. Daarom controleerden agenten de auto.

Bij die controle werd de drugs, die verpakt was in plastic, gevonden. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Amsterdam: demonstratie tegen kabinet en coronabeleid

In Amsterdam hebben vanmiddag enkele honderden mensen gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid. Het gaat om een protest van Nederland in Verzet, de actiegroep die de afgelopen jaren vaker betoogde tegen premier Rutte, het coronabeleid en de Europese Unie. Eerdere demonstraties trokken meer dan 10.000 deelnemers.

Om 12.00 uur verzamelden men zich op de Dam, waarna zij een protestmars naar het Museumplein liepen. Volgens de organisatie verzetten zij zich tegen 'elf jaar wanbeleid kabinet Rutte'.

Tijdens het eerste deel van het protest waren er toespraken van Forum voor Democratie-Kamerleden Van Meijeren en Van Houwelingen.

D66'er legt werk neer na ophef over MeToo-zaak, vrijdag conclusies partijbestuur

Het prominente D66-lid Frans van Drimmelen heeft zijn werkzaamheden bij adviesbureau Dröge en Van Drimmelen voorlopig neergelegd. Dat valt te lezen in een korte verklaring die op de website van het adviesbureau is geplaatst. D66'ers eisen intussen in een brief om opheldering over de kwestie. Die komt vrijdag, belooft het partijbestuur. 

Open brief van de verontruste D66 leden;

Beste bestuursleden, beste Sigrid Kaag,

Met veel ongenoegen hebben wij, leden van D66, kennisgenomen van de berichtgeving in de Volkskrant. Binnen de partij is geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag, zo horen we in de reactie op het artikel. Toch zijn er veel vragen en onduidelijkheden over de positie van slachtoffers en het handelen van de partijleiding in het bestrijden en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag binnen D66.

Pas na de publicatie van het artikel in de Volkskrant heeft het bestuur zich genoodzaakt gevoeld om opnieuw te gaan kijken naar het vertrouwelijke rapport en de conclusies. Dit deel van het rapport is al meer dan een jaar beschikbaar, waartoe volgens de verklaring van het Landelijk Bestuur in ieder geval de voorzitters van het vorige en het huidige bestuur (sinds zijn aantreden) toegang hebben. Door niet te handelen heeft het bestuur het vertrouwen tussen de partij en partijtop aan de ene kant en haar leden en kiezers aan de andere kant enorm beschadigd.

Om de rust en het vertrouwen bij de leden terug te winnen roepen wij het bestuur op om op korte termijn duidelijkheid te geven over wat zich heeft afgespeeld en hoe de partij heeft gehandeld. Daarom vragen wij om het volgende:

toegang tot de originele, geanonimiseerde, documenten, waaronder in ieder geval het vertrouwelijke BING-rapport;

kom binnen een week met een nieuwe verklaring op basis van deze documenten en de stappen die naar aanleiding daarvan al zijn en nog worden genomen;

organiseer binnen drie weken een bijeenkomst waar leden hun vragen kunnen stellen en het bestuur en de partijleiding verantwoording afleggen.

Wij zijn ervan overtuigd dat pas wanneer de leden volledig zijn geïnformeerd over wat er daadwerkelijk is gebeurd en hoe er is gehandeld, we kunnen werken aan een vereniging die veilig is voor iedereen.

 

Overleden man aangetroffen in duinen: politie gaat uit van misdrijf

De politie kreeg zondagmiddag de melding dat een overleden persoon was aangetroffen in de duinen nabij het strand van Egmond aan Zee. De politie is ter plaatse gegaan en trof het levenloze lichaam aan van een man.

Onderzoek werd ingesteld en hieruit kon worden vastgesteld dat het gaat om een 56-jarige inwoner van Alkmaar. De familie van de man is inmiddels op de hoogte gesteld.

Misdrijf
De recherche doet onderzoek naar de doodsoorzaak en gaat vooralsnog uit van een misdrijf. Er is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart, dat onderzoek doet naar de doodsoorzaak van deze 56-jarige Alkmaarder.

