FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 april 2022

Kadyrov:'Vandaag wordt Azovstal ingenomen', 120 burgers overgedragen, strijd gaat door

Volgens pro-Russische separatisten is de bestorming van de staalfabriek Azovstal in de omstreden Oekraïense havenstad Mariupol begonnen.

Volgens Rusland zouden ongeveer 2.500 strijders, waaronder 400 buitenlandse huursoldaten, zich in de staalfabriek hebben verschanst.

Volgens Oekraïense media zouden er ongeveer 1.000 burgers in de fabriek verblijven, onder wie vrouwen en kinderen.

Update 21.15 uur: Volgens Russische media hebben ongeveer 120 burgers de belegerde staalfabriek Azovstal in Mariupol verlaten. Dat gebeurde via humanitaire corridors, meldt persbureau Interfax, daarbij verwijzend naar de staatstelevisie.

Update 15.15 uur: De heerser van de Russische republiek Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, kondigt aan dat de omstreden staalfabriek in de loop van de dag wordt ingenomen. Vandaag zal Azovstal volledig worden ingenomen, zei de vertrouweling van Poetin in een audiobericht op het Telegram-platform.

Volgens het Moskouse ministerie van Defensie heeft Rusland een corridor aangelegd waardoor zich overgevende Oekraïense soldaten de staalfabriek Azovstal veilig kunnen verlaten. Hierdoor zouden de strijders kunnen profiteren van het aanbod van de Russische regering om levend de staalfabriek te verlaten als ze de wapens neerleggen.

Eerdere berichtgeving:

Met betrekking tot de bestorming van de staalfabriek vertelde de pro-Russische separatistische vertegenwoordiger Eduard Bassurin dinsdag in Moskou aan de staatsmedia dat er speciale troepen waren samengesteld die met hun werk waren begonnen. De separatisten worden hierbij ondersteund door Russische luchtmacht en artillerie. Alle overige delen van Mariupol zijn al ingenomen.

Ondertussen stelde Rusland opnieuw een ultimatum aan de Oekraïense militanten in de Azovstal-metaalfabriek. Volgens het Ministerie van Defensie in Moskou zouden ze hun verzet tegen de middag Moskou-tijd moeten opgeven. Als ze het gebied vervolgens voor 16.00 uur zonder wapens en munitie zouden verlaten, zouden hun levens gespaard worden.

Random Pics van de Dag #602

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

World of Warcraft: Dragonflight aangekondigd

Blizzard heeft na lang wachten de volgende uitbreiding voor World of Wracraft aangekondigd. Dragonflight brengt ons naar de langverwachte Dragon Isles, thuisbasis van de draken uit Azeroth.

Na tienduizend jaar wordt het weer mogelijk om de Dragon Isles te bereiken. Hier is over de jaren heen veel veranderd, maar ook veel niet. Het is aan de verschillende Draken-clans om hier weer hun thuis van te maken.

De uitbreiding voegt onder andere een nieuw speelbaar ras toe: de Dracthyr. De Dracthyr krijgen bovendien toegang tot een nieuwe klasse: Evoker. Evokers kunnen alleen Dracthyr zijn en Dracthyr kunnen alleen Evoker zijn. Evokers zijn healers of kunnen als ranged DPS aan de slag.

Daarnaast komen er wijzigingen voor professions, de UI en keren talent trees terug. Meer hierover kun je hier teruglezen. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken. Over een release date is nog niet gesproken, maar het is onwaarschijnlijk dat de uitbreiding dit jaar nog uitkomt.

Nederland stuurt zwaarder materieel naar Oekra´ne

Nederland gaat Oekraïne steunen met zwaardere materieel zoals pantservoertuigen. Premier Mark Rutte liet op Twitter weten dat hij dit had beloofd in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Samen met bondgenoten wordt ook gekeken naar de 'levering van extra zwaarder materieel'.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei tegen de NOS: "Er breekt een nieuwe fase aan in de oorlog in Oekraïne nadat Poetin het offensief in Donbass heeft ingezet. We zullen Oekraïne blijven steunen." Nederland had kort na het uitbreken van de oorlog al wapenhulp toegezegd en naast munitie, geweren en radarinstallaties ook luchtafweergeschut en raketgranaten naar Oekraïne gestuurd.

