FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 april 2014

Toekomst Haags cultuurpaleis blijft onzeker

Het blijft onzeker of Den Haag een cultuurpaleis krijgt. Doordat de Haagse PvdA zich vorig jaar achter het project schaarde, kon de ontwikkeling ervan beginnen. Maar er was en is veel verzet binnen de partij. Op een speciale vergadering besloten de leden dinsdagavond om voorlopig geen standpunt in te nemen. Daardoor blijft het onduidelijk of de PvdA het project blijft steunen.

Den Haag besloot vorig jaar tot de bouw van het zogeheten Spuiforum. Het project kost zeker 181 miljoen euro. De coalitiepartijen waren voor, de complete oppositie was tegen. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen hebben de tegenstanders een meerderheid in de raad. De oppositie wil zo snel mogelijk de stekker uit het cultuurpaleis trekken.

Schone-slaapstersyndroom: 77 dagen onder zeil

Een 18-jarig Belgisch meisje lijdt aan het bijzonder zeldzame schone-slaapstersyndroom. Ze viel op 2 november vorig jaar in slaap en werd pas op 17 januari weer wakker, schrijft de Gazet van Antwerpen dinsdag. Vorige winter sliep het meisje zelfs 119 dagen aan één stuk.

Het syndroom, ook bekend als het kleine-levinsyndroom, is een neurologische aandoening bij jonge mensen. Wereldwijd zijn slechts enkele gevallen bekend. Er bestaat geen behandeling, maar het gaat vanzelf over. Er zijn geen gevallen bekend van patiënten die ouder zijn dan 30 jaar.

Rutte: aanpak illegaliteit prioriteit kabinet

Het kabinet wil het aantal illegalen in Nederland blijven terugdringen, ook al is het wetsvoorstel dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar stelt inmiddels van tafel. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"U weet dat de aanpak van illegaliteit voor dit kabinet een prioriteit is", zei Rutte tegen de Kamer. "Ook na het schrappen van deze maatregel." Het kabinet blijft daarom doorgaan gaan met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook moeten illegalen die nu in de noodopvang zitten werken aan hun vertrek uit Nederland. Vooral criminele en overlastgevende illegalen worden aangepakt, zei Rutte.

De Kamer ging dinsdagavond in debat met Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de deal die de VVD vorige week met de PvdA sloot over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit. Die werd geschrapt in ruil voor een half miljard lastenverlichting voor hogere inkomens.

Vorige week zei VVD-Kamerlid Malik Azmani al dat het kabinet moest doorgaan met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Illegaal verblijf trekt volgens hem nog steeds een zware wissel op de Nederlandse samenleving. "Strafbaar of niet, het land uit is het land uit." Ook staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is die mening toegedaan.

'Connie vestigt twee hypotheken op villa Hans'

Connie Breukhoven is opnieuw in actie gekomen tegen haar ex-man Hans. Nadat ze vorig jaar al voor zo'n 7,5 miljoen euro beslag liet leggen op zijn Wassenaarse villa, heeft ze vorige maand twee hypotheken laten vestigen op het optrekje. Dat meldt website Bekende Buren dinsdag.

Het gaat om een hypotheek van 1,35 miljoen op haar eigen naam en een van vier miljoen verstrekt door een bedrijf op Malta, waar Connie bij betrokken zou zijn.

Naar verluidt betaalt Hans, zoals overeengekomen in het echtscheidingsconvenant, maandelijks vijftigduizend euro aan Connie. Door het faillissement van Hans' Free Record Shop zou ze echter vrezen dat hij veel geld verliest.

[CL] Uitslagen kwartfinales 8/4/2014

Chelsea heeft zich met de hakken over de sloot geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De club van trainer Jose Mourinho won op Stamford Bridge met 2-0 van Paris Saint-Germain en poetste daarmee de 3-1 uitnederlaag van vorige week weg. De bevrijdende 2-0 van Demba Ba viel drie minuten voor tijd.

Ook Real Madrid is door naar de laatste vier. De Koninklijke verdedigde uit bij Borussia Dortmund een 3-0 voorsprong, maar ging in Duitsland met 2-0 onderuit dankzij twee doelpunten van Marco Reus. Dit bleek voor de finalist van vorig jaar net niet voldoende te zijn.

Chelsea - Paris Saint-Germain

PSG, waar Gregory van der Wiel de hele wedstrijd op de bank bleef, kwam in Londen aanvankelijk niet in de problemen. In aanvallend opzicht wist de ploeg door het ontbreken van de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic echter bar weinig af te dwingen, waardoor er voor de fans aanvankelijk weinig te beleven was.

Chelsea raakte na iets meer dan een kwartier spelen Eden Hazard kwijt met een blessure en dat bleek een geluk bij een ongeluk. Zijn vervanger André Schürrle stond in de 32e minuut op de goede plaats bij een verre inworp en bracht de thuisploeg daarmee vanuit het niets op voorsprong.

Aan het begin van de tweede helft was Schürrle zelfs dicht bij een tweede treffer, maar deze keer stond de lat in de weg. Een paar minuten later overkwam zijn ploeggenoot Oscar hetzelfde. PSG zette daar amper iets tegenover, al had Edinson Cavani een kwartier voor tijd de beslissing op zijn voet. De Uruguyaan schoot echter wild over.

Het inbrengen van Ba als extra spits voor Frank Lampard bleek uiteindelijk een gouden zet van Mourinho. De Senegalees kreeg de bal in de 87e minuut uit de kluts voor zijn voeten en schoot de droom van PSG om na negentien jaar eindelijk weer eens de halve finale te halen resoluut aan diggelen.

Borussia Dortmund - Real Madrid

Real leek de tweestrijd al na een kwartier definitief in het slot te gooien toen een handsbal van Lukasz Piszczek werd bestraft met een penalty. Angel di Maria kreeg de bal echter niet langs Roman Weidenfeller. Dortmund putte vertrouwen uit die onverwachte meevaller en werd ook nog eens geholpen door de veel te gemakzuchtige houding van het sterrenteam van Real.

Nadat Henrikh Mkhitaryan nog een enorme kans had laten liggen, kwam Dortmund halverwege de eerste helft alsnog op voorsprong. Reus profiteerde van een grote fout van verdediger Pepe. Acht minuten voor rust werd het zelfs 2-0. Reus scoorde uit de rebound nadat zijn ploeggenoot Robert Lewandowski de paal had geraakt.

Real, dat aantrad zonder de licht geblesseerde Cristiano Ronaldo, leek zijn zaakjes na rust iets beter op orde te hebben. Toch moest trainer Carlo Ancelotti bij grote kansen voor Mkhitaryan nog twee keer opgelucht ademhalen. Ook in een slotoffensief wisten de Duitsers geen verlenging meer uit het vuur te slepen.

WHO: uitbraak ebola kan nog maanden duren

Het kan nog maanden duren voordat de uitbraak van het dodelijke ebolavirus in West-Afrika onder controle is. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. Het virus is al in diverse landen opgedoken en heeft inmiddels aan meer dan honderd mensen het leven gekost.

Volgens Keiji Fukada van de WHO is deze uitbraak lastig te bedwingen omdat het virus zich over zo'n groot gebied heeft verspreid. Het virus dook het eerst op in het regenwoud in Guinee, verspreidde zich vervolgens naar de hoofdstad Conakry en stak uiteindelijk zelfs de grens met Liberia over.

Fukada denkt dat de uitbraak nog twee tot vier maanden zal duren.

Dijsselbloem geeft geen inzicht in meevallers

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil niet zeggen waar hij de vijfhonderd miljoen euro vandaan denkt te halen die nodig is voor de verhoging van de arbeidskorting. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem is bezig de financiële situatie bij alle ministeries in kaart te brengen. Op basis daarvan heeft hij de indruk dat er voldoende meevallers zijn, maar pas bij de presentatie van de definitieve begroting op Prinsjesdag wil Dijsselbloem daar meer details over geven. "Ik denk dat er ruimte ontstaat. Hoe groot die ruimte is zal ik u openbaren als de begroting klaar is", zei Dijsselbloem.

De coalitiepartijen VVD en PvdA spraken vorige week af de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen, wat een wens was van de PvdA. In ruil daarvoor bedong de VVD verhoging van de arbeidskorting voor inkomens vanaf 42.000 euro. Dat kost een half miljard. De oppositie in de Tweede Kamer verweet de coalitiepartijen en het kabinet dat nog niet duidelijk is waar dat half miljard vandaan komt.

Dijsselbloem zei dat het geld er zeker zal komen. "Wij beschouwen het als onze opdracht om voor de vijfhonderd miljoen euro lastenverlichting ruimte te maken." Hij heeft het 'vaste voornemen' dat te doen door middel van meevallers op de begroting, en niet met extra bezuinigingen.

Tijdens het debat bleek dat de VVD desnoods bereid is extra bezuinigingen te accepteren om de verhoging van de arbeidskorting te financieren, maar de PvdA niet. De VVD wil wel veiligheid, infrastructuur en defensie uitzonderen van eventuele bezuinigingen.

Schoenen zaten Sirotkin dwars

Sergey Sirotkin mocht vandaag in Bahrein zijn officiële testdebuut voor Sauber maken. De Rus kwam tot een achtste tijd en reed in totaal 75 ronden. Helemaal naar wens ging het niet, want de schoenen van de 18-jarige coureur zaten te krap.

Sirotkin: "Tijdens mijn snelste ronde in de ochtend maakte ik enkele fouten, dus daar heb ik waarschijnlijk een seconde verloren. In de middag had ik problemen met mijn schoenen. Ze waren te klein, waardoor het remmen pijn deed. Daarna heb ik schoenen gewisseld, maar het was nog steeds niet optimaal en het bleef lastig rijden."

Scholieren VS nemen granaten mee na schoolreisje

Douaniers op de luchthaven van Chicago hebben maandagavond in twee koffers artilleriegranaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. De granaten waren meegenomen door twee scholieren die op schoolreisje waren naar de oude slagvelden in Frankrijk.

De explosievenopruimingsdienst werd ingeschakeld, maar al snel werd duidelijk dat de twee granaten inmiddels onschadelijk zijn.

De twee scholieren zeiden dat ze de granaten hadden gevonden op een veld, in de buurt van een legermuseum. De tieners zijn niet aangeklaagd en mochten hun reis vervolgen. De granaten zijn ze echter kwijt.

Zeldzaam sieraad uit bronstijd opgedoken

Een amateurarcheoloog heeft in de gemeente Echt-Susteren een zeldzaam sieraad uit de late bronstijd gevonden. Het gaat om een zogenoemde paletarmband, meldt het Limburgs Museum dinsdag.

De vondst werd gedaan op een akker. De archeoloog vond er niet alleen de armband, maar in de loop van een aantal jaren 85 fragmenten van brons waaronder schijfjes, ringen en kralen. Volgens het museum lijkt het op een soort depot waar in de prehistorie objecten werden begraven of geofferd.

Het is het grootste bronstijddepot ooit aangetroffen in Limburg en archeologen gaan ervan uit dat de persoon die de sieraden offerde of verstopte iemand geweest is die tot de elite behoorde. De spullen zijn vanaf volgende maand te bezichtigen in het Limburgs Museum.

Mexès wil langer bij Milan blijven

Phillippe Mexès wil ondanks zijn reserverol langer bij AC Milan blijven. De Fransman voelt zich op zijn plek in Milaan. Het bestuur van Milan weet nog niet wat zij met de situatie omtrent Mexès aan moet.

De verdediger heeft zo zijn momenten dat hij een onbetwiste basisspeler is, maar dat kan ook zomaar omslaan. De komst van zijn vriend Adil Rami maakte het er qua speeltijd niet makkelijker op.

Milan probeerde Mexès eerder al van de hand te doen, omdat de speler in die tijd niet meer in de plannen voorkwam bij de Italiaanse grootmacht. Een transfer naar Trabzonspor lag in het verschiet, maar de speler zelf weigerde de overstap te maken. Hij wilde zich graag bewijzen in Milaan.

"Ik heb nu nog een jaar over van mijn contract over. Die ga ik tot het einde respecteren", belooft Mexes aan Sky Italia. "Het liefst zou ik hier langer blijven. Ik weet het, ik ben al 32, maar ik ben niet op zoek naar geld. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik geef iedere wedstrijd weer het maximale voor deze club."

Ook onder de nieuwe trainer Clarence Seedorf kent Mexes tot dusver een wisselvallige periode. De Nederlander liet hem eerst links liggen, maar doet de afgelopen weken weer volop beroep op de routinier, die zijn hoogtijdagen kende in het shirt van AS Roma.

The Crew racet deze herfst je kamer in

Na een lange stilte is er weer nieuws en een trailer omtrent de racegame The Crew. Het spel is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc vanaf de herfst dit jaar. Daarnaast zijn er pre-orders en een speciale actie onthuld.

The Crew is een racegame die spelers meeneemt op een erg lange rit door de grote open wereld van de Verenigde Staten, vol uitdagingen en online spelers. Ubisoft heeft verschillende pre-orders voor The Crew bedacht. Er zijn drie verschillende packs die je toegang geven tot de 2015 Ford Mustang GT, de RAM SRT-10, en de BMW Z4 sDrive35is. De Limited Edition van The Crew geeft exclusieve toegang tot de Mini Cooper S 2010. Elke pre-order bevat een set custom onderdelen voor je wagen en crew credits.

En dan is er nog een actie: vanaf 8 april is het mogelijk om exclusieve prijzen te winnen via de Golden Platesspeurtocht. Gouden kentekenplaten zijn verborgen in de game assets (screenshots, trailers en artwork) die onthuld zijn of nog worden onthuld naar aanloop van de release van The Crew. Bij release kunnen de codes die je terug hebt gevonden in de kentekenplaten ingevoerd worden op de website: http://thecrewgame.com/golden-plate. Op deze manier unlock je in-game rewards, goodies en geheime prijzen.

"Boschker bewaakt clubcultuur Twente"

Verdediger Ramon Zomer van sc Heerenveen kijkt uit naar de afscheidswedstrijd van FC Twente-doelman Sander Boschker. De sluitpost zwaait op aanstaande 20 mei af als profvoetballer.

De 43-jarige keeper krijgt een afscheidswedstrijd, waarvoor hij een aantal oud-ploeggenoten heeft uitgenodigd. Doordat hij - op één seizoen na - zijn gehele carrière voor FC Twente heeft gespeeld, zullen de meeste spelers een verleden in Enschede hebben.

Zo ook Zomer. De dertigjarige centrale verdediger vertrok in het seizoen 2008/09 naar NEC en belandde vier seizoenen later in Heerenveen. Door zijn positie in het veld had de routinier veel te maken met Boschker, die jarenlang een vaste kracht was in de basisploeg van Twente.

"Ik denk dat Sander Boschker heel belangrijk is geweest voor FC Twente, als keeper, als medespeler in de kleedkamer, maar ook als bewaker van de clubcultuur", zegt Zomer tegen de clubsite van Twente. "Daarnaast heeft hij een groot aandeel gehad in de twee gewonnen bekerfinales en het behaalde kampioenschap."

"Ik kijk er ook echt naar uit om bij zijn afscheidswedstrijd aanwezig te zijn. Ik hoop dat Blaise Nkufo mijn directe tegenstander is. Op de trainingen waren dat altijd leuke partijtjes, ik weet nog goed dat Blaise niet zo van vasthouden houdt."

Zomer, die aan het einde van het seizoen afscheid neemt van Heerenveen, hoopt wat oude contacten op te duikelen tijdens de afscheidswedstrijd. "Op zo'n dag is het natuurlijk mooi om tal van andere mensen weer eens te zien. Wat dat betreft is het niet alleen een unieke afscheidswedstrijd, maar ook een soort reünie. Dat maakt het tot een hartstikke leuke dag, waar ik me echt op verheug."

Game of Thrones gaat nog zeker twee jaar door

Van de afdeling Complete Verrassingen, dit bericht, vers van de telex: Game of Thrones is officieel verlengd met een vijfde en zesde seizoen. Dat maakte HBO vandaag bekend.

"Game of Thrones is een fenomeen als geen ander," verklaarde HBO President of Programming, Michael Lombardo. "David Benioff en D.B. Weiss, samen met hun getalenteerde medewerkers, blijven zichzelf overtreffen en we kijken uit naar meer van hun verbijsterende vertellingen."

De makers verklaarden eerder al te verwachten tot een zevende of achtste seizoen door te kunnen gaan, al zal dit sterk afhangen van het tempo waarin de volgende boeken uit de serie A Song of Ice and Fire, waarop de serie is gebaseerd, verschijnen. Schrijver George R.R. Martin, die ook aan de serie meewerkt, staat bekend om zijn trage tempo.

Game of Thrones 4: Emilia Clarke en Michiel Huisman

De serie is voor HBO een grote publiekstrekker; zondag keken 6,6 miljoen mensen naar de eerste aflevering van het vierde seizoen op de Amerikaanse televisie, voor abonneetelevisie erg veel. Ook in Nederland legt de serie HBO geen windeieren; zeker nu ook de Nederlandse Michiel Huisman een rol in de serie heeft (naast Carice van Houten, die al twee seizoenen te zien is) is Game of Thrones voor de lokale afdeling van HBO een sterke pijler in de programmering.

'Peaches Geldof leidde heftig leventje'

Patricia Paay heeft van dichtbij de heftigste verhalen gehoord over Peaches Geldof. Haar dochter Christina woonde enkele jaren geleden namelijk enige tijd samen met de dochter van muzikant Bob Geldof. Ze werd maandag gevonden in haar woning in Engeland en later doodverklaard. "Het was best wel heel heftig het leventje dat zij had", zei Paay in Show Vandaag.

"Het was wel een heel lief meisje, ze was een luisterend oor voor haar", ging ze verder over Peaches Geldof, die Christina opving na de scheiding van haar ouders. De twee deelden een woning in Los Angeles. "Christina was heel gevoelig op dat moment, dan hebben we het over 3,5 jaar geleden, want kinderen krijgen een klap van een scheiding."

"Toen Christina bij haar woonde heeft ze zulke dingen gezien dat ze heeft gebeld en zei: papa, haal me hier weg", zei Paay. Waar haar dochter precies getuige van is geweest vertelde ze niet, maar Geldof gaf ooit zelf toe drugs te hebben gebruikt.

Paay denkt dat Geldofs obsessie voor haar gewicht haar fataal is geworden. Op recente foto's is te zien dat ze flink was afgevallen. "Je hart houdt ermee op op een gegeven moment en ik denk dat dat ook de reden zou kunnen zijn."

Peaches laat een man en twee kinderen achter. Ze is 25 jaar geworden.

Slachters boycotten schapen zonder chip

Ruim de helft van de Nederlandse schapenslachterijen slachten vanaf juni geen schapen meer als de dieren geen elektronische chip hebben. Dat zegt voorzitter van Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) Louis Westgeest. Hij wil later ook de paardenslacht tegen het licht houden.

Westgeest stelt dinsdag dat slachters bij schapen die alleen een oormerk, maar geen chip hebben niet goed is te controleren of het dier gezond is en of het vlees veilig is voor consumptie. "De controles worden opgevoerd en dan kunnen slachterijen flinke boetes krijgen als er iets mis is. Daar hebben we geen zin in", aldus Westgeest.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorige maand dat vlees op de Nederlandse markt niet veilig genoeg is. De onderzoekers stelden dat niet kan worden gegarandeerd dat slachterijen zich aan de regels houden.

Westgeest hekelt het feit dat voor schapen twee registratiesystemen bestaan: het oormerk en de chip. Bij de eerste is de controle vooraf zeer lastig, omdat de schapen in grote aantallen worden aangeleverd en er dan wel eens een doorheen kan glippen. Schapen met een chip kunnen snel met speciale apparatuur worden gescand.

De VSV wil later ook kritisch naar de paardenslacht kijken, aldus Westgeest. Die dieren hebben nu een individueel, papieren paspoort. "Dat systeem is ook niet helemaal waterdicht", zegt de voorzitter. "Er moet net als bij runderen een database komen waarin duidelijk is te zien welke inentingen het dier heeft gehad en of het slachtwaardig is."

De VSV denkt dat schapenhouderijen hun schapen niet altijd chippen uit kostenoverwegingen, maar volgens Westgeest moeten ook zij hun verantwoordelijkheid nemen. "Volksgezondheid kost nou eenmaal geld. Wij willen hoog inzetten om fouten te herstellen. Maar dan hebben we wel hulp nodig van de overheid en andere bedrijven in de sector."

Toch oprichting Limburgse afdeling No Surrender

De nieuwe Limburgse afdeling van motorclub No Surrender wordt gewoon zonder de van moord verdachte Lau G. opgezet. Na zijn arrestatie leek het alsof het chapter voorlopig niet zou worden opgezet maar de oprichting gaat gewoon door, meldt L1.

De zoon van G. neemt in plaats van zijn vader dinsdagavond symbolisch het motorjasje van No Surrender in ontvangst. De Limburgse afdeling telt ongeveer vijftien leden.

G. wordt ervan verdacht twee Marokkaanse mannen te hebben vermoord. Hij zou hun lichamen daarna hebben laten verdwijnen, mogelijk in zoutzuur. Ook zijn medeverdachte, de 39-jarige Geert G. uit Baarlo, is opnieuw aangehouden. Beide mannen werden in 2007 ook al aangehouden.

Nieuwe feiten en omstandigheden waren aanleiding voor zijn arrestatie, liet het Openbaar Ministerie dinsdag weten. Vorige week werd duidelijk dat G. de baas werd van de nieuwe afdeling van No Surrender.

Nog altijd geen spoor van vermisten Panama

Hulpdiensten hebben heel het Panamese Boquete en omgeving meerdere malen uitgekamd zonder dat er een spoor van de vermiste Nederlandse vrouwen is gevonden. Volgens een woordvoerder loopt de zoektocht van de diensten nu op z'n einde en wordt het vooral een politiezaak.

Normaal gesproken wordt er volgens de zegsman bij vermissingen drie dagen gezocht. Naar Lisanne Froon (21) en Kris Kremers (22), die een week geleden voor het laatst gezien zijn, is nu al zes dagen gezocht. Dat de twee nog gevonden zullen worden in het berggebied rond Boquete wordt nu zo goed als uitgesloten.