Mochten er mensen zijn die iets gezien hebben afgelopen zondag in het duingebied tussen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee, dat te maken kan hebben met het aantreffen van deze overleden Alkmaarder, dan komt de politie graag in contact met u. Contact is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Gemeenten beginnen met de bestrijding van de eikenprocessierups

Tal van gemeenten maken beginnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente Enschede start zelfs vandaag op Tweede Paasdag, omdat de weersomstandigheden goed zijn en de eerste rupsen alweer gesignaleerd zijn.

De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast in Nederland. Het zijn vooral de brandharen (met weerhaakjes) die overlast kunnen veroorzaken van jeuk en bultjes tot oogklachten. Bovendien is de gevreesde rups er weer vroeg bij dit jaar, vooral door het zachte weer van de afgelopen weken, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

'Macron showt zijn borsthaar'

Omdat de Franse verkiezingen de ontknoping naderen en zijn overwinning nog verre van zeker is heeft Emmanuel Macron een reeks informele foto's vrijgegeven in een poging jongere kiezers aan zijn kant te krijgen. 

Zes dagen voor de presidentsverkiezingen plaatste de persoonlijke fotograaf van Macron enkele foto's van achter de schermen van de Franse president op sociale media. 

Op een 'casual' foto is te zien hoe de heer Macron op een gele bank zit met zijn overhemd half losgeknoopt, waardoor een enorme pluk borsthaar zichtbaar wordt.

Amerika's complottheoreticus Alex Jones vraagt faillissement aan voor 'Info Wars'

De website Infowars van de rechtse complottheoreticus Alex Jones heeft faillissement aangevraagd bij een Amerikaanse rechtbank.

De faillissementsprocedures zijn ingediend na verschillende laster rechtszaken tegen het bedrijf. Dat blijkt uit de documenten die zondag zijn gepubliceerd in de Amerikaanse staat Texas. Het aangevraagde Chapter 11-proces schort alle civiele geschillen op en stelt bedrijven in staat om on-the-fly saneringsplannen te ontwikkelen.

Met zijn controversiële stellingen, die Jones vanuit Texas verspreidde, werd Jones lang beschouwd als een 'gekkie'. Totdat zijn zogenaamde 'nauwe contacten' met president Trump hem bekender maakten- en hem en zijn website populair maakten bij meer Amerikanen. “Trump en ik hebben elkaar sinds de verkiezingen meerdere keren gesproken. Over vrijheid en ons gemeenschappelijke doel om onze tegenstanders te vernietigen", beweerde Jones begin 2017, slechts een paar maanden na de verrassende verkiezingsoverwinning van Trump. Aanvankelijk was zijn claim nauwelijks te verifiëren maar het ontwikkelde zich al snel tot een succesvolle zelf-PR.

Jones' opkomst uit een media-nichebestaan tijdens de regering van Trump had gevolgen: Spotify verwijderde enkele afleveringen van de 'Infowars'-podcast in 2018 en Twitter blokkeerde permanent het account van de rechtse samenzweringstheoreticus.

Na de regeringswisseling in Washington werd Jones gedagvaard door de House-commissie die onderzoek deed naar de bestorming van het Amerikaanse Capitool door Trump-aanhangers in januari 2021.

Ook vanuit het verleden kreeg Alex Jones afgelopen jaar nog een rekening gepresenteerd: hij werd veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding in drie processen nadat hij jaren eerder ten onrechte beweerde dat het bloedbad in Sandy Hook Newtown, Connecticut, in 2012 een 'hoax' was. De schietpartij, waarbij 20 kinderen en zes schoolmedewerkers om het leven kwamen, zou volgens Jones zijn verzonnen door voorstanders van strengere wapenwetten en de MSM.