Nieuwe Top 100 emissiebronnen van ammoniak en stikstofoxiden

Nadat eerder deze maand een verkeerde (foutieve rekenmethode gebruikt) "Top 100 emissiebronnen van ammoniak en stikstofoxiden" naar buiten kwam bracht het RIVM vandaag een nieuwe Top 100 naar buiten. Het RIVM heeft hierbij gebruik gemaakt van cijfers uit 2019. Volgens hen de meest recente en complete meetresultaten voor het opstellen van een top 100 waar zij over kunnen beschikken. 

De 10 grootste emissiebronnen voor Nederland zijn op het gebied van ammoniak:

1 Rockwool BV, Roermond emissie 259106 kg 
2 YARA Sluiskil BV Terneuzen emissie 254159 kg
3 Chemelot Site Permit BV, Sittard-Geleen emissie 113794 kg
4 Olam Cocoa BV, Zaanstad emissie 83089 kg
5 Cargill BV - Cargill Cocoa (Aurora), Zaanstad emissie 59418 kg 
6 Saint Gobain Construction Products, Etten-Leur emissie 51607 kg
7 Veehouderij, Maasdriel emissie 49525 kg
8 Suiker Unie (Dinteloord), Steenbergen emissie 44720 kg
9 Suiker Unie Vierverlaten, Groningen emissie 38105 kg
10 Veehouderij, Someren emissie 37008 kg

En op het gebied van stikstofoxiden:

1 Tata Steel IJmuiden BV, Beverwijk emissie 6034425 kg
2 Vliegveld Luchthaven Schiphol emissie 3634505 kg
3 Dow Benelux BV (Hoek) emissie 2138445 kg
4 Chemelot Site Permit BV, Sittard-Geleen emissie 2123026 kg
5 Shell Nederland Raffinaderij BV, Rotterdam emissie 1995854 kg
6 RWE Eemshaven Holding BV, Het Hogeland emissie 1383382 kg
7 BP Rotterdam Refinery, Rotterdam emissie 1286471 kg
8 Shell Nederland Chemie BV, Moerdijk emissie 1064551 kg
9 Esso Nederland BV (Raffinaderij Rotterdam) emissie 1052811 kg
10 Rijnmond Energie, Rotterdam emissie 810308 kg

Prinses Margriet brengt werkbezoek aan Esther Vergeer Foundation

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan de Sportpoli van de Esther Vergeer Foundation in het Amsterdam UMC. De stichting zet zich in voor de sportieve integratie van kinderen met een lichamelijke beperking.

De Esther Vergeer Foundation heeft Sportpoli’s geopend in vijf academische kinderziekenhuizen. De Sportpoli wordt als extra consult toegevoegd aan de gesprekken met de behandelend artsen en zorgprofessionals. Kinderen met een lichamelijke beperking krijgen van de Esther Vergeer Foundation een persoonlijk begeleidingstraject waarin gekeken wordt naar de sportwensen, -behoeften en mogelijkheden van het kind. Zo wordt uiteindelijk een reguliere sportvereniging gevonden die bij het kind en diens beperking past.

Esther Vergeer gaf tijdens het bezoek een korte toelichting op het werk en de doelstellingen van de Sportpoli. Vervolgens vertelden hoogleraar kinderrevalidatie Annemieke Buizer en kinderfysiotherapeut Mirjam van Eck de Prinses over het belang van sport en de Sportpoli voor de kinderen. De Prinses kreeg te zien hoe een intakegesprek met een kind en de ouders in zijn werk gaat en welke belemmeringen er soms zijn voor de aansluiting bij een ‘gewone’ sportvereniging. Een tweede ouder en kind lichtten de Prinses in over de vervolgstappen in het begeleidingstraject en over de sportbeleving van het kind sinds de bemiddeling van de Esther Vergeer Foundation.

Bugsnax en Ubisoft-titels naar Xbox Game Pass

In de tweede helft van april komen er weer zeven nieuwe games naar Xbox Game Pass, waarvan bijna de helft vanaf vandaag beschikbaar is.

De zeven games die voor de komende twee weken aangekondigd zijn, zijn als volgt:

 • (19-4) F1 2021 (cloud) - Via EA Play, reeds beschikbaar voor Xbox
 • (19-4) Need for Speed Hot Pursuit Remastered (cloud) - Via EA Play, reeds beschikbaar voor Xbox
 • (19-4) Turnip Boy Commits Tax Evasion (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (26-4) 7 Days to Die (Xbox, PC en cloud)
 • (26-4) Research and Destroy (Xbox, PC) - Day One release
 • (28-4) Bugsnax (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (28-4) Unsouled (Xbox, PC) - Day One release

Verder heeft Microsoft bekendgemaakt dat er meer Ubisoft-games naar de service komen. Definitieve data zijn er niet, maar binnen twee maanden zullen Assassin's Creed Origins en For Honor: Marching Fire Edition naar Xbox Game Pass komen, voor zowel console als PC.

