Dijsselbloem verwacht geen nieuwe tegenvallers Fyra

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil niet speculeren op nieuwe, 'theoretische', tegenvallers rondom de Fyra. Hij houdt er dan ook geen rekening mee, zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van Stientje van Veldhoven (D66).

Dijsselbloem reageerde op het bericht van RTL Z dat het bedrag dat de staat misloopt aan dividend van de NS wel eens honderd miljoen euro hoger kan uitvallen. Volgens de minister is dit echter oud nieuws. Het gaat om een bedrag dat afkomstig is uit een zogeheten stresstest en was al bij de Kamer bekend.

Kern van de stresstest is dat wordt gekeken naar wat er gebeurt als alles misgaat. In dat geval kan de tegenvaller hoger uitvallen. Dat zou echter niet voor de hand liggen, omdat de NS inmiddels heeft geanticipeerd op mogelijke tegenslagen. Dijsselbloem sprak daarom van 'zeer theoretische schade'.

"Het is daarom volstrekt hypothetisch en zinloos om te speculeren of dit scenario nog werkelijkheid kan worden. Nee, dat is per definitie niet meer mogelijk", aldus Dijsselbloem. Ook op andere mogelijke tegenvallers in de toekomst wilde hij niet reageren. "Dat is allemaal speculatief. Ik ga niet zeggen hoe we dat gaan opvangen, ik heb geen idee."

Van Veldhoven eiste de garantie dat tegenvallers niet ten koste gaan van de aanleg van nieuwe wegen en spoorwegen, maar daar wilde Dijsselbloem niet aan.

Door het debacle met de hogesnelheidstrein zou de schatkist aanvankelijk 119 miljoen euro aan dividend mislopen. Onder druk van de Tweede Kamer is echter besloten dat de NS dit bedrag zelf moet ophoesten door efficiënter te gaan werken.