Een man zou hen vorige week dinsdag nog hebben gesproken bij een wandelpad nabij de Pianista Trail, die zij aanvankelijk wilden bewandelen. Er zijn de afgelopen dagen volgens hulporganisatie Sinaproc geen nieuwe relevante meldingen binnengekomen van getuigen.

Later op de dag bekijkt Sinaproc of er nog verder gezocht zal worden. "Wij houden altijd hoop", laat de woordvoerder weten. De politie is al in touw om de twee op te sporen.

Simeone neemt Costa op in selectie tegen Barcelona

Diego Costa is gewoon opgenomen in de wedstrijdselectie van Atlético Madrid voor de return van woensdag in de Champions League tegen Barcelona. De spits viel vorige week in de eerste kwartfinale (1-1) uit met een hamstringblessure, maar coach Diego Simeone hoopt toch een beroep op hem te kunnen doen.

Of Costa ook daadwerkelijk aan de aftrap zal verschijnen, is nog een groot vraagteken. De clubtopscorer liet dinsdag de training nog aan zich voorbij gaan. "Als Costa niet speelt dan stel ik Adrián op", verklapte Simeone. "Hij is goed en het is een geweldige kans voor hem. Ik heb er in ieder geval het volste vertrouwen in."

De invulling van de spitspositie zou woensdag in het Vicente Calderón cruciaal kunnen zijn. Adrián scoorde dit seizoen pas één keer, voor Costa staat de teller al op 25 goals. "Diego Costa is voor ons even belangrijk als Cristiano Ronaldo voor Real Madrid en Lionel Messi voor Barcelona", geeft Simeone toe.

Arda Turan is er tegen Barcelona sowieso niet bij. De Turkse middenvelder raakte vorige week geblesseerd en is onvoldoende hersteld.

Luiten laat in actie tijdens Masters

Golfer Joost Luiten komt vanaf donderdag laat in actie tijdens zijn debuut op de Masters, de eerste major van het jaar. De Bleiswijker is geloot in de 30e van 33 groepen. Dat betekent dat hij donderdag om 19.26 uur Nederlandse tijd af zal slaan in de eerste ronde.

Voor de tweede ronde wordt de bovenste helft van het schema verwisseld met de onderste helft, waardoor de groep van Luiten om 16.08 uur Nederlandse tijd als dertiende zal beginnen. De Nederlander zit ingedeeld met de Australiër Marc Leishman, nummer 69 van de wereld, en de Amerikaan Hunter Mahan, die 32e staat op de wereldranglijst. Daarop staat Luiten zelf op plek 45. 

Richards weigert nieuw contract bij City

Manchester City neemt aan het einde van het seizoen mogelijk afscheid van de langst dienende speler Micah Richards. Na negen contractjaren vindt de 25-jarige verdediger het genoeg geweest in Manchester.

Door de aanwezigheid van Pablo Zabaleta heeft de rechtsback geen zicht op een basisplaats bij The Citizens. Dat was voor hem persoonlijk juist een voorwaarde om ook volgend seizoen voor zijn jeugdliefde te spelen.

City wilde Richards volgens The Guardian verleiden met een aantrekkelijk contract dat hem nog een aantal jaar in Manchester zou houden. Richards sloeg dat aanbod echter af, zodat hij na de zomer elders zijn geluk kan beproeven. City moet hem van de hand doen om nog wat aan de jeugdexponent over te houden.

Richards heeft nog een contract tot medio 2016 bij Manchester City. Naar verluidt moeten geïnteresseerde clubs met zo'n tien miljoen euro over de brug komen voor de handtekening van de Engels international. Mocht de speler daadwerkelijk vertrekken bij de grootmacht, dan is Bacary Sagna in beeld als zijn opvolger.

City liet Richards als zeventienjarige debuteren in de hoofdmacht. Na zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau tegen Arsenal speelde hij zichzelf al snel in de basis van de titelkandidaat. Na een zware blessure die hij in 2012 opliep, raakte hij zijn vaste stek echter kwijt aan Zabaleta.

De in Birmingham geboren verdediger speelde dit seizoen pas twee keer mee in de hoofdmacht van trainer Manuel Pellegrini. Vorig seizoen kwam hij tot zeven wedstrijden in het eerste elftal.

Mineiro moet wachten op Anelka

Nicolas Anelka is dan wel in de spelersgroep van Atlético Mineiro opgenomen, de aanvaller mag nog lang niet spelen voor de club. De Brazilianen maakten met trots melding van de komst van Anelka, die in Europa voor clubs als Chelsea, Real Madrid en Arsenal speelde.

Volgens bronnen van Foot Mercato mag de spits echter pas minimaal vanaf 20 juni uitkomen voor Atlético, omdat zijn contract bij West Bromwich Albion nog steeds geldig is.

De transfermarkt in Brazilië liep vorige week op zijn einde en daarom moet O Galo lang wachten op het debuut van de aanvaller. Mocht de overstap helemaal definitief zijn, dan moet de speler waarschijnlijk ook nog een schorsing van vijf wedstrijden uitzitten die hij kreeg voor het maken van een omstreden handgebaar.

Anelka vertrok bij West Brom na een ongelukkige periode, waarin zijn gedrag veelvuldig breed werd uitgemeten in de Engelse pers. In Zuid-Amerika hoopt de 35-jarige Fransman zijn carrière nog eens nieuw leven in te blazen. Hij wees een paar maanden geleden nog een lucratief aanbod van SS Lazio van de hand.

Als 32-jarige leek Anelka al op het einde van zijn carrière af te stevenen, toen hij besloot naar de Chinese competitie over te stappen. Na zijn dienstverband bij Shanghai Xenhua keerde hij echter terug in Europa bij Juventus. Via de Italiaanse grootmacht belandde hij afgelopen zomer bij West Brom.

Figo: "De Serie A is een buitenbeentje"

Luís Figo hoopt dat Italiaanse clubs zich gaan beseffen dat het anders moet om Europees prijzen te kunnen winnen. De oud-speler van onder meer Internazionale vindt dat de Serie A niet meer is wat het geweest is. Dat is terug te zien in de resultaten op het Europese podium: dit seizoen strijdt alleen nog Juventus mee om een internationale prijs. In de Europa League welteverstaan.

"Het probleem vind je niet als je alleen naar dit seizoen kijkt", zegt Figo tegen La Gazzetta dello Sport. "Je ziet voetbal in Italië al jaren bergafwaarts gaan. Er heerst in de Serie A een speciale cultuur, die heel anders is dan bij de andere clubs die in Europa spelen. Je kunt niet alleen maar wachten op de juiste tactische oplossing, zoals in Italië gebeurt. Je moet alleen maar bezig zijn met winnen."

Volgens Figo zijn de Italiaanse problemen niet zomaar op te lossen. "Dan moet je natuurlijk eerst de juiste spelers aantrekken om er mee om te gaan", stelt hij. "Dat hangt dan weer af van hoeveel inkomen een club heeft. Daarna moet er wat worden gedaan aan de speelstijl. Begrijp me niet verkeerd: de mentaliteit is fantastisch in Italië, maar met alleen mentaliteit redt je het niet in Europa."

"Juventus heeft een uitstekende selectie, met grote spelers en supertalenten, maar de realiteit is dat zij het in de Champions League slecht hebben gedaan. Dat kan een seizoen gebeuren, maar wat je nu ziet is dat Italiaanse clubs eigenlijk geen rol van betekenis meer spelen op het Europese podium", aldus de Portugees.

In de kwartfinale van de Europa League staat Juventus komende donderdag tegenover het Franse Olympique Lyon. De heenwedstrijd won de grootmacht uit Turijn met 0-1. Leonardo Bonucci zorgde voor de enige treffer van de wedstrijd.

Wibi Soerjadi op straat aangevallen in Amsterdam

Wibi Soerjadi is maandagavond door drie mannen aangevallen. De pianist werd in Amsterdam uit het niets belaagd door het trio. "Het was volslagen onverwachts, ik was alleen en ze herkenden mij niet", laat hij dinsdag weten aan RTL Boulevard.

Tijdens de aanval werd ook een mes getrokken, maar Soerjadi kon 'vanwege vroegere fanatieke vechtsporttrainingen' van zich afbijten en wegkomen. "Ik ben geschrokken van de agressiviteit en het onnodige geweld van deze mannen en ook van omstanders die ogenschijnlijk niets deden."

"Het voelt onwerkelijk om zinloos geweld van zo dichtbij mee te maken", vindt Soerjadi. Hij hield geen verwondingen over aan het voorval.

Prins Laurent uit ziekenhuis

Prins Laurent heeft dinsdag het Sint-Lucasziekenhuis in Brussel verlaten. De 50-jarige Belgische prins is 's middags vertrokken en gaat thuis verder revalideren, melden Belgische media.

Laurent werd drie weken geleden met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou ook oververmoeid zijn geweest. Hij werd in een kunstmatig coma gebracht om ervoor te zorgen dat zijn behandeling zo goed mogelijk zou aanslaan. Vorige week ontwaakte hij daaruit.

Klusterrorist maakt drone voor aanslag

Een beetje terrorist ken niet zonder de Gamma. Zoiets moet Fathi El Mehdi Semlali gedacht hebben toen hij besloot om een radiografisch bestuurbaar vliegtuig om te bouwen tot een dodelijke drone. Het plan was om in Connecticut een aanslag te plegen op een school of een overheidsgebouw.

Via in het geniep opgenomen gesprekken met een undercoveragent kwamen de snode plannen van de Marokkaan aan het licht. Fathi vertelde in zijn onschuld dat hij maanden had gestudeerd op hoe hij het beste een bomaanslag kon plegen. Ook vertelde hij dat hij inmiddels in het bezit was van een chemische bom. Uit een van de vijf opnames blijkt dat Fathi allerlei geheime rekeningen kon aanspreken. Volgens de FBI is het geld op deze rekeningen afkomstig van witwas-praktijken en de centjes die zijn verdiend met drugsdealen. De spullen die hij daarmee kocht haalde hij uit het diepe zuiden van Californië, dichtbij de Mexicaanse grens.

Het is niet helemaal duidelijk welk gebouw de doe-het-zelfert met zijn my first drone wilde aanvallen. De autoriteiten vermoeden dat het doelwit waarschijnlijk een school zou zijn, maar een ander overheidsgebouw wordt ook niet uitgesloten.

De Marokkaan wordt voorlopig niet in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme, hoewel dit in een later stadium alsnog kan volgen. In de eerste instantie mag hij zich gaan verdedigen tegen de aanklacht voor het illegaal verblijven in de Verenigde Staten. Hij zou namelijk gelogen hebben tegen de immigratiedienst. Nadat zijn visum was verlopen, zeven jaar geleden, heeft hij namelijk voor een rechter verklaard dat teruggaan naar Marokko geen optie was. Hij loog namelijk dat hij lid zou zijn van een clubje dat vecht voor een onafhankelijk Westelijke Sahara en dat hij bij een eventuele terugkeer naar Marokko nog wel eens door de instanties opgewacht zou kunnen worden. En dan niet om een kopje thee te drinken.

In de zeven tussenliggende jaren is hij een keertje beschuldigd voor huisvredebreuk en later heeft Fathi een tijdje vastgezeten voor diefstal. Sinds kort woont hij in Bridgeport, Connecticut.

Een aanklager gaat het bewijs voorleggen aan een federale commissie. Daarna kan de klusser waarschijnlijk zijn borst natmaken.

Boot vermiste solozeiler gevonden op zee

De boot waarmee een vermiste Nederlandse solozeiler in januari vertrok van Tenerife is maandag verlaten aangetroffen op de Atlantische Oceaan. Het zeilschip was zwaar gehavend, meldt de politie dinsdag.

De 70-jarige Sietse Hagen was op weg naar Barbados, maar sinds zijn vertrek was niets meer van hem vernomen. Zijn boot dobberde op ongeveer tweeduizend kilometer van de Marokkaanse kust op zee. Een Nederlands zeeschip dat onderweg was naar Marokko trof de zeilboot aan.

De bemanning probeerde in eerste instantie per marifoon contact te leggen. Toen dat niet lukte, gingen enkele mannen aan boord. Uit documenten werd duidelijk dat het om de boot van Hagen ging. Volgens de kapitein leek het alsof het schip in zwaar weer was beland. Mogelijk is de man toen te water geraakt. Onduidelijk is wat er precies is gebeurd.

De Nederlanders wilden het zeiljacht eigenlijk op sleeptouw meenemen, maar dat lukte niet. Alle persoonlijke documenten en waardevolle bezittingen zijn van boord gehaald. De boot is daarna voor de veiligheid van het scheepvaartverkeer tot zinken gebracht.

Vredespaleis en Westerbork officieel EU-erfgoed

Het Vredespaleis in Den Haag en herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen zijn dinsdag als eerste Europese plaatsen van herinnering aangemerkt als 'Europees erfgoed'. Het nieuwe Europees Erfgoedlabel is bedoeld voor gebouwen en plaatsen die een sleutelrol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis.

Begin dit jaar werd de aanvraag van het erfgoedlabel goedgekeurd door de Europese Commissie. Uit negen aanvragen werden er vier geselecteerd. Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) zei destijds al dat de jury 'daarmee erkent dat de twee Nederlandse inzendingen belangrijk zijn voor de recente geschiedenis van Europa'. Naast de twee Nederlandse gedenkplaatsen krijgen ook de ruïnes van de Romeinse stad Carnuntum in Oostenrijk en de Grote Gildezaal in Estland het Europees Erfgoedlabel.

In het Vredespaleis in Den Haag zijn onder meer het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage gevestigd. Het paleis, dat in 2013 honderd jaar bestond, staat symbool voor vrede en recht. Kamp Westerbork diende in de Tweede Wereldoorlog als doorgangskamp naar concentratie- en vernietigingskampen als Auschwitz.

De Raad voor Cultuur schreef eerder in zijn advies aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat Kamp Westerbork en het Vredespaleis op een bepaalde manier naar elkaar verwijzen. Het Vredespaleis 'is in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar Kamp Westerbork zo pijnlijk van getuigt'. Beide 'plaatsen van herinnering' ontsluiten volgens de raad cruciale 'scharnierpunten' in de Europese geschiedenis en symboliseren de noodzaak van Europese integratie. Ook maken ze veel werk van onderwijs en voorlichting en hebben ze 'statuur'.

Het Europees Erfgoedlabel werd dinsdagavond tijdens een ceremonie in de Bibliothèque Solvay in Brussel verleend. Alleen Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Estland en Luxemburg mochten voor de eerste lichting kandidaten indienen.

Minister Bussemaker biedt woensdag aan het Vredespaleis de plaquette aan die hoort bij het Erfgoedlabel. Samen met een groep kinderen hangt de minister deze vervolgens op.

Jon Favreau serveert maaltijden met liefde in Chef

Ze zeggen wel eens dat kunst het leven imiteert. En andersom. Het lijkt erop dat Jon Favreau deze twee statements probeert te onderstrepen in zijn nieuwste film: Chef.

Na betrokken te zijn geweest bij enkele grote blockbusterfilms (hij regisseerde de eerste twee Iron Man-films en continueerde zijn rol als acteur in de derde) en high concept tv-series (als executive producer van NBC's Revolution), gaat Favreau terug naar de eenvoud.

Chef vertelt over een chef-kok, gespeeld door hemzelf, die het niet meer ziet zitten om te koken wat zijn baas wil dat hij maakt. Hij maakt veel liever maaltijden waar zijn creativiteit, liefde voor eten en lust voor het leven in tot uiting komen. En dus begint hij voor zichzelf een voedselwagen. De trailer laat het enthousiasme zien waarmee de chef zijn beroep uitoefent, een enthouiasme dat ook in de film zelf lijkt te zijn gaan zitten.

In Chef spelen ook Sofia Vergara, Bobby Carnavale en John Leguizamo. Daarnaast zijn rollen weggelegd voor Scarlett Johannson, en Robert Downley, Jr. Voor Chef is nog geen Nederlandse releasedatum bekend.

Eerste testdag Bahrein 8/4/2014

Twee dagen na de Grand Prix van Bahrein kroop een deel van de Formule 1-coureurs al weer achter het stuur voor de eerste testdag die op hetzelfde circuit gehouden werd. Mercedes bleek wederom de snelste te zijn, want Nico Rosberg klokte met 1.35,697 minuten de beste tijd van de dag.

De Duitser was met 121 ronden ook de drukste man. Hij bleef de Force India van Nico Hülkenberg vier tiende voor en de Ferrari van Fernando Alonso bijna een seconde. Sergey Sirotkin mocht voor het eerst tijdens een officiële Formule 1-test meters maken voor Sauber en hij kwam tot een achtste tijd. Dit was één positie beter dan Robin Frijns die vanwege een hydraulisch lek in de Caterham alleen in de ochtend kon rijden.

Morgen wordt er in Bahrein verder getest. Dan komt onder meer Giedo van der Garde met de Sauber in actie.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:35.697 121
2 N. Hulkenberg Force India 1:36.064 68
3 F. Alonso Ferrari 1:36.626 67
4 K. Magnussen McLaren 1:36.634 101
5 V. Bottas Williams 1:37.305 28
6 M. Chilton Marussia 1:37.678 60
7 D. Ricciardo Red Bull 1:38.326 91
8 S. Sirotkin Sauber 1:39.023 75
9 R. Frijns Caterham 1:40.027 63
10 P. Maldonado Lotus 1:40.183 16
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:40.452 67

Beelden van Titanfall voor Xbox 360

Respawn Entertainment kwam in maart met de Microsoft-exclusive Titanfall naar pc en Xbox One. De game komt ook naar Xbox 360 en van deze versie zijn hieronder wat beelden te zien.

In Noord-Amerika is Titanfall vanaf vandaag te spelen op Xbox 360. Op 11 april zijn wij Europeanen aan de beurt om op onze Xbox 360 flink te knallen met deze shooter uit de stal van EA.

In het filmpje is de tutorial te zien. De graphics zijn een stukje minder, maar de gameplay lijkt prima in orde op de oudere console van Microsoft.

'Snel duidelijkheid nodig over bewaarplicht'

Het kabinet moet snel duidelijkheid verschaffen of en in hoeverre de Nederlandse bewaarplicht van telecomgegevens nog van toepassing is. Dit zegt branchevereniging Nederland ICT dinsdag in een reactie op de ongeldigverklaring van de Europese bewaarplicht door het Europees Hof van Justitie.

Volgens de Europese regels waren telecom- en internetproviders tot nu toe verplicht gegevens over telefoongesprekken en sms-berichten te bewaren. Maar volgens het Hof maakt de richtlijn uit 2006 te veel inbreuk op de privacy van burgers. In Nederland is de bewaarplicht geregeld in de Telecommunicatiewet

Nederland ICT vindt het bewaren van telecomgegevens voor de opsporing van ernstige criminaliteit "een zwaar middel met aanzienlijke impact op de privacy van burgers". De branchevereniging van onder meer de telecombedrijven verwacht "dat de Nederlandse overheid de uitspraak van het Europees Hof meeweegt in haar evaluatie of opsporingsbelangen opwegen tegen de impact die de bewaarplicht op de privacy heeft".

'Snel duidelijkheid nodig over bewaarplicht'
'Snel duidelijkheid nodig over bewaarplicht' (Foto: ANP)

Game of Thrones trapt af met kijkcijferrecord in VS

De eerste aflevering van het vierde seizoen van Game of Thrones is zondagavond door een recordaantal Amerikanen bekeken. Ruim 6,6 miljoen mensen stemden in de Verenigde Staten af op de fantasyserie van betaalzender HBO. Het is daarmee de best bekeken aflevering ooit. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De herhaling, die later op de avond werd uitgezonden, wist nog eens 1,6 miljoen kijkers te trekken. Het vorige record dat de fantasyserie wist te scoren was in de zesde week van de derde reeks. Destijds bleven 5,5 miljoen voor die aflevering thuis. Voor de opening van het derde seizoen kropen 4,4 miljoen Amerikanen voor de buis.

Hoewel Game of Thrones een recordaantal kijkers heeft gescoord, komt het aantal kijkers niet in de buurt van het slot van HBO-serie The Sopranos. Bijna twaalf miljoen Amerikanen stemden in 2007 af op die aflevering.

De aftrap van de vierde reeks van Game of Thrones was maandagavond in Nederland te zien. HBO Nederland houdt echter geen kijkcijfers bij. In het vierde seizoen maakt de Nederlandse acteur Michiel Huisman zijn debuut. Carice van Houten is sinds de tweede reeks te zien in de serie die werd gebaseerd op de boeken van George R. R. Martin.

Chewbacca keert terug in Star Wars 7

Chewie is back! Hoewel het nieuws nog niet echt officieel is, weet The Hollywood Reporter te melden dat Peter Mayhew, bekend als Chewbacca uit de eerdere Star Wars-films, opnieuw plaats zal nemen in het Wookiee-pak.

Geruchten over zijn betrokkenheid bij de zevende Star Wars-film namen toe nadat Mayhew een geplande aanwezigheid op een conventie had geannuleerd. De conventie vindt plaats in mei, en dat zou kunnen conflicteren met opnamedagen waarop Mayhew voor de film beschikbaar moet zijn. 

Dit is natuurlijk geen officiële bevestiging, maar volgens de showbizwebsite reden genoeg om toch een sterk vermoeden te hebben, mede omdat er toch sprake zal gaan zijn van 'bekende gezichten' in de film, naast de nieuwe hoofdrolspelers. De opnames voor het nog sub-titelloze zevende hoofdstuk in de Star Wars-saga zijn onlangs van start gegaan. Verwacht wordt dat de film rond kerstmis 2015 in de bioscopen te zien is.

Jamaicaanse atlete Simpson 18 maanden geschorst

De Jamaicaanse sprintster Sherone Simpson is voor achttien maanden geschorst. Dat heeft ze dinsdag te horen gekregen van het Jamaicaanse anti-dopingagentschap. Simpson, die in 2004 in Athene deel uitmaakte van de gouden ploeg op de 4x100 meter, teste vorig jaar positief tijdens de Jamaicaanse kampioenschappen.

Tijdens een hoorzitting in januari zei Simpson dat een product wat door haar trainer voorgeschreven werd verantwoordelijk was voor de positieve plas. Een van de producten die ze kreeg kende ze niet, maar ze kwam het tijdens een online zoektocht ook niet tegen op de lijst met verboden middelen. 