Vier games zullen na 30 april helaas niet speelbaar zijn via Xbox Game Pass. Het gaat om de volgende games:

 • Cricket 19
 • Outlast 2
 • Secret Neighbor
 • Streets of Rage 4

Volleybalploeg symbool voor karakter Invictus Games

De Invictus Games in het zonovergoten Haagse Zuiderpark zijn de vierde dag ingegaan. Zo’n 500 (oud-)militairen die tijdens hun diensttijd fysiek of mentaal gewond zijn geraakt, komen daar uit op 10 sportonderdelen. Vandaag staan rolstoelrugby en zwemmen op het programma.

Er doen in totaal 20 landen mee aan het evenement. Van de 28 Nederlandse deelnemers is vrijwel iedereen al een keer in actie gekomen.

Bij het zitvolleybal streed Oranje gisteravond tot het laatst toe mee om de prijzen. “De ploeg heeft geweldig gepresteerd”, vond assistent-coach Paul Gommers, “we hebben geen medaille verloren, maar de vierde plaats gewonnen.”

Geweldige ervaring
Het team stond zo’n beetje symbool voor het karakter van de Invictus Games. Omdat België geen eigen volleybalploeg kon formeren, speelden 2 zuiderburen mee bij de ‘Ollanders’. Hierbij sloot ook de Amerikaanse Tisha Nickerbocker zich aan. “Een geweldige ervaring en ik weet inmiddels wat de woorden links en rechts betekenen”, zei ze na afloop. Zij kon ook niet voorkomen dat haar thuisland de VS er met de winst en dus het brons vandoor ging.

Persoonlijke winst
De boogschutters misten gistermorgen net het podium, maar dat was voor Michel Jansen geen teleurstelling. “We hebben optimaal gepresteerd als ploeg en daarmee ook persoonlijk grote stappen gezet. Daar gaat het hier om.”

Op de atletiekbaan waren er persoonlijke records voor onder anderen oud-marinier Peter West op de 1500 meter, genist Ed Zegel met kogelstoten en Suzanne Daalhuizen en Danielo Mercera op de sprintnummers. Heidi Dalhuisen (Koninklijke Marechaussee) zag haar inspanningen op de 100 meter beloond met een welverdiende bronzen medaille, terwijl Joyce van den Waardenburg zilver pakte bij het discuswerpen. Ze kreeg haar ‘plak’ uit handen van haar dochter Zoey.

Nog tot vrijdagavond
De Invictus Games in het Zuiderpark duren nog tot vrijdagavond en onder meer de onderdelen indoor-roeien, powerlifting en wielrennen komen nog aan bod.

De Nederlandse zitvolleybalploeg herbergde 2 Belgen en de Amerikaanse Tisha Nickerbocker. (foto: Ministerie van Defensie)
De Nederlandse zitvolleybalploeg herbergde 2 Belgen en de Amerikaanse Tisha Nickerbocker. (foto: Ministerie van Defensie)

Joyce van den Waardenburg pakte een zilveren plak met discuswerpen. (foto: Ministerie van Defensie)
Joyce van den Waardenburg pakte een zilveren plak met discuswerpen. (foto: Ministerie van Defensie)

'Ajax ziet in Schreuder topkandidaat om Ten Hag op te volgen'

Ajax lijkt in te zetten op een terugkeer van Alfred Schreuder. De huidige trainer van Club Brugge wordt volgens VI en De Telegraaf gezien als belangrijke kandidaat om de vertrekkende Erik ten Hag op volgen, zo meldt AT5.

De 49-jarige trainer heeft in België nog een contract tot de zomer van 2023, maar zou voor een afkoopsom van 1,5 miljoen euro door de Amsterdammers kunnen worden opgehaald.

De Amsterdamse clubleiding zou al hebben geïnformeerd naar de contractsituatie van Schreuder, die in het succesvolle seizoen 2018/19 als assistent van Ten Hag bij Ajax werkte. Hij vertrok in de zomer van 2019 om hoofdtrainer te worden van Hoffenheim. Daarna was hij nog actief als assistent-trainer van Ronald Koeman bij Barcelona, waarna hij in januari 2022 een contract voor anderhalf jaar tekende bij Club Brugge.

Ajax is naarstig op zoek naar een nieuwe trainer, aangezien Ten Hag een mondeling akkoord heeft bereikt met Manchester United en binnen enkele weken vertrekt.

