Europa: acute hepatitis vastgesteld bij tientallen kinderen, oorzaak nog onduidelijk

In verschillende Europese landen zijn tientallen gevallen van acute hepatitis (leverontsteking) bij kinderen vastgesteld. In sommigen gevallen zijn de symptomen ernstig genoeg dat een levertransplantatie nodig is. Tot nu toe is de oorzaak nog onduidelijk - in een aantal gevallen is er echter een corona-infectie gevonden bij de jonge patiënten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben zich in Groot-Brittannië tientallen gevallen van acute hepatitis van onduidelijke oorsprong voorgedaan bij kinderen. De hepatitisvirussen A, B, C, E en D zijn na laboratoriumtesten uitgesloten, meldt de WHO vrijdag in Genève. In verschillende gevallen werd bij de kleine patiënten een corona-infectie of adenovirussen of beide gedetecteerd. Het is nog niet duidelijk of dit de trigger is.

De WHO riep alle landen op waakzaam te zijn om mogelijke gevallen op te sporen. Drie andere gevallen werden gemeld uit Spanje, waaronder een 13-jarig kind. Er waren enkele vermoedelijke gevallen uit Ierland gemeld, die niet allemaal zijn bevestigd. De gevallen worden uitgebreid  onderzocht, bijvoorbeeld om vast te stellen of de minderjarigen eerder naar bepaalde landen zijn gereisd of aan mogelijke vergiftiging zijn blootgesteld.

Op 5 april werden tien gevallen van acute hepatitis gemeld bij voorheen gezonde kinderen in de leeftijd van elf maanden tot vijf jaar uit Schotland, meldde de WHO. Een van de kinderen had de eerste symptomen in januari, de anderen in maart. Symptomen zijn gastro-intestinale problemen of geelzucht. Bij opname in het ziekenhuis werd de acute hepatitis met sterk verhoogde leverenzymen ontdekt. Slechts drie dagen later, op 8 april, waren er al 74 gevallen in Groot-Brittannië, allemaal bij kinderen onder de tien jaar. Zes kinderen zouden een levertransplantatie nodig hebben gehad.