'Mevrouw Simpson heeft toegegeven een verboden middel te hebben gebruikt. Na het beluisteren van en kijken naar al het bewijsmateriaal zijn we tot de conclusie gekomen dat ze haar plicht om als topsporter van doping weg te blijven niet is nagekomen. Daarom zal haar schorsing achttien maanden bedragen', aldus een lid van het disciplinaire comité van de Jamaicaanse bond. 

Simpson was een van vijf atleten die tijdens het nationaal kampioenschap gepakt werden. Ook voormalig wereldrecordhouder Asafa Powell leverde een positief plasje in. De uitspraak over zijn zaak zal donderdag bekend worden. Discuswerpster Allison Randall hoorde dinsdag dat ze twee jaar geschorst is. 

Vluchten kan niet meer in Wolfenstein: The New Order

We schrijven de jaren 60. De Nazi's hebben gewonnen, de wereld is er slecht aan toe en vluchten heeft weinig zin. Dat is de basis van het verhaal dat we uit de nieuwe trailer van Wolfenstein: The New Order meekrijgen. Naast een stukje verhaal laat de video ook gameplaybeelden zien.

Wolfenstein: The New Order komt 23 mei uit op Playstation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Nieuwe schrijvers voor Assassin's Creed-film

Er wordt hard gewerkt aan de film die gebaseerd is op de Assassin's Creed-games. Het eerste script dat er lag, geschreven door Scott Frank en Michael Lesslie, wordt momenteel herschreven. Ubisoft en New Regency Films hebben daarvoor de hulp ingeroepen van Adam Cooper en Bill Collage.

De twee schrijvers zijn vandaag de dag veelgevraagde scriptschrijvers in Hollywood. Zo hebben zij onder meer het eerste script geschreven voor Exodus: Gods & Kings, Ridley Scotts Mozes-film, en die van de film General, over het leven van George Washington.

Er is verder over de Assassin's Creed-film nog niet veel bekend. Michael Fassbender gaat een hoofdrol spelen en de film zou in augustus 2015 in de bioscopen te zien moeten zijn.

Groeiend ongemak over Turkije in de Kamer

In de Tweede Kamer groeit het ongemak over de toetredingsgesprekken die de Europese Unie met Turkije voert. Gebeurtenissen zoals het afsluiten van Twitter en YouTube door de regering-Erdogan vallen bijzonder slecht bij de volksvertegenwoordigers.

Illustratief voor dit gevoel is een motie die dinsdag de steun kreeg van een meerderheid in de Kamer. Die motie vraagt het kabinet te onderzoeken of de recente ontwikkelingen in Turkije "voor de lidstaten aanleiding zijn om hun positie ten aanzien van de toetredingsonderhandelingen te herzien".

Het is een "eerste signaal" van de Kamer dat het kabinet moet gaan kijken of de toetreding van Turkije niet moet worden heroverwogen, zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Het is nu een "doodlopende weg". Hij vindt dat Turkije een bevoorrecht partnerschap moet worden aangeboden.

Segers diende de motie in en kreeg onder meer steun van coalitiepartner VVD. Het liberale Kamerlid Mark Verheijen ziet de steun eveneens als een signaal aan de Turkse regering dat ze niet zonder consequenties kan doorgaan met het onderdrukken van de burgerlijke vrijheden.

Steun voor de motie betekent trouwens niet dat de VVD de toetredingsgesprekken wil stoppen. "Eenzijdig stoppen schaadt de Nederlandse belangen", stelt Verheijen.

Ook andere traditionele voorstanders van de Turkse toetreding staan steeds kritischer tegenover een toekomst van Turkije binnen de EU. Zo ziet het CDA niks meer in de toetredingsonderhandelingen. Net als de ChristenUnie wil de partij de Turken een ander samenwerkingsverband voorstellen.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet eerder weten de afspraken met de regering in Ankara na te komen. Als Turkije de criteria nakomt, mag het lid van de Unie worden. Hij vindt wel dat er gesneden moet worden in het geld dat Turkije vanuit Brussel krijgt als het doorgaat op het huidige pad.

Opnieuw drugsafval gedumpt in Brabant

In Oisterwijk zijn dinsdag 25 tot 30 vaten chemisch afval gevonden. Dat meldt de politie. Omdat een van de vaten lek is, werd ook de brandweer gewaarschuwd. Vermoedelijk is het afval afkomstig van de productie van synthetische drugs. In Brabant wordt de afgelopen tijd geregeld drugsafval gevonden.

In elk van de dinsdag aangetroffen vaten gaat zo'n twintig liter. Een medewerker van de gemeente vond het afval op een terrein in de Almijstraat en waarschuwde de politie. De gemeente heeft de vaten daarna opgeruimd. De herkomst van de vaten wordt onderzocht, aldus de politie.

Fractieleiders bij Dijsselbloem

De fractieleiders van de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn rond 16.30 uur aangekomen op het ministerie van Financiën. Daar praten zij met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over de begroting voor volgend jaar. Bij het overleg zijn ook premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) aanwezig.

Partijleider Diederik Samsom (PvdA) zei bij aanvang 'geen haast' te hebben. Er is een paar weken de tijd voor het overleg. "We hebben geen haast, maar we hoeven ook niet te treuzelen."

Dijsselbloem zei eerder op de dag al dat er geen harde deadline aan het overleg is verbonden. Brussel wil weliswaar begin mei weten hoe de begroting eruit ziet, maar Dijsselbloem kan volstaan met een brief op hoofdlijnen omdat het tekort dit jaar binnen de norm valt.

Samsom zei verder dat hij de oppositiepartijen aan boord wil houden. Halbe Zijlstra (VVD) zei dit weekeinde dat het kabinet desnoods ook zonder de steun van D66, ChristenUnie en SGP verder kan regeren, omdat niet opnieuw hoeft te worden bezuinigd. "Het lijkt me verstandig om met elkaar verder te gaan", zei Samsom. Hij wees op de vorige akkoorden met deze partijen, die voor rust hebben gezorgd.

Zijlstra zei dinsdagmiddag ook het verstandig te vinden het brede draagvlak dat het kabinet op dit moment heeft verder voort te zetten. "Ik sluit graag een akkoord met de oppositiepartijen. Maar bij een akkoord hoort dat naar de belangen van alle vijf de betrokken partijen wordt gekeken. En daar hoort overvragen niet bij", zei hij. "Ik vind dat we moeten streven naar een goed akkoord, waar geen verdere nivellering in kan zitten."

Kees van der Staaij (SGP) verwacht dat het gesprek vooral over 'wensen en grenzen' zal gaan. "We gaan het speelveld verkennen." Arie Slob (ChristenUnie) toonde zich optimistisch en denkt dat de partijen er wel uit zullen komen.

De onderhandelingen gingen maandag van start met de financiële experts van de vijf partijen. Dijsselbloem zei toen dat hij op zoek gaat naar extra meevallers en besparingen om de wensen van de oppositie zoveel mogelijk in te kunnen willigen. Die pleiten voor extra lastenverlichtingen en investeringen in Defensie en veiligheid.

AutoRAI terug van weggeweest

Het RAI-complex in Amsterdam is in 2015 weer het decor van de AutoRAI. Nadat de tweejaarlijkse autobeurs in 2013 niet doorging door een gebrek aan aanmeldingen van importeurs, hebben nagenoeg alle merken zich nu weer ingeschreven voor het evenement, dat voor het laatst in 2011 plaatsvond. Dat heeft de organisatie dinsdag gemeld.

Sinds eind 2012 de beslissing werd genomen de editie van 2013 af te blazen, is de organisatie druk in gesprek geweest met de importeurs om ze over de streep te trekken. "Dat lukte door de kosten te verlagen, bijvoorbeeld door de standbouw goedkoper aan te bieden dan voorgaande keren", zegt beursmanager Joost 't Hooft dinsdag. De opzet van de beurs is vergelijkbaar met de laatste editie in 2011.

"Iedereen was het erover eens dat als het weer niet zou doorgaan, we het evenement kwijt zouden raken", zegt 't Hooft in een verklaring. "We zijn erg blij, ook omdat het niet om toezeggingen gaat, maar om harde inschrijvingen."

De editie van 2013 ging niet door omdat de autobranche midden in de crisis zat. Daardoor was het niet mogelijk is een volwaardig evenement te organiseren, zo bleek na het karige aantal aanmeldingen. De eerste autobeurs, toen nog rijwieltentoonstelling geheten, vond plaats in 1895.

De beurs wordt volgend jaar gehouden van 17 tot en met 26 april.

Tony Martin alleen naar ritzege in Baskenland

De Duitser Tony Martin heeft dinsdag de tweede etappe in de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De wielrenner van Omega Pharma-Quick-Step reed het grootste deel van de dag voorop en bleef alleen over. Ben Swift (Sky) was de snelste van het achtervolgende peloton. Hij bleef Martins ploeggenoot Michal Kwiatkowski voor.

Alberto Contador blijft de leider in het algemeen klassement. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo was maandag de beste in de eerste rit. De Ronde van Baskenland duurt nog tot en met zaterdag.

Woensdag ontbreekt Lieuwe Westra aan de start van de derde etappe. De Fries van Astana kneep dinsdag de remmen dicht. Ook Carlos Betancur (AG2R) en Tom Danielson (Garmin-Sharp) stapten af.

De eerste etappe van het Circuit van de Sarthe viel ten prooi aan Nacer Bouhanni (FDJ). Hij troefde Giacomo Nizzolo (Trek) en Juan José Lobato (Movistar) in de sprint af. Bouhanni is ook meteen de eerste leider in de Franse rittenkoers die tot en met vrijdag duurt.

Oud-kanovaarster Lida van den Anker (91) overleden

Voormalig kanovaarster Lida van den Anker-Doedens is vorige week overleden. Dat meldt het Watersportverbond dinsdag. De Haarlemse is 91 jaar geworden. Van den Anker deed in 1948 in Londen en vier jaar later in Helsinki mee aan de Olympische Spelen.

In Engeland haalde ze een zilveren medaille bij het onderdeel K1. Vier jaar later strandde ze in Finland op minder dan een seconde van het podium en werd ze vierde.

start12.nl: FOK! is 'helemaal niets'

Op start12.nl verschijnen recensies van websites. Hieronder ook FOK.nl, de briljante site waar je je nu bevindt. Op start12.nl zijn de meningen over uw favoriete site echter verdeeld.

"Fok is een slechte aanrader ze discrimineren heel veel en laten mensen makkelijk belachelijk op de forums maken. Fok denkt het altijd beter te weten. Dit zijn mijn ervaringen met Fok. Ik vind dit niet kunnen en eigenlijk gewoon belachelijk van Fok. Laten we dit niet accepteren! Jammer dat deze websites nog bestaan." aldus Internetman, die ons een eindcijfer van 1,3 geeft.

Ene Janne verwoordt het op duidelijke wijze: "Jammer ik vind het ook een niet al te leuke website ze banneren je heel snel en weten het altijd beter. Ik ken wel leukere forums. Dit forum ga ik niet meer bezoeken het schikt bezoekers alleen maar af! Jammer dat ze zo de baas spelen maar ja zo schikt het wel bezoekers af. Het zou wel beter kunnen maar wat dat weet ik wel."

Er zijn ook positieve geluiden te horen. Zo noemt Marc FOK.nl 'Zeker de meest diepgaande nieuwssite', ongetijfeld doelend op de paarsgepunte lans van Djeez en vindt Kim FOK! 'zeker een dagelijks bezoekje waard!'

Helaas stamt de jongste 'recensie' alweer uit 2008

Opnieuw stakingen bij Holland Casino

Na stakingen bij nagenoeg alle andere vestigingen van Holland Casino leggen nu ook de werknemers van de gokhallen in Valkenburg en Venlo hun werk neer. Het personeel van de Limburgse casino's voert vanaf woensdagochtend actie in een poging een beter sociaal plan af te dwingen. Dat maakten de drie betrokken vakbonden - FNV Bondgenoten, ABC en De Unie - dinsdag bekend.

Met hun staking van 24 uur volgen de Limburgse werknemers het voorbeeld van hun collega's in andere delen van het land, die de afgelopen maand al een of meerdere keren het werk neerlegden. In totaal werd tot dusver al zes keer gestaakt. In twee gevallen duurde die staking eveneens een etmaal.

Afgelopen vrijdag nog staakten de werknemers van vestigingen in Enschede en Groningen. Die casino's moesten toen bij gebrek aan personeel hun deuren sluiten. De werknemers ageren tegen de plannen van de casinomonopolist om 150 banen te schrappen. Daarvoor verdwenen ook al honderden banen bij de gokketen.

Erdogan wil vijanden 'uitroeien'

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil de mensen die achter een volgens hem verzonnen corruptieschandaal zitten 'uitroeien'. De premier zei dinsdag dat de Turkse bevolking hem daarvoor 30 maart een mandaat heeft gegeven tijdens de lokale verkiezingen, meldt persbureau Reuters.

Onlangs lekten geluidsopnames uit waarin te horen zou zijn hoe Erdogan zijn zoon opdraagt grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. De opnames verschenen al snel op Twitter, waarna het sociale netwerk op last van Erdogan werd geblokkeerd.

Volgens Erdogan zijn de aantijgingen een complot tegen hem en zijn regering. Hij noemde specifiek de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een voormalig bondgenoot van de premier die tegenwoordig in de Verenigde Staten woont. Gülens beweging heeft volgens Erdogan een 'paralelle staat' opgezet. Duizenden ambtenaren zijn jarenlang afgeluisterd en bewerkte geluidsopnames zijn gelekt, alles om Erdogan uit het zadel te wippen, aldus de premier.

"30 maart is de dag (...) dat de monumenten der verwaandheid werden geveld, en de voorrrechten (van de elite) voorgoed verloren gingen", zei Erdogan in zijn eerste toespraak in het parlement sinds de stembusgang. "De natie heeft ons een mandaat gegeven voor de liquidatie van de paralelle staat. We zullen geen moment twijfelen. We zullen het verraad nooit vergeten." De Turkse regering gaat achter Gülens geld en zijn internationale activiteiten aan, aldus Erdogan.

De premier ging ook in op de recente blokkade van Twitter, die vorige week door het hooggerechtshof ongrondwettelijk werd verklaard. De regering gaf na een dag gehoor aan de uitspraak van de rechter, maar Erdogan wil het sociale netwerk opnieuw in de ban doen. Het vonnis van de rechter was verkeerd en moet ongedaan worden gemaakt, aldus Erdogan.

Springruiter Schröder kan op London blijven rijden

Springruiter Gerco Schröder kan mijn zijn succesvolle paard London aan wedstrijden blijven deelnemen. De Oostenrijkse miljardair Gaston Glock heeft het paard voor 8,6 miljoen euro gekocht op de veiling van Stal Eurocommerce. Kort daarna heeft hij Schröder laten weten dat hij op London kan blijven rijden. 

"Ik ben zo ongelooflijk gelukkig, er zijn bijna geen woorden voor", laat Schröder op de website van het Glock Horse Performance Center weten. "Het is geweldig wat de familie Glock heeft gedaan en dat ik samen met London kan blijven. Dit is het grootste geschenk wat ik ooit heb gekregen." 

Schröder pakte met London twee zilveren medailles tijdens de Spelen in Londen. "Het is de ideale situatie voor mij en voor mijn land, want ik mag voor Nederland blijven uitkomen. Ik ben ongelooflijk gelukkig."

Homo zomaar ontslaan mag niet

Het Kamerdebat moet woensdag nog worden gevoerd, maar lijkt eigenlijk al een gelopen race. Scholen in het bijzonder onderwijs en andere instellingen op godsdienstige grondslag mogen personeel niet meer weigeren of wegsturen om hun seksuele leven.

Vorig jaar mei kwamen ze het al overeen, de VVD, de PvdA, de SP, Groen Links en voorop D66: de zogenoemde 'enkelefeitconstructie' moet uit de Algemene wet gelijke behandeling. Je mag iemand niet discrimineren vanwege het 'enkele feit' dat hij homo is. Maar de reikwijdte van dit verbod is de partijen te schimmig.

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp: "De enkelefeitconstructie laat nog te veel onduidelijkheid bestaan over de vraag wat zogenaamde bijkomende omstandigheden zouden kunnen zijn. Een instelling mag een medewerker niet ontslaan omdat deze homoseksueel is, maar wel vanwege bijkomende omstandigheden. Wat deze zijn, is onduidelijk. En dat geeft ruimte voor discriminatie."

Het COC pleit om dezelfde reden al 20 jaar voor deze wetswijziging en vraagt om voortvarendheid. In 2009 tekenden volgens een woordvoerder circa 30.000 mensen een COC-petitie tegen de enkelefeitconstructie.

De Besturenraad stelde vorig jaar dat scholen docenten moeten mogen weigeren als zij door hun leefwijze en persoonlijke opvattingen de identiteit en grondslag van de school niet geloofwaardig kunnen uitdragen. De overkoepelende instelling van christelijke onderwijsinstellingen pleitte ervoor de enkelefeitconstructie in de wet te vervangen door een alternatieve formulering van de Raad van State, waarin scholen nog wel personeel kunnen kiezen dat aansluit bij hun eigen visie.

Seksuele voorkeur niet langer reden ontslag
Homo zomaar ontslaan mag niet (Foto: ANP)

Schaap met mensenhoofd geboren

In Saoedi-Arabië heeft een man waarschijnlijk een intien onderonsje gehad met een schaap. Daar is namelijk een lammetje geboren met een mensenhoofd.

Het bizarre dier is geboren op een boerderij in de buurt van Samita. De boer kon zijn ogen niet geloven toen hij zag hoe de ooi na negen maanden zwangerschap een halve mens op de wereld had gezet. En dat terwijl normaal een schaap normaal 'slechts' vijf maanden drachtig is.

"Ik was zeer verbaasd dat dit schaap net als een mens negen maanden drachtig was", laat Abu Abdullah aan Saoedische media weten. "Ik was niet ter plaatse toen ik door mijn knecht werd gebeld over de bijzondere geboorte. Toen ik eenmaal weer op de boerderij was, was het al gestorven."

Een foto van het 'schaapmens' kun je in het bronartikel vinden

Miroslav Klose opnieuw maand aan de kant

Lazio-aanvaller Miroslav Klose staat opnieuw een maand aan de kant. De Duitser heeft een spierscheuring in zijn linkerdijbeen. Dat maakte de Romeinse club dinsdag bekend nadat Klose was onderzocht. De blessure is de laatste in een reeks problemen met de spieren van Klose. Desondanks scoorde de 35-jarige zeven keer in 22 wedstrijden in de Serie A.

De nieuwe blessure maakt het voor Klose moeilijker om zich in de kijker te spelen bij de Duitse bondscoach Joachim Löw. Klose staat samen met landgenoot Gerd Müller tweede op de topscorerslijst aller tijden op WK's. De twee Duitsers scoorden elk veertien keer op een eindtoernooi. De Braziliaanse aanvaller Ronaldo kwam tot vijftien treffers.

Lazio kan overigens ook een maand niet beschikken over Álvaro González. De Uruguayaanse middenvelder heeft een blessure aan zijn rechterbeen.

Advocaat: "Wist na een half uur genoeg"

Dick Advocaat bereidt AZ voor op de return in de kwartfinale van de Europa League tegen Benfica. De Hagenaar bekeek het duel tussen Benfica en Rio Ave (4-0). De aankomende tegenstander van AZ kwam maandagavond in actie tegen de nummer elf in de Portugese competitie.

In het Estádio da Luz won de ploeg van coach Jorge Jesus overtuigend. Na twintig minuten spelen stond de koploper in Portugal op een comfortabele 2-0 voorsprong. Advocaat had snel door dat de wedstrijd al beslist was.

De coach van AZ zat voor de televisie. "Ja, een half uur. Toen wist ik genoeg. Kansen genoeg voor ons, daar", zei Advocaat met een knipoog tegen het Noordhollands Dagblad. De ervaren trainer, die na dit seizoen vertrekt bij AZ, beseft dat het een zware klus wordt om de nederlaag in Alkmaar (0-1) ongedaan te maken.

AZ gaat donderdagavond op bezoek in Lissabon. Benfica was vorig seizoen de verliezend finalist in de Europa League. In Amsterdam bleek Chelsea te sterk door een goal van Branislav Ivanovic (1-2). Advocaat kan in de Portugese hoofdstad mogelijk geen beroep doen op aanvaller Roy Beerens.

"Hij wil zelf heel graag spelen, maar hij is het grootste twijfelgeval. De anderen kunnen denk ik allemaal spelen. We zullen woensdagavond in Lissabon bekijken hoe iedereen ervoor staat", besluit Advocaat. Nemanja Gudelj en Simon Poulsen zijn weer inzetbaar. Het tweetal ontbrak tegen Roda JC (2-2) vanwege lichte pijntjes.

NL'se klimaatprof boos weg bij VN

Klimaateconoom professor Richard Tol is boos weggelopen uit het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Hij stoort zich aan 'alarmistische en apocalyptische' conclusies die het panel de wereld instuurt. Met het vorige week uitgekomen klimaatrapport zelf vindt hij overigens weinig mis. Wel met de zogeheten Samenvatting voor Beleidsmakers.

"Klimaatverandering is wel degelijk een probleem. Alleen doet het alarmisme, zowel in de samenvatting als in de media, weinig goeds voor het beleid", zegt Tol tegen De Morgen. Hij noemt als voorbeeld dat een stijgende voedselvraag bij een afnemend aanbod in de samenvatting wordt aangehaald. Dat roept volgens de econoom het beeld op van hongersnood, terwijl het betreffende hoofdstuk van het rapport zelf juist een toenemend aanbod door vooruitgang in de agrarische techniek noemt.

"De organisatie wordt geleid en gecontroleerd door mensen die een belang hebben bij het klimaatbeleid. Het IPCC wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap", meent Tol. Door zelfselectie van auteurs en referenten zou het panel de gevolgen van klimaatverandering systematisch overschatten. Volgens Tol is dat aangetoond in twee studies die in wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd.

Bij dat soort publicaties staat of valt de reputatie bij de selectie van auteurs en referenten. In het laatste rapport staan aanbeveling om het IPCC in dezelfde richting te hervormen, maar blijkbaar gaat dit Tol niet snel genoeg. "Zo moet het panel uit de handen van de milieuambtenarij naar de wetenschap overgeplaatst worden, om auteurs aan te trekken die enkel intellectueel geïnteresseerd zijn in het probleem."