Release date en trailer voor Xenoblade Chronicles 3

Nintendo heeft de tweede trailer vrijgegeven voor Xenoblade Chronicles 3. De trailer toont onder andere de 'Ouroboros vorm', een mechanisme dat je party members tot grote wezens laat worden in gevechten.

Het grotere nieuws is misschien nog wel de release date. De game komt namelijk al vrij snel beschikbaar, op 29 juli om precies te zijn. Dit terwijl de game aanvankelijk nog voor september was aangekondigd. Voor fans dus nog maar een relatief korte periode om te wachten op de game.

Denktank CDA bepleit minimumleeftijd voor fastfood

Fastfoodrestaurants moeten hun producten snel gezonder maken, anders zou een verbod op de verkoop van fastfood aan kinderen overwogen moeten worden. Dat adviseert het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

De denktank vinden dat een minimumleeftijd een optie is. Welke leeftijd dat zou moeten zijn, is nog niet bedacht. Maar je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat kinderen tot hun achttiende niet zelf een patatje zouden mogen kopen, zegt zorgdeskundige Adelaar, een van de auteurs van het rapport.

Fastfood moet hetzelfde worden bekeken als alcohol en tabak vindt Adelaar. Het is ook zeer schadelijk voor de gezondheid en het zou goed zijn als we voorkomen dat mensen er al op jonge leeftijd mee beginnen.

Marko: "Problemen met Honda zijn opgelost"

Twee uitvalbeurten in de eerste drie wedstrijden is niet de gewenste start van het seizoen die Max Verstappen voor ogen had. Waar het tijdens de race in Bahrein een vacuüm in het brandstofsysteem betrof, was een probleem met de brandstoftoevoer tijdens de Grand Prix van Australië het euvel. Helmut Marko meldt dat Honda heeft aangegeven het probleem van Melbourne te hebben opgelost.

"Het probleem was niet de krachtbron, maar de brandstoftoevoer. We vermoeden dat de brandstofleiding is gebarsten door het porpoising. Honda heeft ons verteld dat het probleem voor de volgende race is opgelost", vertelt de Red Bull-adviseur. Volgens Marko was Verstappen relatief kalm na zijn tweede DNF: "Na zijn uitvalbeurt keerde hij terug naar de pits en hebben we alles rustig besproken. Maar als de problemen aan blijven houden en we niet snel weer winnen is Max een tikkende tijdbom".

Waar de Nederlander zijn bolide tweemaal langs de kant parkeerde, pakte Charles Leclerc beide keren de overwinning en liep de Monegask daarmee maximaal uit in de strijd om het wereldkampioenschap. Verstappen staat momenteel zesde in het klassement met 25 punten, terwijl Leclerc het kampioenschap aanvoert met 71 punten. De Red Bull-coureur wordt gedwongen een grote inhaalslag te maken om de Ferrari-coureur bij te benen.

Marko: "Problemen met Honda zijn opgelost" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Marko: "Problemen met Honda zijn opgelost" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

NASCAR-dirtrace beslist met ouderwetse beuk in laatste bocht

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar Paaszondag, want het was feest in The Last Great Colosseum: op de baan in Bristol werd weer een boel zand gegooid, waardoor er net als vorig jaar een heuse dirtrace gehouden werd, terug naar de roots van de sport.

We begonnen met Cole Custer en Christopher Bell op de eerste rij en Tyler Reddick met Chase Briscoe op rij twee. Laatstgenoemde pakte in de eerste stage de leiding, maar met zo'n 25 ronden te gaan kreeg hij te maken met een lekke band en ging hij in de rondte.

Kyle Larson nam de touwtjes vervolgens in handen en won de eerste stage, voor Ty Dillon, Bell en Austin Dillon. Wat schermutselingen in stage twee, onder meer met Alex Bowman, zorgden voor een caution, waarna Daniel Suarez en Ross Chastain zich naar de eerste plekken reden.

Keselowski was in duel met Austin Dillon de volgende die in de rondte ging, kort na de volgende herstart was het Corey LaJoie die een probleem had: weer een caution. Met Suarez en Briscoe voorop begon het laatste deel van stage twee, met alsmaar groter wordende dreiging van zware regen er nog bij.

Briscoe reed naar de winst in stage twee, Bell en Suarez volgden. Vervolgens begon het toch echt te regenen en werd de boel een tijd stilgelegd, maar met honderd ronden te gaan konden we wel weer door met Tyler Reddick, Joey Logano en Ryan Blaney op de voorste posities.