De bij de Sandy Hook schietpartij betrokken families wezen eind maart het aanbod van Jones af om hun rechtszaak wegens laster te schikken. Jones had aangeboden om elk van de 13 eisers $ 120.000 te betalen. Hoe hij dat had kunnen financieren, blijft een raadsel en is in ieder geval in tegenspraak met zijn eigen verklaringen in de huidige faillissementsaanvraag: Volgens de gerechtelijke documenten gaf 'Infowars' een geschatte activa op tussen 0 en 50.000 US dollar - met geschatte verplichtingen van één tot tien miljoen dollar.

Eerste beelden van een brandende 'Moskva', Rusland kan beelden ' niet beoordelen'

Er zijn twee foto's en een kort filmpje opgedoken met daarop vermoedelijk het schip Moskva dat in brand staat. Alle beelden zijn vanuit een andere hoek gemaakt.

Op het filmpje is ook de Oekraïense sleepboot Shakhter te zien, die naast de brandende Moskva vaart.

Een paar dagen na de berichten over het vernietigde vlaggenschip Moskva van de Russische Zwarte Zeevloot verschenen de eerste foto's op sociale netwerken, waarvan experts zeggen dat ze zeer waarschijnlijk verifieerbaar zijn. Op internet circuleerden eerder nepbeelden van het brandende oorlogsschip, dit was een foto van een hele ander oorlogsschip.

Update 13.30 uur:
Het Russisch staatsmedia bedrijf Tass twitterde zojuist dat de perssecretaris van de president van Rusland Dmitry Peskov de betrouwbaarheid van de foto's die op het netwerk verschenen, die naar verluidt een brand op de kruiser Moskva afbeeldden, niet beoordelen.

"We hebben de beelden echt gezien, maar we kunnen niet zeggen hoe authentiek en waar het is", reageerde een woordvoerder van het Kremlin maandag op het verzoek van journalisten om de authenticiteit van dit materiaal te bevestigen of te ontkennen.

 

Baas Britse gezondheidsdienst: 'weer mondkapjes dragen en afstand houden'

Mensen moeten opnieuw worden gestimuleerd om afstand van elkaar te houden en mondkapjes te dragen om de zorg te vrijwaren van een nieuwe coronagolf, meldt een topman van de Britse gezondheidsdienst NHS in The Times.

Hopson: "Niemand beweert dat we nu terug moeten naar draconische lockdownmaatregelen, maar het is niet alles of niets.” Hij vreest dat het falende beleid van de Britse regering om de huidige uitdagingen van de pandemie aan te pakken het moeilijker zal maken om straks een nieuwe opleving van het virus te lijf te gaan.

Doden en gewonden door Russische kruisraketten op Lviv

Russische kruisraketten hebben vandaag de stad Lviv in het westen van Oekraïne getroffen.

Getuigen spreken van meerdere explosies, deze zijn waarschijnlijk veroorzaakt door kruisraketten. Volgens het persbureau Reuters zijn er zeker zes doden en acht gewonden. 

Lviv en de rest van West-Oekraïne zijn op zich minder getroffen door de gevechten dan andere delen van het land, en worden daardoor als relatief veilig beschouwd. Lviv ligt dichtbij de grens met Polen.

OekraÔne: 'vragenlijst voor EU-lidmaatschap is ingevuld'

Volgens de regering heeft Oekraïne de vragenlijst voor de aanvraag voor het EU-lidmaatschap volledig ingevuld. Zoals het plaatsvervangend hoofd van het kantoor van president Volodymyr Zelenskyy, Ihor Zhovkva, op de Oekraïense openbare televisie aankondigde, moet de Europese Commissie nu verduidelijken of Oekraïne aan de noodzakelijke toetredingscriteria voldoet: "We verwachten dat de aanbeveling positief zal zijn en bal bij de EU-lidstaten."

Volgens Zhovkva verwacht Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat van de EU te krijgen tijdens de geplande bijeenkomst van de Europese Raad op 23-24 juni.Tijdens haar bezoek aan Kiev op 8 april had de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyj een versnelde beslissingsprocedure beloofd over de toelating van het land tot de internationale gemeenschap. Ze overhandigde Zelenskyy een catalogus met vragen over het beoogde EU-lidmaatschap en de president beloofde het document binnen een week te hebben beantwoord.