Duits kabinet steunt voorstel dubbele nationaliteit

Het kabinet van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag een voorstel goedgekeurd om kinderen van immigranten niet langer te dwingen te kiezen voor de Duitse nationaliteit of die van hun ouders.

Nu is het zo dat in Duitsland geboren kinderen van immigranten tussen hun 18e en 23e een nationaliteit moeten kiezen, een regel die vooral de Turkse gemeenschap treft. Intrekking van deze regel was een van de voorwaarden die de SPD bedong om tot de nieuwe regering toe te treden.

Als het Duitse parlement met het voorstel akkoord gaat, mogen mensen die in Duitsland zijn geboren en opgegroeid twee paspoorten behouden. De nieuwe regel moet gelden voor mensen die voor hun 21e ten minste acht jaar in Duitsland hebben gewoond, zes jaar onderwijs hebben gevolgd, of er hun scholing of beroepsopleiding hebben voltooid.

Helft Brazilianen tegen organiseren WK voetbal

De steun voor het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal blijft afnemen onder de Braziliaanse bevolking. Uit een enquete van Datafolha blijkt dat voor het eerst minder dan 50% van de Brazilianen positief tegenover de organisatie van het toernooi staat. 

In november 2008, een jaar na toewijzing van het WK, stond de peiling op het hoogste niveau. Destijds was liefst 79% van de bevolking blij met het feit dat het WK in het voetbalgekke land gehouden zou worden. In de jaren daarna werd de onvrede echter steeds groter, vooral door veel duurder uitgepakte projecten, dodelijke ongevallen bij de bouw en uit angst dat Brazilië voor schut komt te staan.

Uit de meest recente peiling blijkt dat 41% van de Brazilianen negatief tegenover het houden van het toernooi staat, terwijl dat zes jaar geleden slechts voor 10% van de bevolking gold. Meer dan de helft denkt zelfs dat het WK voor meer schade gaat zorgen dan het op kan leveren, bijvoorbeeld door corruptie en criminaliteit. 

Volgens veel mensen konden de miljarden reais beter besteed worden aan in hun ogen meer belangrijke dingen, zoals de gezondheidszorg en educatie. Dat is voor veel mensen nog altijd bijzonder duur, hoewel bepaalde - etnische - groepen korting kunnen krijgen. 

De uitslag staat in schril contrast met het beeld wat veel mensen hebben van Brazilië. In 2002, nadat de Seleção voor het laatst de wereldtitel pakte, barstte op de straten van het land een van de grootste volksfeesten op aarde uit. Ook zal het land tijdens wedstrijden van het eigen team, zoals altijd, volledig stil liggen. Men krijgt vrij van werk en school en de niet-noodzakelijke diensten worden tijdelijk stilgelegd. 

Barney mogelijk opvolger Letterman

Neil Patrick Harris, momenteel vooral bekend van zijn zojuist beëindigde rol van vrouwenverslinder Barney Stinson in de komedie How I Met Your Mother, wordt in de wandelgangen van Hollywood genoemd als mogelijke opvolger van David Letterman.

Letterman stopt volgend jaar met zijn Late Show en de 40-jarige Harris, zou volgens ingewijden een uitstekende opvolger zijn.

Harris zelf laat echter weten zich voor nu volledig te richten op zijn Broadwayshow Hedwig and the Angry Inch.

"Ik ben momenteel supergeconcentreerd op Hedwig, dus dat is niet eens een punt van discussie", aldus de acteur. "Maar wie weet. Het is wel verschrikkelijk veel werk."

Europa wil strikte regels voor civiele drones

Er moeten strikte regels komen voor het gebruik van civiele drones. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag voorgesteld. De nieuwe regels moeten de veiligheid, privacy, databescherming en aansprakelijkheid waarborgen.

Volgens de Europese Commissie worden drones al veel ingezet voor allerlei doeleinden en is de potentie van de nieuwe technologie groot. De regels voor de op afstand bestuurbare vliegtuigjes zijn echter vaag. Bovendien verschillen ze per land. Daar moet volgens de Commissie een einde aan komen.

"Civiele drones kunnen bijvoorbeeld bruggen inspecteren, natuurrampen zoals overstromingen volgen en zeer nauwkeurig gewassen besproeien. Er zijn allerlei soorten drones (...), maar veel mensen, onder wie ikzelf, maken zich zorgen over de veiligheids- en privacykwesties die deze apparaten met zich meebrengen", aldus eurocommissaris voor vervoer Siim Kallas.

Het doel van de regelgeving is volgens de Commissie om Europese bedrijven uit te laten groeien tot wereldleiders, maar er tegelijkertijd voor te zorgen dat alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen genomen zijn. "Als er één moment is om dit op Europees niveau te regelen, dan is het wel nu. Op afstand bestuurbare vliegtuigjes gaan, vrijwel letterlijk, grenzen overstijgen en de industrie staat nog in de kinderschoenen. We hebben nu de kans een set regels af te spreken waar iedereen mee kan werken, net als het geval is voor grote vliegtuigen", aldus Kallas.

PvdA-kiezer: Samsom zuigt

Het vertrouwen van de PvdA-stemmer in voorman Diederik Samsom heeft een absoluut dieptepunt bereikt. Voor het eerst sinds de start van de metingen in 2013 krijgt de voorman van de PvdA een onvoldoende als rapportcijfer van zijn eigen kiezers: een nog steeds te hoge 5,2.

Dat blijkt dinsdag uit nieuwe gegevens van de jongste Politieke Barometer van bureau Ipsos. De waardering voor Samsom loopt al sinds de start van 2013 terug, maar niet eerder kelderde het rapportcijfer onder de voldoendegrens.

Begin 2013 gaf de PvdA-stemmer hem nog een 7,2, vorig jaar zomer stond hij op 5,5, vorige maand weer op 5,8 en inmiddels is het een 5,2. Onder de Nederlandse kiezers scoort Samsom gemiddeld maar een schamele 4,4.

Een aantal weken na de forse nederlaag van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen doen D66-voorman Alexander Pechtold en SP-fractievoorzitter Emile Roemer het daarentegen een stuk beter bij de PvdA-stemmers. Zij geven de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen respectievelijk een 6,7 en 6,5.

Kinderpornoverdachte vrij door fout OM

Een man uit Weert die in oktober werd aangehouden omdat hij in bezit was van bijna een half miljoen kinderpornoplaatjes is dinsdag vrijgelaten omdat de beschuldigingen tegen de verdachte niet concreet genoeg waren gemaakt. De rechter verwees de aanklacht van het Openbaar Ministerie dinsdag naar de prullenbak.

De rechter vond dat de officier van justitie er ondanks jurisprudentie voor heeft gekozen om slechts globaal te beschrijven wat er op de kinderpornoplaatjes is te zien. Advocaat Ivo van den Bergh legde uit dat het daarom onduidelijk is waartegen de 50-jarige verdachte zich moet verdedigen en pleitte de pedo met succes vrij.

De man werd in Sittard in val gelokt tijdens opnamen van het programma Undercover in Nederland van SBS6-journalist Albert Stegeman toen hem seks met een jong meisje werd beloofd. Bij hem thuis werd de grote hoeveelheid kinderporno gevonden.

Snowden: Nederland werkt mee met NSA-praktijken

Nederland is een van de landen die het nauwst samenwerken met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat heeft klokkenluider Edward Snowden, die de omstreden afluisterpraktijken van de NSA aan het licht bracht, dinsdag gezegd tegen een commissie van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

De Amerikaanse dienst helpt zijn equivalenten in vooral Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden volgens Snowden de in hun land geldende privacywetgeving te ontwijken. De Amerikaanse klokkenluider ziet die landen dan ook als slachtoffer en dader tegelijkertijd.

Snowden sprak via een videoverbinding, omdat hij geen vrijgeleide kreeg. De oud-medewerker van de NSA wordt gezocht door de Verenigde Staten en heeft een veilig heenkomen gezocht in Rusland.

Iran stuurt voedselhulp naar Syrië

Iran heeft dertigduizend ton voedselhulp naar Syrië gestuurd nu het land te kampen heeft met grote tekorten als gevolg van de burgeroorlog. Dat hebben Syrische staatsmedia dinsdag gemeld. De enorme lading voedsel is al in Syrië aangekomen.

De voedselhulp is onderdeel van de brede steun van Iran aan het regime van president Bashar Assad. Hij maakt zich op voor een derde termijn als president, terwijl de opstandelingen in het land ondertussen alles in het werk stellen om hem te wippen. Assad weet zich gesteund door Iran, dat via Hezbollah militaire steun verleent en de regering adviseert in haar strijd tegen de oppositie. Teheran pompt bovendien veel geld in Syrië om te voorkomen dat de economie van het land volledig ineenzijgt.

Dijsselbloem verwacht geen nieuwe tegenvallers Fyra

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil niet speculeren op nieuwe, 'theoretische', tegenvallers rondom de Fyra. Hij houdt er dan ook geen rekening mee, zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van Stientje van Veldhoven (D66).

Dijsselbloem reageerde op het bericht van RTL Z dat het bedrag dat de staat misloopt aan dividend van de NS wel eens honderd miljoen euro hoger kan uitvallen. Volgens de minister is dit echter oud nieuws. Het gaat om een bedrag dat afkomstig is uit een zogeheten stresstest en was al bij de Kamer bekend.

Kern van de stresstest is dat wordt gekeken naar wat er gebeurt als alles misgaat. In dat geval kan de tegenvaller hoger uitvallen. Dat zou echter niet voor de hand liggen, omdat de NS inmiddels heeft geanticipeerd op mogelijke tegenslagen. Dijsselbloem sprak daarom van 'zeer theoretische schade'.

"Het is daarom volstrekt hypothetisch en zinloos om te speculeren of dit scenario nog werkelijkheid kan worden. Nee, dat is per definitie niet meer mogelijk", aldus Dijsselbloem. Ook op andere mogelijke tegenvallers in de toekomst wilde hij niet reageren. "Dat is allemaal speculatief. Ik ga niet zeggen hoe we dat gaan opvangen, ik heb geen idee."

Van Veldhoven eiste de garantie dat tegenvallers niet ten koste gaan van de aanleg van nieuwe wegen en spoorwegen, maar daar wilde Dijsselbloem niet aan.

Door het debacle met de hogesnelheidstrein zou de schatkist aanvankelijk 119 miljoen euro aan dividend mislopen. Onder druk van de Tweede Kamer is echter besloten dat de NS dit bedrag zelf moet ophoesten door efficiënter te gaan werken.

Opstelten weet niet wat aan Cees H. is overgemaakt

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weet niet hoeveel geld precies is overgemaakt aan drugscrimineel Cees H. Dat schrijft Opstelten dinsdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. "Over wat feitelijk is overgemaakt, heb ik met uw Kamer niet gesproken", schrijft de minister.

Opstelten probeert nu te achterhalen wat er daadwerkelijk is betaald, maar dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. Het zoeken wordt bemoeilijkt omdat bewaartermijnen zijn verstreken en het OM enkele malen is overgestapt op een ander betalingssysteem. De minister belooft de Kamer te informeren als er meer duidelijk is.

Tot op heden herhaalde Opstelten keer op keer dat de schikking twee miljoen gulden bedroeg, waarvan H. 1,25 miljoen gulden kreeg en de staat 750 duizend gulden. De twee miljoen is een 'rekensom' waarbij Opstelten zich heeft gebaseerd op een advies van het OM, schrijft hij nu.

Recente uitlatingen van H.'s advocaat dat justitie vijf miljoen gulden heeft overgemaakt zijn 'niet te plaatsen', schrijft de bewindsman. Opstelten is bereid om de Kamer 'bij hoge uitzondering' inzage te geven in dat advies. De top van het OM heeft het bedrag van twee miljoen maandag nog eens bevestigd, aldus de minister.

De brief is voor de oppositie reden om opnieuw in debat te willen met Opstelten over de kwestie. "Er is nog altijd geen duidelijkheid over wat er feitelijk is betaald", zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen. De coalitiepartijen VVD en PvdA willen geen debat. De PvdA verandert mogelijk nog van mening, afhankelijk van de inhoud van het vertrouwelijke stuk.

Brian van Loo nieuwe keeperstrainer Heracles

Voormalig doelman Brian van Loo wordt de nieuwe keeperstrainer van Heracles Almelo. Dat heeft de Twentse eredivisionist dinsdag bekendgemaakt. De 39-jarige Van Loo, die in zijn loopbaan 199 competitiewedstrijden speelde voor Heracles en ook voor FC Groningen uitkwam, tekent een contract voor twee seizoenen.

Van Loo volgt Eddie Pasveer op. De 57-jarige vader van Heracles-doelman Remko Pasveer combineerde zijn werkzaamheden bij de Almelose club met zijn fysiotherapiepraktijk. Heracles wil de trainersstaf nu verder professionaliseren. Opvallend is dat Remko Pasveer ook al te kennen heeft gegeven na dit seizoen te vertrekken bij Heracles.

Ronald Brouwer zegt tophockey vaarwel

Ronald Brouwer hangt zijn stick na de play-off-finale aan de wilgen. De international vindt het na zestien jaar topsport tijd om zich te richten op zijn maatschappelijke carrière, zo meldt zijn club Bloemendaal op haar website.

Volgens Bloemendaal begint de oud-international en tevens gepromoveerd ingenieur met een eigen bedrijf: Strikers Academy BrouwerPlay. 'Hiermee gaat hij zich inzetten om spitsen beter te maken op het gebied van techniek en gedrag in de cirkel in combinatie met bepaalde spelconcepten', aldus de club. 

De 34-jarige Brouwer kwam 220 keer uit voor Oranje. In 2002 en 2003 won hij met Nederland de Champions Trophy, in 2007 werd hij Europees kampioen. In 2002 werd Oranje met Brouwer derde op het wereldkampioenschap en tijdens de Spelen van Athene 2004 was er zilver voor de heren.

Brouwer stapte in het seizoen 2006/2007 over van HGC naar Bloemendaal, waarmee hij vier keer landskampioen werd en twee EHL-titels behaalde. De aanvaller kan zijn carrière met een vijfde landstitel afsluiten: komende zaterdag en zondag speelt hij met Bloemendaal de finale om het landskampioenschap. De tegenstander is dan Oranje Zwart. 

Baanrenner Chris Hoy zet zinnen op 24 uur Le Mans

Oud-baanwielrenner Chris Hoy heeft zijn oog laten vallen op de 24 uur van Le Mans. De zesvoudig olympisch kampioen gaat voor Nissan racen, meldt de autofabrikant. Het doel is dat de 38-jarige Schot in 2016 voor het Japanse merk mee kan doen aan de 24 uur van Le Mans. Nissan gaat hem op weg naar die legendarische race intensief begeleiden.

Hoy heeft volgens Nissan al het nodige talent laten zien in kleine races. Via het Advanced Driver Development Programme willen de Japanners de oud-wielrenner versneld klaarstomen voor het grote werk. Ook rijdt hij dit jaar al in het Britse GT kampioenschap.

"Dit wordt niet gemakkelijk, maar ik kon de kans om het te proberen niet laten liggen", verklaart Hoy de opmerkelijke overstap. "Mijn ultieme ambitie is Le Mans rijden. Dat is de droom. Maar ik bekijk dit stap voor stap."

Hoy werd eerder al door Nissan ingehuurd als ambassadeur. Het automerk is officieel partner van het Brits olympisch comité. Hij zal in die hoedanigheid ook sporters begeleiden op weg naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Westra geeft op in Baskenland

Wielrenner Lieuwe Westra heeft om nog onduidelijke redenen de tweede etappe van de Vuelta al País Vasco, de Ronde van het Baskenland, verlaten. De Fries van Astana kneep in de remmen in de etappe naar Dantxarinea. Een dag eerder, tijdens de openingsetappe, leek hij al niet geheel fit. Hij eindigde daar in de laatste groep, op bijna achttien minuten van winnaar Alberto Contador.

Westra heeft dit seizoen al liefst 34 koersdagen achter de rug. Slechts twee profrenners, Patrick Facchini uit Italië en de Nederlander Thomas Rabou, hebben er meer achter de kiezen. In het Baskenland moesten ook Carlos Betancur, die last had van zijn knie, en Tom Danielson dinsdag opgeven.

Tankink: "Wielrenners blijven altijd vallen"

Volgens wielrenner Bram Tankink is het onmogelijk om valpartijen uit te sluiten. Na een met valpartijen doordrenkte Ronde van Vlaanderen is de discussie over het voorkomen daarvan op volle gang gekomen. Een aantal ideeën die geopperd werden waren het verkleinen van het peloton of het aanpassen van de routekaartjes.

Belkin-rijder Tankink is er op Twitter echter duidelijk over: 'Er is wel een manier om te zorgen dat we niet meer vallen, door met zijn allen naar de sportschool te gaan en op spinfietsen te rijden. Valpartijen ontstaan door verschillende dingen: Stress op belangrijke momenten in de koers, obstakels op de weg, onoplettendheid door renners en toeschouwers en vermoeidheid. Er zijn daarom weinig effectieve maatregelen behalve het waarschuwen van vooral renners en toeschouwers om goed op te letten'.

'Valpartijen kunnen overal ontstaan en doen dat ook. Op makkelijke en moeilijke parcoursen, op brede en smalle wegen, voorin het peloton of in de staart van de grote groep. Renners zijn zich bewust van deze risico's en worden binnen het peloton ook zeker aangesproken op gevaarlijk gedrag, maar in het heetst van de strijd worden regels en risico's vaak vergeten', aldus De Tank

Drie jaar geëist voor ontucht met kleindochters

Tegen een 75-jarige man die zijn twee kleindochters jarenlang misbruikte, heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep drie jaar cel geëist, plus een jaar voorwaardelijk. Van de rechtbank in Den Haag kreeg de man uit Pijnacker-Nootdorp eerder tweeënhalf jaar cel, plus een halfjaar voorwaardelijk. Op de dag van de uitspraak liep de man samen met zijn vrouw de zee in, waarna zij overleed. Zelf raakte de man alleen onderkoeld.

Het OM tekende beroep aan omdat 'de opgelegde straf geen recht doet aan de ernst van de feiten'. Daarbij werd rekening gehouden met de 'rigoureuze stap' die hij samen met zijn vrouw heeft genomen om de zee in te lopen. Zijn kleinkinderen lijden daardoor niet alleen sterk onder het misbruik, maar ook onder het verlies van hun oma.

"Alles wat een mens kan bedenken aan seksuele handelingen heeft de opa met zijn oudste kleindochter uitgevoerd", zei de aanklager tijdens de zitting. "Hij heeft doelbewust de kans gegrepen om een heel jong kind te misbruiken." De man praatte zichzelf daarbij aan dat de kinderen het wilden, aldus de officier.

De 75-jarige man was tussen 2005 en 2009 op dinsdag oppas aan huis bij de twee meisjes, van wie de oudste 6 was toen het misbruik begon. Op de 'oppasdag' ging hun oma met het jongste meisje naar ballet, terwijl de man thuis bleef met het andere meisje. Bij het jongste meisje bleef het bij het plegen van ontucht op andere momenten.

Het hof doet over twee weken uitspraak.

Motorbaas Lau G. weer vast voor moord op Marokkanen

De nieuwe baas van motorclub No Surrender in Venlo, de 52-jarige Lau G., zit weer vast voor een oude moordzaak. Nieuwe feiten en omstandigheden waren aanleiding voor zijn arrestatie, laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

G. wordt ervan verdacht twee Marokkaanse mannen te hebben vermoord. Hij zou hun lichamen daarna hebben laten verdwijnen, mogelijk in zoutzuur. Ook zijn medeverdachte, de 39-jarige Geert G. uit Baarlo, is opnieuw aangehouden. Beide mannen werden in 2007 ook al aangehouden.

De Marokkanen van 19 en 23 jaar waren het jaar daarvoor spoorloos verdwenen na een inbraak in een hennepkwekerij in Venray. Een broer en een vriend gingen op onderzoek uit en vonden in de kwekerij een grote plas bloed. De lichamen van de slachtoffers zijn nooit gevonden.

De twee arrestanten zitten vast in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

Teeven zwijgt over 'witwasdeal'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil niet reageren op de controverse over de 'witwasdeal' die hij als officier van justitie met crimineel Cees H. sloot. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is verantwoordelijk, zei Teeven dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"De politieke verantwoordelijkheid berust bij de minister, niet bij iemand die in het verleden ambtenaar was en nu staatssecretaris is", zei Teeven. Opstelten beloofde voor dinsdagmiddag een nieuwe brief naar de Kamer te sturen over de omstreden deal. Dit naar aanleiding van H.'s toenmalige advocaat Piet Doedens dat het OM meer geld heeft overgemaakt dan Opstelten beweert.

Teeven verwees naar die brief. Op het interview zelf wilde hij niet reageren. "Ik dacht heel veel maar ik ga het niet met u delen", zei de staatssecretaris. Hij herhaalde dat zowel zijn superieuren als de minister destijds toestemming heeft gegeven voor de deal.

Teeven zwijgt over witwasdeal (Foto: Novum)
Teeven zwijgt over witwasdeal (Foto: Novum)

Go Ahead Eagles-fans vervolgd voor stelen schaal

Drie fans van Go Ahead Eagles worden vervolgd voor het stelen van de Jupiler League-kampioensschaal uit het stadion van PEC Zwolle. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De drie mannen uit Deventer, Terwolde en Apeldoorn hebben de schaal, die PEC in het seizoen 2011-2012 veroverde toen de club de Eerste Divisie won, volgens het OM met geweld uit een vitrine weggenomen.

De kampioensschaal werd vorig jaar op 19 november gestolen en dook enkele dagen later in Deventer op. De fans van Go Ahead wilden de schaal begin december teruggeven, toen PEC Zwolle naar Deventer zou komen voor de IJsselderby. Uiteindelijk gebeurde dat al eerder tijdens een tv-uitzending van RTV Oost. De schaal was toen gevuld met Deventer koek en een biljet van honderd euro om de onkosten te dekken.

Directeur Edward van Wonderen van PEC Zwolle had toen al aangifte gedaan. Direct na de uitzending bleek dat de Zwollenaren niet bereid waren de aangifte in te trekken. De drie mannen moeten zich op 12 mei verantwoorden voor de rechter. Dat gebeurt bij de rechtbank in Zwolle.