Een aanvaring in het middenveld zorgde al snel voor een nieuwe caution, net zoals Erik Jones met een flinke spin gelijk na de herstart. Met Reddick en Kyle Busch voorop kon er weer geracet worden, waarbij de baan langzaam maar zeker een beetje droog werd gereden.

Niet veel later viel Austin Dillon stil: bijna iedereen kon hem ontwijken, maar Kurt Busch kreeg dat niet voor elkaar en ging de muur in. Regen legde de boel vervolgens ook weer even stil en met 24 ronden te gaan kon er weer geracet worden, dit keer met Reddick, Kyle Busch, Briscoe en Logano voorop.

De leiding bleef in handen van Reddick, tot de allerlaatste bocht: een tamelijk belachelijke actie van Briscoe zorgde ervoor dat ze allebei in de rondte gingen, dus in plaats van een eerste overwinning voor Reddick kwam er een zoveelste overwinning voor de profiterende Kyle Busch.

Drie gesignaleerde Duitse verdachten van mishandeling aangehouden

De politie heeft maandag 18 april 2022 in Arnhem drie verdachten op verzoek van de Duitse autoriteiten aangehouden op verdenking van poging tot moord in Hamburg begin 2021. De drie mannen komen uit het Duitsland en zijn aangehouden door het Fugitive Active Search Team (FASTNL) van de Landelijke Eenheid.

Op 26 januari 2021 zouden de drie verdachten van 21, 26 en 36 jaar in Hamburg betrokken zijn geweest bij de mishandeling met stokken en boksbeugels van een man. De 36-jarige verdachte zou hierbij op de uitkijk hebben gestaan, terwijl de andere twee het slachtoffer mishandelden. Het slachtoffer liep ernstig hoofdletsel op en kon zichzelf van zijn belagers bevrijden.

De verdachten verbleven voor hun werk in Nederland. Ze zijn tegelijkertijd op hun werkplek aangehouden. Een Duitse officier van justitie heeft de aanhouding van de drie bevolen en door een rechter-commissaris in Duitsland is een Europees Arrestatiebevel uitgevaardigd. FASTNL is een team van de Landelijke Recherche en spoort onder andere voortvluchtigen op en werkt nauw samen met buitenlandse FAST-eenheden.

De drie zitten vast na toetsing van hun aanhouding door de rechter-commissaris en worden overgeleverd aan Duitsland. FASTNL is een samenwerkingsverband tussen een politieteam van de Dienst Landelijke Recherche en een team van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Wie trekt aan de touwtjes van Biden? .... De Paashaas!

Man licht gewond bij steekincident, politie zoekt getuigen

Een man is maandagavond gewond geraakt bij wat aanvankelijk werd gemeld als een steekincident in de Kleine Gracht in Maastricht. Hoewel er slechts sprake is van licht letsel, is de man meegenomen naar het ziekenhuis voor medische behandeling.

Het staat nog niet vast waardoor het letsel precies is ontstaan dat de man had opgelopen. De politie houdt er rekening mee dat de man betrokken was geraakt bij een ruzie. Eventuele getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: wederom zonnig, in het zuidwesten bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is er opnieuw veel zon, in de zuidwestelijke helft komt er soms ook sluierbewolking voor die in het zuidwesten het dikst is. Het blijft overal droog. De maximumtemperaturen liggen rond 18°C. De oost- tot noordoostenwind wordt matig, in het noordelijk kustgebied later vrij krachtig.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het helder. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 7°C in Zeeland. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Woensdag overdag is er veel zon, maar in de middag ontstaan er enkele kleine stapelwolken. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noorden tot 18°C in het zuiden. Op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. De oost- tot noordoostelijke wind neemt toe naar matig, aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind later op de dag af en toe vrij krachtig uit noordoost. (Bron: KNMI)

User Charged doet een paasproost vanuit zijn (paas)ei stoel in het zonnetje. Geniet er van! (Foto: Charged)
User Charged doet een paasproost vanuit zijn (paas)ei stoel in het zonnetje. Geniet er van! (Foto: Charged) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Catalaanse onafhankelijkheidsleiders beschuldigen Spanje van massale spionage

Een nieuw onderzoek suggereert dat de Spaanse regering de controversiële Pegasus-software heeft gebruikt om de telefoons van tientallen leden van de Catalaanse onafhankelijkheidsorganisatie in de gaten te houden.