Suzuki opnieuw oppermachtig in 24 uur van Le Mans

Voor de liefhebbers van de motorsport was er in het weekeinde weer wat te smullen: de 24 uur van Le Mans stond op het programma, de opening van het nieuwe seizoen in het WK endurance, met begin juni de 24 uur van Spa-Francorchamps als volgende race op het programma.

Zoals wel vaker stond er een flinke diversiteit aan merken in de top van het veld: de #1 SERT Suzuki, #7 YART Yamaha, #5 FCC TSR Honda, #6 ERC Ducati, #11 WeBike Kawasaki en #37 BMW streden allemaal voorin mee. Voor de BMW was het na een paar uur echter klaar: bij de zo vaak door pech getroffen machine schoot een steentje in de radiator en de schade kon niet meer gerepareerd worden.

Ook de Ducati kwam met problemen binnen en verloor veel tijd, waarna het gedurende de nacht de beurt was aan de Kawasaki: die stond meer dan een uur in de pitstraat en dus was dat ook einde verhaal wat betreft een mooie klassering. De Ducati was ook afgehaakt met het een en ander aan problemen, maar kon de race net als de Kawasaki wel afmaken.

Ondertussen lag de #1 SERT Suzuki al urenlang op kop, nadat ze alleen in het begin even wat tijd waren verloren bij een ongelukkige safety car. Verder kwamen ze eigenlijk niet in de problemen en net als vorig jaar ging de winst dan ook naar Gregg Black, Xavier Simeon en Sylvain Guintoli.

Plek twee was voor de #7 YART Yamaha, die bij de start aanvankelijk nog even niet weg kwam. Dat werd rap hersteld en met een keurig optreden werd het team in dezelfde ronde van de Suzuki tweede. Het podium werd gecompleteerd door de #5 Honda, maar wel op veertien ronden van de Suzuki.

Bij de start ging het gelijk al fout voor onder meer Bradley Smith, maar iedereen kwam er gelukkig relatief goed vanaf

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is er opnieuw veel ruimte voor de zon, al kan er vooral later op de dag ook sluierbewolking voorkomen. Het blijft droog en het wordt zacht met middagtemperaturen van 16°C op de Wadden tot 20°C in het zuiden. Langs de westkust gaat de wind in de tweede helft van de middag vanaf zee waaien zodat het op de stranden gevoelig afkoelt naar 12°C. Elders is de wind zuid tot zuidoost en zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is het vrij helder en het blijft droog. De zwakke wind wordt oostelijk en de minimumtemperatuur loopt uiteen tussen 4°C in het noordoosten en 8°C in het zuidwesten.

Dinsdag overdag is er opnieuw veel ruimt voor de zon, al is de sluierbewolking in het zuidwesten wel wat dikker. het blijft overal droog. De maximumtemperaturen liggen rond 18°C. De oostelijke wind is matig. (Bron: KNMI)

Ik liep vrijdag met @qltel de N70 natuurwandeling bij Nijmegen  (Foto: FOK!/DJMO)
DJMO liep vrijdag met @qltel de N70 natuurwandeling bij Nijmegen (Foto: FOK!/DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zweden: politie lost schoten bij tegendemonstratie islamofobie

Op de vierde dag in rij kwamen in Zweden na een bijeenkomst van de ultrarechtse groepering Stram Kurs opnieuw tegendemonstranten in opstand. In Norrköping loste de politie zondag waarschuwingsschoten. Drie mensen werden hierdoor geraakt via afketsingen, volgens de politie. Volgens de politie zijn in Malmö een bus, een auto en vuilnisbakken in brand gestoken.

De drie gewonden uit Norrköping zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht en uit voorzorg in hechtenis genomen, omdat ze worden verdacht van een misdrijf.