Freek de Jonge: Kritiek is onmogelijk

De immer bescheiden Freek de Jonge, cabaretier van de ingetogen smurk, trekt zich niets aan van 'domme kritiek', zo zegt hij tegen AT5. 

''Mijn publiek is mij nog niet zat,' aldus de bejaarde grappenmaker,  'Kritiek kan alleen maar komen van mensen die mijn werk niet kennen. Als je mijn werk kent, dan is enige stilte op zijn plek,' weet de komiek. 'Dat is zeer arrogant ja', vervolgt opa Freek. 'Maar ik ben ik dan ook zeer overtuigd van mijn kunnen. Ik denk dat dat na 78 programma's en 45 jaar aan de top staan volstrekt normaal is'.

Gelukkig had Freek ook nog goed nieuws; "Het einde [van mijn carriëre] is wel in zicht. Het is dichterbij dan toen ik twintig was."

Na 26 jaar duidelijkheid over aangespoeld been

Een coldcaseteam van de Haagse politie is er na 26 jaar achter aan wie een op Terschelling aangespoeld lichaamsdeel toebehoort. Ze ontdekten onlangs via een dna-match dat het been van een man is die in 1986 door zijn familie als vermist is opgegeven.

De toen 45-jarige man vertrok destijds met zijn fiets van huis. Hij zou van de boot naar Groot-Brittannië zijn gesprongen, zo bleek uit een briefje dat aan boord werd gevonden. Niemand had hem echter zien springen en er werd geen lichaam gevonden.

Eind vorig jaar nam een familielid van de vermiste man contact op met de politie om zijn dossier in te zien. Het familielid stond toen ook dna af om door de database van ongeïdentificeerde overledenen te halen.

Het dna blijkt nu te matchen met een in juli 1987 in Terschelling aangespoeld been. De politie heeft de nabestaanden van de ontdekking op de hoogte gesteld.

'Busduiktoerist dood door wiet'

De toerist die vorige week in Amsterdam onder een touringcar terechtkwam is geen paddo- maar een wietdode. Dat zegt drugsonderzoeker Ton Nabben in Het Parool. Volgens hem wordt cannabisproblematiek onterecht genegeerd door een focus op tripmiddelen.

De Italiaanse jongeman zou in een cannabispsychose tussen de wielen van de bus zijn gedoken, alsdus de aan de Universiteit van Amsterdam verbonden Nabben. Mogelijk was er tevens alcohol in het spel. Volgens de drugsonderzoeker zijn incidenten met triptruffels en paddo's overbelicht terwijl die maar een klein aandeel hebben. Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat het in 44 procent van de drugsgerelateerde incidenten in de hoofdstad enkel en alleen om cannabis gaat. Ook betreft het overwegend toeristen.

Volgens Jellinek-hulpverlener Chareen Soekardjo gaat het dan ook nog eens vaak om stronken (stonede en dronken) toeristen. "Een slechte combinatie die voor veel gezondheidsproblemen zorgt." "Niet voor niets mogen coffeeshops geen alcohol schenken", voegt Nabben eraan toe.

Een van de problemen zou de gebrekkige drugsvoorlichting in het buitenland zijn. "Vaak willen toeristen in de korte tijd van hun bezoek van alles proberen wat in hun eigen land verboden is", stelt Nabben. Dat zou het risico op overdosering vergroten. Daar komt nog bij dat het thc-gehalte in Nederwiet vrij fors is. Vooral voorgedraaide joints en spacecake zijn vaak te krachtig voor toeristen. "Dan vallen ze letterlijk van hun kruk, worden ze misselijk of trekken ze wit weg."

Apeldoorner vast voor miljoenenoplichting

Een 61-jarige Apeldoorner is dinsdag door de politie in het Belgische Rekem aangehouden op verdenking van miljoenenoplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal deden elf beleggers met wie de man zaken deed aangifte tegen hem. Een medeverdachte, een 59-jarige vrouw, werd aangehouden in Apeldoorn.

De man zou gedupeerde beleggers niet-bestaande kredietportefeuilles hebben verstrekt voor in totaal vijf miljoen euro. Die beleggers meldden zich vanaf de zomer vorig jaar bij de politie, waarop een onderzoek werd ingesteld.

De politie gaat dinsdag de huizen in Apeldoorn en Rekem, net over de grens bij Maastricht, doorzoeken om beslag te leggen op de administratie samen met waardevolle spullen, zoals auto's. Ook is beslag gelegd op de Apeldoornse woning van de vrouw en op een stacaravan van de man in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop.

Beide verdachten zitten vast. De Nederlandse politie heeft een uitleveringsverzoek gedaan om de man naar Nederland te halen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Kim en Kanye mogen niet trouwen in Frankrijk

Kim Kardashian en Kanye West dromen al maanden van een grootse bruiloft in Parijs, maar de twee mogen helemaal niet trouwen in Frankrijk. Stellen die in Frankrijk in het huwelijk willen treden, moeten voor hun bruiloft minimaal veertig dagen in het land hebben gewoond, legt een medewerker van de Franse ambassade in Washington uit aan entertainmentsite Radar Online.

"Er is geen ontkomen aan deze eisen", stelt de ambassademedewerker. Kardashian en West kunnen in Frankrijk ook niet alleen voor de kerk trouwen, omdat een kerkelijk huwelijk in het land alleen gesloten kan worden na een burgerlijk huwelijk.

Kardashian en West wilden op 24 mei trouwen in Parijs. Door die plannen moeten de 33-jarige realityster en de drie jaar oudere rapper hoogstwaarschijnlijk een streep zetten omdat ze beiden niet in Frankrijk wonen. West heeft een appartement in Parijs, maar verblijft daar te weinig om aan de wettelijk gestelde termijn te voldoen.

"Kim en Kanye hadden tot voor kort geen idee dat ze in Frankrijk moeten wonen om daar te kunnen trouwen", vertelt een bekende van de Kardashians aan Radar Online. Hoe de twee dit op gaan lossen, is nog niet bekend. Er gaan geruchten West zijn tournee in Australië onlangs uitstelde om meer tijd te hebben om zijn bruiloft te plannen. De rapper zou begin mei Down Under gaan. Volgens de officiële lezing heeft West meer tijd nodig voor zijn nieuwe album.

Het bericht uit Frankrijk is naar verluidt de zoveelste trouwtegenslag voor Kardashian en West. De realityster zou maar geen trouwjurk kunnen vinden, mede doordat ze moeite heeft haar ideale gewicht te bereiken. Ook zouden genodigden en masse afzeggen. Onder meer Oprah Winfrey, Robin Thicke, Jared Leto, Jonah Hill, Anna Wintour, Will en Jada Pinkett Smith, Prince en Karl Lagerfeld hebben volgens geruchten laten weten geen zin te hebben in de bruiloft.

Kabinet trekt bewaarplicht nog niet in

Het kabinet is nog niet van plan de bewaarplicht voor telecomgegevens in te trekken, ook al is de Europese richtlijn die eraan ten grondslag ligt vernietigd. Het kabinet wil eerst het arrest van het Europees Hof van Justitie bestuderen, heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd.

Volgens Teeven staat niet vast dat de hele wet rondom de bewaarplicht moet worden ingetrokken. "Om nou direct te zeggen dat de totale Nederlandse wet niet meer van toepassing is omdat er een Europese richtlijn is vernietigd, gaat me iets te ver", zei Teeven in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Hij denkt binnen twee maanden uitsluitsel te kunnen geven over wat er moet gebeuren.

Teeven denkt niet dat de vernietiging van de richtlijn gevolgen heeft voor het gebruik van opgeslagen telecomgegevens in strafzaken. Die kunnen volgens Teeven gewoon kunnen worden gebruikt. Ook de inlichtingendiensten kunnen doorgaan met het opslaan van metadata, omdat die praktijk op andere wetgeving is gebaseerd.

Het Europese Hof verklaarde de richtlijn dinsdag met terugwerkende kracht ongeldig. Het hof sprak van een 'zeer omvangrijke en bijzonder ernstige' inbreuk op de privacy. Volgens de rechters ontbreken in de richtlijn uit 2006 objectieve criteria voor het verzamelen, inzien en bewaren van de verkeersgegevens. Het hof heeft ook kritiek op het feit dat de richtlijn niet verplicht stelt dat de gegevens op het grondgebied van de EU worden bewaard.

In Nederland moeten telecomgegevens twaalf maanden worden bewaard. Internetverkeer wordt voor de duur van zes maanden vastgelegd.

'Justin Bieber niet meer welkom in clubs Miami'

Justin Biebers arrestatie in Florida krijgt nog een staartje. De 20-jarige zanger is niet langer welkom in clubs in Miami, schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van ingewijden. Bieber werd begin dit jaar gearresteerd in Miami Beach.

Grote clubs als LIV, Story en Adoré willen Bieber niet meer op hun dansvloer zien. Volgens de ingewijden komt dat niet alleen doordat de zanger nog geen 21 jaar is, de minimumleeftijd waarop in de Verenigde Staten alcohol genuttigd mag worden.

Vooral Biebers arrestatie schrikt clubeigenaren af. De Canadees werd in januari na een avondje stappen in de boeien geslagen omdat hij onder invloed achter het stuur zat. Als gevolg van Biebers arrestatie kreeg nachtclub SET, waar de zanger die avond met zijn entourage hing, veel kritiek te verduren.

Bieber moet volgende maand in de rechtbank tekst en uitleg geven over zijn onverantwoorde rijgedrag. Volgens geruchten wordt achter de schermen druk gewerkt aan een akkoordje met justitie. Dat zou inhouden dat Bieber ervanaf komt met enkel een proeftijd.

Vrouw neukt en naait ex met sekstape

In Nieuw-Zeeland dient momenteel een opmerkelijke rechtszaak. Een vrouw uit Wellington heeft namelijk jaren na de scheiding nog altijd seks met haar ex-man. Vervolgens dreigde ze met beelden van zo'n verboden vrijpartij naar de nieuwe echtgenote van haar ex te stappen.

Seks met je ex is nooit een goed idee. Zeker niet als je al lang en breed hertrouwd bent. Dit is een arme drommel uit het verst van Nederland verwijderde land pijnlijk duidelijk geworden.

Het stel was al in 2007 gescheiden. Hoewel de beste man inmiddels een andere vrouw had gevonden, was het gemis naar zijn ex nog altijd groot. Geregeld kwam het ex-echtpaar nog samen voor geile neukseks.

Wat de man echter niet wist, was dat zijn voormalige eega de seks eens had gefilmd met een verborgen camera. Toen de feeks in november 2012 aangaf naar Wellington te willen verhuizen en hun zevenjarige dochter mee te nemen, ging hij daar niet mee akkoord. Dit was het moment dat de Nieuw-Zeelandse met de sekstape op de proppen kwam.

Als haar ex haar geen volledige voogdij zou gunnen over hun dochter, zou zij met de beelden naar de nieuwe vrouw van haar ex-man gaan. Ook zou zij de hele WhatsApp-historie tussen de twee ex-geliefden aan de nieuwe echtgenote tonen.

Er zat dus niets anders op dan het verhaal op te biechten en naar de politie te gaan. Bromsnor heeft bij een huiszoeking in het huis van de vrouw een USB-stick gevonden met daarop inderdaad een sekstape van het voormalige stel en een complete conversatie via WhatsApp.

In de rechtbank hebben beiden schoorvoetend bekend op 16 juli 2012 een afscheidswip te hebben gemaakt. Vijf jaar na de scheiding. De rechter heeft de zaak geschorst tot later deze week.

Vergoossen: "Hier kon je op wachten"

Sef Vergoossen is niet verbaasd over de situatie waarin Roda JC zich bevindt. De oud-coach van de Limburgers zag het scenario van degradatie al langer aankomen. Roda JC is na 31 wedstrijden hekkensluiter in de Eredivisie.

De club uit Kerkrade staat twee punten achter op NEC en moet alle zeilen bijzetten om de eerste degradatie in de clubhistorie af te wenden. Vergoossen, tussen 1998 en 2001 hoofdtrainer, is niet verrast door de huidige situatie waarin de club zit.

Vergoossen was vijf jaar geleden een voorstander van het oprichten van Sporting Limburg (fusie Roda JC en Fortuna Sittard). Dat ging niet door. Sindsdien gaat het bergafwaarts met Roda JC. "Dat Roda er zo slecht voorstaat, is geen toeval", zegt Vergoossen tegen Voetbal International.

"Hier kon je op wachten. Ik heb respect voor de mensen die er nog wat van proberen te maken bij de Limburgse clubs. Ze zullen heus niet alles goed doen, maar bovenal zijn ze met handen en voeten gebonden. Onze stuurgroep heeft een aantal jaren geleden uitvoerig en nauwkeurig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden binnen de regio."

"Ik weet wat hier in de markt zit. Je hoeft geen geleerde te zijn om te snappen dat het een keer fout moet gaan. Als Roda degradeert, wordt de stap terug ook meteen ontzettend groot. Tenzij een figuur als Arnold Hendriks nog eens zijn schouders - en zijn geld - eronder wil zetten. Dan krijg je misschien een iets ander verhaal", aldus de Limburger.

"In mijn tijd als trainer in Kerkrade wist ik al: zonder Arnold heeft Roda geen bestaansrecht. Hoe dan ook, uiteindelijk zal de wal het schip keren. En dan ben ik benieuwd of de mensen uit de politiek, die de komst van Sporting Limburg destijds hebben afgeschoten, daarvoor hun verantwoordelijkheid nemen", besluit Vergoossen.

'Glock koopt London, Schröder blijft berijder'

Springruiter Gerco Schröder kan ook in de toekomst op London blijven rijden. Het paard werd maandag bij de veiling van Stal Eurocommerce voor 8,6 miljoen euro gekocht. Volgens website Horses.nl zat de Oostenrijker Gaston Glock, die ook dressuurruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud ondersteunt, daarachter.

Glock zou de combinatie London en Schröder willen behouden. Samen wonnen zij in Londen twee olympische zilveren medailles. De Oostenrijkse stal heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Schröder kan voortaan niet meer op Zagreb rijden. Stoeterij Duyselshof, dat al voor de helft eigenaar was van het paard, kocht tijdens de veiling ook de andere vijftig procent. Daardoor verviel de afspraak dat Schröder op Zagreb mag rijden en gaat die eer naar Leopold van Asten.

De Saudische springruiter Abdullah Al Sharbatly kocht tijdens de veiling de paarden Tobalio, Callahan en Sacramento. Albert Voorn was de vaste berijder van Tobalio, maar kon niet genoeg geld bijeenbrengen om het paard te kunnen kopen.

Enschedese jeugdbende opgerold

De politie heeft in Enschede zeven jongens aangehouden die voor veel overlast en criminaliteit zorgden. De jongens, in de leeftijd van 14 tot en met 18, worden onder meer verdacht van straatroven, bedreigingen en verschillende diefstallen.

De groep hield zich meestal op in de buurt van theater Prismare en winkelcentrum Deppenbroek in Enschede-Noord. De politie stelde een onderzoek in omdat er steeds meer klachten en aangiften van buurtbewoners binnenkwamen, laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

De zeven Enschedese jongens die de groep vormden werden tussen eind februari en eind maart aangehouden. Vijf van hen zitten nog vast.

Beachvolleyballers verdelen miljoen dollar tijdens Grand Slam

Het Nederlandse beachvolleybaltoernooi uit de World Tour heeft een totale prijzenpot van één miljoen dollar, zo'n 690.000 euro. De Grand Slam dat in juli plaats heeft is daarmee één van de twee hoogst gedoteerde toernooien op de kalender in 2014. 

De winnende koppels bij de mannen en de vrouwen kunnen 70.000 dollar (48.000 euro) bijschrijven en voor de verliezend finalisten licht een cheque 52.000 dollar (36.000 euro) klaar. Niet eerder werd er bij een beachvolleybaltoernooi in Nederland zo veel prijzengeld uitgekeerd.

"Dat het een van twee toernooien is waar een miljoen dollar aan prijzengeld wordt uitgekeerd, is een bevestiging dat Nederland op de goede weg is als beachvolleyballand", aldus wereldkampioen Alexander Brouwer. Hij pakte vorig jaar samen met Robert Meeuwsen de wereldtitel in het Poolse Stare Jabłonki. 

Jansen: "Veel spelers haken onderweg af"

FC Twente richt zich met drie wedstrijden te gaan op plaats twee in de Eredivisie. Trainer Michel Jansen wil het seizoen goed afsluiten met de Tukkers. FC Twente staat na 31 wedstrijden op de derde plaats. Het verschil met lijstaanvoerder Ajax is tien punten. Het gat met nummer twee Feyenoord is vier punten.

Jansen gaat met zijn team op jacht naar de Rotterdammers. FC Twente speelt nog tegen Roda JC (thuis), NEC (uit) en PEC Zwolle (thuis). Hij beseft dat men in Enschede negen punten verwacht uit de laatste drie wedstrijden. FC Twente wil naar de voorronde van de Champions League voor volgend seizoen. "Het is terecht dat er van ons verwacht wordt dat we winnen. Dat is de druk waar we mee om moeten kunnen gaan", zegt Jansen tegen TC Tubantia.

Druk kan spelers doen opleven of tegenwerken, weet de coach van FC Twente. "Veel voetballers haken onderweg af, omdat ze er niet tegen kunnen", aldus Jansen, die denkt dat zijn spelers bestand zijn tegen druk. "Wij kunnen tweede worden, Europees voetbal halen en als de groep bij elkaar blijft op termijn weer om de prijzen spelen."

FC Twente deed lange tijd mee om de titelstrijd in de Eredivisie. Na de winterstop presteerde de formatie van Jansen wisselvallig. In de laatste tien wedstrijden boekten de Tukkers drie overwinningen. FC Twente ging onderuit tegen PSV, Ajax en Go Ahead Eagles en verspeelde punten tegen FC Groningen, Feyenoord, FC Utrecht en ADO Den Haag.

Brussel in actie tegen Russische varkensban

Het Russische verbod op de import van Europees varkensvlees is een 'buitenproportionele' maatregel en moet daarom worden ingetrokken. Dat stelt de Europese Commissie, die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft gevraagd te bemiddelen in het conflict. Levert dat niets op, dan kan Brussel de WTO om een bindend oordeel vragen.

De ban op varkens en varkensvlees, die eind januari van kracht werd, brengt de Europese varkenssector een stevige dreun toe, zo stelt de commissie dinsdag in een verklaring. Pakweg een kwart van alle varkens en varkensvlees uit Europa wordt namelijk geëxporteerd naar Rusland. De sector zou daardoor 'significante verliezen' lijden.

De Europese Commissie meent dat het importverbod indruist tegen de WTO-regels. "Na weken van onderhandelen met onze Russische collega's is er nog steeds geen oplossing en zie ik geen enkele vooruitgang", aldus verantwoordelijk eurocommissaris Karel De Gucht. "Europa blijft zijn varkensproducenten bijstaan en ziet daarom geen andere keus dan om naar de WTO te stappen."

Brussel heeft de Wereldhandelsorganisatie gevraagd om eerst te bemiddelen in de gesprekken tussen Rusland en Europa. Door voor een consultatieronde te kiezen, kan het conflict nog worden opgelost zonder een proces aan te spannen, aldus de commissie. Als de onderhandeling niet binnen zestig dagen is opgelost, dan kan Europa alsnog om een uitspraak van de WTO vragen.

Rusland stelde eind januari een ban in op Europees varkensvlees, nadat bij wilde zwijnen in Litouwen de Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen. Brussel wijst erop dat Moskou tegelijkertijd wel varkensvlees uit Wit-Rusland toestaat, terwijl daar ook gevallen van de Afrikaanse varkenspest zijn gevonden.

Lek in beveiliging van veel websites

Door een lek in de versleutelingssoftware van veel websites waren tijden lang vertrouwelijke gegevens te onderscheppen. OpenSSL bracht dinsdag een verbeterde versie uit van de software die door de meerderheid van de sites voor het versleutelen van gevoelige data wordt gebruikt. Websitebeheerders sloegen daarna massaal aan het updaten.

De bug staat bekend als Heartbleed en zou al twee jaar aanwezig zijn in OpenSSL. Veel sites die een login vereisen maken gebruik van OpenSSL voor het opzetten van versleutelde verbindingen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dinsdag ook gewaarschuwd voor de kwetsbaarheid in OpenSSL. Het is volgens het NCSC niet mogelijk om te achterhalen of hackers het lek al hebben misbruikt op servers. Bedrijven en instanties zouden voor de zekerheid hun OpenSSL-certificaten en -sleutels kunnen vervangen. In de sites van de grote Nederlandse banken zit het lek momenteel niet meer.

Het lek maakt het mogelijk om het interne geheugen van een server uit te lezen en zo ontsleutelde data te bekijken. Bovendien zou dat niet te traceren zijn. Ook versleuteld verkeer dat eerder is opgeslagen is nog in te zien. Het lek zou daardoor ook zijn te gebruiken door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, waarvan bekend is geworden dat die veel versleuteld internetverkeer onderschept en bewaart.

Man dood door geweld in Groningen

Een 40-jarige man is overleden aan de verwondingen die hij maandagavond had opgelopen bij een geweldsincident in Groningen. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Er is nog niemand aangehouden.

Het slachtoffer is van Somalische afkomst en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Toen de hulpdiensten hem rond 21.45 uur op de Korreweg vonden was hij zwaargewond. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

NS legt vervanger Fyra voorlopig stil

De NS heeft de locomotieven van de voormalige Fyra-lijn op verzoek van fabrikant Bombardier dinsdag rond 12.00 uur aan de kant gezet voor een inspectie. Daardoor kunnen de reizigers geen gebruik maken van de Intercity Direct-verbinding tussen Amsterdam en Breda. Ook de intercity naar Brussel rijdt niet.

Hoelang de inspectie van de locomotieven gaat duren kon een woordvoerder van het treinbedrijf nog niet zeggen. Volgens de Canadese fabrikant zijn er problemen met de stroomafnemers.

De fabrikant waarschuwde de NS dinsdagochtend, waarna de locomotieven van het type Traxx van het spoor werden gehaald. Pas na de inspectie kan de NS pas een prognose geven wanneer de treinen weer gaan rijden.