Leiders van de beweging voor Catalaanse onafhankelijkheid zeiden maandag dat de Spaanse regering minstens 65 mensen heeft bespioneerd nadat uit een rapport van het Canadese onderzoekscentrum Citizen Lab bleek dat de controversiële Israëlische spyware Pegasus op hun telefoons was geïnstalleerd.

De telefoons zouden tussen 2017 en 2020 zijn gehackt, toen de betrekkingen tussen Barcelona en Madrid op een dieptepunt stonden na een onafhankelijkheidsreferendum.

Het soort spionage waarvan ze de regering beschuldigen, is illegaal in Spanje.

Wie was het doelwit?
Pedro Sanchez van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) is sinds juni 2018 premier. De software werd op de telefoons geïnstalleerd toen de vorige premier Mariano Rajoy aan het roer stond. Het is niet bekend of de regering van Sanchez op de hoogte was van spyware, hoewel de ex-Catalaanse leider Carles Puigdemont met de vinger naar beide regeringen wijst.

Tot de doelwitten behoren de huidige Catalaanse leider Pere Aragones, die destijds plaatsvervangend leider van de regio was, ex-regionale leiders Quim Torra en Artur Mas, evenals leden van de EU- en Catalaanse parlementen en van onafhankelijke maatschappelijke organisaties.

"We zijn op een enorme en illegale manier bespioneerd via software die alleen staten kunnen bezitten", tweette Puigdemont.

"Politici, advocaten en activisten zijn allemaal het slachtoffer van de vuile oorlog van de Spaanse staat", voegde hij eraan toe.

Wat is Pegasus?
Pegasus is ontwikkeld door het Israëlische cyberwapenbedrijf NSO Group. Het kan de camera of microfoon van een telefoon op afstand inschakelen en kan de gegevens verzamelen van bijna elke smartphone met Android- of iOS-besturingssystemen.

De software kwam voor het eerst aan het licht in 2016 toen het werd ontdekt aan de telefoon van een mensenrechtenactivist die in de gaten werd gehouden door de regering van de Verenigde Arabische Emiraten, en werd bekritiseerd vanwege het gebruik ervan tegen dissidenten en andere activisten over de hele wereld.

Beveiligingsdiensten in EU-landen zoals Estland, Finland en Duitsland hebben de software gebruikt of zijn onderhandelingen begonnen om deze aan te schaffen. De FBI in de Verenigde Staten heeft de software naar verluidt getest, maar besloot deze niet te gebruiken.

Pakistan: doodstraf voor zes mannen wegens lynchen van 'godslasterende' man

Een Pakistaanse rechtbank heeft maandag zes mannen ter dood veroordeeld en tientallen anderen tot gevangenisstraffen variërend van twee jaar tot levenslang voor de brute moord op een Sri Lankaanse fabrieksmanager die beschuldigd werd van godslastering.

De moord vond eind vorig jaar op 3 december plaats in Sialkot.

Weinig kwesties zijn in Pakistan wekken zoveel woede op als godslastering, zelfs de geringste suggestie van een belediging van de islam kan protesten aanwakkeren en aanzetten tot lynchpartijen.

Maandag zeiden officieren van justitie dat 88 van de 89 mensen die terechtstaan voor de moord op Priyantha Diyawadana zijn veroordeeld, zes ter dood, negen tot levenslange straffen en de overigen kregen gevangenisstraffen variërend van twee tot vijf jaar.

"Het team van de aanklager heeft heel hard gewerkt om zijn zaak voor de rechtbank te brengen en tot dit oordeel te komen", zei Abdul Rauf Wattoo, de hoofdofficier van justitie, tegen AFP.

"We zijn tevreden met het resultaat."
Het proces stond onder toezicht van een speciale antiterreurrechtbank, opgericht om de rechtsgang te bespoedigen in spraakmakende zaken die anders jaren zouden voortslepen voor de rechtbank.

De aanleiding voor de moord zou volgens lokale politiefunctionarissen zijn dat er geruchten de ronde deden dat Diyawadana een religieuze poster had verwijderd en in de vuilnisbak had gegooid.

Verschillende gruwelijke videoclips die op sociale media werden gedeeld, toonden een menigte die het liggende slachtoffer sloeg terwijl ze leuzen tegen godslastering scandeerden. Andere clips toonden het lichaam van Diyawadana in vuur en vlam.

Veel medeplegers deden geen enkele poging om hun identiteit te verbergen en sommigen namen selfies voor het brandende lijk.

Rechtengroepen zeggen dat beschuldigingen van godslastering vaak kunnen worden gebruikt om persoonlijke vendetta's te regelen, waarbij minderheden grotendeels het doelwit zijn.