De protesten werden opnieuw veroorzaakt door een bijeenkomst van de anti-islamitische en anti-immigrantengroep Stram Kurs (Strammer Kurs) onder leiding van politicus en advocaat Rasmus Paludan. Deze houdt momenteel een 'tournee' door verschillende Zweedse steden en organiseert daar bijeenkomsten, waarbij één koran wordt verbrand. Er zijn al verschillende botsingen geweest tussen de politie en tegendemonstranten.

Protesten in verschillende steden
Zaterdag werd een Stram Kurs-demonstratie verplaatst van Landskrona in Zuid-Zweden naar een parkeerplaats in de naburige stad Malmö om rellen te voorkomen. Toch braken er in verschillende delen van Malmö protesten uit, waarbij relschoppers met stenen naar de politie gooiden. Volgens een woordvoerster raakten politieagenten niet gewond. Wel kwamen er meerdere meldingen van vandalisme binnen.

In Norrköping gingen zondag 150 demonstranten de straat op tegen Stram Kurs. Volgens de politie zijn er stenen naar agenten gegooid en zijn auto's in brand gestoken. De politie arresteerde vier demonstranten.

Bij soortgelijke botsingen in de stad Linköping werden tien mensen met lichte verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, meldde het persbureau TT, daarbij verwijzend naar gezondheidsautoriteiten.

Zeker 22 aanhoudingen door ongeregeldheden rondom bekerfinale in De Kuip

De politie heeft rondom de bekerfinale in De Kuip zeker 22 mensen aangehouden voor ongeregeldheden. Daarnaast zijn er drie gewonden gevallen. De politie spreekt van een "drukke maar beheersbare dag." Zo meldt AT5.

Van de mensen die zijn aangehouden is ongeveer de helft Ajacied en de andere helft PSV-supporter, laat de politie Rotterdam weten. Na de wedstrijd werd buiten het stadion met vuurwerk gegooid naar de ME. Ook begon een aantal supporters met openlijk geweld naar de ME.

Ook in het stadion was het in sommige vakken onrustig. In een Ajax-vak werd een huisregel van De Kuip gebroken toen Ajacieden uit hun vak braken en in een ander vak terechtkwamen. Hierbij raakten twee supporters en een agent gewond. Na een check door ambulancepersoneel konden de supporters weer gaan. De gewonde agent moest voor een controle naar het ziekenhuis.

Bussen tegengehouden
Voor de wedstrijd werden er vier bussen met Ajacieden die op weg waren naar De Kuip tegengehouden, omdat ze niet gefouilleerd waren voor vertrek. De bussen werden door de politie aan de kant gezet langs de A15, waar ze alsnog werden gecontroleerd.

Uiteindelijk mochten twee van de vier bussen na het fouilleren doorrijden. De twee andere bussen zijn onder begeleiding van de Amsterdamse politie teruggestuurd omdat supporters drugs in hun bezit hadden. De supporters die in de bussen zaten die door mochten, kwamen met vertraging aan bij De Kuip en misten daardoor de eerste helft van de wedstrijd.

OekraÔne meldt nieuwe Russische raketaanvallen op Mariupol

De Oekraïense generale staf meldde zondagavond Russische raket- en bomaanvallen op Mariupol, de stad die vroeger meer dan 400.000 inwoners telde. Bij de aanvallen zouden Tu-22M3 supersonische bommenwerpers zijn gebruikt.

Russische troepen hebben vooral in de buurt van de haven en de staalfabriek van Azovstal aangevallen. De laatste Oekraiense strijdkrachten voeren hun strijd vanaf het grote terrein van Azovstal.

Het Russische leger kondigde gisteren aan dat ze Mariupol na een wekenlange belegering had ingenomen. Moskou stelde de overgebleven soldaten die zich hebben verschanst in het immense complex van Azovstal een ultimatum, als ze zich overgaven zouden hun levens gespaard worden. Dat ultimatum is zondagmiddag verstreken.

De Oekraïense premier Denis Sjmihal ontkende zondag op de Amerikaanse nieuwszender ABC dat Mariupol in Russische handen was gevallen. Hij benadrukte ook dat de Oekraïense soldaten er 'tot de laatste snik' zullen blijven vechten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.