[Vid] Guy Ramos: "Jóhannsson uit zijn spel gehaald"

Guy Ramos heeft geen spijt van het voorval met AZ-spits Aron Jóhannsson. De verdediger van Roda kneep de aanvaller tijdens de wedstrijd in zijn ballen. Ramos (28) moest Jóhannsson zondag in de uitwedstrijd tegen AZ (2-2) van scoren afhouden.

Dat lukte niet. Jóhannsson scoorde na een klein uur voor de Alkmaarders. In het restant van de tweede helft miste de in IJsland geboren Amerikaan echter een aantal grote kansen, tot genoegen van Ramos.

Tijdens de wedstrijd greep de Rotterdammer met Kaapverdiaans bloed Jóhannsson tussen de benen. De aanvaller van AZ kon er niet om lachen en beklaagde zich bij de arbitrage. "Ik wilde proberen om hem uit zijn spel te halen en dat is gelukt", zegt Ramos tegen het Algemeen Dagblad.

"Op het einde verprutste hij nog een paar goede kansen. Misschien was hij toch onder de indruk", aldus de elfvoudig international van Kaapverdië. Ramos werd vlak voor tijd naar de kant gestuurd met een tweede gele kaart. Na een opstootje met keeper Esteban moest de verdediger vertrekken.

Ramos heeft geen spijt van zijn actie richting Jóhannsson. Hij zegt dat er veel meer dingen gebeuren op een voetbalveld. "En dan wordt het niet gezien. Nu wordt het enorm opgeblazen", besluit Ramos, die komend weekend vanwege een schorsing niet tegen FC Twente kan spelen. Roda JC staat laatste in de Eredivisie met drie duels voor de boeg.

Van Aanholt: "Vakantie nog niet geboekt"

Patrick van Aanholt heeft hoop op een plek in de WK-selectie. De linksback van Vitesse wil deze maand nog een visitekaartje af te geven voor Oranje. Van Aanholt (23) debuteerde in november vorig jaar in het Nederlands elftal.

In het oefenduel met Colombia (0-0) kwam de Bosschenaar vlak voor tijd binnen de lijnen. Van Aanholt ziet nog kansen om mee te gaan naar het WK in Brazilië. De positie van linksback wordt bij Oranje vaak ingevuld door Daley Blind.

Blind speelt bij Ajax voornamelijk als controlerende middenvelder. Van Aanholt houdt hoop op WK-deelname. Bondscoach Louis van Gaal zat zondag op de tribune tijdens de wedstrijd Vitesse-Ajax. "Dat WK heb ik nog niet uit mijn hoofd gezet. Alleen moet ik er niet te veel aan denken, dan ga ik alleen maar minder presteren", vertelt de huurling van Chelsea tegenover Voetbal International.

"Mijn vakantie heb ik nog niet geboekt. Ik ga de komende weken voor mijn laatste kans", aldus Van Aanholt, sinds 2007 onder contract bij Chelsea. In Londen wist hij geen basisplaats te veroveren. The Blues verhuurden de oud-PSV'er aan Coventry City, Newcastle United, Leicester City, Wigan Athletic en sinds januari 2012 aan Vitesse.

Van Aanholt heeft te horen gekregen dat hij kan bijtekenen op Stamford Bridge. De vleugelverdediger twijfelt nog. "Het allerliefste wil ik slagen bij Chelsea, dat is altijd mijn doel geweest. Ik heb op dit moment nog niet bijgetekend. We zien het wel", besluit Van Aanholt, die in maart 2010 in twee Premier League-duels mocht invallen bij Chelsea.

Zwemlegende Thorpe op de intensive care

De Australische zwemlegende Ian Thorpe is met een infectie opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Sydney. Dat hebben diverse Australische media vandaag gemeld. Ze vrezen dat Thorpe zijn linkerarm nooit meer zal kunnen bewegen. 

De infectie houdt verband met de ingreep die Thorpe eerder in Zwitserland heeft ondergaan. De vijfvoudig Olympisch kampioen kampte met een schouderblessure. Vorig jaar liet Thorpe weten zijn carrière als zwemmer te beëindiging vanwege de pijnlijke schouder. In 2011 maakte hij zijn rentree in de hoop mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in Londen 2012. Dat mislukte. 

De afgelopen maanden kwam Thorpe vooral in het nieuws vanwege persoonlijke problemen. In februari werd hij in een kliniek opgenomen nadat hij onder invloed van pijnstillers en antidepressiva in verwarde toestand een busje heeft geprobeerd open te breken, omdat hij dacht dat een vriend zich in het busje bevond. 

In zijn autobiografie, die in 2013 uitkwam, gaf hij al aan last te hebben van een terugkerende depressie en alcoholverslaving. In 2000 werd Thorpe als zeventienjarige drie keer Olympisch kampioen. In Athene deed Thorpe dat nog eens twee keer. 

Zijn manager James Erkine zou gezegd hebben dat Thorpe helemaal niet op de intensive care ligt, maar dat hij 'slechts' aan de zware antibiotica is. 

Tien veroordelingen voor diefstal duizenden laptops

Tien mannen van 22 tot 67 jaar hebben dinsdag cel- en werkstraffen gekregen voor het stelen van 4572 laptops met een waarde van ruim twee miljoen euro. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald. Daarnaast heeft een deel van hen een celstraf gekregen voor de uitvoer van heroïne. Drie mannen werden vrijgesproken.

Een 28-jarige werknemer van het logistiekbedrijf in Tiel waar de laptops stonden, kreeg van de rechters een celstraf van zestien maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Dat is aanzienlijk hoger dan de geëiste werkstraf. De man was volgens de rechters echter de cruciale schakel bij de diefstal.

De werknemer gaf ladingcodes door waarmee twee mannen zich konden voordoen als chauffeurs die ladingen kwamen halen. De laptops, die op pallets stonden, werden in november 2012 weggehaald bij Tielse bedrijf. Ze werden daarna naar verschillende loodsen gebracht om te worden overgeladen. Het merendeel is nooit meer teruggevonden.

De hoogste gevangenisstraf, vier jaar en vier maanden, werd opgelegd aan een 42-jarige man die ook werd veroordeeld voor de uitvoer van ruim dertien kilo heroïne. Bij het bepalen van de straf hielden de rechters er rekening mee dat de man goed meewerkte en door hem ook de andere verdachten in beeld kwamen.

De chauffeurs van 67 en 44 jaar van de vrachtwagens kregen respectievelijk 42 en twaalf maanden cel. De 67-jarige man werd ook veroordeeld voor de uitvoer van heroïne. Ook drie andere mannen werden veroordeeld voor oplichting en daarnaast de uitvoer en bezit van heroïne. Een van hen kreeg dertig maanden cel, twee van hen veertig maanden.

Drie mannen - 22, 26 en 29 jaar oud - hielpen alleen bij het overladen van de laptops. Ze zijn veroordeeld voor het witwassen van de laptops en kregen een gevangenisstraf waarvan het onvoorwaardelijke deel gelijk was aan de duur van hun voorarrest. Twee van hen kregen daarnaast een werkstraf.

Drie mannen werden vrijgesproken omdat niet kon worden aangetoond dat ze betrokken waren bij het overladen van de laptops, aldus de rechters.

Bertens kopvrouw Fed Cup-team

Tennisster Kiki Bertens is later deze maand de kopvrouw van het Nederlandse Fed Cup-team. Dat heeft Fed Cup-captain Paul Haarhuis dinsdag bekendgemaakt. De Wateringse moet samen met Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek ten koste van Japan een plaats in de Wereldgroep II proberen te veroveren. "Voor mij is dit het sterkste team voor deze ontmoeting", zei Haarhuis.

Nederland won in februari in Boedapest de poule in de Europees-Afrikaanse Zone I. In de play-offs werd vervolgens ook gewonnen en dus veroverde de ploeg een plaats in de play-offs voor de Wereldgroep II. "We hebben in Boedapest tijdens de poulefase een prestatie van formaat neergezet", beseft Haarhuis, die in februari debuteerde. "Het zou mooi zijn als we deze lijn nu kunnen doortrekken tegen het sterke Japan."

Het treffen wordt op 19 en 20 april gespeeld in de Maaspoort in Den Bosch. Daar ligt dan voor de gelegenheid een gravelbaan. Op zaterdag worden twee enkelspelen afgewerkt. Zondag volgen nog twee enkelspelen en het afsluitende dubbelspel.

'Intelligent leven op Mars gevonden'

De nieuwste kiekjes van marsrover Curiosity lijken veelbelovend. Volgens kenners duiden deze op intelligent leven op de rode planeet. Er zou namelijk een straatlantaarn zijn gefotografeerd.

Toen ufoloog Scott Waring deze week de foto's zag, kon hij zijn ogen niet geloven. Op een van de plaatjes is te zien hoe een fel licht vanaf de bodem van de planeet naar boven schijnt. Volgens de beste man hét bewijs voor buitenaards leven op Mars.

"Het is geen zonlicht", zo beweert Waring. "Ook is het geen artefact. Het laat zien dat aliens op dezelfde manier lampen gebruiken als wij. NASA zou het moeten onderzoeken, maar daarvoor zijn ze niet op Mars."

Ben Biggs, redacteur bij All About Space, wil zover helaas nog niet gaan. "Natuurlijk is het licht onverklaarbaar", reageert hij. "Toch is het nog een stap te ver om te spreken van intelligent leven. NASA kan het zich niet veroorloven hierover te speculeren."

straatlantaarnStraatlantaarn op Mars? (foto: NASA)

Prinses Margriet bij dodenherdenking Rhenen

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn op 4 mei bij de dodenherdenking op militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Ook hun zoon prins Pieter-Christiaan is bij de herdenking aanwezig, laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten.

Het ereveld is de laatste rustplaats van honderden Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 sneuvelden in de buurt van de Grebbeberg. Elk jaar worden er alle militairen herdacht die sinds 1940 waar ook ter wereld zijn omgekomen.

Ook op andere plekken in het land worden op 4 mei militairen en burgers die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen bij oorlogen en vredesoperaties. Op de Dam in Amsterdam leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans. Ook premier Mark Rutte is daarbij aanwezig.

Een dag later, op Bevrijdingsdag, geeft de premier in Assen het startschot van de veertien bevrijdingsfestivals die in het hele land worden gehouden. 's Avonds is hij met het koningspaar en prinses Beatrix bij het 5 meiconcert in Amsterdam.

Nijmeegse parochie houdt wake voor vermoorde pater

Leden van de Antonius van Paduaparochie in Nijmegen houden dinsdagmiddag een herdenkingswake voor de in Syrië vermoorde pater Frans van der Lugt. Dat meldt de parochie op haar website. De Nijmegenaren hielden vanaf februari vaker wakes om hun sympathie en steun te betuigen aan de pater.

De pater werd maandag door het hoofd geschoten in zijn woonplaats Homs, waar hij al tientallen jaren woonde. Over het motief en de daders is nog niets bekend.

Van der Lugt stond volgens de Nederlandse Jezuïetenorde bekend als een 'geweldige bruggenbouwer' tussen de islam en het christendom. Hij weigerde de stad te verlaten zolang er nog christenen woonden.

Spaans parlement stemt over Catalaans referendum

Een verzoek van de Spaanse regio Catalonië om een referendum te houden om zich af te scheiden van Spanje wordt hoogstwaarschijnlijk verworpen door het Spaanse parlement. Dinsdagmiddag wordt er over het voorstel gedebatteerd en gestemd, maar slechts weinig parlementsleden zien hier heil in.

De Catalaanse premier Artur Mas voert al sinds 2012 campagne voor een referendum, nadat hij er niet in geslaagd was om gunstigere financiële afspraken voor de regio binnen te halen. Volgens opiniepeilingen is een nipte minderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid.

In februari werd al een motie aangenomen om de volksraadpleging af te wijzen. Hierbij stemden 272 parlementsleden voor en slechts 43 tegen. Volgens de Spaanse grondwet kan alleen de nationale regering een referendum uitschrijven.

Overnameverbod ABN AMRO blijft staan

Het tijdens de kredietcrisis genationaliseerde ABN AMRO mag geen overnames doen tot de bank weer grotendeels los is geknipt van de Nederlandse staat. Het Gerecht van de Europese Unie heeft dinsdag het besluit hierover van de Europese Commissie bevestigd.

De commissie legde het verbod op in 2011, naar aanleiding van herkapitalisatie van de bank door de Nederlandse staat. Zonder het verbod zou de interne markt te zeer verstoord worden, aldus mededingscommissaris Joaquín Almunia destijds. Het overnamebod moest ook voorkomen dat de bank overnames zou doen met de staatssteun die het herstel in de weg zou staan. ABN AMRO vond het acquisitieverbod echter veel te streng en te lang duren.

Het overnameverbod werd in eerste instantie opgelegd voor drie jaar. Dat kon worden verlengd tot maximaal vijf jaar, indien de staat na die drie jaar nog steeds meer dan de helft van de aandelen ABN AMRO in handen heeft. De bank wordt mogelijk begin volgend jaar weer naar de beurs gebracht.

De bank zegt in een eerste korte reactie 'teleurgesteld' te zijn over het besluit van het gerecht. De bank kan in principe nog in beroep gaan tegen de uitspraak bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Volgens een woordvoerder wordt de uitspraak echter eerst nader bestudeerd voor daarover een besluit wordt genomen.

ABN AMRO werd in 2008, samen met Fortis Nederland, genationaliseerd voor een bedrag van 12,8 miljard euro. Daarna werd de bank geherkapitaliseerd tussen 2008 en 2010 met ongeveer vijf miljard euro. Ook kreeg de bank liquiditeitssteun van bijna 72 miljard euro.

Nederland ontvangt Kroaten in Davis Cup

De Nederlandse tennissers moeten in september Kroatië verslaan om ook volgend jaar in de Wereldgroep van de Davis Cup uit te komen. Dat bleek dinsdag bij de loting voor de play-offs van het landentoernooi in Londen. De wedstrijd wordt in Nederland afgewerkt. Waar en op wat voor ondergrond beslist de KNLTB later.

Kroatië heeft op dit moment drie tennissers in de top honderd van de wereldranglijst. Marin Cilic staat 26e, Ivan Dodig 37e en Ivo Karlovic is de nummer 52. Nederland stelt daar alleen Robin Haase op de 47e plaats en nummer 55 Igor Sijsling tegenover.

Toplanden Servië, Spanje en Argentinië moeten ook het vege lijf redden in de play-offs. Servië moet daarvoor op bezoek naar India, Spanje speelt uit tegen Brazilië en Argentinië moet op bezoek bij Israël. Verder ontvangt Canada Colombia, krijgen de Verenigde Staten Slowakije op bezoek en speelt Australië thuis tegen Oezbekistan. België moet op bezoek bij Oekraïne.

Georgina Verbaan heeft geen tijd voor de liefde

Slecht nieuws voor mannen, zoals bijvoorbeeld user xpompompomx, die hopen een kans te maken op een beschuitje eten met Georgina Verbaan. Zij heeft een te drukke agenda voor een nieuwe man in haar leven. "Ik heb er nu even geen tijd voor", zei de actrice dinsdag in Koffietijd over een eventuele relatie. "Maar het is prima zo."

De 34-jarige Verbaan heeft met haar ex, Rob van de Wouw, een dochter van 3 jaar. "Ze moet over een halfjaar naar school, dat vind ik best lastig. Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Ik moet haar dan echt loslaten."

'Omzet grenspomphouder verder gedaald'

Pomphouders in de grensstreek hebben de omzet in maart opnieuw hard zien terugvallen, als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisaties Bovag en NOVE.

Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten vorige maand ruim 35 procent minder diesel en bijna 22 procent minder lpg dan in maart 2013. Bij benzine ging het om een afname van bijna 20 procent.

De enorme omzetdaling in de grensstreek trekt ook het landelijk gemiddelde omlaag: landelijk daalde de verkoop van diesel met 13 procent, lpg met 18 procent en benzine met 7,8 procent.

"Particulieren blijken in toenemende mate benzine in het buitenland te tanken en internationale transporteurs laten het Nederlandse tankstation en zelfs hun eigen bedrijfspomp steeds vaker links liggen", stelt de Bovag.

In heel Nederland werd in maart 126 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in dezelfde maand vorig jaar. Het verlies aan accijnsinkomsten voor de schatkist bedroeg daarmee 68,5 miljoen euro. Over het hele eerste kwartaal zou de brandstofverkoop met 296 miljoen liter (ruim 9 procent) zijn gedaald. Dat betekent een daling van de accijnsinkomsten met 153 miljoen euro.

Bovag en NOVE onderzochten de cijfers van 501 tankstations in het hele land, waarvan 71 op maximaal 5 kilometer van de Belgische of Duitse grens.

Borussia Dortmund strijdvaardig voor duel met Real

Borussia Dortmund ziet nog kansen om dinsdag in eigen huis de 3-0 achterstand tegen Real Madrid in de Champions League te repareren. "We hebben nog een minimale kans dus we willen negentig minuten lang zo goed mogelijk spelen", laat aanvaller Robert Lewandowski weten. "We spelen in Dortmund en zijn hier altijd gevaarlijk."

De Pool waarschuwt wel dat er geen wonderen van hem moeten worden verwacht. "Vorig seizoen was het iets anders, maar als iemand denkt dat ik weer vier keer kan scoren, dan is dat een beetje gek." Dortmund en Real stonden vorig jaar in de halve finale van het kampioenenbal tegenover elkaar. Toen leidde Lewandowski de Duitsers met vier treffers in het thuisduel naar een 4-1 zege en uiteindelijk ook de finale.

De 3-0 nederlaag van vorige week maakt de zaken duidelijk, vindt Dortmund-trainer Jürgen Klopp. "We moeten winnen en om dat te doen moeten we alles geven." Klopp ziet een pluspuntje omdat zijn ploeg het dit jaar in de tweede helft doorgaans beter doet. "Dit is de tweede helft van de kwartfinale en we zullen zien wat er gebeurt."

Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti denkt ondertussen dat zijn ploeg zich op het eigen spel moet concentreren. "Het is belangrijk om ons eigen, aanvallende, systeem te spelen. Daar ligt onze kracht en er is geen reden dat we dinsdag niet zo kunnen spelen. Idealiter spelen we net als in de thuiswedstrijd."

PvdA: maximum sociale huurgrens 700 euro

De PvdA wil de sociale huurgrens bevriezen om zo de huurmarkt beter te laten functioneren. Dat stelt Tweede Kamerlid Jacques Monasch dinsdag in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad.

De sociale huurgrens ligt nu op 699 euro. Door de jaarlijkse indexatie wordt de sociale huursector steeds duurder. "De grenzen van de betaalbaarheid voor de doelgroep zijn bereikt", schrijft Monasch. Hij wil dat het kabinet de sociale huurgrens voor een aantal jaren bevriest. "Daarmee blijft de sociale huursector betaalbaar en wordt de ruimte voor een betaalbare vrije huursector vergroot."

Vanaf zevenhonderd euro huur wordt het namelijk aantrekkelijk voor investeerders om woningen te bouwen voor middeninkomens die geen woning kunnen of willen kopen of die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, aldus de sociaaldemocraat.

PSV wil doelman Pasveer aantrekken

PSV wil deze zomer Remko Pasveer aantrekken als reservedoelman. De 30-jarige keeper staat momenteel bij Heracles Almelo onder de lat, maar heeft aangegeven daar te willen vertrekken. Hij is inmiddels benaderd door de Eindhovenaren.

Momenteel is Przemyslaw Tyton achter Jeroen Zoet de tweede doelman, maar de Pool mag van de PSV-clubleiding op zoek naar een andere werkgever. Pasveer, die eerder Ajax afwees, moet dit gat op gaan vullen.

PSV wil doelman Remko Pasveer aantrekken (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Recordaantal bedrijven stopt ermee

In Nederland zijn vorig jaar 172.000 bedrijven opgericht. Daar staat een recordaantal van ruim 129.000 bedrijven tegenover dat ermee stopte. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Ook vorig jaar startten de meeste bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Daarbij gaat het voornamelijk om organisatieadviesbureaus. In 2013 waren het er bijna 14.000, 8 procent van het totale aantal starters.

Webwinkels staan nummer 2 op deze lijst. In de detailhandel gingen vorig jaar ruim 8000 webwinkels van start, een recordaantal. In de meeste gevallen betrof het webwinkels in kleding- en modeartikelen.

Recordaantal bedrijven stopt ermee
Recordaantal bedrijven stopt ermee (Foto: ANP)

Renault verwacht verbetering na China

Renault verwacht dat het na de Grand Prix van China beter zal gaan met haar Formule 1-motoren. De Franse bouwer van krachtbronnen had deze winter veel problemen, maar de betrouwbaarheid lijkt nu op orde te zijn. Nu moet er aan de snelheid gewerkt worden.

Ten opzichte van de Mercedes komt Renault veel vermogen tekort, zoals ook directeur Rémi Taffin beaamt. "Hoewel we al een stuk competitiever zijn, kijken we nog altijd tegen een flinke achterstand aan op de snelste jongens. We bevinden ons in dit geval in de rol van achtervolger, aan de staart van de groep, en we zullen flink jacht moeten maken om het gat in te lopen."

De Fransman ziet het positief in, zeker omdat er deze week middels een test in Bahrein aan verbeteringen gewerkt kan gaan worden. "Dat we inmiddels al enigszins partij kunnen bieden aan de anderen, geeft bovendien veel motivatie voor de aanstaande testdagen in Bahrein, waarvoor we voor alle vier onze teams volle programma's hebben opgesteld. Met de updates die we de komende dagen testen, verwachten we onze teams in de races na die in China een stuk verder vooraan te zien." Bij die race wordt het lange rechte stuk nog gevreesd.

Iran blijft dwarsliggen bij nucleair overleg

Iran en zes wereldmogendheden blijven het op fundamentele punten oneens over het Iraanse nucleaire programma. Beide zijden hopen nader tot elkaar te komen bij nieuwe onderhandelingen, die dinsdag werden hervat.

Het grootste discussiepunt blijft de toegestane omvang van uraniumverrijking. Iran stelt dat het land over robuuste verrijkingscapaciteiten moet beschikken om nucleaire energie op te wekken. De internationale gemeenschap wil deze mogelijkheden juist stevig beperken om te voorkomen dat Teheran hoogverrijkt uranium kan produceren voor een atoomwapen.