Raket uit Gaza onderschept door Iron Dome

Voor het eerst sinds maanden is er door militante Palestijnen in de Gazastrook een raket afgevuurd op het Israëlische grensgebied. De raket werd onderschept door het raketafweersysteem, volgens het Israëlische leger. Het was de eerste aanval van dit type sinds begin 2022.

Hamas, dat de dienst uitmaakt in Gaza, had al gewaarschuwd dat elk incident bij de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg een 'stap te ver' zou zijn. Meer dan 150 Palestijnen raakten daar vrijdag gewond bij botsingen met Israëlische troepen. Ook op paaszondag braken er in Jeruzalem weer rellen uit tussen de Israëlische veiligheidsdiensten en Palestijnen. Zeker 19 Palestijnse jongeren raakten daarbij gewond.

De raketaanval is nog niet opgeëist, maar komt na een reeks aanslagen in Israël en een weekend van spanningen op de heilige plaatsen in Jeruzalem. Meer hierover bij HLN.

Nijmegen: duizenden fans naar Harry potter-dag

Het begon klein met de wens van een aantal tienermeiden die met een klein budget iets leuks mochten organiseren voor eenzame jongeren in Nijmegen. Een klein potje geld, wat creativiteit en passie en ineens is daar de magische wereld van Harry Potter.

25 jaar geleden verscheen het eerste boek en om dat te vieren werden er op tweede paasdag honderden bezoekers verwacht. Dat werden er iets meer…

Huishoudens sparen minder

In het vierde kwartaal van 2021 bedroegen de vrije besparingen van huishoudens 17,1 miljard euro. Dat is bijna 5 miljard euro minder dan in het vierde kwartaal van 2020. Dit komt vooral door een toename van de consumptieve bestedingen. Mede door de gestegen prijzen nam de consumptie door huishoudens toe.

De lagere vrije besparingen hebben ervoor gezorgd dat huishoudens hun financieel vermogen minder konden versterken. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De vrije besparingen van huishoudens (inclusief instellingen zonder winstoogmerk) zijn gelijk aan het beschikbaar inkomen minus de consumptieve bestedingen. De vrije besparingen worden beïnvloed door seizoeneffecten. In het tweede kwartaal wordt doorgaans veel gespaard, doordat huishoudens dan hun vakantiegeld uitbetaald krijgen. In het derde kwartaal zijn er door de zomervakantie minder vrije besparingen. Het is daarom beter om de vrije besparingen van een kwartaal met hetzelfde kwartaal van een jaar eerder te vergelijken.

Hoewel in het vierde kwartaal van 2021 het beschikbaar inkomen met 4,6 miljard euro is toegenomen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020, namen de consumptieve bestedingen met 9,6 miljard euro toe. Het is het derde opeenvolgende kwartaal dat de vrije besparingen lager uitkomen dan een jaar eerder. De afgelopen kwartalen stegen de consumptieve bestedingen sterker dan het beschikbaar inkomen. In 2020 waren de vrije besparingen relatief hoog door de coronabeperkingen die er toen waren.

Stijging consumptieve bestedingen door inflatie en effecten van lockdown
De consumptieve bestedingen zijn 9,6 miljard euro hoger dan in het laatste kwartaal van 2020. In volume hebben huishoudens meer geconsumeerd in het laatste kwartaal van 2021 en is ook de inflatie verder toegenomen. De prijzen waren 4,2 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2020. Door de gestegen prijzen komen de consumptieve bestedingen bijna 3,8 miljard euro hoger uit. Vooral bij energie en water zorgen de gestegen prijzen voor een toename van de consumptie. De consumptieve bestedingen aan energie en water zijn met bijna 1,3 miljard euro toegenomen. Voor circa 1,2 miljard euro komt dit door de gestegen prijzen. In de categorie brandstoffen en overige goederen hebben de gestegen prijzen een drukkend effect van ruim 800 miljoen euro op de besparingen.

In volume (de waarde gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen) zijn de consumptieve bestedingen ook gestegen. Bij vrijwel alle categorieën is er een stijging. Een daling is echter te zien bij vervoermiddelen en onderdelen (o.a. door een daling van de verkoop van nieuwe personenauto’s) en bij voedingsmiddelen. De daling bij voedingsmiddelen wordt ruimschoots gecompenseerd door de stijging bij bestedingen aan horecadiensten. In plaats van thuis koken, kon men in het vierde kwartaal van 2021 naar restaurants en cafés om maaltijden of dranken te nuttigen. Deze stijging heeft te maken met de lange lockdown in het vierde kwartaal van 2020. Onder andere horecagelegenheden waren toen vanaf 14 oktober gesloten. In het vierde kwartaal van 2021 waren lichtere lockdownmaatregelen van kracht dan in het vierde kwartaal van 2020.

