AFM hekelt inconsequente persberichten

Beursgenoteerde bedrijven gebruiken vaak per keer andere financiële indicatoren in hun persberichten. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De financiële waakhond roept de bedrijven op om voortaan transparanter en consistenter te zijn.

De AFM onderzocht het gebruik van alternatieve financiële indicatoren, zoals de autonome groei, de netto schuldpositie en het onderliggende resultaat voor aftrek van rente en belasting (EBIT). De Europese beurswaakhond komt namelijk binnenkort met richtlijnen hierover.

Beleggers hebben volgens de AFM interesse in deze indicatoren, maar dan moeten deze wel elke keer terugkomen in het persbericht van de bedrijven. De waakhond constateert dat echter dat de consistentie sinds de tweede helft van 2011 is afgenomen. Vooral AEX-fondsen publiceerden eind 2012 opeens niet het autonome omzetcijfer. Verder is het niet altijd duidelijk hoe bijvoorbeeld de netto schuldpositie wordt berekend.

Het gebruik van het onderliggende resultaat is wel toegenomen, schrijft de AFM. Ook hier moet echter de berekening ervan helder zijn. Nu ontbreekt vaak de uitleg hierover, vooral bij kleinere en middelgrote beursbedrijven.