De besprekingen worden gevoerd tussen Iran enerzijds en de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland anderzijds. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, terwijl Teheran zegt alleen vreedzame doeleinden met zijn nucleaire programma na te streven. Iran hoopt met een akkoord op het opheffen van internationale sancties tegen het land. Bij een eerste onderhandelingsronde werden al enkele strafmaatregelen tegen Iran verlicht.

Geen zwabber voor Achmed en Ali

Bij discriminatiemeldpunt Radar Brabant is een klacht binnengekomen over de praktijken van Budget Cleaning Brabant uit Waalwijk. Ze hebben namelijk alleen vacatures voor schoonmakers 'van Hollandse bodem'. "Achmed en Ali zullen vast hele goeie mensen zijn, maar ik hoef ze niet", laat directeur Wesley de Laat weten.

Het schoonmaakbedrijf snapt de commotie echter niet. De Laat zegt namelijk geen racist te zijn, maar allochtonen geen valse hoop te willen geven. "Ik nodig ze gewoon niet uit."

De beste man is een man van principes. Niet alleen Turken, Marokkanen en Polen zijn niet welkom, maar helemaal niemand met een andere komaf dan Nederlands. "Ook koningin Maxima komt er niet in."

De schoonmaakbaas zegt dat andere bedrijven hypocriet rond het weigeren van buitenlanders zijn, maar De Laat zegt op voorhand al duidelijkheid te willen scheppen. "We werken nou eenmaal in het hoogste segment van onze branche. En uit marktonderzoek in Brabant blijkt dat iedereen liever een Hollander dan een allochtoon heeft. Alleen niemand durft het openlijk uit te spreken."

EU-richtlijn opslag metadata is ongeldig

De omstreden richtlijn van de Europese Unie voor de opslag van metada is strijdig met het Europese recht en is ongeldig. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag bepaald.

Met metadata (letterlijk: data die over data gaat) wordt bijgehouden wie met wie communiceert, hoe lang, enzovoort. Het wordt ook wel als verkeersgegevens aangeduid, en beslaat ook door burgers geraadpleegde internetadressen. Volgens de in 2006 van kracht geworden richtlijn moeten EU-lidstaten ervoor zorgen dat dergelijke gegevens tussen de 6 en 24 maanden worden bewaard.

"Deze richtlijn impliceert een zeer omvangrijke en bijzonder ernstige inmenging in de fundamentele rechten op eerbiediging van het privéleven en op bescherming van persoonsgegevens zonder dat deze inmenging tot het strikt noodzakelijke beperkt blijft", stelt het hof.

Paris Saint-Germain past zich niet aan aan Chelsea

Paris Saint-Germain wil dinsdagavond tegen Chelsea zijn eigen spel spelen. Dat zei trainer Laurent Blanc van de Franse club maandag in de aanloop naar de kwartfinale in de Champions League. " Je past je speelstijl en spelfilosofie niet aan aan het niveau waarop je speelt", verklaarde de oud-verdediger. "Ik heb altijd geloofd dat je de tegenstander je eigen spel moet opleggen als je prijzen wilt winnen."

Blanc geeft niet aan wat hij van de wedstrijd in Londen moet verwachten. "Wordt het zoals het laatste halfuur in Parijs of domineert PSG de tweede helft of heeft Chelsea balbezit en domineert die club, we weten het niet. Dat is de magie van het voetbal."

Zijn concurrent José Mourinho is vol vertrouwen dat zijn club Chelsea de halve finale bereikt. De 3-1 nederlaag vorige week in het Parc des Princes doet daar niets aan af. "Na twee wedstrijden denk ik dat we meer gescoord hebben dan zij. Pure wiskunde."

De Portugees denkt niet dat het ontbreken van Zlatan Ibrahimovic bij de Parijzenaars een belangrijke rol speelt. "Samuel Eto'o speelde de eerste wedstrijd niet en ik weet niet of hij dinsdag wel speelt. Ramires is geschorst, Nemanja Matic en Mohamed Salah kunnen niet spelen in de Champions League en we huilen daar niet om. Het feit dat bij een miljoenenclub een belangrijke speler ontbreekt is voor mij geen probleem."

'Peaches Geldof niet dood door zelfmoord of drugs'

Het lijkt erop dat Peaches Geldof zichzelf niet van het leven heeft beroofd of is gestorven door drugs. Volgens de Britse krant Daily Mail zijn in Geldofs huis geen harddrugs of een afscheidsbriefje aangetroffen. Ook is ze waarschijnlijk niet om het leven gekomen door geweld.

Uiteraard kan ze geen zin hebben gehad om een briefje te schrijven of moet dat nog worden gevonden, en is het bovendien mogelijk dat drugs die eventueel in het spel waren zijn opgegaan. Niettemin ontbreken duidelijke aanwijzingen in die richtingen vooralsnog.

De 25-jarige dochter van muzikant en filantroop Bob Geldof werd maandag dood aangetroffen in haar woning. Ze gaf in het verleden toe drugs te hebben gebruikt. Haar moeder, Paula Yates, overleed in 2000 aan een overdosis heroïne. Geldof twitterde zondag nog een foto van haar en haar moeder.

KNVB bestrijdt luisteren naar De Boer

De KNVB bestrijdt de wedstrijd Ajax - ADO Den Haag van zondag te hebben verplaatst na uitspraken van Ajax-trainer Frank de Boer. De voetbalbond reageert daarmee op berichten van De Telegraaf waarin die suggestie werd gewekt. De KNVB stelt zelf het initiatief te hebben genomen voordat De Boer zijn uitspraken deed.

Maandag gingen alle betrokken clubs, gemeenten en zendgemachtigde FOX akkoord dat het het spannendst en sportiefst is om Ajax - ADO en PSV - Feyenoord tegelijk af te werken. De gemeente Amsterdam wees er bovendien op dat 16.30 uur vanuit het oogpunt van openbare orde het veiligste tijdstip is.

FOX Sports laat in het Algemeen Dagblad overigens weten vooral het argument van openbare orde belangrijk te vinden. "Het sportieve argument vinden wij niet het beste, want dan zou de KNVB ook de wedstrijden onderin tegelijkertijd moeten laten beginnen", laat woordvoerder Maarten van Rooijen weten. "Er is een uitgebalanceerd programma waarin ook ruimte wordt gecreëerd voor beschouwingen. Dat wordt nu iets moeilijker."

Lelystad Airport vanaf 2018 in bedrijf

Het vernieuwde vliegveld bij Lelystad moet in 2018 open zijn en in het begin tienduizend vluchten per jaar verwerken. De luchthaven moet vervolgens 'gematigd' doorgroeien naar 45 duizend vluchten tot en met 2043, waardoor het na Schiphol en Eindhoven de derde luchthaven van Nederland zou worden. Dat heeft Schiphol dinsdag laten weten in het ondernemingsplan voor de luchthaven.

Schiphol heeft Lelystad Airport nodig om verdere internationale groei mogelijk te maken. De luchthaven in Flevoland moet namelijk de lijnvluchten naar Europese steden en toeristentrekkers overnemen van de grootste luchthaven van Nederland. Schiphol is dan ook de belangrijkste financier van het plan.

Het vliegveld bij Lelystad wordt nu alleen gebruikt voor sportvluchten en zakelijke charters. Tot en met de opening van 2018 steekt Schiphol 58 miljoen euro in de aanleg van onder meer de nieuwe start- en landingsbaan, terminal en parkeerfaciliteiten. Tot en met 2033 komt daar nog 31 miljoen euro aan investeringen bij voor uitbreidingen.

Het ondernemingsplan van Schiphol is de uitwerking van het Aldersakkoord tussen overheden, maatschappijen, bewoners en Schiphol. Daarin werd afgesproken dat Schiphol tot 2020 mag groeien naar 510 duizend vliegbewegingen per jaar. Daarna moeten Lelystad en Eindhoven ongeveer zeventigduizend vluchten gaan overnemen.

Recent lieten luchtvaartmaatschappijen weten de vernieuwing van Lelystad Airport niet meer nodig te vinden, gezien de verwachte geringe groei van de markt voor passagiersvluchten. In het plan van Schiphol is die geringe groei echter ondervangen. Tot en met 2023 zal de groei volgens het plan inderdaad 'gematigd' zijn.

Mede daarom is gekozen om in eerste instantie tienduizend vluchten per jaar uit te voeren met anderhalf miljoen passagiers. Dat moet er ook voor zorgen dat de impact op Schiphol niet te groot is en bedrijven hun activiteiten op de nieuwe luchthaven kunnen aanpassen.

Schiphol hoopt vanaf 2028 winst te kunnen maken met Lelystad, als er zestienduizend vliegbewegingen plaatsvinden voor 2,4 miljoen passagiers. De investeringen en aanloopverliezen moeten dan in 2035 zijn terugverdiend.

Het ondernemingsplan is nu opgestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Die moet een nieuw luchthavenbesluit gaan nemen. Dat wordt in november 2014 verwacht. Eind juni spreekt de Tweede Kamer over de ontwikkeling.

Lagere telefoonprijs drukt winst Samsung

Samsung heeft in het vorige kwartaal de operationele winst met vier procent zien dalen tot 8,4 biljoen Koreaanse won (5,8 miljard euro). De omzet bleef vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder, op 53 biljoen won. Dat heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant dinsdag bekendgemaakt.

Het is de tweede maand op tijd dat Samsung de winst heeft zien dalen. De fabrikant worstelt met het maken van winst op smartphones, nu de prijs daarvan blijft dalen. Gemiddeld komt de prijs van een nieuwe Samsung dit jaar uit op tweehonderd euro, negen procent lager dan in 2013, rekende Nomura Financial Investment uit.

De daling komt doordat in het Westen steeds minder nieuwe telefoons worden verkocht, terwijl in de opkomende landen, waar nog wel meer wordt afgezet, veel vaker voor goedkope telefoons wordt gekozen. In bijvoorbeeld China heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant daarnaast steeds vaker te maken met sterke lokale spelers.

De fabrikant haalt ongeveer twee derde van het inkomen uit telefoons zoals de net geïntroduceerde Galaxy S5. Het bedrijf, dat ook televisies en geheugenchips maakt, komt later deze maand met de volledige kwartaalcijfers.

Franse oud-tennisser heeft ALS

De Franse oud-tennisser Jérôme Golmard heeft de spierziekte ALS. Dat heeft de spelersvakbond ATP bekendgemaakt. De 40-jarige Fransman kreeg de eerste symptomen toen in september 2013 drie tanden werden getrokken. Begin januari werd de diagnose ALS gesteld. Inmiddels zit hij noodgedwongen al in een rolstoel.

Golmard, die van 1993 tot en met 2005 proftennisser was, bereikte een hoogste positie op de wereldranglijst van 22. Hij won twee toernooien in zijn loopbaan.

De Fransman wil er alles aan doen om de ziekte te bevechten en kreeg van de ATP een bijdrage van tienduizend dollar (ruim 7200 euro) als bijdrage aan zijn medische kosten.

De ATP ondersteunt onderzoek naar de behandeling van ALS. De tennisbond doet dat sinds bij ATP-directeur Brad Drewett de ziekte werd vastgesteld. De Australiër overleed in mei vorig jaar op 54-jarige leeftijd.

In Nederland is Fernando Ricksen de bekendste sporter met ALS. De oud-voetballer maakte in oktober vorig jaar bekend aan de spierziekte te lijden.

Sock verslaat Karlovic in Houston

De Kroatische tennisser Ivo Karlovic is al in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Houston uitgeschakeld. De nummer acht van de plaatsingslijst was maandag op het groene gravel niet opgewassen tegen de Amerikaan Jack Sock: 1-6 en 6-4. Ook Marcos Baghdatis verloor al. De Cyprioot bleek niet opgewassen tegen Alejandro González uit Colombia: 6-4, 2-6 en 1-6.

Ook het WTA-toernooi in Bogota raakte al snel een geplaatste speelster kwijt. Karin Knapp verloor met 3-6 en 6-7 (4) van Chanelle Scheepers uit Zuid-Afrika. De Italiaanse was als derde geplaatst.

Vania King (6) en Lourdes Dominguez Lino (8) overleefden de eerste ronde wel. King was Tadeja Majeric met 6-1 en 7-5 de baas, Dominguez Lino klopte de Braziliaanse Teliana Pereira knap met 6-2 en 6-4.

Luiten over Masters: "Nu al magisch"

Golfer Joost Luiten mag donderdag zijn debuut gaan maken op de Masters, waarschijnlijk de meest prestigieuze van alle majors. In het Amerikaanse Augusta mag hij zich gaan mengen in de strijd om het felbegeerde groene jasje, wat aan de winnaar gegeven wordt.

'Natuurlijk ben ik naast speler ook een groot golfliefhebber en dus ken ik alle verhalen rondom de Masters. Het gaat niet alleen om het feit dat het een major is, de hele sfeer en geschiedenis om het toernooi is fantastisch. Ik heb er heel veel zin in om mijn ballen te slaan voor tienduizenden toeschouwers', aldus de Bleiswijker. 

Luiten heeft in 2014 al drie toernooien gespeeld in de States. Hoogtepunt was het World Golf Championship in Miami, waar hij knap dertiende werd en gerenommerde namen als Tiger Woods en Phil Mickelson voor wist te blijven.

Zijn sterke prestaties in 2013, waaronder winst op de KLM Open, zorgden ervoor dat hij op de sterke Amerikaanse PGA Tour uit mocht komen. 'De beleving in de Verenigde Staten is het grootste verschil met Europa. Als je hier aan het inslaan bent lopen er al duizenden mensen mee en er zijn televisiezenders die de hele dag over niks anders dan golf praten. Dat kennen we in Europa niet', aldus de enthousiaste Luiten.

Een definitieve overstap naar de Amerikaanse tour is hij echter nog niet van plan: 'Ik blijf me nog even richten op de European Tour, vooral omdat ik daar de meeste kansen heb om hoog te eindigen.Luiten hoopt zich via de Europese tour als eerste Nederlander te plaatsen voor het Europese Ryder Cup-team. Voorlopig lijkt hij daarvoor een van de outsiders, dus goede resultaten zijn zeer welkom. 

Luiten won in 2013 het KLM Open, zijn derde zege op de European Tour (PRO SHOTS/Action Images)
Luiten won in 2013 het KLM Open, zijn derde zege op de European Tour (PRO SHOTS/Action Images)

Het eerste doel is echter goed presteren op de Masters. Dat Tiger Woods niet meedoet is voor Luiten helemaal niet erg: "Elke topper die afvalt betekent voor mij weer een extra kans om hoog te eindigen, dus ik vind het niet erg dat Woods niet meedoet'. Luiten heeft al twee oefenrondes kunnen spelen en kon zo alvast wennen aan de baan. 

Voor Luiten wordt het zijn vijfde major. Hij deed al twee keer mee aan zowel The Open Championship als de PGA Championship. Daarop werd hij in 2012 knap 21e.

Hij is pas de vierde Nederlander die meedoet aan de Masters. Gerard de Wit (1962, 1963 en 1964), Rolf Muntz (1991) en Reinier Saxton (2009) gingen hem voor, maar haalden allen niet de cut. De bookmakers geven Luiten een relatief grote kans om de cut te wel te halen, maar het winnen van de Masters zou een sensatie zijn. Voor elke euro inzet wordt er bij winst van de 28-jarige Nederlander bijna 400 euro uitgekeerd.

Zwemmer Verlinden zet door: "Mijn glas is altijd halfvol"

Begin januari stond de wereld van zwemmer Joeri Verlinden totaal op zijn kop. Nadat hij in 2013 kampte met een schouder- en polsblessure, bleken er nu ook nog eens hartritmestoornissen ontdekt te zijn. Na dagen vol twijfel en afwachting kreeg de vlinderslagspecialist te horen dat hij niet hoefde te stoppen met zijn zwemcarrière. Aanstaande donderdag maakt hij zijn rentree bij de Swimcup in Eindhoven. 

"De eerste diagnose was een enorme klap", vertelt Verlinden. "Ze dachten dat ik een genetische hartafwijking had. Zo'n vier, vijf dagen heb ik toch in de vooronderstelling geleefd dat mijn sportieve carrière voorbij was. Alle alarmbellen gingen af. Ik mocht ineens niks meer en mocht niet eens de frustraties van mij af rennen. Gelukkig is de diagnose later bijgesteld. Ik verwijt niemand iets, want je kunt in zo'n situatie geen risico's nemen. Ik ben alleen maar heel erg blij dat het goed is afgelopen."

Na het goede nieuws over zijn hart was het nog niet voorbij met de pech. Op dat moment had de 26-jarige Limburger de training weer hervat, maar om alles uit te sluiten onderging hij nog een laatste onderzoek. Die test werd uitgevoerd door middel van een slangetje in zijn lies. De verwachting was dat hij een dag later weer het water in zou mogen, maar de wond in zijn lies ging niet dicht. Verlinden moest weer tien dagen aan de kant blijven. 

"Het was een vervelend staartje na een vervelend jaar. Maar ik ben er nu wel 100 procent zeker van dat met mijn hart alles in orde is. Ik heb er ook geen moment aan getwijfeld om die Swim Cup te laten schieten. Ik weet niet wat een paar weken trainen mij gaat brengen, maar ik ga alles geven. Een ticket voor het EK is mijn doel, maar als ik niet lukt, hoop ik later nog een tweede kans te krijgen."

Verlinden laat zich niet meer zomaar van zijn stuk brengen. In het verleden heeft hij al bewezen een doorzetter te zijn door met slechts één nier de topsport te bedrijven. "Mijn glas is altijd halfvol. Het heeft ook geen zin meer aan al die tegenslag terug te denken. Ik leef nu. Ik heb nog genoeg doelen en dromen. Als ik er niet in zou geloven, zou ik er niet aan beginnen en had ik het ook niet vol kunnen houden."

De eerste keer dat Verlinden weer het water in mocht na de onzekerheid over zijn hart voelde voor hem als een overwinning. "Het was fantastisch. In het water voel ik me het beste thuis. Het is een harde leerschool geweest, maar ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehouden."

Joeri Verlinden

Joeri Verlinden op de 100m vlinderslag tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012. (PRO SHOTS/ANP)

Twee keer zo veel brandslachtoffers

In de eerste drie maanden van het jaar zijn twintig mensen om het leven gekomen door gebouwbranden. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, meldt Brandweer Nederland dinsdag. Onder de twintig doden waren acht 65-plussers.

In het eerste kwartaal van 2013 vielen negen dodelijke brandslachtoffers. In heel vorig jaar kwamen in totaal 53 mensen door brand om het leven. Dat was ook al een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor.

Brandweer Nederland verwacht dat het aantal branddoden de komende jaren toeneemt doordat de levensverwachting stijgt en ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Ouderen weten soms niet wat ze moeten doen bij brand en kunnen soms niet meer zelf vluchten, aldus de brandweer.

Geen nieuws voor Grieken: journalisten staken

Er is geen nieuws dinsdag op radio en tv in Griekenland: uit protest tegen salarisverlagingen en de sluiting van veel media zijn journalisten in staking gegaan. In plaats van nieuws zenden radio en tv films, series en documentaires uit.

"Wij staken omdat wij de mensen op de dramatische situatie van de redacteuren attent willen maken", aldus Dimitris Trimis, bestuurslid van de journalistenvakbond Esiea. Duizenden journalisten moeten volgens hem werken voor een "hongerloon". Velen hebben al maanden geen salaris gekregen van hun werkgever.

Geen nieuws voor Grieken: journalisten staken
Geen nieuws voor Grieken: journalisten staken (Foto: ANP)

KPN: landelijke dekking met 4G

Het 4G-netwerk van KPN beslaat inmiddels heel Nederland. Dat maakte het telecomconcern dinsdag bekend. De landelijke dekking werd volgens het bedrijf bereikt in 15 maanden.

Volgens topman Eelco Blok gaan klanten door de technologie anders om met mobiele data. "We zien al een stijging van het aantal abonnees, een verbetering van de klantloyaliteit en een toename van het datagebruik."

De verandering is volgens KPN het meest zichtbaar in het gebruik van video, dat met 70 procent is toegenomen ten opzichte van 3G. Het datagebruik over het nieuwe netwerk is 2,5 tot 4 keer zo hoog als bij 3G. Het aantal 4G-abonnees is in het eerste kwartaal gestegen tot meer dan 1 miljoen, aldus KPN.

KPN: landelijke dekking met 4G
KPN: landelijke dekking met 4G (Foto: ANP)

'Goedkope wonderpil tegen ghb-verslaving'

De Radboud Universiteit gaat experimenteren met een pil die mensen van een ghb-verslaving moet afhelpen. Het gaat om het middel baclofen, dat bekend is doordat een Franse cardioloog claimt zichzelf ermee te hebben genezen van zijn alcoholverslaving.

De Nijmeegse universiteit gaat het middel op zo'n tachtig ghb-verslaafden testen, schrijft de Volkskrant dinsdag. "We hebben inmiddels gezien dat baclofen bij individuele ghb-verslaafde patiënten succes had", zegt hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong in de krant. "Nu gaan we dit op grotere schaal onderzoeken."

Baclofen is een spierverslapper die normaal gebruikt wordt bij mensen met multiple sclerose of spasticiteit. Het patent van het middel is inmiddels verlopen, waardoor het een spotgoedkoop medicijn is, aldus de krant.

Het middel wordt tot nu toe vooral ingezet bij alcoholisten, al is er nog geen hard bewijs voor de werking. De Franse cardioloog Olivier Ameisen beschreef in een boek hoe het middel zijn hunkering naar alcohol volledig onderdrukte.

Het is de eerste keer dat baclofen wordt toegestaan voor een onderzoek bij ghb-verslaafden.

AFM hekelt inconsequente persberichten

Beursgenoteerde bedrijven gebruiken vaak per keer andere financiële indicatoren in hun persberichten. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De financiële waakhond roept de bedrijven op om voortaan transparanter en consistenter te zijn.

De AFM onderzocht het gebruik van alternatieve financiële indicatoren, zoals de autonome groei, de netto schuldpositie en het onderliggende resultaat voor aftrek van rente en belasting (EBIT). De Europese beurswaakhond komt namelijk binnenkort met richtlijnen hierover.