Aanwending besparingen
Huishoudens kunnen de besparingen op meerdere manieren aanwenden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld geld op de spaarrekening zetten, effecten kopen of schulden aflossen, en zo hun financieel vermogen vergroten. Maar huishoudens kunnen ook niet-financieel vermogen vergroten door besparingen te investeren in bezit zoals grond en woningen.

In het vierde kwartaal van 2021 waren de vrije besparingen van huishoudens bijna 5 miljard euro lager dan in het vierde kwartaal van 2020. De investeringen in niet-financieel bezit zijn met 1,1 miljard toegenomen. Bij huishoudens gaat het vooral om investeringen in (nieuwbouw)woningen. Het grootste deel van minder besparingen ging ten koste van de versterking van het financieel vermogen. Huishoudens hebben per saldo vooral minder aandelen gekocht. Ook groeide het bezit van chartaal geld en deposito’s minder sterk. Daarnaast hebben huishoudens meer woninghypotheken opgenomen dan afgelost.

Zweedse politie vermoedt betrokkenheid georganiseerde misdaad bij rellen

Bij rellen in Zweden zijn afgelopen weekend veel mensen gewond geraakt. Aanleiding was de aangekondigde verbranding van de Koran door een extreemrechtse politicus. De politie vermoedt bendes achter de gewelddaden.

Brandende auto's, politieagenten die met stenen worden bekogeld en brandbommen: Zweden heeft sinds Witte Donderdag niet kunnen rusten. Maandag om maakte de Zweedse politiechef, Anders Thornberg, de balans op van de situatie: minstens 26 politieagenten zijn gewond geraakt en tot dusver zijn 44 mensen gearresteerd.

De protesten werden veroorzaakt door manifestaties van de rechts-extremistische en islamofobe politicus Rasmus Paludan. Hij had van te voren aangekondigd dat hij kopieën van de Koran zou gaan verbranden. De Zweedse autoriteiten verbieden deze  betogingen niet. Dit leidde tot tegenprotesten in verschillende steden, vooral in Zuid-Zweden, die escaleerden.

Problemen met criminele bendes
Maar de Zweedse politiechef stelt duidelijk: "Dit zijn geen normale tegendemonstranten. We hebben sterke vermoedens dat de relschoppers tot criminele bendes behoren." Er zijn al lange tijd problemen met criminele bendes in Zweden. Er vinden regelmatig schietpartijen plaats waarbij doden vallen.

Thornberg zegt daarom: "Het meedogenloze geweld dat we de afgelopen dagen hebben gezien, is een symptoom van grotere problemen die we in Zweden hebben. Bendes blijven kinderen rekruteren voordat ze de leeftijd van strafrechtelijke verantwoordelijkheid bereiken. De samenleving moet hier slagvaardiger optreden."

Ontzetting bij rellen
In Zweden zijn velen geschokt door de rellen. Premier Magdalena Andersson veroordeelde ook het geweld. Ze schreef: "Hoe je ergens ook over denkt, je moet nooit je toevlucht nemen tot geweld."

Politieagent Alexandar Jeremic had dienst toen de protesten escaleerden. Hij beschrijft de situatie op de Zweedse televisie: "Ik had deze agressiviteit niet kunnen bedenken. Ik wil het hier niet hebben over tegendemonstranten, want als demonstrant heb je een boodschap. Er is hier geen boodschap, het gaat alleen om politieagenten in elkaar te trappen."

"Bescherm ons en anderen"
Politieagenten losten zondag waarschuwingsschoten in de stad Norrköping. Volgens de politie zijn drie vermoedelijke relschoppers  gewond geraakt door afketsende kogels. Politiechef Thornberg legt uit: "Als wij of anderen worden aangevallen met levensbedreigend geweld, dan kunnen en zullen we reageren. Dit houdt in dat we misschien onze wapens moeten gebruiken om onszelf en anderen te beschermen."

De Deense rechts-extremistische politicus, wiens manifestaties aanleiding gaven tot de protesten, zegt dat hij met zijn partij wil deelnemen aan de Zweedse parlementsverkiezingen in de herfst.

Laatste reviews en specials
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
©FOK.nl e.a.