Beleggers hebben volgens de AFM interesse in deze indicatoren, maar dan moeten deze wel elke keer terugkomen in het persbericht van de bedrijven. De waakhond constateert dat echter dat de consistentie sinds de tweede helft van 2011 is afgenomen. Vooral AEX-fondsen publiceerden eind 2012 opeens niet het autonome omzetcijfer. Verder is het niet altijd duidelijk hoe bijvoorbeeld de netto schuldpositie wordt berekend.

Het gebruik van het onderliggende resultaat is wel toegenomen, schrijft de AFM. Ook hier moet echter de berekening ervan helder zijn. Nu ontbreekt vaak de uitleg hierover, vooral bij kleinere en middelgrote beursbedrijven.

Transnistrië wil bij Rusland

De afvallige Moldavische regio Transnistrië wil erkend worden als onafhankelijke staat en uiteindelijk onderdeel worden van Rusland. Dat heeft de Transnistrische president Jevgeni Sjevtsjoek maandag gezegd.

"Onze droom is een succesvol, onafhankelijk Transnistrië, samen met Rusland", zei Sjevtsjoek. De uitspraken bevatten de sterkste bewoordingen over opgaan in Rusland van de afgelopen maanden. In 2006 stemde het gebied al wel eerder tijdens een referendum voor aansluiting bij Rusland. Moldavië heeft nog niet op de uitspraken gereageerd. Dat land ziet Transnistrië als zijn grondgebied en hoopt lid te worden van de Europese Unie.

Transnistrië scheidde zich in 1990 tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie af van Moldavië. De onafhankelijkheid van de regio wordt door geen enkel land erkend, hoewel Rusland wel betrekkingen met Transnistrië onderhoudt en zo'n vijftienhonderd militairen in het gebied heeft gestationeerd. De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week dat het tijd wordt om een rechtvaardige en duurzame oplossing te vinden voor het Transnistrische conflict en om de blokkade van de regio op te heffen.

Transnistrië (Kaartje van Wikipedia)
Moldavië (donkergrijs) en Transnistrië (groen)

Locatie signalen MH370 niet gevonden

Schepen op zoek naar het vermiste Maleisische vliegtuig zijn er niet in geslaagd om de locatie te bepalen van de signalen die afgelopen dagen werden opgevangen. Dat heeft de Australische overheid, die de zoektocht naar vlucht MH370 leidt, dinsdag bekendgemaakt.

Angus Houston, het hoofd van het Australische zoekteam, zei dat de apparatuur die de signalen zaterdag en zondag oppikte deze sindsdien niet meer heeft gehoord. Dit kan betekenen dat de zwarte doos aan boord van het vliegtuig niet meer uitzendt, aangezien de batterijen van de doos maar ongeveer een maand meegaan. Dinsdag is het een maand geleden dat het vliegtuig van de radar verdween.

Zonder een werkende zwarte doos wordt het zeer moeilijk om het toestel nog te lokaliseren. In dat geval wordt een onderzeeër ingezet om de oceaanbodem met sonartechnologie af te speuren naar brokstukken.

Oekraïne verjaagt bezetters overheidsgebouw Charkov

Pro-Russische betogers zijn dinsdagochtend in een 'antiterroristische operatie' uit het gebouw van de regionale overheid in de Oekraïense stad Charkov verjaagd en ongeveer zeventig van hen zijn opgepakt. Dat heeft de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov gezegd.

Avakov specificeerde niet wat voor eenheden bij de ontruiming werden ingezet. De gouverneur van de regio, Igor Baloeta, zei tegen het persbureau Interfax dat deze bestonden uit militairen en politieagenten.

De demonstranten eisten een referendum over afscheiding van Oekraïne. Dezelfde eis stelden ook pro-Russische betogers die het gebouw van de regionale overheid in de stad Donetsk bezetten.

Beide steden liggen in het oosten van Oekraïne, waar veel vijandigheid leeft jegens de nieuwe regering in Kiev. Deze kwam in februari aan de macht nadat de Russisch gezinde president Viktor Janoekovitsj was afgezet.

Sherwood: "Speculaties zijn er altijd"

Tim Sherwood is waarschijnlijk aan zijn laatste weken bij Tottenham Hotspur bezig. De manager is op de hoogte van de geruchten. Tottenham won maandagavond met 5-1 van Sunderland. Na afloop ging Sherwood in op vragen over zijn toekomst.

Volgens Goal moet de oefenmeester na dit seizoen namelijk plaatsmaken voor een ander, waarbij Louis van Gaal en Mauricio Pochettino (Southampton) hoog op het verlanglijstje staan.

"Het is een eer om manager te zijn van Tottenham Hotspur. Als je vragen over mijn toekomst hebt, moet je die bij mijn werkgever stellen", zei de 45-jarige Engelsman, die in december André Villas-Boas opvolgde. "Niemand hoeft medelijden met me te hebben, het is een fantastische kans die ik heb gekregen en ik ben erg trots."

Alle geruchten rondom de nieuwe manager van Spurs zijn ook Sherwood niet ontgaan. "Speculaties zijn er altijd, die waren er al toen ik hier manager werd. Het is nu aan de club om deze vragen te beantwoorden. In een ideale situatie had ik de voorbereiding meegemaakt en mijn eigen spelers binnengehaald."

Ondertussen zou het de coach niet verbazen als Tottenham al met kandidaat-opvolgers in gesprek zou zijn geweest. "Een club zou sowieso naar de volgende manager kijken, net zoals met spelers. Maar ik weet niet of deze club dat al gedaan heeft."

Froome in Luik-Bastenaken-Luik

De Britse wielerploeg Team Sky speelt Chris Froome uit als troef in de Ardense voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik op 27 april. De tourwinnaar krijgt in die grote koers gezelschap van zijn Australische meesterknecht Richie Porte. Het duo zal niet aan de start komen van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, meldde de ploeg.

Het wedstrijdschema van Porte is stevig aangepast, want hij rijdt niet de Giro d'Italia. Voor de eerste grote ronde van het jaar was hij aangewezen als kopman, maar Team Sky kiest ervoor om Porte in topvorm te krijgen voor de Tour de France . "Hij was in 2012 en 2013 van onschatbare waarde voor onze tourzeges en we willen dat hij dat dit jaar weer is", zei teambaas Tim Kerrison.

Filmopname eindigt in fataal vliegtuigongeluk

In de Amerikaanse staat Florida zijn de opnames van een film geëindigd in een horrorscenario. Het vliegtuigje van waaruit opnames werden gemaakt voor een low budget zombiefilm stortte zondagavond (plaatselijke tijd) neer. De 65-jarige piloot en de 70-jarige passagier waren op slag dood.

Volgens de autoriteiten kwam het toestel neer in de buurt van Monroe Park in het plaatje Summerfield. Omstanders meldden dat de motor van het vliegtuig na een scherpe bocht was uitgevallen.

Aantal vragen over discriminatie fors gestegen

Het aantal vragen over discriminatie dat vorig jaar binnenkwam bij het College voor de Rechten van de Mens is explosief gestegen in vergelijking met 2012. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag van het college. Vorig jaar werden 2581 vragen beantwoord door het college, 75 procent meer dan een jaar eerder.

Ook wordt in steeds meer zaken discriminatie vastgesteld. De afgelopen twee jaar is dit gestegen van 56 naar 62 procent. In 77 procent van de zaken heeft de discriminerende partij maatregelen genomen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen. Dat is zeven procent meer dan in 2012.

In totaal werden 183 uitspraken gedaan. Geslacht, leeftijd en handicap of chronische ziekte waren daarbij de meest voorkomende aanleidingen tot discriminatie. De vragen die werden gesteld gingen vooral over werk, zwangerschap en afkomst. In totaal werd 498 keer een verzoek ingediend voor een oordeel van het college.

Het college stelt dat 'bewustwording' een van de oplossingen is voor discriminatie. Om die bewustwording te bevorderen start het college dinsdag een campagne tegen discriminatie op de werkvloer. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) kondigde onlangs al aan dat hij binnenkort met een pakket maatregelen komt om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens Laurien Koster is blij dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. "Het is de overheid die de hoofdrol speelt als het gaat om de naleving van mensenrechten. De overheid moet actief optreden tegen discriminatie zodat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft. Al is de rol van politici, werkgevers ondernemers en scholen minstens zo belangrijk."

Arjan Ederveen in het ziekenhuis

Arjan Ederveen ligt sinds zaterdag in het ziekenhuis met buikklachten. Het is niet duidelijk wat de 57-jarige komiek precies mankeert, zegt een woordvoerder dinsdag in het AD. "In het ziekenhuis waar hij ligt worden onderzoeken gedaan om de oorsprong van de vooralsnog mysterieuze klachten te achterhalen."

Mogelijk heeft Ederveen last van nierstenen. "Maar voor hetzelfde geld mankeert Arjan iets anders." Ederveen stond zaterdag in Den Bosch op de planken, maar moest zijn voorstelling afbreken omdat hij zich niet goed voelde.

VS en China lijnrecht tegenover elkaar om claims

China en de Verenigde Staten staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft omstreden Chinese territoriale claims op eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat bleek wederom tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel aan China.

Hagel kwam maandag aan in China, waar hij een rondleiding kreeg op het Chinese vliegdekschip de Liaoning en een onderhoud had met zijn Chinese ambtsgenoot Chang Wanquan.

Hagel blijft erbij dat Beijing niet het recht heeft om eenzijdig een luchtverdedigingszone af te kondigen boven eilanden die zowel door China als Japan worden geclaimd. De Verenigde Staten zullen Japan verdedigen in zijn conflict met China.

Chang stelt dat zijn land nooit het initiatief zal nemen om problemen met Japan te veroorzaken, hoewel China bereid is zijn grondgebied met militaire middelen te verdedigen als dat nodig is.

Japan en China betwisten elkaar de zeggenschap over de groep eilanden in de Oost-Chinese Zee, die door Japan Senkaku en door China Diaoyu wordt genoemd.

Speciale agent voor familie verkeersslachtoffers

De politie wijst tweehonderd agenten aan die nabestaanden van slachtoffers van dodelijke verkeersongelukken gaan begeleiden. Deze 'familieagenten' moeten de nabestaanden het slechte nieuws brengen en blijven het vaste aanspreekpunt, schrijft het AD dinsdag.

Familieleden van verkeersdoden hebben volgens de politie vaak veel vragen over de toedracht van het ongeluk, de afhandeling van de zaak of persoonlijke eigendommen. Ze vinden het dan frustrerend dat ze moeten rondbellen om informatie te krijgen, aldus het AD. De speciaal getrainde agenten moeten dat voorkomen.

Bij de recherche wordt al langer op deze manier gewerkt. Daar krijgen nabestaanden in moordzaken een persoonlijk aanspreekpunt toegewezen. Er zijn inmiddels 430 van deze 'familierechercheurs' in Nederland.

De agenten die nabestaanden van verkeersslachtoffers moeten bijstaan krijgen een speciale opleiding. De eerste agenten behalen naar verwachting nog dit jaar hun diploma.

Einde aan tijdperk XP

Het is ctrl-alt-delete voor Windows XP. Vanaf dinsdag ondersteunt Microsoft het veelgebruikte besturingssysteem niet meer. Dat betekent dat er geen updates worden gestuurd bij mogelijke beveiligingslekken. Gebruikers lopen daardoor meer risico op virussen.

XP werd in 2001 gelanceerd. Begin maart gebruikten een miljoen Nederlanders het verouderde systeem.

Dat mensen nog met XP werken, betekent dat zij veelal een apparaat van zeker 7 jaar oud hebben. Het installeren van een nieuw systeem heeft dan vaak geen zin. Veel mensen hebben daarom nieuwe computers en tablets gekocht. Dell, BCC en Dixons zagen de verkoop van hardware stijgen.

Anderen stappen over op nieuwere besturingssystemen. Microsoft zag een lichte stijging in de verkoop van opvolgers Windows 7 en 8.

Microsoft blijft computers van de rijksoverheid met XP voorlopig wel onderhouden en beveiligen. Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) wil niet zeggen hoeveel hij daarvoor moet betalen.

Einde aan tijdperk XP
Einde aan tijdperk XP (Foto: ANP)

[vid] Eerste blik op 24: Live Another Day

Het duurt nog een klein maandje voordat Jack Bauer weer op het kleine scherm verschijnt. In de verkorte serie 24: Live Another Day moet hij in Londen de Amerikaanse president beschermen van een aanslag. FOX heeft deze week een eerste blik op de nieuwe serie vrijgegeven.

In de video zien we cast- en crewleden kort iets vertellen over de serie en hun rollen, vergezeld van fragmenten uit de serie en beelden van achter de schermen. Niets ongebruikelijks dus voor een featurette.

24: Live Another Day zal breken met het bekende format van 24 afleveringen die samen het verhaal van één etmaal vertellen. De serie duurt twaalf afleveringen en het etmaal zal worden verdeeld over deze twaalf delen. De serie begint op 5 mei op de Amerikaanse FOX. Niet bekend is of de serie ook naar Nederland komt.

Drew Goddard regisseert Sinister Six

Met de release van The Amazing Spider-Man 2, later deze maand, zal filmstudio Sony een begin maken met een onderling verbonden cinematic universe van films. Gesproken is al over spinoff-films over Venom en Sinister Six, en die laatste heeft nu een regisseur gevonden.

Drew Goddard, die al bij de film betrokken was als schrijver, zal ook de regie van de nog titelloze Sinister Six-film voor zijn rekening nemen. Volgens The Hollywood Reporter zijn de onderhandelingen hiervoor in de laatste fases. Sony heeft een denktank van creatieve geesten aangesteld om hun 'Marvel filmuniversum' vorm te geven: Goddard, bekend van The Cabin in the Woods als schrijver en regisseur, is er onderdeel van als mede-schrijver van de derde Spider-Man film, samen met Alex Kurtzman, Roberto Orci en Jeff Pinkner. Deze drie heren schreven het scenario voor The Amazing Spider-Man 2. Pinkner en Goddard, samen met Ed Solomon (bekend van Now You See Me) zullen de derde film schrijven.

De Sinister Six is een groep van superschurken met wisselende bezetting, maar georganiseerd door vijanden van Spider-Man, zoals Doctor Octopus. In The Amazing Spider-Man 2 zal naar verluidt een eerste hint richting deze groep worden gegeven. Deze film verschijnt op 24 april in de Nederlandse bioscopen, een week na de Amerikaanse release.

Pc-versie Watch Dogs eist Uplay

Gamers die Watch Dogs op pc willen gaan spelen zullen een client en login nodig hebben voor UPlay, al koop je het spel via Steam. Dit heeft Ubisoft bevestigd.

Het vrij impopulaire DRM-programma stond al eerder bij de minimale pc-eisen. Mensen hoopten nog dat het een foutje was, maar helaas, het gaat verplicht worden deze te installeren, ook al koop je het via Steam, dat ook al inloggen vereist.

"Zoals sommige andere AAA-releases, waaronder Far Cry 3, Splinter Cell Blacklist en Assassin's Creed IV Black Flag, zal Watch Dogs beschikbaar zijn via Steam en gebruikt het Uplay ter ondersteuning van de diensten in het spel", zei een Ubisoft-vertegenwoordiger. DRM: leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker.

Watch Dogs komt 27 mei uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Wii U-eigenaren moeten nog een onbepaalde tijd wachten op hun platformversie.

Tetris op je flatgebouw

Tijdens het speciale 'speel Tetris met de verlichting van een flatgebouw'-evenement is er bekendgemaakt dat de mobiele versie van Tetris ondertussen 425 miljoen keer is gedownload.

"We hebben 425 miljoen totale betaalde mobiele downloads. Dat is alleen op mobiel. We hadden 35 miljoen op de originele Game Boy. Van andere fysieke exemplaren denk ik dat we iets als 70 miljoen in totaal hebben verkocht", zegt Hank Rogers, diegene die Tetris naar Amerika heeft gebracht.

"Free-to-play telt in die 425 miljoen telt niet mee. We hebben Tetris Blitz nu. Electronic Arts heeft zich verzekerd van de mobiele rechten en besloten om een product dat vergelijkbaar is met hun Bejeweled Blitz, een gratis spel, uit te brengen. Dat komt nog bovenop de 425 miljoen betaalde downloads", voegde hij eraan toe.

Mocht je Tetris op een flatgebouw willen spelen: onderstaande flat is 29 verdiepingen hoog om de blokjes naar beneden te laten vallen.

MLB 14 showt kathedralen

De baseball-game MLB 14: The Show komt nog uit op PlayStation 4, dus er moet natuurlijk nog in een video getoond worden wat er beter is dan de huidige versies voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

In onderstaande filmpje laten ze de stadions zien en alle detail die ze toegevoegd hebben. Meer gras, meer variatie in publiek, bat boys, en wat andere effecten zijn toegevoegd die op de oudere platformen niet gedaan konden worden.

MLB 14: The Show is nu al verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Vita, vanaf 6 mei kunnen we ballen gaan meppen op PlayStation 4.

Opnieuw forse verliezen Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn maandag in navolging van vrijdag opnieuw fors lager gesloten. De Dow Jones sloot een procent lager op 16.245,87 punten en de breder samengestelde S&P 500 verloor 1,1 procent en eindigde op 1.845,04 punten. De Nasdaq vlagde 1,2 procent lager af op 4.079,75 punten.

Wall Street koerste na een hogere opening, waarbij de Dow Jones en de S&P 500 zelfs de all time high aanscherpten, fors lager. De markten reageerden daarmee in eerste instantie positief op het banenrapport, 's werelds belangrijkste macrocijfer.

In maart kwamen er in Amerika 192.000 banen bij en bleef de werkloosheid onveranderd op 6,7 procent. Daarmee waren de cijfers iets minder dan verwacht, ook al liep de participatiegraad op naar 63,2 procent. De groeicijfers voor januari en februari werden daarbij scherp opwaarts bijgesteld.

Technologieaandelen stonden maandag evenals de afgelopen week opnieuw onder druk. Sinds de jaartop op 6 maart gaf de index al ruim zes procent prijs. Nadat technologiefondsen in 2013 consequent beter presteerden dan de bredere markt is de Nasdaq daarmee nu een underperformer.

Onder meer indexzwaargewicht Apple ging met een verlies van 1,6 procent onderuit, terwijl ook onder meer Google en Yahoo! opnieuw met verlies sloten. De technologiefondsen met een rijkere geschiedenis sloten tegendraads en zonder directe aanwijzing verrassend hoger. Cisco Systems won 0,6 procent, terwijl Intel en IBM liefst 1,2 en 1,4 procent hoger sloten.

Bluechip Pfizer sloot op een verlies van drie procent. Een testfase van de farmaceut voor een medicijn tegen borstkanker verdubbelde de tijd dat patiënten onder dezelfde omstandigheden en zonder een verslechterd ziektebeeld bleven leven, maar de resultaten bleken statistisch gezien nog niet significant.

De komende dagen kunnen beleggers zich richten op de start van het cijferseizoen, dat Alcoa dinsdag nabeurs aftrapt. Later in de week volgen diverse banken die inzicht geven in de prestaties over de eerste drie maanden van 2014. Verder staan de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op de agenda.

Het Amerikaanse consumentenkrediet is in februari met 6,4 procent op jaarbasis gestegen. Dit bleek maandagavond uit cijfers van de Federal Reserve. In totaal stond er eind februari voor 3,1 biljoen dollar uit. In januari steeg het krediet nog met 5,3 procent.

Nieuw internationaal overleg over crisis Oekraïne

De Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en Oekraïne gaan opnieuw overleggen over de onrust in het oosten van Oekraïne. Topdiplomaten uit elk van deze landen komen binnen tien dagen bijeen, liet de staf van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag weten. Namens de VS is Kerry zelf van de partij.

De VS vrezen dat Rusland na de Krim nu ook andere delen van Oekraïne wil inlijven. Het Witte Huis waarschuwde het Kremlin maandag dat 'het een zeer ernstige escalatie zou betekenen als Rusland, openlijk of heimelijk, Oost-Oekraïne intrekt'. De VS 'staan klaar sectoren van de Russische economie nieuwe sancties op te leggen als de toestand verslechtert', aldus de Amerikaanse regering.

Er zijn sterke aanwijzingen dat een aantal van de pro-Russische betogers die in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen hebben bezet, zelf van elders afkomstig zijn, stelt het Witte Huis. De bezetters zouden zijn betaald voor hun actie.

Mercedes heeft slim ontwerp turbomotor

Het Formule 1-team Mercedes heeft het seizoen 2014 tot nu toe gedomineerd. Niet in de laatste plaats door de motor die veel krachtiger presteert dan die van Renault en Ferrari. De reden hiervoor lijkt door Sky Sports-analist Mark Hughes ontrafeld te zijn.

Mercedes heeft de turbomotor door een slimme truc weten te verbeteren. Hierdoor kan het team veel tijdwinst op de concurrenten boeken, iets waar de klantenteams Force India, Williams en McLaren ook enigszins van kunnen profiteren. Zij kregen het ontwerp veel later onder ogen dan het fabrieksteam uit Brackley dat dit voordeel optimaal uit weet te buiten, getuige drie dominante zeges in de drie races die het seizoen nu telt.

Een normale turbomotor heeft aan de achterzijde een turbine zitten die een compressor aandrijft. Deze zorgt ervoor dat de lucht naar de motor wordt gebracht. Bij Mercedes zit de door uitlaatgassen aangedreven turbine nog steeds aan de achterzijde, maar is de compressor verplaatst naar de voorzijde, dichtbij de luchthapper. Beide onderdelen zijn via een stang verbonden.

Dit heeft grote voordelen, want niet alleen de compressor heeft minder koeling nodig, maar ook de lucht die naar de motor geleid wordt is koeler en kan daardoor sneller de motor in. Dit verkleint het turbogat. Een kleiner turbogat heeft als voordeel dat het Energy Reduction System deels op een andere manier ingezet kan worden, waardoor Mercedes ook daar voordeel uit kan behalen.

Verder is er in totaal minder koeling benodigd en de versnellingsbak voor een betere balans naar voren kan worden gehaald. Deze compactheid resulteert er weer in dat het bodywork veel smaller kan worden, waardoor de weerstand minder wordt. Dit heeft grote voordelen op de gebieden van snelheid en brandstofverbruik.

De voordelen van Mercedes uitgelegd (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.